Fòrum

Història alternativa de "Catalunya" [Història ficció]

Kevin Durant i Lleida 3.416 1 589 👍 2.010

Benvinguts al meu fil d'història alternativa de "Catalunya"/Països Catalans/Catalanofonia, tot i que no només seran aquests territoris els protagonistes, d'aquí les cometes. Aviso que hi ha personatges històrics al meu relat que no han existit, és a dir, inventats (no oblideu que és un fil d'història ficció).

Molts de vosaltres segur que us heu preguntat què hauria passat si la Corona d'Aragó i el Comtat de Tolosa haguéssin guanyat la famosa batalla de Muret del 1213. Jo no ho sé tampoc, però m'inventaré què podria haver succeït si s'hagués produït aquest fet.

Capítol I. 1213-1483: Muret i la Corona d'Aragó i Tolosa.

Dins de les guerres contra els càtars, la batalla de Muret va ser una batalla decisiva. A diferència de a la vida real, guanyen la batalla el bàndol de la Corona d'Aragó i el Comtat de Tolosa. Malgrat la victòria, Ramon VI de Tolosa, comte de Tolosa, és conscient de l'amenaça francesa d'ocupar els territoris occitans, motiu pel qual decideix casar la seva filla, Constança de Tolosa, amb el fill del rei Pere II d'Aragó, el famós Jaume I. Aquest enllaç matrimonial donà lloc a la Corona d'Aragó i Tolosa. Com a la vida real, és durant el regnat de Jaume I quan es produeix la gran expansió cap al sud (València) i l'est (illes Balears i Pitiüses), constituïnt-se els regnes de València i Mallorca, fet que suposaria la consolidació de la Corona d'Aragó i Tolosa com una gran potència a l'Europa de l'època: pels volts de l'any 1250, la Corona ja tenia sota el seu control l'Aragó, Catalunya, València, les illes Balears i Pitiüses i gairebé tots els territoris occitans; a partir del 1250, la Corona s'expandeix cap a Còrsega, Sardenya i Sicília, illa, aquesta darrera, que acabaria perdent en favor del Regne de Nàpols, aliat dels Estats Pontificis i de França i que recuperaria a la Segona Guerra de Sicília (1361-1372). El segle XV és un segle convuls, ja que a Europa occidental es generen una sèrie d'aliances entre les grans potències que amenacen amb provocar una gran guerra; per un costat, Portugal, Anglaterra i Aragó formen una aliança militar; com a reacció, Castella, França i els Estats Pontificis i els seus estats vassalls formen una altra aliança militar. Malgrat això, regna la por a ser envaït i la gran guerra que estava destinada a tenir lloc a Europa no es desencadena fins que, a l'any 1470, mor Jaume III el Piadós sense descendència, fet que desencadena la Guerra de Successió d'Aragó (1470-1479), on les dues Europes s'enfronten al territori de la Corona d'Aragó i Tolosa. El bàndol anomenat "fidel" (Castella, França i els Estats Pontificis) defensa Carles de Tours, germà de Lluís VIII, rei de França, com a successor a la corona; d'altra banda, el bàndol anomenat "infidel" (Portugal, Aragó i Tolosa i Anglaterra) defensa Ricard de Lancaster, cosí del rei d'Anglaterra Enric III, com a nou rei d'Aragó. La guerra, anomenada pels historiadors actuals com la "veritable primera guerra mundial" la guanya el bàndol "infidel" gràcies a la decisiva victòria a Lleida el 18 d'agost del 1479. Gràcies a aquesta victòria, Ricard de Lancaster és coronat rei d'Aragó i Tolosa. Cal destacar que, durant el regnat de Ricard de Lancaster, el cap i casal de la corona s'instal·la permanentment a Barcelona, la qual cosa provoca que, a partir d'aleshores, l'antiga Corona d'Aragó i Tolosa passi a ser coneguda com la Corona de Barcelona. 

Aquesta tarda, el següent capítol.

Respostes

Configuració

Publicitat

Fòrums

  • 9.108.400 missatges
  • 214.651 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat