Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Quan despertaran els bascos?

Barney1.404 2👍 2.483
Eslovènia i Croàcia van cooperar. Igual que els països bàltics: els uns s'ajudaven als altres.

Fins quan haurem d'estirar del carro nosaltres sols?

Respostes

Configuració
 • cobertor1.177 2👍 906
  Despertar de què? Tenen blindat el concert econòmic, un atur baixíssim, ja no hi ha terrorisme i per primera vegada en molt de temps gaudeixen d'un ambient tranquil. Normal que el PNV guanye amb la chorra, Euskadi actualment está en una situació comodíssima.
 • Eimeric7.946 12 270👍 1.802
  Depèn del Partit Nacionalista Basc, si es torna independentista la majoria de bascos també ho farà.

  I havent vist el malament que ens van les coses a Catalunya dubto que ens vulguin seguir els passos.
 • henke56.755 11 9👍 9.519
  Quan sigui massa tard.
 • Astralcat3.578 2 574👍 3.107
  Euskalherria és un motor sense carrosseria i Catalunya és una carrosseria sense motor, no són exemples comparables.
 • Lluísfrancesc12.590 8 166👍 11.520
  Si ho fessin ara, el problema per als colpistes espanyols es multiplicaria.

  Imperdonable que no ho facin.
 • catalàamallorca40.936 7 14👍 16.938
  En algun moment Convergència va fer la pasa endavant quan més merder hi havia allà obligant l'estat a enfrontar-se a dos fronts? No, ho van fer per obligació popular. Doncs imagina que a Convergència li haguessin donat el concert econòmic, en sa vida s'haurien mogut. El PNB és la mateixa merda.
 • Roderic17.202 14 98👍 8.482
  Brillant anàlisi. Se't nota coneixedor de la realitat social basca.
 • __32457__1.667 1👍 1.406
  No, si desperts ja ho estan, el que passa és que estan gaudint de les crispetes...

 • Un_senyor_damunt_un_ruc2.452 2 740👍 1.983
  Quan la maquinaria trituradora de nacions situada al forat del donut ibèric necessiti els seus doblers perquè han fus la rudiola de les pensions o alguna d'aquestes coses tan espanyoles com fer fallida econòmica. Quan l'espoli als Països Catalans no sigui suficient per mantenir Espanya i no puguin pagar-li els soparots a la família del VIè subnormal.
 • Fabreu24 1👍 18
  Quan algú els foti un bon crit de: "¡¡Aupa, Patxi!! ¡¡Levántate, cojones, hostias!!". Si no, dubto que despertin. Com ha dit algú, van endrapant krispetak
 • pastor_de_bits10.237 9 210👍 2.092
  Millor que segueixin apagats. No fos cas que a l'hora de la veritat torni a passar com amb Portugal...
 • willybarna11.366 10 182👍 3.055
  Tú també vols anar a remolc del que facin els altres?

  Anem de puta mare company!!!
 • Rigel63.374 10 6👍 31.732

  Cartes creuades: el dret a decidir centra la ponència de l’autogovern basc

  Cada diumenge els directors de Berria i VilaWeb intercanvien un article en els seus respectius diaris  Carta de Martxelo Otamendi a Vicent Partal

  Una ploma aguda trauria molt profit, Vicent, a la crònica de l’activitat de la ponència d’autogovern del Govern Basc. Et vaig a donar una dada perquè entenguis la passió que ha aixecat: Txiki Benegas va ser un dels especialistes als quals van convidar a presentar l’informe.


  Quan llegeixo alguna cosa sobre aquesta ponència del parlament, sempre em ve a la memòria el procés que els catalans, per tal de crear un nou estatut, vau posar en marxa l’any 2014 al parlament del vostre país, i també el camí tan tempestuós que va haver de patir aquell estatut. Molts bascos hem vist i après molt del procés català, però hauríem de centrar-nos únicament en el que ha passat els últims anys. Per arribar a una conclusió encertada, ens convé mirar enrere, i tenir en compte, com a mínim, el que ha passat des que l’any 2004 va començar la redacció de l’estatut.


  Hem après -i en això fa anys que ens heu ajudat a veure-hi clar- com de petita, per no dir inexistent, és la possibilitat que la classe política espanyola i la classe judicial, nomenada per la classe política, acceptin un estat plural. Què poden esperar els partits de la ponència del Parlament Basc d’un estat que es comporta així, en aquests temps en els que corren vents de recentralització?


  Podrem analitzar-ho tot plegat més detingudament quan coneguem el text articulat, però en la fase actual, com és lògic, els partits estan donant a conèixer els seus principals eixos, sense entrar en detalls. El dret a decidir s’ha convertit en l’estrella del debat, i en les declaracions públiques ocupa el centre de la sala de ball, tant per a ser proposat com per ser rebutjat.


  És una pena no tenir una màquina per avançar en el temps i aconseguir uns textos més refinats. Ens donaria l’oportunitat d’arribar més ràpidament a les veritables aspiracions.


  Carta de Vicent Partal a Martxelo Otamendi

  És molt lògic i natural que el nostre dos països aprofiten les experiències dels uns i els altres. Al final ens assemblem més del que no es reconeix i tenim davant el mateix adversari. Per això aquesta setmana s’ha seguit ací amb un cert interès el vaivé encara inicial en la Ponència de Autogovern que ha començat a caminar al parlament de Gasteiz.


  Fa anys l’estat deia que en absència de violència es podia parlar de tot. Avui, però, el que està passant al Principat és la demostració que allò era mentida. Ací no hi ha hagut violència i la repressió és ferotge. No volen parlar de res, simplement.


  Per això observe amb curiositat i interès els primers moviments de la ponència basca. La discussió sobre si el dret a decidir s’ha de mantenir dins o abordar en un altre tipus de taula em sembla rellevant. Treure-ho del debat per no generar un conflicte equivaldria a una rendició ja d’entrada, que no auguraria res de bo. Mantenir-ho és la base per a qualsevol projecte, encara que supose que heu de ser conscients a hores d’ara que l’estat no acceptarà res.


  No crec, vistes les reaccions, que es puga si més no plantejar un concepte tan curiós com el de l’estat foral basc. Però això a mi no em sembla una mala notícia sinó tot el contrari. Perquè la intransigència espanyola, com estem demostrant els catalans, no condueix a la resignació sinó a l’enfortiment del projecte nacional. Català i espere que també basc. Ho espere per vosaltres i pels vostres drets democràtics però també per nosaltres.


  En aquest sentit l’obertura del que podríem definir com un segon front institucional en la confrontació de les nacions contra el poder de Madrid no tinc cap dubte que és positiu per als nostres dos països i un autèntic malson per a La Moncloa. Cosa que obriria un escenari, per a tots, més que interessant.  https://www.vilaweb.cat/noticies/cartes-creuades-el-dret-a-decidir-centra-la-ponencia-de-lautogovern-basc/
 • BarratinaireUsuari sumador8.130 14 262👍 5.801
  Veient el percal a Euskadi és més probable que proclamin el Califat abans que una República.
 • Capità·carxofa3.298 1 609👍 8.769
  Quan governin els supremacistes moderns de Ciudadanos i comencin a negar el caràcter constitutiu a Espanya dels drets nacionals dels vascos, notablement el concert econòmic.
 • oprimit19.095 15 81👍 9.383
  Quan C's els hi prengui el concert.

Publicitat

Fòrums

 • 9.239.392 missatges
 • 219.068 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat