Fòrum

Una Catalunya independent necessitarà el seu propi exèrcit

Rigel 59.252 10 7 👍 27.437

Una Catalunya independent necessitarà el seu propi exèrcit

Dorcha Lee
Foto: U.S. Army
Barcelona. Dijous, 10 d'agost de 2017
4 minuts
Un ciutadà qualsevol entén la necessitat de tenir una policia, però potser li costa d'entendre per què un estat pacífic ha de tenir un exèrcit. Això és perfectament comprensible si mai no ha tingut experiència personal dels horrors de la guerra, o si la defensa nacional no està inclosa integralment en els programes d'educació cívica a l'escola, com sembla ser el cas de Catalunya.


A Catalunya, l'antipatia actual cap a tenir un exèrcit té les arrels en els foscos anys de la Guerra Civil de 1936-1939 i les seves seqüeles. Aquesta antipatia està dirigida especialment a l'Exèrcit espanyol i també ha donat lloc a un sentiment antimilitar més ampli, més general, entre els catalans. No seria el cas d’altres països com Suècia, on el manteniment d'un exèrcit eficaç és àmpliament acceptat com un factor clau en la preservació de la pau durant més de dos-cents anys.


Però, per què tenir un exèrcit? La resposta simple és que tots volem la pau i la llibertat. La llibertat mai no és, per desgràcia, gratuïta, i el món mai no ha estat veritablement en pau. La dura realitat de la vida és que tots els Estats necessiten forces armades per preservar la pau i evitar la guerra. D'altra banda, la lliçó permanent de la història és que aquells països que no tenen forces armades per protegir-se, perdran tard o d'hora la seva independència. Aquests catalanistes que aspiren a la independència sense exèrcit, volen realment un Estat independent estable permanent, o només una nació flor d’un dia que s'ensorri després d'una generació?

El principi de la dissuasió consisteix a tenir prou capacitat militar per fer massa costós a un agressor potencial atacar el territori de l'Estat 


La seguretat nacional és com la seguretat de la llar. Així com cap llar està totalment assegurada contra un eventual robatori, cap país no pot garantir plenament la defensa del seu territori. En lloc d'això, totes dues es basen en el principi de la dissuasió. A casa, tanquem portes i finestres, i fins i tot podem instal·lar un sistema d'alarma. Sabem que aquestes mesures es poden superar, però esperem que dissuadeixin un assaltant potencial.

De la mateixa manera, una nació pren mesures per dissuadir l'agressió externa. L’element central d'aquestes mesures és el manteniment de les forces armades per resistir i repel·lir l'atac contra el seu territori. No obstant això, com que qualsevol defensa pot ser superada, ens basem en el principi de la dissuasió. El concepte de dissuasió consisteix a tenir prou capacitat militar per dissuadir un agressor potencial, fent massa costós l'atac. Per a la majoria de països, això significa un nivell de despeses de defensa d'entre l'1% i el 3% del PIB, i de tres a quatre ciutadans de cada mil servint a les forces armades.

Però qui voldria atacar Catalunya? Catalunya no té enemics. És cert, però històricament es troba en una de les regions més perilloses del món. Només en els últims 80 anys, tots els països de l’entorn mediterrani, sense excepció, han conegut la guerra, i la història té el mal costum de repetir-se.

Fins i tot en temps de pau, Catalunya necessita forces armades, no només per a la defensa de la sobirania i la integritat territorial de l'Estat, sinó també per donar suport a la policia en la lluita contra el terrorisme, per garantir els serveis d'emergència en cas de desastres naturals i per exercir plenament el seu paper en el manteniment internacional de la pau a través de la participació en operacions de pau multinacionals.

Catalunya necessita forces armades també per donar suport a la policia en la lluita contra el terrorisme, per garantir serveis d'emergència en desastres naturals i per exercir el seu paper en el manteniment internacional de la pau


Sense exèrcit, molts inversors estrangers i empreses de turisme no poden córrer el risc de fer negocis amb una Catalunya independent. Per què arriscar-se quan hi ha molts altres entorns més segurs disponibles? En l'actualitat, com a part d'Espanya, Catalunya compleix tots els requisits de seguretat, ja que està sota la protecció de l'Exèrcit, l'Armada i la Força Aèria de l’Estat espanyol.


És massa tard per crear un exèrcit quan estem sent atacats. Es necessiten anys per crear-lo i dècades per assolir el nivell de professionalitat de les forces armades europees modernes.


Els 28 Estats membres de la UE tenen exèrcits, la majoria tenen una marina i unes forces aèries de guerra, i tots reconeixen la clara separació de les funcions policials i militars. I els Mossos d'Esquadra? Els Mossos són una excel·lent força policial, però no es tracta de convertir-la en un exèrcit.

Dorcha Lee és Coronel de les Forces de Defensa d’Irlanda (retirat) i coautor del llibre Política de defensa i Estat propi. Graduat de l'Irish Military College, l'Escola d'Infanteria de l'Exèrcit dels EUA i l'Escola d'Infanteria de l'Exèrcit francès. Ha participat en missions de pau de l'ONU a Xipre, el Líban, Síria, Israel, l'Iraq i Somàlia. Va ser representant militar irlandès a Brussel·les.http://www.elnacional.cat/ca/politica/catalunya-independent-necessita-exercit_181464_102.html

Respostes

Configuració
 • dimissiopuntorg 23.852 13 48 👍 19.639
  En Rigel i la seva campanya personal promilitar...
 • llamp 47.494 17 10 👍 11.481
  El primer que cal decidir és si calen les funcions que té, ha de tenir, es vol que tingui o hagi de tenir un exèrcit.

  Un tema paral·lel és si convé, cal o és indispensable tenir una industria militar (Ho dic perquè no em veig en mig d'una ofensiva o d'un atac imprevist demanant reamunicionament  via Amazon).

  Si la funció d'un exèrcit ha de ser dissuasòria, el millor i suposo que més barat és disposar d'armament nuclear. Si algú em vol tocar els collons aqui la palma tot deu (aixó fa que siguin els propis estats i pòtències estrangeres que es vigilin entre elles i autoregulin pretensions ofensives envers Catalunya i / o els catalans -ja se sap que hem de protegir els nostres representants de betes i fils i els nostres interessos i plàcids turistes.

  encara es pot abaratir més si deixem de pensar en missil balístics intercontinentals, bombarders de llarg abast, submarins...i tota la infraestructura que els hi correspondria. En aquest sentit em vé al cap una novela (La ALternativa del Diablo?) on la trama va de colar un artefacte nuclear dins del territori enemic a peces i fer-lo esclatar quan i on es vulgui.

  La por guarda la vinya que dèia el meu pare.

  Es necessari aixó sí un bon MI5 i MI6 o senzillament MI
  • llamp 47.494 17 10 👍 11.481
   Reconec però que les meves idees no serveixen contra atacs zombi
  • Hades 26.759 9 39 👍 18.013
   Estant València i Mallorca colonitzades encara és un escenari molt perillós Catalunya i/o Espanya amb armament nuclear.
   • llamp 47.494 17 10 👍 11.481
    Quan dic "tots" em refereixo a tots.

    Si mai et segresten en el cotxe, no dubtis en posar-lo a màximes revolucions i fés conducció temerària. el que t'amenaci ho farà amb la teva vida però des d'aquest moment ets tu qui tindrà el control de la situació.
  • Europe 212 2 👍 163
   Les armes nuclears són molt cares, complicades de fer i de mantenir. Cal tenir els coneixements d'enginyeria molt detallats per fer-la. I com a efecte secundari podria forçar a Espanya a fer la seva. Cap país les ha fet servir des de la segona guerra mundial.

   És millor un exèrcit convencional ben armat, amb èmfasi defensiu. Infanteria, Tancs lleugers, míssils antitancs, míssils antiaeris, helicòpters de combat, i submarins. Però això no es fa en una setmana, calen molts diners i entrenament fins que sigui efectiu.
   • llamp 47.494 17 10 👍 11.481
    Vols dir que no surt més a compte la meva proposta d'armes nuclears?

    I no et preocupis per Espanya, ella no necessita "disuadir-nos" i no es nuclearitzarà.

    Nosaltres però hem de garantir la nostra defensa i a males deixar clar que aqui la palmarà fins l'apuntador i part del públic
    • Europe 212 2 👍 163
     No crec, és com tenir un canó o una bomba perquè no entrin a robar a casa teva en lloc d’un fusell automàtic.

     Les armes nuclears són l’última opció, no la primera. No hi ha cap país que tingui la bomba i no tingui un bon exèrcit convencional. (Israel ). I després es contaminarien tots,  els fronts atlàntics escombren la península i passen per sobre nostre.

     Al món nuclear, l’enemic és la guerra en si mateixa. (Ron Hunter Crimson tide ).

     https://www.youtube.com/watch?v=ipYjuTYMnEI
     • llamp 47.494 17 10 👍 11.481
      No estic parlant d'una amenaça espanyola, sinó de qualsevol amenaça

      I sí, estic dient que jo la palmo, però també estic dient que la palmaran molts i molt més justos que pecadors o sigui que siusplau les cancelleries estrangeres tinguin una mica de cura amb aquells poders que ens vulguin tocar el que no sona.

      Parteixo del criteri de disuació. Perquè disuadir amb divisions armades i tot un catàleg d'armament i gent preparadíssima si ho puc solucionar amb "un botó"?

      Jo busco la tranquilitat BBB, bueno bonito barato.
    • __28502__ 15.344 3 👍 16.859
     La teva "proposta" d'armes nuclears és una ximpleria. Per què et penses que no en tenen de pròpies estats importants com Alemanya, Itàlia, el Brasil, Turquia, el Japó...?
 • Mikaku 2.709 13 685 👍 222
  Evidentment que sí.
 • Rigel 59.252 10 7 👍 27.437

  MINISTERI DE DEFENSA

  L’exèrcit català a debat

  Les raons a favor i en contra de tenir una força de defensa pròpia

  Per Marc Cros
  La majoria dels catalans volen que un Estat català independent tingui unes forces armades equiparables a les que tenen els països europeus de l'entorn. Això desprèn una enquesta, feta pública la setmana passada, encarregada per la Societat d'Estudis Militars i elaborada pel GESOP. El sondatge indica que el 47,2% dels catalans estarien a favor d’un exèrcit, mentre que el 40,5% s’hi oposaria. L’enquesta també pregunta sobre la futura pertinència a l’OTAN, que també rep una majoria favorable. Un 53% dels ciutadans defensa pertànyer a l’Aliança Atlàntica, mentre que un 30% hi està en contra. El sondatge també recull que més del 70% dels catalans volen que les hipotètiques forces de defensa participin en missions de pau internacionals. L’estudi es va fer entre els dies 3 i 11 de juliol sobre un mostratge de 1.600 entrevistes telefòniques a tot Catalunya, a persones majors de 16 anys.

  Enquesta realitzada pel GESOP a principis de juliol a través de 1.600 entrevistes telefòniques. 


  Es tracta de la primera enquesta d’opinió sobre aquest assumpte clau de la seguretat del país. Després de més de 300 anys sense exèrcit, ara, en la fase final del procés independentista, s'obre el debat entre partidaris i detractors. Fins fa poc, les veus contràries a la creació d’unes forces armades semblaven majoritàries, però aquesta enquesta ho qüestionaria. Per tant, el debat és obert de bat a bat. 

  En contra

  EL TEMPS s’ha posat en contacte amb la pacifista Tica Font, directora de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), que dóna cinc raons per prescindir d'unes forces armades:

  1- La policia és suficient

  Ja no cal patir per invasions territorials en el marc europeu, la majoria de les accions exteriors van destinades a combatre al terrorisme i per a això calen més eines de ciberseguretat i d’espionatge, tasques que pot realitzar la policia. A més, la conflictivitat social dintre del continent que es preveu en els propers anys estarà motivada per un descontentament amb el sistema polític, ja sigui de tendència dretana, feixista o xenòfoba. En aquest nou clima, doncs, l’exèrcit no serà necessari, sinó que caldran solucions de caràcter policial.

  2- Un exèrcit europeu

  Cal una reflexió en el conjunt del continent per una política de defensa compartida. Una aposta decidida per la racionalització de la despesa militar. No pot ser que en el conjunt d’Europa hi hagi més armament que als Estats Units. Després de la marxa d’Anglaterra amb el Brexit i el descontentament de Trump amb Europa, s’obre un nou horitzó. Per primera vegada s’ha votat un pla de defensa i un fons comú. Això podria significar un primer pas per tenir un exèrcit de la Unió Europea. Per tant, no cal afegir un exèrcit més. Si Catalunya està a Europa caldria que pagues la part que li toca de la defensa europea.

  3- Els exèrcits són el passat

  Tot i que ara tots els països tenen exèrcit, Catalunya no té una posició estratègica delicada i, per tant, no li faria falta una força de defensa pròpia. Les sobiranies estan molt limitades perquè els mercats són els que manen i no tenen fronteres. El capital no té delimitació física i un Estat ubicat en el centre del continent no necessita controlar les fronteres amb cap exèrcit, ja que es regiria per l’espai Schengen. 

  4- No estem en perill

  Abans, la conflictivitat mundial estava situada a Europa, sobretot en el període de la Guerra Freda. Ara, el focus ha canviat i ha virat cap a l’Àsia, a causa del poder econòmic. En aquest sentit, l’OTAN és una força que comença anar a la baixa. 

  5- Perdre la por

  En la mesura que es rebaixin les tensions, viurem amb menys por. Hem de perdre la por a que ens invadeixin, als immigrants o als que tenen una religió diferent. Quan tenim por prescindim i acabem renunciant a la llibertat i als drets. Europa ha de ser referència en aquest sentit. Ha de vetllar per la pacificació del planeta.

   

  A favor

  La rèplica va a càrrec de Marc Gafarot, un dels autors del llibre Política de Defensa i Estat propi. Explica que, si la independència va de debò, no hi caben les mitges tintes. I caldria apostar decididament per tenir un exèrcit convencional. Aquestes són les seves cinc raons:

  1Per responsabilitat

  Tenir un Estat és recuperar responsabilitats perdudes. Un retorn a la normalitat. Si nosaltres volem el reconeixement internacional, la UE ens exigirà que participem com un membre més. És a dir, que aportem recursos a nivell tècnic, econòmic i també humans. Cal adquirir les mateixes compromisos que els nostres socis si volem formar part del concert polític i diplomàtic internacional.

  2- Per realisme

  El món és el que és. Més conflictiu del que podíem esperar fa uns anys. En aquest sentit, la UE i l’OTAN continuen tenint tant sentit com abans. Si volem ser un Estat, doncs, hem de participar igual que la resta de països, tal com ho fan Estats com Malta o Eslovènia. De fet, no es pot ser independent sense forces armades. Sense una política de defensa pròpia estàs a mercè d’Estats tercers. En el nostre cas dependríem en moltes situacions dels nostres veïns, és a dir, dependríem de França i l’Estat espanyol (com ara).

  3- Innovació i nous llocs de treball

  Unes forces armades generarien un nou sector econòmic i milers de llocs de treball, una part important dels quals altament qualificats. Per la situació propera al mar i per població, Catalunya és comparable amb Dinamarca. Aquest país del nord d’Europa té un exèrcit de 15.000 efectius. A més, Catalunya participaria d’una indústria d’alt valor afegit, que va a favor de la competitivitat i que és innovadora per definició, capaç d’elaborar aplicacions tecnològiques que aporten beneficis en el conjunt de la societat.

  4- Autoestima nacional

  Després de més de 300 anys sense exèrcit, tornar a la normalitat seria bo psicològicament per a la mentalitat del país. Ser com els altres. Seria un orgull col·laborar en operacions internacionals o enviar gent a l’estranger amb una clara vocació militar i democràtica que ens representès al món. A més, Catalunya no ha de renunciar a actuar en pro de la pau al món. Volem un exèrcit convencional, proporcionat a la demografia i a les necessitats. Com a país europeista, l’aportació catalana és una oportunitat per al continent de cara a avançar en una política de defensa comuna i ser un actiu en la promoció de la pau. Ser un més per canviar-ho des de dintre, apostant per més eficiència i menys despesa, entre d'altres accions.

  5- Reconeixement internacional

  Vacil·lar en tenir o no tenir exèrcit pot perjudicar el reconeixement internacional de Catalunya, ja que generaria desconfiança sobre els altres estats que t’han d’acceptar. Tenint en compte que tots els Estats tenen exèrcit, Catalunya no es pot permetre ser una rara avis quan necessita la seva complicitat. No tenir política de defensa posaria pals a les rodes a la nostra entrada a la comunitat internacional. En resum, sense seguretat no hi ha llibertat ni reconeixement internacional.

   

  Pot ser Catalunya una excepció?

  El punt en comú entre les dues visions enfrontades és el reconeixement que tots els països del món -comparables amb Catalunya- tenen forces de defensa. Molts pensen que no es tracta d'una qüestió de dretes o esquerres, sinó d’una decisió d’Estat, fundacional. Fa dues setmanes es publicava un article al diari AVUI que reclamava afrontar aquest debat davant “la manca de reacció dels qui defensen no tenir exèrcit”. Una discussió que s’ha anat postposant però ara, en plena fase final del procés independentista, cal resoldre. El debat, entre dues maneres d'entendre el món i el país, està servit.  https://www.eltemps.cat/article/1913/lexercit-catala-a-debat
 • AviVicenç 14.931 5 128 👍 1.819
  Exercit com a forces armades, No Gracies i agraeixo la intenció
 • Pedrolo 10.010 2 208 👍 4.363
  Traaaanquils, que tenim temps per a pensar-hi encara... I amb tants interrogants sobre la taula, algú creu que aquest any podrà concloure la independència??? A veure si al 2018 ja ho tenim tot organitzadet 
 • Estatpropi Usuari sumador 154.509 10 1 👍 22.997
  Quants fils s'han d'obrir sobre lo de l'exèrcit? 
 • friket_heviarra_666 765 3 👍 161
  Per descomptat que necessitarem un exèrcit.
  • Estatpropi Usuari sumador 154.509 10 1 👍 22.997
   Sobren, i molt, les vel•leitats respecte la participació de tropes catalanes en "operacions internacionals de pau" i altres eufemismes imperialistes.

   Certament.
   • Rigel 59.252 10 7 👍 27.437
    I, aleshores, com vols que el nostre exèrcit adquireixi l'experiència necessària per a poder defensar eficaçment el nostre país en cas que algú tingui intencions deshonestes envers nosaltres?
  • Rigel 59.252 10 7 👍 27.437

   Suscrofa escrigué:
   Sobren, i molt, les vel•leitats respecte la participació de tropes catalanes en "operacions internacionals de pau" i altres eufemismes imperialistes.
   La diferència entre tenir un exèrcit entrenat en combat real o tenir-lo només amb coneixements teòrics. Recorda què és el primer que va fer el govern georgià quan va esclatar la guerra amb Rússia ara fa nou anys: repatriar les tropes que tenia a l'Iraq, car eren de les poques amb experiència de combat.
   • __28502__ 15.344 3 👍 16.859
    Quina merda d'argument, aquesta mena de missions rarament comporten experiència de combat real, molt menys assimilable a un context de conflicte en territori domèstic. De fet, les condicions de guerra assimètrica en què s'hauria de dur a terme un conflicte militar en un territori tan "envaïble" com el català, ens portarien a haver d'apuntar-nos generalment a l'altre bàndol del que tu voldries per guanyar experiència aplicable al nostre context.

    Però va, fem un triple salt mortal i suposem que el que dius és cert i que anar a patrullar poblats de pastors de cabres a l'orient mitjà o l'est d'Àfrica aportés una expertise valuosa per al nostre exèrcit. Així i tot, la missió d'un exèrcit català no hauria de ser ficar-se en els afers d'altres pobles sinó defensar que els nostres afers segueixin sent només cosa nostra. Per molt que plorin empreses desitjoses de sortir guanyant-hi negocis.
  • Canyadesucre 8.549 3 254 👍 11.855
   Puc preguntar què feien els teus avis durant la Guerra? Ho dic perquè per afirmar tant categòricament que les arrels de l'antimilitarisme català no venen de llavors m'agradaria saber quina és la teva experiència. Ho dic sense sorna perquè jo opino ben bé el contrari fruit de la meva experiència i de la dels meus dos avis.
   • Estatpropi Usuari sumador 154.509 10 1 👍 22.997
    Deixar-se arrossegar pels esdeveniments en una guerra que no era nostre, com la majoria.
    • Canyadesucre 8.549 3 254 👍 11.855
     No t'ho preguntava a tu, però és que a més no té res a veure amb el debat que volia tenir amb en Suscrofa.
     • Estatpropi Usuari sumador 154.509 10 1 👍 22.997
      Tu no vols tenir mai cap debat.
      • Canyadesucre 8.549 3 254 👍 11.855
       He semblat una mica borde, ho reconec, però el què volia dir és que si m'has de respondre una pregunta que no va per tu com a mínim intenta que aporti alguna cosa amb el què estem parlant. Si no, torna als fils del Barça d'on no hauries de sortir gaire sovint.
       • Estatpropi Usuari sumador 154.509 10 1 👍 22.997
        Et deia que tu no sembla a vegades que vulguis tenir cap debat, si no que et donguin les raons en els teus postulats. No passa res tampoc.

        Tu li has preguntat pels seus avis a la guerra per mirar d'entendre suposo la manera de pensar d'ell en el comentari que ha fet més amunt.


        El meu avi patern va ser durant la república guardia d'assalt i després s'allistà a la Macià-Companys...i no vam poder xerrar gaire malauradament però que el que em va dir no va ser gaire positiu de tot plegat (tema organització i comandament). Per tant comparteixo bastant la manera d'enraonar d'en Suscrofa (en aquest tema). És tot. Ah, i dir que estic a favor d'un exèrcit català de totes totes. Una cosa no treu l'altre. I fins i tot que m'hauria passat pel cap intentar allistar-me als Mossos si no fos per la meva eterna barrera personal de no rebre ordres jerarquitzades.
        • Canyadesucre 8.549 3 254 👍 11.855
         Així si, veus? 
         El meu va ser biberó i després de mil penúries incloent exili, retorn i camp de presoners, Franco va dir que el servei amb la República no comptava i va haver de tornar-hi. Després de la invasió de frança pels aliats el van tornar a movilitzar. Total 7 anys de mili incloent una guerra on un dels seus germans es trobava lluitant a l'altre bàndol.
         L'altre avi "només" va fer 5 anys de mili però incloent combatre els maquis a la Vall d'Aran.
         I si, quan a més de tocar-me fer el servei, va i m'allisto de militar professional, el meu intent frustrat a la LE i després un altre cop em reenganxo a l'exèrcit es fotien les mans al cap perquè d'exèrcits no en volien saber res, mai me'n van dir ni una cosa bona. 
         Per mi l'origen de l'antimilitarisme actual si que es troba a la guerra del 36. A més aquí també li hem de sumar el component nacional, evidentment.
         • Estatpropi Usuari sumador 154.509 10 1 👍 22.997


          Per mi l'origen de l'antimilitarisme actual si que es troba a la guerra del 36. A més aquí també li hem de sumar el component nacional, evidentment.

          Un component nacional que pot entroncar perfectament amb la manera de pensar d'en Suscrofa.

          Jo crec que l'antimilitarisme beu en part de les dues maners de pensar...la teva i seva.
          L'odi al invasor castellà i l'improvisació amb que els catalans ens vam llançar a una guerra imposada en bona part des de fotra. I això ens ha perjudicat força històricament.

          Pd, al meu avi el van enviar a un camp de presoners asturià, un cau infecte com tants n'hi havia.  Les va passar força putes però despres no va haver de tornar a fer el servei militar espanyool. Era més gran en edat. I va poder tornar a fer vida més o menys normal a Barcelona.
   • __28502__ 15.344 3 👍 16.859
    Eren nens. Però entre els meus besavis, un va estar a la presó per ser d'ERC, a son germà el van pelar a l'Ebre, etc.

    Sigui com sigui, patir els horrors de la guerra no s'associa directament amb una actitud antimilitarista, com és evident per la història (per exemple l'impacte diferenciat en la consciència col•lectiva de la IGM a França i Alemanya). De fet em sembla més raonable la hipòtesi contrària.

    L'actitud antimilitarista a Catalunya té arrel en l'ocupació militar estrangera, en no tenir unes forces armades pròpies sinó sotmeses a interessos foranis, com es feu evident a la setmana tràgica. L'ocupació franquista és part d'això, però la gloriosa resistència antifeixista NO (de fet és tot el contrari).
    • Canyadesucre 8.549 3 254 👍 11.855
     Doncs tu mateix ho dius, a cada poble la guerra hi produeix un impacte diferenciat. Abans de la guerra a Catalunya hi havia una pila de militars de carrera a l'exèrcit espanyol i d'organitzacions paramilitars catalanistes i/o independentistes. Després de la guerra i, encara més, després del franquisme, quants n'hi trobem? Tampoc nego el sentiment d'identificació molt menor amb Espanya, òbviament, però és que no et pensis que a les Espanyes hi ha gaire "ardor guerrero". Durant anys després de l'obligatorietat del SM han hagut d'estar acceptant immigrants perquè els espanyolets normals no volien ser-ho.
     I la meva experiència personal ja la deus haver llegit més amunt.
 • __28664__ 8.828 3 👍 10.120
  L'exercit és com els condons: millor tenir-ne i no necessitar-los que necessitar-los i no tenir-ne. Un cop feta la broma, es clar que necessitarem exèrcit! Portem tant de temps a espanya que molts pensen que els militars només serveixen per fotre trets als seus conciutadans tot i que és normal que pensin així, coses de la experiència.

  Necessitarem exèrcit perque cal per a reforçar les relacions exteriors i la cooperació militar, tristament o no, ajuda. Necessitarem exèrcit perque per fer front a determinades situacions no en tindrem prou amb la policia, agents forestals, protecció civil,  etc. Necessitarem exèrcit perque encara que a nosaltres ens agradi veure'ns com la mare Teresa de Calcuta, allà fora no tothom pensa ni actua així. Necessitarem exèrcit perque la recerca militar és una de les sortides per als investigadors i dona resultats que no només son aplicables a la guerra.

  Per això, i per moltes altres coses que segur que em deixo, necessitarem exèrcit.
 • llevantdemallorca 17.750 12 91 👍 3.472
  Què cony és això de l'antimilitarisme? Com a reacció antiespanyola, OK, però només demostra que no volem ser més que una puta província.

  Qui és antimilitarista? Gent del lliri i que no en té ni idea de com funciona el món, aprofitats subvencionats com en Jordi Armadans o hipòcrites que estan contra l'OTAN però que col·leccionen figures castrenses d'exèrcits "populars".

  No m'entusiasma formar part d'un exèrcit, però n'hem de tenir un, i tant, és el garant de la independència  de qualsevol país.
 • llevantdemallorca 17.750 12 91 👍 3.472
  Qui fomenta l'antimilitarisme al nostre país? Els comuns i la resta d'autonomistes.
 • Nova falç 7.299 10 292 👍 550
  Clar que en necessitarem un.

  Alguns es pensen que la nació es defensarà sortint a manifestar-nos amb la iaia i la tieta, amb l'estelada penjada al coll i una ampolla d'aigua a la bossa.
 • Lluis59 14.449 8 134 👍 4.619
  En principi no en soc partidari, però, entenc perfectament que tenin de veins els espanyols, cal tenir-ne un.
  Això si, el que jo faria, és demanar assessorament al Mossad per tal d'organitar-lo de manera que sigui el mínim i, sobretot, eficaç.

Publicitat

Fòrums

 • 9.124.019 missatges
 • 215.141 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat