Fòrum

Alfons López Tena: el procés és un culte messiànic previsible

Bowie F6.347 3 336👍 7.575
PREGUNTA. ¿L'ha sorprès  alguna cosa en aquest mes i mig?

RESPOSTA. No, res.

P. De debò?

R. Francament no. Quan coneixes la mentalitat dels diferents actors, que en aquest cas és fonamentalment el poble català, et pots equivocar com qualsevol, però acostumes a encertar sobre com reaccionaran davant els fets que es van produint. I des del 1 d'octubre no hi ha hagut res més que confirmació del patetisme.

P. Continua doncs el 'Procés'?

R. El 'Procés' és aquí per quedar-se, el 'Procés' és etern. Mentre la resta de pobles d'Europa i el món anaven aconseguint la independència, primer l'autogovern dins de l'estat en què estaven, com van fer Hongria o Grècia, i després l'escissió, els catalans es van passar 150 anys per aconseguir un règim d'autogovern dins d'Espanya. Segle i mig reclamant l'autonomia. Doncs ara passaran 150 anys reclamant la independència. Sense aconseguir-la, aquesta és la diferència.

P. Vostè va dir que només la violència podria canviar el guió després del 1 d'octubre. Bé, sembla que hi va haver violència.

R. No, no hi va haver violència. Abans d'entrar en aquest assumpte, hem d'entendre que en aquests set anys de 'processisme' entre Convergència i Esquerra tot ho han convertit en una paròdia, en una farsa. El dret a l'autodeterminació ho han convertit en la paròdia del dret a decidir, que no vol dir res. El referèndum van ser dues 'botifarrades', el 2014 ho van admetre i ja veurà com ara ho reconeixeran igual. També han convertit la DUI en una paròdia i ara estan convertint en una paròdia una cosa molt més greu, que és el concepte de pres polític i d'exiliat. Perquè aquests ni són presos polítics ni són exiliats.

Dins d'aquesta dinàmica de destruir-ho tot per convertir-lo en una burla hi ha el fet de dir que Espanya és franquisme. Es nota que ells no ho van combatre. Molts, per temes d'edat, però altres perquè no van voler. Començant per Artur Mas. Jo ho vaig fer i sóc una mica més jove que Mas. No sé si jo al Parlament m'hauria contingut com va fer [Joan] Coscubiela. És insultant. Aquesta gent no sap què és lluitar contra una dictadura perquè vénen de famílies que no ho van fer. És un insult a la gent que va patir presó real, exili real i execucions reals. Disculpi, però aquest tema m'encén.

P. Estava explicant per què l'1 d'octubre no hi va haver violència.

R. Deia que en aquest discurs que Espanya és Franco i ara aquest deliri últim que la Comissió Europea és nazi, ve això de "oh, ens van apallissar l'1-O". No, el que hi va haver va ser una actuació policial ordenada pels jutges en la qual havien d'impedir uns actes prohibits pel Tribunal Constitucional, com passaria en qualsevol Estat de dret. Davant d'això hi va haver una que va dir que li havien trencat els dits, que després va resultar fals, i altres que van ser a l'hospital per atacs d'ansietat. Era un Estat feixista quan una dona va perdre un ull en una manifestació de 2012 per una pilota de goma llançada pels Mossos d'Esquadra? O quan va morir un home al Raval després de ser reduït també pels mossos [any 2013]? Quan deia violència, em referia a enfrontaments als carrers amb ferits greus i morts.


P. Els fets l'1 d'octubre sí que han potenciat com a mínim el fervor independentista. O ni això?

R.- La clientela 'procesista' és victimista, perquè és el que vol. Sentir-se víctima per sentir-se superior moralment. Per tant, qualsevol cosa que hi hagi la agafaran per aquesta via i si no se la inventaran. Hauria passat exactament el mateix sense la intervenció policial.

P. Vostè va dir que el català desitja la independència però no la vol. ¿Les protestes massives de les últimes setmanes li han tret la raó?

R. Per què? Per participar en una comèdia l'1 d'octubre com van fer el 9-N? ¿Perquè van de processó de tant en tant? Doncs que continuïn anant, porten així set anys. Que segueixin 70 anys més. O 700.

P. Què hauria de fer llavors la gent?

R. La independència d'un país no és una ideologia, és un projecte polític. No poso en dubte que Puigdemont o Junqueras o Mas o l'ANC i Òmnium siguin independentistes, però el seu independentisme consisteix a declarar-s'hi com a tal, igual que tota la gent que els segueix, que no els demana comptes mai. Què han fet per aconseguir-ho? Què ha fet la CUP? Què han fet en les comissions parlamentàries aquests cinc anys, en els governs, en les entitats que han creat regades d'abundant diners públics? No dic manifestat, dic fet. Li responc: res. Si proclames una república no és molt normal anar-te'n de cap de setmana com va fer Puigdemont. Aquest dia van fer el triler, com sempre, i van enganyar a molts, a mi mateix fins que vaig llegir el text. Ni tan sols van fer l'acte simbòlic de baixar la bandera espanyola del Palau de la Generalitat.

P. I això que sembla tan evident, ¿el votant independentista no ho veu?

R. No. A mi em va costar d'entendre com és la mentalitat catalana, especialment la 'procesista', i no cregui que va ser un descobriment agradable. M'ho van fer entendre els analistes del camp soviètic i els seus satèl·lits, Polònia, Iugoslàvia i els dissidents de l'URSS. Això de què es crea una mentida i es manté de manera permanent i contínua. Christa Wolf, una dissident d'Alemanya Oriental, té una frase que diu: "Cap mentida és massa òbvia per al poble si aquesta s'acomoda al seu desig secret de creure-hi".

P. Si el poble català el que desitja és creure, parlem d'una religió.

R. Fa temps que ho és. Una religió en el sentit de culte messiànic. Això del poble oprimit ho han dit sempre, l'1-O no ha canviat res. El 'processisme' actua com un culte mil·lenarista, en el qual cal tenir confiança cega en el profeta perquè té una relació mística amb la veritat, en aquest cas amb el poble. A Catalunya el profeta és col·lectiu, va canviant. Recordeu aquell cartell que se li va fer a Mas el 2012 perquè ell encarnava la voluntat del poble. Els Jordis avui són sants. Hi ha sants que arriben i d'altres que se'n van. És una confiança cega en l'autoritat, perquè és l'autoritat la que té la condició mística i a aquesta no cal molestar-la ni demanar-li comptes ni preguntar res perquè sap coses que tu no saps i has de confiar perquè ho fan pel teu bé.

P. Com s'ha construït aquest suposat culte messiànic?

R. Amb la mateixa mentalitat catalanista. El pujolisme sempre va ser així. O recordi la frase de Lluís Companys: "Tornarem a lluitar, tornarem a sofrir, tornarem a vèncer". Sempre som els bons i arribarà un moment en què la llum celestial baixarà a la Terra i ens salvarà. Ara qui més encarna això és Junqueras en dura competència amb Puigdemont. És com el cristianisme, que era un culte messiànic que esperava la segona arribada de Crist. "Cal fer això i vendre-ho tot per viure conjuntament perquè la segona arribada de Crist és imminent", deien. I quan Crist no va arribar doncs ja es va institucionalitzar com a religió, però sense perdre mai aquest horitzó messiànic.

Això era la Lliga Regionalista [1901-1936] i va ser el pujolisme [1980-2003]. En aquests rerefons se solen produir repunts com ara, on el plantejament és "estem malament, però veureu que si fem tot el que hem de fer, que és fonamentalment sotmetre'ns i obeir el que ens diguin els nostres pastors, tornarà el rei don Sebastià i restablirà l'imperi portuguès, o el rei Artur tornarà de la cova i els antics guerrers i els seus ramats sortiran de la terra dels anglesos, o sortiran els no creients de la terra dels jueus ". És una història molt estudiada, per això el que està passant és tan previsible.

P. No sé què guanyen Puigdemont i Junqueras liderant un culte que no va enlloc i que els pot reportar fins a 30 anys de presó.

R. Teniu en compte que alguns membres de la banda ja han començat a parlar. I què diuen? Que no hi havia res preparat. Després ve l'excusa. "Oh, és clar, és que no podíem perquè a Espanya són nazis". Però la qüestió prèvia és que no hi havia res preparat. Llavors de què va aquesta història, parlem seriosament o no? Com ells són uns trilers i han jugat de farol sempre, pensaven que l'altra part jugava de farol. I pensaven que això de La Caixa o Planeta o el Sabadell, que eren els únics que havien dit públicament que s'anirien de Catalunya, era només una amenaça. I que quan l'Estat els deia "no ho permetrem, actuarem penalment", era un farol. Pensaven que això era una partida pòquer i han vist que no.

P. Doncs ja cal ser molt ingenu.

R. Són gent molt incompetent, aquest detall és capital en aquesta història. Per això han arribat a aquest punt de jugar-se penes tan greus de presó. Molts al Govern vénen de ser alcaldes de poble, l'únic que volen és que la seva gent els faci petons al carrer. Per això al dia següent se'n va anar Puigdemont a Girona. O quan va rebentar en l'últim minut un acord amb el Govern per convocar eleccions perquè no volia que les seves filles les insultessin a l'escola. Aquesta és la mentalitat.

P. Puigdemont a Bèlgica. No em dirà que això també s'ho esperava.

R. Bé, és la paròdia dels governs a l'exili, que han existit quan has patit una invasió militar nazi, soviètica o quan el cop militar a la República espanyola. Per això va estar el Govern polonès a l'exili a Londres o l'espanyol a Mèxic, o el mateix català a l'exili després de la Guerra Civil. Però això de Brussel·les són quatre consellers de posar i treure que un dia hi són i l'altre cap a Barcelona. Això no és un Govern a l'exili, és un Govern a la fuga. Si exerciren de Govern legítim com diuen que són, estarien tots treballant, tal com va fer la República. Compari.

P. És un fet que la Generalitat ha encaixat el 155 prou bé.

R. Els funcionaris i polítics francesos que estaven al govern quan es va instaurar el règim de Vichy van dimitir, alguns es van anar a Londres i d'aquí va venir De Gaulle. Què fan els alts càrrecs d'ERC i Convergència encara a la Generalitat? Què fa el germà de [la diputada de la CUP] Mireia Boya encara de director general? [Josep Maria Boya és director de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural des de juliol de 2017]. O sigui, tens una Generalitat intervinguda en què han cessat al Govern i als càrrecs de confiança, que són tots socis, cunyats i germans, i segueixes anant a treballar sense cap problema per al 'Estat feixista i franquista'. Doncs aquí els té.

P. Quina és la perspectiva judicial?

R. Puigdemont i Junqueras tindran penes de presó gairebé segur, però és impossible saber-ho. Dins dels deliris d'aquesta gent està que la Justícia espanyola està a les ordres de l'Executiu i això és mentida. Jo he estat set anys al Consell General del Poder Judicial i evidentment l'Executiu vol influir, aquí i a tot arreu, però la judicatura espanyola és independent. Això a Catalunya no ho han entès mai i d'aquí ve que Puigdemont exigís d'inici immunitat judicial i excarceració dels Jordis quan va negociar amb Rajoy amb la mediació d'Urkullu. Això l'Executiu és impossible que t'ho pugui garantir.

P. Cada vegada que l'independentisme sembla dividit, aquí està la Justícia per empresonar o el Govern per aplicar el 155 i tornar a aplegar les files sobiranistes.

R. Mireu-ho des d'un altre punt de vista. Els 'processistes' són victimistes, són addictes a sentir-se superiors moralment. Però amb aquesta sobredosi que se'ls està subministrant quedaran entrampats. Fixeu-vos que ja no criden "independència", ara diuen "llibertat per als Jordis". Ja no diuen "DUI", diuen "amnistia i llibertat". Madrid no és tan idiota, els està manant cap a una via morta perquè la seva reivindicació no sigui política sinó un pur sentimentalisme. Com es donaven satisfacció moral fins ara? En manifestacions en les quals cridaven "independència" amb banderes estelades. ¿Va veure alguna cosa d'això en l'última manifestació? No, cridaven "llibertat" i encenien la llum del mòbil.

P. Què ens ofereixen aquestes setmanes de campanya electoral fins al 21-D?

R. Hi haurà tres grans blocs. Un el dels 'processsites', amb ERC, Convergència i CUP, que aniran per separat sota el discurs 'llibertat, amnistia, estatut d'autonomia'. Això de recuperar les institucions, el "si no ens voteu a nosaltres, tornaran aquells", i ara també això de què Espanya és feixista i Europa és nazi. Anys setanta. Aquest discurs cohesiona per a les eleccions, però a la qual s'acabi el 155, als tres dies la culpa la va tenir l'altre. Que de fet ja ha començat, estan tots a matar, ni es parlen. Aquesta línia de "la culpa de no ser república la té l'altre" la veurem en campanya.

El segon bloc serà el de PP-Ciutadans, en el qual se'ls notarà massa les ganes de venjança, de dir "aprofitem això per posar la Generalitat on li correspon", com quan Rajoy va dir sent ministre que la Generalitat està per fer carreteres i poca cosa més. I enmig hi ha el tercer bloc, que ni és unionista ni sobiranista, que són PSC i els comuns. Els comuns s'estan alineant massa, però perquè a ells això de desestabilitzar el règim del 78 i fer caure l'actual sistema constitucional els agrada encara que no siguin independentistes. I aquí hi ha els resultats. Recordeu que van ser el partit més votat a Catalunya en les eleccions generals dues vegades seguides fa molt poc, se'ls va arribar a veure com a alternativa clara de Govern, i ara estem parlant que poden tenir entre 10 i 15 diputats.

Qui crec que pren la iniciativa de forma intel·ligent és Miquel Iceta [PSC] en convertir-se en el partit del "superem això, reconciliació". Del "aquests van tenir la seva oportunitat durant cinc anys i no han aconseguit res, així que passem pàgina". Aquest passar pàgina és tornar al de tota la vida, i aquí és on hi ha un electorat orfe. Aquell votant socialista que s'havia passat als Comuns i no diguem el de la pròpia Convergència, d'aquí l'adhesió d'Unió al PSC i altres que vindran. La campanya no serà un frontisme d'unionistes contra independentistes, serà una mica més subtil.

P. I si guanya el trio sobiranista, més 'Procés'.

R. Sí. Ja han guanyat dues vegades prometent allò que no volien complir, que era referèndum i independència, i ara prometran directament el que no poden aconseguir, que és canviar la Constitució i que indultin als empresonats. Però ja els va bé. Amb això poden anar tirant uns quants anys més.

LINK

Respostes

Configuració
 • Marc Espasa15.606 13 119👍 3.810
  Discurs de C´S en molts aspectes.

  GRANDE ALT 
   • GatNegre21.468 8 65👍 7.112
    Exacte.
   • Anònim1016.251 5 108👍 14.879
    No, provoca urticària perquè empra ni més ni menys que el llenguatge dels partits hereus del franquisme. Provoca urticària entre els qui tenim valors democràtics, als potencials Sostres potser us agrada. I Espanya i Europa no són cap panacea. Espanya és resum en una majoria franquista sociològica i institucional i la UE en un entramat d'interessos econòmics i estratègics. 
    • Bowie F6.347 3 336👍 7.575
     Aquest relat de l'Espanya franquista en contraposició a Catalunya, a més de ser intel·lectualment poc honest, no duu enlloc.
     • Anònim1016.251 5 108👍 14.879
      És ben real que els franquistes es van perpetuar al poder des d'una posició de força al 78, que van influir en la Constitució feta sota soroll de sabres repleta d'articles autoritaris, i que el principal partit a l'estat espanyol va ser fundat per Fraga Iribarne, així com C's representa l'aznarisme, o sigui la branca dura del partit de Fraga Iribarne, i que això està estès en el conjunt d'estaments i a gran part de la societat pel que fa a la mentalitat. Els que van guanyar l'any 39 han portat -en diferents graus- la batuta des d'aleshores -tot i que la mentalitat autoritària i anticatalana ve de molt més enrere-.

      Però bé, ja em direu els il.luminats quin discurs duu a la victòria, potser un discurs on es legitimi i normalitzi qualsevol aberració perpetrada per l'estat espanyol és el millor per crear independentistes.
      • Bowie F6.347 3 336👍 7.575
       He de recordar que la immensa majoria del catalanisme va participar d'aquell pacte per la no-ruptura amb el règim constituït?
       • Anònim1016.251 5 108👍 14.879
        Efectivament, es tractava de gratar engrunes i d'intentar anar descentralitzant mica en mica amb el temps. Però la posició de força la tenien els qui tots sabem, que tanmateix havien de fer algunes concessions perquè no les tenien totes. Quan Aznar va treure majoria absoluta va ser quan es van treure la careta, quan es va sortir del franquisme encara hi havia una mica de vergonya col.lectiva amb una memòria propera. 
       • MLC10.527 4 200👍 8.285
        Les decisions forçades no es poden invocar com a prova de res. Si jo et dono a escollir entre un cop de puny o una ganivetada, no estic legitimat per dir que tu has escollit voluntàriament el cop de puny.

        Al 1978 al catalanisme se li va oferir entre autonomia i reforma o res, i va triar autonomia i reforma, però això no és el que "volien". De fet, ERC no es va poder presentar a les eleccions de 1977 perquè no era legal.
   • Mr SISI2.507 5 729👍 2.049
    A veure, posa alguna alternativa sobre la taula? Doncs no, perquè és un ressentit. Una persona pot ser crítica però té que aportar solucions, sinó simplement és destructiva
    • Bowie F6.347 3 336👍 7.575
     És evident que l'ALT està cremat des de la derrota electoral del 2012, però potser de l'entrevista podríem extreure quelcom valuós. Per exemple, abandonar el victimisme d'una vegada per totes i tornar al moviment propositiu. O ja no ens enrecordem del "No vull pagar"?
   • Pesca_crancs11.039 8 186👍 2.010
    Alguns, amb l'entrada del 155 ja heu decidit canviar-vos de bàndol, de pare i de mare. Si és que els heu conegut.
   • grinfildUsuari sumador24.755 14 45👍 3.532
    Quan parles de la premsa subvencionada a quina et refereixes? a El Mundo, El País, el Periódico, La Vanguardia, La Razón i l'ABC oi?
 • Gratacel4.776 6 448👍 596
  Que el tanquin 
 • titafred4517 3👍 272
  Subscric fil per randa el que diu aquest home. Ara bé, he trobat a faltar a l'entrevista que se li preguntés quina és la seva alternativa per tots aquells independentistes que ens sentim orfes de partit de cara a les eleccions del 21D.
 • GatNegre21.468 8 65👍 7.112
  Interessant el que diu.
  • Lyuh Woon-hyung2.261 3 780👍 2.219
   aquests mai proposen res, son una de les altres baules juntament amb els comuns. 

   En fi, les conseqüències de tenir un procés d'independència tan net i polit de violència són també aquestes. Tracten l'independentisme de covard, però si hi hagués violència de debó estil país basc o irlanda del nord (a catalunya sería tipus irlanda del nord) aquests seríen els primers a xapar la boa o bé fugir, no els passaria pel cap anar dient imbecilitats derrotistes o quintacolumnistes a tort i a dret per que ja hi hauria algú disposat a fer-los-ho pagar
   • the_west_rulez14.466 3 136👍 13.302
    No va superar que SI no entrés al Parlament un altre cop. No n'hi ha més.
   • Makhnovtchina1.098 2👍 2.987
    L'escenari semblant al de l'Ulster no el trobo del tot descartable a mig termini, segons com evolucionin les coses (vénen sis mesos decissius). El que és bastant previsible és que gentola com l'ALT seria un dels coixos per atac súbit de plom al genoll. Com els que es poden veure arrossegant la cama a Londonderry, sense anar més lluny.
 • Smilodon571 3👍 547
  Ell és un clar exemple de processime, anar cridant Espanya ens roba o impulsar les consultes del 2009-2010 sense efectes legals és tolerat per l'establishment sempre i quan no facis res efectiu per la independència
  • enricmm15.644 10 118👍 4.935


   L'Alfons López Tena em recorda aquell episodi de Spongebob Squarepants en què l'Squidward viatja pel temps i acaba inventant el joc de caçar meduses i després quan torna al present i el Bob li proposa jugar-hi, li diu que ni parlar-ne, que no juga a jocs tan estúpids i es pregunta qui coi el devia inventar un joc tan idiota, moment en què l'episodi acaba amb en Bob recordant-li que va ser precisament ell. 
 • Aufrany4.002 3 522👍 3.579
  La clientela 'procesista' és victimista, perquè és el que vol. Sentir-se víctima per sentir-se superior moralment. 

  En això te raó ara bé:

  - Hi ha una bona part d'independentisme que no respon a aquest perfil i ens trobem atrapats en aquest chantatge, un cop desapareix SI de l'arc parlamentari que se suposa que em de fer? Abstenir-nos, votar l'Iceta?

  - Fa un anàlisi de la situació però no proposa cap solució. En un video seu parla amb admiració dels ucranians i els fets de Maidan però no parla de Crimea i el Dombas. Per mi és molt lamentable que es posi de part de l'Estat que totes les eines per matxacar-nos.
  • Pesca_crancs11.039 8 186👍 2.010
   Aviam, ell es caga en els catalans de principi a fí. O no has vist algun dels seus últims videos?

   És taxatívament ofensiu cap al moviment independentista català, el qual ridiculitza cada vegada que en parla. Pots pensar que te raó en certa manera, pero t'equivoques. No està criticant, està insultant com un espanyolarro més. I la prova és que fins i tot se'n burla del 1-O.
 • Pesca_crancs11.039 8 186👍 2.010
  Em recorda un professor de l'institut. Un home acabat i fastiguejat que agafava els alumnes que anaven més peix i els denigrava tot el que podia.
 • Xulomander5.859 3 359👍 6.172
  És un resentit, però té molta raó en gran part del que diu.
 • Mafan854 1👍 798
   És un insult a la gent que va patir presó real, exili real i execucions reals
  I també és molt maco criticar als que estan a la presó o exiliats per haber intentat complir el seu programa electoral a l'estranger mentre tu pots anar tranquil·lament un cap de setmana amb la teva família a pendret unes cerveses al teu poble.
 • DazedAndConfused5.781 4 368👍 1.800
  És cert que no proposa res, però això no significa que les seves crítiques no estiguin encertades.
  • Anònim1016.251 5 108👍 14.879
   Quina sort que el 25N ERC no va fer coalició amb aquest tòxic. I jo que ho defensava per allò que no anessin vots a la brossa. Potser en Junqueras va veure el seu nivell de toxicitat, o potser simplement ho va fer per menjar-se'ls, no ho sabrem, tot i que la resta de SI tenia més decència que ell.

   I jo sóc el primer en criticar ERC el PDCat o la CUP quan toca, però aquesta rata insulta el poble català, menysprea els qui, amb els seus errors i encerts s'hi juguen la llibertat i el patrimoni - qui fa això en política-, justifica les actuacions de l'estat, insinua que agredits de l'1O eren cuentistes etc. Rata. I després de tot, no dóna cap fórmula per assolir la independència amb les cartes que hi ha sobre la taula. Aviam, si diu que el poble no està a l'alçada (i jo penso que és un factor rellevant que alguna gent no estigui disposada a anar al xoc de trens i que alhora siguem una majoria justeta en un context amb els actors de poder en contra) què coi demana als polítics?
 • Smilodon571 3👍 547
  Aquest home al 2012 deia que la comunitat internacional recolzaria les demandes catalanes i que la independència era imparable. Que cadascú en tregui les seves pròpies conclusions

  http://www.eldiario.es/politica/advierte-Espana-independencia-pobreza-aislamiento_0_52145139.html
 • enriquito10.188 14 209👍 1.830
  és un exagerat 

  però l'existència d'aquest discurs és fonamental, per tal d'evitar que el processisme es perllongui 
 • AltairRC1.913 865👍 1.279
  Diu el que tots els polítics independentistes pensen.
 • Silmendil3.781 14 539👍 3.334
  Té tota la raó. Diu exactament el que pens de tota la puta comèdia del procés i de com ens han enganyat. I de lo infantil que és gran part de la societat catalana.

  Que sigui un ressentit i un aprofitat no li lleva la raó que té.
 • FuRTiUsuari sumador19.530 12 76👍 6.749
  Començo a creure que els qui havíem embogit a culpa d'una lobotomització col·lectiva érem la majoria i l'únic serè era ell...
  • Argimont7.197 2 300👍 4.474
   Lopez Tena ha de parlar clar, jo crec que el pensa que cal fer us de les armes o cercar gent que et defensi .
   Crec que va anar de viatje un cop a Russia o ell o altres independentistes del seu grup i potser amb rao.
   Ell pensa que ha d'haver morts d'un costat i d'altre perquè hagi conflicte  i solució. El es fill de militar
   Ja ha dit això també Germà Bel , que o fas us de les armes o cerques majories  mes amplies .
   I ja hem parlat que el senyor Junqueras practica un exces de cristianisme que no tenen  ni els mateixos cristians.
   I això es tradueix en el que es ara mateix l'independentisme.


   Es pot arribar a l'independencia sense armes?
   Si

   I amb armes?


   També
  • enricmm15.644 10 118👍 4.935
   Llegeix-te l'entrevista amb El Confidencial del 30 de setembre. El paio descriu fil per randa tot el que passarà amb antelació i n'hi ha que encara hi veuen un ressentit. Jo alucino amb el personal. 
   • FuRTiUsuari sumador19.530 12 76👍 6.749
    És que justament ho he comentat després de llegir aquella... No podia acabar de creure'm que era del 30 de setembre... Acollonant. És ben bé que si ens abstraiem de tot plegat i fotem la mirada des d'un punt de vista extern i llunyà i objectiu, les coses es veuen mooooolt diferents.
 • Tico712 1👍 363
  L'única cosa que grinyola és la defensa de la justícia que fa quan ell mateix va criticar durament des de dins tota l'estructura.
  Per la resta, sembla que va clavar moltes coses del que ha passat i és un home intel·ligent i ressentit pel seu fracàs personal a la política.
  • FuRTiUsuari sumador19.530 12 76👍 6.749
   A mi em sembla que el què diu és una cosa. I és que el poder legislatiu segons ell, que hi ha treballat, sí que és independent i no pas depenent de l'executiu (el govern, i per tant de PP+PSOE+Cs) sinó que actuen com ho fan no a instrucció d'aquests sinó perquè són tant o més durs aquests jutges... La mateixa ecspanya que va molt més enllà, que ho cobreix tot, tot l'estat té un punt de vista comú. A partir d'aquí és quant diu que s'equivoquen quant creuen que poden negociar amb el PP i que els jutges no els fotin igualment a la presó. Ho trobo prou coherent.
   • Nester884 1👍 1.021

    Un punt de vista comú pel que els interessa, i particular també quan convé. Si per raó d’estat han d’indultar o fer judicis a mida els fan sense cap impediment. La doctrina Botin segur que es fruit de la independència judicial, segur.
    • FuRTiUsuari sumador19.530 12 76👍 6.749
     Ja, però precisament perquè els convé a tots els qui formen això que vindria a ser l'Estat en majúscula amb tots els seus tentacles, i que és la majoria... Posem per exemple, fins i tot en el cas imaginàri totalment utòpic d'un govern Podemos+PSOE, penso que en cap cas farien cap pas per cap 3a República, algú de Podemos plantejaria alguna butifarrada i para de comptar, però és que ni tant sols potser prohibirien la Fundación Francisco Franco (una organització que seria delicte de crear en qualsevol democràcia amb el seu dictador corresponent), com a molt deixar-los sense subvencions públiques... Tot això perquè mai s'ha fet net, i sempre hi haurà els vencedors i els vençuts en aquesta societat. El cas és que aquest tarannà és present a tota la societat ecspanyola de forma transversal, per això no canviaran mai. Així que en el fons, això de particular és una nimietat, els judicis a mida els fan perquè són dels seus, no perquè ningú els pressioni extraodinàriament per a fer-ho, són jutges amb un sentit d'estat potser superior al dels governants, encara més carca, encara més arrelat a les seves essències pures d'ecspanyolitat...
 • Sam Belluga3.786 4 538👍 9.089
  Quan he vist en López Timo defensant a en C'soscubiela, he deixat de llegir.

  Per cert, la suma de l'ALT dóna 138. Aquesta entrevista no serveix per res.
 • __32457__1.667👍 1.405
  Per cert, tot parlant de culte messiànic:

  https://www.vilaweb.cat/noticies/lentrevista-de-puigdemont-a-rt-amb-alex-salmond-adrecant-se-a-a-la-ue/
  Minut 14:44 a 15:05.

  No us tradueixo el que diu, perquè encara direu que m'ho estic inventant, que ja em conec prou bé el Racó.
  Vosaltres mateixos podeu sentir el que diu amb la seva pròpia veu. I els que no sapigueu anglès, ja en podríeu aprendre d'una vegada, i així podríeu informar-vos per mitjà de moltes més fonts, en aquest i altres temes, i no dependre de ningú que us ho pugui traduïr de forma esbiaixada.
 • grava2.926 1 651👍 4.353
  Una apreciable acumulació de nicietats. Si el processisme és un culte, aquest tipus és un heresiarca menor.
 • Rolf Steiner12.375 10 164👍 4.643
  En algunes coses te raó, en d'altres, si jo el tingués al davant potser hauria de fotre la llengua al cul.

  Fotet la teva copeta de whisky i segueix així Alfons, que com a mínim podem enriue'ns de tu una estona.
 • Pesca_crancs11.039 8 186👍 2.010

  López Tena assegura que "ningú aturarà el poble de Catalunya" perquè té el "dret" de ser independent (2012)

  Alfons López Tena:

  - Notari.

  - Militant de Convergència Democràtica de Catalunya, 1989-2010 (21 anys).

  - Vocal del consell general del poder judicial de espanya a proposta de CiU.

  - Forma SI al 2010 junt a Joan Laporta i Uriel Bertran. Obtenen 4 escons.

  - 2011 trenca peres amb Joan Laporta (Democracia Catalana).

  - 2012, torna a haver-hi autonòmiques i es queda sense cap escó = Tena: “El poble ha votat 'no' a la independència, ha votat l'extinció de Catalunya” La formació independentista es queda fora de l'Hemicicle sense aconseguir cap escó i assegura que seguirà treballant per la independència des de fora


  A partir de 2012 es dedica a llençar merda i a enriurés de l'independentisme i a ridiculitzar els catalans, inclosos els presos polítics, sent convidat a les televisions espanyoles per a riure una estona.

  No us enrecordeu de quan deia que espanya era feixista perque el seu cap, el president del consell general, tenia una foto de Franco? O de quan el van dessallotjar d'una mani...  Conclusió: Digueu-me que hi haurà la segona part, "Ignasi Guardans tenia raó, Visca Espanya!"

  Conclusió final: Us pensaveu que aquest pixatinter homosexual de mitjana edat, convergent de tota la vida, anava a fer la revolució? Us el creieu ara parlant dels lluitadors d'Ucraïna i batalletes semblants? Més em sembla a mí que els aconteixements recents us han afectat molt. Us pensaveu que com ell deia (i això és el millor), a hores d'ara seriem independents perque tenim el dret a ser-ho? Us aconsello que aneu a que us moqui la iaia, un colacao i us poseu a jugar a la play. No cal tampoc que feu més el ridícul.

 • PatumPatamPatim1.885 2 873👍 931
  Aquest fragment m'ha recordat taaant a molts missatges d'aquí al Racó...:

  És una confiança cega en l'autoritat, perquè és l'autoritat la que té la condició mística i a aquesta no cal molestar-la ni demanar-li comptes ni preguntar res perquè sap coses que tu no saps i has de confiar perquè ho fan pel teu bé.
 • Trinxant10.953 8 189👍 3.116
  L'existència d'aquest personatge només presenta un únic punt positiu: recorda la necessitat de parar-se a fer autocrítica de tant en quant. Per la resta, on lalguns hi veieu un visionari jo només hi veig un carronyaire: l'únic que fa és seleccionar i magnificar els aspectes negatius d'aquests darrers anys. Per exemple l'actitud de l'independentisme de carrer (no els polítics) durant el dia 1 d'octubre va ser exemplar i gens processista. No encaixa gens amb com aquest personatge pinta el poble català.
  I no olvidem que aquest diu tot lo que diu des de que va quedar fora del parlament (després d'estar-se al parlament fent poc més que quatre manifestos, com diu que fa la CUP i d'haver entrat aprofitant-se de la imatge de'n Laporta). Abans d'això encantat de ser un polític de referència de l'independentisme que tant critica.
  Vaja, que costa molt poc posar-se en mode destroyer i dir que anem de dret a l'abisme, el mateix paper el podria fer algú sobre l'unionisme si s'ho proposés.
 • GonexarUsuari sumador9.547 14 222👍 2.451
  El PSC i els Comuns no són ni unionistes ni sobiranistes? 
 • MLC10.527 4 200👍 8.285
  Potser el més ridícul és quan diu que al franquisme hi havia gent que havia estat a la presó real, com si els presos polítics d'ra no hi fossin.

Publicitat

Fòrums

 • 9.173.959 missatges
 • 216.725 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat