Fòrum

Un grup falangista amenaça militants d'esquerres a Euskadi

__26903__16.170 8👍 11.442


Primer acte. Algú, des d'algun ordinador, escriu un missatge i l'acompanya amb una foto. Per exemple, de la seu d'un partit polític. També pot ser una ràdio alternativa o una local sociocultural. La condició és que allà s'ajuntin persones fàcilment identificables amb l'esquerra, la memòria i l'antifeixisme. Segon acte: el local assenyalat apareix amb pintades amenaçadores, de l'estil "us matarem", acompanyades d'una esvàstica, uns jous i un emblema que ratlla l'humor negre: "Falange ETA Berria"(Falange nova ETA). Aquesta seqüència, entre estranya i aterridora, comença a ser habitual en diferents zones del País Basc i Navarra.

Des de fa algunes setmanes, diversos locals polítics i socials han patit atacs d'aquest tipus. En alguns casos, els llocs afectats havien estat assenyalats prèviament per Falange Vasconavarra, un grup ultradretà de recent creació que acaba de proclamar-se com la filial del partit polític La Falange -inscrit legalment al ministeri d'Interior- en aquest territori.

"Atacar és cremar, destruir, matar, ferir ... Això és pura llibertat d'expressió, no un atac". Així van definir el que ha passat el passat divendres 15 de desembre al local de la ràdio Hala Bedi a Gasteiz, que es va despertar amb pintades falangistes. Anteriorment, aquesta seu havia estat assenyalada en almenys tres missatges de FVN. "No hi ha llibertat d'expressió per a l'error i el mal", van apuntar en un dels seus tuits.



Els ultradretans també es van fer ressò de les pintades realitzades a la façana de la seu del partit polític Alternatiba, que actualment forma part d'EH Bildu. A més de deixar diversos adhesius de La Falange, els atacants van escriure "Víctor Lainez, present", en al·lusió al falangista que va morir després de ser agredit a Saragossa. Uns dies abans, FVN havia publicat la ubicació de les oficines d'Alternatiba. Després de les pintades, la formació d'esquerres va presentar una denúncia per aquest atac.

Algunes setmanes abans, FVN havia assegurat que les pintades realitzades a la matinada del passat 13 de novembre contra la seu de Podem a Gasteiz - "abocador municipal", "fastigosos" o "Catalunya és Espanya" - havien estat obra de les seves "joventuts alabeses ".



Els missatges amenaçadors es van incrementar després de la mort de Víctor Lainez. També els atacs. "Dos ulls per ull, dues dents per dent. S'obre la veda", han advertit després de conèixer la seva mort. "Si haguessis viscut a Bascongades o Navarra ara no estaries mort, sinó a la presó: els morts serien ells", van afegir els falangistes.

L'últim atac va tenir lloc a Altsasu, on es va repetir la dinàmica de "acció-reacció" que ja s'havia observat en casos anteriors. L'11 de desembre passat, FVN va publicar una foto de la societat gastronòmica Zubi-Ondo, on habitualment solen reunir veïns d'aquesta localitat navarresa. "Gora Falange" (Visca Falange), "akabatuko zaituztegu" (us matarem) o "Falange ETA berria" (Falange nova ETA), van ser els missatges que van deixar a la façana. "Encara queda gent decent a Alsasua. Poble maleït d'etarres canalles i miserables. La nostra més enèrgica repulsa ", va escriure l'organització falangista a Twitter.

Amics de "patriotes"

En aquest context, Públic va aconseguir contactar amb FVN, que va accedir a respondre a una sèrie de preguntes via correu electrònic. En el seu missatge, que porta la signatura de la Prefectura Territorial de Falange a Bascongades i Navarra, asseguren que aquest grup va néixer el 2010 i que actualment disposa de "prop de cent" membres, encara que aclareix que "no tots amb el mateix grau de compromís ". Respecte als seus objectius, van assegurar que "de moment, en el que a aquesta territorial es refereix, demanar informació i anar publicant segons convingui. I difondre l'ideal falangista, així com augmentar la militància ". També van dir que condemnaven "tot acte de violència o amenaça contra les persones i dany contra les coses".

Els portaveus de FVN van negar qualsevol relació amb Ignacio Irusta Sánchez, àlies "El Barbes", un conegut ultradretà basc que el 2015 va ser condemnat a dos anys de presó per la seva pertinença a Falange i Tradició (Fyt), el grupuscle que durant alguns mesos es dedicar a perpetrar atacs contra monòlits i altres símbols dedicats a les víctimes del franquisme a Navarra. Al costat d'ell van ser condemnats dos falangistes més, als quals se'ls va atribuir diferents pintades contra militants d'esquerra. Cap d'ells tenia antecedents penals, així que van evitar entrar a la presó. "El camarada Irusta en aquest moment no està entre nosaltres. FVN no té res a veure amb Fyt, llevat l'ideal falangista que a Fyt animava ", han subratllat.

De la mateixa manera, van assegurar que estan en contacte amb "tots els grups patriotes", en al·lusió als partits d'extrema dreta que actuen a dia d'avui a Espanya. Només van descartar a VOX, formació que van qualificar com a "marca blanca del sistema", així com a "grupuscles neonazis de tarats". De cara a l'exterior, van dir que mantenen relació amb "grups patriòtics francesos, romanesos, alemanys, italians, hongaresos, polonesos".



Entre les persones i entitats assenyalades per FVN es troben també el dirigent independentista Arnaldo Otegi -publicaren la direcció del seu habitatge a Elgoibar-, el parlamentari d'Alternatiba Oskar Matute, el sociòleg Jakue Pascual o el portaveu de Sare Antifaxista (Xarxa Antifeixista), Eduardo González, que ja havia estat amenaçat en anteriors ocasions.

"Tots els bars del carrer Somera del casc vell de Bilbao, amb l'excepció d'algun restaurant tradicional, són aquí el cau dels filoetarres bascomaquetos. Allà trobareu el cacic antifaxista (sic) Eduardo González Suárez", han advertit fa algunes setmanes.

Font: http://www.publico.es/sociedad/fascismo-euskadi-grupo-falangista-amenaza-militantes-izquierda-euskadi.html 

Respostes

Configuració

Publicitat

Fòrums

  • 9.177.983 missatges
  • 216.876 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat