Fòrum

[Vicent Partal] El moment de la veritat per als partits republicans

Rigel62.859 10 6👍 31.182

El moment de la veritat per als partits republicans

«El 21 de desembre el poble de groc va guanyar una batalla èpica, impressionant, que va ressuscitar la República de l'octubre i va obrir vies noves per a fer-la efectiva, superant l'agressió del 155»La sessió d’investidura d’avui serà un d’aquells moments determinants en la història immediata del país. La pressió exercida per l’estat espanyol arriba a cotes d’autèntica indignitat moral i política –i que ahir el PP recordàs al president del parlament, Roger Torrent, que té fills és una mostra de fins a quin punt, directament vomitiu, alguns estan disposats a arribar.


Avui els setanta diputats de la majoria independentista han de decidir, doncs, què fan, i ho han de decidir en un ambient no gens senzill. Ho haurien de fer, fos com fos, tenint en compte que, contra allò que podria semblar, açò no és una qüestió de noms, no es tracta només de decidir qui serà el candidat a la presidència. Perquè la decisió que es prenga marcarà absolutament la legislatura. Les alternatives són o bé fer passos enrere i anar cap a una nova legislatura autonòmica, o bé convertir aquesta legislatura autonòmica en un peça clau de la instauració de la República, fent servir la triple capa institucional Brussel·les – autonomia – dos milions de vots.


Hi ha qui, malgrat tot, vol presentar tot això com una batalla personal del president de la Generalitat. Com si ratificar-lo fos discutible, fos un capritx personal o una estratègia partidista. I això no és així. A Carles Puigdemont l’assisteix una triple legitimitat que no es pot eludir. És el president legítim de Catalunya, és el president triat per la població en les eleccions del 21-D i és el president que Espanya vol impedir que ho siga, a qualsevol preu, com hem vist clarament amb les martingales judicials del cap de setmana. No és, doncs, de cap manera, una qüestió de personalismes. La candidatura de Carles Puigdemont representa una legitimitat molt superior a la de la seua figura personal i un projecte, la República proclamada el 27 d’octubre, que també va molt més enllà de la seua figura.


Per això ara és el moment de la veritat per als tres partits republicans. Junts per Catalunya, lògicament, va a favor de la investidura de Puigdemont, però té la responsabilitat de dirigir la formació d’un govern en què els altres dos grups es puguen sentir còmodes per a aconseguir els vots necessaris. La CUP encara no ha decidit si hi votarà a favor o no, però no té cap dubte sobre el fet que Puigdemont ha de ser sotmès al procés d’investidura, conscient que els seus vots són decisius. I Esquerra manté oficialment que votarà el president Puigdemont i negocia el govern, però no es pot passar per alt que algunes veus molt més que notables han estat les úniques que aquestes darreres hores han dit que calia que Puigdemont s’apartàs, precisament, per a formar un govern autonòmic respectat per Madrid –les úniques, vull dir, dins el camp republicà.


Tanmateix, per damunt de totes aquestes consideracions, avui el president del parlament haurà de prendre una decisió molt difícil, que no pot prendre ningú més sinó ell: permetre la investidura del president Puigdemont o acceptar la imposició del Constitucional. És una decisió difícil per la repressió que l’acompanya, que pot implicar per a ell personalment. Però també és una decisió difícil i de gran transcendència en termes de partit i de projecte polític. Roger Torrent és el president del parlament i és a aquest càrrec que es deu. Però si opta per no permetre el ple d’investidura quan es comprove, si es comprova, que el president Puigdemont és absent, aleshores serà molt difícil, per a no dir impossible, que la seua decisió no siga entesa en un context també partidista, és a dir, com la posició d’Esquerra Republicana.


I s’ha de tenir en compte, a més, que, més enllà de les amenaces espanyoles, hi ha maneres de mantenir la legitimitat que encarna el president i de tenir un govern en funcionament de manera immediata. Això ho sap tothom. Una volta investit Puigdemont i respectada d’aquesta manera la voluntat de la ciutadania, l’endemà mateix es poden fer exercicis pragmàtics de delegació de la presidència per tal de formar govern, sense els esculls legals que s’han posat davant el president legítim. Es pot votar un altre president estrictament burocràtic i sense valor polític, per exemple, mantenint la direcció política a Brussel·les. De tot es pot parlar, n’estic segur, i qualsevol idea és, en aquest sentit, comprensible. Però després. Perquè allò que els tres partits republicans tenen avui davant seu és una decisió de les de cara o creu.


El 21 de desembre el poble de groc va guanyar una batalla èpica, impressionant, que va ressuscitar la República de l’octubre i va obrir vies noves per a fer-la efectiva, superant l’agressió del 155. Per això estic convençut que els dos milions de votants del bloc independentista vàrem acudir a les urnes no per decidir en quina proporció s’havien de repartir conselleries i càrrecs públics, sinó per dotar d’una oportunitat nova una classe política que es va equivocar a l’octubre, tot i que no ens van fallar personalment. Dotar-la, en definitiva, d’un nou context polític per a tornar a intentar de fer efectiva la República. Això ens van dir en els tres programes electorals i, en conseqüència, crec que això podem reclamar que avui complesquen Junts per Catalunya, ERC i la CUP.

 

PS. Aquests dies ha circulat molt per WhatsApp un text que deien que era meu, en què em feien dir que reclamava de no investir Puigdemont. Com es pot deduir de la lectura d’aquest editorial, el text de WhatsApp és una mentida que no sé qui té interès a fer circular ni per què.https://www.vilaweb.cat/noticies/el-moment-de-la-veritat-pels-partits-republicans-editorial-vicent-partal/

Respostes

Configuració
  • SantsUsuari sumador31.245 14 27👍 10.446
   Brillant 
   • Rigel62.859 10 6👍 31.182
    És significatiu que algú com tu sigui capaç d'aplaudir una vomitada com aquesta. No sé en què esteu pensant, però el que sí sé és que heu perdut la capacitat d'entendre de què va tot això.
    • autokrator12.291 3 168👍 7.997
     Això va de posar presidents del PDCAT. S'enten tot molt be.
    • SantsUsuari sumador31.245 14 27👍 10.446
     Sí, si no diem amén a tot, encara que ningú sigui capaç d'explicar quin sentit té ni on ens porta, o som botiflers o som ximples... ja fa massa que dura, aquesta cançó.
     • Rigel62.859 10 6👍 31.182
      Això aplica-t'ho a tu i a tots els que defenseu que renunciem al president legítim (i a mantenir el conflicte obert) a canvi de, en teoria, "controlar" unes institucions sense poder polític ni econòmic. Això no té cap mena de lògica des de cap punt de vista. Així que abans d'exigir explicacions als altres (l'estratègia de la resistència s'explica per ella mateixa, no cal pas cap doctorat per a veure'n el valor) caldria que donéssiu unes quantes explicacions.
      • SantsUsuari sumador31.245 14 27👍 10.446
       Ui sí, la resistència dels braços abaixats, quina gran resistència! Profes als tribunals, mossos als tribunals, alcaldes als tribunals, polítics als tribunals, ambaixades tancades, TV3 a la corda fluixa, subvencions que no es donen, contractes que s'adjudiquen ves a saber a qui... i la nostra resposta és dir que tot va bé i que si cal seguim sense moure un dit i anem a eleccions d'aquí a sis mesos o quan sigui (unes eleccions que ens tornaran a dur al mateix resultat, i aleshores sant tornem-hi).

       Així es fa una República? Així no es fa res, tot plegat és pura comèdia...
       • Rigel62.859 10 6👍 31.182
        Tot això passarà igualment havent-hi un president autonòmic, amb l'agreujant que serà, ara sí, la rendició definitiva. Serà renunciar al poc que tenim a canvi de no res.        Sants escrigué:
        (unes eleccions que ens tornaran a dur al mateix resultat, i aleshores sant tornem-hi)
        Si fos així no duríeu setmanes histèrics.
        • SantsUsuari sumador31.245 14 27👍 10.446
         Sí, sí, tot el que vulguis, però digue'm el que fa dies que et demano i no m'has respost mai: quan d'aquí a sis mesos hi hagi hagut eleccions i tornem a estar en la situació actual, què farem? I d'aquí a un any, després de tres eleccions? I d'aquí a un any i mig? 

         Quin és el pla? Estar-se de braços plegats indefinidament esperant que l'Estat espanyol s'ensorri tot sol? Digue'm mal patriota, i botifler, i tot això que tant t'agrada, però... i si no s'ensorra tot sol?
         • Rigel62.859 10 6👍 31.182
          I quan, havent-hi hagut investidura, d'aquí a sis mesos quedi clar que estem sense poder polític ni econòmic què farem? I d'aquí un any, què farem sense poder econòmic ni polític? Quina República implementarem?

          Quin és el pla? Renunciar al poc que tenim a canvi d'un "govern" sense poder polític, sense recursos a la seva disposició i sota xantatge espanyol permanent tot esperant que Espanya s'ensorri tota sola? I si no s'ensorra tota sola? Què fem aleshores?
  • Rigel62.859 10 6👍 31.182
   I que n'arribes a ésser de sectari. El missatge que has escrit és el súmmum de la indecència i el partidisme. Per sort la gent és a anys-llum per sobre de la toxicitat de personatges com tu.
   • dimissiopuntorg23.852 13 49👍 19.639
    Deixa de projectar el que ets en els altres quan et diuen la veritat a la cara. Cansino.
    • Rigel62.859 10 6👍 31.182
     No dius la veritat, l'únic que fas és manifestar la frustració que et provoca haver venut la pell de l'ós abans d'haver-lo caçat.
     • dimissiopuntorg23.852 13 49👍 19.639
      No sé a tu, però a mi l'únic que em frustra és que la proclamació de la República no es publiqués al DOGC i que Puigdemont no signés els decrets que tenia sobre la taula. Això és vendre la pell de l'ós sense tenir intenció de caçar-lo, com passa amb aquesta investidura fallida plena de falses espectatives.
      • Rigel62.859 10 6👍 31.182
       Això, si teníeu la intenció que no passés (com intenteu deixar a entendre), ho hauríeu d'haver fet quan era el moment. Perquè per molt que ara us disfresseu de maulets, les declaracions de na Marta Rovira a partir del més de novembre us situen plenament dins dels que no tenien intenció de fer efectiva la República. I intentar fer creure a la gent que éreu partidaris d'implementar-la sí que és enganyar i crear falses expectatives (i amb molta vilesa a més a més).
  • ansar17.897 12 89👍 6.704
   > PUIGDEMONT NO TÉ DRET A EXIGIR-LI DESOBEDIÈNCIA A NINGÚ SI ELL MATEIX NO DÓNA LA CARA. Encolomar-li als altres la desobediència a l'estat quan has fugit per evitar la presó és roí, i més quan aquesta persona ha estat amenaçada per la màfia (en Casado recordant-li a Torrent que té dos fills). I en termes de partit, que Jxcat estigui d'acord en que Puigdemont no desobeeixi i exigir-li-ho a Torrent és una vergonya i ho sap tothom.

 • Hades27.479 9 37👍 19.133
  Avui serà un dia històric.
 • Rigel62.859 10 6👍 31.182
 • Columbo1.264 2👍 1.759
  Jo he passat de llegir a en Partal cada dia a no llegir-lo mai. Encara empro Vilaweb bastant, tot i aquests banners tan molestos per tal que et facis subscriptor. Però a en Partal ja no el llegeixo, no analitza les situacions com cal.
 • __32457__1.667 1👍 1.406
  Personalment, em quedo amb aquesta frase:
  "El 21 de desembre el poble de groc va guanyar una batalla èpica, impressionant"

  Efectivament: Im-pressionant.

 • Sam Belluga3.898 4 528👍 9.462
  Putu Pardal Suprem. No encerta mai el paio XDDD
 • torraina_infernal37.816 11 17👍 22.805
  1-Control de mossos.
  2-Assignació de fiscals,
  3-Dictar sentències.
  4-Detenció terroristes espanyols que van provocar els atemptats terroristes de l'1 d'octubre, els segrestos i el robatoris de propietats.

  Aquesta és la única via,i ho sabeu. Arresteu ja als terroristes espanyols o seguim fent el subnormal?

Publicitat

Novetats

Fòrums

 • 9.224.707 missatges
 • 218.574 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat