Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

La gran mentida de la immersió lingüística

OcellotdeBoscFeréstec6.351 7 338👍 1.214


Els qui hem tengut la sort de desempallegar-nos de la situació de manipulació que ens va tocar viure durant el franquisme, hem superat aquella situació de conformisme a què estàvem sotmesos, ja que ens havien fet creure entre escola i església que tot estava bé, que els únics que fèiem coses malament érem nosaltres i que havíem de viure donant gràcies a tothom per poder continuar deambulant amb més o manco tranquil·litat. Avui, que observam amb ull crític tot el que ocorre, que ens perjudica i que difereix molt poc del que ocorria en temps de l'estimat dictador, sembla que vivim un serial d'aquests que enganxen l'audiència a força de desagradables esdeveniments, de fets incongruents, d'accions fetes amb maldat, amb dobles i amb males intencions.

El darrer esdeveniment (l'adjectiu el podeu posar vosaltres quan el conegueu) de què he tengut notícia abans de fer aquest escrit és el d'una persona al qual l'autoritat corresponent li ha posat una multa de 601 euros, per haver-se acomiadat en català d'un policia a l'aeroport de Barcelona. El policia no va admetre el comiat en català i de manera autoritària el va voler obligar a rectificar. El professor de la Universitat Politècnica de Barcelona, que sempre parlava segons la llengua de l'interlocutor, no va voler canviar davant aquesta actitud tan prepotent, i dos policies el varen agafar pel seu compte i quasi li varen fer perdre el vol. Els va denunciar i un jutge va arxivar la causa perquè no es podien identificar els agents, però aquests havien iniciat un procés de denúncia segons la “llei mordassa” i recentment li ha arribat la notificació de la multa. De totes maneres, ara sí que se sap qui varen ser els policies que varen posar la denúncia i ell podrà actuar també, si ho creu convenient.

També surt la notícia que un funcionari es va negar a atendre un nigerià en castellà al Registre d'associacions de les Illes. Aquesta persona ha denunciat el funcionari al Servei d'atenció als delictes d'odi de la policia local. Aquest succés, que no sol tenir lloc a la nostra terra, no crec que hagués ocorregut si la persona hagués estat occidental. Crec que el racisme hi va tenir alguna cosa a veure. De totes maneres, el nigerià, taxista i estudiant de dret que fa vint-i-set anys que viu aquí ha après el comportament del colonitzador, ja que hagués pogut aprendre la llengua pròpia, la llengua catalana, i segurament l'ha apresa com confessa, però diu que no la sap llegir. Tots sabem que qui sap llegir castellà i entén el català, sap llegir-lo. No s'ha volgut integrar a la terra que el va acollir? Deu seguir directrius dels que odien la terra, la cultura i la llengua? Fa el mateix que un jutge d'Alacant que no admet un escrit de la Generalitat de Catalunya en català?

Tot això passa mentre una cambrera d'un bar no vol atendre una persona que li demana una consumició en català, i convida el client a parlar en anglès, italià o alemany, però no en català que no serveix per res. Tanta sort que els propietaris del bar s'han disculpat i han assegurat que aquesta no és la línia que segueix aquest establiment, però mentrestant, arriba un pare a una escola a parlar amb el mestre, i aprofita per dir que si el seu fill va malament tot és per culpa del català. Diu que tot és culpa de la immersió. Es veu que ha après aquesta paraula equívoca que entre tots han aconseguit posar en circulació, encara que no sigui real. Sempre he explicat que la immersió lingüística és una tècnica didàctica temporal que s'aplica a algun determinat grup d'alumnes i que deixa d'aplicar-se, quan ja entenen la llengua que havien d'aprendre. Després es fa ensenyament en català, en castellà, en anglès o en una altra llengua.

El mestre va haver de recórrer a tota casta de recursos per explicar-li al pare que no era vera que l'aprenentatge del català no servia per a res, que era el que li deia el pare, que pronunciava les mateixes paraules que la cambrera del bar, tot verí inoculat per polítiques estil José Ramón Bauzá, o de mitjans de comunicació en la línia de la FAES i del PP. La necessitat que té qualsevol poble de defensar la seva llengua, preservar-la, conservar-la i usar-la està en mans del poble i de les autoritats. Si aquestes en algun moment l'han volguda fer desaparèixer, és necessari restituir tot el que s'ha robat, i això és la normalització lingüística, i aquesta normalització implica que l'ensenyament es faci en català, i s'ensenyin totes les altres llengües que calguin. Aquell pare no va quedar convençut, però s'hauria d'haver avergonyit d'haver après el tarannà de l'opressor.   

Aquest mateix mestre em deia que la seva escola, que té un projecte lingüístic com mana la normativa i que es fa un mínim ensenyament en català, no ha superat encara el problema que hi hagi algunes classes de català que requereixen l'ajuda del castellà per dur-se a terme. L'alumnat de cap de les maneres aprèn el català com el castellà, quasi no l'entenen i no el parlen. Aquest mestre també va fer una bona reflexió i va dir que a la majoria d'escoles de Palma i de les zones costeres, les zones turístiques, passa una cosa semblant. Si algú no ho creu que faci una prova. Es tracta d'enviar uns quants alumnes dels darrers cursos que s'imparteixen en el centre amb un encàrrec de fer saber oralment alguna cosa a totes les classes de l'escola. O a fer alguna petició o el que sigui. Que demani després quina llengua han utilitzat.    

Quan tot això passa, els futurs governants del PP, contraris a la llengua i la cultura catalanes, esmolen tots els recursos per continuar atacant la normalització lingüística.  Mentre, els partits en el Govern, que se suposa que són defensors de la llengua i de la cultura sembla que no facin res. Pareix que temen dur endavant una política lingüística sense manies i sense sentiments d'inferioritat. De totes maneres, que se sàpiga d'una vegada que no es fa immersió lingüística. Els únics que hem anat a l'escola amb immersió lingüística som tots aquells que no vàrem conèixer l'existència del castellà fins que vàrem anar a l'escola, i allà se'ns va immergir en una escola castellana.

Joan Lladonet | 27 març 2017  

https://dbalears.cat/opinio/2017/03/27/300052/gran-mentida-immersio-linguistica.html

Respostes

Configuració
  • willybarna12.611 11 167👍 3.778

   OcellotdeBoscFeréstec escrigué:
   La gran mentida de la immersió. Polítics i periodistes ens menteixen sense cap tipus de vergonya. Tots mirant cap un altre costat com imbècils. Fa mal la veritat, el poble únic és mentida. El Govern permet que els catalans siguem maltractats cada dia i a tota hora.
   Segregació.
   • OcellotdeBoscFeréstec6.351 7 338👍 1.214
    Totalment. 

    Estic fins als collons de defensar catalans humiliats per escòria forastera. Amb mi no poden, però la meva vida diària és una lluita constant, una merda.

    "Català, per molt que et costi, caldrà ser algun dia insensible, i dur, i venjatiu. Si no sents la venjança (la venjança depurada d'odi, restablidora de l'equilibri romput) si no sents la missió de castigar, estàs perdut per sempre. No oblidis, confien en la teva manca de memòria. No t'entendreixis, confien en el teu sentimentalisme fàcil. No t'apiadis, confien en la teva compassió, ells, els botxins."

                       JOAN ESTELRICH ARTIGUES (MALLORCA, 1896-PARÍS, 1958)

    "No sospiréssiu pas la nostra llibertat sense passar per l'odi. Mentre no els odiem no els podrem vèncer mai! Cal, doncs, propulsar l'odi contra Espanya o deixar d'existir."

                      JOAN SALVAT PAPASSEIT (BARCELONA, 1894-1924

    • EstatpropiUsuari sumador166.773 11 1👍 28.432
     Saps com va acabar el lligaire Joan Estelrich? Donant suport al franquisme. No és gaire bon exemple. Tot i que reconec la seua gran tasca per la llengua en temps de la Mancomunitat.

     En canvi Pappasseit. 
   • __27961__6.367 7👍 1.901
    Si la segregació és per separar-nos de vosaltres i d'altres imbècils com l'Ocellot és una molt bona idea.
  • Roderic17.883 15 94👍 9.018
   Què hi tens en contra del futbol?
   • Aquest missatge ha estat esborrat
   • Aquest missatge ha estat esborrat
    • Aquest missatge ha estat esborrat
     • Aquest missatge ha estat esborrat
      • Aquest missatge ha estat esborrat
       • Aquest missatge ha estat esborrat
    • Aquest missatge ha estat esborrat
     • Aquest missatge ha estat esborrat
      • Aquest missatge ha estat esborrat
    • Aquest missatge ha estat esborrat
    • Aquest missatge ha estat esborrat
    • Aquest missatge ha estat esborrat
   • Rolf Steiner12.962 10 162👍 5.313
    Punyetes amb la censura... ha tornat Francisco Franco ?
   • eestlaasedcatalà10.727 3 198👍 2.203
    Caldria afegir-hi un "EN CATALÀ HÒSTIA!" com el hable en cristiano però versió catalana. O tens algunes altres expressions?
  • mr_nice1935.801 5 364👍 6.416
   Segur que renyant-los molt aconseguiràs que canviïn d'idioma i s'estimin molt el català 
  • EPS62.170 13 8👍 10.967
   Si és per això, paciència, els podràs criticar després del referendum, la DUI o el que sigui, ara hi han altres prioritats.
  • willybarna12.611 11 167👍 3.778

   OcellotdeBoscFeréstec escrigué:
   Polítics independentistes, sou uns malparits fills de puta.

   Els meus fills no poden estudiar amb la seua llengua i vosaltres polítics independentistes ho permeteu, permeteu que a classe un parell de sudamericans imposin la llengua castellana sobre la llengua catalana dels meus fills.

   Permeteu que mons parells facin panys i mànigues per explicar la seva malaltia a un metge colon inadaptat que diu que no entén el català i els humilia. I vosaltres polítics catalans independentistes ho permeteu, permeteu aquesta humiliació diària, constant, a tota hora i en tots els àmbits.
   Si els teus fills tenen aquest problema a l'escola potser el primer pas que podries fer es intentar contactar amb la resta de pares catalanoparlants que tenen fills en la mateixa escola que el teu fill, un cop contactats els hi exposes el problema i llavors els que estiguin d'acord amb el teu punt de vista doncs que s'associin amb tu i us constituiu en una Associació de Pares d'Alumnes per una Escola en Catala.

   En el cas de que sigueu molt pocs intent esbrinar a nivell del teu barri o municipi quants pares volen que els seus fills siguin educats al 100% en catala, i quan arribeu com a minim al centenar de persones us constituiu en una associació amb uns estatuts clars i sense cap mena d'ambiguetat pel que respecta a la llengua de docencia per als vostres fills.

   Despres demaneu una entrevista amb algú relevant de la Conselleria d'Ensenyament per tal de demanar-los que en el proper curs tots els vostres fills estiguin junts en una mateixa escola en la qual hi hagui immersio linguística real en catala.

   És vital que si en un lloc com per exemple l'Hospitalet de Llobregat hi han de promig en cada escola pública 20 o 30 alumnes que els seus pares volen escolaritzar en catala pero que estan escolaritzats majoritariament en castella, doncs que aquests pares s'associin amb d'altres fins a ser un minim de massa crítica per tal de que tots els seus fills puguin ser escolaritzats totalment en catala tots junts en la mateixa escola.


   Si ets pare de fills en edat escolar ja saps el que tens que fer, les primeres passes a seguir.

   Si vius a l'AMB corres un risc molt elevat de que en els més de 10 anys que dura l'ensenyament obligatori el teu fill/fills acabin en major o menor mesura espanyolitzats.

   De moment el dret de lliure associació encara no és illegal a l'estat espanyol, i com que pagueu impostos teniu dret a una escola pels vostres fills en un entorn plenament catala. Doncs simplement el que has de fer primer de tot és esbrinar en el teu entorn més immediat quins pares d'alumnes comparteixen les mateixes inquietuts que tu.

  • henke56.797 11 9👍 9.655
   Tens tanta raó que fa mal llegir-te.
  • tonibm19254 2👍 155
   Doncs jo aniria a parlar amb el director/cap d'estudis/professors i em queixaria. Si ho fas amb altres, millor.

   I si no et fan cas, denúncia.
  • eestlaasedcatalà10.727 3 198👍 2.203
   En part tens raó. En part.
 • Indiclm1.500 2 990👍 452
  M'encanta com està redactat. Bé, la cosa és que es necessita o un govern comprensiu amb les llengües i cultures d'un estat, o un estat independent on això es pugui gestionar de primera mà. 

  I la qüestió és que ni els de ses illes, ni els valencians ni els catalans tenim això.
 • EPS62.170 13 8👍 10.967
  No diré que sigui perfecte ni molt menys això de la immersió, però està clar que si no fos per ella encara menys gent sabria català. També val a dir, que fer la inmersió, en zones on no hi ha cap catalanoparlant a les aules, doncs és força inútil, pq les classes s'acaben fent en castellà.
 • grava3.454 2 591👍 5.328
  Estic bastant d'acord amb l'article. Ara, no sé què hi tenen a veure els comentaris feixistoides que han apegat a sota. Sembla l'enrabiada d'un vell a qui uns marrecs han trencat un vidre, i ho aprofita per desvariejar sobre la degeneració de la raça i del món. Fa olor a desconnexió de la realitat, a agafar-se a tòpics de cartró pedra per no veure que entre els castellans, i també entre els catalans, hi ha de tot. I que evidentment aquests exabruptes, estan en minoria al nostre país i essent residuals a l'estat, no ens donaran l'oportunitat que mereixem per sobreviure
 • Sau de Treviac5.497 2 390👍 6.913
  Cert, tot fals. En aquest país les elits regionalistes ens han instal·lat a tots plegats fa molt de temps en un somni cofoista, en una irrealitat lingüística basada en quatre estadístiques manipulades que ens parlen que el català l'entén cada cop més gent. En això, en aquesta petita victòria basaven la seva mentida. Però l'allau immigratòria dels darrers quinze anys ha fet baixar aquesta única estadística que fins fa uns quants anys era la única favorable al català. 
  Prou de mentides per part de la classe política suposadament independentista catalana. La immersió lingüística ha estat un pedacet que ha deturat a mitges la inundació castellanitzadora. Ara, només decidides polítiques recatalanitzadores, la oficialitat única del català i mesures clares que desprestigiïn el castellà i el facin retrocedir (a la vegada que es prestigia el català), poden començar a revertir la situació que ara mateix ens condueix al desastre. 
  El primer pas és la independència i la consciència per part de la gent que el català es troba en un gravíssim perill de mort i que cal fer el que sigui per salvar-lo. 
  El nacionalisme català és el remei. 
 • EstatpropiUsuari sumador166.773 11 1👍 28.432
  Merda, ja m'he perdut la batussa de dalt!  Per què coi han de censurar els missatges? 
  • willybarna12.611 11 167👍 3.778

   GatNegre escrigué:
   És un fet que el català és un idioma extingit en moltes zones de Catalunya. Ja no es tracta d'esperar al futur, no, el futur ja és aquí. I el futur és heterogeni: hi haurà zones de Catalunya amb poca població on el català gaudeixi de bona salut, però moltes d'altres, amb molta població, on el català és quelcom absolutament extraterrestre que està allà, escrit al nom dels carrers i les places, i enlloc més. Centenars de milers de persones que viuen a Catalunya tenen respecte 0 pel català i per la catalanitat, és més, a molts els repugna.

   Davant d'aquest FET, el catalanisme oficiós ha volgut mirar cap a un altre cantó, i afirmar que tot anava bé, que érem un sol poble etc. Són els mateixos que van a les manis de Welcome Refugees, una mena de subnormalisme profund que infecta els catalans de manera aguda i perillosa. 

   La meva conclusió és que no hi ha res a fer, a més no han parat d'arribar més i més immigrants. Jo, que visc i m'he mogut en entorns de colonització espanyola, ja n'estava acostumat. Però últimament em fixo en zones en les que s'espera més presència del català, zones com Lesseps, el Guinardó, Travessera de Dalt, Vallcarca... Certament el català és més present, però és decebedor passar pel costat d'una escola, en zona teòricament catalana, i escoltar tots els adolescents parlant castellà. A més un castellà com el de l'Hospitalet, un castellà quillo, maleducat, fotent crits pel carrer. És fastigós. No és només que estan arraconant el català, és que estan arraconant el nostre tarannà, la nostra cultura, la nostra essència.

   Aquest és el resultat de la immigració, multiculturalistes de merda.
   Espera al final de Setembre com a minim abans de llencar la tovallola ....... no ens precipitem


 • Juan Lloris6.317 7 340👍 4.066
  Ací deuen haver-se dit de fill de puta per a amunt.
 • Ian Giorgio5 2👍 3
  Sembla mentida que encara hi hagi gent en contra de l'IL amb el reconeixament fins i tot internacional qu'ha rebut.
  Visca la llengua i topts els procèsos contra Madrid.
  //*//
 • Alcalaní_PV13.494 9 154👍 857
  Per què m'han esborrat un comentari meu on justetament replicava un dels comentaris racistes?
 • EnginyCatUsuari sumador6.151 8 350👍 738
  De quina zona ets, més o menys ?
 • Montse Sarret1 2👍 1
  Estic d'acord amb l'article, pel que fa a l'ensenyament, a Catalunya passa més o menys el mateix a les escoles on la majoria d'alumnes no tenen el català com a primera llengua.
  Ara bé, l'article afirma que la immersió acaba quan l'alumne enten el català, però no és pas així. La immersió ofereix contextos en què l'alumne comença a utilitzar la llengua que no coneix a partir del model del mestre, i acaba quan l'alumnat es pot expressar amb fluïdesa en la nova llengua.
 • __31124__249 2👍 107

  Fa ANYS que denuncio que la immersió és una FARSA de bon començament. Però no passarà res, ningú no mourà ni un dit, perquè, per una part, als catalans tant els fot, i per l'altra, és el Parlament sencer que és el primer interessat que ningú no mogui ni un dit.

   

   
   
   UNA ESCOLA AFRICANA.
   

  Fa uns quants anys em trobava a l’Àfrica, en una capital de província més aviat remota, inspeccionant hospitals. Una feina encantadora. Alguns hospitals podies olorar-los mig quilòmetre abans d’arribar-hi. Els departaments de cremats, sobretot, eren estampes de postal. Dic que d’això fa anys, però hi ha una parella de cremats que encara ara no em puc treure del cap.

  Ella estava desesperada, així que es va ruixar amb un bidó de deu litres de querosè i es va calar foc. Just en aquell moment, ell va entrar-hi. Ella, feta una torxa humana, va abraçar-lo i no el va deixar anar. Quan jo els vaig conèixer els tenien en llits paral·lels. Van trigar deu dies d’agonia a morir-se, que van ocupar a omplir bolquers, beure sucs amb una canyeta, patir uns dolors inimaginables i maleir-se mútuament. Ai, l’amor.

  Com es pot entendre, tenia ganes de canviar d’aires. Així que quan vaig acabar amb les inspeccions em vaig dirigir a un llogarret que anomenarem Malango. Mentre feia la ronda dels hospitals n’havia sentit a parlar molt, de l’escola de Malango. Tenia molt bona fama i tothom, cosa curiosa, es disputava el mèrit d’haver-la construït. Segons el representant d’una ONG, l’escola havia estat possible gràcies al seu finançament. Però si vostè parlava amb algun autòcton de Malango, el mèrit era seu,

  perquè després de tot la mà d’obra l’hi havia posat la gent del poble. Els missioners
  assentien a aquest argument, però en privat
  et deien que tot aquell esforç no hauria servit
  de res sense la seva supervisió tècnica. El govern no volia ni sentir-ne a parlar, dels missioners. Aquella era una obra pública feta per l’administració pública, i punt final. Argument que era absolutament refutat pels exguerrillers. Segons l’exguerrilla, aquella escola s’havia edificat en un departament que ells controlaven, així que era cosa seva. I si tenia algun dubte estaven disposats a buidar-me un carregador de Kalàixnikov al cap, més que res per aclarir-me les idees. Oke y? Bé doncs, jo creia que seria una bona idea canviar l’Africa atrox dels hospitals per l’Africa felix de les escoles, i així endur-me’n un record bonic. Enfilo cap a Malango i em planto davant de l’escola.

  Mare meva. Quin desastre. Allò s’assemblava tant a una escola com el drap d’un mecànic a un mocador de Maria Antonieta. Una simple
  planta rectangular, parets de ciment

  sense pintura. Segons em van informar, aquell forat d’allà dalt era el buit de la placa solar, que havia trigat

  exactament sis dies a ser robada. I sota els alers, una horda de ratpenats. Almenys n’hi havia tres mil. “Però, què hi fan aquí, aquestes bestioles?”, em vaig esverar. Si recordo la pregunta, més aviat estúpida, és per la resposta: “Dormir”.

  Vaig fer un esforç per oblidar-me de l’escola de Malango, fins que una temporada després em va tocar passejar-me pels instituts del cinturó barceloní. Des d’aquell dia cada cop que algú em parla de la immersió lingüística canvio de tema. Per què? Perquè tot és fals.

  És mentida, una farsa col·lectiva. La llei d’immersió lingüística, simplement, no s’aplica. De la vintena llarga de professors que vaig conèixer només una noia tenia moral per fer servir el català. Els altres ni ho intentaven, ni a les aules ni als

  passadissos. Naturalment, si vostè va a les fondàries de Girona, tots els nens i nenes parlaran català. Però és que això en temps de Franco ja era així. De fet, un té la impressió que

  sense cap llei en absolut el règim lingüístic de les nostres escoles seria exactament el mateix. I mentrestant, vinga polèmica, i més, i torna-hi.

  Com hem arribat a aquest extrem? Per la síndrome de Malango, per dir-ho d’alguna manera. Tots els agents implicats obtenen algun benefici d’una realitat fictícia, o estan obligats a sostenir-la, així que ningú es molesta a desmentir-la. El tripartit no pot admetre que una llei cabdal en aquest país és senzillament ignorada. No pot, perquè allò que estructura un govern és la seva capacitat per fer complir les lleis, i la d’immersió lingüística és definitòria. Per la seva part, CiU tampoc pot denunciar res, perquè en va ser l’impulsor i perquè durant els seus mandats la situació era idèntica a l’actual. I evidentment, PP i Ciutadans callen, perquè són els més interessats a fer-se passar per víctimes.

  Afortunadament encara queden molts catalans que exerceixen de catalans. Gent que, quan va a Madrid, o al món, està disposat a defensar quatre

  veritats irrenunciables. Però una cosa és fer-se valer, i una altra molt diferent que et caiguin garrotades per una fantasmagoria. I així ens va.

  L’altre dia era en un bar. A la taula de darrere meu sento quatre veus. Parlaven en un registre del castellà que feia anys i panys que no sentia.

  Aquell castellà àgil, nítid i creatiu, també tan excloent de la generació Vaquilla. A més, eren quatre veus compactes, unificades per un no sé què de solidari entre elles.

  Em giro. Eren quatre mossos d’esquadra.❋

   

  Albert Sánchez Piñol

   • Segon_usuari_Bob5.821 10 363👍 7.092
    No és cap secret que el català està morint. I tampoc ho és que a la majoria dels polítics autoanomenats independentistes ja els està bé.

    Avui ja no és una eina útil de comunicació a Catalunya si els que la poden usar amb més o menys competència de forma normal no arriben ni al 50% de la població, mentre tenim una altra llengua que és acceptada com a comuna i que entén i parla tothom.

    Revertir la situació (a banda de la independència) demanaria canviar un munt de polítiques actuals en aspectes que no tenen a veure estrictament amb la llengua i que ningú està disposat a canviar.

    Per això crec que el català anirà disminuint per acabar desapareixent en un parell de generacions. Ho veurem clar un cop proclamada la independència quan es faci el castellà oficial també, ho vendran com una constatació de la realitat al carrer i a partir d'aquí tot el que sigui oficial serà també en castellà, anys després es veurà que és absurd mantenir dues llengües si amb una que coneix tothom ja en tenim prou mentre que l'altre ja no és usada per ningú a la pràctica.

    És pot evitar això?

    Ho veig difícil, només un procés d'independència molt complicat i amb molta violència que fes sorgir una reacció patriòtica molt forta, o la victorià d'un partit nacionalista català en una Catalunya independent podria revertir la situació, però crec que a partir de l'oficialització del castellà com a idioma de la Catalunya independent, la guerra ja està perduda.
    • Pedrolo10.755 3 198👍 4.881
     Així es... i a vegades encara pitjor.
    • Aufrany4.988 3 436👍 4.993
     És que a mi se'm fa molt difícil creure que un poble que no s'atreveix a parlar la seva llengua s'atrevirà a lluitar per la seva llibertat, o que la mateixa classe política que és incapaç de fer complir legislació vigent, la respectiva a la llengua, serà capaç de fer complir la lLlei de transitorietat jurídica que serà automàticament anulada per l'Estat Espanyol.
  • Pedrolo10.755 3 198👍 4.881
   El poble català vivim de moltes mentides. Ens agraden. En Sánchez Piñol diu "És mentida, una farsa col·lectiva. La llei d’immersió lingüística, simplement, no s’aplica"... Peró hi podríem afegir el català de TV3, la revolució que és tenir urnes pròpies com Andalusia, avenços propis en Hisenda que ja té Murcia i un llarguíssim etcétera.

   Serà que als catalans ens agrada viure en la mentida i l'engany.
 • ocelldefoc4.130 6 519👍 1.486
  Podria, sense conèixer la realitat de les aules perquè senzillament no sóc estudiant, acceptar els comentaris, sobretot per allò que veig en gent de 20 anys.

  Ara bé, creieu que ara precisament és el moment d´obrir aquest debat quan no s´ha fet en vint anys?

  No tenim un procés en marxa que hem d´acabar?

  No serà un estat independent qui podrà revertir aquesta situació? 

  Doncs cada cosa al seu lloc!

Publicitat

Fòrums

 • 9.286.735 missatges
 • 220.707 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat