Fòrum

Divisió administrativa de la Catalunya independent i eleccions.

eestlaasedcatalà7.069 1 299👍 1.371
Ho porto pensant ja un temps. Seria una mica extrany què en una Catalunya independent només es fessin eleccions nacionals i municipals. Jo sóc defensor de les comarques com a divisió administrativa interna, però; seria normal fer 45 eleccions comarcals? O es tindrien que utilitzar les vegueries per a això i que aquestes fossin la divisió administrativa interna del país?

Feu les vostres propostes.

Respostes

Configuració
 • ocelldefoc3.313 4 603👍 766
  Per un país com Catalunya, amb una macrocefàlia barcelonina exagerada, només és factible un model electoral que combini la presència de diputats de tots els racons del país amb la proporcionalitat fent que qui guanyi sigui veritablement qui treu més vots.

  Això obliga a descartar districtes uninominals per comarca degut a la gran diferència de població existent entre les diferents comarques catalanes, i també a bastir circumscripcions veguerials pel mateix motiu.

  Per tant, si parlem de circumscripcions, només es pot trobar una solució mitjanament satisfactòria unint les vegueries demogràficament febles (Plana Lleida+Pirineu// Terres Ebre+Camp Tarragona// Penedès+Cat. Central) i dividint en diferents circumscripcions la vegueria superpoblada (Barcelonès + 2 o tres cirumscripcions més: si fossin tres, Baix Llobregat, Vallès occidental i Vallès oriental + Maresme).

  Si parlem de districtes uninominals, hem de trobar una xifra base sobre la qual bastir-los i a partir d´aquí unir territoris veïns i similars. Si en volem entre 50 i 60, sortirien al voltant de 100.000 habitants per districte. La Vall d´Aran i els residents a l´exterior serien un districte cadascun.

  Aleshores, per població, caldria fer els reagrupaments o segmentacions necessàries.
  Tot l´Alt Pirineu no arriba als 100.000 habitants i menys sense la Vall d´Aran, però en ser Vegueria hauria de formar un districte uninominal.
  A la plana de Lleida, Lleida amb 130.000 habitants donaria per un altre districte, però lluny del posseir-ne dos. A la resta de la vegueria i viuen al voltant de 200.000 persones i permetria de fer dos districtes. Un podria ser la zona més fruitera del Segrià i el Pla d´Urgell amb l´afegitó de les Garrigues, comarca molt relacionada, i l´altre podria ser la zona més cerealística englobant la Segarra, l´Urgell i la Noguera.
  Si anem a la Catalunya Central, Manresa no té prou població per ser una ciutat-districte, però se li poden afegir municipis veïns conurbats i ja es forma un districte demogràficament coherent. Osona, amb el Lluçanès, arriben a la població que cal per ser districte. El Berguedà i el Solsonès (i el Moianès) no hi arriben, però unint aquestes comarques amb la resta del Bages, arribem a la xifra requerida. Si anem cap al Penedès, tant l´Anoia, com el Garraf o l´Alt Penedès tenen la població per ser districte. Entrant ja a la província de Tarragona, el Baix Penedès també pot ser districte. 
  Reus i Tarragona son ciutats que elles mateixes serien districtes electorals perquè tenen 100.000 i escaig habitants. Caldria aleshores agrupar la resta de poblacions de la vegueria en dos grups per fer dos districtes. Es pot fer sector oriental i occidental o bé interior versus costa.
  Les Terres de l´Ebre, amb 200.000 habitants escassos, dóna a dos districtes. Per la distribució de la població, el Montsià més la costa del Baix Ebre per un costat i Tortosa i tot l´interior sembla el més coherent.
  A la Vegueria Gironina, Girona ciutat té prou població per ser una ciutat-districte. El Baix Empordà i l´Alt Empordà per elles soles també tenen població per ser una comarca districte. La Garrrotxa, el Ripollès i el Pla de l´Estany no hi arriben, per unint-les les tres es pot fer un districte coherent. Hi ha espai encara per dos districtes, que haurien de ser la resta del Gironès i la Selva. Un districte seria la Marina de la Selva, molt poblada, i la resta en podria fer un d´interior.
  A la vegueria de Barcelona, Terrassa i Sabadell i també Badalona i l´Hospitalet, per població, farien dos districtes per ciutat. Mataró un, aixì com Sta. Coloma de Gramenet. En ser una zona molt poblada, sovint amb dos o tres municipis es faria un districte.

  Caldria després trobar una fórmula per a que de manera gradual, conforme el temps passés aquests districtes poguessin canviar segons els canvis demogràfics.
  • Corb13.537 7 145👍 3.589
   Per un país com Catalunya, amb una macrocefàlia barcelonina exagerada, només és factible un model electoral que combini la presència de diputats de tots els racons del país amb la proporcionalitat fent que qui guanyi sigui veritablement qui treu més vots.

   Això és fàcil de fer.

   Diguem que tens el Parlament de 135 escons. Dos terços, 90, els reparteixes pel territori com vulguis perquè tothom estigui representat. Amb vegueries es pot fer perfectament, per exemple. Aquí no cal preocupar-se gaire per si un escó a la Vall d'Aran Pirineus necessita menys vots que un a Barcelona o el Penedès. La resta d'escons, 45, són compensatoris i s'escullen a nivell territorial global tenint en compte els 90 ja repartits fins ara.

   A Suècia tenen també un problema de densitats de població:   On un escó a Estocolm costa 57600 vots i un a Gotland 28601 vots, per exemple. I per això fans servir un sistema d'escons compensatoris:

   A les eleccions del Riksdag, 310 dels membres són triats mitjançant un sistema de representació proporcional de llistes de partits dins de cada un dels 29 districtes electorals de Suècia. Els 39 escons restants en el Riksdag són "seients compensatoris," distribuïts entre les parts en els números que assegurin que la distribució de les parts en el Riksdag correspon amb la distribució dels vots a nivell nacional en la major mesura possible.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Elections_in_Sweden#Seat_allocation 


   I els hi queda un parlament així:  • Carousel2.611 1 692👍 2.106
   Doncs s'assembla força a la proposta del PSC.

Publicitat

Novetats

Fòrums

 • 8.787.379 missatges
 • 204.559 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat