Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Que no us enganyin: la II Guerra Mundial la van guanyar els soviètics

Screen4.261 1 499👍 2.038

Que no us enganyin: la II Guerra Mundial la van guanyar els soviètics

3 FEBRER2018
comentaris

 

 

Iñaki BerazaluceSoldats de l'URSS a Stalingrad, 10 de gener de 1943. Imatge: Georgij Zelma, Sputnik News .

Ahir es van complir 75 anys de la derrota de l'exèrcit nazi a Stalingrad, la batalla que canviarien per sempre el curs de la II Guerra Mundial. Stalingrad i, més àmpliament, el front oriental van ser la tomba del III Reich, que fins aleshores s'havia donat un veritable passeig militar per Europa occidental.

No obstant això, la percepció generalitzada avui dia és que la victòria dels aliats va ser degut gairebé únicament al poder militar dels Estats Units. Una reveladora enquesta realitzada a França en tres moments diferents: 1945, 1994 i 2004, posa en evidència el canvi de percepció dels francesos sobre quin país va ser el responsable últim de l'alliberament del seu país. Si just acabada la contesa, el 57% dels francesos consideraven que la URSS va ser el país que més va contribuir a la derrota nazi i només el 20% a EUA, el 2004 aquests percentatges es van invertir. Què havia canviat en aquests 60 anys? Bingo! Les pel·lícules de Hollywood.

La propaganda nord-americana ha estat tan eficaç que durant la segona meitat del segle XX hem arribat a creure que els Estats Units "va guanyar" la contesa.Tot i que és innegable que l'entrada dels EUA en la II Guerra Mundial (recordem: el desembre de 1941 després de l'atac japonès a Pearl Harbor ) va inclinar definitivament la balança cap al bàndol dels aliats, val la pena recordar un parell de dades no massa coneguts:

1. La URSS va ser, de lluny, el país que més va patir durant la II Guerra Mundial, almenys en termes absoluts (en termes relatius va ser Polònia la més castigada): 24 milions de combatents i civils russos van morir durant la guerra, comparats amb 450.000 anglesos i 420.000 nord-americans.

2. El 93% de les baixes de l'exèrcit alemany es van produir en el front rus.

3. En els sis mesos que va durar la batalla de Stalingrad van morir 2 milions de soldats i civils , una xifra que iguala als morts de França, Gran Bretanya, Estats Units i Holanda durant tota la conflagració.

Els mateixos alemanys van assumir que el principi de la fi del Reich va començar el dia que Hitler va cometre el monumental error estratègic de saltar-se el pacte de no agressió signat el 1939 amb Stalin i atacar l'URSS. Joachim von Ribbentrop,el ministre d'exteriors d'Hitler que va donar nom -al costat del seu homòleg Molotov - a l'esmentat pacte va enumerar anys després els tres principals motiusde la derrota d'Alemanya:

1. La inesperada resistència de la Unió Soviètica.

2. El subministrament d'armes i equipament a gran escala per part dels EUA a l'URSS.

3. L'èxit dels aliats en el pols per la supremacia aèria.

I, no obstant això ... Molts segueixen pensant que la Guerra Mundial es va decidir a Normandia. Òbviament, el desembarcament de Normandia va ser el cop de gràcia a la Wehrmacht, que s'havia dessagnat durant quatre eterns anys al front oriental. L'enquesta a la qual feia esment dalt va tenir la seva rèplica en 2015 en altres països que van patir la contesa, amb resultats anàlegs: Estats Units és gairebé sempre el guanyador "moral" de la II Guerra Mundial, especialment per als mateixos nord-americans -com és lògic - però també per als propis alemanys (37%), francesos, danesos i suecs. Només anglesos i noruecs atribueixen a 'Anglaterra! el major pes en la derrota nazi.

A grans trets, l'anomenada "Guerra Mundial" es va lluitar en un grapat d'escenaris, majoritàriament a Europa, concretament a la franja que va des de Alemanya Oriental fins a Moscou. Polònia -que va perdre el 12% dels seus habitants durant la guerra- va ser el terreny de joc on russos i alemanys van resoldre les seves diferències. En aquesta ruta -extret d'un vídeo de YouTube - es poden apreciar els estralls del guerra a l'orient europeu:

Si la maquinària de guerra nord-americana va ser essencial per donar el cop de gràcia a Hitler i els seus, la màquina de propaganda de Hollywood va aconseguir una altra proesa: convèncer el món durant la Guerra Freda que la derrota nazi va ser cosa dels EUA amb el suport dels amics anglesos i la resistance francesa ... i, bé, un grapat de russos a l'altre costat de Berlín. Tots recordem 'El Dia més llarg', 'Salveu al soldat Ryan', 'Band of Brothers' o 'El pont sobre el riu Kwai', però amb prou feines ningú fora del bloc soviètic va veure les pel·lícules soviètiques sobre l'èpica batalla de Stalingrad. De fet, les dues pel·lícules més famoses sobre aquella batalla són alemanya ( 'Stalingrad', 1993) i una coproducció "aliada" dirigida per un francès ( 'Enemic a les portes' , 2001).

http://blogs.publico.es/strambotic/2018/02/stalingrado-urss-iigm/

Respostes

Configuració
 • Arkitekte4.504 3 470👍 4.261

  La 2a guerra mundial la va guanyar Israel.

  I la va perdre Europa que és la que n'ha sortit més malparada, però no només Europa.

 • eestlaasedcatalà10.702 3 198👍 2.202
  La van guanyar tots els aliats.
  • hyaenodon3.615 3 570👍 1.352
   Uns més que els altres
  • Screen4.261 1 499👍 2.038
   Però els morts els van posar els soviètics 

   • Canyadesucre9.822 3 216👍 15.452
    Digue'm tiquismiquis, però Checoslovaquia no existia durant la 2a GM.
    Yugoslavia encara pot colar perquè tenien el rei a l'exili i els txètniks com a representants seus, però comptar tots els seus morts com a aliats quan bona part, per no dir la majoria, combatien en diverses unitats de l'eix... Això val també en molts diferents graus per molts altres països que surten com a aliats.
    Tampoc hi surt Finlàndia, suposo que com que eren els "nobles i bons" els ficarem a "otros" i així no ens mullem. Estònia també la trobo a faltar. I Bulgària?
    Lituània tela, la segona nació en percentatge de morts, fins i tot per damunt de la Xina.
    I sobre els morts soviètics, reiterar que molts dels seus ciutadans van ser executats pel propi règim per col.laboracionistes. Una petita però tampoc menyspreable part del total dels seus morts.
    I per últim no vull que sembli que trec mèrits als soviètics, senzillament volia fer unes puntualitzacions una mica perepunyetes. Segur que hi ha algú que encara és més perepunyetes i pot puntualitzar encara més el que jo he dit.
    • Screen4.261 1 499👍 2.038
     Tampoc existia Polònia propiament dita... 
     • Canyadesucre9.822 3 216👍 15.452
      Si, Polònia era un estat sobirà envaït per nazis i rojos. Txecoslovàquia havia estat desmembrada abans de començar la guerra. De fet, i la majoria de gent ho ignora, és que el primer aliat militar d'Alemanya va ser Eslovàquia. I l'altra anècdota és que l'últim estat de l'eix a rendir-se a Europa va ser Croàcia 6 o 7 dies (segons si es mira amb el còmput occidental o el soviètic) després que ho fés Alemanya.
  • Screen4.261 1 499👍 2.038
   Si Stalin hagués estat realment intel.ligent s'hauria preparat intensivament per la guerra. 
   De fet, després del pacte germano-soviètic hauria pogut preparar un cop als nazis per l'esquena quan envaïssin França. 
   Hauria estat una jugada mestra, en lloc de confiar que el pacte li cobria les esquenes durant uns anys. 
   • Xulomander6.100 3 351👍 6.568
    Dir això és ignorar absolutament la situació estratègica de l'exèrcit roig i el front occidental al 1940.
    • Screen4.261 1 499👍 2.038
     doncs sí, ho ignoro 

     En tot cas Stalin va fer una purga de l'Exèrcit que molt possiblement va ser altament perjudicial per a la defensa de la URSS. 


     I per altra banda, malgrat que es va rearmar va confiar de forma sembla que absurda en la paraula donada pels nazis. 


     I encara més, les possibilitats de l'estat soviètic de mobilitzar la població -com es va demostrar durant la Guerra- eren molt grans. 
     • hyaenodon3.615 3 570👍 1.352
      I per altra banda, malgrat que es va rearmar va confiar de forma sembla que absurda en la paraula donada pels nazis. 
      Staloin diferenciava entre Hitler i els generals alemanys, i només confiava relativament en un. Encara que s'equivoqués. I també desconfiava dels anglesos, i dels francesos, i de Roosevelt, i de Litvinov. El seu comportament tingué ben poc d'estratègia, i fou regit gairebé impulsivament. Els documents desclassificats apunten que fins a l'últim moment no va prendre la decisió de pactar amb Alemanya el 39, no va haver-hi cap intenció espúrea en el pacte, ni tan sols el protocol secret era clarament interpretat en un principi. I per això actuà sempre amb extremada cautela. I de vegades amb pànic. Malgrat disposar dels informes del que era probablement el millor servei d'intel·ligència del món aleshores
      • Screen4.261 1 499👍 2.038

       hyaenodon escrigué:
       El seu comportament tingué ben poc d'estratègia, i fou regit gairebé impulsivament. Els documents desclassificats apunten que fins a l'últim moment no va prendre la decisió de pactar amb Alemanya el 39, no va haver-hi cap intenció espúrea en el pacte, ni tan sols el protocol secret era clarament interpretat en un principi. I per això actuà sempre amb extremada cautela. I de vegades amb pànic. Malgrat disposar dels informes del que era probablement el millor servei d'intel·ligència del món aleshores

       Era el que jo deia, si Stalin hagués tingut una estratègia és possible que hagués frustrat els plans de Hitler. 


       Stalin era una persona amb una educació limitada i si tenia 4 clares en l'àmbit de la supervivència política i en la lluita pel poder, en el qual era un mestre. 


       O sigui, Stalin no era un estratega en absolut. 
       • __31148__2.584 1👍 3.317
        No entraré en "la educació" d'Stalin, però els seus resultats estratègics foren brillants. Quan va veure els acords de Munich, sabia que s'allunyava la guerra  d'occidente i s'apropava cap a  l'URSS. Va triar guanyar temps i prendre posicions cap a Alemanya. Sí esperava un atac nazi, lo que potser no sabia era quan.

        De vegades s"oblida que la URSS fou un imperi gràcies a Stalin. Amb 0 estratègia això no es fa.
        • Screen4.261 1 499👍 2.038
         Evidentment els soviètics van entendre perfectament el significat del pacte de Múnich i el per què els britànics eren tan tolerants amb els nazis. 

         Ell va doblar l'aposta amb el pacte Molotov-Riventrop... però a partir d'aquí l'actuació soviètica va ser esperar que el cop se l'emportessin els franco-britànics. I confiar en les bones intencions dels nazis.
        • hyaenodon3.615 3 570👍 1.352
         Els seus resultats estratègics tingueren poc d'estratègia. La tria de posicions cap a Alemanya fou una decisió presa en l'últim moment, producte de l'angoixa, d'una gran angoixa davant d'informacions sinistres. En tot cas, va mostrar una política molt errática entre Munic i Praga, i després es va limitar a actuar reactivament, sense ser cvapaç d'entendre les circumstàncies britàniques, tot i tenir el millor servei d'intelligència del món
       • hyaenodon3.615 3 570👍 1.352
        Si hagués confiat en Litvinov i Maisky, si hagués captat la relació/pugna entre Halifax i Chamberlain, si hagués entès el concepte del deterrence, si hagués estat més flexible, hauria pogut evitar a Rússia i al món molts horrors. Però va pasar el que va pasar.
        Clar que ni ell (ni ningú) podía preveure l'inesperat col·lapse francés del maig del 40.
     • Xulomander6.100 3 351👍 6.568
      No sé si he sonat com un cregut en l'últim missatge

      En tot cas, a l'any 1939 la URSS simplement no tenia la capacitat material de movilitzar l'exèrcit roig en una operació com la que descrius, i si no t'ho creus mira la seva actuació durant la Guerra d'Hivern l'any 1939, o la guerra Russo-polonesa l'any 1921. Una invasió com la que dius no només requereix homes i fusells, també requereix tractors i camions, surplus d'armament i aliments, una estratègia operativa definida... El govern soviètic ho sabia, per això es van passar la major part dels anys trenta cercant aliances defensives amb França, Polònia i Txecoslovaquia contra Alemanya. Com que els governs capitalistes es van negar, pensant que en Hitler atacaria la URSS i els faria la feina bruta, els soviètics van fer la maniobra que els permetia guanyar el major temps possible per preparar-se.

      Respecte a les purgues, l'efecte d'aquestes en l'actuació de l'exèrcit roig ha sigut molt exagerat pels historiadors occidentals en el context de la Guerra Freda. Els historiadors contemporanis estan rebutjant la major part dels mites d'aquesta època. Al cap i a la fi, la purga complir el seu objectiu d'escapçar un intent de cop d'Estat (com a Espanya, França o Iugoslàvia), i la major part dels oficials expulsats de l'exèrcit van ser reintegrats en molt poc temps.

      D'altra banda em sobta els comentaris d'Stalin això i Stalin allò, com si fos l'únic polític important a la URSS d'aquella època
      • hyaenodon3.615 3 570👍 1.352
       Dues coses:
       La decició de Stalin de pactar amb Hitler fou presa en l'últim momento i no obeia a una estrategia ben definida sinó més aviat a l'angoixa que els anglesos els enganyessin.
       I des de la primera semana de maig del 39 si, Stalin va prendre el control absolut de la política exterior soviética.
  • JautenimUsuari sumador7.287 6 292👍 3.889
   Em consta que a partir del 45 la URSS va ser l'únic país aliat disposat a desratitzar l'estat espanyol. A cadascú se li ha de reconèixer lo seu.
 • FocViuUsuari sumador6.562 10 326👍 1.200
  Molt interessant el fil i algunes de les aportacions! M'ha fet buscar coses a la viquipèdia i refrescar bona part de la segona guerra mundial


  Agraeixo fils així al racó, que m'aporten coses i on hi ha gent que explica el seu punt de vista i la informació de que disposa
 • Rackoonaire431 1👍 485
  Sort de l'ajuda americana i que Hitler fos un tarat.
  No he entès mai lo de certs països europeus amb envaïr Rússia.
  De fet no he entès mai l'imperialisme.
 • Xulomander6.100 3 351👍 6.568
  Què dieu? Però si la Segona Guerra Mundial la va guanyar Alemanya sota el meu gloriós lideratge 
 • Gínjol16.180 3👍 6.589
    Al 1941 els nazis per poc no arriben a Moscou, al 42 assetjaven Leningrad, la 2ª ciutat de la URSS i marxaven ràpid cap al Caucas.

    Fou quan Alemanya declarà la guerra als EEUU, el 1941, que els EEUU començaren a passar tecnologia militar moderna a la URSS: preferien que fessin la guerra els russos abans d'obrir un front a Europa (quan tenien també la guerra al Pacífic).

    De no haver estat per la tecnologia americana els nazis s'haguessin berenat la URSS.

Publicitat

Fòrums

 • 9.237.610 missatges
 • 219.006 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat