Fòrum

Un nou mitjà de caràcter nacional, català, d'esquerres (en paper i digital) comença a caminar...

pensa_i_actua!14.106 12 134👍 3.287

 

Neix ‘Jornada’, un nou diari cooperatiu en catalàLa premsa en català tindrà un nou mitjà, plural i cooperatiu. Es tracta de Jornada, que vol ser un diari en paper i digital, en català, distribuït comercialment per tots els territoris de parla catalana, de base cooperativa i totalment desvinculat de les grans corporacions empresarials.

El proper divendres 26 de maig s’anunciarà en roda de premsa a Palma el naixement d’un nou mitjà de comunicació generalista, de base cooperativa. Abans, s’haurà anunciat en roda de premsa a València (Aragó Cinemes) el dimecres 24 de maig, i a Barcelona (Espai Coòpolis, a Can Batlló) el dijous 25 de maig.

Tal com han explicat, el grup promotor del projecte –un col·lectiu de periodistes i persones dels àmbits cultural i cooperatiu– treballa en una eina comunicativa independent dels grans poders davant la constatació que «els grans mitjans de comunicació donen l’esquena reiteradament a les classes populars i prioritzen la visió del món dels poders fàctics».

Tal com han explicat els promotors, Jornada és «una aposta que se suma a un llarg nombre de projectes comunicatius de base popular generats durant els darrers anys». «El nou mitjà de comunicació pretén mirar la realitat des d’una perspectiva crítica, transformadora i feminista, vol servir d’esperó per avançar cap a l’exercici del dret a l’autodeterminació, erigir-se en altaveu de les conseqüències del sistema actual i injust en què vivim, mostrar que sí que hi ha alternatives i convertir-se en un instrument per al debat per al conjunt de l’esquerra», han afegit.

Base sòlida

Durant els darrers mesos, l’equip promotor ha fet feina des de la rereguarda amb la intenció de generar una base sòlida sobre la qual fer possible el projecte. A hores d’ara, el mitjà ha aconseguit engrescar a més de 150 persones sòcies que conformen una base inicial de 100.000 euros per a l’arrencada.

Per fer possible el nou mitjà, però, serà necessària una comunitat àmplia i diversa, que formaran aquelles persones, entitats i col·lectius que decideixin esdevenir sòcies consumidores de la cooperativa que s’ha constituït. Així, durant els propers mesos tendran lloc tot un seguit de presentacions públiques arreu del territori per tal d’explicar la iniciativa i aconseguir involucrar a diversos i diferents sectors socials de cara a fer viable el projecte.

L’acte davant mitjans, entitats i persones sòcies del proper divendres 26 a Palma servirà a la vegada per presentar Un nou color a la paleta, una petita revista coordinada i publicada pel grup promotor del nou mitjà, la qual recull reflexions de més d’una vintena de persones que posen en valor la gran diversitat que existeix de mitjans crítics, rigorosos i arrelats al territori, que radiografien sense complexos ni prejudicis el panorama comunicatiu actual i que dibuixen les bases d’aquest altre periodisme necessari. Personalitats com Isabel Clara-Simó, Jaume Mateu, Rafael Poch, Margalida Ramis, Toni Mollà, Pascual Serrano, Lila Thomàs o Martxelo Otamendi han posat el seu granet d’arena en aquest llibret sobre els reptes actuals del periodisme.

L’acte tendrà lloc el divendres 26 a Can Alcover de Palma (c/ de Sant Alonso, 24), a partir de les 20.30 hores. Hi participaran l’escriptor i president de l’OCB Jaume Mateu, la professora de secundària jubilada i ex-Directora de l’Institut Balear de la Dona Lila Thomas i el professor de secundària i periodista Toni Riera, juntament amb Laia Altarriba i Neus Tur, en nom de l’equip promotor del projecte.

https://dbalears.cat/especials/2017/05/22/301852/neix-jornada-nou-diari-cooperatiu-catala.html


Respostes

Configuració
 • Mastegot29.228 8 30👍 1.858
  Sent un diari generalista, també hi haurà secció d'esports, no?
  • pensa_i_actua!14.106 12 134👍 3.287
   Com serà la Jornada?

   La Jornada serà un mitjà multiplataforma que informarà sobre l’actualitat del país i d’arreu del món. Com a diari en paper, serà un producte que prioritzarà la informació d’actualitat entre setmana i que els caps de setmana apostarà per reportatges en profunditat i entrevistes a fons, a més d’obrir espais per al debat. Tindrà seccions regulars d’actualitat, internacional, economia, cultural i opinió, i suplements de cultura, esports, internacional, economia i feminismes. [...]


   De totes maneres, jo per "generalista" entenc que l'enfocament que fa és tractar l'actualitat més rellevant, des d'un prisma determinat (com tothom), a diferència d'enfocaments com el de la Directa, que majoritàriament tracta temes de moviments socials o altres espais invisibles mediàticament.   PS: Aprofito per dir, i no ho dic només per tu, que la majoria de preguntes que s'han fet en aquest fil es resolien fàcilment entrant al web... https://www.diarijornada.coop/diari/

  • Indesquerra16.704 7 98👍 3.693
   No sé on he llegit que els dilluns no hi haura diari, així que la secció d'esports de poc servirà el dia que més interessa a la gent.
 • FocViuUsuari sumador5.721 8 378👍 516
  Article de Pascual Serrano. Dedicat a en Buitraker & co 

  Pascual Serrano
  (València, 1964). Periodista i assagista. Autor d’una vintena de llibres sobre periodisme, entre els quals Contra la neutralidad, Medios violentos i Desinformación. Va ser fundador de Rebelion.org i ha estat assessor de TeleSUR .

  Fer periodisme
   
  Uns bons amics i amigues hola araposaran en marxa un nou diari. Ho aprofito i els demano una cosa, a ells per una banda, i als lectors potencials per una altra. Als promotors els demanaria que s’oblidessin d’aquestes hipòcrites crides a la neutralitat, la imparcialitat i l’equidistància, però que recordessin que han de fer periodisme. Que busquin allò que alguns no volen que s’expliqui i que tinguin com a bandera el compromís i la veritat. Perquè, com va dir José Gervasio Artigas, amb la veritat no ofenc ni temo (una altra cosa és que a alguns els ofengui la veritat). Vivim temps en què sembla que triomfa la mentida, que fins i tot es presenta amb l’eufemisme de postveritat. Per això els qui ens movem per valors i principis, i volem canviar tantes coses, no podem renunciar a la principal bandera del periodisme: treure a la llum les veritats ocultes.

  Una altra cosa que els demano és que decideixin els continguts, però que escoltin els lectors. S’està enfonsant un model de periodisme que escoltava accionistes i anunciants –o millor dit, en rebia ordres– i menyspreava els lectors. Es deia que vivíem en un món de mitjans sords i lectors muts. Per això crec que cal fer el contrari, no dependre d’anunciants ni d’empreses accionistes i, a canvi, donar explicacions als lectors. Els assumptes que s’han de tractar i les signatures, els tria l’equip que és al capdavant del diari, però hem d’atendre els suggeriments i les queixes dels lectors. I, a més, ja que els demanem que siguin el suport econòmic del mitjà, caldrà retre’n comptes. No s’hi val a exigir transparència als polítics i que nosaltres no en donem exemple. I parlant de comptes, cal pagar els periodistes i els col·laboradors. Perquè en aquesta professió, entre empresaris miserables i amiguets camarades, al final ningú no recorda que el periodisme també requereix tractar amb dignitat els professionals.

  I ara les peticions als lectors. Si volem un periodisme decent que no estigui al servei de poders ocults, grans empreses anunciants, polítics compradors o bancs creditors, ens toca mantenir-lo nosaltres. És a dir, fer-nos socis, subscriure’ns-hi, comprar-lo al quiosc, difondre’l… Sí, la informació és un dret, com la sanitat o l’educació, però algú l’ha de pagar. Mentre no arriba el socialisme, haurem de fer-ho nosaltres.

  També us demano, alhora, esperit crític per a vigilar els continguts, i paciència amb els errors i deficiències. Aquest periòdic serà de tots o no serà, i si els responsables us han d’escoltar, també vosaltres heu de contribuir a millorar-lo. Quan l’amic s’equivoca, intentem corregir-lo, no el repudiem pas.

  Dit tot això, posem fil a l’agulla. Els enemics no són pocs ni covards, però nosaltres som més i som més valents.
  «Si volem un periodisme decent que no estigui al servei de poders ocults, grans empreses anunciants, polítics compradors o bancs creditors, ens toca mantenir-lo nosaltres.»
  • Toni Montagutí22.560 6 56👍 11.853
   Me l'hauries d'haver dedicat a mi, també, que sóc l'indiscutible adalil de l'equidistància, verbigràcia...(posa-hi tu el nom).
  • Buitraker2.163 1 797👍 2.052
   Coses semblants vaig llegir i sentir quan va sortir l'Accent. ja saps, el periòdic "popular" dels Països Catalans, que havia d'anar més enllà de l'EI i que és va  convertir en el pamflet d'Endavant.  .
   Autoconsum. .
   Ja veurem quan triga l'Altarriba en exigir-li a la CUP que li aconsegueixi subvencions. 
 • Toni Montagutí22.560 6 56👍 11.853
  Benvingut sigui, que com més serem més riurem. I més pensarem.
 • Fernando69👍 72
  Li desitjo lo millor. Però estic massa acostumat a veure antisistemes produir textos per a l'autoconsum i de poca qualitat, inintel·ligibles per àmplies capes de la població. En tot cas, espero que vagi bé i suposi un augment qualitatiu de l'EI, que li fa falta.
 • Sau de Treviac788👍 680
  L'aparició de qualsevol nou mitjà de comunicació en llengua catalana és una gran notícia!

  Benvingut!

 • pensa_i_actua!14.106 12 134👍 3.287
  Jornada @DiariJornada14 hFa 14 hores
   
   

  Comencem la roda de presentacions arreu del territori. Divendres a Santa Coloma de Gramenet

 • Indesquerra16.704 7 98👍 3.693
  En principi que hi haja un diari en català, d'esquerres i de Països Catalans em sembla bé, com no podia ser d'una altra manera. Dit això, jo sóc dels que preferisc reservar-me, és a dir, esperar a que isca per vore exactament de què anirà el diari, sense actituds preconcebudes buitrakistes però també sabent (pel que s'ha comentat) qui està i de quin peu coixeja la directora. Vull vore també i respecte al País Valencià, quin serà el tractament respecte Compromís en eixe diari, si li riuran les gràcies o serà punyent i crític amb ells, és a dir, si al País Valencià ha de ser simple corretja de transmissió als seus lectors valencians del vot (in)útil al neoregionalisme com a mal menor, que no m'extranyaria gens pel mateix motiu que he dit abans.

  I respecte a això de les subvencions i tal, ja frise per vore el logo de la Generalitat de Dalt al diari per poder dir-li a la tal Altarriba que és una tieta i una convergent perquè reb subvencions. Ai com riurem alguns al final...
  • tio_cuc1.354 12👍 188
    Si fores dona estaria enamorat de tu! (Tranquil que estic casat i no m'agradat mai allò de l'assetjament i tal...) "si al País Valencià ha de ser simple corretja de transmissió als seus lectors valencians del vot (in)útil al neoregionalisme...
 • Juan Lloris4.459 5 481👍 1.415
  I bé, ja vos haveu subscrit?
 • RafeldePatraix501 2👍 154
  Algu sap si ja roda pels quioscos?

Publicitat

Fòrums

 • 8.852.795 missatges
 • 206.393 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat