Publicitat

Fòrum

"Per què crec que Puigdemont ha fet una jugada mestra?" (d'un votant de la CUP)

Menphis 46.343 11 11 👍 2.328

Per què crec que Puigdemont ha fet una jugada mestra 
 

Començo per dir que no vaig votar en Puidgemont. Vaig votar la CUP i possiblement ho tornaré a fer. Però aquest home és un crack de la política i juga a la Champions amb moltes opcions a títol. Avui ens ha descol·locat a tots. Bravo. Senyal que ningú pot preveure’l i anticipar-se a la seva estratègia. Senyal que hi veu més enllà. (i fixeu-vos que ha aconseguit que pocs opositors parlin amb la ràbia i odi dels darrers dies). Tothom s’ha quedat fora de joc).

Permeteu-me recordar que ell (i el seu equip, és clar) van dir tot de coses que s’han complert: tindrem urnes, tindrem col·legis, votarem. De moment, tot fet. I, no ho oblidem: amb quasi tothom en contra. Ara, amb més de 1.000 periodistes acreditats i mil·lions de persones al món mirant (i moltes teles europees en directe), havia de fer un pas ferm però intel·ligent.

Recordem, abans, diverses coses:

1. El referèndum no ha estat validat per quasi cap institució o figura internacional, excepte per algun dels grups d’observadors internacionals.

2. Una DUI hagués estat un cop d’efecte efímer, amb poc suport de governs i institucions internacionals, que demanen diàleg.

3. La tensió acumulada, incloent que l’extrema dreta campa per tot Espanya amb el beneplàcit de la policia, i en vigílies de la Hispanitat, havia de ser desactivada.

4. Recordem que qui ho té tot en contra és precisament ell, i Junqueres i Trapero, etc., que s’arrisquen d’entre 15 i 25 anys de presó.

5. El seu discurs, molt intel·ligent (comptant que haurà arribat a més de mil mil·lions de persones), no ha caigut en tòpics essencialistes, no ha apel·lat a la visceralitat, ha estat en un to assertiu però no rabiós, no ha estat un llistat de greuges però no ha callat res, no ha caigut en un nacionalisme ranci i, en canvi, ha plantejat tota l’estona amb la necessitat de la sol·lució acordada, respectant la voluntat dels ciutadans.

Dit això:

El president ha fet un repàs breu però claríssim de la realitat catalana des del punt de vista sobiranista, incloent referència al radicalisme no-dialogant del rei. Ha declarat la independència en virtut de la voluntat popular.
s’ha obert al diàleg i a la mediació. Ha dit que hi ha hagut ofertes de mediació de grans personalistats i institucions, sabuts per tots, i d’altres que es mantenen en secret. I, important: està dient que cal dialogar d’igual a igual! Això vol dir, tenint personalitat jurídica equiparable a l’espanyola. I després ha dit allò que ha semblant un gerro d’aigua freda: que la DUI està suspesa temporalment per unes setmanes.

Però amb això ha aconseguit 3 coses fonamentals i una quarta que no podem negligir:

1. Baixar la tensió a nivell de carrer

2. Demostrar que som dialogants

3. Tirar la pilota al pati internacional, europeu i espanyol. (Per cert, golejada. El Tusk al matí ha dit: “Millor la força dels arguments que els arguments de la força”. Ara la força dels nostres arguments és més evident que mai).

4. Desmuntar uns quants arguments de Catalunya Sí Que es Pot i de PSC, que han de suavitzar el discurs…

I per acabar:

No oblidem que la DUI està signada per tots els diputats independentistes. Només està en pausa. Però hi és! I s’ha firmat en l’edifici del Parlament, però fora del marc parlamentari… Brutal! Mireu la presma internacional: la majoria diuen que ha ofert diàleg. A Espanya estan descol·locats (ara surt l’Abalos del PSOE i diu que no sap què pensar). I el PP, amb el seu aliat Ciudadanos, continuen amb el 155… Però quan aparegui grans noms (per exemple, Obama o Cameron o qui sigui), el PP gosarà dir que no volen dialogar?

Si no volen dialogar amb mediació, doncs, tornem a la DUI. Si apliquen el 155 (i anar a eleccions, prohibint els partits independentistes, que és el que volen), també recuperem la DUI. I si volen dialogar, doncs hem guanyat: som part sobirana.
Sé que avui volíem sentir: “Catalunya és un nou Estat d’Europa. Adéu Espanya”. Però hem sentit una cosa millor: “Catalunya és sobirana, i dialogarà amb intel·ligència amb aquells que ens voldrien subjugar”.

Espero sincerament que continuem tots units. Sé que ho farem: no hem caminat junts 18 mesos per començar ara a flaquejar (que és el que ja volen fer creure els partits espanyols. Veureu com ara apretaran per aquí: “El independentismo fracturado”). Ara l’objectiu continua essent el mateix: la independència. Després de tants anys no ens ve d’unes setmanes. Ja us ho dic, aquest home sempre va un pas endavant. Chapeau, chapeau, chapeau!

Jordi

http://www.cataladigital.cat/2017/10/12/per-que-crec-que-puigdemont-ha-fet-una-jugada-mestra/

Respostes

Configuració
 • AviVicenç 14.957 5 128 👍 1.825
  Signo la teva reflexió però amb recança, perquè no se si compensa davant la reacció de l'estat la gran decepció que molts vam tindre.
 • Picany 7.147 10 301 👍 1.742
  El més important per a mi és que el català s'ha internacionalitzat arreu del món.

  Tothom pot estar assabentat ara que el català és la llengua que ens identifica als catalans.
 • BlackOps 71 👍 94
  Entenc que s'ha de mantindre la moral, però inventar-se que som la òstia i que els estrategues del procés són uns genis és de vergonya aliena i destil.la certa dosis de fanatisme. No han complert el que van prometre, és així i punt, igual que la van cagar no convocant eleccions just després del 9-N.
  • freezamite 11.051 9 185 👍 4.905
   No la van cagar coi, va ser una estratègia totalment calculada.
   A part de desgastar l'independentisme (que ja els anava bé), necessitaven escenificar el trencament amb UDC per guanyar força al carrer (amb tots els mitjans repetint el gran sacrifici de CDC pel país, i que ERC havia de fer el mateix) i fer el xantatge de JxSi, però al mateix temps volien conservar el màxim nombre de cadires a nivell municipal, cosa que els obligava a fer el teatret a l'estiu (els 100.000 vots d'UDC a les autonòmiques haguessin pogut ser 150.000 a les municipals -factor local, a les autonòmiques tothom donava per fet que UDC es quedava fora-, i ni que haguessin sigut "només" 100.000 vots perduts, en unes municipals això pot implicar centenars de cadires perdudes perfectament).

   Retardar les eleccions a Setembre els va permetre mantenir poltrones i escenificar el trencament necessari per després fer el xantatge de JxSi.
   El mal que CDC ha fet a l'independentisme ha estat brutal, i molts imbècils segueixen sense veure-ho.
 • Indecomuner 3.384 2 598 👍 3.442
  El tema de rebaixar la tensió, l'angoixa més aviat, l'he notat personalment, en mi i en el meu entorn. Ho hem comentat en diverses converses mb familiars i amics.

  Aquest punt sí que el compro. No sé quines conseqüències negatives pot haver tingut haver esperat uns dies, o qui sap si unes setmanes. Però una de positiva sens dubte ha estat aquesta. Un respir. I si algú relaciona respir amb desmobilització.. està completament equivocat! Ningú ha marxat a casa.

  Relacionat amb l'anterior, hi ha la sensació que el dia 10 era ell el qui ens duia al combat. Ara la sensació que tenim tots és que som nosaltres els que li ho demanem. No només ha passat la pilota a les teulades espanyola i europea, l'ha passada sobretot a la nostra teulada, al poble.

  Jo crec que no és casualitat que ara tota una sèrie d'entitats i personalitats hagin començat a fer públics els seus posicionaments a favor d'aixecar la suspensió. Aixi, quan el president l'aixequi, serà més pel clam popular que no pas per una llei que així ho dictamina.
  • popcalent 11.238 10 180 👍 3.768
   De respir res. Hi ha un munt de gent que no pot viure amb l'angoixa de si declararà la independència o no. I molts familiars i amics m'ho demanen a mi perquè saben que jo sóc independentista mobilitzat de tota la vida. Aquí al racó estic essent molt negatiu perquè ja ho dono per perdut, però als meus coneguts els estic calmant amb el conte de la via eslovena (que jo mateix em vaig creure les primeres hores després de la no DI). I a mi m'angoixa que sentiran tots els qui em fan confiança quan se sapigui que tot ha estat un engany.
   • Indecomuner 3.384 2 598 👍 3.442
    És una angoixa diferent. Ara hi ha molta preocupació per si el govern ens traeix no aixecant la suspensió. És una angoixa d'impotència i ràbia, desconcert i estupefacció. Però l'angoixa del dia 10 estava marcada per la por. Por per les conseqüències de la DI. A mi em va passar, i també ho vaig veure en molta gent del meu entorn: els teníem per corbata.

    Avui, en canvi, és com si ja haguéssin assumit que haurem de fer front a l'exèrcit. Hi ha més serenitat en aquest sentit. Hem tingut temps d'elaborar aquesta por tant bàsica com és la por a la nostra integritat física.
    • varondandy 24 👍 36
     Possiblement jo tinc ara més angoixa. Si tens un fet, si tens la independència de fet i legal lluites per ella. Però ara és una situació que deixa insatisfets, no sé on estic. Segueixo pensant que ha d'haver algú important darrera, capaç d'haver convençut Puigdemont de frenar en el darrer moment la declaració i que no va ser en Tusk (és una mera especulació meva). Però s'està fent dur, perquè abans encara teníem un factor sorpresa, ara tota la maquinària feixista s'ha posat en marxa, tota la maquinària goebbeliana funciona ben engreixada, Congreso, mitjans de comunicació, xarxes, ...

     Com no tinguem la independència molts haurem de fer les maletes perquè ens depuraran amb el vist-i-plau d'Europa. Tinc una sensació de quan Alemanya va ocupar els Sudetes de Txecoslovàquia i França i Gran Bretanya ho van tolerar, després ja va ser massa tard.
   • Picany 7.147 10 301 👍 1.742
    La independència política ja s'ha declarat, ara NOMÉS cal fer-la efectiva.
 • Cèsar Usuari sumador 15.544 14 116 👍 12.551
  Jordi...P? També podria ser...Artur.

  En tot cas, no es pot publicar una carta amb aquest contingut dient-se de la CUP i sense posar nom i cognoms. Donat el contingut (que no valoro) no és creïble.
 • Puigdomènech 9.254 12 232 👍 2.262
  La jugada mestra és aixecar la suspensió.
 • grava 2.602 1 701 👍 3.858

  Malauradament aquesta lectura és difícil de creure perquè si tan jugada mestra fos tindríem els partits al govern fent senyals de calma, i en canvi molt ràpidament han començat a pressionar perquè s’aixequi la suspensió de la suposada declaració. Hem de considerar doncs que són ineptes per veure les avantatges de mantenir aquesta situació? No quadra.

  I tampoc és poca cosa el clima de suspicàcia que s’està creant entorn el PdeCat o sectors del mateix. Sembla que la lectura és més prosaïca, ja no entro si es tracta de traidoria o simple acolloniment –no és poca cosa el que està en joc.

  De tota manera, m’afegeixo a la crida a la calma doncs fins ara hem sabut resoldre les contradiccions internes i avançar. Donem-nos un marge.  

 • Sam Belluga 3.641 3 555 👍 8.670
  Com diria el nostre gran Laporta:

  "Porque muchas críticas vienen de hipócritas, que dicen que son de la Cup y no lo son! Y me están embaucando algunos de ustedes, y eso es lo que no me gusta... que nos embauquen! que nos engañen! Eso no me gusta nada! No caigan en la trampa! Que si no hacen ver que son de la Cup no los leería nadie ni los escucharía nadie. O sea que al loro! Qué no estamos tan mal hombre!"
 • Barratinaire Usuari sumador 7.473 13 288 👍 4.727
  De la CUP diu   té menys credibilitat que en Henke dient que tot va de puta mare.
 • DelaTerreta 569 👍 151
  No se si tenim diferent percepció de la realitat, però "dialogar" no té res a veure amb "jugada mestra".
  Tots els altres punts són "de perogrullo", tampoc els considero pla mestre, eren conseqüències lògiques fàcilment anticipables. 

  Diaogar és = a no DUI
   

Publicitat

Fòrums

 • 9.127.073 missatges
 • 215.246 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat