Publicitat


Fòrum

Fil sobre l´èuscar

DK 8.019 8 267 👍 3.862
Fil per posar de tant en tant notícies sobre aquesta llengua tan txunga (paraula d´origen basc sens dubte ) i que per sort genera molta informació a la xarxa

Començo amb un dels articles mes interessants -gairebé emocionant diria- que he llegit darrerament, és aquest:
 
 
parla d´un comerciant francès que es va establir a Donostia el 1728. Parlava francès i castellà i amb això en tenia prou per entendre´s amb la gent, però en veure que tothom allí tenia com a llengua materna l´euskera (com han canviat les coses a Donosti!) va decidir aprendre´l. Per tal d´aconseguir-ho va demanar a tothom que podia gramàtiques basques i la resposta va ser sempre "ein, lo qualo"? perquè, casualitats de la vida, fins el 1729 no se´n va publicar la primera
 
aleshores va contactar amb un jove euskaldun i aquest li va redactar el que potser és el primer llibre de conversa essencial euskera-castellà. I com que les frases van ser preses d´un text francès, a l´article enllaçat tenim les frases en les tres llengües. El text és molt útil per qui vulgui practicar euskera -i francès- i al mateix temps veure com eren i com s´escrivien a l´època
 
Desconec si el bon home francès va acabar sent euskaldun, però des d´aquí un merci beaucoup/eskerrik asko

Respostes

Configuració
 • ocelldefoc 3.802 4 532 👍 1.239
  Jo vaig ser al país Basc la primavera passada.

  De les viles que vaig visitar, vaig poder comprovar com Zarautz, Bermeo, Getaria, Ondarroa, Lekeitio, Deba, Zumaia, Ea, Elantxobe, Mundaka a la costa i Markina, Gernika, Durango, Tolosa, Azpeitia a l´interior, entre algunes altres, eren força euskalduns. A les capitals, la cosa canvia. Poques converses en basc a Sant Sebastià i a Vitòria i Bilbao només una.
  • maori 10.979 2 185 👍 4.830
   Doncs jo trobo Donostialdea molt menys espanyolitzada que l'AMB. A més, hi vaig observar un patró contrari al nostre: els avis allà parlen castellà entre ells, i la canalla en èuscar.
   • Gínjol 11.993 2 167 👍 3.848
      L'euscar ha avançat molt aquestes dècades de governs PNB.

      Sobretot el jovent basc prea més la pròpia llengua que el jovent valencià.
    • Ramon Muntaner 2.854 11 662 👍 642

     Gínjol escrigué:
       L'euscar ha avançat molt aquestes dècades de governs PNB.

       Sobretot el jovent basc prea més la pròpia llengua que el jovent valencià.


     Això no és cert. Sí que és veritat que al País Basc hi ha un cert avanç intergeneracional de la llengua (no d'ara, sinó arran dels inicis dels primers moviments en defensa de la llengua), mentre que al País Valencià sol ser a l'inrevés, però l'ús de la llengua és major entre els jóvens a casa nostra. No podem oblidar que el basc té unes dificultats afegides que el valencià afortunadament no té: elevada dialectalització, ser més semblant a la llengua dominant, etc.


  • Ramon Muntaner 2.854 11 662 👍 642

   Coincidisc amb tu. Jo vaig anar fa dos estius a Vitòria (cap conversa en basc, però no m'ho esperava tampoc) i també a diferents llocs de Guipúscoa i Biscaia. Al Goierri, tal com m'esperava, l'èuscar era la llengua d'ús corrent entra la població. El mateix a Loiola (en un restaurant al costat del santuari una cambrera em va preguntar en basc si el tallat era per a mi, però com que ni me'n vaig adonar de seguida em va parlar en castellà).

   Pel que fa a la costa, em va agradar que al restaurant d'Arguiñano em parlaren basc d'entrada. De Zarautz poca cosa puc dir, perquè era agost i estava ple de gom a gom de turistes. A Getaria, Zumaia i Ondarroa el basc molt viu. Fins i tot vaig sentir xiquets de color jugant en basc

   L'any anterior vaig visitar Bilbao i la part sud d'Àlaba. No hi vaig sentir cap conversa en basc, però era conscient d'on anava. Només a Bilbao em va parèixer sentir al metro de camí a Portugalete un pare que parlava basc amb el xiquet, almenys unes paraules, però no n'estic segur.

   En tot cas, aquest segon viatge al País Basc em va permetre per primera vegada sentir el basc com a llengua d'ús social habitual. Va ser tot un goig


   Salut!

   • virot 7.706 3 276 👍 3.422
    Em fa la sensació, no sé si certa, que al País Basc el contrast entre zones castellano- i bascoparlants és molt més gran que a Catalunya. No em refereixo a zones on el basc no es parla des de fa segles com Àlaba sinó a on sí que es parla perquè s'ha transmès generacionalment.
    • Ramon Muntaner 2.854 11 662 👍 642
     Et refereixes per exemple a les diferències entre Bilbao i Gernika? O Sant Sebastià i Azpeitia?
     • virot 7.706 3 276 👍 3.422
      Sí, per exemple. Ara no tinc les dades a mà però un cop ho vaig mirar i vaig trobar molta diferència entre comarques dins de Biscaia i Guipúscoa.
      • Ramon Muntaner 2.854 11 662 👍 642
       Sí, són realitats sociolingüístiques molt diferents. Tin en compte que a Catalunya, llevat de casos com els de certa burgesia de Barcelona i Tarragona durant el franquisme, el retrocés del català és per qüestions demogràfiques. Al País Basc és cert que hi ha zones industrials que van rebre també molta immigració forana, però la interrupció intergeneracional de la llengua va ser molt més generalitzada (més encara que al PV, d'on sóc jo).

       Ara bé, s'ha de reconèixer el mèrit que té que una llengua que després del franquisme semblava moribunda haja reviscolat. Sens dubte, gràcies a la força del nacionalisme basc.

       Salut!
 • A la lluna de València 273 1 👍 114
  Volia fer una pregunteta a algú que entega prou de l'èuscar... La lletra [J] es pronuncia com en català o com en castellà? La H se que no es pronuncia.
 • DK 8.019 8 267 👍 3.862
  un comentari de l´Entreribes i a continuació un d´en Canyadesucre m´han fet recordar el cas del Theo Vennemann, estudiós alemany que considera que bona part dels topònims  alemanys antics (i especialment els noms de rius)  són d´origen vascònic 
   
   

  La investigació de la toponímia prehistòrica europea, segons el professor Theo Vennemann (catedràtic de Lingüística Teòrica i Germanística a l'Universitat Ludwig-Maximilian de Munic), apunta (..) a una expansió protobasca des de la zona pirinenca; ja que indica que hi hi ha noms de rius, valls, llacs i muntanyes les arrels dels quals no són d'origen indoeuropeu i s'assemblen a paraules o arrels basques. (..)

  La paraula basca ibai (ibáy; "riu") dóna lloc a la paraula ibar (ibár; en espanyol "vega") i aquestes arrels es troben a nombrosos rius europeus. A Sèrbia i Montenegro trobem el riu Ibar. A Hessen un riu Ibra. Més al sud d'Alemanya dos rius Ebrach i diversos rius Eberbäche. Ebesberg al peu dels tossals dels Alps. O a Àustria el riu i la ciutat de Ybbs. A França trobem Ivergny, Iverny, Yvré-l'évêque, Ébréon, Évrune, Ebersheim, Yvry-en-montagne i al País Basc Ibarra, Ibarrola, Ibarrekolanda, Ibardin, Aranibar. Sense oblidar el riu Ebre que procedeix del preromà Iber i que va donar nom a tot un poble, els ibers, i a la península ibèrica.

   
 • Canyadesucre 7.524 2 283 👍 9.806
  I quin és l'orígen de les lletres típiques basques? Destrals?
  • DK 8.019 8 267 👍 3.862
   aquí tens un article (en castellà) sobre el tema, on després de deixar anar el rollo de que són un mer símbol nacionalista i que si la tribu bla bla, acaben admetent que en el fons no venen del no-res precisament sinó que estan inspirades  en les esqueles i senyals vàries de l´època prehistòrica

   si t´interessa mira aquí també..

 • DK 8.019 8 267 👍 3.862
  Article recent sobre la (suposada) llengua proto-basca de l´Europa central. Un tastet: 

  Upper Danubian Vasconic

  Upper Danubian Vasconic (UDV) is the Vasconic language, or continuum of closely related Vasconic dialects, once spoken in what is now Austria, Bavaria and surrounding parts of Hungary and the Czech Republic. Most of what we know about this language is drawn from hydronyms.

  Consider the following (all of them taken from Roman era attestations):

  DANUVIUS (the modern Danube), from UDV *dan, Proto-Vasconic *dan. This is cognate with Iberian dan “beverage”, and the second part of Iberian *aran-dan “wine” (literally “sloeberry wine”), and possibly also Basque edan “to drink”, Italian Vasconic dan (as in ERIDANUS, the ancient name of the Po), British Vasconic dan (as in the DANUM, the ancient name of the River Don).

  IVESES (the modern Ybbs, Lower Austria), from UDV *iveS, which proceeds from Proto-Vasconic *i=bai-iS “river”. This is cognate with Basque ibaiibaso, Iberian baipaibaispais, French Vasconic bai, British Vasconic waiivai, Italian Vasconic bai, Pelasgian paiS. Note that like Basque, but unlike most Vasconic languages, UDV *iveS carries the Proto-Vasconic i-prefix. A more detailed discussion on this point can be found here:

  http://euskararenjatorria.net/?p=29953&lang=en

  • Canyadesucre 7.524 2 283 👍 9.806
   Un romanès em va explicar que de la pluja fina al seu poble en deien "txirimiri" (no m'atreveixo a transcriure-hi) i que era una herència del daci.
   • DK 8.019 8 267 👍 3.862
    Ostres, interessant

    De fet això del txirimiri o zirimiri és de per sí interessant: la majoria de vestigis proto-bascos a l´Europa central tenen relació amb l´aigua però aquest, tot i que sigui paradoxal perquè descriu la pluja, semblaria que no. Zirimiri vol dir 'cosa sense importància, merdeta'

    (retinguem el concepte 'merdeta', de seguida veuràs perquè)

    Però en realitat l´etimologia antiga de la primera part del mot potser no està tan allunyada de l´aigua perquè sembla ser 'excrement, diarrea':

    Proto-Basque: *siri-n
    Meaning: 1 excrement (of birds) 2 dysentery 3 to have dysentery Comments: Azkue cites zirin 'diarrhea' as "c" (common Bsq).


    la pluja suau que ens acarona la pell és per ells merda líquida, pura poesia baska baska de akí de akí..

Publicitat

Novetats

Fòrums

 • 9.041.892 missatges
 • 212.507 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat