Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

El Bitcoin està patint una guerra civil que podria acabar per partir-lo en dues monedes

FollUsuari sumador77.380 12 3👍 40.020M'he proposat explicar un tema que em fascina però que és complicat. Ja és complicat entendre com funciona el Bitcoin, encara ho és més entendre el que està passant. Però ho intentaré i intentaré simplificar-ho al màxim.

Començo pel començament i intentaré mantenir-ho simple:

- El Bitcoin té problemes d'escalabilitat. El límit dels blocs és 1mb i això no s'ha tocat fins ara. Ha arribat a la cotització de $14.000 milions d'euros i per tant toca fer una actualització per d'alguna manera per intentar possibilitar que pugui validar més transaccions per minut. Com que la gràcia del Bitcoin és que és descentralitzat i ningú el controla les actualitzacions funcionen per adopció, és a dir si una adopció és bona i convenç a la majoria d'implicats i aconsegueix una adopció superior al 95% a partir de llavors passa a ser el sistema. Si no aconsegueix el consens, doncs no. Si algú intentés forçar-ho amb menys suport, per exemple amb el 51%, es podria produir un "Hard Fork", és a dir la moneda es partiria en dos, que competirien per veure qui és l'autèntic Bitcoin.

Davant del problema d'escalabilitat s'han creat dues escoles:

- SegWit és l'actualització que proposa Bitcoin Core, que són diguem-ne els programadors originals i que han escrit més del 90% del codi de Bitcoin fins ara. Proposen optimitzar el codi i una sèrie d'optimitzacions per possibilitar més transaccions per bloc sense tocar la mida dels blocs per ara. Prioritzen l'essència descentralitzada del Bitcoin perquè ningú tingui massa poder sobre ell.

- Bitcoin Unlimited: Proposen bàsicament incrementar la mida dels blocs. Representat per Roger Ver, un inversor en Bitcoin que va ser dels primers i es diu que té en possessió uns 300.000 bitcoins (300 milions d'euros). A més d'inversions en vàries companyies mineres de Bitcoin. 

SegWit vol actualitzar-ho com s'ha fet fins ara, introduint una Soft Fork que no obliga a l'adopció i que si funciona es va adoptant poc a poc fins que passa el 95% i llavors ja esdevé incorporada al sistema Bitcoin i intocable fins la nova actualització.

Mentrestant Bitcoin Unlimited en teoria també vol això però està disposat a fer un cop d'Estat si cal, que seria una Hard Fork, és a dir els que li donen suport decidirien només validar els seus blocs i la moneda es partiria en dos, hi hauria dues cadenes de transaccions i dos valors diferents.


Però quina lluita d'interessos oculta hi ha?

Bé si indagues una mica veus que la discussió real és una altra. Hi ha diversos actors dins del procés que implica el bitcoin. Hi ha els usuaris, hi ha els nodes (els que possibiliten les transaccions com ara els intercanvis) i després hi ha els "miners" que són els que tenen ordinadors potentíssims desxifrant algoritmes per possibilitar les transaccions i guanyar Bitcoins.

En realitat la lluita és per el control. L'actualització que proposa SegWit seguiria donant molt poder als usuaris finals, als nodes i als intercanvis, el que és en definitiva "l'economia del Bitcoin".

En canvi, els miners, bàsicament basats a la Xina, defensen majoritàriament Bitcoin Unlimited perquè els hi permetria lucrar-se més i perquè els hi donaria més poder de decisió.

Hi ha qui ja hi ha començat a veure problemes entre les diferents mentalitats entre occidental i oriental, ja que els nodes, els usuaris i els intercanvis, majoritàriament basats a Europa i Estats Units, afavoreixen el sistema més descentralitzat de presa de decisions i volen evitar que algú tingui massa poder.

Els miners, majoritàriament xinesos, no donen tanta prioritat a això i volen tirar pel dret: volen blocs més grans que els hi generarien més beneficis i un creixement potencialment exponencial.


Per què seria tan negativa una Hard Fork?

Perquè de cop tindries dues monedes, que rarament tindrien totes dues el mateix valor. Però a més, es produiria una lluita ferotge. Teòricament quan es produís si tu tens 100BTC llavors tindries 100BTC i 100BTU. La gent que volgués que BTC triomfés vendria els seus BTU per fer baixar el preu i viceversa i es produiria una carrera a la baixa. Al final només quedaria un guanyador, però s'hauria fet molt mal a la marca Bitcoin i generat molta confusió per la gent que no hi entén, molts problemes als intercanvis i problemes a la xarxa.

Què està passant ara mateix?

Els dos estan intentant una Soft Fork. Mentre el 90% dels nodes estan amb SegWit, només el 29% dels miners ho estan. I el 40% han adoptat Bitcoin Unlimited.

En teoria qui mana són els nodes, els usuaris finals, si els usuaris finals adopten una moneda els miners que minin l'altra estarien minant el buit i no rebrien compensació. Per tant es pot dir que SegWit va guanyant, però de totes maneres la posició dels miners i sobretot de grans empreses mineres xineses que estan fent un oligopoli dificulta la implementació de SegWit fent que de moment no guanyi ningú.

Per què ha pujat el preu a $1000 últimament?

Perquè Bitcoin Unlimited ha patit dos daltabaixos (cosa que vol dir menys possibilitats de que s'atreveixin a fer Hard Fork): el primer que només llançar el seu protocol en 2 setmanes s'han detectat dos bugs importants. Això reforça la posició de molta gent que veu com Bitcoin Core són els millors programadors que hi ha ara mateix. I el segon és que els intercanvis, favorables a Bitcoin Core (SegWit) han dit que en cas de Hard Fork Bitcoin Unlimited passaria a tenir el ticker BTU i a comptar com una altra criptomoneda. I clar el tenir el nom original i BTC faria que molta gent s'aferrés a l'original, el que podria fer que en qüestió de dies BTU perdés el seu valor i per tant els fa ser prudents cap a intentar una Hard Fork.

Fins aquí l'explicació, no vull allargar-ho més. 

Respostes

Configuració
 • Ohtar17.229 7 95👍 7.962
  Hi ha algun afortunat per aquí que s'estigui forrant amb tot això?
 • FollUsuari sumador77.380 12 3👍 40.020
  Tot aquest increment de preu és abans que hi hagi un consens entre la comunitat per com escalar el Bitcoin.

  I també abans que se sàpiga la segona decisió de la SEC de deixar fer una ETF amb bitcoin.

  Si un d'aquests esdeveniments passa positivament, el preu es pot doblar tranquil·lament.

  Potser és això el que la gent està descomptant?

  Si s'implanta Segwit al Bitcoin, es podrà fer servir el "Lightning Network" que bàsicament és una xarxa de pagaments ràpids. Pot ser una vertadera revolució.
 • Ruc_Catala5.234 16 412👍 1.084
  No sé res del bitcoin ni entenc res dels algoritmes matemàtics que l'implementen, però com es pot entendre que una moneda que serveix per comprar coses/serveis reals es dispari amb una inflació que no té res a veure amb la dels preus d'aquestes coses/serveis reals?

  PD: Em recorda les tulipes holandeses, les accions de les punt com, … A l'últim que va fer calers el va seguir el primer que es va arruïnar.
  • FollUsuari sumador77.380 12 3👍 40.020
   Perquè la moneda depèn de l'oferta i la demanda.

   Si hi ha una crisi i la moneda d'aquí pateix inflació, el dòlar, que és més sòlid, pujarà de preu.

   El Bitcoin és limitat, no és com els altres actius, està preparat per mimetitzar l'or i que només hi hagi una quantitat determinada de bitcoins.

   Hi ha molta gent que de cop s'ha llançat a comprar-ne, a molst països com l'Índia el Bitcoin es paga un premium de 20% perquè la gent es desfà de les monedes fiat perquè el Govern de cop va fer aquella gamberrada de declarar nuls els bitllets grossos.

   Al Japó s'accepta Bitcoin per les dues grans cadenes de supermercats... Al Japó, on els interessos estan al mínim o negatius.

   La gent ha trobat un actiu que cada cop desperta més interès perquè manté el valor i no és un valor fictici, tu pots amb aquests bitcoins comprar coses i valen el que diu el preu.

   Però és que qualsevol moneda que sigui una mica estable es dispara de preu, com ara el franc suís, perquè els bancs centrals de tot el món s'han tornat bojos.

   L'or també fa anys que s'està apreciant.

   No és que tot s'apreciï sinó que la moneda que tenim es deprecia respecte a tot.
   • Ruc_Catala5.234 16 412👍 1.084
    Gràcies per l'explicació.

    Quan el bitcoin s'infla respecte les monedes estatals, fan falta també més bitcoins per comprar la mateixa cosa que abans? O sigui, si en un any ha pujat un 500%, vol dir que en calen 5 vegades més per comprar el mateix que podies comprar fa un any amb bitcoins, o funciona diferent que les divises "tradicionals"?
    • FollUsuari sumador77.380 12 3👍 40.020
     No, al revés, 5 vegades menys bitcoins, si t'he entès bé.

     És a dir el bitcoin aquest any ha passat de 1000 a 2000, el que vol dir que el que abans et costava 1 bitcoin ara et costa 0.5 o que el teu poder adquisitiu amb bitcoins s'ha doblat.

     (Però a veure no tot és l'efecte depreciació de la resta de monedes, és simplement la demanda que té com a actiu que inclou valor refugi, inversió, especulació, gent que li agrada honestament la idea...)
 • __30817__1.772 1👍 3.189
  Pràcticament estic doblant els 10 euros que em van sobrar de la meva darrera compra i que vaig comprar a 1200. Sóc ric
  • __30817__1.772 1👍 3.189
   Per cert, les fees s'estan anant de mare de manera desproporcionada. Comença a ser incòmode fer transaccions.

   Els que en sabeu, aquest increment de les taxes pot suposar l'entrada de més minadors amb equips menys potents?
    • __30817__1.772 1👍 3.189
     povaya
    • __30817__1.772 1👍 3.189
     I quin és el límit de dificultat i encariment de les transaccions? perquè de seguir així ad infinitum arribarà un moment que moure bitcoins no sortirà a compte, o que el bitcoin deixarà de ser competitiu respecte a d'altres divises, no? Intenta explicar-ho per a nivell p3 d'economia, saps que t'aprecio
     • JautenimUsuari sumador7.270 6 295👍 3.873
      No hi ha límit perquè les taxes funcionen com una subhasta. Diguem que els miners són els qui escriuen el llibre de transaccions, i l'espai dins aquest llibre és limitat. Com a usuari tu pots pagar la taxa que vulguis quan emets una transacció, però si ja no hi ha espai per a tothom i pagues menys que la mitjana no et faràn cas ni enregistraran la teva transacció al llibre.

      Això ha estat així des del primer dia i ja es preveia que passaria, però fins fa poc no s'havia arribat al límit de capacitat de la xarxa, i encara que es posin d'acord per pujar-lo d'aquí a un temps tornarem a estar igual. És tal i com dius, a mida que passi el temps la xarxa serà cada cop menys atractiva per a la gent normal i més elitista, ja que els miners només es molestaran a confirmar transaccions gegants amb taxes grans (suposant que el tinglado sencer no se'n vagi a cagar pel motiu que sigui).

      Per acabar, la dificultat i les taxes no tenen res a veure. És a dir el fet de que cada cop es pagui més per cada transacció no fa que baixi la dificultat de minar nous blocs, que és el que permetria competir a miners més petits.
      • __30817__1.772 1👍 3.189
       Molt ben explicat. 
       • JautenimUsuari sumador7.270 6 295👍 3.873
        Mira, ara feia aproximadament 1 any i mig que no retirava bitcoin d'una borsa. Aquella última vegada la borsa va crear una transacció expressament per mi, i va pagar uns 0,80€ de fees.

        Fa dos dies vaig retirar uns ~40€ en bitcoin, i van agrupar el meu moviment en una transacció gegant de ~100.000€. Per aquesta transacció la borsa ha pagat més de 250€ en fees.
      • FollUsuari sumador77.380 12 3👍 40.020
       Però Segregated Witness, que s'ha provat al Litecoin, només optimitzant el codi de cada bloc ja aconsegueix augmentar-ne 3 cops la capacitat.

       Això juntament amb doblar el tamany del bloc (que és una cosa que s'està disposada a assumir, no pas fer-lo il·limitat com es suggeria) ja ajornaria aquest debat per anys.

       Juntament amb SegWit es podria activar el Lightning Network. Una "doble capa" que podria ajuntar pagaments i només registrar a la Blockchain el total: estil, podria fer una partida de Poker amb els colegues i el Lightning Network només entraria la ordre final.

       Hi ha moltes solucions sobre la taula i les actuals i ja provades podrien postposar el debat com a mínim 10 anys. (A no ser que l'adopció ja fos massiva)
       • JautenimUsuari sumador7.270 6 295👍 3.873
        No és només que no hi hagi consens entre les dues "solucions", és que també hi han actors importants que no volen canviar res. I encara que n'hi hagués i s'implantés una d'aquí a uns anys tornaríem a estar en el mateix punt... Perquè només són mitigacions temporals.
        • FollUsuari sumador77.380 12 3👍 40.020
         És que d'això es tracta l'escalabilitat, de solucions temporals. Fa un temps ningú es pensava que es pogués compartir vídeo per Internet, semblava impossible però segurament perquè hi havia idees que encara no s'havien ni tan sols concebut.

         Si el Bitcoin no implementa una solució els altres coins que ja ho han fet se'l menjaran. Per tant començarà a córrer pressa.

         I ja hi ha solucions provades i comprovades (ja implantades en altres coins) que podrien postposar els problemes d'escalabilitat durant uns anys.

         Amb algunes el potencial de les quals és infinit. Lightning network: qui diu que el Bitcoin i la blockchain no podrien ser el "ledger definitiu" però que les operacions es podrien fer dins del Lightning network i després un cop executades el valor net entrar-se al Blockchain?

         Qui diu que no podrien sortir entitats que treballessin amb reserva fraccionària o CFD's de Bitcoin?

         Realment el Bitcoin és una tecnologia tan bèstia que si continua evolucionant pot passar de tot.

         Jo fa uns anys no crèia que pogués arribar a una escala mundial de pagaments i ser significatiu en volum. Ara sí que ho crec.

         Si ja està fent el que està fent amb la cotització total que té amb les limitacions amb les que es va crear de 1MB en blocs, què no podria aconseguir fer el tamany del bloc de 10MB + implementar Segwit que ho fa exponencial?

         La capacitat del Bitcoin es multiplicaria per 100 ja, només fent això. I amb segones capes com Lightning network que també ho incrementen exponencialment, quant s'augmenta la capacitat?

         Jo crec que l'escalabilitat no serà un problema i els problemes de "governança" se solucionaran quan els calers comencin a fluir cap al Litecoin, després els miners ja es posaran les piles.
   • FollUsuari sumador77.380 12 3👍 40.020
    No, precisament va del que diu el fil, com que hi ha competència entre les dues idees sobre com solucionar això, no se n'implementa cap.
 • FollUsuari sumador77.380 12 3👍 40.020
  Ahir el Bitcoin es va dividir.

  De totes maneres no és la divisió greu que es prevèia fa uns mesos quan es va obrir el fil, el Bitcoin original ni se n'ha immutat.

  Resulta que SegWit, l'evolució que proposaven els desenvolupadors originals, finalment ha aconseguit un consens molt ampli, de gairebé el 97%, de manera que s'implementarà d'aquí poc.

  Hi va haver un 3% de miners, però, que no van acceptar-ho i que han provocat una "Hard Fork" i han creat una moneda que es diu "Bitcoin Cash".

  La moneda ha anat avui de $200 fins a $700 i ara torna a estar a $300 i baixant.

  És difícil d'entendre però bàsicament el que tenia 100 Bitcoins ara té 100 Bitcoins i 100 Bitcoin Cash, perquè bàsicament té els codis del bitcoin que fins a la forquilla també funcionen per Bitcoin Cash (a partir de que compris en dates futures ja no).

  Però el valor del "Bitcoin Cash" té una trampa i és que els blocs a minar-se van molt lents i el preu que hi ha citat és el preu dels intercanvis. Molts intercanvis encara no deixen a la gent vendre el seu Bitcoin Cash, per tant està per veure què passarà. De moment quan s'ha obert la veda ha estat quan ha baixat de $700 fins a $300. 

  Ara hi ha consens del 100% amb Bitcoin i aquest mes si tot va bé s'implementarà sense marxa enrere SegWit. Jo sóc partidari de que el valor del Bitcoin (l'original) augmentarà amb SegWit, que corregeix varis bugs i optimitza el codi doblant la capacitat efectiva del Bitcoin. Per tant jo n'he comprat una mica més, però també pot ser que els beneficis de SegWit ja estiguin descompats al preu, ja que és bastant segur que s'acabi implementant. Lo bo era comprar fa 2 setmanes que hi va haver incertesa i el Bitcoin va caure fins a 1800, ara està a uns 2700. Jo penso que quan SegWit s'implementi definitivament pot arribar a 3000.

Publicitat

Fòrums

 • 9.177.529 missatges
 • 216.862 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat