Fòrum

Un 79.2% dels espanyols accepta l'aplicació del 155

Messier45 493 👍 376

Segons un sondeig de SocioMétrica que publica El Español:

45.3% -> aplicació correcta
20.4% -> aplicació tova
13.5% -> aplicació massa dura

45.3 + 20.4 + 13.5 = 79.2% accepta l'aplicació del 155

11.5% -> no s'hauria d'haver aplicat pas

9.3% -> NS/NC
Traducció de la imatge:
Com valora les decisions de Rajoy respecte la crisi catalana?
El propassat 28 d'octubre Rajoy aplicà el 155 destituint a Puigdemont i a tot el seu govern. Creu que l'aplicació fou massa dura, massa tova, correcta, o que no s'hauria d'haver aplicat pas?
Aplicació correcta / Massa dura / Massa tova /  No s'hauria d'haver aplicat pas / NS/SC
                                        ------------------------------------------------------------------
                                                                               Aplicació incorrecta   

Rajoy també convocà eleccions pel 21 de desmebre. Considera acertada o desencertada la dita decisió?
Encertada, s'han fet en el moment oportú /
No s'haurien d'haver convocat en cap cas / S'haurien d'haver convocat més endavant / NS/NC
             -----------------------------------------------------------------------------------------------
                                                                                DesencertadaResum de la fitxa tècnica: 1000 entrevistes a majors a ciutadans major de 16 anys amb dret a vot (!?) a qualsevol municipi d'España. Telefònica i en-línia. Proporcional als censos de les 52 províncies. Postponderació per edat, sexe i situació aboral. Error teòric: <±3% per les dades i ±2 diputats.
EDITO: enquestes realitzades entre el 22 i el 29 de desembre.Si voleu l'enllaç el puc posar.


Respostes

Configuració
  • torraina_infernal 37.252 10 16 👍 22.091
   Marxar de casa per anar a viure a casa de l'altre i passar-se la vida odiant-lo. Ja s'ha de ser idiota i mala persona. No m'imagino anar a Anglaterra, Cadiz o Mataró i passar-me la vida contrariant als anglesos, de Cadiz i Mataronins. Mira que n'és de fàcil anar allà, defensar Anglaterra, Cadiz o Mataró a mort i ser-hi un més en felicitat i harmonia.

   Doncs no, a crear la seva i la nostra infelictat i tot perquè les televisions neonazis els mengen el cap dia i nit. I no tenen els sants collons d'informar-se, ni que sigui durant 10 minuts, per les televisions angleses, de Cadiz o Mataronines.

   Com collons pots saber res d'Anglaterra, Cadiz o Mataró si passes completament de la gent d'allà i et passes el dia connectat al teu poblet? Obriu els ulls, que esteu fent el pena.
   • pulexmix 49 👍 22
    ¿Defensar? A mort? A veure, els emigrants van a buscar el pa que no poden guanyar a la seva terra a altres llocs econòmicament més afavorits. Han de treballar en el que rebutgen els indígenes, per un sou miserable, suportant el menyspreu que s'uneix a l'explotació. I a partir d'aquí el discurs que surt no s'assembla gens al teu. La rancúnia dels espanyols no catalans és un fenomen molt recent i es deu al despecio supí que han percebut per part dels catalans nacionalistes. Jo crec que la cosa no té solució, però és que pel camí que porteu la cosa encara va a anar a pitjor. I és una cosa que no li convé a ningú i menys encara als catalans.
    • torraina_infernal 37.252 10 16 👍 22.091
     1-No existeix el nacionalisme català. No conec cap català que cregui que la nació catalana està per sobre de la castellana i pretengui, com pretenen els castellans, que els madrilenys o andalusos parlin català.

     2-Llavors, si el normal és que el que ha arribat de fora no només pretengui no integrar-se sinó que el país que l'acull formi part del seu país. No entenc perquè no està ple de marroquins que demanen l'annexió d'Espanya al Marroc. I dels pocs que hi ha que pensen això, què en pensen els espanyols? I no, no és diferent.

     3-La cosa anirà a pitjor dius? Amenaces de crear un Úlster de collons. Mira després dels atemptats terroristes i els segrestos que ha perpetrat el nacionalisme espanyol ja només ve que creeu camps de concentració i ens mateu a tots. Al cap i a la fi aquí ho sabem tots que sou nazis.

     4-Quan vas a un altre poble t'integres i dónes les gràcies. Passar-te el dia donant pel cul no té cap sentit i més quan la població, t'ha acollit amb els braços oberts. Si fons i tot hem après la vostra llengua. Cosa que no deu haver passat enlloc del món...

     O independència o dictadura nazi. Això a Catalunya ho sap tothom.
    • EPS 56.318 12 8 👍 5.994
     La rancúnia dels espanyols no catalans és un fenomen molt recent


     Ho dius de conya?  o potser no has sortit de casa en te vida?

     L'odi dels espanyols cap els catalans el trobariem abans dels segle XVIII.
     • Rigel 54.647 9 9 👍 22.336
      És un troll unionista.
     • Gurrea 6.801 11 317 👍 2.794
      Tu que pel que t'he llegit vius des de fa molt a Espanya, fas el que diu Torraina que hauries de fer? Estimes Espanya i els espanyols a mort? Ets un més amb ells, en felicitat i harmonia? O ets dels que per davant fan bona cara però després entres a forums catalans a malparlar dels espanyols?
      • EPS 56.318 12 8 👍 5.994
       Simplement quan estic per les espanyes intento no tocar temes tabús, ja que no es pot discuitir amb qui no li cap al cap que no tindrà sempre la raó absoluta, i que podria crear-me enemistats i pèrdues d'oportunitat de negoci.

       I quan entro a fòrums catalans, no em veuràs insultar als espanyols, simplement explico el que hi ha, com feia abans que explotés això del procés, i la tírria, per no dir odi, que hi ha contra els catalans, més o menys sempre ha existit, simplement ara s'ha multiplicat.
       • Gurrea 6.801 11 317 👍 2.794
        Llavors no fas el que diu Torraina que hauries de fer: estimar Espanya i els espanyols a mort en felicitat i harmonia
        • torraina_infernal 37.252 10 16 👍 22.091
         Jo vaig viure a Espanya durant temps i vaig fer el que havia de fer:

         -Parlar castellà.
         -Ser educat
         -No atacar les seves tradicions, maneres i tarannà.
         -No dir-los que el seu país és una part del meu.

         Però en tot cas això poc té a veure, jo estic parlant de gent que es queda a viure en un altre país/zona/regió. No habitants temporals.

         De debò que et penses que anar pel món faltant el respecte a l'altre gent i no integrant-se és quelcom desitjable? És que una cosa és que no t'agradi el que dic normalment, però què hi tens contra això?
   • radi2cat Usuari sumador 38.936 12 14 👍 16.070

    No m'imagino anar a Anglaterra, Cadiz o Mataró i passar-me la vida contrariant als anglesos, de Cadiz i Mataronins.

    Tu no, pero jo conec mes d'un espanyol i mes de dos que des de que arriben a Anglaterrra nomes fan que criticar i odiar tot el que hi ha al pais en el que han anat a viure.

   • Joanot47 1.609 1 947 👍 392
    Pregunta-li als jihadistes que han nascut a França o Anglaterra... De Joans, Joseps i ases, n'hi ha a totes les cases...
    Però bé, tens raó en tot el que dius.
 • lluisbg 20.008 2 75 👍 4.218
  El titular es enganyós o l' enquesta es enganyosa
 • Astralcat 2.318 1 761 👍 1.687
  A veure..

  S'està entrant en una dinàmica on sembla que només fem de cronistes del que fa l'enemic. Quina dialèctica podem tenir cap el multicàstig que el vencedor, de moment, aplica al vençut? crec que és contraproduent. Ens victimitza molt més del que ja s'és de per sí.

  Per què..imagineu per un moment que els vencedors som nosaltres, gràcies a uns Mossos d'Esquadra nostrats i una població civil que no s'estàn per romanços i que amb precisió israeliana desactiven i foragiten els paramilitars espanyols vinguts en vaixell i patrulles. Iceta, Arrimadas, Albiol, SCC, Somatemps, jutges, gay de Montellà, Joan Boada i tota la llaaarga llista de colpistes merdosos afincats a Catalunya són detinguts. Amb el cor a la mà algú em dirà que no estariem encantats de l'aplicació d'un imaginari article '33' (155 espanyol) que humiliés, espoliés, degradés, denigrés i destruís personal i materialment tota aquesta gentola? Per suposat que sí. En el meu cas demanaria represàlies molt més grans donada la gravetat del sotrac civil, polític i econòmic que han causat a Catalunya. Molt més. Desitjarien ser una larva soterrada en fang abans d'acabar a les meves mans o les de qualsevol altre ciutadà català no abduit per la merda espanyolista.

  Ja sé que és anti-natural no dir res davant les diferents porcades que anem veient dia i nit desde fa tantes setmanes, però...sorprendre's i ofuscar-se de la hostilitat que executa l'enemic, que ens tenia unes ganes d'ultra-tomba des de fa anys i  que ha vist que som un pastisset de Lisboa, petit, tendre i inofensiu...té gaire sentit?

  Aquesta indiosincràcia tant diferent entre catalans i espanyols faria, malauradament, que si depengués del conjunt del poble de Catalunya aplicar un sever càstig a la tropa anticatalana hiper-subvencionada que tenim a la nostre terra, moltes veus de catalanistes d'ànima processaire s'alçarien per demanar redempció pels enemics, per donar-los una oportunitat, ja que nosaltres 'no som com ells'. La venjança és un comodí que molt rarament no s'utilitza per l'oponent vencedor. No n'hi ha prou amb imposar-se.
  Els pobles que han demostrat que si són atacats s'hi tornen.. d'una manera o altre podran estar controlats territorialment i amb la bandera imposada, però certs extrems no seran executats doncs l'opressor sap que encara que sigui ell superior militarment no pot evitar arribar a casa amb algunes esgarrapades bones.

  Jo crec que sincerament la ciutadania de Catalunya hauria de fer un canvi de chip, acceptar que tal i com estava planificada la República és una entelèquia en aquests dies que vivim. No és necessari i forçós, almenys, tornar en territori hostil i ingovernable aquesta estimada terra? No seria un increment de la sobirania popular per nosaltres i un maldecap per l'ocupant que la gentada que som, per sort, faci inviable la dissolució catalana pretesa per espanya?

  Dins de les consignes caigudes pel seu propi pes que cridavem aquells dies elèctrics i màgics pre 1-O n'hi ha una que m'agradaria que no és tornés en l'antònim, com totes les altres: 'No tenen prous presons per tancar-nos a tots'...Doncs espavilem, que alguns ja hi han anat a parar, i si no hi ha prous presons els amables ciutadans espanyols oferiran les seves més nauseabundes habitacions per a fer de garjola accidental. 

  Posem-nos flamencs ja que aquesta gent només l'aturarà l'avorriment o un cosí de Zumosol que de moment ja s'ha vist que no existeix o no es deixa veure. La pena mai jugarà al nostre favor ni s'instalarà en la ment de l'agressor per a mimbar la seva mala calanya, igual que no és raonable esperar que el raciocini li arribi per art de màgia a un objecte inanimat o a un invertebrat que tant sols es mou per dues o tres pulsions irreflexives.

  Espavilem.
  • pulexmix 49 👍 22
   Al fons del teu discurs sonen tambors i són, per desgràcia, tambors de guerra. Flamencs ja us heu posat, fa ja molt i més del que és raonable, sense venir al cas ia més us heu anat a aliar amb el pitjor de els flamencs, aquests sí, d'extrema dreta.
   • Astralcat 2.318 1 761 👍 1.687
    No benvolgut. Com a bon agitador del 155 i totes les bestieses que li van al darrere suposo que deus veure 'guerra' fins entre els aliments de la teva nevera, és el que té la calúmnia i la mentida permanent, són l'avantsala de la bogeria..

    Per la part que em toca animo a les persones catalanes a contrarestar aquesta bogeria. Els espanyols i els filo-espanyols que viviu per aqui us atabaleu més amb un moviment pacífic (i ingenu en el seu conjunt) que amb els centenars de morts que altres 'nacionalitats històriques' del vostre regne us han creat o amb la crua petjada del terrorisme islamista. Esteu sonats. I davant d'aquesta bogeria i manca de trellat cal estar amatent, conscient i pro-actiu.
   • EPS 56.318 12 8 👍 5.994
    Extrema dreta?

    Ho dius venint d'un partit que governa Espanya, fundat per un feixista reconegut (i criminal, no oblidem Vitòria), i que te com a partit "clònic", un partit més a la dreta. I t'atreveixies a donar lliçons sobre l'ultra dreta?
    • Toni Montagutí 27.935 6 35 👍 16.463
     Són tan ridículs...
     Una parlamentària europea del PP va insultar el ministre d'interior belga, titllant-lo de nazi. La senyora, una llumenera, va oblidar que el partit al qual pertany aquest ministre forma part del grup popular europeu. En fi: és allò de la biga i la palla.
   • torraina_infernal 37.252 10 16 👍 22.091
    Com sempre, el terrorista nazi i corrupte parlant de corrupció, nazisme i terrorisme.

    Condemnes els atemptats terroristes de l'1 d'octubre perpetrats contra nens i àvies?

    Crec que el Racó hauria d'esborrar el compte ee tots els usuaris que fessin apologia del terrorisme.
  • torraina_infernal 37.252 10 16 👍 22.091
   Exacte. A algú se li acudeix demanar clemència davant dels jihadistes d'estat islàmic? NO.

   El que cal és aplicar-los la llei anti-terrorista i tornar-nos-hi. Que no quedi cap organització terrorista sense il·legalitzar.
  • Joanot47 1.609 1 947 👍 392
   Impressionant. El problema és si perdem estrepitosament. Però sí, caldria posar ordre i concert per aturar-li els peus als colons, no vos passe com a valencians i balears que porten camí de ser forasters a sa casa...
 • Picany 6.586 10 329 👍 1.425
  William Laud 155. Aprenguem de la història
 • Maczek 1.588 3 955 👍 1.447
  I?, normal que ells pensin aixì, però nosaltres hem de passar d'això i anar a la nostra.
  • EPS 56.318 12 8 👍 5.994
   Jo també conec molts casos així. Costa de creure si no ho veus.
  • Hades 25.204 8 44 👍 15.710
   És la normalització de la xenofòbia.
  • torraina_infernal 37.252 10 16 👍 22.091
   perquè ens han deshumanitzat, com els nazis van fer amb els jueus...estan malalts, només així s'entén que persones que es fan dir d'esquerres hagin acabat abraçant els postulats franquistes que promou PP, PSOE i Ciudadanos i una part de Podemos...

   Dps de l'atemptat terrorista que va causar 1200 víctimes i els següents segrestos, enlloc de demanar perdó, retirar les armes, acceptar que han perdut i que la república és un fet, cosa que fins tot va fer ETA, doncs no, encara amenacen amb més segrestos i atemptats

   Fanatisme pur, com estat islàmic...
  • Joanot47 1.609 1 947 👍 392
   I viu a Catalunya? Aleshores aquesta persona raonable accepta la colonització i ser-ne actor de primera fila. Per què existeix l'Espanya buida en lloc d'haver fet polítiques d'industrialització a les zones que han buidat? Perquè els cacics tenen ara les mans lliures per fer i desfer, 'els senyoritos' els seus 'cotos de caza' i poca  gent que s'incomode per això i munte sindicats o partits polítics que atempten contra el vell ordre carpetovetònic. Ens els han manat ací però per tal que no tornen, i que vagen construint colònia. I no tenen la visió que és la casa d'altri, ni la volen tenir.

   Però refuse la violència, no cal dir-ho, i propose imaginació...
  • Fenià 1.174 👍 1.164
   Ma mare, i en general ma família, és així. Em recorden els alemanys sota el nazisme, que miraven cap a una altra banda i/o justificaven la repressió contra els jueus, com una cosa normal.
 • Sukhoi 104 👍 147
  400 anys perdent colònies i territoris sense parar, i encara segueixen encabotats amb que la mala hòstia és la solució a tot. Ja ho deia Unamuno...

  L'imperium fail que està per vindre és d'unes dimensions èpiques.
 • Gínjol 11.065 2 182 👍 3.635
  Tanmateix...
  El nacionalisme espanyol i el centralisme reculen amb el ‘procés’
  http://www.publico.es/espana/nacionalismo-espanol-centralismo-retroceden-proces.html
  Los barómetros del CIS revelan un ‘pinchazo’ de ambas posiciones que pone en entredicho el grado de conexión real con la sociedad de las movilizaciones y los discursos extremistas que han proliferado en los últimos meses
  • Messier45 493 👍 376

   Les variacions són mínimes i em fa l'efecte que deuen estar dintre del marge d'error, així que no crec que sigui un retrocés destacable (per més que ells ho vulguin ressaltar transformant-ho en valors absoluts).

   També m'agradaria veure les dades segregades (ESP-CAT), no m'estranyaria que bona part d'aquest suposat retrocés de les posicions més nacionalistes i centralistes sigui a Catalunya i altres nacions sense estat, que puguin maquillar un manteniment de l'statu quo (o fins i tot augment) a l'España castellana.

   Però sense les dades tots són conjectures.

    

   EDITO: ara veig que hi ha enllaç a les dades del CIS.

   EDITO2: però no estan creuades per comunitat autònoma, o jo no sé trobar-ho 

  • Joanot47 1.609 1 947 👍 392
   La notícia és enganyosa, Gínjol, sobretot si tenim en compte la pujada del darrer grup a Catalunya, potser a Euskadi i a altres zones on es reactiva el sobiranisme per mor de la qüestió catalana. Si bé és cert que l'opció d'enmig és la més socorreguda, també és la menys compromesa. El que sobta són les xifres dels 'només espanyols', massa altes per ser saludables... Qui no se sent de la seua terra d'origen? Jo t'ho diré: la gent desarrelada que no s'ha integrat: aquests colons que denunciem molts... Els que són d'un lloc i tenen 'casa de poble' en una altre, que ni són ni xixa ni llimonà.
   • Gínjol 11.065 2 182 👍 3.635
      Malgrat que a València ciutat veus una estanquera en quasi un de cada 10 balcons, i a la Plana en un 3% dels balcons o finestres, malgrat la histèria espanyolista a l'octubre al País Valencià, percep que cada volta la gent parla més valencià i ho fa més desacomplexadament, almenys per la Plana.
      La majoria de la gent desconfia d'un espanyolisme tan extremat.
      I si no ho exterioritza més és per por, pel què-diran i perquè el valencianisme mai no ha cridat a penjar senyeres als balcons (per a vergonya d'un valencianisme tan inútil i acomplexat com el que hem tingut tradicionalment).
    • Joanot47 1.609 1 947 👍 392
     En tot cas, pense que la realitat no és la que volem veure sinó la que fem nosaltres. I no hi ha res que diga que ha canviat alguna cosa. Conec la realitat de Castelló i voltants, perquè vaig viure a Almassora 3 o 4 anys. continue dient el que dic: les enquestes que donen suport a Cs parlen clarament. Ara no només continuaran espoliant-nos sinó que damunt volen llevar-nos poder i pes polític. Jo veig tabal de conflicte gros: els colons comencen a llevar-se les màscares. També et dic que no en són i conscients, i per això cal fer les coses bé i llevar-se complexos.
     Castelló conserva el sentiment del Regne trobe que més que a altres llocs (molt més fins i tot que a València)... Estar al costat del nord té els seus avantatges.
     • Gínjol 11.065 2 182 👍 3.635
        Al Nord el vot a Compromís és prou inferior que a comarques centrals, fins i tot que a la ciutat de València (en canvi quan votaven BNV, el Nord votava més nacionalisme que a les comarques centrals).
        L'ús de la llengua és superior al Nord que al centre, però aquests darrers anys davallava més, mentre que a comarques centrals sembla que pujava.

        L'avantatge de les comarques del Nord, crec jo, és que són com més lògiques i no tan festívoles ni amants de les carcallades i de la cassalla com ho són les centrals.
        Per això 1/4 part del PIB valencià és produït per la "província" de Castelló, que només té un 1/10 de la població valenciana. Significatiu, però em quadra.

        Tu vius ara a la Plana?
      • Joanot47 1.609 1 947 👍 392
       No. a València... Però tot el que dius és discutible. Sou productius perquè hi ha molta fàbrica de terrissa i derivats, i això puja les estadístiques.
       • Gínjol 11.065 2 182 👍 3.635
          La meua experiència és que a comarques centrals tenen sovint com a valor màxim fer gràcia i burlar-se de tot: "se'n riuen inclús de la seua ombra", segons la dita popular.
          Al Nord som prou més discrets i concentrats.
          De fet hi ha com un tall psicològic devers Sagunt.

          Només cal mirar el vestit de fallera i el de castellonera per notar les diferències: el primer és ampul·lòs i pretenciós, el segon és prou més discret

          I el taulell no naix del no-res: naix del treball, de la tradició, de les inversions de capital...
        Soriano, el de Porcelanosa de Vila-real, tenia un passat agrícola, no industrial.
        • Joanot47 1.609 1 947 👍 392
         Jo no bastiria discursos particularistes ni pejoratius cap als altres, i menys em basaria en prejudicis. València era la capital del Regne, i carregar-se-la com a capital ha estat el primer dels objectius. Una d'aquestes argúcies ha estat l'anticatalanisme blaver, amb el qual s'ha descabotat tot el discurs cultural i lingüístic que podia haver tingut la capital. Una altra, la immigració interior espanyola, que a València ha estat inabsorbible. Una altra, trencar el territori lingüístic per la meitat, per la zona més propera al castellà, i ací tens el camp d'urbanitzacions de xalets de l'Horta Nord i el Camp del Túria, en les quals s'hi han instal·lat colònies de castellanoparlants vingudes de tota la resta d'Espanya (el Port de Sagunt, per exemple, però n'hi ha més, totes amb aquella imatge de illa de cases construïda pels sindicats del Movimiento per a obrers) o de les zones castellanoparlants del PV, com és la reconstrucció de pobles anegats per les aigües de preses i pantans, no prop del seu lloc de procedència, sinó a zones valencianoparlants: Loriguila, Domeño, Marines, San Antonio de Benagéber, etc... tot pobles 'traslladats' des de la comarca dels Serrans a la zona més prima del domini lingüístic. Més tard, cap als 70/80 la casual introducció de les drogues, que varen fer d'una joventut contestatària i políticament conscient un poti-poti de gent jove desarrelada. Això va passar al País Valencià, que va empobrir fins a límits insospitats, malgrat la industrialització creixent, perquè l'Horta feliç havia estat això, agrícola, i no donava per a més. Aquesta immigració arriba durant el franquisme per treballar en la indústria pesada i sobretot en la construcció, que amb l'efecte crida destrueix l'horta mil·lenària per a construir habitatges. Amb el desplaçament de les fàbriques al tercer món, la desindustrialització, l'arribada de immigració estrangera durant l'època d'Aznar (l'efecte crida de la qual ens ho hauran d'explicar alguna vegada, perquè ací els 3 milions d'aturats sempre han estat), amb el turisme que continuà amb la destrucció del territori i la construcció d'edificis i urbanitzacions i que d'ací no retorna al seu lloc d'origen ningú, el caos, la pobresa, la incultura i el desarrelament han pres el país.
         Castelló és a prop de València, a 60 km. , i no saps com s'hagueren semblat ambdues societats si no haguera passat tot el que va passar durant el franquisme... Jo ja em conec els aires de superioritat de la gent de la Plana envers València, d'Almassora cap a munt, però són només cares del mateix prisma que et descric. Castelló és un poble gran al qual no li han arribat els mals vents que li han arribat a València, i aquests aires que et veig només servirien si els castellonencs tingueren pensat anar-se'n del PV i formar part de Catalunya. Si no, juguen en contra de tots els valencians... No sou més especials no teniu un altre posat; simplement no vos han envaït tant, teniu una societat més cohesionada per moltes raons, esteu envoltats de territori poc atractiu per a colonitzar i la vostra alta societat ha estat molt fidel a l'església i al PP, i per això vau tenir la sort que la indústria del taulell (el bressol de la qual era Manises, ara fet miques) anara a instal·lar-se a les vostres terres. Però no vos n'heu lliurat. teniu dues autopistes (quan no vos cal més que una), vos han construït infinitat de carreteretes amb rotonda, no dubtes que hi passarà l'AVE, vos han mig destruït les hortes de la Plana emplenant-la de fàbriques i Castelló continua sent un poblet envoltat de barris...
         Ja saps doncs d'on ve el tall de Sagunt. En algun moment dels 70, els valencians ens adonarem que tot ho teníem en contra, però per aquelles dates érem com Castelló... i València era Cap i Casal encara, vençut, però Cap i Casal. Ara no sabem què som. L'últim estudi deia que els valencians ja només érem el 50% dels habitants de València i àrea metropolitana. Ara som un societat axarnegada, mesclada i desarrelada, sobretot l'altre 50% que ací no mencione, amb un percentatge d'aturats crònics que fa tremolar...
         Ara, que per a posar-te despectiu em parles del vestit de fallera (ací també hi ha les que van vestides de llauradora, encara que a mi el món faller em dóna caguera) o del suposat riure's-de-tot dels de Sagunt cap avall, perquè tenen un altre tall psicològic (ja es nota pels teus comentaris), o que l'èxit empresarial naix del treball, la serietat, de la tradició i de les inversions (com si ací no n'hi hagueren fàbriques ni inversió), te collons. I no cal ser molt llest: és un discurs populista i menyspreador fruit d'una situació que ha estat més la sort i el destí que obra de res més, inclosa l'estada estiuenca d'Aznar a Platgetes de Benicàssim, on parlava català en la intimitat, i les relacions econòmiques i polítiques que això va comportar durant l'època de Fabra.
         Fer la teua personalitat a costa de fer el contrari o competir amb el teu germà és propi de blavers... Pensa-hi. Igual els blavers s'ho mereixen, els valencians de Sagunt cap avall no.
         • Ramon Muntaner 2.670 10 689 👍 549
          Mira, esta vegada estic bastant d'acord amb tu
          • Joanot47 1.609 1 947 👍 392
           Parlant s'entén la gent. Els valencians som especialistes a discutir i enemistar-nos per opinions de les quals poc ens diferenciem. No veiem el 99% que ens apropa i trenquem palles per l'1%. I per cert, no tinc cap problema a discutir les diferències...
         • Gínjol 11.065 2 182 👍 3.635
            Molt bona la teua descripció de la colonització contra la zona central del PV.

            Sobre altres coses que dius no hi estic d'acord:

            1) Jo no vull "carregar-me" el Cap i Casal ni he dit res d'això que m'atribueixes.
            Especules i delires.

            2) "Discurs pejoratiu"? De què? 
            No es tracta de prejuís sinó de fets ben constatables per a qualsevol que conega gent de la Plana i gent de comarques centrals: psicològicament la gent de la Plana és com una transició entre València i el Principat.
            El nostre caràcter és més tirant a masover, més rural i muntanyenc, prou menys barroc.
            Que a comarques centrals la gent siga molt humorista (encara que massa burleta i a voltes massa envanits) és cosa de sempre, que sempre s'ha dit, que ha estat i és així: Ho he comprovat sovint per amistats de l'Horta, de la Safor, etc... I tenen molta gràcia mentre no es posen massa impertinents.
            No he pas descobert la Mediterrània!

            3) La indústria ceràmica a L'Alcalatén és ben antiga, almenys de l'època musulmana, i ja al s. XVIII hi hagué una important fàbrica de porcellana, article aristocràtic de l'època. Un escriptor borrianenc en va escriure una novel·la excel·lent, per cert.
            Fa mig segle la major part de la ceràmica europea provenia de les comarques nordvalencianes. Així que no té res a veure amb el PP, com tu t'inventes.
            La Plana-L'Alcalatèn és un tigre asià industrial exportador. De primera classe.
            Produeix 1/4 del PIB valencià amb menys d'un 10% de la població valenciana, això dóna idea de la potència que té aquest sector industrial.

            4) La comparació dels vestits no tenia cap maldat, era simple broma. Es un comentari que a voltes diuen les castellonenques.
            Que t'ho agafes amb tanta mala llet, ben injustificadament, només demostra que ets tu qui té el prejudici.
            Populista i menyspreador ets tu en parlar de l'Aznar a Orpesa, com si l'haguèrem invitat nosaltres o com si ell haguera implantat la indústria ceràmica, no et fot!?

            5) Jo no estic competint amb ningú, estic intentant descriure unes realitats que a tu no t'agraden, segons veig.
            Molt propi de valencianets contestar amb tanta mala llet que no ve a tomb. Es un tret molt desagradívol que teniu, no sé si per la passió per la cassalla (mode ironia on, ja que la gent de comarques centrals sempre estan parlant de la cassalla).
            Per això hi ha hagut prou gent a Castelló (no jo, encara que també estic prou fartet de tanta prepotència) que voldrien plantar duana devers Almenara, així que un consell: controla't i controleu-vos per no trencar el País Valencià amb un excès de vanitat agressiva.
            Respecteu el Nord!
          • Joanot47 1.609 1 947 👍 392
           La meua experiència és que a comarques centrals tenen sovint com a valor màxim fer gràcia i burlar-se de tot: "se'n riuen inclús de la seua ombra" (...)

           Això és tan valencià com castellonenc, la ironia -que la família del meu fill és de Castelló, del Raval concretament- és molt valenciana, però no únicament. Sembla pel que dius que ací la gent està tot el dia fent riure, rient-se i de farra, i que ni es treballa, ni hi ha serietat política, que som uns irresponsables, etc..., i això serveix per a explicar que
           Al Nord som prou més discrets i concentrats. De fet hi ha com un tall psicològic devers Sagunt.

           O siga, més correctes, més seriosos i responsables, que es mereixen el reconeixement de la puresa i el bon fer... Després, amb el tema del tratge de fallera, tornes a acusar els valencians 'centrals' (vols dir la zona apitxada o els valencians de Sagunt a Alcoi?, perquè això són prejudicis provincialistes, ja saps allò d'Alicante, Valencia i Castellón) de ser com una mena de Drags Queen de la terreta quan dius indirectament que el personal és
           ampul·lós i pretensiós,

           ... perquè en realitat no vols parlar del tratge de fallera. No trobes? I afegeixes a més la rialleta (). Si vols saber que pense del tratge de fallera és el següent: això no ho ha portat mai una valenciana en la vida (antigament) i el pentinat és una barreja dels estris que portaven les dones valencianes amb una mena de imitació del cap de la Dama d'Elx, però aquesta tradició es va forjat en l'època del Franquisme (i els anys anteriors), i amb el blaverisme conservador ningú no pot dir res al món de les falles...

           Després continues amb una diatriba sobre el bon fer de la gent de la Plana, com si els taulells que esmentes no s'hagueren fet de tota al vida a Manises, al costadet de València, la major horta d'Europa s'hagués conreat entre acudits, ironia i rialles, i no hi haguera hagut drassanes, indústria pesant, indústria de la fusta, agricultura d'exportació (de la qual València fou pionera) o indústria tèxtil, impressors, etc... I progressisme polític, republicanisme, universitat, etc...

           Això llegint només el primer rengle o dos de la teua resposta. De veritat que no tinc ganes de polèmiques, però és que jo he viscut a la Plana i en conec la ideosincràcia: la mateixa que teniu amb els valencians la teniu amb els de Borriana... Entenc que el blaverisme ha estat ben combatut a Castelló durant la Batalla de València, com ho va estar a Alcoi, Gandia, Les Marines, etc..., per de poc ha servit perquè el PP ha anat introduint-lo a poc a poc. No fotem.
          • Joanot47 1.609 1 947 👍 392
           Quant a la teua contestació:

           1. Els qui s'han carregat València com a Cap i Casal són el PP madrileny i el valencià (inclós el de Castelló), que ha seguit les consignes de l'espanyolisme de l'estat franquista i postfranquista. El procés de provincialització ha estat una maniobra de l'espanyolisme i del blaverisme. Tu, ni tens a veure, ni els castellonencs, ni els catalans, ni jo no t'acuse. Llig bé.

           2. Són prejudicis provincians arrelats a Castelló, perquè com et comente en l'anterior contestació els he mamat... perquè al capdavall sóc un mig-ouet que ha viscut a Castelló. No és furibund (de tant en tant sí), és irònic, i en el fons i en gran part de la forma és un menyspreu perquè 'no hem sabut defensar-nos'... o quelcom així. Això que dius és etnicisme, i fals. La Plana és molt semblant a l'Horta en molts aspectes, i aquesta 'transició' la pots trobar a l'Alt Maestrat i els Ports i para de comptar; potser la gent de la Plana alta, més enllà d'Orpesa. La gent de costa i Horta se sembla tota. Fes un passeig pel Castellar-l'Oliveral o El Palmar (les zones millor conservades ètnicament de València) i, blaverisme apart, te n'adonaràs que no tens raó. Això que sou l'esglaó perdut entre Catalunya i València, com si vosaltres no fóreu TAMBÉ valencians sura en l'opinió dels castellonencs però no tindrà més de 50 anys, tot pel tema de blaverisme ridícul de la dreta capitalina. Totes les descripcions que fas s'adien més a la gent de la muntanya castellonenca, però no a la gent de la Plana (però no vos n'adoneu perquè teniu els vostres prejudicis: som a 60 km!). Tornes a menysprear... Els de l'Horta, la Safor, la Ribera... Normalment coneixem la gent més oberta, no la gent seriosa o tancada. Joan Fuster et semblava tot això que dius? Ovidi Montllor? Al Tall? Raimon? Sánchis Guarner? Això per parlar d'un àmbit públic com la música o la literatura...

           3. Mesurar-me el piu amb la història de la porcellana podria portar-me a Edeta, de la qual pots emportar-te trossos de deixalles ceràmiques descartades que te trobes caminant per la montanyeta de Sant Miquel a Llíria, però no en parlaré perquè em sembla ridícul. Ni vull, ni mai menysprearé Castelló, ni la Plana ni la seua història o habilitats. Torne a dir-te que València l'han destruïda per carregar-nos amb la població de rebuig (guerra civil i pobresa consegüent) de l'Espanya més propera i amb la immigració dels '90. No me'n desdic: però el caliu hi continua encara. Et recorde que València era el Cap i Casal, i per tant hi tenia moltíssima indústria, per damunt de Castelló. I Castelló mai no va tindre'n ni de bon tros l'economia de València, sobretot per qüestions de territori: poc cabdal dels rius, necessaris per a la indústria antiga, massa muntanyes, etc. Dir que Castelló sempre ha estat el 25% del PIB dels valencians, serà ara, no històricament. I València i resta del territori tenen més indústria perquè tenen més població... Cosa que és evident: això deixaria per a la resta dels territoris el 75%... Tigre Asià des de fa 50 anys... Molt bé... El PP (franquisme) no té res a veure... Tu ets prou jove, no?

           4. Era ironia per a 'fer gràcia i burlar-se de tot'. Això dic jo... Del vestit de fallera ja n'hem parlat: a València també es vesteixen algunes de llauradores, perquè el tratge de fallera els sembla massa irreal i kitsch. Jo de falles i tratges passe moltíssim.. i fins i tot et done la raó, ja veus. Per cert, i tornant a Castelló, jo em banyava a Platgetes, que com saps era nudista, i els que vetllaven per la 'seguretat' d'Aznar la van prohibir, malgrat que allà el personal anava en porra i no calia escorcollar-lo... El boom de la ceràmica de Castelló rau en el fet que les zones d'on s'extrauen els materials són a prop de Castelló, que l'estan deixant com un formatge de gruyère, com estan destruint totes les comarques terolenques frontereres amb el PV. Les bones relacions de la burgesia castellonenca amb el franquisme, el conservadorisme (església) dels llauradors castellonencs (Castelló era republicana i anticlerical i mira què en quedà després), el fet que no vos envaí la immigració després de la guerra perquè no hi havia indústria ni plantejament de créixer massa, el ser bons xics i no ser massa contestataris, en ser una societat que ha romàs més estructurada, han fet que en turisme, empreses i prestigi heu estat més promocionats... per exemple als USA, terra amada pel senyor Aznar i l'anterior franquisme del desenvolupisme, on es ven gran part de la producció taulellera. Menys reivindicatius, més estabilitat i menys por als negocis: el sindicalisme no ha estat mai massa cridaner... Tot té a veure i tot s'explica al final...

           5. Jo no tinc cap mena de sentit de la competitivitat, m'agrada la 'província de Castelló' (les comarques valencianoparlants vull dir, que les altres les conec poc i em semblen més aragoneses), i no m'he enfadat amb tu, sinó amb els tòpics, els menyspreus socials acceptats i sobretot perquè pense que els de Castelló heu criat un melic molt gran els darrers 50 anys, quan no sou tant dissemblants de la resta de valencians de la costa a poc que se'hi arrasque. Només així s'explica la paròdia de Tombatossals, per exemple... Tu, carinyet, també ets una valencianet, que se vos oblida sovint... A mi no m'agrada la cassalla, ni la teua agressivitat i etnicisme particularista, que només explica tot el que t'he dit al llarg d'aquesta conversa. Si esl de Castelló vos feu Cavancians o Castellolans me n'alegraré. Però mira: et mostres competitiu al llarg del teu escrit, defineixes les teues opinions i prejudicis com a 'realitats', acuses el valencians de contestar amb mala llet que no ve a tomb (com tu des que has llançat la primera opinió sobre nosaltres, un nosaltres del que no t'escapes) sense plantejar-te que acuses a la resta de portar palles a l'ull quan a tu t'hi penja la biga, ens dius desagradívols (un neologisme) i borratxos (tu al·lucines amb el teu cap ple de idees preconcebudes i prejudicis) i finalment sentències el que porte dient-te tot el temps i negues:
           hi ha hagut prou gent a Castelló (no jo, encara que també estic prou fartet de tanta prepotència) que voldrien plantar duana devers Almenara, així que un consell: controla't i controleu-vos per no trencar el País Valencià amb un excés de vanitat agressiva.  Respecteu el Nord!

           Tu al·lucines cogombres. En descomposició està tot el País Valencià. O anem junts o res es podrà fer. No vos deixarien marxar-vos 'cap al Nord' ni farts de Casera, i els primers que s'hi negarien serien els peperos de Madrid i els segons els vostres. No teniu per enllestir aquesta feina un moviment 'nacionalista propi', perquè compteu amb els partits espanyols, i per mi, si voleu plantar la duana a Almenara, com si voleu anar amb el ciri a la Mare de Déu del Lledó tots els dies, xatet... Per a prepotència la teua. Controla-la tu, que et fa falta: si això és el que es congria a Castelló els que volen trencar el País Valencià sou vosaltres. El savi de Sueca (La Ribera, comarca de borratxos, burletes i tocapilotes) no anava massa desencaminat, però en faltaríem la resta.
           Per acabar, el fardatxos, els salvatxos que en dieu, trenquen la cua i se'n desfan quan es veuen en perill. Faria la metàfora del vaixell i les rates, però m'estime massa els castellonencs... Cuida la vanitat agressiva que se te n'ix...
          • Joanot47 1.609 1 947 👍 392


           Sobre la joieria, evidentment.

           Com veus, com a Castelló. Els vestit de fallera és una deformació dels vestits de nòvia valencians de gent benestant, llauradora, al segle XVII. Evidentment, res a veure amb el vestit de llauradora valenciana (el vertaderament típic),que ni tan sols en els exemples s'hi veu, la tela dels quals és d'una qualitat que mai hi haurien somiat les valencianes. Després hi ha el tema de la seda, que pogué tenir a veure amb aquest vestit de valenciana que ha anat conformant-se, que a València era una indústria important...
          • Gínjol 11.065 2 182 👍 3.635
             Fas una relectura molt bèstia de tot el que dic, com si tu fóres un inquisidor intentant "traure l'heretgia".
             Per què ets tan dolent i retorçut?

             Anem a vore:

             Si els valencianets no treballàreu, de què viuríeu?
             Enlloc no he dit que no treballeu ni que estigueu tot el dia de farra, això ho dius tu, vés a saber per què.

             Una altra mentida: No he dit que siga "ampul·lós i pretenciós" la gent, sinó el vestit de fallera. Més que dir-ho jo ho sol dir la gent de les festes de Castelló.

             No he dit que a València no hi haja indústria sinó que, si comparem població i productivitat, el Nord és molt més productiu.
             Deu ser per alguna raó, perquè tot és per alguna causa.
             El teu obscurantisme pretèn entelar les raons d'eixa productivitat.

             El blaverisme no és que haja estat "ben combatut" a la Plana, sinó més aviat que:

             1) El neofranquisme es conformà difonent-lo al centre demogràfic i de poder del PV, és a dir, a L'Horta, i no es preocupà de les comarques "no decisives" electoralment.

             2) El blaverisme exacerbat, insidiós i impertinent de València fou, per a la societat castellonenca, una mostra més del caràcter centralista i ofensiu dels "mig-ouets" (segons el rerefons mental popular castellonenc). Com allà eren blavers, a Castelló havien de ser anti-blavers. Per la resta el Nord és una societat tan o més conservadora que València.

             Epíleg:
             Jo no sóc anti-València ni tampoc sóc cap "patriota castellonenc".
             Només he intentat descriure el que veig i dir allò que, per negatiu, havia de ser canviat, en els uns o en els altres.
             Que tu en vulgues fer un debat agressiu, retorçant sistemàticament el que dic, només demostra allò que duus de negatiu en el teu cor.
          • Gínjol 11.065 2 182 👍 3.635
             El vestit de fallera deu ser una versió estilitzada del vestit de núvia dels moriscos andalusins.
             He estat en casoris andalusins i musulmans al Nord d'Africa i el vestit de núvia és molt semblant al de fallera, sols que més recarregat amb perles, etc...

          • Gínjol 11.065 2 182 👍 3.635
             2. Que el paisatge tinga un cert paregut no vol dir que el paisanatge també el tinga.
             No és que siguem "l'esglaó perdut" entre Catalunya i València, perquè també tenim coses distintes de l'una i de l'altra, però allà on a comarques centrals hi ha broma i a voltes burla, a la Plana hi ha més aïna ironia. Som més tranquils i també més "desubstanciats" (com diuen els mateixos castellonencs de Castelló, "ciudad chata", segons Max Aub).

            Si tu et penses que sóc un "patriota castellonenc", l'erres de mig a mig.
            La Plana és més avorrida que comarques centrals, però també prou més respectuosa.

             Jo no us menyspree, em limite a intentar descriure caràcters genèrics d'allà i d'ací.
             Que a tu no t'agrade la descripció és una altra cosa.
             Però no cal que manipules ni mentisques tant sobre coses que NO HE DIT.
             Potser el "patriota mig-ouet" ets tu. Amb la típica mala llet agressiva i prepotent.

             3. Si he tret això de la porcellana de L'Alcora és només perquè tu havies dit que la ceràmica del Nord valencià era "gràcies al PP".
             Piu no ho sé, però quins collons que tens, mante!

             Per cert que la burgesia taulellera ja fa anys que està prou mosca amb el PP per tema de preus de combustible i d'infrastructures.
             Les coses evolucionen.

             He dit que L'Alcalatèn-La Plana és un tigre asià econòmic perquè produeix una gran part del PIB valencià, dades objectives.
             Si no et fa goig la definició és el teu problema.

             4. Als teus insults, molt típic de mig-ouet agressiu, cregut i envanit, no paga la pena de contestar ni allargar-se més: retratat quedes tu i els qui són de la teua escola. 
             Una volta més, tu mateix demostres la pitjor part del caràcter mig-ouet.
             A la vista queda perquè a Castellò la gent s'ha afartat de la vostra insolència i tendència a la manipulació.

             I això de "borratxos" enlloc no ho he dit, només he parlat de "cassalla".
             Per què? Doncs perquè a comarques centrals parleu molt de la cassalla.
             Sou vosaltres els qui ho dieu.

             5. El País Valencià el trenca la prepotència i la mala llet pròpia de gentola com tu que teniu la llengua massa solta 
 • EmulatorQ Usuari sumador 57.670 14 6 👍 12.608
  Segur que no s'ho esperava ningú.
 • Fenià 1.174 👍 1.164
  Un 79,2 % dels espanyols hauria de ser condemnat a cadena perpètua.
 • noietcanadenc 548 1 👍 558
  O sigui un 17 percent creu que no s'haurien de convocr eleccions mai més a catalunya? Els sembla bé de mantenir una dictadura del pp per tal de que ningú s'independitzi

Publicitat

Fòrums

 • 9.010.507 missatges
 • 211.536 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat