Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Roger Torrent, nou president del Parlament de Catalunya...

EstatpropiUsuari sumador163.894 11 1👍 26.908

Roger Torrent, elegit nou president del Parlament de Catalunya

Josep Costa, de Junts per Catalunya, ha estat escollit vicepresident primer de la mesa i José María Espejo-Saavedra, de Cs, segon vicepresident
Redacció 17 Gen 2018 - 13.48

Roger Torrent, aplaudit després de ser escollit president del Parlament (Reuters)

Constituït el Parlament de la dotzena legislatura, en un ple convocat de forma extraordinària per Mariano Rajoy en virtut de l'aplicació del 155, i no pel president de la Generalitat. 

El diputat republicà, Roger Torrent, ha estat escollit com a president del Parlament en la segona votació per majoria simple. Torrent, diputat des de 2012, ha obtingut 65 vots, per davant dels 56 de José María Espejo-Saavedra, de Cs. Hi ha hagut 9 vots en blanc i cap nul. Sorprenentment hi ha hagut un vot en blanc més dels previstos de Catalunya En Comú-Podem, un fet que ha generat diverses especulacions.

Els diputats també han escollit Josep Costa, de Junts per Catalunya, com a vicepresident primer de la mesa amb 65 vots. José María Espejo-Saavedra, serà vicepresident segon en haver obtingut 57 vots. N'hi ha hagut 8 en blanc. 

Espejo-Saavedra repetirà aquesta legislatura com a vicepresident de la mesa. En el cas de Costa, professor associat de la UPF, en formarà part per primer cop.

Ocuparan les quatre secretaries de la mesa, Eusebi Campdepadrós de JxCat (42 vots), David Pérez del PSC (30), Joan García de Cs (27) i Alba Vergés d'ERC (24).

 

Torrent, escollit en segona votació

En la primera votació Torrent, de 38 anys, i que es converteix en el president més jove del Parlament des de la restauració de la democràcia, no ha obtingut els 68 diputats necessàris per ser escollit per majoria absoluta, tal com es requereix. 

La votació s'ha fet amb urna, per votació individual i secreta. En el moment en què Rovira i Turull han dipositat el vot en nom dels diputats electes empresonats s'han sentit aplaudiments, també quan s'ha cridat els que són a Brussel·les.

 

 

Carles Puigdemont ha fet una piulada felicitant Torrent, en què s'ha mostrat convençut que exercirà el càrrec amb "noblesa i valentia, protegint les institucions i el país".

 

La mesa d'edat ha acceptat en iniciar la sessió les peticions de Junqueras, Sànchez i Forn per delegar el seu vot en els seus dos companys.

 

Ni Puigdemont ni els altres quatre diputats electes a Brussel·les han demanat poder delegar el seu vot. Precisament Mariano Rajoy els havia avisat aquest dimarts que recorreria al Tribunal Constitucional si finalment això passava. D'aquesta manera, JxCat  i ERC no han volgut forçar la situació, després que els lletrats del parlament en un informe no avalessin la delegació del vot. 

 

Discurs de Maragall contundent i poc habitual

La sessió ha començat amb la mesa d'edat, formada pel diputat més gran i pels dos més joves, que són els que s'han d'encarregar d'ordenar el debat. En aquesta ocasió són tres diputats republicans: Ernest Maragall, Rut Ribas i Gerard Gómez del Moral.

 

El president de la mesa d'edat, Ernest Maragall, ha fet un discurs inicial molt contundent i poc habitual en jornades com la d'avui. Maragall ha començat la seva intervenció així:

"Hauria de dir 'Bon dia president de la Generalitat i consellers', però tots no hi són. Alguns són a la presó i altres a l'exili".

De fet, és la primera vegada que el banc del govern està buit en una sessió de constitució del Parlament. Maragall també s'ha dirigit al govern espanyol, de qui ha dit que "no sap guanyar. Sap derrotar" i ha acabat la intervenció amb la següent afirmació: "Aquest país serà sempre nostre". Aquest ha estat el seu discurs íntegre:

 

 

Inés Arrimadas ha qualificat el discurs de Maragall de "míting d'Esquerra que ni correspon a una sessió de constitució".

Posteriorment Maragall ha anunciat que acceptava les tres sol·licituds de delegació de vot fetes pels diputats electes a presó. Cs i PP han demanat a la mesa d'edat que ho reconsiderés, però no el PSC, que ha volgut mostar la seva conformitat amb la decisió de la mesa.

L'encara presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha rebut aquest matí l'últim homenatge de la Guàrdia d'Honors dels Mossos d'Esquadra, en una salutació breu a la porta de la cambra. Aquesta imatge es tornarà a repetir aquest dimecres quan s'hagi escollit el nou president del Parlament.

 

Als escons s'han instal·lat quatre llaços grocs, tres posats per ERC i un per JxCat. També n'hi havia un entre el públic per Jordi Cuixart.

 

Jordi Sànchez ha piulat que li "agradaria compartir aquest moment" amb "tots els diputats en llibertat".

 

Puigdemont ha fet un missatge on diu "recuperem les institucions. Lluitem pel país. Exercim la dignitat".

 

Aquesta ha estat la primera sessió amb els nous diputats escollits a les eleccions del 21D. S'estan assaient provisionalment als escons, fins que la distribució definitiva de la cambra la decideixi la nova mesa. Amb la nova mesa i el nou Parlament comença un període de deu dies perquè els partits proposin un candidat al president del Parlament.

El parc de la Ciutadella està tancat avui al públic pels Mossos d'Esquadra, per garantir la seguretat i evitar qualsevol incident.I ara els colons, que segueixin bramant!

Respostes

Configuració
 • Rigel63.374 10 6👍 31.730
  En referència a la tebior del seu discurs, ha dit a TV3 que "no cal que mostri les seves conviccions contínuament" ni cal anar sempre amb proclames   
 • Rigel63.374 10 6👍 31.730
 • ocelldefoc4.106 5 515👍 1.452
  El discurs del Roger Torrent, almenys la part que vaig sentir, em va semblar prou correcte. Estendre la mà mai és negatiu. Eixamplar aliances és necessari. No podem jutjar res abans de veure´n el resultat.

  Alguns al racó voldrien grans proclames incendiàries, terminis exigents, etc.... Ja veiem a on ens ha dut tot això: al 155.

  Ara cal canviar d´estratègia. Treball constant i seriós. Menys parlar de cara a la galeria i més fer als despatxos. Tenim una bona base independentista. Veig als espanyolistes contrariats i mig barallats entre ells. La independència no serà a curt termini, però si la feina es fa bé, arribarà. 
 • Corpetit18272 1👍 91
  Veig que aquí la gran majoria no s'entera de res. Encara no vos adoneu que ara mateix l'objectiu és que Puigdemont siga president? Encara no vos adoneu que per a que puga ser investit hem de fer vore que anem a respectar la legalitat, acatar la constitució, etc etc etc? Encara no vos adoneu que si Puigdemont no és investit president no serem independents mai perque haurà guanyat el 155? Encara no vos adoneu que el procés encara continua? Encara no vos adoneu que tot el que estem fent és per obtindre un referendum legal pactat amb l'estat i arbitrat per la UE? Encara no vos adoneu que sense un exèrcit, l'única manera d'independitzar-se és guanyant un referendum pactat amb l'estat?

  Companys; Paciència, paciència i més paciència sisplau. (Almenys fins al 31 de Gener) 
  • __29878__1.919 2👍 1.949
   Encara no te'n adones que un referèndum pactat amb espanya no arribarà mai? I arbitrat per la UE que ha dit reiteradament que farà costat a espanya amb tot el que vulgui fer amb catalunya i els seus habitants? 
   • Corpetit18272 1👍 91
    Llavors, quina possibilitat tenim? Espere una crítica constructiva, propostes sisplau.
    • __29878__1.919 2👍 1.949
     I tant! Com creus que els pobles petits maltractats i dominats per un estat major han aconseguit independitzar-se en segles passats? Pots dir que els exemples escocès o quebecois són els models a seguir, però tingues en compte que canadà i el regne unit són estats moderns amb llarga trajectòria democràtica, no es poden comparar amb l'espanya que encara segueix al segle XVIII en aquests aspectes. La manera més pacífica seria la manera que va fer-ho letònia, la més sagnant la de cuba.

     No et creguis que siguem prou especials com per fer-ho d'una manera civilitzada i moderna, ja que l'estat del qual ens volem independitzar no ho és
     • Corpetit18272 1👍 91
      Però a vore, què no tenim un exèrcit! La única possibilitat que hi veig seria, en eixe cas, pactar amb Russia i deixar-los fer bases militars a Catalunya a canvi de que lluiten per la nostra llibertat. Però clar, el problema és convèncer a Russia d'entrar en un conflicte armat contra Espanya, la UE i l'OTAN.
    • Puigdomènech9.789 12 217👍 2.773
     La conflictivitat permanent.
     I no és agradable.
  • català_vilanoví1.798 1 897👍 2.270
   Estic FART d'esperar, ja n'hi ha prou d'aquesta cantarella. Tinc els ous que m'explotaran, em cago amb la mare que va parir a tots els convergents i a tots els erquis, Puigdemont inclós. Encara no us n'adoneu que JxSí ens va trair? Encara no us n'adoneu que investir Puigdemont no servirà de res perquè el 155 ja va guanyar quan ell va fugir cap a Brussel·les i ens va deixar amb el cul a l'aire amb la DUI de mentida i el 155, i perquè no pensa fer la independència perquè no volen jugar-se-la? Encara no us n'adoneu que MAI tindrem un referèndum pactat i que l'única via és la DESOBEDIÈNCIA? Ja vam fer un referèndum i el vam guanyar, van prometre que farien la independència i ara els toca complir amb la seva paraula.
   • __29878__1.919 2👍 1.949
    Bé ara jo crec que el puigdemont farà tot el que pugui per fer la independència, no està collat per causes judicials i ningú li pot fer xantatges sent ell a bèlgica. No crec que pensi en complir promeses si més no ho farà per ell mateix, amb aquesta situació en la que estem ell no podrà mai més a la seva terra
   • grava3.165 1 629👍 4.854
    Jo en canvi penso que la "desobediència" entesa com intentar impedir el funcionament normal del país mitjançant mobilitzacions portaria ara mateix a l'enfrontament civil i a una ràpida ocupació per l'exèrcit i la policia castellanes, a una suspensió sine die de l'autonomia i a una major repressió. I en tot cas, així ho ha vist la gran majoria del país.

    Cal jugar al gat i a la rata tot mantenint la tensió, provocar l'estat fins on es pugui, desgastar la seva imatge a Catalunya tot aprofitant la seva maldestra fúria repressora, així com les oportunitats que donarà la precària situació econòmica de l'estat castellà -que segurament l'abocaran a més retallades i mesures impopulars. Eixamplarem el forat que ja estem obrint a l'AMB. Adoptar una disciplina forta de nacionalisme econòmic i cultural en la despesa a nivell individual i familiar reforçarà la nostra economia i ajudarà força a convertir el pagament de pàries a Espanya en més absurd i incoherent.

    La línia roja que no s'ha de traspassar en cap cas ha de ser la "conciliació", "terceres vies", "reformes de la Constitució" i altres "canvis de pensament" originats pels cops de bastó.

    La primera batalla, Puigdemont President. Aviat ho "prohibiran" i aviat ens cridaran al carrer per fer evident que són uns feixistes de merda i un pur exèrcit d'ocupació amb colons ultraortodoxos radicalitzats. Va, a picar pedra.
   • Corpetit18272 1👍 91
    Has pensat on ens porta la desobediència? Repressió, repressió i més repressió. Si tinguerem un exèrcit et diria sense dubtes: Endavant company, a lluitar. Però sense un exèrcit què podem fer? Ens masacrarien en un parell de dies (que és el que ells volen).
    • català_vilanoví1.798 1 897👍 2.270
     Una situació així ho canviaria tot. Ens ajudaria a fer obrir els ulls a molta gent i sobretot, a reaccionar. Sent obedients efectivament no ens portarà morts, però segueix havent-hi repressió, humiliacions, detinguts, i seguim patint la desgràcia de ser una colònia espanyola. Estic fart de seguir tragant.
  • __11694__Usuari sumador39.613 13👍 17.702
   Crec que el teu missatge es ironic i ningu ho ha entes. M'equivoco?
 • Rigel63.374 10 6👍 31.730

  Pressió a Torrent perquè visiti Puigdemont a Brussel·les

  Marta Lasalas 
  Foto: Sergi Alcàzar 
  Barcelona. Dijous, 18 de gener de 2018
  1 minut
  El viatge a Brussel·les per visitar el president Carles Puigdemont s'està convertint en la primera polèmica amb què s'ha trobat el president del Parlament, Roger Torrent, només entrar aquest matí a l'edifici de la Cambra catalana.


  Des del mateix moment que el nou president va prendre possessió, a JuntsxCat s'està esperant per part seva un gest cap a Puigdemont, atès que ERC el reconeix com a president legítim.


  Aquest matí, Torrent ha explicat a les entrevistes que ha mantingut a diferents emissores que, en cas que la ronda de consultes que aquest matí ha obert amb els grups parlamentaris assenyalin Puigdemont com a candidat, haurà de preveure la possibilitat de viatjar a Brussel·les.


  Tanmateix, amb això no n'hi ha prou per JuntsxCat, que han deixat clar que és "voluntat" d'aquest grup que el president del Parlament visiti Puigdemont. Aquest s'ha convertit en un dels temes presents als passadissos de la Cambra i els representants de la candidatura de Puigdemont es pronuncien en el mateix sentit cada cop que se'ls ho demana.


  La situació es complica encara més quan hi intervenen la resta de grups. El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha deixat clar que no permetran "que s'utilitzi diner públic perquè el president del Parlament vagi a Brussel·les a visitar una persona fugada de la justícia".


  Des del gabinet del president del Parlament, però, es desmenteix que Torrent prevegi anar a la capital belga.  https://www.elnacional.cat/ca/politica/torrent-puigdemont-brussel-les-parlament_230433_102.html
 • __32501__161 1👍 90
  Pels qui en aquest fil es queixaven del "merda" discurs que havia fet. Avui mateix ha fet un discurs, anunciant que el candidat a investir que té més suports és Puigdemont. Ha dit alt i clar que visitarà els 8 diputats/des que són privats dels seus drets i ha fet referència al VICEPRESIDENT Junqueras, al CONSELLER Forn i al PRESIDENT Puigdemont. Si no són clares les seves intencions... Els tracta del seu càrrec legítim, que no podia ser cancel·lat pel gobierno. En cap moment ha dit exvicepresident, expresident, exconseller. Per tant, en els propers dies el veurem anant a la presó a visitar als electes i anant a Brussel·les.

  Això pels qui el veien fluix...

Publicitat

Fòrums

 • 9.239.364 missatges
 • 219.067 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat