Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Bon servei, però no donem propina als negres...

Estatpropi Usuari sumador 152.176 10 1 👍 22.212


Als negres, ni propinaUna cambrera a EUA troba la factura amb el missatge: “Bon servei, però no donem propina als negres”


10
Francesc Peirón | Nova York, Nova York. Corresponsal
11/01/2017 02:10 | Actualitzat a 11/01/2017 07:41

Tres vegades. Resulta fàcil imaginar-se a Kelly Carter estregándose els ulls després d'una primera lectura, i tornar a aquestes poques paraules una vegada i una altra fins a concloure que era cert el que estava escrit. “Bon servei, però no donem propines als negres”, resa l'anotació manuscrita en el compte que Carter havia facilitat a una parella de clients blancs, un home i una dona d'edat propera als trenta. Almenys en aparença, segons els testimonis.

“Vaig haver de mirar tres vegades el rebut perquè em vaig quedar impactada. Com a cambrera mai havia vist una cosa igual”, va declarar aquesta afroamericana a una cadena local de televisió. Ella mai va buscar la fama ni situar-se al centre del focus. Es va limitar a fer el seu treball, en el restaurant Anita’s de Ashburn –a Virgínia, en un dels suburbis de la capital, de Washington–, on fa temps que atén a parroquianos amb la fama d'oferir un tracte sense màcula.

Però est és el retrat que emergeix com a herència de la suposada societat posracial que anava a propiciar el Govern de Barack Obama, el primer president negre d'Estats Units.

A pesar que se li veu com “un model de conducta” que ha trencat el tabú que els afroamericans no podien arribar al màxim cim del poder –i exercir-ho sense escàndols–, l'argument que ha aprofundit la divisió racial –i social– li arriba d'un costat i un altre. Des de l'editorial d'ahir del conservador The Wall Street Journal al filòsof i professor Cornel West, un dels intel·lectuals negres més crítics amb el 44 president d'EUA i el llegat del qual qualifica de trist per a “les nostres esperances en un candidat de canvi”. Així ho sosté en un article en The Guardian.

“Fa vuit anys –prossegueix West–, el món es preparava per a una gran celebració: la inauguració d'un brillant i carismàtic president negre. Avui estem a la vora de l'abisme: la instal·lació d'un mediàtic i catàrtic president blanc”.

Obama es disposa a passar el testimoni a Donald Trump, que va arrencar la seva recent carrera política amb un dels pronunciaments més racistes de l'era contemporània. El magnat i estel de reality xou –o com ell es defineix, “la màquina de ratings”– es va dedicar a difondre que el seu antecessor havia nascut a Àfrica sabent de la falsedat de la proclama. La seva figura reunifica tot el que ha soscavat l'herència d'Obama: les teories conspirativas i la difusió de mentides.

La cambrera Kelly Carter compta amb la prova del rebut i la postil·la.

Aquest parell de clients de l'Anita’s, restaurant d'estil mexicà, van pagar 30,52 dòlars per la seva consumició (burritos i cafè) en el desdejuni del passat dissabte.

En aquest país, els cambrers reben un sou bàsic i ho han de completar amb les propines, que més que una congratulación per la qualitat de l'atenció són una obligació.

(Per cert, el president electe, que es descriu com a salvador de la depauperada classe mitjana, ha reiterat la seva oposició a elevar el salari mínim).

Per la trajectòria de Carter, l'agraïment sembla merescut. Tommy Tellez, l'amo de l'establiment, ha sortit en la seva defensa. Davant possibles suspicacies, l'ha descrit com una cambrera lleial i molt atenta amb el públic. “Sempre segueix una pauta –va remarcar–, la seva filosofia consisteix que el servei als clients està més enllà de les normes, i estem molt felices amb ella”.

Dos parroquians van reaccionar en veure el missatge que la parella –es va comportar amb normalitat i fins i tot se'ls va escoltar elogiar el menjar– havia deixat en la factura. Aquests habituals es van escandalitzar, van treure foto i la van penjar en Facebook. Immediatament va cobrar protagonisme. Grups de drets civils van potenciar la difusió. No pocs clients blancs han anat a deixar-li la propina, mentre que uns altres es van acostar per abraçar a Carter i mostrar-li la seva solidaritat.

“M'agradaria que tornessin –va declarar la cambrera– i servir-los de nou. Un comentari d'odi no em farà canviar”.

LV

Respostes

Configuració

Publicitat

Fòrums

  • 9.090.127 missatges
  • 214.072 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat