Fòrum

Compromís es desmarca del PNB i votarà al Congrés contra el concert basc.

Indesquerra18.756 8 82👍 5.515
De moment només ho havia anunciat Ciudadanos. La veritat que jo no entenc les jugades que fa Compromís, només sé que sempre es mou per qüestions electoralistes i que no sé que en trau de profit. Algú m'explica la jugada?

Ací la notícia

Respostes

Configuració
 • RMCF 19023.793 8 537👍 104
  A mi em sembla bé, per què se suposa que Compromís hauria de votar a favor?
  • foraviler1.464 12👍 1.488
   Que Compromís busqui el vot centralista i nacionalista espanyol? Es caure molt baix.... 
   • CèsarUsuari sumador15.987 14 111👍 13.397
    Doncs mira, vots són vots. Fora de Catalunya, a la resta del estat espanyol, la gent no acostuma a preocupar-se gaire del que pensen els electors fora del temps d'eleccions.
    • foraviler1.464 12👍 1.488
     Doncs a Balears sí que hi ha força solidaritat amb Catalunya, per exemple. Fins i tot el PSIB s'ha oposat al 155 i l'expresident Antich es va oposar a votar al Senat, i això que no ens afecta.

     Si cada poble no castellà mira cada un pel seu interés tothom perd i guanya el centralisme 
     • CèsarUsuari sumador15.987 14 111👍 13.397
      Balears no és València, tinc entès. I el centralisme, mal que ens pesi, va guanyant...fins que perdin. I llavors ho poden perdre tot. Però de moment aguanten, amb moltes tensions, i parlem d'uns quants anys.
  • Indesquerra18.756 8 82👍 5.515
   Ja, però m'estàs dient que allò que li pot donar rèdit electoral és el "potencial votant" de Ciudadanos?
  • RMCF 19023.793 8 537👍 104
   I que ni Compromís ni els valencians li debem res als bascos, què collons, votar a favor de que una altra terra tinga millor condicions que tu perquè sí no té cap lògica.
   • CèsarUsuari sumador15.987 14 111👍 13.397
    Amb les teves paraules refermes el que he contestat més amunt a l'usuari Indesquerra.
   • foraviler1.464 12👍 1.488
    Això es ser un covard i no tenir ous de ficar-se amb el que realment està exprimint als valencians que es l'estat central. I atacar al peix petit, en aquest cas Euskadi, es aplicar la mateixa estratègia de l'extrema dreta d'atacar als immigrants perquè no tenen collons de reclamar a les rendes altes.
    • CèsarUsuari sumador15.987 14 111👍 13.397
     Compte que no nego que això sigui trist i deplorable. Però el País Valencià encara ha de recórrer un llarg camí (pel que fa a bona part dels seus habitants, no tots) fins arribar a saber quins són els seus veritables enemics.
    • RMCF 19023.793 8 537👍 104
     No t'adones que Euskadi ha pactat amb l'Estat Central i que aquest augment del cupo basc és la factura que ens presenten per tindre a Rajoy 4 anys més?
     • CèsarUsuari sumador15.987 14 111👍 13.397
      I tu no te'n adones que el PNB ja es comporta com si Euskadi fos un estat lliure associat a la corona espanyola? Tant se'ls fot qui mani a Espanya mentre els deixin tranquils i puguin esgarrapar alguna cosa més del molt que ja tenen.

      I fixa't que dic PNB i no Euskadi. I afegeixo el PP i els Sociates del País Basc, pels que el concert és innegociable i només es preocupen per les seves poltrones i una certa simbologia que mostri que formalment encara pertany el territori a Espanya.

      A València farien bé de veure qui els sagna de forma activa, perllongada i conscient. En el moment que no és així per la major part de la població, qualsevol partit oportunista anirà a pescar vots, sigui Compromís o qualsevol altre, tant fa. En el fons és la gent la responsable de modular el discurs de qui els governa: en això consistiria la democràcia. Com ha passat a Catalunya, d'altra banda, però com que aquí no som una democràcia (sent colònia) a la metròpoli s'han enfadat i s'han petat els nostres electes: potser a València acabaria passant el mateix, si arriba el moment.
   • Anònim1016.272 5 108👍 14.923
    Els bascos tenen el que mereixen com a nació, l'autogestió econòmica. La igualtat entre les nacions de l'estat en tot cas s'ha de buscar potenciant l'autogovern dels que no en tenen, no pas minvant el dels que en tenen, tot apuntalant el centralisme castellà (el concert és una forma d'autogovern).
    • RMCF 19023.793 8 537👍 104
     Els bascos s'han preocupat tan pels valencians que han fet que els que ens infrafinancen continuen governant 4 anys més. I dius que s'ha de donar suport als acords interessats del PP i PNV? Vinga ja, en tot cas Compromís ha de millorar el finançament o autogovern valencià, no el basc.
     • Anònim1016.272 5 108👍 14.923
      Internacionalisme.

      El concert no és cosa del PNB, és de tot l'arc parlamentari basc, uns per convicció, d'altres per electoralisme.

      Les nacions de l'estat cal que es donin suport mútuament en l'autogovern per tal que el nacionalisme espanyol centralista no en surti enfortit, però bé, entenc que a Compromís li convé, però aixo fa mal al model d'estat descentralitzat que en teoria defensen. 
   • Rigel61.114 10 6👍 29.437
    Política basada en l'enveja, Verge Santa  
   • Pavel_Korchagin2.672 1 692👍 5.145
    L'aspiració de Compromís hauria de ser com a mínim tenir les mateixes condicions que els bascos, no negar-li a la resta el que tu no has sigut capaç d'aconseguir.
 • RMCF 19023.793 8 537👍 104
  Ell PP no té prou diputats per governar Espanya, a causa d'això Rajoy acorda amb la dreta basca augmentar el cupo basc (que no ens aporta res positiu als valencians i suposa un greuge comparatiu brutal) a canvi del seu suport, I COMPROMÍS HA DE VOTAR A FAVOR? PER QUIN MOTIU?
 • bronson116 9👍 50
  Monica Oltra te tota la raó:

  “Tenemos que montar un pollo, y cuanto más grande mejor”

  El Pais Basc ha estat "montando pollos" amb ETA des de fa molts anys. Ara com a premi a la seva tornada a l'ordre i obediència al règim se li complimenta amb tota mena de detalls i favors.
  En Catalunya passarà igual, quan els seus dirigents tornin a l'ordre i obediència al règim, se li oferiran tot tipus d'avantatges i discriminació positiva respecte a altres territoris.
  En Compromís pot ser que estiguin fins als collons que la Comunitat Valenciana siga la que més paga i menys rep d'Espanya en funció del seu PIB i que calgui dir prou ja de discriminar favorablement als que "Montan los pollos"
  • arna1cb6.406 11 335👍 462

   bronson escrigué:
   Monica Oltra te tota la raó:

   En Catalunya passarà igual, quan els seus dirigents tornin a l'ordre i obediència al règim, se li oferiran tot tipus d'avantatges i discriminació positiva respecte a altres territoris.

   Sí home, i tant. Tota la raó. Siempre certera Mónica Oltra
  • EPS60.100 13 8👍 8.830
   Estàs comparant ETA amb el paripé dels catalans?

   Per altra banda, careix de sentit, tenint en compte que Álava i Navarra tenien "cupo" abans de que existís ETA.
 • Esbojarrat3.778 9 541👍 1.037
  A Euskadi s'ha patit molt com per anar dient que això del concert és un privilegi, no banalitzeu que les coses no cauen del cel. D'altra banda, subvencionar comunitats com Andalusia o Extremadura només serveix perquè les seves èlits es mantinguin en el poder i s'allargui l'agonia que pateix la classe treballadora. El problema que tenen és d'estructura social i això només ho arregles si els hi tanques l'aixeta i es revolten contra la casta parasitària que hi ha allà entaforada. Cal una revolució, així de senzill i de complicat. No fas cap favor a la classe treballadora contribuint a que es mantingui l'estatu quo.
 • català_vilanoví1.791 1 900👍 2.268
  És que anem a veure, el cupo basc (que no el concert) és un regal que el PP fa al PNB per a que li aprobi els pressupostos, uns diners que no se sap com es calcula la quantia i que es fa en detriment del finaçament valencià. Per què no ho penseu a la inversa? Per què no us pregunteu perquè el PNB està disposat a aprovar uns pressupostos que van en contra dels interessos dels valencians (i també balears i catalans)? El que Compromís i Mónica Otra pretenen fer és el mateix que fa el PNB, mirar d'aconseguir com sigui els interessos de llurs comunitats encara que sigui en detriment de altres. És lamentable, però és així com funciona la política espanyola. No fer costat als "amics bascos" per un cop no em sembla un drama, sobretot si és amb una cosa tant injusta com el cupo.
 • Pesca_crancs11.039 8 186👍 2.010  No sé que m'impresiona més, si la actitut rastrera i botiflera del "partit nacionalista blavencià", o la cara que posaria més d'un basc peneuvero unionista que conec, si els comencen a votar al congreso en contra del concert econòmic.

  Ah, la Mónica i els "pollos"... Aquesta xica te afició per l'aviram.
 • PaSalIOli6 1👍 1

  Això tot ve derivat de la retòrica perversa del "Finançament Just" que es fa més en negatiu que en positiu. Ja no tracten sols de denunciar l'infrafinançamet pròpi sinó d'atacar a qui "es beneficia" d'aquest, que en ultima instància serà un currela d'una autonomia la qual, en diners valencians, en el millor dels casos, li construïran un hospital o una escola prop d'on viu. En definitiva, confrontar al treballador valencià en el de Cantabria el qual no estarà molt millor que el primer.

  Lo pitjor no és Compromís que fa temps que ha deixat de ser un partit d'esquerres, sinó plataformes que li fan seguidisme a esta retòrica com la PDaD(o la seua organització impulsora) que es diuen Socialites i es passen allò de "Ni guerra entre pobles, ni pau entre classes" pel on tots sabem.

 • EPS60.100 13 8👍 8.830
  Cadascú es mou per interessos. Ho trobo fins i tot normal.
 • UsuariV10.495 4 201👍 6.098
  Decisió arriscada i complexa que demana un gran esforç pedagògic. Des d'un punt de vista nacionalista (valencià) és insostenible. El discurs nacionalista ha de basar-se en la bilateralitat amb l'estat i poc ens ha de preocupar com es financen els bascos o els de Zamora. Si hi ha discriminació, l'únic que caldria fer és, com a mínim,  demanar lo mateix que tenen a Euskadi, concert fiscal i cupo.

  Ara, com a opció tàctica en el sentit de dinamitar l'estat de les autonomies i evidenciar l'estafa que suposa un fals "autogovern" que ni és govern ni és res més que gestió administrativa delegada, és una opció interessant.

  Enfí, els valencians estem tan malament, que qualsevol cosa que fem és problemàtica.


 • Gratacel4.783 6 447👍 601
  Per a que s'ha de votar a favor ? Votar a favor seria donar suport al PNB que ara fa de puta i ramoneta fotent els catalans quan els hi interessa
 • llamp48.405 17 10👍 11.992
  AIXÓ ÉS ABSOLUTAMENT ANTICONSTITUCIONAL!!!

  ÉS UN COP D'ESTAT!!!

  CIUDADANUS I COMPROMÍS A PRESÓ!!!
 • HomenatgeABabel2.273 3 775👍 2.471
  Mare de Déu, que lamentable.
 • goulah19.312 14 77👍 5.396
  Doncs, mira, jo crec que ERC i ex-convergents haurien de votar No o abstenir-se.
  No tinc res contra els bascos i es mereixen recol·lectar i fer servir lliurement els seus impostos, com tothom, però si el PNB es pensa que està sa i estalvi al seu castell de cristall i que pot fer política més o menys mesella a l'estat segons li convingui, que li rebenten el castell. Són una columna política de l'estat actual i s'ha de rebentar. O això o que ens ajudin a fotre el camp. En aquest cas els deixarem que facin amb el seu castell de cristall el que vulguin.
 • Indesquerra18.756 8 82👍 5.515
  Finalment hi haurà dos votacions, la reforma del concert basc i el cupo basc, i Compromís ha dit que votarà en contra de totes dues.

  A la premsa basca ja li plouen crítiques, com al diari Deia (pròxim al PNB) on es llegeixen frases com aquesta:

  Pero estas cosas, a Ciudadanos y a Compromís (¡qué curiosa coincidencia!) no parecen importarles demasiado.

 • sbarpa_941.670 5 939👍 720
  Evidentment, aquí o privilegis per tots, o per ningú.
 • henke56.716 11 9👍 9.463
  Albert Rivera ho aprova. 
 • Sukhoi448 1👍 740
  Ja no saben ni per on els bufa l'aire. I és ben normal amb el desastre de partit i de govern que tenen montat.
 • __32331__3.226👍 2.836
  Em sembla perfecte. Si els bascos volen ser espanyols, que paguin les despeses comunes de la comunitat de veïns; i si no volen pagar, que s´independitzin i se´n vagin a viure a una casa pròpia.
 • GatNegre21.469 8 65👍 7.119
  Els catalans hauríem de votar en contra del concert basc i navarrés. Voleu més col•laboració i complicitat? Poseu-los al mateix nivell de lluita i aleshores reclamarem les mateixes coses.

  Els bascos sempre han passat de nosaltres perquè ells estan en unes condicions molt més favorables.

Publicitat

Fòrums

 • 9.177.529 missatges
 • 216.862 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat