Fòrum

[SEQUERA A CATALUNYA] En algunes zones, al 2017 ha plogut menys que al Sàhara

Carles Martell2.662 1 695👍 4.237
Ahir al telenotícies vespre informaven de la situació pluviomètrica de Catalunya. L'any ha estat molt dolent, amb una combinació de poca precipitació i temperatures excepcionalment altes.A llocs com Tarragona i Llançà ha plogut menys del que sol caure a Trípoli (Líbia, 334 mm) i a Alcarràs, menys que a Gabès (Tunísia, 220 mm), per posar uns exemples.

Vegeu les dades definitives del 2017.

Respostes

Configuració
 • Carles Martell2.662 1 695👍 4.237
  El mes de desembre passat ha estat castastròfic, un cop mes. Encara estic pendent de l'informe del 2017.

 • Hades27.317 9 37👍 18.817
  Aquest estiu serà divertit.
  • Carles Martell2.662 1 695👍 4.237
   Encara es pot salvar la cosa... Però si la sequera s'allarga i les temperatures es mantenen altes, és possible que l'arbrat de Collserola i gran part del Maresme acabi desapareguent. És un procés que ja ha començat: La massa forestal del boscos del Maresme disminueix durant l’últim any per culpa del Tomicus (bé, en aquest cas la causa directa és l'escarabat, però no deixa de ser un efecte provocat per les temperatures suaus i la manca de pluja; que no plogui fa els arbres més vulnerables i dèbils i no ajuda a que tornin a créixer de nous).

   • aalto99 2👍 116
    Mala peça al teler per tots els boscos, no només a Catalunya sinó a tot el planeta.

    Ara mateix les afectacions més importants es troben a l'oest dels Estats Units i als boscos boreals. A mesura que van pujant les temperatures i van desapareixent les zones climàtiques temperades i polar, la mortalitat i les zones afectades aniran en augment.

    Cal posar atenció al que passa a Califòrnia, avançat uns 5-6 anys del que passa a Catalunya. S'haurà d'estar preparat pel creixement exponencial del risc d'incendis.

    Un procés ja irreversible, només ja salvable amb emissions netes negatives.


    • Messier45512 1👍 390

     Què vols dir amb "emissions netes negatives"? Absorbir més carboni que l'emès? Això a la pràctica implicaria una reducció dràstica i la plantació massiva d'espècies vegetals, així com ús de tecnologies que fixin carboni, suposo, no?

      

     PD: potser m'he muntat una palla mental 

     • aalto99 2👍 116
      Si, efectivament.

      Hi han diverses línies obertes d'investigació:
      https://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_dioxide_removal


      El problema es que s'ha d'extreure tanta quantitat de CO2 que totes les opcions necessitaran de un gran ús d'energia, de recursos i de territori amb el risc que acabis afegint més carboni del que extreus i a més el procés de desestabilització està avançant molt rapidament. I abans de tot això necessites emissions 0.

      Si s'hagués actuat quan es va conèixer el problema, fa gairebé 40 anys, encara es tindrien dècades per desenvolupar la tecnologia. Temps que ja no hi ha, forts impactes climàtics ja no es podran evitar.

      Ara mateix hi ha emissions humanes de 34 milions de tones anuals, per frenar la inèrcia de desestabilització climática actual seria necessari avui unes emissions anuals negatives de -10 milions de tones. I el 2040 segurament en necessitaràs - 20 milions de tones anuals. 
      • Messier45512 1👍 390

       Aleshores a la pràctica no hi ha sortida, no?

       Creus que l'ITER / DEMO / PROTO pot ser part de la solució? Amb la planificació actual sembla que arribaria tard...

       • aalto99 2👍 116
        Està molt complicat. Si s'aconseguís a partir d'ara reduccions significatives de les emissions globals  s'aconseguiria com a mínim retardar els +2C cap 2050-90 segons el ritme de reducció, donant més temps de resposta enlloc del 2040-45 amb les polítiques actuals. Però és un escenari poc probable (no hi ha voluntat política).

        Tot i això ja amb +1,5C hi haurà afectacions molt importants (2030), amb comparació a les afectacions significatives actuals de +1C.

        I també pot aparèixer una nova tecnología de captura però també pot ser que no aparegui cap , i amb el temps en contra redueix les opcions.

        Respecte ITER, DEMO i PROTO (les 2 últimes no les coneixia), sóc més partidari de la generació de forma descentralitzada. Amb la tecnologia actual la eólica i solar permet una implementació més ràpida i flexible. Una ràpida implementació pot fer evitar els +3C/+4C.
        • Messier45512 1👍 390

         Sí, l'avantatge de les renovables actuals és que són implementables ara mateix i el seu caràcter descentralitzat (poden estar a la teulada de cada edifici, al jardí de cada casa...), que beneficia tant a les persones (estalvi, menys dependència), com a l'estat (menys dependència de l'exterior, o no tant centralitzada en un únic producte com el petroli i derivats), i les infraestructures elèctriques podrien minimitzar-se. El que no sé és si el balanç seria prou positiu pel que fa a emissions de CO2, degut a la necessitat d'un desplegament massiu de generadors i plaques.

  • cristinon23.677 9 50👍 1.219

   Hades escrigué:
   Aquest estiu serà divertit.


   que vols dir que no ens podrem dutxar?
 • Carles Martell2.662 1 695👍 4.237
  Avui al telenotícies migdia han ensenyat algunes dades curioses, com les de l'Estartit, on en els darrers anys ha plogut cada cop menys.

 • Screen3.942 1 525👍 1.875
  Per culpa del procés... 
 • Arnau Solsoner2.269 3 778👍 2.519
  Anem de pet a fer punyetes.
   • Arnau Solsoner2.269 3 778👍 2.519
    Encara que es deixés d'emetre CO2...la cosa encara empitjoraria.
   • Benfresc12.065 5 168👍 9.778
    ...i decreixement de la població total...


    Això és quelcom de sentit comú que tothom nega i no entenc per què, hi ha massa gent al món, amb molts menys les coses anirien millor, especialment ecològicament parlant.
    Per això cal un control de la natalanitat a nivell mundial des de les institucions supranacionals, els estats han de regular el nombre de fills que es poden tindre com ha fet la Xina, i els països que no compleixin se'ls ha de sancionar.
    • aalto99 2👍 116
     S'ha criticat molt a la Xina, però és el camí a seguir. Quantes centrals de carbó estarien funcionant avui a la Xina sense haver aplicat la política de fill únic i tingués 2000 milions de persones ?

     Hauria de ser política de fill únic a tot el planeta. Com sempre ja es va molt tard, els canvis en polítiques de natalitat triguen uns 30 anys en fer efecte a la població total, això ja ens situa al 2050.

     Ara més de 7.500 milions i amb la previsió de 10.000 milions al 2050 en un context de destabilització climàtica important (a part de la contribució extra de CO2 per persona de més), es la llavor perfecte per la multiplicació de conflictes.
    • Hades27.317 9 37👍 18.817
     El problema és la superpoblació boja i imparable de l'África Subsahariana. La resta del món tret d'algun cas puntual (Afganistan, Timor...) té taxes de fertilitat molt saludables.
     • Benfresc12.065 5 168👍 9.778
      Sobretot a l'Àfrica, però també molts països de l'Àsia i llatinoamèrica.
      La població no només no hauria de créixer gens, hauria de decréixer.
     • aalto99 2👍 116
      En el cas de mantenir la població (2,1 fills per parella), tots els continents estan o estaran dintre els paràmetres  menys l'Àfrica.

      El problema es que amb la els recursos utilitzats i residus generats seria convenient una població mundial d'entre 1.000 milions i 2.000 milions, però en som més de 7.000 milions 

      Per tant, l'objectiu hauria de ser reduir la població, això significa 1,0 fill per parella durant 3 generacions.

      També s'ha de tenir en consideració el CO2 per càpita, molt mes elevat als països desenvolupats, fins i tot diria que una reducció de la natalitat a aquests paísos tenen més impacte de reducció. Per això sóc partidari de fill únic a tots el països.

      Menys gent, suposa menys emissió de CO2 absolut i per tant més temps per adaptació, més temps per la implementació de renovables i més temps per l'investigació de noves tecnología de captura. 

      Ara mateix amb els +2C segurs , ja es una carrera contra el temps.

      • Hades27.317 9 37👍 18.817
       Però no fem res si reduïm natalitat als països que més contaminen i després importem població als països que més contaminen, que és del gènere estúpid si es vol fer per reduïr la contaminació.

       Els problemes de superpoblació estan concentrats a Índia i Àsia Oriental, però tendeixen a anar minvant, i en canvi a l'Àfrica  subsahariana han de tallar ja o serà un desastre. A Europa i Amèrica el problema penso que és invers, de despoblació. No per raó de contaminació, però la caiguda de població té efectes devastadors en altres àmbits fora de la ecologia. Hauríem de trobar la manera d'estar en 2,1 i reduïr la contaminació per càpita fins a nivells estables.
       • aalto99 2👍 116
        Per això el fill únic ha de ser a tot arreu, als països desenvolupats reducció de CO2, als països en vies desenvolupament frenar la superpoblació provocant la caiguda de migracions en massa cap a altres zones ( i també com a segon factor reduir el CO2).

        Si hi ha fill únic a l'Àfrica, hi haurà menys incentiu de marxar, toca més terra i menjar i més feina per persona que actualment, i per tant, també menys guerres.

        Ara mateix ja és més risc per l'economia no afrontar la crisis climàtica, amb un creixement de costos exponencial: rendiment decreixents a l'agricultura, discontinuat d'accés a l'aigua, pertorbació al rendiment dels treballadors i a les cadenes de producció, pujada del preu d'assegurances, infraestructures inoperatives, conflictivitat social i econòmica, migracions massives,..

        La política de 2,1 fills era la óptima als anys 80 i es podia haver mantingut les emissions al voltant de les 20 milions de tunelades anuals ara es podria fer reduccions 1% anual però es va decidir ignorar el problema.
        El problema es que no hi ha temps, el 2030  ja es molt a prop,això obliga cada vegada a polítiques cada cop més dràstiques, 

        Els governs i els bancs centrals hauran de sostenir l'economia en un context de reducció de població. En un context de crisis climàtica no podrán evitar l'esfondrament economic.
     • Rarsonic3.795 13 536👍 1.854
      I què tenen en comú bona part de l'Àfrica subsahariana, l'Afganistan i el Timor? La inestabilitat i la precarietat.

      Gent en situacions com aquestes acostumen a tenir més fills per manca de mitjans contraceptius i d'educació, a banda de la mortaldat més gran i duració de la infància més petita, que també porta a tenir més fills per tenir més mà d'obra i "per si les mosques".

      Porta-hi estabilitat i la natalitat baixarà.
     • zzcc6.304 8 339👍 2.044
      Aquestes països que comentes també van tenir booms demogràfics en el seu moment, igual que tothom. És difícil fer prediccions però estrany seria que l'Àfrica Subsahariana no seguís els mateixos patrons que la resta del planeta.
 • RexMontcada706 2👍 766
  Al final els ecologistes intransigents finlandesos tindran raò i això """""se salva""""" només amb mala òstia
 • polmas14.602 7 134👍 2.710
  I som 7,5 milions de persones i pujant... però ei, que vagin venint, que aquí hi ha de tot per a tothom i no s'acabarà mai! 
  • Arnau Solsoner2.269 3 778👍 2.519
   Precisament que vinguin aquí o que vagin a Grècia, Dinamarca o el Líban no canvia res. Això és un problema global.
   • Benfresc12.065 5 168👍 9.778
    Hi ha gent que hauria de parar de parir com conills, però no es pot esperar que la gent canviï a nivell individual per consciència ni tampoc que el desenvolupament econòmic i social (que no sabem quan arribarà) faci reduir el nombre de fills automàticament.

    Cal que els estats regulin la natalitat com ho ha fet la Xina, i ha de ser a nivell mundial, la població ha de decréixer.
    • zzcc6.304 8 339👍 2.044
     No funciona així. Si la població creix tant a alguns punts l'Àfrica és perquè la natalitat és encara un recurs de supervivència col·lectiu. Aquesta és la història de la humanitat, almenys fins que vam poder reduir les enormes taxes de mortalitat. El temps que vam trigar a acostumar-nos a aquesta nova situació va suposar una explosió demogràfica. El que s'està vivint a alguns punts del planeta és precisament aquesta nova situació al tercer món, i tot apunta a que també s'estabilitzarà.
 • Arnau Solsoner2.269 3 778👍 2.519
  La gent no és conscient del problema i alguns diran i l'economia????
 • Benfresc12.065 5 168👍 9.778
  La primera tardor sense bolets, no serà pas la última; els pagesos desesperats, no saben pas que fer; els boscos s'aniran morint, és inevitable.
  La situació és molt fotuda, i molt més que ho serà, és un drama.
 • Hades27.317 9 37👍 18.817
  Caldrà anar comprant terres a Sibèria, que d'aquí a uns anys s'hi estarà de puta mare.
  • Silmendil3.781 14 539👍 3.334
   Lol la teva firma
  • aalto99 2👍 116

   També té els seus problemes. El desgel avançat a la primavera està fent caure la humitat al sòl propiciant situacions de sequera multiplicant els incendis a la regió. També degut a l'increment del vapor d'aigua per l'increment de l'evaporació a l'Àrtic i l'entrada de masses aires d'altres latituds está incrementant les pluges torrencials i inundacions.
   L'últim fenomen (entrada de masses d'aire d'altres latituds) també explica l'increment de temperatures extremes de fred a l'hivern i de calor a l'estiu.

   El desgel del permafrost està originant canvis en el sòl generant problemes en vivendes i en infraestructures.

   Potser Escandinavia, com està rodejat de mar es menys vulnerable a temperatures extremes. Com a factor negatiu, vulnerable a les tempestes generades al mar del Nord que van guanyant en intensitat i impactaran cada cop més a la regió.

   En resum, cada regió té els seus impactes, entra a decisió de cadascú quins fenòmens extrems preferirà soportar.
 • Hades27.317 9 37👍 18.817
  A França com estan d'això? També els hi està pegant?
  • sbarpa_941.670 5 938👍 720
   Aviat això farà tant fàstic que hauré de marxar definitivament. A Canadà hi ha vastes zones sense poblar, potser hi podrem fundar la colònia de Nova Catalunya.
   • urzulluz7.088 9 306👍 1.784
    Precisament al canada i eeuu estan tenint una de les onades de fred més importants mai registrades  
    • sbarpa_941.670 5 938👍 720
     Si la realitat acaba sent tant catastròfica com pinten alguns pronòstics (que no ho crec), el sud d'Europa serà un desert i per tant quedarà absolutament despoblat. Dubto que si això acaba sent així tornin a haver-hi més onades de ferd com la d'aquest any al Canadà. I deia Canadà perquè és un territori molt extens i la major part és despoblat, i que amb un clima més suau en un futur podria ser un dels millors llocs on cardar el camp si la cosa es complica, amb unes quantes hectàrees de terra prèviament comprades.
  • aalto99 2👍 116
   Destacaria l'increment d'onades de calor i situacions de sequera dels últims anys. També el creixent impacte de tempestes (d'intensitat tropical) al mar del Nord que afecten sobretot a la seva costa atlántica A la costa mediterrània episodis de forma de pluja torrencial són cada cop més freqüents, amb inundacions de forma sobtada.


 • Un_senyor_damunt_un_ruc2.359 2 757👍 1.946
  He mirat a l'AEMET i a Menorca ha plogut un 88% del normal. I això tot ve gràcies a que el gener va batre rècords de precipitació i va aportar una tercera part del que ha plogut durant tot l'any. La manca de pluges aquesta tardor ha estat preocupant: 2n octubre més sec registrat a l'Aeroport de Menorca i un novembre amb la meitat de precipitacions que la mitjana 1971-2010. Mallorca sí que ha rebut pluges una mica per damunt del normal (106%) mentre que les Pitiüses només han arribat al 57% del normal.
 • __28653__23.841 3👍 5.608
  Això es culpa del canvi climàtic, ara fan un anunci perquè la gent no malgasti l' aigua
 • Lluna_PlenaUsuari sumador5.076 7 424👍 444
  Doncs això, benvingut canvi climàtic! 

  No s'ha fet res per aturar-ho, per tant, tampoc cal que ens queixem...

  I aviat (dècades?) hi sumarem el peak energia!! 
 • zzcc6.304 8 339👍 2.044
  És acollonant que no s'hagi fet ni un toc d'alarma. Els boscos estan molt secs, el cabal dels rius està sota mínims i el nivell dels pantans baixíssim, i estem actuant com si res. Jo confio en que hi ha uns criteris establerts i se suposo que alguns de dalt hi entenen, però a mi m'estranya no haver sentit una mica de preocupació des de fa almenys mig any.
 • henke56.716 11 9👍 9.463
  Aquest any ja no hi ha hagut rovellons.
 • dikkens4.122 8 511👍 1.034
  La bassa que tenim a casa està en un nivell normal, però sí que és veritat que fa temps que no baixa aigua. A veure les pluges de demà passat. 
 • Desconfiat3.988 3 523👍 4.225
  El canvi climàtic és inevitable i Catalunya i el sud del mediterrani es convertiran en un desert, com es va convertir el Nord d'Àfrica en el passat. 
 • Hades27.317 9 37👍 18.817
  Plou.
 • Carles Martell2.662 1 695👍 4.237
  Aquesta tongada de pluges no ha estat malament, sobretot perquè ha portat bastant neu a la cara sud, cosa que es tradueix en aigua per les conques de l'Ebre, Ter...


Publicitat

Fòrums

 • 9.177.984 missatges
 • 216.876 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat