Fòrum

Vargas Llosa: “No hi ha partit més tradicionalista i reaccionari que la CUP”

maori13.192 3 157👍 6.209

Mario Vargas Llosa ha entrat de ple en campanya per Ciutadans. Ho ha fet aquest dissabte en un acte sobre Europa a Barcelona, amb l’exprimer ministre francès Manuel Valls, la candidata Inés Arrimadas i el president del partit Albert Rivera. Ha carregat amb duresa contra els independentistes. “El nacionalisme és una força profundament reaccionària”, ha denunciat. Ha contraposat la CUP, que ha titllat de partit “reaccionari”, amb el partit taronja, que ha definit com a “progressista”.

“L’esquerra d’avui no representa els vells valors de l’esquerra. Quan vaig arribar a Espanya l’esquerra era antifranquista i antidictatorial, i avui tenim una esquerra antidemocràtica”, ha criticat el Nobel de Literatura. En aquest sentit, ha posat la CUP com a blanc dels seus atacs: “No hi ha partit més tradicionalista i reaccionari que la CUP”. A l’altra banda, el partit de Rivera i Arrimadas: “No hi ha partit més progressista que Ciutadans”.

L’escriptor peruà ha apel·lat a la seva etapa a Barcelona, durant els anys setanta, per reivindicar el que considera la Catalunya real. En aquella “idea de Catalunya” ha justificat la seva participació en la campanya del 21-D. “Catalunya no està representada pel nacionalisme, és el contrari al replegament sobre un mateix”, ha assegurat. “La gran tradició de Catalunya ha estat de gran obertura cap al món. Cal mostrar-li al món que Catalunya no és allò que els independentistes volen mostrar-li al món”, ha afegit.

“Com és possible que una regió amb aquestes característiques hagi retrocedit a aquesta forma tan primitiva, anacrònica i antidemocràtica que és el nacionalisme?”, s’ha preguntat Mario Vargas Llosa. Ha recordat que Catalunya i Barcelona van ser “un model de progressisme i d’avanç intel·lectual, cultural i polític”. Durant els anys setanta, ha dit, “els espanyols venien a Barcelona perquè ja se sentien a Europa”.

“Catalunya està pagant la insensatesa nacionalista amb més de 3.000 empreses que han marxat”, ha alertat Mario Vargas Llosa, que ha sostingut que “les idees equivocades generen polítiques equivocades”.


https://www.elnacional.cat/ca/politica/vargas-llosa-cup-ciutadans-eleccions_221952_102.html 

Respostes

Configuració
 • __26903__16.170 8👍 11.442
  Un de la colla, que és peruà, sempre ens explica un munt d'anècdotes referents al fracàs polític d'aquest personatge al seu país. Diu que és un pijo crioll vingut a més, amb un menyspreu brutal cap a les llengües indígenes.
  • Hades27.317 9 37👍 18.817
   Doncs ha trobat el país perfecte pel seu classisme xenòfob.
  • __28656__3.444 3👍 3.106
   Resulta francament notori el seu gir dretà als anys 80. Abans era més conegut per les seves posicions progressistes. I ja entrats al segle XXI adoptà el seu ferotge anticatalanisme com a clau de volta de la seva degeneració política.
  • Toni Montagutí34.492 7 19👍 21.583
   Aquest desgraciat va aplaudir el cop d'estat a Xile. I donava suport a les matances d'indis a la selva amazònica. És un feixista que ve a donar suport a uns altres feixistes. Un personatge tan tèrbol que va ser batut a unes eleccions per algú tan poc clar com en Fujimori. La intel•lectualitat llatinoamericana, molt esquerranosa en general, l'odia. Per què deu ser?
 • __11694__Usuari sumador39.613 13👍 17.702
  No se quin es el "raonament" que ha fer aquest ara. Però el primer cop que ho vaig sentir això de que la CUP és carlina, l'argumentació era que com la CUP té bons resultats a l'ajuntament de Berga, i al segle XIX el moviment carlí tenia prou força al Berguedà, això demostra que la CUP és carlina.

  Aquest és el nivell de l'unionisme, sí.

Publicitat

Fòrums

 • 9.177.984 missatges
 • 216.876 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat