Publicitat

Fòrum

The Spectator: "Catalunya mereix la independència"

Tombatossals 3.602 11 563 👍 1.612

Catalunya mereix la independència tan com qualsevol altre estat

 

Jeremy Norman, The Spectator

 

https://blogs.spectator.co.uk/2017/10/catalonia-deserves-independence-as-much-as-any-other-state/

 

Pocs opinadors, si és que n’hi ha cap, han vist oportú analitzar el tema i la moralitat que hi subjau a partir de principis fonamentals. La reacció instantània ha estat recolzar Espanya per sobre dels petits catalans.

 

El principi d’autodeterminació nacional va ser formulat per Woodrow Wilson després de la Primera Guerra Mundial, i acceptat pels poders colonials que, encara que de manera reluctant, van desfer els seus imperis en el mig segle següent. Tant la Lliga de Nacions com les Nacions Unides van ser fundades per defensar aquest principi. En el cas de Kosovo , de fet, vam atacar Sèrbia per negar-los als kosovars aquest dret humà bàsic.

Què fa que Catalunya i els Kurds d’Iraq siguin diferents? El món de sobte és reticent a defensar aquest dret i inclús sembla estar recolzant Espanya i l’Iraq. Fins i tot Nicola Sturgeon del Partit Nacional Escocès , ha refusat d’alçar la veu pels pobres catalans. Per descomptat sabem per què, l’interès del seu partit dicta silenci per por d’incomodar la UE, a la qual voldria unir Escòcia si algun dia aconsegueix la independència.

L’única diferència entre aquests dos casos és que la ruptura és en el si d’un estat prèviament existent. Perquè hauria de ser aquesta una diferència? Vam donar tant als irlandesos com als escocesos el dret de decidir. Vam aplaudir quan la Unió Soviètica es va trencar en diferents estats nació. Per què estem tan espantats de la gent exercint el dret democràtic de governar-se a ells mateixos?

La UE té moltes explicacions per donar. Perquè no ha recolzat l’autodeterminació de Catalunya i perquè refusa acceptar els estats que s’han separat com a membres immediats del club reconeixent el seu estatus existent? Sap que, insistint en que els nous països hauran de tornar a demanar l’entrada a la Unió, està creant una barrera al separatisme. Els estats de la UE temen moviments independentistes propers a casa seva. Com sempre amb la UE, la moral deixa lloc al pragmatisme i l’egoisme.

Espanya presenta un cas particularment interessant; comprèn una sèrie d’identitats nacionals, inclosos els bascos i els catalans. Ha refusat enèrgicament el dret de Gibraltar a decidir el seu propi futur al mateix temps que refusa plebiscits a les dues colònies que encara manté al nord d’Àfrica, Ceuta i Melilla, que son part natural del Marroc. La hipocresia espanyola en aquest afer és rarament emprada pel Regne Unit en defensa de Gibraltar. Sembla que quan afecta a Espanya no recolza la democràcia.

Espanya sosté que el referèndum català va ser il·legal, i per tant el resultat invàlid. Si així ho creuen, aleshores hauria de permetre un referèndum oficial controlat internacionalment. No ho permetrà perquè sap que el resultat aniria contra els seus desitjos.

Hi ha gent que afirma que un 92,01 per cent a favor (2.044.038 vots) amb una participació del 43,03 per cent implica una majoria en contra. L’índex de participació més alt al Regne Unit va ser del 72,2 per cent, al referèndum sobre la Unió Europea. Si suposem una participació similar a Catalunya amb un cens de 5,163 milions i posem que tots els que no van votar Sí haurien votat No, aleshores només 1,63 milions podrien haver votat No. De qualsevol manera que puguis analitzar el resultat sempre trobaràs una majoria a favor de la independència. Ha de ser assumit com una qüestió de principis que aquells que no voten en una elecció no son comptats. Espanya no pot senzillament donar per suposat que si només vota el 40% a favor, l’altre 60 està en contra.

Espanya ja ha indicat que no dialogarà sobre aquest tema i això implica que Catalunya estarà forçada a dur a la pràctica la seva declaració d’independència. Què farà aleshores Espanya? Si intenta emprar la força, esclatarà una crisi. És enganyós parlar de les empreses que marxen; tot el que han fet algunes companyies és canviar de lloc la seu, però no l’activitat. Catalunya és la part més rica d’Espanya i pot sobreviure amb facilitat tota sola tal com nosaltres ho farem després del Brexit. Cal que alcem les nostres veus a favor de Catalunya.


Respostes

Configuració

Publicitat

Fòrums

  • 9.127.072 missatges
  • 215.246 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat