Fòrum

Una Catalunya independent necessitarà el seu propi exèrcit

Rigel54.140 9 9👍 21.862

Una Catalunya independent necessitarà el seu propi exèrcit

Dorcha Lee
Foto: U.S. Army
Barcelona. Dijous, 10 d'agost de 2017
4 minuts
Un ciutadà qualsevol entén la necessitat de tenir una policia, però potser li costa d'entendre per què un estat pacífic ha de tenir un exèrcit. Això és perfectament comprensible si mai no ha tingut experiència personal dels horrors de la guerra, o si la defensa nacional no està inclosa integralment en els programes d'educació cívica a l'escola, com sembla ser el cas de Catalunya.


A Catalunya, l'antipatia actual cap a tenir un exèrcit té les arrels en els foscos anys de la Guerra Civil de 1936-1939 i les seves seqüeles. Aquesta antipatia està dirigida especialment a l'Exèrcit espanyol i també ha donat lloc a un sentiment antimilitar més ampli, més general, entre els catalans. No seria el cas d’altres països com Suècia, on el manteniment d'un exèrcit eficaç és àmpliament acceptat com un factor clau en la preservació de la pau durant més de dos-cents anys.


Però, per què tenir un exèrcit? La resposta simple és que tots volem la pau i la llibertat. La llibertat mai no és, per desgràcia, gratuïta, i el món mai no ha estat veritablement en pau. La dura realitat de la vida és que tots els Estats necessiten forces armades per preservar la pau i evitar la guerra. D'altra banda, la lliçó permanent de la història és que aquells països que no tenen forces armades per protegir-se, perdran tard o d'hora la seva independència. Aquests catalanistes que aspiren a la independència sense exèrcit, volen realment un Estat independent estable permanent, o només una nació flor d’un dia que s'ensorri després d'una generació?

El principi de la dissuasió consisteix a tenir prou capacitat militar per fer massa costós a un agressor potencial atacar el territori de l'Estat 


La seguretat nacional és com la seguretat de la llar. Així com cap llar està totalment assegurada contra un eventual robatori, cap país no pot garantir plenament la defensa del seu territori. En lloc d'això, totes dues es basen en el principi de la dissuasió. A casa, tanquem portes i finestres, i fins i tot podem instal·lar un sistema d'alarma. Sabem que aquestes mesures es poden superar, però esperem que dissuadeixin un assaltant potencial.

De la mateixa manera, una nació pren mesures per dissuadir l'agressió externa. L’element central d'aquestes mesures és el manteniment de les forces armades per resistir i repel·lir l'atac contra el seu territori. No obstant això, com que qualsevol defensa pot ser superada, ens basem en el principi de la dissuasió. El concepte de dissuasió consisteix a tenir prou capacitat militar per dissuadir un agressor potencial, fent massa costós l'atac. Per a la majoria de països, això significa un nivell de despeses de defensa d'entre l'1% i el 3% del PIB, i de tres a quatre ciutadans de cada mil servint a les forces armades.

Però qui voldria atacar Catalunya? Catalunya no té enemics. És cert, però històricament es troba en una de les regions més perilloses del món. Només en els últims 80 anys, tots els països de l’entorn mediterrani, sense excepció, han conegut la guerra, i la història té el mal costum de repetir-se.

Fins i tot en temps de pau, Catalunya necessita forces armades, no només per a la defensa de la sobirania i la integritat territorial de l'Estat, sinó també per donar suport a la policia en la lluita contra el terrorisme, per garantir els serveis d'emergència en cas de desastres naturals i per exercir plenament el seu paper en el manteniment internacional de la pau a través de la participació en operacions de pau multinacionals.

Catalunya necessita forces armades també per donar suport a la policia en la lluita contra el terrorisme, per garantir serveis d'emergència en desastres naturals i per exercir el seu paper en el manteniment internacional de la pau


Sense exèrcit, molts inversors estrangers i empreses de turisme no poden córrer el risc de fer negocis amb una Catalunya independent. Per què arriscar-se quan hi ha molts altres entorns més segurs disponibles? En l'actualitat, com a part d'Espanya, Catalunya compleix tots els requisits de seguretat, ja que està sota la protecció de l'Exèrcit, l'Armada i la Força Aèria de l’Estat espanyol.


És massa tard per crear un exèrcit quan estem sent atacats. Es necessiten anys per crear-lo i dècades per assolir el nivell de professionalitat de les forces armades europees modernes.


Els 28 Estats membres de la UE tenen exèrcits, la majoria tenen una marina i unes forces aèries de guerra, i tots reconeixen la clara separació de les funcions policials i militars. I els Mossos d'Esquadra? Els Mossos són una excel·lent força policial, però no es tracta de convertir-la en un exèrcit.

Dorcha Lee és Coronel de les Forces de Defensa d’Irlanda (retirat) i coautor del llibre Política de defensa i Estat propi. Graduat de l'Irish Military College, l'Escola d'Infanteria de l'Exèrcit dels EUA i l'Escola d'Infanteria de l'Exèrcit francès. Ha participat en missions de pau de l'ONU a Xipre, el Líban, Síria, Israel, l'Iraq i Somàlia. Va ser representant militar irlandès a Brussel·les.http://www.elnacional.cat/ca/politica/catalunya-independent-necessita-exercit_181464_102.html

Respostes

Configuració
 • dimissiopuntorg23.590 12 50👍 19.348
  En Rigel i la seva campanya personal promilitar...
 • llamp45.433 16 12👍 10.616
  El primer que cal decidir és si calen les funcions que té, ha de tenir, es vol que tingui o hagi de tenir un exèrcit.

  Un tema paral·lel és si convé, cal o és indispensable tenir una industria militar (Ho dic perquè no em veig en mig d'una ofensiva o d'un atac imprevist demanant reamunicionament  via Amazon).

  Si la funció d'un exèrcit ha de ser dissuasòria, el millor i suposo que més barat és disposar d'armament nuclear. Si algú em vol tocar els collons aqui la palma tot deu (aixó fa que siguin els propis estats i pòtències estrangeres que es vigilin entre elles i autoregulin pretensions ofensives envers Catalunya i / o els catalans -ja se sap que hem de protegir els nostres representants de betes i fils i els nostres interessos i plàcids turistes.

  encara es pot abaratir més si deixem de pensar en missil balístics intercontinentals, bombarders de llarg abast, submarins...i tota la infraestructura que els hi correspondria. En aquest sentit em vé al cap una novela (La ALternativa del Diablo?) on la trama va de colar un artefacte nuclear dins del territori enemic a peces i fer-lo esclatar quan i on es vulgui.

  La por guarda la vinya que dèia el meu pare.

  Es necessari aixó sí un bon MI5 i MI6 o senzillament MI
  • llamp45.433 16 12👍 10.616
   Reconec però que les meves idees no serveixen contra atacs zombi
  • Hades24.367 8 46👍 14.314
   Estant València i Mallorca colonitzades encara és un escenari molt perillós Catalunya i/o Espanya amb armament nuclear.
   • llamp45.433 16 12👍 10.616
    Quan dic "tots" em refereixo a tots.

    Si mai et segresten en el cotxe, no dubtis en posar-lo a màximes revolucions i fés conducció temerària. el que t'amenaci ho farà amb la teva vida però des d'aquest moment ets tu qui tindrà el control de la situació.
  • Europe194 2👍 153
   Les armes nuclears són molt cares, complicades de fer i de mantenir. Cal tenir els coneixements d'enginyeria molt detallats per fer-la. I com a efecte secundari podria forçar a Espanya a fer la seva. Cap país les ha fet servir des de la segona guerra mundial.

   És millor un exèrcit convencional ben armat, amb èmfasi defensiu. Infanteria, Tancs lleugers, míssils antitancs, míssils antiaeris, helicòpters de combat, i submarins. Però això no es fa en una setmana, calen molts diners i entrenament fins que sigui efectiu.
   • llamp45.433 16 12👍 10.616
    Vols dir que no surt més a compte la meva proposta d'armes nuclears?

    I no et preocupis per Espanya, ella no necessita "disuadir-nos" i no es nuclearitzarà.

    Nosaltres però hem de garantir la nostra defensa i a males deixar clar que aqui la palmarà fins l'apuntador i part del públic
    • Europe194 2👍 153
     No crec, és com tenir un canó o una bomba perquè no entrin a robar a casa teva en lloc d’un fusell automàtic.

     Les armes nuclears són l’última opció, no la primera. No hi ha cap país que tingui la bomba i no tingui un bon exèrcit convencional. (Israel ). I després es contaminarien tots,  els fronts atlàntics escombren la península i passen per sobre nostre.

     Al món nuclear, l’enemic és la guerra en si mateixa. (Ron Hunter Crimson tide ).

     https://www.youtube.com/watch?v=ipYjuTYMnEI
     • llamp45.433 16 12👍 10.616
      No estic parlant d'una amenaça espanyola, sinó de qualsevol amenaça

      I sí, estic dient que jo la palmo, però també estic dient que la palmaran molts i molt més justos que pecadors o sigui que siusplau les cancelleries estrangeres tinguin una mica de cura amb aquells poders que ens vulguin tocar el que no sona.

      Parteixo del criteri de disuació. Perquè disuadir amb divisions armades i tot un catàleg d'armament i gent preparadíssima si ho puc solucionar amb "un botó"?

      Jo busco la tranquilitat BBB, bueno bonito barato.
    • __28502__15.344 3👍 16.859
     La teva "proposta" d'armes nuclears és una ximpleria. Per què et penses que no en tenen de pròpies estats importants com Alemanya, Itàlia, el Brasil, Turquia, el Japó...?
 • Mikaku2.628 13 695👍 175
  Evidentment que sí.
 • Rigel54.140 9 9👍 21.862

  MINISTERI DE DEFENSA

  L’exèrcit català a debat

  Les raons a favor i en contra de tenir una força de defensa pròpia

  Per Marc Cros
  La majoria dels catalans volen que un Estat català independent tingui unes forces armades equiparables a les que tenen els països europeus de l'entorn. Això desprèn una enquesta, feta pública la setmana passada, encarregada per la Societat d'Estudis Militars i elaborada pel GESOP. El sondatge indica que el 47,2% dels catalans estarien a favor d’un exèrcit, mentre que el 40,5% s’hi oposaria. L’enquesta també pregunta sobre la futura pertinència a l’OTAN, que també rep una majoria favorable. Un 53% dels ciutadans defensa pertànyer a l’Aliança Atlàntica, mentre que un 30% hi està en contra. El sondatge també recull que més del 70% dels catalans volen que les hipotètiques forces de defensa participin en missions de pau internacionals. L’estudi es va fer entre els dies 3 i 11 de juliol sobre un mostratge de 1.600 entrevistes telefòniques a tot Catalunya, a persones majors de 16 anys.

  Enquesta realitzada pel GESOP a principis de juliol a través de 1.600 entrevistes telefòniques. 


  Es tracta de la primera enquesta d’opinió sobre aquest assumpte clau de la seguretat del país. Després de més de 300 anys sense exèrcit, ara, en la fase final del procés independentista, s'obre el debat entre partidaris i detractors. Fins fa poc, les veus contràries a la creació d’unes forces armades semblaven majoritàries, però aquesta enquesta ho qüestionaria. Per tant, el debat és obert de bat a bat. 

  En contra

  EL TEMPS s’ha posat en contacte amb la pacifista Tica Font, directora de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), que dóna cinc raons per prescindir d'unes forces armades:

  1- La policia és suficient

  Ja no cal patir per invasions territorials en el marc europeu, la majoria de les accions exteriors van destinades a combatre al terrorisme i per a això calen més eines de ciberseguretat i d’espionatge, tasques que pot realitzar la policia. A més, la conflictivitat social dintre del continent que es preveu en els propers anys estarà motivada per un descontentament amb el sistema polític, ja sigui de tendència dretana, feixista o xenòfoba. En aquest nou clima, doncs, l’exèrcit no serà necessari, sinó que caldran solucions de caràcter policial.

  2- Un exèrcit europeu

  Cal una reflexió en el conjunt del continent per una política de defensa compartida. Una aposta decidida per la racionalització de la despesa militar. No pot ser que en el conjunt d’Europa hi hagi més armament que als Estats Units. Després de la marxa d’Anglaterra amb el Brexit i el descontentament de Trump amb Europa, s’obre un nou horitzó. Per primera vegada s’ha votat un pla de defensa i un fons comú. Això podria significar un primer pas per tenir un exèrcit de la Unió Europea. Per tant, no cal afegir un exèrcit més. Si Catalunya està a Europa caldria que pagues la part que li toca de la defensa europea.

  3- Els exèrcits són el passat

  Tot i que ara tots els països tenen exèrcit, Catalunya no té una posició estratègica delicada i, per tant, no li faria falta una força de defensa pròpia. Les sobiranies estan molt limitades perquè els mercats són els que manen i no tenen fronteres. El capital no té delimitació física i un Estat ubicat en el centre del continent no necessita controlar les fronteres amb cap exèrcit, ja que es regiria per l’espai Schengen. 

  4- No estem en perill

  Abans, la conflictivitat mundial estava situada a Europa, sobretot en el període de la Guerra Freda. Ara, el focus ha canviat i ha virat cap a l’Àsia, a causa del poder econòmic. En aquest sentit, l’OTAN és una força que comença anar a la baixa. 

  5- Perdre la por

  En la mesura que es rebaixin les tensions, viurem amb menys por. Hem de perdre la por a que ens invadeixin, als immigrants o als que tenen una religió diferent. Quan tenim por prescindim i acabem renunciant a la llibertat i als drets. Europa ha de ser referència en aquest sentit. Ha de vetllar per la pacificació del planeta.

   

  A favor

  La rèplica va a càrrec de Marc Gafarot, un dels autors del llibre Política de Defensa i Estat propi. Explica que, si la independència va de debò, no hi caben les mitges tintes. I caldria apostar decididament per tenir un exèrcit convencional. Aquestes són les seves cinc raons:

  1Per responsabilitat

  Tenir un Estat és recuperar responsabilitats perdudes. Un retorn a la normalitat. Si nosaltres volem el reconeixement internacional, la UE ens exigirà que participem com un membre més. És a dir, que aportem recursos a nivell tècnic, econòmic i també humans. Cal adquirir les mateixes compromisos que els nostres socis si volem formar part del concert polític i diplomàtic internacional.

  2- Per realisme

  El món és el que és. Més conflictiu del que podíem esperar fa uns anys. En aquest sentit, la UE i l’OTAN continuen tenint tant sentit com abans. Si volem ser un Estat, doncs, hem de participar igual que la resta de països, tal com ho fan Estats com Malta o Eslovènia. De fet, no es pot ser independent sense forces armades. Sense una política de defensa pròpia estàs a mercè d’Estats tercers. En el nostre cas dependríem en moltes situacions dels nostres veïns, és a dir, dependríem de França i l’Estat espanyol (com ara).

  3- Innovació i nous llocs de treball

  Unes forces armades generarien un nou sector econòmic i milers de llocs de treball, una part important dels quals altament qualificats. Per la situació propera al mar i per població, Catalunya és comparable amb Dinamarca. Aquest país del nord d’Europa té un exèrcit de 15.000 efectius. A més, Catalunya participaria d’una indústria d’alt valor afegit, que va a favor de la competitivitat i que és innovadora per definició, capaç d’elaborar aplicacions tecnològiques que aporten beneficis en el conjunt de la societat.

  4- Autoestima nacional

  Després de més de 300 anys sense exèrcit, tornar a la normalitat seria bo psicològicament per a la mentalitat del país. Ser com els altres. Seria un orgull col·laborar en operacions internacionals o enviar gent a l’estranger amb una clara vocació militar i democràtica que ens representès al món. A més, Catalunya no ha de renunciar a actuar en pro de la pau al món. Volem un exèrcit convencional, proporcionat a la demografia i a les necessitats. Com a país europeista, l’aportació catalana és una oportunitat per al continent de cara a avançar en una política de defensa comuna i ser un actiu en la promoció de la pau. Ser un més per canviar-ho des de dintre, apostant per més eficiència i menys despesa, entre d'altres accions.

  5- Reconeixement internacional

  Vacil·lar en tenir o no tenir exèrcit pot perjudicar el reconeixement internacional de Catalunya, ja que generaria desconfiança sobre els altres estats que t’han d’acceptar. Tenint en compte que tots els Estats tenen exèrcit, Catalunya no es pot permetre ser una rara avis quan necessita la seva complicitat. No tenir política de defensa posaria pals a les rodes a la nostra entrada a la comunitat internacional. En resum, sense seguretat no hi ha llibertat ni reconeixement internacional.

   

  Pot ser Catalunya una excepció?

  El punt en comú entre les dues visions enfrontades és el reconeixement que tots els països del món -comparables amb Catalunya- tenen forces de defensa. Molts pensen que no es tracta d'una qüestió de dretes o esquerres, sinó d’una decisió d’Estat, fundacional. Fa dues setmanes es publicava un article al diari AVUI que reclamava afrontar aquest debat davant “la manca de reacció dels qui defensen no tenir exèrcit”. Una discussió que s’ha anat postposant però ara, en plena fase final del procés independentista, cal resoldre. El debat, entre dues maneres d'entendre el món i el país, està servit.  https://www.eltemps.cat/article/1913/lexercit-catala-a-debat
 • AviVicenç13.736 4 147👍 1.489
  Exercit com a forces armades, No Gracies i agraeixo la intenció
 • Pedrolo9.619 2 220👍 4.131
  Traaaanquils, que tenim temps per a pensar-hi encara... I amb tants interrogants sobre la taula, algú creu que aquest any podrà concloure la independència??? A veure si al 2018 ja ho tenim tot organitzadet 
 • EstatpropiUsuari sumador145.456 10 1👍 19.701
  Quants fils s'han d'obrir sobre lo de l'exèrcit? 
  • Rigel54.140 9 9👍 21.862
   Els que calgui fins que abandonem el llirisme  
   • EstatpropiUsuari sumador145.456 10 1👍 19.701
    Repetint fils tant sols aconseguixes el contrari del que et proposes. Que l'estat català tingui exèrcit tampoc ho decidirem en referèndum. Ja se n'ha parlat sobradament dels motius per tenir-ne i no tenir-ne. Això és feina del primer govern republicà.
    • Rigel54.140 9 9👍 21.862
     Jo no repeteixo res, simplement reprodueixo allò que diu gent solvent en la matèria, perquè cal difusió de la necessitat de tenir exèrcit.
     • EstatpropiUsuari sumador145.456 10 1👍 19.701
      S'ha repetit deu vegades i no conveceras a ningu amb un onzé fil del tema.

      Hi ha gent que es simple i definitivament antimilitarista. I això tu no ho entendràs mai.

      Adéu.
      • Rigel54.140 9 9👍 21.862

       Estatpropi escrigué:
       S'ha repetit deu vegades i no conveceras a ningu amb un onzé fil del tema.
       Sembla que no t'agradi gaire aquesta perspectiva...


       Estatpropi escrigué:
       Hi ha gent que es simple i definitivament antimilitarista. I això tu no ho entendràs mai.
       Òbviament, però aquests són una hiperminoria. Fora d'aquests cal que la gent rebi arguments sòlids i fonamentats sobre la conveniència d'assegurar la nostra defensa  
 • friket_heviarra_666652 2👍 119
  Per descomptat que necessitarem un exèrcit.
  • EstatpropiUsuari sumador145.456 10 1👍 19.701
   Sobren, i molt, les vel•leitats respecte la participació de tropes catalanes en "operacions internacionals de pau" i altres eufemismes imperialistes.

   Certament.
   • Rigel54.140 9 9👍 21.862
    I, aleshores, com vols que el nostre exèrcit adquireixi l'experiència necessària per a poder defensar eficaçment el nostre país en cas que algú tingui intencions deshonestes envers nosaltres?
  • Rigel54.140 9 9👍 21.862

   Suscrofa escrigué:
   Sobren, i molt, les vel•leitats respecte la participació de tropes catalanes en "operacions internacionals de pau" i altres eufemismes imperialistes.
   La diferència entre tenir un exèrcit entrenat en combat real o tenir-lo només amb coneixements teòrics. Recorda què és el primer que va fer el govern georgià quan va esclatar la guerra amb Rússia ara fa nou anys: repatriar les tropes que tenia a l'Iraq, car eren de les poques amb experiència de combat.
   • __28502__15.344 3👍 16.859
    Quina merda d'argument, aquesta mena de missions rarament comporten experiència de combat real, molt menys assimilable a un context de conflicte en territori domèstic. De fet, les condicions de guerra assimètrica en què s'hauria de dur a terme un conflicte militar en un territori tan "envaïble" com el català, ens portarien a haver d'apuntar-nos generalment a l'altre bàndol del que tu voldries per guanyar experiència aplicable al nostre context.

    Però va, fem un triple salt mortal i suposem que el que dius és cert i que anar a patrullar poblats de pastors de cabres a l'orient mitjà o l'est d'Àfrica aportés una expertise valuosa per al nostre exèrcit. Així i tot, la missió d'un exèrcit català no hauria de ser ficar-se en els afers d'altres pobles sinó defensar que els nostres afers segueixin sent només cosa nostra. Per molt que plorin empreses desitjoses de sortir guanyant-hi negocis.
  • Canyadesucre6.904 2 312👍 8.644
   Puc preguntar què feien els teus avis durant la Guerra? Ho dic perquè per afirmar tant categòricament que les arrels de l'antimilitarisme català no venen de llavors m'agradaria saber quina és la teva experiència. Ho dic sense sorna perquè jo opino ben bé el contrari fruit de la meva experiència i de la dels meus dos avis.
   • EstatpropiUsuari sumador145.456 10 1👍 19.701
    Deixar-se arrossegar pels esdeveniments en una guerra que no era nostre, com la majoria.
    • Canyadesucre6.904 2 312👍 8.644
     No t'ho preguntava a tu, però és que a més no té res a veure amb el debat que volia tenir amb en Suscrofa.
     • EstatpropiUsuari sumador145.456 10 1👍 19.701
      Tu no vols tenir mai cap debat.
      • Canyadesucre6.904 2 312👍 8.644
       He semblat una mica borde, ho reconec, però el què volia dir és que si m'has de respondre una pregunta que no va per tu com a mínim intenta que aporti alguna cosa amb el què estem parlant. Si no, torna als fils del Barça d'on no hauries de sortir gaire sovint.
       • EstatpropiUsuari sumador145.456 10 1👍 19.701
        Et deia que tu no sembla a vegades que vulguis tenir cap debat, si no que et donguin les raons en els teus postulats. No passa res tampoc.

        Tu li has preguntat pels seus avis a la guerra per mirar d'entendre suposo la manera de pensar d'ell en el comentari que ha fet més amunt.


        El meu avi patern va ser durant la república guardia d'assalt i després s'allistà a la Macià-Companys...i no vam poder xerrar gaire malauradament però que el que em va dir no va ser gaire positiu de tot plegat (tema organització i comandament). Per tant comparteixo bastant la manera d'enraonar d'en Suscrofa (en aquest tema). És tot. Ah, i dir que estic a favor d'un exèrcit català de totes totes. Una cosa no treu l'altre. I fins i tot que m'hauria passat pel cap intentar allistar-me als Mossos si no fos per la meva eterna barrera personal de no rebre ordres jerarquitzades.
        • Canyadesucre6.904 2 312👍 8.644
         Així si, veus? 
         El meu va ser biberó i després de mil penúries incloent exili, retorn i camp de presoners, Franco va dir que el servei amb la República no comptava i va haver de tornar-hi. Després de la invasió de frança pels aliats el van tornar a movilitzar. Total 7 anys de mili incloent una guerra on un dels seus germans es trobava lluitant a l'altre bàndol.
         L'altre avi "només" va fer 5 anys de mili però incloent combatre els maquis a la Vall d'Aran.
         I si, quan a més de tocar-me fer el servei, va i m'allisto de militar professional, el meu intent frustrat a la LE i després un altre cop em reenganxo a l'exèrcit es fotien les mans al cap perquè d'exèrcits no en volien saber res, mai me'n van dir ni una cosa bona. 
         Per mi l'origen de l'antimilitarisme actual si que es troba a la guerra del 36. A més aquí també li hem de sumar el component nacional, evidentment.
         • EstatpropiUsuari sumador145.456 10 1👍 19.701


          Per mi l'origen de l'antimilitarisme actual si que es troba a la guerra del 36. A més aquí també li hem de sumar el component nacional, evidentment.

          Un component nacional que pot entroncar perfectament amb la manera de pensar d'en Suscrofa.

          Jo crec que l'antimilitarisme beu en part de les dues maners de pensar...la teva i seva.
          L'odi al invasor castellà i l'improvisació amb que els catalans ens vam llançar a una guerra imposada en bona part des de fotra. I això ens ha perjudicat força històricament.

          Pd, al meu avi el van enviar a un camp de presoners asturià, un cau infecte com tants n'hi havia.  Les va passar força putes però despres no va haver de tornar a fer el servei militar espanyool. Era més gran en edat. I va poder tornar a fer vida més o menys normal a Barcelona.
   • __28502__15.344 3👍 16.859
    Eren nens. Però entre els meus besavis, un va estar a la presó per ser d'ERC, a son germà el van pelar a l'Ebre, etc.

    Sigui com sigui, patir els horrors de la guerra no s'associa directament amb una actitud antimilitarista, com és evident per la història (per exemple l'impacte diferenciat en la consciència col•lectiva de la IGM a França i Alemanya). De fet em sembla més raonable la hipòtesi contrària.

    L'actitud antimilitarista a Catalunya té arrel en l'ocupació militar estrangera, en no tenir unes forces armades pròpies sinó sotmeses a interessos foranis, com es feu evident a la setmana tràgica. L'ocupació franquista és part d'això, però la gloriosa resistència antifeixista NO (de fet és tot el contrari).
    • Canyadesucre6.904 2 312👍 8.644
     Doncs tu mateix ho dius, a cada poble la guerra hi produeix un impacte diferenciat. Abans de la guerra a Catalunya hi havia una pila de militars de carrera a l'exèrcit espanyol i d'organitzacions paramilitars catalanistes i/o independentistes. Després de la guerra i, encara més, després del franquisme, quants n'hi trobem? Tampoc nego el sentiment d'identificació molt menor amb Espanya, òbviament, però és que no et pensis que a les Espanyes hi ha gaire "ardor guerrero". Durant anys després de l'obligatorietat del SM han hagut d'estar acceptant immigrants perquè els espanyolets normals no volien ser-ho.
     I la meva experiència personal ja la deus haver llegit més amunt.
 • __28664__8.828 2👍 10.120
  L'exercit és com els condons: millor tenir-ne i no necessitar-los que necessitar-los i no tenir-ne. Un cop feta la broma, es clar que necessitarem exèrcit! Portem tant de temps a espanya que molts pensen que els militars només serveixen per fotre trets als seus conciutadans tot i que és normal que pensin així, coses de la experiència.

  Necessitarem exèrcit perque cal per a reforçar les relacions exteriors i la cooperació militar, tristament o no, ajuda. Necessitarem exèrcit perque per fer front a determinades situacions no en tindrem prou amb la policia, agents forestals, protecció civil,  etc. Necessitarem exèrcit perque encara que a nosaltres ens agradi veure'ns com la mare Teresa de Calcuta, allà fora no tothom pensa ni actua així. Necessitarem exèrcit perque la recerca militar és una de les sortides per als investigadors i dona resultats que no només son aplicables a la guerra.

  Per això, i per moltes altres coses que segur que em deixo, necessitarem exèrcit.
 • llevantdemallorca17.230 12 95👍 3.137
  Què cony és això de l'antimilitarisme? Com a reacció antiespanyola, OK, però només demostra que no volem ser més que una puta província.

  Qui és antimilitarista? Gent del lliri i que no en té ni idea de com funciona el món, aprofitats subvencionats com en Jordi Armadans o hipòcrites que estan contra l'OTAN però que col·leccionen figures castrenses d'exèrcits "populars".

  No m'entusiasma formar part d'un exèrcit, però n'hem de tenir un, i tant, és el garant de la independència  de qualsevol país.
 • llevantdemallorca17.230 12 95👍 3.137
  Qui fomenta l'antimilitarisme al nostre país? Els comuns i la resta d'autonomistes.
 • Nova falç7.110 9 302👍 378
  Clar que en necessitarem un.

  Alguns es pensen que la nació es defensarà sortint a manifestar-nos amb la iaia i la tieta, amb l'estelada penjada al coll i una ampolla d'aigua a la bossa.
 • Lluis5914.352 7 133👍 4.542
  En principi no en soc partidari, però, entenc perfectament que tenin de veins els espanyols, cal tenir-ne un.
  Això si, el que jo faria, és demanar assessorament al Mossad per tal d'organitar-lo de manera que sigui el mínim i, sobretot, eficaç.

Publicitat

Novetats

Fòrums

 • 8.985.295 missatges
 • 210.806 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat