Fòrum

Quin problema te Pere Fuset?

Algú17.055 13 92👍 1.434
Hui, a Valenciaplaza.En dura competència amb Giuseppe Grezzi, Pere Fuset ocupa els rànquings més alts de notorietat entre els regidors de l’Ajuntament de València. Mentre molts dels seus companys han de dedicar temps i energia a atraure l’atenció dels mass media, a Fuset no li cal cap esforç: té assegurada una mirada constant i inquisitiva sobre tot allò que afecte  la seua àrea de Cultura festiva. Les seues decisions, les seues paraules, fins i tot els seus gestos, són immediatament analitzats i valorats per periodistes i opinadors, i gairebé sempre acaben convertits en polèmica. Com que Fuset és feiner i a la ciutat de València això de la Cultura festiva és un univers infinit, les polèmiques s’encavalquen una darrere de l’altra i el regidor pareix instal·lat en un conflicte permanent. És obvi que Fuset té un problema... però em fa l’efecte que el tenia fa molt de temps.

Quan Pere Fuset va començar a moure’s entre els que ja portàvem anys fent valencianisme polític –al meu parer no n’hi ha cap altre però d’això ja en parlarem-, va alçar algun recel malament dissimulat. A més de ser un xic presumit, cosa que resultava exòtica entre aquells que menyspreàvem l’aspecte exterior perquè res no ens podia distreure dels problemes essencials dels nostre país, a Fuset li agradaven les falles. No sols això, insistia que els nacionalistes valencians ens havíem equivocat situant-nos al marge d’un moviment popular tan fort i, sobretot, tan valencià. A nosaltres, que havíem llegit Fuster com probablement ell no volia que el llegiren i que teníem un pla teòric perfecte per reparar tots els problemes dels valencians –i així ens anava-, allò ens semblava una ingenuïtat colossal. “Les falles Pere –li repetíem condescendents- són un reducte ultraconservador, no hi ha res a fer”.

Per sort, Fuset és obstinat i en lloc d’abandonar les seues tesis, va acabar per imposar-les i el seu impuls va ser una contribució important per humanitzar aquell fred valencianisme de manual que a poc a poc abandonava la poltrona pseudo-intel·lectual i es decidia a escoltar directament el poble que volia salvar. Fuset sabia que les falles són tan diverses com la societat i que una festa amb unes dimensions tan gegantesques, pel moviment econòmic, per l’ocupació de l’espai públic, per la projecció internacional i especialment per “l’energia sentimental” que mobilitza, ha de ser gestionada de forma molt acurada i, sobretot, escoltant atentament els seus protagonistes. Per tot això i perquè a Fuset li agraden molt les falles —i aquest és probablement el seu principal “problema”—, les seues accions desperten la polèmica.

Fuset està decidit a treballar, a solucionar els conflictes que envolten la festa, tan diversos com la convivència amb els veïns que han de mantenir un horari laboral o l’existència de protocols de més que dubtosa idoneïtat. Fuset sap que en la festa hi ha reptes inajornables, i més ara que la declaració de patrimoni de la Humanitat ha ampliat el focus internacional d’atenció, sap també que els fallers han d’implicar-se en les solucions i per això vol conèixer bé aquell món que tothom jutja –en un sentit o un altre- sense arguments concrets. Per això encomana una enquesta rigorosa que puga donar-li una idea real, i no imaginaria, de l’univers amb qui ha de treballar. Naturalment això molesta els qui durant molt de temps, massa, s’han erigit en portaveus de les falles, aquella capelleta àvida de protagonisme que ha instrumentalitzat el món faller per al seu propi interès: Fuset els està “desmuntat la paraeta” . Contra l’estratègia del percebe aplicada pels governs municipals anteriors, no menejar-se, deixar fer i anar acumulant problemes a canvi de continuar en el poder, Fuset es manifesta actiu i responsable. I molts no li ho perdonen.

Em consta que els atacs virulents que rep li afecten, però no crec que aconseguesquen disminuir la seua energia fallera; al capdavall Fuset està complint un somni que només intuïa quan cremava falletes en les vacances d’estiu al seu poble de la Font de la Figuera. No em creieu? Mireu-li la cara de felicitat mentre passejava vestit de torrentí per l’ajuntament gòtic de Brussel·les.

Jordi Sebastià és portaveu de Compromís al Parlament Europeu.

Respostes

Configuració
 • Algú17.055 13 92👍 1.434
  El problema que te és ser un valencià normal: desacomplexadament amant de les nostres tradicions i compromés amb la llibertat del nostre poble.


  Lògicament, un PP sense programa ni arguments ha de fer una guerra de desgaste contra els que poden fer que el xollo dels fallers carpetovetònics s'acabe.
 • Juan Lloris4.459 5 481👍 1.415
  Fuset no ho sé, però Marzà molts i molts grossos. Encara que se'n podrien resumir en un únic: incompetència. 
 • xicotiu6.967 1 308👍 1.378
  Interesant .
 • Mcasas7.154 11 295👍 1.722
  Sóc l'únic a qui la política valenciana li sembla terriblement avorrida i feta per gent pesada?
  • torraina_infernal33.792 9 18👍 16.768
   És pesada perquè van endarrerits i no tenen res del que és interessant de la política catalana, però tenen tota la part dolenta amplificada (PP, etc. merda nazi i corrupte).

   A més, es veu a venir cap a on anirà. L'Oltra aquesta, si vira cap a posicions indepes, se la carregaran els espanyols, si segueix botiflerejant, li aniran menjant el cony...
  • SantsUsuari sumador28.022 12 34👍 6.904
   Al contrari, a mi em sembla apassionant. Després de dècades que aparentment no es movia ni una mosca, ara estan passant un munt de coses... és molt interessant, podem veure grans coses.
   • Mcasas7.154 11 295👍 1.722
    No ho sé, aquest debat falles sí / falles no em sembla absurd. És evident que si el valencianisme vol ser mínimament rellevant no pot girar l'esquena davant aspectes de la cultura popular tant massius com les falles. Que els que controlen tota l'organització són espanyolistes peperos? No em sorprén gens, és conseqüència de l'hegemonia política i social que l'espanyolisme ha tingut al PV durant molt de temps. Però donar l'esquena a les falles és com si el catalanisme donés l'esquena al món casteller que, igual que les falles, va ser espanyolista durant molts anys.
    • català_vilanoví322👍 256

     Mcasas escrigué:
     Però donar l'esquena a les falles és com si el catalanisme donés l'esquena al món casteller que, igual que les falles, va ser espanyolista durant molts anys.

     QUAN?  
    • Benisud601 2👍 330
     Ni les falles, ni les fogueres, ni els moros i cristians... però jo no veig debats absurds i avorrits dels dos segons.
    • Algú17.055 13 92👍 1.434
     No ho sé, aquest debat falles sí / falles no em sembla absurd.

     Ho és. La resposta és òbvia.

     És evident que si el valencianisme vol ser mínimament rellevant no pot girar l'esquena davant aspectes de la cultura popular tant massius com les falles.

     És evident, però la postura oficial fins la cinc anys era la contrària. I encara hi ha troglodites que s'incomoden quan veuen a un valencianista parlant de falles amb naturalitat.

     Que els que controlen tota l'organització són espanyolistes peperos? No em sorprén gens, és conseqüència de l'hegemonia política i social que l'espanyolisme ha tingut al PV durant molt de temps. Però donar l'esquena a les falles és com si el catalanisme donés l'esquena al món casteller que, igual que les falles, va ser espanyolista durant molts anys.

     Absurde, oi? Doncs és el que s'ha fet ací durant 35 anys i el que alguns encara sembla que volen.
  • Benisud601 2👍 330
   No, és així. Però aquesta política és la que fan els que estan ara, amb debats que sincerament a la majoria de valencians ens la bufa. A Alacant per exemple aquest article vers política falleril sincerament a mi me la bufa i ho trobe sincerament avorrit.

   I al final de tot resulta que com tothom sap "Roma no paga a traïdors" i els conversos són els primers que reben i per això si com diuen Las Provincias està tots els dies clavant-se amb el xicon este és perquè abans era de la seua corda, amb l'ajuda d'alguna incompetència com aquella enquesta/interrogatori polític que varen intentar fer als fallers. Els agrada massa jugar a saber que opina la gent per anar posant pastenagues, que volíen? Descobrir el mediterrani?
   • Algú17.055 13 92👍 1.434
    I al final de tot resulta que com tothom sap "Roma no paga a traïdors" i els conversos són els primers que reben i per això si com diuen Las Provincias està tots els dies clavant-se amb el xicon este és perquè abans era de la seua corda


    Fuset deixa el "valencianisme temperamental" o l'espanyolisme sociològic als 15-16 anys.

    Òbviament, dels 15 anys als 30, hi ha una evolució. Però dir que este xic ha estat de la corda de "Las Provincias" és fals.

    Només un fanàtic menysprearia a una persona pels seus posicionaments de l'adolescència.
    Però el problema de molts catalanistes valencians, però, és que no han estat capaços d'evolucionar mai.

    I com els adolescents, entenen la política com si fóra una tribu urbana.
    • Benisud601 2👍 330
     Quanta demagògia i vistimisme.

     Però on he menyspreat jo a ningú? Jo he dit la raó per la qual potser eixe diari li fa tanta persecusió fins i tot més que a altra gent, probablement pel seu passa't blaver (jo no he entrat a valorar si light o heavy, molt o poc). Tota la resta és collita teua, d'eixa particular visió que tens que et fa dir "valencianisme temperamental" com a eufemisme... que passa? Què a Alacant no hi ha "valencianisme temperamental"? O per a ser temperamental només ha de ser blaver?

     La sort és que ja et coneguem, i que tu a l'estil Las Provincias tot allò que no t'agrada sentir ja l'acuses de catalanista, la teua etiqueta pejorativa particular per desqualificar i quedar-te ben agust. Ah! I respecte a l'evolució en concret del xicon em sembla perfecte, t'ho dic perquè ets capaç de contestar-me seguint erre que erre amb la teua dèria. I per últim recordar-te que això d'evolucionar a millor no és el mateix que evolucionar a pitjor, hi ha casos on no valen les equidistàncies i et pose un exemple: que un feixista passe a ser demòcrata és positiu però no pretendràs que ningú estiga a favor de que un demòcrata evolucione a feixista, fins i tot demòcrata d'una ideologia que a tu (o a mi) no t'agrade. Tu potser ho trobes positiu però és obvi que ningú menys tu ho veu així.
  • Algú17.055 13 92👍 1.434
   Sóc l'únic a qui la política valenciana li sembla terriblement avorrida i feta per gent pesada?

   Això serà al racó. La política valenciana, com diu Calidoscòpic o altres, és apassionant.

   La irrupció de Compromís ha obert el mapa del posicionament centre-perifèria, el paper d'un PP populista, un ciutadans que fins i tot arriba a col·laborar amb el govern "catalanista"...

   No et cansaries mai. Riu de Borgen.
 • tolomón9.769 8 212👍 5.814
  El que no té és una premsa que li done suport.
 • EstatpropiUsuari sumador137.153 9 1👍 15.197
  Una pregunta...

  Per ser un bon valencianista t'han d'agradar falles per collons?
 • Oscar lo RoigUsuari sumador23.115 13 51👍 172
  Fuset ha tingut la valentia de punxar allà on el PP i la seua claca afi se senten còmodes, posar una mica de trellat en una festa massiva com les Falles, i sobretot, ser constant en l'aplicació del seu programa, tot i ser portada dia sí dia no a Las Províncias (en competència amb Grezzi i Marzà). Només per això ja es mereix la solidaritat del valencianisme cap els atacs, la majoria viscerals, que rep.

  Però, la qüestió de fons no és menor. Es tracta de saber si els capos fallers, històricament pròxims a la dreta espanyola-blavera, manen realment o si són un tap per a una nova generació més oberta i diversa ideològicament. Si Fuset va encertat i té èxit, pot ser un gran pas per al valencianisme, tot i que fa pinta que el procés durarà més d'una legislatura.
 • Calidoscòpic17.606 13 87👍 8.920
  Mentre el País Valencià no es prengui a si mateix seriosament i deixi de pensar-se com un bucle que roda entre falles i moros i cristians no es podrà alliberar de la presó de la Nova Planta espanyola. Ho aconseguirà, segur...
 • vaic154 5👍 87
  Jo no sóc valencià i per tant no conéc en profunditat el tema, però el segueixo a les xarxes socials i en el tema de les falles l'he vist molt implicat i actiu.

  Com a home i gay que sóc em sento, des de la distància, atret per en Pere Fuset, declaradament homosexual. El trobo guapo i el seu interès per la cultura em fa... 

  Perdoneu pel contingut banal del missatge però no em podia estar de dir-ho.

Publicitat

Fòrums

 • 8.852.786 missatges
 • 206.393 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat