Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Puigdemont es compromet a fer el referèndum amb una pregunta «clara i binària»

Rigel 57.871 10 8 👍 26.076

Puigdemont es compromet a fer el referèndum amb una pregunta «clara i binària»

El president de la Generalitat i la diputada Anna Gabriel, en un dinar informatiu, posen de manifest que un dels debats sobre el contingut de la consulta versarà sobre si es pregunta per un Estat o per una República

Gabriel descarta negociar res amb l'Estat i els avisa que no es molestin a fer cap proposta fiscal a Catalunya

Els anticapitalistes reclamen una signatura "poc presidencialista" del decret de convocatòria


Carles Puigdemont i Anna Gabriel, moderats per Xevi Xirgo | ND
 
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha carregat contra l'Estat espanyol per "flirtejar" amb els "confins" de les "costures democràtiques" per estar-se plantejant mesures coercitives per frenar el procés. Pel que fa a les paraules de Soraya Sáenz de Santamaría, que aposta per interlocutar amb Catalunya saltant-se la Generalitat, ha destacat que això seria "inconstitucional".Malgrat això, Puigdemont ha reiterat que la voluntat del Govern és negociar amb el govern espanyol la possibilitat de celebrar un referèndum. "Espero que no s'estigui realitzant cap negociació amb l'Estat que no coneguem", l'ha advertit Anna Gabriel, diputada de la CUP, amb qui ha compartit un dinar organitzat pel diari El Punt Avui moderat pel seu director, Xevi Xirgo. En tot cas, el president ha destacat que el Govern està preparat per fer un referèndum amb una pregunta "clara i binària". El dubte és si es qüestionarà per un Estat o una República.

El dirigent nacionalista ha destacat que les relacions amb els anticapitalistes són "lleials", però s'ha posat de manifest que picar la porta de Madrid no genera consens entre Junts pel Sí i els anticapitalistes. "A mi, la situació no em fa feliç", ha recordat Puigdemont, que ha instat el govern espanyol a "jugar el partit", mentre que Gabriel ha instat les institucions de l'Estat a no presentar cap oferta de tipus fiscal perquè el sobiranisme ja no es troba en aquest estadi. "En el moment en què l'Estat digui que vol parlar amb Catalunya de com votar, tenim el deure de seure i explorar les oportunitats. Però mai han tingut aquesta actitud davant d'un repte així", ha ressaltat.


Entre el decret i la llei
"Hem de ser molt prudents amb l'esperança", ha apuntat Puigdemont, que ha situat el PP "sense alternativa" després de l'enfonsament del PSOE. "Mai hem volgut pidolar res a l'Estat", ha determinat Gabriel, que ha demana tposar la data del referèndum "en funció de l'estratègia". Això vol dir tenim en compte les "amenaces i coaccions" de l'Estat, però també buscar un lloc al calendari que permeti la màxima participació possible. "El que nosaltres instem és que la signatura [del decret de convocatòria] sigui el menys presidencialista possible", ha determinat la diputada.

Puigdemont ha apuntat que la logística del referèndum serà la d'una votació normal, com totes les anteriors. Gabriel ha demanat que només un escenari "militaritzant" - per part de l'Estat- podria impedir la consulta vinculant, mentre que el president ha demanat al sobiranisme mantenir l'esperit "pacífic" en tot moment. Ha advertit, això sí, que cada vegada es troben amb més "inflitració" dins del moviment independentista. No ha donat més detalls al respecte, però Gabriel ha indicat que aquestes "infiltracions" ja eren habituals amb anterioritat en la "dissidència política".

La diputada de la CUP ha apuntat que la llei de transitorietat jurídica, que a la pràctica servirà per emparar el referèndum i cobrir els aspectes legals relacionats amb la transició entre el referèndum i la constitució, no és una "declaració unilateral d'independència de facto". "Preveu el pas cap a una legislació plena", ha apuntat Gabriel. El pas cap a aquesta legislació també estarà marcat pel reconeixement internacional. De moment, segons Puigdemont, només s'està buscant el "coneixement" de la causa catalana i de la possibilitat de fer un referèndum.

Suport a Forcadell
Cap al final de l'acte, quan Xirgo ha anunciat que la propera convidada als col·loquis d'El Punt Avui en col·laboració amb Moment Zero serà la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els dos dirigents han volgut expressar-li el seu suport. De fet, han donat per segur que Forcadell serà presidenta encara que sigui inhabilitada perquè només el Parlament pot destituir-la. Gabriel ha dit que la inhabilitació que sortís del TSJC no serà ferma fins que passi pel Suprem, i que això pot trigar un any. "I aleshores ja haurem fet el referèndum", ha determinat.


http://www.naciodigital.cat/noticia/125483/puigdemont/es/compromet/fer/referendum/amb/pregunta/clara/binaria

Respostes

Configuració
 • torraina_infernal 37.465 10 16 👍 22.306
  On es pot veure aquest debat?
 • tolomón 10.615 9 197 👍 7.053
  El que ha de fer Puigdemont és demanar hora a la perruqueria, que l'abraçada del dia del referèndum volem que la faça lluint el serrell cupaire.

 • __11694__ Usuari sumador 39.613 12 👍 17.702

  Un altre dels punts que ha sortit en la conversa ha estat en quin escenari no es podria fer el referèndum i si en aquest supòsit es faria una declaració unilateral d'independència. Gabriel ha dit que en aquesta legislatura no es preveu un trencament d'aquest tipus sinó que la gran majoria es troba ara en la consulta.

  Gabriel ha explicat que a parer de la CUP només un escenari de "violència indiscriminada" contra la població podria impedir la celebració de la votació.

  Puigdemont també ha rebutjat saltar-se la pantalla del referèndum i fer una declaració d'independència. Segons ha argumentat el president, fer la consulta és la manera més homologable internacionalment per decidir sobre qüestions polítiques de "transcendència".

   

  Tant Gabriel com Puigdemont descarten la DUI d'entrada en cas que Espanya impedeixi físicament el referèndum.

  PS: I el que diu la Gabriel és que si l'Estat empra la violència indiscriminada renunciem a la independència ja que no farem ni DUI ni RUI ni res...

  • Rigel 57.871 10 8 👍 26.076
   És només una interpretació.
  • Foc de Fènix 1.563 8 962 👍 781
   Es una interpretació erronia la que indueixes. L'Anna Gabriel no té potestat per decidir si la CUP accedeix a  DUI o no, ara per ara no es contempla, però el posicionamt polític el determinem les bases i davant de cada situació hi pot haver debat. I molts debats i seràn i pot ser que i siguin encara que no es digui(tan al govern com a la CUP) , dit d'altre manera "tot esta per fer i tot és possible" però no cal dir-ho.  L'escenari que hi ha ARA  és el de fer el referèndum quan vigui la onada represiva ja es veura que fa el govern i que fa la CUP i sobretot cap a on tira col.lectivament Catalunya.
   • __11694__ Usuari sumador 39.613 12 👍 17.702

    A veure, per aixo he dit la Gabriel i no la CUP. Evidentment al final la CUP decidira el seu posicionament que no necessariament sera el d'ella, pero al final sera irrellevant perque si el govern diu que No, la CUP nomes pot decidir si criticara al govern o li dona suport, pero no si es fa la DUI.

    En realitat aqui es rellevant el que diu el President que es qui te poder de decisio en aquests tipus de temes, pero si nomes parlava d'ell m'haurien saltat al coll dient que la Gabriel defensa el mateix, i per aixo he citat als dos. 

 • Pirinarra 17.876 9 88 👍 6.190

  101101 0010 11010?

  -1

  -0

 • Rigel 57.871 10 8 👍 26.076
  Ara comença.
 • Barratinaire Usuari sumador 7.258 13 294 👍 4.470
  Sembla mentida que encara estem amb el mateix 

  La pregunta ha de ser clara i sense barrejar Europa, república, social etc...

  Ha de ser " Vol que Catalunya és constitueixi com Estat Independent? "


  Ara, que també es podria trollejar a la gent amb una pregunta de l'estil:

  " Vol que Catalunya no és constitueixi en un estat membre del Regne d'Espanya? " 
 • __28664__ 8.828 2 👍 10.120
  Acabo de veure el debat i un fort aplaudiment pel Puigdemont i la Gabriel
 • dimissiopuntorg 23.852 12 48 👍 19.638
  La notícia seria el contrari. Però venint del partit que ve... millor que ho aclareixin, sí.
 • henke 56.643 10 9 👍 9.393
  Es compromet? Però quina merda és aquesta? Que no ho donàvem per fet això? Que es dediquin a fer campanya pel Sí i deixin de tocar els collons.
  • __28664__ 8.828 2 👍 10.120
   La campanya pel Sí va començar ja fa un mes
   • henke 56.643 10 9 👍 9.393
    Doncs ho deuen estar fent amb el cul perquè jo ni me n'he assabentat. 
   • Pedrolo 9.718 2 216 👍 4.182
    EL que no ha començat és la campanya oficial i aquesta no pot començar fins que no tinguem data i pregunta (com a mínim; com a màxim, i llei aprovada).  
    • __28664__ 8.828 2 👍 10.120
     Cert, però les campanyes oficials amb anuncis als mitjans i tota la pesca acostumen a començar un mes abans de la votació. T'imagines com seria que la campanya de les eleccions comences 9 mesos abans? Quin infern!!! El que sí ha començat és la campanya informativa de les diferents organitzacions pro-referendum amb actes arreu del país.
     • Pedrolo 9.718 2 216 👍 4.182
      Ja ho he posat en un altre fil, els darrers referents són:

      - ESCÒCIA: Es va presentar 1 any i mig abans, al 2012 per fer-se al setembre del 2014. Formalment, però, 5 mesos i mig.

      - QUEBEC: La campanya oficial va durar només 1 mes, que va ser quan es van posar d'acord els del Sí i els del No. Mesos abans, però, el govern quebequès va fer una ronda de reunions participatives amb ciutadans i entitats sobre el model de país.

      - MONTENEGRO: La campanya oficial va durar 2 mesos i mig. De l'1 de març al 21 de maig de 2006. Extraoficialment, les campanyes van durar un any. I feia 3 anys que se sabia que hi hauria referèndum perquè s'establia a la Constitució de la República de Sèrbia i Montenegro.

      - CATALUNYA, EL 9N: L'anunci de la data i la consulta es va fer 11 mesos abans (desembre del 2013); després de gener a abril es va sol·licitar al Congreso que fos pactat; als mesos de setembre i octubre es va fer la Llei de consultes populars, decret de la consulta i procés de participació. El 14 d'octubre, el president Mas va substituir el referèndum per la consulta popular no referendària per un procés de participació ciutadana organitzat per la Generalitat de Catalunya, que incloïa una consulta amb la mateixa pregunta i que es duria a terme el mateix dia. La consulta va acabar sent suspesa el 4 de novembre pel Tribunal Constitucional a instàncies del Govern espanyol.
 • Rigel 57.871 10 8 👍 26.076

  Ni pipa de la pau, ni destral de guerra: un dinar amb Anna Gabriel i Carles Puigdemont

  Crònica de la conversa del president de la Generalitat i la diputada de la CUP


  L'encaixada de mans de Carles Puigdemont i Anna Gabriel (fotografies: Pere Cardús).

  Unes dues-centes quaranta ànimes s’han presentat al Born Centre de Cultura i Memòria per a dinar amb la diputada de la CUP Anna Gabriel i el president Carles Puigdemont, convocades per l’entitat Moment Zero i el diari el Punt Avui. Un cuscús fresc de primer, unes mandonguilles amb quatre patates de segon i mel i mató de postres. Lleuger i sense pretensions, per a no incomodar ningú. També ha estat lleugera i sense pretensions la conversa que han establert els dos convidats, conduïts pel director del diari convocant, Xevi Xirgo. Entre el públic, membres de partits sobiranistes, gent del govern, periodistes, intel·lectuals, activistes i força gent gran amb temps disponible un dimecres a migdia.


  Carles Puigdemont, Xevi Xirgo i Anna Gabriel al dinar de Moment Zero (fotografia de l’ACN).


  Preocupats per la deriva repressiva de l’estat espanyol

  Després dels dos primers plats, Puigdemont i Gabriel han amenitzat les postres amb les seves respostes i el bescanvi –a voltes divertit, a voltes tens– de reflexions. El president ha explicat que està preocupat pel flirteig de l’estat espanyol amb l’ús de la força i les posicions poc –o gens– democràtiques. ‘S’ha normalitzat aquest flirteig constant amb posicions molt poc democràtiques’, ha dit. Més endavant, en un altre moment de la conversa, Anna Gabriel ha dit que un ús indiscriminat de la violència contra la gent el dia del referèndum seria l’única situació que els portaria a suspendre’l. Que això no hauria de passar ni per les impugnacions, ni les prohibicions, ni les inhabilitacions, ni les amenaces de l’estat.


  Puigdemont ha dit que compartia aquest criteri de Gabriel: ‘El referèndum s’ha de fer. És la millor manera de presentar les credencials de l’aval democràtic al món per a fer la independència.’ Les condicions del referèndum i la decisió de la data han estat dos dels aspectes que més han fet parlar els dos convidats del Moment Zero. En general, la coincidència ha estat absoluta en aquestes qüestions i Gabriel i Puigdemont s’han donat la raó unes quantes vegades. ‘El fet rellevant de la data del referèndum és que estigui al servei d’una estratègia per a afavorir la participació’, ha dit la diputada, amb l’assentiment del president: ‘Hi estic d’acord en tot.’ Després de saltar l’obstacle del pressupost, sembla que regna la pau i la cooperació entre els dos pols de l’independentisme.

  Unes relacions…
  ‘Com van les relacions amb la CUP i amb Anna Gabriel?’, ha demanat Xirgo al president. Que sempre han estat cordials. Que la CUP s’ha de conjugar en plural –’ho dic en positiu’–, perquè no hi ha només una CUP. Que cal diferenciar què pensa la persona –o líder– i què pensa l’organització… Però, al cap i a la fi, bona predisposició del president cap a Gabriel. ‘No m’han tret de polleguera’, ha dit Puigdemont, que ha afegit que mira de mantenir sempre les formes i saber entomar les situacions amb un punt d’ironia. La resposta de Gabriel a la mateixa pregunta en relació amb Puigdemont ha estat diferent: ‘Sempre hem explicat que l’aliança que tenim amb Junts pel Sí és pel procés d’autodeterminació. Per la resta de qüestions, pensem molt diferent. Això és sabut.’


  Carles Puigdemont (fotografia: ACN).


  ‘Nosaltres ho sabríem, oi?’

  Puigdemont i Gabriel, Gabriel i Puigdemont, han parlat de la cadena de confiança, de l’acord d’estabilitat per a la investidura que deixava Mas fora de joc, de la negociació amb l’estat espanyol… En aquest últim punt també s’han marcat distàncies. Puigdemont ha defensat que sempre s’havia d’estar disposats a negociar amb l’estat si s’avé a parlar del referèndum, mentre que Gabriel ha dit que no vol parlar d’hipòtesis irreals. Perquè l’estat espanyol ha demostrat de sobres que ha optat per la via de la repressió sense manies. Puigdemont li ha dit que dialogar amb l’estat o acordar un referèndum no era pas renunciar a la sobirania. Que es faria des de la bilateralitat.

  I aquí ha arribat un moment divertit:

  —Espero que no s’estigui fent cap negociació! —ha dit Gabriel, mirant directament el president.
  —Si fos pel referèndum… —ha respost misteriosament Puigdemont.
  —Però nosaltres ho sabríem, oi? —ha dit Gabriel amb els ulls més oberts de la sala.
  —Jo també ho sabria! —ha respost el president, distès i rialler.

  Els assistents han acollit aquell diàleg divertit i espontani amb rialles i el moment, que semblava que podia tornar-se tens, s’ha superat per a la tranquil·litat de tothom.


  ‘Jo lamento aquesta situació’, ha confessat Puigdemont. ‘No me n’alegro, que l’estat es negui a negociar.’ Al president li agradaria que l’estat competís democràticament amb una proposta de projecte per als catalans. Però ha reconegut que, si no ho fa, el govern tampoc no perdrà ni un minut esperant-ho… ‘Això no ens distraurà ni un moment.’ Té molt poca esperança que l’estat faci cap moviment positiu amb el govern que hi ha ara mateix. ‘Seria molt ingenu de pensar el contrari’, ha rematat.

  Pipes i destrals
  La distensió i el bon ambient també ha quedat demostrat en la resposta dels dos convidats a la pregunta d’un assistent: ‘Es comprometen a fumar la pipa de la pau fins l’endemà del referèndum?’ Puigdemont ha dit que per a fumar la pipa de la pau abans s’hauria d’haver desenterrat la destral de la guerra. I que això no havia passat. Que potser hi havia hagut tensions, errors i equivocacions per part de tothom, però que no s’havia fet cap guerra entre Junts pel Sí i la CUP. Gabriel, recordant una de les confessions seves que ha portat més cua, ha dit que la pregunta potser feia referència a la voluntat de recuperar alguns rituals tribals originaris. Els assistents que han caçat la referència a ‘la tribu’ han començat un somriure col·lectiu que ha esclatat quan Puigdemont ha preguntat: ‘A quines tribus et refereixes, Anna?’


  En la versió seriosa de la resposta, Gabriel ha recriminat a Puigdemont que no sempre haguessin prevalgut els interessos del país en la resolució dels moments crítics. I en referència no explícita al pressupost, la diputada de la CUP ha dit que s’havia d’haver fet un esforç més gran per mostrar la voluntat de crear un país diferent amb un model d’escola i de sanitat diferents de l’actual… Puigdemont, que observava la reflexió de Gabriel amb mirada circumspecta, ha dit que el model de país l’haurà de decidir la gent del país. Que cada vegada que s’ha demanat pel model de país en unes eleccions, la resposta ha estat clara. I que el dia que hi hagi una majoria que vulgui un model diferent –com el que pot defensar la CUP–, ells seran a l’oposició alçant la mà per a explicar el seu model.


  Anna Gabriel (fotografia: ACN).


  Una pregunta impertinent

  La sala Moragues –no sé si encara es diu així o els nous gestors del Born també ho van canviar– ha viscut el moment més tens quan el moderador ha introduït la pregunta d’un assistent que es presentava com a jubilat. Demanava: ‘Sereu a primera fila el dia que arribin les hòsties?’ Puigdemont ha mirat de respondre amb diplomàcia que el judici que es va fer la setmana passada i els que es faran aviat demostren que ningú fins ara no ha amagat la cara quan ha calgut posar-la-hi.


  L’home de la pregunta ha alçat la veu des del mig de la sala: ‘Hòsties físiques! A la Gabriel!’ Volia dir que la pregunta era per a la diputada de la CUP, com si li recriminés que posaven moltes condicions a l’hora d’anar avançant però que dubtava que a l’hora de la veritat –una suposada veritat d’hòsties físiques– donessin la cara. Gabriel, que ja no tenia la mosca al nas sinó al serrell, ha demanat al moderador si calia que respongués. En veient l’arronsada d’espatlles de Xirgo, Gabriel ha explicat amb una mirada penetrant que l’esquerra independentista ha rebut hòsties físiques des de fa molts anys i que fins i tot alguns hi han arribat a perdre la vida. ‘Nosaltres no som més que els hereus d’aquesta lluita.’ Afirmació que ha rebut l’aplaudiment d’una part important de l’auditori.


  Emprenyat amb Évole

  La conversa ha passat després per la situació lamentable de la justícia espanyola, pels refugiats… Aturem-nos aquí. Gabriel ha anat directa al gra. La seva posició sobre els refugiats és que cal desobeir i trencar fronteres. La CUP participarà en la manifestació de dissabte en un bloc amb aquest lema. Puigdemont també tenia clara la seva resposta. Ha explicat que la causa dels refugiats és una causa i una lluita compartida d’aquest país. Per història –nosaltres també vam ser refugiats– i per valors. I ha dit, amb clara indignació, que el govern i les institucions catalanes s’han preparat i han fet tota la feina al seu abast i més per a poder acollir. I que no deixaran de denunciar que l’esforç que s’ha fet no pot fructificar perquè Catalunya no és un estat i no té les competències d’un estat amb capacitat per a concedir l’asil. ‘No és just que es tracti tothom de la mateixa manera’, ha conclòs, en una referència evident a les paraules polèmiques de Jordi Évole al concert de dissabte.


  Les provocacions i la diplomàcia

  Gabriel i Puigdemont han tractat també de la necessitat de no caure en les provocacions que puguin arribar aquests mesos. ‘No ens deixem endur per les provocacions. Això ens portaria a la derrota. Algú ens vol fer caure en la temptació’, ha dit el president. ‘Hem arribat fins aquí demostrant que podem guanyar sense haver trencat cap vidre. No ens desviarem ni un mil·límetre de les vies guanyadores, que són les pacífiques.’ També han parlat de l’interès internacional pel procés d’independència. ‘Des que sóc president, no han parat de venir cònsols i ambaixadors a interessar-se per la situació’, ha dit. I tot seguit ha explicat que no és una anècdota que Barcelona sigui la tercera ciutat del món no capital d’estat amb més consolats.


  Finalment, Xirgo ha recordat que algun diputat de la CUP i l’anterior president acabaven aquestes converses amb una abraçada, encara que no els ho demanava pas. I la cosa ha anat de pressa. Sense abraçada. Encaixada de mans i aquest moviment:

  L’encaixada de mans de Carles Puigdemont i Anna Gabriel (fotografies: Pere Cardús).


  La conversa, doncs, s’ha desenvolupat amb fluïdesa. Puigdemont tenia una presència meditativa, mirant al fons de la sala, i escoltava les reflexions de Gabriel amb una concentració perceptible. De respostes pausades i trobant l’humor quan el moment ho demanava. Gabriel somreia més. Guardava una carpeta classificadora a la falda. Ho he preguntat a un col·laborador seu. ‘És la reina de les carpetes. La seva taula és sempre plena de carpetes amb papers i documents.’ Potser tan sols li servia de suport per a apuntar notes. Ha aportat rialles i alguna mossegadeta, que també ho fa més interessant. Per tant, no hi havia pipa de la pau, però tampoc destral de guerra. Tan sols un compromís absolut amb el referèndum. Com diria aquell: allò que el referèndum ha unit que l’interès dels partits no ho separi.  http://www.vilaweb.cat/noticies/ni-pipa-de-la-pau-ni-destral-de-guerra-un-dinar-amb-anna-gabriel-i-carles-puigdemont/
 • Ocell_II 1.247 5 👍 450
  La pregunta serà: Puta o Ramoneta?
 • Lleidatans 2.022 10 826 👍 780
  Encara anem així, quan des del 2011 ja hauríem de ser independents com a catalans, sense complexos.

  En fi, encara bo que hi ha catalans que mai no hem deixat de ser independents dels foranis.
  • Jaquesques 423 1 👍 366
   La independència la guanyarem el dia que nosaltres tinguem de madrid la mateixa concepció que tenim de paris, londres, berlin... la capital de països veïns europeus. Llavors la independència "oficial" serà qüestió de temps 
   • Lleidatans 2.022 10 826 👍 780
    Però la majoria dels nostres compatriotes, no sé pas si qualificar-los de catalans, tenen  un marc mental ben madrileny i acastellanat. Si veus les revistes que tenen a les sales d'espera, en alguns llocs sembla que no s'haguin mogut dels anys 70.
    • Jaquesques 423 1 👍 366
     Aquesta és la meva procupació respecte el referèndum, que des de madrid (polítics, mitjans de comunicació, etc..) el descualificaran per qualsevol tonteria i aquí acabarem acceptant el discurs com va passar el 27 S 
 • cathalà 21.334 11 64 👍 4.020


  Caldria reformular la pregunta del 9-N:


  Vol que Catalunya sigui un Estat independent?

  SÍ 

  NO

  • __11694__ Usuari sumador 39.613 12 👍 17.702

   Jo ho faria diferent

   Vol que Catalunya romangui part de l'Estat Espanyol?

   SÍ 

   NO

   I si el Si no arriba al 50% de la poblacio (ja no del cens), ens fem independents ja que la majoria de Catalans estan en contra de romandre a Espanya (hagin votat o no).

    
   • Indesquerra 17.982 8 86 👍 4.756
    Els experts diuen que la pregunta sempre s'ha de fer en positiu. L'opció "Sí" (afirmativa/en positiu) sempre parteix d'un xicotet aventatge i per tant té més "opcions de guanyar".
    • __11694__ Usuari sumador 39.613 12 👍 17.702

     sempre parteix d'un xicotet aventatge i per tant té més "opcions de guanyar".

     Aixo en el cas del referendums en que es guanya per un nombre superior de vots afirmatius que de negatius. Pero com els unionistes sempre diuen que no, que per guanyar caldria la majoria del cens (i molts cops comparen no ja amb el cens sino amb els 7,5 milions de poblacio total) o fins i tot superar de llarg el 50%, doncs dono la volta i dic que accepten totes les condicions que posen a canvi de canviar la pregunta i aplicar-les a l'opcio de quedar-se a Espanya.

     Suposo que no t'has llegit la part que va despres de la pregunta, perque amb aquestes condicions no guanyaria ni l'independentisme ni l'unionisme xD

 • MOD76 2.725 11 680 👍 277
  Vaig veure el debat / conversa, i em va agradar força, tant el to distès com les incurssions en temes que , a priori, podrien aixecar suscebilitats en ambdos cantons.
  Em va agradar perquè en el punt important hi vaig veure (o hi vaig voler veure ...) més unió que distància. 
  Som-hi!

 • Aiguardent Usuari sumador 4.124 8 509 👍 1.072
  Però això no era una cosa que ja havia quedat clara? No era una pantalla passada?

  Avancem o què?
 • Molthonrat 2.151 5 799 👍 783
  Uau! Corro a explicar-ho a tothom!
 • Indesquerra 17.982 8 86 👍 4.756
  Abans de posar la pota algú m'aclareix que ha dit exactament l'Anna Gabriel respecte al següent?

  1r En cas de violència s'hauria d'anul·lar el referèndum.
  2n En cas d'anul·lar-se per aquest fet no s'hauria de fer una DUI.

  Perquè si és així, que m'explique algú d'Endavant que té de revolucionari aquest posicionament.
  • Rolf Steiner 11.961 9 167 👍 4.289
   Sobre el punt número 1 crec que vol dir que si tens forces militars o paramilitars al carrer el dia del referèndum (o abans), el referèndum s'ha d'anular, ja que estaran condicionant amb l'ús de la força (coerció) un fet tan bàsic com el dret a votar sense coaccions. Vaja, que l'ús indiscriminat de la violència contra la gent el dia del referèndum l'atura aquell dia.

   I el segon punt que l'expliquin ells, que jo no soc cupaire.

   Però suposo que va en una mateixa línia i suposo que va lligat al fet de fer veure a la comunitat internacional que succeeix (en el cas hipotètic de utilització de forces coercitives espanyoles), i que aquí anem de bon rotllo.

   Crec copsar els cupaires son uns jesuïtes.

Publicitat

Fòrums

 • 9.088.229 missatges
 • 214.014 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat