Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Castells i fortificacions dels Països Catalans

Carles Martell3.349 1 606👍 5.790
La nostra terra està plena de vestigis que ens ensenyen el passat convuls, de lluita i guerres, que es va viure. Avui dia no tenen cap utilitat pràctica però els castells, muralles, torres... s'han convertit en icones del nostre territori.

La idea del fil és donar a conéixer les nombroses fortificacions que tenim per tot arreu, moltes d'elles dignes d'una visita. Comencem.

Detall de les fortificacions del turó de la Seu Vella. Lleida.

Respostes

Configuració
 • Sau de Treviac5.620 2 385👍 7.254
  El castell-palau gòtic dels Cabrera a Blanes, la meva vila. Ara és simplement una església, però en època medieval era un castell i el palau dels vescomtes de Cabrera a Blanes, vila d'on els seus vaixells sortien cap a les seves possessions sicilianes (Mòdica). Refet el segle XIV pel mestre d'obres Arnau Bargués, és la reforma d'un castell anterior del qual se'n tenen referències ja el segle XI.


  Claus de volta:  A la imatge anterior es veu com devia ser en època medieval abans que fos parcialment destruït pels castellans durant el setge que feren a Blanes l'any 1652 en la Guerra dels Segadors.

  Si en voleu més informació visiteu aquest enllaç:

  https://www.catalunyamedieval.es/palau-dels-cabrera-blanes-selva/
 • Roderic18.126 15 90👍 9.137
  Castell templer de Gardeny a Lleida ciutat.

  http://agora.xtec.cat/cfabalaguer/wp-content/uploads/usu748/2017/05/576_1455213243Gardeny.jpg

  http://www.turismedelleida.cat/viure-a-lleida/el-castell-de-gardeny/image_preview

  http://www.spain.info/export/sites/spaininfo/comun/galeria_imagenes/monumentos/r_castell_gardeny_segria_o_c.jpg
 • Roderic18.126 15 90👍 9.137
  Castell templer de Miravet (Ribera d'Ebre).

  http://patrimoni.gencat.cat/sites/default/files/styles/slideshows_fitxes/public/castell_miravet_poble.jpg?itok=wOyDR9ch

  http://www.turismemiravet.cat/wp-content/uploads/2015/03/vista_aeria_carousel_monument.jpg


 • catalàamallorca41.967 7 14👍 18.688
  Segona tongada sobre les estructures militars del municipi de Calvià, avui toquen les medievals*.

  Primer faré una breu introducció històrica: les illes van ser conquerides pels musulmans, dirigits per Issam al-Khawlaní, l'any 902 dC (fins llavorens eren, teòricament, bizantines) tot i que ja feia temps que pagaven tributs a l'emirat de Còrdova. Mallorca va quedar dividida en 13 districtes, el territori calvianer quedà integrat dins el juz de Ahwaz al-Madina (el districte de la ciutat). La caiguda del Califat de Còrdova provoca l'aparició de nombrosos regnes de taifes, les illes oriental d'Al-Andalus pertanyen a la de Dènia fins que es van independitzar el 1087. 

  Com és costum en la seva història, les illes es van convertir en un cau de pirates. Arran d'això la Taifa de Mayurqa és devastada per la croada pisano-catalana 1114-1115 (a la crònica pisana d'aquests fets hi apareixen per primer cop escrites les paraules catalans i Catalunya). Els croats es retiren davant un poderós exèrcit almoràvit que recupera les illes per a l'Islam i les incorpora al seu imperi. A finals de segle l'emirat de Mayurqa és el darrer reducte almoràvit, conquerit pels almohades el 1203. Després de la batalla de les Navas de Tolosa (1212) l'imperi almohade queda debilitat i les illes viuen en una mena d'estat semi-independent fins a l'arribada del rei en Jaume I el 1229.

  El Conqueridor va desembarcar a la badia de Santa Ponça dia 11 de setembre i obté una segona victòria al dia següent, on la llegenda diu que va llançar la famosa frase de "Vergonya cavallers, vergonya!" (en realitat la va dir durant el setge a Ciutat). Després de la massacre de musulmans que va seguir a la conquesta i a l'arribada de repobladors del nord-est de Catalunya, l'illa queda repartida: un 50% pel rei i un altre 50% dividit entre els diferents senyors que havien participat e la campanya. El terme de Calvià queda en mans del bisbe de Barcelona, Berenguer de Palou II, juntament amb Andratx. És la baronia del Pariatge. 


  Per desgràcia queden molt poques restes d'època islàmica ja que les diferents alqueries que poblaven el territori van ser substituïdes per possessions com la de Bendinat (Bendinex), Sa Cova (Benichixarn) o Santa Ponça (Sanat Busa) entre d'altres. També van establir una densa xarxa de sistemes hidràulics. 

  Entre les estructures de caire més estratègic trobem punts de control del territori i de les fonts d'aigua i que alhora podrien servir com a refugi en cas de necessitat. Se'n coneixen quatre, tots ells a l'interior i mig amagats per altres formacions rocoses: Sa Cova, S'Argolla, Puig des Caragol i Puig de Na Fàtima. 

  L'altre punt de control important es troba situat al cim del Puig de Sa Morisca, on es reocupa el jaciment talaiòtic des de principis de l'ocupació islàmica de l'illa. En època almohade es construeixen tres habitacions entorn a la Torre III, al punt més alt del puig. El lloc s'abandona coincidint amb el desembarc de les hosts catalanes, s'ha trobat una placa ornamental de l'arnès d'un cavaller cristià, probablement relacionat amb el llinatge dels Togores (vassalls dels Montcada).

  A Cas Saboners sembla que es va situar el campament de l'exèrcit musulmà compost per 2.000 homes que es va enfrontar als catalans al Coll de Sa Batalla (entre Santa Ponça i Palmanova).

  És al segle XIII que es consoliden els nuclis històrics del municipi, Calvià neix com a vila l'any 1285.
  *Pel que fa a l'Edat Mitjana a les illes considero que comença l'any 902 amb la conquesta islàmica ja que fins a n'aquell moment perviuen les estructures del món romà de la mà dels bizantins.
 • david PV2.133 9 809👍 771
  Castell de Biure en Queixas, Cabanelles, Alt Emporda.

  Castell de Vilarig, Alt Emporda.

  Catell de tristany, Ardevol, Solsones.

  Cal Tristany - Vista general.jpg

  Hui en dia els antics castells s´han transformat en masies rurals.
  • catalàamallorca41.967 7 14👍 18.688
   Aquestes fotos m'han recordat a dos fragments de l'escrit d'en Valero Sanmartí:
    "El vostre orgull soldadesc són els hereus empordanesos? Per favor. El seu caràcter ferotge fa temps que s'ha apaivagat mentre cuidaven nens als esplais i feien reverències llepaires als turistes xaves".

   "Tot allò bell de l'Empordà és postís i/o massificat. Antigues casetes de pescadors reconvertides en segones residències de pixapins adinerats. Platges bufones, de bellesa rudimentària, de manual, que no arriben ni a la sòla de la sabata del pixat d'un mallorquí tot i que estan petades de turistes sense criteri. Però vosaltres li teniu una alta estima. El sobrevaloreu". 

 • david PV2.133 9 809👍 771

  Castell de Capdepera, comarca de Llevant, illa de Mallorca.
  Resultado de imagen de poble capdepera


  El museu de la llata s'ubica a la Casa del Governador, dins del Castell de Capdepera. A l'exposició es pot veure el procés d'elaboració d'una panera (cultiu, secat, blanqueig, eines, etc.).

 • Mafan1.035 2👍 1.015
  El Castell de Tossa de mar, o potser millor dit la ciutat enmurallada

  https://s-ec.bstatic.com/data/landmark/840x460/225/22538.jpg

  http://cv.uoc.edu/web/~emartinezgoma/imatges/CastellTossa.jpg

  http://equipatgedema.cat/wp-content/uploads/2016/07/Cami-de-Ronda-de-Lloret-de-Mar-a-Tossa-de-Mar-Castillo-de-Tossa-de-Mar.jpg

  https://s1.wklcdn.com/image_10/311225/3448688/1530730Master.jpg

  https://lh3.googleusercontent.com/-hQGRj5Vh5DU/U39TtoVNCNI/AAAAAAAAAJE/fOZqnNZyFO8/s530-p/109b3c8a-2dba-445d-b429-48856c3bb260

  Cedit pel comptat de Barcelona pertanyia a l'Abat de Ripoll
 • Carles Martell3.349 1 606👍 5.790
  El castell de Mejanell, al municipi d'Estaràs (Segarra), s. XI. A dia d'avui només en queda la torre de defensa; l'edificació contigua és posterior però encaixa perfectament en el conjunt, que a dia d'avui és una casa rural de luxe (això sí, va passar d'estar tot abandonat a restaurar-se). Just al costat s'hi troba la petita esglèsia romànica de Sant Pere de Mejanell, aixecada durant els segles XII-XIII.

 • ArtigaireUsuari sumador7.005 9 307👍 4.529
  El castell de Querbús és català o occità?

  PS. Sobre els castells de la croada albigesa hi ha un llibre d'Osprey Publishing que és genial (FORTRESS • 55 CATHAR CASTLES Fortresses of the Albigensian Crusade 1209–1300).
 • Carles Martell3.349 1 606👍 5.790
  La part sud de l'altiplà segarrenc, anomenat altiplà dels Comalats, conté joies de gran bellesa paisatgística i arquitectònica. El castell de la Sala de Comalats (municipi de Passanant i Belltall, Conca de Barberà), edificat entre el s. XII i XIV, i el seu entorn en són gran exemples.

  Passanant i Belltall amaga innumerables racons: masies, cases, castells... amagats entre el relleu irregular, torrents, pinedes, rouredes, on també destaca l'aportació exòtica d'uns aerogeneradors que trobo que encaixen molt bé al paisatge. Penjaré més exemples d'aquests racons en un futur.

 • LesttattUsuari sumador38.880 12 15👍 14.141
  Interessant

Publicitat

Fòrums

 • 9.297.800 missatges
 • 221.161 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat