Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

La tecnologia ens pot fer immortals?

Estatdexoc 2.419 4 740 👍 303

La tecnologia ens pot fer immortals?

Parlem amb experts en els dos grans reptes que avui té el sector: crear vida artificial i aconseguir que la mort passi a ser només una opció

ANNA MASCARÓ Barcelona ACTUALITZADA EL 19/09/2016 19:40

"En 20 anys serem immortals". José Cordeiro, enginyer mecànic per l' MIT, MBA per Insead i professor de la Singularity University de Silicon Valley, n'està segur: "En les properes dues dècades viurem més avenços tecnològics que en els dos últims mil·lennis", i això, creu, canviarà la vida tal com l'entenem. Cordeiro és un dels defensors més coneguts, juntament amb Ray Kurzweil, de l'arribada de lasingularitat tecnològica, que s'espera per a l'any 2045: una hipòtesi que defensa que gràcies a la confluència dels avenços en branques com la nanotecnologia, la biotecnologia, l'enginyeria genètica, la intel·ligència artificial i la ciència espacial arribarà "l'esdeveniment més revolucionari de la història de la humanitat". I afectarà fonamentalment diversos aspectes de la nostra vida. El primer, afirma, el biològic: "Passarem de ser humans a ser posthumans", diu Cordeiro, "utilitzarem la tecnologia per millorar-nos". En aquesta escomesa, afirma a l'ARA, la nanomedicina hi jugarà un paper important: "la immortalitat biològica s'aconseguirà des del rejoveniment de les cèl·lules". 

El segon àmbit més important en què es desenvoluparà la singularitat, segons Cordeiro, és el de la intel·ligència artificial i la robòtica: "Tu ets una màquina biològica, jo sóc una màquina biològica. Tot el que sentim o creiem serà replicat en una màquina millor. Hi haurà màquines més complexes i millors que tu. El 2019, un ordinador passarà el test d'Alan Turing–creat el 1950 per diferenciar el processament de la informació d'una màquina de la manera de pensar de les persones–, i ja no sabràs si parles amb un ésser humà o amb un aparell". Això acabarà desembocant, segons el professor, en l'aparició d' intel·ligències artificials "superiors a la humana", així com en l'inici d'una nova generació de cíborgs: "Utilitzarem la tecnologia per superar els límits del nostre cos". 

La teoria promet i s'ha estès més enllà de la comunitat científica, ha enriquit el gènere de laciència-ficció. Però també té detractors, com el lingüista Noam Chomsky o el cofundador de Microsoft, Paul Allen. En un article publicat a la revista del Massachusetts Institute of Technology (MIT), Allen admet que la singularitat podria arribar algun dia, però creu que perquè això passi haurem d'esperar segles, encara. No obstant això, fins i tot els detractors de la hipòtesi admeten que ben aviat el creixement exponencial de la tecnologiatrastocarà la nostra manera de viure. Què en pensen els investigadors? Quines són les passes cap a aquest futur que s'estan fent en l' actualitat? En parlem amb experts del sector. 

Nanopasses per allargar els nostres dies

"Sovint parlem d'arribar a la immortalitat a través de la nanotecnologia, tot i que ens ho agafem amb moltes cometes", assegura Laura Lechuga, investigadora de l' Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia: "Veiem els avenços que s'estan fent en el nostre camp i són veritablement exponencials, per exemple, pel que fa als dispositius de diagnòstic precoç, que et permeten detectar malalties molt més ràpid, de vegades fins i tot abans que es manifestin, amb la qual cosa la teràpia és més efectiva i menys agressiva per al pacient", afirma. Personalment, Lechuga està desenvolupant eines per detectar el càncer de còlon amb una simple anàlisi de sang: "Amb aquest mètode es podria diagnosticar tres o quatre anys abans que ara", explica. 

Segons la investigadora, gràcies a la medicina l'esperança de vida podria augmentar aviat fins als 150 anys. "Si arribarem a la immortalitat, però, és molt difícil de saber, perquè per començar no sabem si això és possible", afirma. 

Respecte a la reparació de cèl·lules de què parlen Cordeiro i Kurzweil per millorar la salut, Lechuga assegura que s'està començant a fer: "S'apliquen injeccions de nanopartícules dirigides a les cèl·lules canceroses, que les absorbeixen i desapareixen. Les anomenemnanobombes". A més, assegura Lechuga, "mitjançant una sèrie d'estímuls es pot afectar el desenvolupament i la ruta cel·lular. El que fem és interactuar amb les cèl·lules perquè es comportin com nosaltres volem". 

¿Es poden crear, però, organismes biològics artificials, tal com afirmen els teòrics de la singularitat? "S'està treballant en l' autoreparació dels òrgans i fins i tot a aconseguirfabricar-ne de nous d'específics per als pacients", explica Lechuga. Precisament, recentment el cirurgià Paolo Macchiarini va ser expulsat de  l’Institut Karolinska de Suècia, un símbol de la medicina mundial, després de la mort de sis pacients a qui havia trasplantat tràquees bioartificials. 

Crear vida artificial en la propera dècada

L'investigador de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i especialista en la creació de vida sintètica, Ricard Solé, creu que "hi ha una part del que proposa la singularitat que segurament és cert: s'està avançant moltíssim, però la biologia posa moltes barreres perquè es pugui arribar algun dia a extrems com la immortalitat". En la seva opinió, però, en la propera dècada "veurem complert l'objectiu de crear vida artificiala un estadi molt simple, però sabrem fabricar organismes capaços de créixer i replicar-se". 

Respecte a la possibilitat de superar els límits del nostre cos, Solé creu que es podrien fabricar " microorganismes que facin una funció", la qual cosa ja s'està fent amb "la vista: simplement s'ha de restablir la connexió de l'òrgan amb el cervell per recuperar la visió", afirma. Ara bé, segons l'investigador, encara estem "enormement lluny" d'esdevenir cíborgs, tal com defensa Cordeiro. 


Màquines sofisticades, però amb una intel·ligència molt diferent 

Ray Kurzweil explica al seu llibre 'La singularitat' que arribarà un moment en què "els éssers humans crearan màquines més intel·ligents que ells": les màquines pensaran de la mateixa manera que les persones i "podran, fins i tot, inventar-se i millorar-se a si mateixes". Però el director de l' Institut d'Intel·ligència Artificial (IIIA), Ramon López de Mantaras, es mostra radicalment en contra d'aquesta idea. "En el sector de la intel·ligència artificial considerem que això és impossible", sentencia, "com a mínim a mitjà termini". "Al darrere d'una màquina hi pot haver molta sofisticació, però res semblant a una intel·ligència humana: un ordinador no pot arribar a tenir sentit comú ni pensamentconscient. Cap dels programes amb què estem treballant fins ara sap què està fent. Podem fer que un robot jugui, però no que sàpiga que està jugant", afirma. Així, segons el científic, el principal entrebanc que hi hauria per arribar a crear un robot que pensi com una persona seria que "la intel·ligència humana és general, no específica, com la de les màquines, i per això hi ha milions de pensaments que per a nosaltres són obvietats –per exemple, que si plou em mullaré, o que si estic mort ho estaré per sempre– que no són obvietats per a la màquina i que no se li poden ensenyar amb una simple llista". 

A més, segons López de Mantaras, la intel·ligència depèn de la biologia: "Si captéssim els ultrasons o ens arrosseguéssim per terra en lloc de caminar, la nostra intel·ligència seria totalment diferent. Una màquina sempre copsarà el món d'una altra manera, aliena a la humana, perquè està feta d'una altra manera". 

Actualment, un dels avanços més importants en el camp de la intel·ligència artificial ha vingut de la mà de l' octogenètica, creada pels neurocientífics  Ed Boyden, Karl Deisserothi Gero Miësenbock, una tècnica que permet associar l'activitat cel·lular amb el cervell amb el qual s'està pensant. A l'IIIA, per la seva banda, es desenvolupen "models matemàtics del raonament i de la lògica matemàtica que permeten programar ordinadors perquè puguin arribar a fer deduccions, aprendre i cooperar entre ells", explica Mantaras. 

El gran èxit de la intel·ligència artificial de l'any, però, ha estat de Google: el programa AlphaGo, desenvolupat per la companyia, ha guanyat per quarta vegada el campió mundial del joc de taula go, Lee Sedol. "La màquina va aprendre jugant una vegada rere l'altra contra si mateixa", explica Ramon López de Mantaras, "però encara estem molt lluny de poder arribar a crear un programa amb una intel·ligència com la humana", conclou.

http://www.ara.cat/tecnologia/tecnologia-singularitat-immortalitat-ciencia-robotica-nanomedicina_0_1651035042.html 

Respostes

Configuració
 • Turanga_Leela 26.120 6 42 👍 5.385
  Així d'entrada, ser immortals només servirà perquè no acabem de marxar d'aquí i deixar espai als següents. Tortuós.
  • serdo 208 1 👍 93
   I qui diu que hi haurà següents?
  • Màgor 12.311 9 165 👍 3.041
   El meu avi i la meva àvia van heretar quan tenien 30 i 25 anys respectivament. Que es morint els 60 anys els pares pot semblar trist però dóna molta capacitat als descendents de tenir una vida plena. Viure fins els 90 i que els teus fills heretin als 60 quan ja han viscut tota una vida no aporta massa cosa. És una distorssió al procés natural de la vida.
   • Turanga_Leela 26.120 6 42 👍 5.385
    Jo em referia a allargar la vida fins als 120, un puto horror, i no per herències ni coses per l'estil, jo també heretaré tot el dels meus pares i no estic esperant amb ganes a què morin, estic fent la meva vida independentment del que hereti un dia o no...
    • Màgor 12.311 9 165 👍 3.041
     I tens fills penses tenir fills en un futur immediat?
      • Màgor 12.311 9 165 👍 3.041
       Bé si no vius ni a Catalunya tu. El que vinc ha dir es que per norma general els catalans joves d'avui en dia no tenen el coixí per tindre el nombre de fills que varen tenir els meus avis ni a la mateixa edat. 
       • Turanga_Leela 26.120 6 42 👍 5.385
        Home, no és només un tema de coixí, també hi ha molts molts joves solters avui dia que fa molts anys no, i a més estava molt malament vist no estar casat a certa edat i amb fills. Més el tema econòmic que afecta i molt i és bastant clau a moltes parelles que retarden el tema perquè o estan a l'atur o no tenen ingressos com per poder garantir el manteniment d'un fill a llarg termini i els períodes llargs d'atur tampoc t'ho posen fàcil per poder accedir a una feina, etc., etc., etc.

        Al racó alguna gent parla només d'hedonisme, però això és en una minoria, són pocs els que realment no tenen fills perquè es volen dedicar a viatjar i a viure la vida boja com la cançó del Ricky Martin, car hi ha fins i tot pares i mares que amb fills no deixen de fer moltes coses de 'vida boja' que feien quan no en tenien...

        A Euskadi resulta que els lloguers estan tan summament cars, que els joves no s'emancipen de mitjana fins als 28 i de fer-ho ho fan compartint pis perquè si no no arriben les peles. Això fa que la cosa de tenir fills també s'ajorni més encara.
 • El_Drac Usuari sumador 7.389 5 290 👍 3.854
  Existeix la inmortalitat? O es refereix a allargar la vida? És el món o univers on vivim inmortal (infinits)? Ja que almenys les estrelles (sols) no són infinits, es creen i es destrueixen, així que el concepte inmortalitat en realitat no existeix.
 • Foll Usuari sumador 76.650 11 3 👍 38.651
  Jo crec que evidentment que es pot allargar l'esperança de vida i de la mateixa manera que abans se situava en els 40 anys, que d'aquí a un segle es situi en els 120 anys.

  Però no crec que es pugui aconseguir la immortalitat.
  • Pavel_Korchagin 2.118 1 806 👍 3.736
   No és una creença. És físicament impossible.

   És podria mantenir un ésser de cèl·lules humanes eternament vives però deixaria de ser un humà i passaria a ser un tumor amb potes.
    • Pavel_Korchagin 2.118 1 806 👍 3.736
     Ja fa molts anys que existeixen línies cel·lulars humanes immortalitzades. Que puguis mantenir les cèl·lules vives no vol dir que puguis mantenir totes les funcions complexes d'un ésser humà, sobretot a nivell cognitiu, intel·lectual i emocional (que és el que et dóna identitat com a humà).

     D'altra banda, la mort cel·lular és imprescindible per a la vida. Actuar contra la mort cel·lular impedeix el desenvolupament correcte dels òrgans, impedeix el funcionament del sistema immunitari, provoca la proliferació de tumors, ...
     • Foll Usuari sumador 76.650 11 3 👍 38.651
      Però no es podria aconseguir, hipotèticament parlant, que les cèl·lules morissin i es regeneressin a un nivell constant sense "envellir"?
      • __11694__ Usuari sumador 39.613 12 👍 17.702
       L'envelliment tambe es un sistema de protegir-se contra els tumors. Si fessis aixo tambe augmentaries la probabilitat de patir cancer.
       • Lukaks 1.091 1 👍 1.078
        wow, pots extendret un poquet més? A primera vista xoca amb el sentit comú
       • Foll Usuari sumador 76.650 11 3 👍 38.651
        Interessant.

        Ho pots desenvolupar una mica?
        • __11694__ Usuari sumador 39.613 12 👍 17.702

         Les cel-lules del nostre organisme constantment estan dividint-se (per mitosi) per ocupar l'espai de les que constantment van morint. Pero generalment les cel-lules tenen limitada la quantitat de vegades que poden fer mitosi abans de morir. Es a dir, una cel-lula del fetge normal i sana no es pot reproduir per mitosi indefinidament sino que el nombre de cops que ho pot fer esta limitat i arribara un punt que morira.

         Aquesta es considera una de les causes de l'envelliment, ja que aixo significa que com mes temps va cada cop hi ha menys cel-lules capacitades per rellevar les que van morint de forma natural constantment.

         Pero a l'hora, tambe es una proteccio contra el cancer. Com sabras, el cancer es degut a cel-lules que a causa de mutacions han alterat els mecanismes que controlen la mitosi i el cicle de vida i es dediquen a reproduir-se il-limitadament i descontroladament. Degut a aquest mecanisme que limita el nombre de divisions que pot fer una cel-lula, aquella que comenci a dividir-se de forma descontrolada rapidament esgotara el nombre de divisions que pot fer i morira abans de convertir-se en un perill. A no ser que aquella cel-lula cancerosa tambe tingui mutacions addicionals que li permetin evitar aquest mecanisme de limitacio de les divisions i per tant pugui dividir-se indefinidament. 

          

         En conclusio, les nostres cel-lules tenen diversos mecanismes per evitar els tumors. Per a que una cel-lula esdevingui cancerosa necessita tota una serie de mutacions que vagin desactivant cada un dels diferents mecanismes que li ho impedeixen. Un d'ells es el que he esmentat, que tambe te l'efecte de ser una de les causes de l'envelliment. Per tant evitant l'envelliment estas eliminant un dels mecanismes que tenen les nostres cel-lules per evitar els tumors i per tant estas fent que sigui mes facil (ja que necessita superar menys "obstacles) que una cel-lula esdevingui cancerosa.

          

         (Si voleu us explico com funciona aquest mecanisme per limitar el nombre de divisions pero crec que ja m'estava enrotllant massa xD)

      • Pavel_Korchagin 2.118 1 806 👍 3.736
       Amb algun sistema per a l'allargament dels telòmers. Es podria allargar la vida, però aniries acumulant mutacions que a la llarga et farien inviable. Aleshores et podries sotmetre a teràpia gènica per compensar. I al final de tot series un vegetal immortal amb forma humanoide.
  • Estatdexoc 2.419 4 740 👍 303
   Inmortals no, seguirem morint d'accidents, però no degut a l'envelliment.
 • Tord 3.296 2 602 👍 2.478
  No, no pot, el que pot és allargar-te-la, però si depen d'aquesta dona hi tinc tanta fe com amb el jes-etender.
 • paleta 3.271 2 607 👍 3.762
  La tecnologia no.
 • Màgor 12.311 9 165 👍 3.041
  Morir-se és bo. Viure a certa edat no és eficient. Veure a vells que es passen visquen durant 30 anys cobrant cotitzacions de joves amb una merda de sou perquè es passin tot el dia sense sortir de casa mirant la tele no és evolució.
 • Claws 2.217 2 784 👍 3.842
  Així d'entrada no acabo d'entendre què hi té a veure la intel·ligència artificial amb el fet que esdevinguem immortals, però...

  I en 20 anys no serem immortals ni de conya, això deu ser el que li agradaria al bon home que ha fet aitals declaracions. Tot i que cada cop s'avança més de pressa, encara en sabem massa poc de la fisiopatologia cel·lular com per poder aconseguir aquesta fita en un temps tan curt. A part que cada persona és un món...

  I s'agrairia als periodistes que quan escriuen articles sobre coses de les quals no en tenen gaire idea, no tan sols es documentin una mica sinó que parin una mica d'atenció quan escriuen. És oPtogenètica no oCtogenètica (optos=visible), una tècnica que empra polsos de llum per activar selectivament proteïnes genèticament modificades que s'introdueixen en determinats tipus de cèl·lules, per exemple alguns tipus concrets de neurones, amb l'objectiu d'esbrinar quin rol juguen a nivell funcional. I això ens ajuda a il·luminar els nostres coneixements de, per exemple, certes funcions cerebrals i com estan organitzats els circuits involucrats en aquestes funcions.
 • Toni Montagutí 31.688 7 25 👍 19.496
  Espero que no. Tot i que viure m'agrada força, tot i els molts que intenten fer-nos-la insuportable, em sembla una bogeria creure que els humans hem de ser immortals. Per què? Si fins i tot les roques acaben desintegrant-se.
 • paleta 3.271 2 607 👍 3.762
  Qualsevol teoria o afirmació que redueixi el cos humà a una entitat purament material, està condemnada al fracàs. El transhumanisme, en la seva recerca de la immortalitat per la via tecnològica, porta aquest error fins a l'extrem.

  Pots substituïr tots els àtoms d'un cos viu per rèpliques exactes creades artificialment. Però llavors no tens un ésser humà. Tens un cadàver humà, o com a molt un zombie.
  • __30817__ 1.772 1 👍 3.189

   paleta escrigué:
   Pots substituïr tots els àtoms d'un cos viu per rèpliques exactes creades artificialment. Però llavors no tens un ésser humà. Tens un cadàver humà, o com a molt un zombie.
   Ho saps, que la major part del teu cos és un cos diferent del que tenies quan eres petit? (no parlo del mite del cos nou cada 7 anys). Amb l'excepció d'algunes neurones, algunes cèl·lules cardíaques que es reemplacen molt lentament i de les cèl·lules del cristal·lí, les diferents parts del teu cos es van renovant periòdicament amb matèria incorporada de l'exterior mitjançant l'alimentació i la respiració, amb diferents ritmes.

   Això en què et converteix, en un zombi o en un cadàver pensant?
   • Claws 2.217 2 784 👍 3.842
    Millor un zombi, que així potser es menja algun cervell i li fa una mica de profit.
   • paleta 3.271 2 607 👍 3.762
    "Ho saps, que la major part del teu cos és un cos diferent del que tenies quan eres petit?"

    En sóc plenament conscient. Però no és lo mateix canviar els àtoms i les cèl·lules de forma artificial, que deixar que el procés es dóni de forma natural.

    A més, tal i com dius, hi ha cèl·lules del cos que no es renoven mai i es conserven en vida mentre dura la teva vida com a persona. I això no es pot passar per alt.
    • __30817__ 1.772 1 👍 3.189

     paleta escrigué:
     no és lo mateix canviar els àtoms i les cèl·lules de forma artificial, que deixar que el procés es dóni de forma natural.
     Bé, això ja és el valor espiritual que li vulguis donar tu, però un canvi no deixa de ser un canvi. I natural no significa millor.


 • tlatoani 3.121 9 630 👍 271
  Jo vaig llegir durant l'any passat, no recordo ón, però deia que la rejuvenació corporal es dóna fent transfusions sanguinees d'animals joves.

  Des de fà més d'un segle es va fer la prova amb ratolins, i els ratolins receptors de les transfusions rejuvenien molt notablement.


  Actualment s'han fet anàlisis de la sang dels ratolis joves, i d'humans també.     S'ha trobat una familia de proteines responsables d'aquest rejuveniment.   D'aquestes proteines s'han anomentat GDF 9, GDF 10, GDF 11 i d'altres d'aquesta mateixa família. (growth differentiation factors.)


  Els mamifers joves tenen aquestes proteines en major quantitat que els animals vells.   Cada una d'aquestes proteines és responsable de rejuvenir un teixit específic.

  Per exemple, la GDF 11 és responable de rejuvenir el teixit muscular i el cor.    S'espera que d'aquí a poc s'utilitzi per a tractar a les persones que tenen insuficiencia cardíaca.

  Per a més informació podeu cercar-la a google ò millor a PUBMED.
  • Claws 2.217 2 784 👍 3.842
    Interessant aportació. Un dels investigadors capdavanters en aquest tema és el neurocientífic Tony Wyss-Coray. Us deixo l'enllaç a una xerrada TED on Wyss-Coray parla a grans trets sobre com la sang jove pot contrarestar efectes de l'envelliment (hi ha subtítols, tot i que, malauradament, no en català). Per cert, ell tampoc no creu que arribem a ser immortals...

   I de regal, una interessant entrevista on un altre científic, aquest cop un biòleg molecular, Carlos López Otín, ens dóna, entre altres coses, la seva visió de la immortalitat.
 • Ocell_II 1.247 5 👍 450
  Això espero. Ara mateix em faria molt de pal haver de morir de vell.
 • Lleidatans 2.025 10 826 👍 780
  Amb 70 anyets en tenim prou. De cap manera no voldria viure ací sense morir-me.

Publicitat

Fòrums

 • 9.090.193 missatges
 • 214.074 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat