Publicitat

Fòrum

[Partal] Espanya i Europa proposen una solució que no soluciona res

Sants Usuari sumador 30.414 13 28 👍 9.695
Espanya i Europa proposen una solució que no soluciona res
'Ens tornarem a trobar al carrer i la realitat tornarà a superar aquest pacte ridícul que Brussel·les es pensa que ha fet amb Madrid'


Per: Vicent Partal

11.10.2017 16:23

Les coses que ahir semblaven més confuses avui comencen a estar molt més clares. Com era d’esperar la reacció europea i espanyola ha posat llum sobre el punt on som. Bàsicament del que es tracta és del següent: Europa aposta per una reforma de la constitució espanyola com a via de solució del conflicte català i Mariano Rajoy, aparentment, es doblega i l’accepta però sobretot guanya temps. Algú, a Brussel·les, pot pensar que amb això ha trobat el desllorigador de la crisi però tenen ells i tenim nosaltres un problema: proposen una solució que no soluciona res.

Hi ha dos detalls particularment interessants. El primer és la contundència amb la qual avui tothom a la Unió Europea tanca files al voltant de la constitució espanyola. Però això ho diuen després d’una intervenció inaudita ahir de Donald Tusk, una hora abans de la compareixença prevista de Puigdemont, en la qual va situar el govern català i l’espanyol al mateix nivell i va demanar personalment a Puigdemont diàleg i contenció. Mireu la diferència: davant l’amenaça creïble de la proclamació de la independència Europa va parlar amb un to de respecte institucional que ha abandonat immediatament després. La lliçó, doncs, cal anotar-la: només la proclamació i la implementació de la independència de manera unilateral provoca canvis en la percepció del que som. O som part de la negociació o ens limitem a ser súbdits.

El segon detall particularment interessant és el fet que la pretesa reforma de la constitució espanyola l’anuncie Sánchez i no Rajoy. Per Rajoy acceptar que ha de reformar la constitució és un mal tràngol després de la seua duresa al respecte durant anys. Però deixar que siga Sánchez qui l’anuncia formalment treu tota la credibilitat al projecte. Un anunci d’aquesta dimensió, si fos cert, hauria de merèixer una declaració solemne del primer ministre.

I ací em sembla que hi ha la clau. Europa pressiona perquè hi haja una solució que al final consisteix només en una promesa de reforma de la constitució. Rajoy ho accepta només perquè no té més remei. Però fa que l’anuncie Sánchez mentre ell amenaça amb el 155.

És a dir Rajoy aprofita la pinça que la Unió Europea vol crear, la tercera via des de Brussel·les que ha descrit, amb molt d’encert Elisenda Paluzie, per prosseguir amb el seu pla, que no és negociar una situació de millora de l’autogovern català sinó restringir.lo. I per tancar el cercle, d’una forma molt significativa, Sánchez deixa clar que aquesta vaporosa proposta no és incompatible amb l’activació del 155. Per tant tindrem 155 ara i ja veure si mai reforma constitucional.

L’error de tot plegat és oblidar que no hem arribat on som per cap altra cosa que per l’impacte internacional de la repressió espanyola i per la capacitat de resistència en favor dels drets civils dels ciutadans catalans. A sant de què s’hauria mogut Europa reclamant la reforma constitucional si els nostres conciutadans no haguessen aguantat heroicament els cops de porra? L’eix que canvia les coses són els ciutadans al carrer, el factor que determina els moviments és la resistència i per tant el problema, ho vulguen veure o no, el seguiran tenint sobre la taula.

Perquè Rajoy, que en això no s’enganye ningú, no vol només evitar la independència sinó acabar amb l’autonomia i per tant usarà la força i la violència institucional a l’extrem, convençut a més de que a partir d’ara té permís de la Unió Europea per a fer qualsevol cosa que ell considere convenient. I per tant ens tornarem a trobar al carrer i la realitat tornarà a superar aquest pacte ridícul que Brussel·les es pensa que ha fet amb Madrid.

Avui hi ha una desil·lusió palpable pel que va passar ahir al Parlament. I tothom es fa una pregunta lícita: s’ha equivocat el govern? Per desgràcia no tenim encara totes les claus per a saber-ho. Com a mínim jo ignore si hi havia o hi ha alguna mediació real sobre la taula i si això va ser determinant per la suspensió temporal de la independència. Des de VilaWeb no hem aconseguit acreditar per cap font que hi hagués cap mediació de veritat però hem de reconèixer que això no vol dir necessàriament que no hi siga. Aparentment, doncs, el govern català l’únic que ha aconseguit és que Espanya es moga un poc i propose a Europa una reforma de la seua pròpia constitució com a solució. És molt poc, de fet és una marxa enrera, però ho compensa el fet que no hi ha res desactivat tampoc.

Una mediació internacional tenia sentit a canvi d’un procés de Brioni a la catalana però no a canvi d’això que sembla que ens ofereixen. Es podia acceptar un segon referèndum impulsat des d’Europa o el reconeixement clar del dret d’autodeterminació sota qualsevol altra forma. Però no es pot acceptar de cap manera que ens vulguen limitar a fer ara de comparsa en una reforma de la constitució pensada només per a què ens quedem. Lamentablement ja vaig avisar ahir que això no era la via eslovena i que feia de mal comparar. Vaig admetre, però, que podia funcionar a la manera eslovena. Però no ha estat així.

De manera que cal aprendre la lliçó i prémer el botó. La independència, aquesta que ha estat proclamada però suspesa, s’ha d’activar tan bon punt Rajoy anuncie l’aplicació del 155 o tan bon punt la repressió es faça visible de nou. Sense cap més dilació. Perquè la repressió de l’estat no l’aturarà la reforma anunciada de la constitució espanyola sinó que és al revés: l’anunciada reforma de la constitució és l’escut per permetre l’activació de la repressió.

És possible, en aquest sentit, que el govern s’haja equivocat. És més probable encara que Europa en comptes de veure generositat haja vist feblesa. Però ningú no hauria de cridar-se a engany: el problema polític català persisteix.

Persisteix perquè hi ha un govern espanyol que continua menystenint l’existència d’un problema polític gegantí. Persisteix perquè hi ha un nacionalisme espanyol que continua, diria que més i tot, convençut de que no hi ha res a dialogar ni a pactar. Però sobretot persisteix perquè hi ha una majoria al parlament de Catalunya que pot iniciar la república catalana en el moment que ho considere convenient. I més que res perquè hi ha una població que l’un d’octubre va demostrar que estava disposada a fer el que fos no per reformar la constitució espanyola sinó per esdevenir un país lliure.

Hi ha un govern que s’ho va jugar tot el primer d’octubre i que si ara ha fallat pot rectificar. I hi ha uns passos que tots sabem que cal donar per aconseguir la independència efectiva. En tot cas la diferència avui és la desil·lusió de tanta gent i la constatació que els buròcrates de Brussel·les han pres partit per Rajoy. Aquesta darrera no importa gens, així que en realitat tot el que està en joc depèn de nosaltres. Si el Parlament i el Govern fan el que han de fer i recuperen la confiança de la ciutadania aleshores tot tornarà a estar allà on era en el minut aquell en que Puigdemont va dir que proclamava la independència. O siga, preparats, i a punt per guanyar.



https://www.vilaweb.cat/noticies/espanya-i-europa-proposen-una-solucio-que-no-soluciona-res-editorial-vicent-partal/



Respostes

Configuració
 • Sants Usuari sumador 30.414 13 28 👍 9.695
  Gran article 
 • nozone 79 2 👍 76
  Gran capacitat de síntesi i d'anàlisi té lo Vicent... es mereix tenir molt més subscriptors dels que ja en té.
 • autokrator 11.064 2 184 👍 6.759
  Aquest home viu fora del món real. 
 • Menphis 46.343 11 11 👍 2.328
  Enorme com sempre, Partal. Sembla que més d'hora que no pas tard caldrà tirar definitivament pel dret si no hi ha propostes serioses... O de fet si ens fan lo 155 o envien l'exèrcit.
 • Buitraker 2.627 2 698 👍 3.419
  El partalisme, malaltia infantil de l'independentisme.
 • lituslindus 1.078 2 👍 1.101
  li hem donat un mes de marge per pactar i per dialogar, pero aixo cal acatar-ho per tal de no sobrepassar aquest temps.

  Avui cal convocar a un mes vista a la gent a una gran manifestacio, cal activar el carrer per si fos necessari encerclar el parlament o el que sigui...  pero que el govern noti que aqui ningu fa un pas enrrera xq si ho deixem en mans convergents estem perduts

  30 dies i no mes, la gent som qui te la força i la hem de fer notar
 • Rigel 59.332 10 7 👍 27.519
 • Rigel 59.332 10 7 👍 27.519
 • Arnau Usuari sumador 5.844 16 361 👍 803
  article encertat però això s'hauria d'haver vist ahir. No avui.
 • Soriguer 3.922 11 522 👍 337
  Juguem a la contra, res més. El referèndum i la DUI eren dos atacs consecutius.
 • RocBlanc 1.942 9 854 👍 362
  Bon article, ara cal preguntar-nos quines passes hem de fer com a poble, perquè ja hem vist que si ho deixem en mans de convergents estem perduts, només van entrar en aquest procés per evitar que el poble els passes per sobre.

  Ara tots estem aturdits, però d'aqui uns dies veurem les coses més clares. Cal pressionar perquè el període de negociació no s'allargui més d'un mes. El proper 9N (novembre) seria una bona data per concloure aquest període i si no hi una proposta ferma de fer un referèndum vinculant, donar per vàlid el resultat de l'1-O i proclamar la independència.
 • Rigel 59.332 10 7 👍 27.519
  • Messier45 512 1 👍 390
   També van desplegar fa uns dies el GAR al aeroport. La caserna del Raval de la Guàrdia Civil estava 'protegida' per una tanca que va aparèixer un dia per l'altre… crec que també a Berga, i no sé si a cap lloc més. És obvi que estant preparant quelcom.
   • UsuariV 9.684 4 220 👍 5.503
    De veritat no entenc estes infantilades. Qué proposes tu, una autarquia enmig d'Europa? O et penses que Xina o Rússia van a apostar res per un bocí de terra en una península europea, amb importància geoestratègica zero?


     • UsuariV 9.684 4 220 👍 5.503
      Viviu alguns en un món d'il.lusions, ara entrareu així com així en un club tan restringit junt a Noruega, Islàndia, Suissa i Liechtestein que, a més a més, mantenen excel.lents relacions polítiques i comercials amb la UE.

      Respecte a la situació estratègica no cal més que mirar el mapa, un tros de terra al sud d'Europa que no és cruïlla ni terrestre ni naval.

      I respecte a Rússia, les mateixes possibilitats hi ha de que munten una base a Catalunya com que els EUA munten una base a l'est de Polònia.


      • Indecomuner 3.384 2 598 👍 3.442
       La possibilitat d'entrar a l'EFTA és ben real, per tamany i obertura de l'economia catalana. Precisament l'EFTA vol evitar la inclusió d'Estats massa grans, com recentment ho ha fet saber al Regne Unit. 

       No es tracta de no tenir tractes comercials amb la UE. Això és una interpretació maliciosa teva. Es tracta de pertànyer a un marc exterior a la UE, més obert, que et permeti més marge de maniobra a tots els nivells. 
       • UsuariV 9.684 4 220 👍 5.503
        Vull dir que les relacions comercials amb la UE portarien a que obligaren a vetar a Catalunya.

        Però no caldria. No veig a una Catalunya amb molta inestabilitat económica compartint un club tan selecte i ric com Islàndia, Noruega i dos paraïsos fiscals: Suïssa i Liechtestein.


        • Indecomuner 3.384 2 598 👍 3.442
         Dius que la UE faria el boicot comercial a Catalunya? O sigui, faria boicot comercial a les seves pròpies multinacionals?

         Això sí que no és creïble. Senzillament marxarem i operarem des de fora amb total normalitat. 

         I sí, a l'EFTA li pot interessar molt, perquè tenim coses a oferir -una infraestructura logística brutal per entrar productes a la UE, i molt bona relació comercial amb països amb els quals l'EFTA té tractats de lliure comerç, com són Israel, el Marroc, i diversos països centre i sudamericans.
         • UsuariV 9.684 4 220 👍 5.503
          Que no, home que no. Que la EFTA és un petit club de rics i la meitat són paradisos fiscals.

          De veritat, expliqueu-me perqué collons noruecs i islandesos han de ressoldre el problema de Catalunya fins al punt d'enemistar-se amb els de la UE, que són tots els altres.


          • Indecomuner 3.384 2 598 👍 3.442
           Perquè no es tractarà d'enemistar-se amb ningú, sinó de trobar una bona solució per a tots. A ningú li interessa enfonsar Catalunya, precisament per la gran quantitat de multinacionals afincades.

           Recorda que el capital és conservador. Ara vol la unitat d'Espanya i el manteniment a la UE. Si la independència es consolida, el que voldrà el capital és que Catalunya s'integri tan ràpid com sigui possible a la UE, i mentrestant que estigui en un marc protegit com és l'EFTA.

           Tu i jo pensem en clau de territori i de nació. Ells pensen en clau d'empreses i inversions. I actualment hi ha molta empresa i molta inversió estrangera, que vetllarà pels seus interessos.

           Evidentment lo dels trasllats de seu són una xorrada. Per traslladar de debò una empresa fan falta anys. I no serà el cas a curt termini. Per tant, vetllaran pels seus interessos.
         • Spanish Flea 252 👍 51
          Quines multinacionals?, les que dia a dia abandonen Catalunya?

          I per què aquesta confiança en Rússia quan el seu Ministre d'Exteriors fa poc va declarar que això és assumpte d'Espanya i que respecten el compliment de la llei espanyola?, no té sentit, feim els comptes de la lletera.
          • Indecomuner 3.384 2 598 👍 3.442
           Quina ignoràcia xD. Que marxi la seu social és un fet purament simbòlic, per traslladar una empresa calen mesos per no dir anys.
          • EmulatorQ Usuari sumador 59.852 15 6 👍 14.832
           Això voldries tu. L'únic que treuen és la seu social, que és bàsicament un despatx amb una taula, un ordinador i una cadira. Quantes oficines del BS has vist que surtin físicament de Catalunya? I de Caixabank?
          • Spanish Flea 252 👍 51
           Caixabanc, Sabadell, GNFenosa i els que vindran han fet canvi de domicili fiscal. Meam si llegim un poc abans d'escriure.
          • Spanish Flea 252 👍 51
           GNFenosa, Colonial y Cellnex, Sabadell y CaixaBank... la seu fiscal, tots. ''Casos aïllats'', que diríen els peperos.
          • EmulatorQ Usuari sumador 59.852 15 6 👍 14.832
           Llegeix tu una mica, rei. Va, que t'ho poso fàcil:

           La Llei General Tributària assenyala que el domicili fiscal d'una empresa és equivalent al del seu domicili social "sempre que en ell hi hagi efectivament centralitzada la seva gestió administrativa i la direcció dels seus negocis. En cas contrari, s'atendrà al lloc en el que es porti a terme aquesta gestió o direcció. Si no es pot determinar el domicili fiscal d'acord amb els criteris anteriors, prevaldrà aquell on radiqui el major valor de l'immobilitzat".

           D'aquesta manera, atenent a la llei tributària, el domicili fiscal de les empreses que han anunciat el trasllat seguiria a Catalunya, ja que gairebé totes han explicat que mantindrien a Catalunya tant el personal com els seus serveis centrals.

      • llopgris 1.343 13 👍 1.216
       https://www.vilaweb.cat/noticies/la-geopolitica-de-la-secessio-catalana/       

       Au té un article del diari del teu estimat Partal.


    • Messier45 512 1 👍 390
     Doncs estic segur que a la Federació Russa els encantaria tenir un port en aquesta terra sense interès geoestratègic. Tu has vist el que han fet per mantenir Sebastopol, Tartús i Latakia? 

     No estic proposant que s'hi estableixin, però dubto que no tinguin interès en una base a la Mediterrània occidental.
  • enricmm 15.176 9 124 👍 4.564
   Benvinguts, benvinguts tots a l'antieuropeisme. Passin i posin-se còmodes. Sentiu-vos com a casa. 
  • autokrator 11.064 2 184 👍 6.759
   Una traició suposa que primer s'han compromés amb tu a alguna cosa i després et deixen tirat o es posen de part del teu enemic. El que ha fet Tusk no és cap traició.
   • Indecomuner 3.384 2 598 👍 3.442
    i no va trucar en Tusk personalment a Puigdemont i li va demanar que frenés la DI a canvi de mediació europea?
    • autokrator 11.064 2 184 👍 6.759
     No, no va trucar, va enviar una nota. I no li va dir res de mediació, això és el que el Govern fa verue. En tot cas no és una traició perque el Tusk no tenia cap compromís previ en recolzar res ni en fer res. El que li diu el Tusk al Puigdemont és que li ha demanat a Rajoy que cerqui una solució sense recorrer a la força.

     I a més li diu de manera molt personal, no només pel càrrec que té sino perque ell és caixubi.
 • UsuariV 9.684 4 220 👍 5.503
  Ben explicat per Partal, crec que no hi ha un altre camí.

  I no us preocupeu per la "suspensió" del dimarts, era un pas inevitable sobre tot dirigit a la comunitat internacional. Tant se val que es fera abans de la DI, després de la DI o enmig d'una confusa DI. El resultat final serà el mateix. Lo difícil no és declarar la independència sinó executar-la i per a això necessitareu molt més que la il.lusió, la voluntat i el coratge, envejables, que heu demostrat fins ara.






 • UsuariV 9.684 4 220 👍 5.503
  La resposta de Puigdemont ha de ser clara i senzilla:

  Senyor Rajoy, la declaració d'independència entrava automàticament en vigor en funció del resultat del referéndum i les lleis aprovades pel parlament de Catalunya, però l'hem suspesa temporalment per a donar una oportunitat al diàleg entre nosaltres.

  Vol dialogar, si o no?

  Té cinc dies per a contestar.

  Lo que passe després ja no ho sé.




 • oprimit 17.634 14 92 👍 7.223
  No veig desencertat explotar una possibilitat de fer les coses bé i pactades per evitar un tràngol a tothom. Ara bé, amb un sol dia s'ha vist que no hi ha res real a pactar, s'ha activat el procediment del 155 regalant-los dies d'avantatge, hem trencat la unitat independentista, hem perdut la confiança amb el nostre govern i ens hem desil·lusionat.

  Resumint, que hem fet el negoci d'en Robert amb les cabres...

  Hem de tirar pel dret tant bon punt tinguem l'oportunitat i si el nostre govern no pren la iniciativa hem de sobrepassar-lo amb fets consumats.
 • pacosimat 113 2 👍 62
  No estic d'acord, ja en gelat crec que declarar la independència ara és un suicidi, no hi han recolzaments internacionals per portar-la avant (per a portar-la avant sense passar per una greu crisi econòmica) ni militars per defensar-la. Crec que el procés continua de manera impecable, s'ha forçat un compromís de formulació de una oferta als catalans (ja era hora) i després d'això supose que es convocaran eleccions i seran els catalans qui decidiran quina proposta els pareix la més atractiva. Si no els pareix suficient una oferta sense el referèndum (com pareix que serà) ho expresaran a les urnes i supose que Europa acceptarà el resultat
  • UsuariV 9.684 4 220 👍 5.503
   Quina oferta? Que es constituirá en sis mesos una comisió per a veure si es reforma la constitució sense el menor indici de per on anirá eixa reforma? Això és una oferta?

   Ara ja no es poden tirar arrere, ni uns ni altres.


   • pacosimat 113 2 👍 62
    Dis-li oferta, o dis-li reforma de la Constitució amb millor finançament i més autogovern. I sí que es poden tirar. arrere De fet, ja han ho han fet. Puigdemont incumplint el full de ruta i deixant la independència per a més avant i Rajoy comprometent-se a reformar la Constitució un dia despés (deixant fins i tot a Ciutadans en una posició més radical)
    • UsuariV 9.684 4 220 👍 5.503
     No, va, mirem les coses com són. Puigdemont no s'ha tirat arrere (de moment). Frenar temporalment no és tirar-se arrer. El full de ruta continua intacte tot i que pausat, ja vorem com respón a Rajoy.

     I respecte a l'oferta de reforma constitucional és tan inconcreta. Si fins i tot no l'ha anunciat Rajoy! Entén que arribats al punt on s'ha arribat els catalans no poden conformar-se amb una proposta tan ambigua. Almenys reunir-se i negociar políticament els termes de la reforma i, després, ja es prendran el temps necessari per a donar-li forma legal.


    • grava 2.602 1 701 👍 3.858
     Només hi ha una vaga promesa de que el franquisme sociològic es reunirà per reformar la Constitución. I ni tan sols l'ha fet el President del Govern, sinó la titella de Susana Díaz.
     D'on treus que millor finançament i més autogovern? Perquè no retallada de competències i reforçament dels mecanismes de control sobre l'autonomia?
     De veritat hem de creure que una reforma feta als despatxos acordada pel PP i PPSOE beneficiarà Catalunya?
     No és fonamental el suport dels falangistes peus negres Ciutadanos per al govern del PP?

     Si us plau... El que dius no s'aguanta per cap banda i sembla només una cortina de fum per vendre la baixada de pantalons més vergonyosa
    • Aranel 214 2 👍 210
     (Hola Catalunya, la nostra oferta de diàleg es reunir-nos a Madrid per negociar entre nosaltres la reforma constitucional que nosaltres volguem.)
    • EmulatorQ Usuari sumador 59.852 15 6 👍 14.832
     Això no ho faran mai.
   • Rigel 59.332 10 7 👍 27.519

    UsuariV escrigué:
    reforma la constitució sense el menor indici de per on anirá eixa reforma?
    Els indicis són claríssims de per on anirà: recentralització.
  • Lluna_Plena Usuari sumador 5.076 6 426 👍 444
   El dia de la marmota és una pel·lícula. 
 • Ruc_Catala 5.233 15 414 👍 1.084
  La suspensió dels efectes de la declaració ja estava pactada. Llegiu l'entrevista a Quim Arrufat a RAC 1: enllaç

  Va canviar la manera com es feia i s'aprovava la declaració, abans de suspendre-la. No és poca cosa, però no significa que no s'hagués pactat abans de no fer efectiva la declaració per propiciar un diàleg.
  • goulah 19.218 13 78 👍 5.276
   En cap cas diu que s'hagués acordat cap suspensió. Diu que després de la declaració es feia una oferta de diàleg a totes les parts interessades.
   També diu que hi va haver suspensió sense declaració.
 • quatreanys 34.204 5 19 👍 9.213
  QUe durant aqeust proces es sigues pro-UE era d'esperar. Ara bé, en Puigdemont pensa dir d'una vegada que nosaltres no pagarem cap deute que el titular es espanya?

Publicitat

Fòrums

 • 9.127.073 missatges
 • 215.246 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat