Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Les barretines [fil editat amb més informació]

Benfresc12.996 6 161👍 12.161
La barretina és la peça de vestimenta característica de l’home català i encara en l’actualitat s’utilitza, per bé que de manera minoritària. L’historiador Enric Riba sosté la teoria que l’origen de la barretina és el barret frigi, una lligadura amb origen a Frígia, a l’Àsia Menor, però és complicat de demostrar. A Catalunya, la barretina es va començar a utilitzar a la segona meitat del segle XVII i es va dur de forma generalitzada fins al segle XX, sobretot a les zones rurals. De barretines n’hi havia de diversos tipus i els dos colors més habituals eren el vermell i el morat i es portava de diferents maneres. Les barretines que es poden veure al Museu Etnogràfic de Ripoll estan disposades sobre uns bustos d’Ignasi Buxó i Gou (1860-1944). En canvi, la dona anava coberta amb la caputxa, que duia en els actes religiosos: blanca les donzelles, negra les dones adultes. La barretina ha caigut totalment en desús en la vida quotidiana, malgrat que és considerada un símbol de catalanitat i s’utilitza habitualment en actes folklòrics, com les ballades de sardanes, pessebres vivents o representacions de Pastorets. Els personatges que més han popularitzat la barretina al segle XX són segurament Jacint Verdaguer i Salvador Dalí. Les seves variacions també s’utilitzen a l’escenificació d’alguna òpera ambientada a Nàpols.

Tipus de barretina:

 • Barretina d’arròs i fideus o d’escórrer fesols: petita, cònica i amb una borla al cap. Típica de l’Empordà.
 • Barretina de capellà: de punt de seda i negra, la duien els capellans.
 • Barretina de dormir: de roba blanca.
 • Barretina de dos intents o dos cairells: barretina vermella amb el folre negre que es pot girar en cas d’haver d’anar de dol.
 • Barretina de garbí o plana: la que es podia dur plegada.
 • Barretina llarga: la que es deixa caure per l’esquena.
 • Barretina de mariner: vermella, poc llarga i típica dels mariners.
 • Barretina musca: la que té el color morat com a dominant.
 • Barretina de niu: es porta aixafada a la punta.
 • Barretina de notari: petit, de color fosc, i amb ratlletes al voltant del front.
 • Barretina vermella: la que és roja unicolor.

http://somcultura.com/barretines-museu-etnografic-ripoll/

                                        ------------------------------------------------------------------

Un usuari comenta:

La barretina no es va començar a fer servir en terres catalanes el segle XVII. Ja es feia servir de molt abans. En època medieval segur. A l'Atles Català de 1375 ja hi apareix un mariner català amb barretina.
 
                                       -----------------------------------------------------------------

Més informació aportada per raconaires:

La barretina i la seva implicació a Amèrica

Si els catalans van ser els primers descobridors d'Amèrica, els primers colonitzadors i pobladors, havien de deixar rastres diversos en la indumentària dels seus habitants. Aquest és el cas de la barretina, que, a més a més, també, com a Catalunya, va ser presa com a símbol de llibertat. L'Enric Riba ens ho explica en aquest article, que va presentar com a ponència al 12è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica, d'Arenys de Munt

 

Avui us parlaré de barretines, aquesta peça de roba, vermella, que a vegades, i molt de tant en tant, portem al cap, però que abans era molt tradicional, popular i gairebé tots en portaven, sobretot els pescadors i mariners, que l'havien convertida en eina de treball. També l'anomenen "gorro frigi". Anirem veient com al llarg dels segles la barretina és present en molts llocs. S'ha especulat que l'antecessora de la barretina podria ser el gorro frigi. Aquest cofat era semblant a una caputxa i tenia dues betes que queien damunt les espatlles per tal que aquestes es poguessin lligar sota la barba. Vull fer un incís amb el nom i amb la forma. Hi ha diversos noms donats a la barretina durant els anys i també ha tingut diferents formes, mides i colors. M'he dedicat a buscar barretines per tot el món i n'he trobat al llarg de diversos segles. Aquí les teniu. Comencem el recorregut.Seguir llegint:  https://www.inh.cat/blog/La-barretina-i-la-seva-implicacio-a-America

                                           ---------------------------------------------------------------------

Un raconaire comenta que un senyor anomenat Lluís Ginestà és un artesà de barretines de Santa Coloma de Farners i les fa de molt bona qualitat.

En aquest web trobem barretines de qualitat per comprar per internet, jo n'he comprat una i està molt bé:
http://www.comprar.barretines.cat

Llibre d'en Pere Anguera, que porta per títol "La barretina, la imatge tòpica del (pagès) català", editat per Rafael Dalmau Editor.
http://larenaixensa.blogspot.com.es/2009/12/la-barretina-la-imatge-topica-del-pages.html

                                         ----------------------------------------------------------------------

Una senyora ens ensenya a fer una barretina:
https://www.youtube.com/watch?v=K2BGDIhUZHk

Aniré penjant nova informació que aneu aportant.

Respostes

Configuració

Publicitat

Fòrums

 • 9.254.620 missatges
 • 219.582 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat