Fòrum

64 anys de la mort del camarada Stalin [Editat]

antropòfag 9.303 8 225 👍 1.403
Alguna vegada t'has preguntat perquè menges xatonada en comptes de xucrut?
Alguna vegada t'has preguntat perquè de cop i volta la burgesia europea va fer concessions a la classe treballadora (educació,sanitat, jubilació, baixes...)?
Alguna vegada t'has preguntat com un país de camperols va arribar a enviar astronautes a l'espai el 1953?

No trobes que davant de les respostes que et suggereixen les preguntes anteriors, és normal que Stalin hagi estat objecte de la major campanya de difamació de la Història?

Alguna vegada t'has preguntat com és que la població soviètica va augmentar en un 1'6% mentre manava Stalin si les xifres de represaliats que volen encolomar-li fossin certes?
Alguna vegada has pensat perquè es prenen com a vàlides les "dades" que va aportar el premi nobel de literatura Aleksandr Solzhenitsyna qui a més se li va curar un càncer de gola en un gulag? T'has preguntat perquè s'oculten els estudis fets per Viktor Zemskov, a partir de FONTS PRIMÀRIES durant la perestroika, que redueixen a una desena part la repressió política que la URSS va haver d'exercir si no volia ser ensorrada pel feixisme emergent?

T'has preguntat perquè són tan guais, romàntiques i venerades per l'esquerra xupiguai les obres escrites per anarquistes, trostskistes i anticomunistes en general mentre es condemna el marxisme-leninisme a l'ostracisme total?

Camarades, d'empeus pel camarada Stalin.

Edito:

Hi ha hagut moltes respostes i no tinc temps de respondre a tothom, així que respondré aquí en general.
La meva intenció a l'obrir el fil era destacar les coses bones que havia tingut aquest líder polític; ja que sempre és l'ase dels cops del comunisme i només se'n destaquen les parts fosques (o enfosquides per la propaganda), el missatge d'obertura del fil volia que fos mancat de crítica.
La meva postura amb Stalin ara i abans d'obrir el fil,però,  és crítica i alhora favorable. Ningú és perfecte i hi ha coses que s'haurien pogut fer d'una manera o altra, però el mandat d'Stalin fou funcional per a la classe obrera i el conjunt de la humanitat i això al final és el que compta. Li podríem retreure que no hagués aprofundit en la democratització del país un cop vençut el feixisme, per exemple. Però m'imagino que no ha de ser fàcil i més amb la maquinàriq de guerra i la intel·ligència enemiga apuntant-te.
Sobre les coses que aquí s'han dit. Que va fer afusellar polítics del seu entorn? D'acord. Podem suposar que les acusacions que se'ls llencen són falses. Però estem parlant d'això, de suposicions. Podem creure que Stalin sentenciava per caprici o per enveja, posant així en risc l'estabilitat de l'estat, però no m'acaba de lligar.
Podem creure que qui va impulsar una constitució on s'instaurava la igualtat legal entre races, deportava pobles per caprici, perquè era un racista. 
El seu paper a la guerra civil fou galdós? Com a mínim promovia la tesi marxista-leninista de guanyar la guerra i després fer la revolució, i no al revés. Pitjor va ser el POUM.
Hi ha coses que no sabrem mai. Però el que tinc claríssim és que si se l'hagués enderrocat a finals dels anys trenta com pretenia Trotsky, el feixisme hauria vençut a Europa. 

Al final, el que compta és el que és útil.

Respostes

Configuració
 • Nou Barris 14.710 6 123 👍 7.932
  Entrar en aquest fil i veure com els "identitaris" de torn (Bowie i companyia), els quals s'omplen la boca parlant dels obrers putejats pel sistema, critiquen durament l'estat que més ha fet pels drets de la classe treballadora al llarg de tota la història mundial és una veritable delícia. La qual cosa evidencia que la retòrica obrerista de la ultradreta és pura deixalla oportunista i conjuntural.
 • Nosaltres Sols 1.117 10 👍 270
  Els titelles del sistema oferint visques a un psicòpata, res de nou
 • Talpó roig 163 👍 85
  Stalin era el Robespierre de la revolució russa. 

  Sabia que el poder s'havia de mantenir pel terror. 

  I per l'experiència de Robespierre sabia que els seus companys el traïrien... per això la seva paranoia contra la vella guàrdia. 

  Stalin s'ha de comparar amb el revolucionari francès no amb Hitler (aquest jugava un altra lliga). 

  Dit això, no deixa de ser un home sense escrúpuls i amb molta mala milk. 

  Per cert, una de les estàtues (efímeres) aixecades a Moscou l'any 18... la de Robespierre

  • Gínjol 9.577 1 212 👍 3.047
     Crec que Stalin va eliminar tota la Vella Guàrdia i tots els revolucionaris i nacionalistes per tal de controlar més fàcilment el Poder.
     Esborrava la memòria de com revoltar-se, cosa que cap tsar no va fer.

     Tolstoi, que tant estimava el poble rus, s'ho va ensumar:

     “Si s’esdevingués allò que Marx va predir, l’únic que succeiria fos que el despotisme es transferiria”
     (“Diaris”, 1898, Lev Tolstoi, exemple d'aquells qui, per viure en la veritat, les veuen venir i poden perfectament profetitzar).

     Potser, com tu dius, Stalin tingui més de Robespierre que de Hitler, però el cas és que matà més gent que Hitler i Robespierre junts i, a més, la gran majoria de les seves víctimes eren del propi país (Hitler matava més estrangers que alemanys).
     Es millor "no ser racista" i carregar-te més connacionals que "ser racista" i carregar-te estrangers...com agafar-ho?

   • Talpó roig 163 👍 85
    Stalin va ser l'UNIC que va intentar treure'ns de damunt la dictadura que estava fent un genocidi físic, lingüísitc i cultural en el nostre país.

    Possiblement per això l'odies tant.

    Mentre Churchill es delia amb les taronges de València

    https://www.racocatala.cat/forums/fil/208189/juliol-de-1945-espanya-postdam?pag=2
    STALIN: Cal examinar la qüestió del règim d'Espanya.
    Nosaltres els russos considerem que el present règim de Franco a Espanya va ser imposat per Alemanya i Itàlia i que comporta greu perill per a les Nacions Unides amants de la llibertat. Opinem que serà bo crear condicions tals que el poble espanyol pugui establir el règim que triï.

    CHURCHILL: Estem debatent encara les qüestions d'incloure a l'agenda. Convinc que la qüestió d'Espanya hauria de ser compresa en ella.

    el dia 19 de Juliol quan el tema d'Espanya estava en l'ordre del dia.

    TRUMAN: Vol el generalíssim parlar sobre la qüestió?

    STALIN: S'han distribuït còpies de la proposta. No tinc res a afegir al que allí s'expressa.


    CHURCHILL: Senyor president, el govern britànic sent odi contra Franco i el seu govern. On veig alguna dificultat en adoptar l'esborrany proposat pel generalíssim és en el seu punt primer que tracta de la ruptura de tota relació amb el govern de Franco, que és el govern d'Espanya. Crec que, considerant que els espanyols són orgullosos i més aviat sensibles, semblant mesura causaria l'efecte d'unir els espanyols entorn de Franco, en comptes d'apartar-se d'ell. [...] Pel que toca als països que han estat alliberats en el curs de la guerra, no podem permetre que s'estableixi en ells un règim feixista o tipus Franco. Però aquí tenim un país que no va prendre part en la guerra, i per això és pel que sóc contrari a interferir en els seus assumptes interns. El govern de Sa Majestat necessitarà debatre molt detingudament aquesta qüestió abans de decidir trencar relacions amb Espanya.

    TRUMAN: No tinc cap simpatia al règim de Franco, però no desitjo prendre part en una guerra civil espanyola. Ja estic fart de guerra a Europa. Ens alegraríem molt de reconèixer un altre govern a Espanya en comptes del govern de Franco, però penso que és una qüestió que ha de resoldre la pròpia Espanya.

    STALIN: És a dir que no hi haurà canvis a Espanya? [...] No estic proposant cap intervenció militar, ni que desencadenem una guerra civil a Espanya. Desitjo només que el poble espanyol sàpiga que nosaltres, els dirigents de l'Europa democràtica, adoptem una actitud negativa respecte al règim de Franco. Llevat que ho declarem així, el poble espanyol tindrà motiu per pensar que no som contraris al règim de Franco. Podran dir que, atès que hem deixat en pau al règim de Franco, això vol dir que li donem suport. La gent entendrà que hem aprovat, o donat la nostra benedicció tàcita, al règim de Franco. Això constitueix un greu càrrec contra nosaltres. No m'agrada estar entre els acusats.

    CHURCHILL: Vostès ja no tenen relacions diplomàtiques amb el govern espanyol i ningú els podrà acusar del que diu.

    STALIN: Però el que si tinc és el dret i la possibilitat de plantejar la qüestió i resoldre-la. Tothom creu que els tres grans poden resoldre aquestes qüestions. Jo sóc un dels tres grans, és que no tinc dret a dir res sobre el que està passant a Espanya sobre el règim de Franco i el greu perill que representa per al conjunt d'Europa? Cometriem una greu falta si ignorèssim aquesta qüestió i no diguéssim res sobre ella.

    CHURCHILL: Tot govern és amo d'expressar les seves idees pel seu compte. Nosaltres tenim antigues relacions comercials amb Espanya, que ens proporciona taronges, vi i altres productes a canvi de les nostres pròpies mercaderies. Si la nostra intervenció no donés els fruits desitjats, jo no voldria que aquest comerç patís mal. Però, al mateix temps, comprenc totalment a actitud adoptada pel generalíssim Stalin. Franco va tenir el valor d'enviar la seva divisió blau a Rússia, i entenc molt bé la posició russa. Espanya, però, no ens ha fet res a nosaltres, ni tan sols quan podia fer-ho a la badia d'Algesires. Ningú dubta que el generalíssim Stalin odia Franco i opino que la majoria dels britànics comparteixen el seu pensar. Només vull destacar que nosaltres no hem estat perjudicats per ell per cap concepte.

    STALIN: No és qüestió de perjudicis. Per la resta, crec que Anglaterra també ha estat perjudicada pel règim de Franco. Durant molt de temps, Espanya va posar la seva costa a la disposició de Hitler per a què la utilitzessin seus submarins. Pot vostè dir, per tant, ha patit danys causats pel règim de Franco en una forma o altra. Però no desitjo que aquest assumpte es valori des del punt de vista d'algun perjudici. El que importa no és la divisió blava, sinó el fet que el règim de Franco és una amenaça greu per a Europa. Per això és pel que crec que s'ha de fer alguna cosa contra aquest règim. Si no és adequada el trencament de relacions diplomàtiques, no insistiré en ella. Es poden trobar altres mitjans. Només hem de dir que no simpatitzem amb el règim de Franco i que considerem justa l'exigència de democràcia per part del poble espanyol; només hem de indicar-ho i no quedarà res del règim de Franco. Jo l'hi asseguro. Proposo que els ministres d'assumptes exteriors debatin si es pot trobar una altra forma més suau o flexible per fer palès que les grans potències no donen suport al règim de Franco.

    TRUMAN: Em sembla bé. Convinc passar l'assumpte als ministres d'assumptes exteriors.

    CHURCHILL: He oposar-me a això. Crec que aquest és un assumpte que ha de ser resolt en aquesta reunió.

    STALIN: És clar que ho resoldrem aquí, però que els ministres puguin examinar abans.

    TRUMAN: Jo tampoc m'oposo a passar el tema als ministres per al seu examen preliminar.

    CHURCHILL: No ho considero convenient, perquè és un assumpte de principis, és a dir, d'interferència en els assumptes interns d'altres països.

    STALIN: Això no és un assumpte intern. El règim de Franco és una amenaça internacional.

    CHURCHILL: Tothom pot dir això del règim de qualsevol altre páis.

    STALIN: No, no hi ha cap règim en país algun com el d'Espanya. No queda règim com aquest en país algun d'Europa.

    CHURCHILL: Portugal també podria ser condemnat per tenir un règim dictatorial.

    STALIN: El règim de Franco va ser instaurat des de l'exterior, per mitjà de la intervenció de Hitler. Franco es comporta de manera provocadora i dóna asil a nazis. Jo no plantejo cap problema sobre Portugal.

    (...)

    CHURCHILL Y LAS NARANJAS DE ESPAÑA
    https://dedona.wordpress.com/2009/10/20/stalin-churchill-y-truman-hablan-sobre-franco-y-espana-postdam-julio-de-1945/
Publicitat

Fòrums

 • 8.764.017 missatges
 • 203.823 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat