Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

‘Comtes’, la nova docusèrie sobre l’origen de la nació catalana

Sau de Treviac4.933 1 436👍 5.574

"El 27 de desembre s'estrena a les televisions locals i Movistar+ (159) 'Comtes', la docusèrie dirigida per Carles Porta i escrita conjuntament amb Albert Sánchez Piñol sobre l'origen de la nació catalana, als segles IX i X, amb la pugna entre els comtes de la marca hispànica i els reis francs. El projecte, produït per La Xarxa, combina la ficció i el gènere documental i ha comptat amb la participació de diversos historiadors medievalistes per narrar amb el màxim rigor un període poc documentat i que mai abans s’havia traslladat al terreny audiovisual.

'Comtes' narra els esdeveniments que van marcar el regnat de quatre comtes que es van succeir cronològicament, i que compartien una forta personalitat i una gran convicció en la defensa dels seus projectes polítics: Guifré el Pelós, Guifré Borrell, Sunyer I i Borrell II. Tots ells van anar assolint progressivament quotes de sobirania fins arribar a deslligar-se completament del rei franc. Cadascun dels comtes és protagonista d’un capítol de 30 minuts, que presenta l’actriu Marta Marco. 

El rigor històric

Al llarg dels quatre episodis, la ficció dramàtica es combina amb el testimoni de sis historiadors, que aporten el context de l’època i ajuden a interpretar els fets. Els acadèmics que hi participen són: Francesc Xavier Hernàndez, catedràtic de Didàctica de les Ciències Socials a la Universitat de Barcelona; Laura de Castellet, professora d'Història a la Universitat de Barcelona; Stefano Cingolani, historiador medievalista i doctor en Filologia Romànica per la Universitat de Roma; Dolors Bramon, doctora en Filosofia i Lletres i en Història Medieval; Carme Muntaner, llicenciada en Història i documentalista, i Josep Maria Salrach, catedràtic d'Història Medieval a la Universitat Pompeu Fabra. 

La sèrie ha escrutat les referències documentals existents perquè la posada en escena guardi la màxima fidelitat històrica. En aquest sentit, la roba, les armes i els decorats s’han reproduït amb el màxim realisme possible. 

Els intèrprets 

En la part de ficció, els actors que donen vida als quatre comtes protagonistes i a altres personatges amb els quals es van relacionar són: David Segú (Guifré I), Martí Salvat (Guifré Borrell), Pol Nubiala (Sunyer I jove), Jordi Rodríguez (Sunyer I adult), Jaume Ulled (Borrell II), Anna Sabaté (Guineguilda), Miquel Gallardo (Arnust), Albert Triola (Gerbert d'Orlach) i Pep Papell (Gotmar).

La versió interactiva a Comtes.cat 

La sèrie té el seu propi lloc web (comtes.cat), on a més d'accedir als quatre capítols de la producció, l'usuari podrà tenir una experiència interactiva accedint a informació complementària sobre el context històric, els personatges, la vida i els costums de la Catalunya dels segles IX i X. El treball també tindrà una adaptació radiofònica destinada a les emissores locals. 

Una nova sèrie històrica de La Xarxa 

'Comtes' forma part de la línia de produccions de contingut històric impulsades per La Xarxa des de fa tres anys. Fins ara s'han estrenat: la sèrie documental ‘Somiar un país, construir un somni’ sobre el llegat de la Mancomunitat de Catalunya; ‘1714, la Guerra a comarques’, també documental, que ressegueix la guerra de Successió en diferents escenaris del país, més enllà de Barcelona; i ‘Pintant el gris’, sobre el final del Franquisme a comarques."

Enllaç a la notícia:

http://www.laxarxa.com/media/noticia/el-27-de-desembre-la-xarxa-estrena-comtes-la-primera-serie-sobre-l-origen-de-catalunya 


Enllaç al web de la sèrie:

http://www.comtes.cat/ 


Enllaç al tràiler al Youtube:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=7-yDjPlg3Ew 


Em moro de ganes de poder-la veure!!!!

De ben segur que els hispans se la voldran carregar. Diran que és adoctrinament catalanista, etc, etc...

Doncs tothom a veure-la, fa molt bona pinta!!!!


Respostes

Configuració
 • Ocell_II1.404 6👍 537
  Ja n'hi ha 4

  https://www.youtube.com/channel/UCtipfQxsZQK_t1ph2A-tVrg

  N'he vist 2 i m'agrada força.


  Coses que no m'agraden:

  L'escena de batalla del primer capítol. No es pot fer una batalla tan llarga amb tant poc pressupost i sense ensenyar res més que cops d'espassa i llança.

  La visita al rey franc del segon episodi. Massa especulació sobre la actitut del rei i una fumada total el tema de l'edat. No hauria de tenir uns 18 anys?
 • la Seu2.834 14 672👍 65
  Acabo de veure el primer, està força be :)
 • __32381__1.151 1👍 500
  Només són 4 capítols, oi? O sabeu si n'hi haurà més?
 • Rolf Steiner12.768 10 162👍 5.003
  Algú sap quina és la cancó de l'inici i del final ?

  Ha de ser una cançó tradicional catalana que ja he escoltat abans (LP Catalluna de la Dharma, a Salts i danses de la Patum minut 1:50  https://www.youtube.com/watch?v=-Fmks_Byma4&feature=youtu.be ).
 • Carles Martell2.938 1 656👍 4.916
 • Sau de Treviac4.933 1 436👍 5.574
  Un bon article de Toni de la Torre sobre la docusèrie "Comtes" al setmanari "El Temps":


  El nostre origen a 'Comtes'


  Intentar fer allò que no s’ha fet mai és un dels reptes més arriscats que es pot emprendre en qualsevol àmbit, però especialment a la televisió, on la repetició de fórmules que funcionen forma part de l’ADN del mitjà. És per això que començaré la crítica de Comtes remarcant la valentia dels seus responsables a l’hora d’aixecar un projecte que és excepcional per partida doble. En primer lloc perquè vol explicar la història dels comtes catalans i el procés que els va portar a declarar-se sobirans. I per tant traslladar a la pantalla del televisor un període històric que té una importància cabdal però que s’ha ficcionat molt poc, en part per les dificultats d’entrar en detall d’un relat de què els historiadors han ofert lectures diverses. En segon lloc perquè el format que s’ha triat per desenvolupar la història és el docudrama, barrejant elements propis del documental amb la ficció, a través de representacions dels fets que ajuden a fer la història molt més digerible. Aquest format, molt habitual als Estats Units i Anglaterra, és pràcticament inèdit a la televisió catalana, i no hi ha cap motiu perquè així sigui, ja que s’ha demostrat que és un vehicle excel·lent per divulgar temes històrics i el tractament dramàtic de moments concrets ajuda a involucrar l’es- pectador en la narració.

  Cada episodi de Comtesens permet posarnos en la pell d’un dels quatre protagonistes i entendre les seves inquietuds, angoixes i dificultats. Ens hi apropem en escenes que mostren la seva part més humana, de vegades amb un to divertit. “M’agradaria firmar amb el peu, per poder escriure sense deixar de menjar”, diu Guifré el Pelós mentre endrapa un tros de carn. Tot seguit, rep una carta de poblament, que serà l’inici del dilema que el comte tindrà entre obeir el seu sobirà o obeir el seu poble. L’espectador es fa còmplice d’aquest duel intern mentre que els historiadors, que apareixen tallant l’acció dramàtica, expliquen el context de l’escena, aclarint què eren les cartes de poblament i donant a l’audiència els coneixements que necessiten per entendre la posició del personatge històric. La combinació de totes dues capes funciona molt bé, i creen conjuntament la tensió narrativa que fa que la història de Comtes atrapi.

  Malauradament, les limitacions pressupostàries condicionen el tractament que es fa de la part dramàtica, on abunden els primers plans. Però estan gestionades de manera que en cada episodi hi hagi almenys un moment espectacular, com la batalla que es produeix al final del primer, que compta amb una bona factura, efectes visuals que funcionen, malgrat que no es poden comparar amb el que podem veure en altres sèries similars nord-americanes o britàniques, i una direcció que posa èpica en el moment precís. Amb aquests elements és fàcil, fins i tot per als qui no tinguin gaire interès en els temes històrics, entrar en la història de Guifré el Pelós, Guifré Borrell, Sunyer I i Borrell II, i veure la connexió que té amb el moment actual. Potser el mèrit més gran de Comtes és que no subratlla en cap moment aquests paral·lelismes, sinó que són vincles que s’estableixen sols. No fa falta fer servir la història per construir un relat polític: només cal mostrar els fets perquè provoquin ressonàncies amb els temps que Catalunya ha estat vivint en els darrers anys. En aquest sentit, les explicacions que  els historiadors fan davant la càmera, oferint el context geopolític i social de la història d’una manera didàctica i planera, són especialment aclaridores. Comtes no és perfecta, però amplia els horitzons de la televisió que es fa a casa nostra, i això no passa cada dia.

  Comtes
  Creador: Carles Porta i Albert Sánchez Piñol
  Repartiment: David Segú, Martí Salvat, Jaume Ulled
  Temporada: 1
  Canal: la Xarxa i Movistar+ • botifarradepagès5.699 3 375👍 5.128

  "Comtes. L'origen de Catalunya", a TV3

  Demà, a les 21.55, TV3 emetrà els quatre capítols de la producció "Comtes. L'origen de Catalunya". Amb guió de l'escriptor i antropòleg Albert Sánchez Piñol i sota la direcció de Carles Porta, aquesta docusèrie reconstrueix des d'un escrupolós rigor històric el regnat de quatre comtes de Barcelona que es van succeir cronològicament: Guifré el Pelós, Guifré Borrell, Sunyer I i Borrell II. El format combina la ficció dramàtica amb el testimoni d'un gran elenc d'historiadors que aporten el context de l'època i ajuden a interpretar els fets.
  28/03/2018 - 14.46
   
  Guardar com a PDF
   
  Imprimir
   

   

  "Comtes. L'origen de Catalunya" relata el procés que van emprendre els primers comtes catalans per aconseguir la independència de l'imperi carolingi. Cadascun dels comtes és protagonista d'un capítol de 30 minuts, quatre en total, que presenta l'actriu Marta Marco i en què la ficció dramàtica es combina amb el testimoni de sis historiadors, que aporten el context de l'època i ajuden a interpretar els fets.

  Amb aquesta sèrie l'espectador viatjarà fins a una època d'alt voltatge polític, marcada per les lluites de poder, i descobrirà la personalitat i el llegat d'una nissaga de personatges fascinants: l'honorable Guifré el Pelós, fundador de la dinastia del Casal de Barcelona i el primer comte que, sense el permís del rei carolingi, passarà el títol als seus fills; el prudent Guifré Borrell, que consolidarà la sobirania del comtat enfront de francs i sarraïns; l'ambiciós Sunyer I, gran guerrer i estratega, que ampliarà els comtats i crearà estructures d'estat per controlar el territori, i, finalment, Borrell II, qui amb visió d'estadista cohesionarà els comtats catalans, farà gran Barcelona i es declararà independent del rei franc.

  La sèrie ha escrutat les referències documentals existents perquè la posada en escena guardi la màxima fidelitat històrica. En aquest sentit, la roba, les armes i els decorats s'han reproduït amb acurat realisme.

  Aquesta producció forma part de la línia de sèries de contingut històric impulsades per La Xarxa des de fa tres anys. "Comtes. L'origen de Catalunya" s'afegeix a la sèrie documental de 10 capítols "Somiar un país, construir un somni" sobre el llegat de la Mancomunitat de Catalunya i "1714, la Guerra a comarques", també documental i de 10 capítols, que ressegueix la Guerra de Successió en diferents escenaris del país, més enllà de Barcelona.

  + info. AQUÍ

 • __28653__23.841 3👍 5.608
  Això vol dir que els del Polònia estat de vacances i no fan un especial
 • StoichkovUsuari sumador14.194 14 142👍 2.493
  A veure que tal!
 • Sau de Treviac4.933 1 436👍 5.574
  Per cert, a la pàgina web ja es poden veure tots els capítols i les converses posteriors!


 • Gelir791 1👍 893
  Algú sap si va tenir bona audiència quan la van passar per TV3?
 • Sau de Treviac4.933 1 436👍 5.574
  Segons s'anuncia aquí mateix al Racó, es podrà veure cada dia de l'1 al 4 de gener a les 22 h. a la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya i sempre que vulguem a https://xala.cat/ 

  També sempre que vulguem a http://www.comtes.cat/ 

Publicitat

Novetats

Fòrums

 • 9.222.568 missatges
 • 218.507 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat