Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Artur Mas dóna per fet que només podrà ser candidat en una Catalunya independent

Foll Usuari sumador 76.617 11 3 👍 38.632
L'expresident català, convençut que serà inhabilitat pel 9-NL'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha refredat  les opcions de ser el candidat del Partit Demòcrata Català ( PdeCAT) en les properes eleccions catalanes, sempre que aquestes segueixin tenint un caire autonòmic.

Mas, qui ha ofert una xerrada a Palma convidat per l'Obra cultural Balear ( OCB), ha donat per fet que serà inhabilitat en el judici que començarà el proper 6 de febrer . L'expresident ha assegurat que pensa arribar fins al final en aquesta causa, és a dir, en el Tribunal Europeu de Justícia. Abans, però, haurà de recórrer al Tribunal Suprem i al Tribunal Constitucional. "Dubto que ens donin empara", ha dit, somrient, enmig dels aplaudiments d'un centenar llarg de persones que han omplert de gom a gom la sala.

Mas ha assenyalat, però, que "si hi ha eleccions a l'Estat català, la inhabilitació de l'Estat espanyol ja no valdrà". "Espero que les autoritats catalanes del moment, ens amnistiïn", ha afegit desfermant rialles novament entre l'audiència.

 • L'auditori s'ha omplert de gom a gom per a escoltar Mas / I. BUJ
 

 

L'auditori s'ha omplert de gom a gom per a escoltar Mas / I. BUJ
 

"En els propers mesos, pot canviar tot"

L'expresident ha vingut a Palma a parlar de l'estat actual en què es troba el procés català i ha assenyalat que "estem en un any on passaran moltes coses, en els propers mesos pot canviar tot". En primer lloc, ha citat el "judici polític" contra l'exvicepresidenta Joana Ortega, l'exconsellera d'Educació, Irene Rigau, i ell mateix. Un judici que té molt clar com acabarà: "ens inhabilitaran. Ja ho tenen decidit". Mas confia, però, que aquest procés judicial serveixi "per incrementar el clima que ha de portar al referèndum". En aquest sentit, ha llençat una advertència a la majoria independentista al Parlament: "Ja que ens inhabilitaran, que serveixi per a alguna cosa".

Mas ha llençat alguns retrets a la CUP, especialment pel paper que ha mantingut durant la negociació dels pressupostos, i ha assenyalat que el referèndum es podria celebrar abans del termini fixat pel president Carles Puigdemont. "No us sorprengueu si s'avança el calendari que va proposar. Segons la intensitat del clima, hi pot haver decisions que s executin abans del termini final", ha dit. En aquest sentit, ha assenyalat una més que probable inhabilitació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, però ha assenyalat que el moment clau, i on cal posar tots els esforços, serà l'aprovació de les lleis de transitorietat que, segons ha dit, provocarà una "reacció molt dura" per part de l'Estat espanyol. "Poden anar més enllà dels recursos judicials. Quiets no es quedaran", ha subratllat.


Mas arrivant a la sala acompanyat del president de l'OCB, Jaume Mateu. / ISAAC BUJ

Mas arrivant a la sala acompanyat del president de l'OCB, Jaume Mateu. / ISAAC BUJ
 


Sense amagar els grans obstacles que hi ha per endavant, Mas ha fet una lectura en positiu de l'estat actual del procés que ha definit com a "viu, vigorós i probablement victoriós". Amb tot, ha incidit, novament, en les diferències entre Junts pel Sí i la CUP però ha acabat afirmant que una Catalunya independent podria aconseguir convertir-se, en una generació, en la "Dinamarca de la Mediterrània".

Respecte a les possibilitats d'iniciar un procés similar a les Balears, Mas ha assenyalat que "les urnes marquen realitats molt diferents", en referència al fet que el PP ha estat la votació més votada a l'arxipèlag en totes les eleccions celebrades en democràcia. Amb tot, s'ha mostrat obert a què el futur Estat català estudiï la concessió de la nacionalitat catalana a tots els balears que ho sol·licitin.


http://www.arabalears.cat/balears/Artur-Mas-candidat-Catalunya-independent_0_1721228071.html?utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=ara

Respostes

Configuració
 • Foll Usuari sumador 76.617 11 3 👍 38.632
  Amb tot, s'ha mostrat obert a què el futur Estat català estudiï la concessió de la nacionalitat catalana a tots els balears que ho sol·licitin.

  M'agrada la idea. 
 • dimissiopuntorg 23.852 12 48 👍 19.638
  I ens demanarà el vot? En sèrio? 
 • dikkens 4.109 7 510 👍 1.028

  Un judici que té molt clar com acabarà: "ens inhabilitaran. Ja ho tenen decidit".


  Interessant.

  Dubto que ho digués amb tanta seguretat si no n'estés segur...
 • tolomón 10.615 9 197 👍 7.053
  Pot ser una bona raó per fer que el PDECat es centre en la independència de Catalunya.
 • Pedrolo 9.718 2 216 👍 4.182
  Ara sí que es farà independentista de cop!!! 
 • Beba Botticelli 934 2 👍 1.335
  I tant i tant... 


  "En els propers mesos, pot canviar tot"

  tot a de canviar per que no canvii res!

  colla de traïdors

 • Soriguer 3.908 11 520 👍 331
  Mas [...] ha assenyalat que el referèndum es podria celebrar abans del termini fixat pel president Carles Puigdemont. "No us sorprengueu si s'avança el calendari que va proposar. Segons la intensitat del clima, hi pot haver decisions que s'executin abans del termini final", ha dit. En aquest sentit, ha assenyalat una més que probable inhabilitació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, però ha assenyalat que el moment clau, i on cal posar tots els esforços, serà l'aprovació de les lleis de transitorietat que, segons ha dit, provocarà una "reacció molt dura" per part de l'Estat espanyol. "Poden anar més enllà dels recursos judicials. Quiets no es quedaran", ha subratllat.

  Sense amagar els grans obstacles que hi ha per endavant, Mas ha fet una lectura en positiu de l'estat actual del procés que ha definit com a "viu, vigorós i probablement victoriós".

  Caldrà refusar els cops i preservar la democràcia.
 • bifurca 1.946 2 850 👍 7.045
  Article d'en Cotarelo sobre en Mas que farà les delicies d'una part del raconairam i provocarà vòmits, memes i potser gifs de cabres i tot.  

  En Cotarelo és un personatge curiós, assessor del primer govern de Felipe González i ferm defensor de l'ingrés d'Espanya a l'OTAN (entre altres coses), i pel que he llegit en els seus escrits, ferotge anticomunista, s'ha significat per la defensa del dret d'autodeterminació de Catalunya i fins i tot va donar suport públicament la CUP en les passades eleccions. La meva opinió respecte aquest article és poc original. Ho clava en algunes reflexions i patina en altres; però en fi, es tracta de llegir, pensar i opinar.


  La Candidatura de Mas


  "Si, al final, Mas no pot ser candidat, que sigui per un pronunciament de part de la justícia espanyola, no per consideracions d'oportunitat política de curta volada"

  Si Mas no s’hagués retirat fa un any, no hi hauria hagut govern de JxS. És inútil pensar en una situació contrafàctica. Hi va haver govern de JxS i el full de ruta independentista va començar a caminar perquè Mas va retirar la seva candidatura. Es pot opinar el que vulgui, les intencions de la gent són lliures, però no és fàcil trobar un exemple més clar de com algú posa els interessos de la seva causa per sobre dels seus personals.

  A partir d'aquell moment, el nacionalisme espanyol no va poder seguir atribuint l'independentisme català a una obcecació de Mas. L'independentisme no era un projecte individual o d'un grup d'amics, sinó un moviment social d'ampli suport i suficient flexibilitat institucional. Alhora, Mas guanyava molta autoritat moral pel seu gest, que va redoblar després amb la seva actitud de col·laboració amb el govern de la Generalitat, sense cap pretensió de tutela. Puigdemont ha estat i és president de la Generalitat en ple ús de les seves competències i segons el seu criteri.

  El mateix Puigdemont que, quan es va fer càrrec de la Presidència, va especificar que ho feia amb consciència de l'excepcionalitat i la provisionalitat del seu mandat. Un mandat que consistia a portar la Catalunya de la postautonomia a la preindependencia. I tenia a més el límit del full de ruta, un any i mig, fins a setembre del 2017. Fins al referèndum. A partir d'aquí, la societat haurà d'actuar d'acord amb la decisió majoritària.

  En el supòsit del "sí", que recents enquestes donen per probable, es dibuixen eleccions constituents i per a aquestes els partits necessiten candidats. Essent baixa Puigdemont, el candidat natural del seu partit és Mas, sense perjudici, naturalment, que es presentin altres. Ho és per diverses raons.

  En primer lloc, el seu dret personal, inqüestionable. És molt fàcil d'entendre que es presenti a liderar un procés que va contribuir a posar en peu decisivament i és lògic que vulgui recuperar una feina per a la qual està capacitat que només factors externs i no enterament racionals van interrompre.

  En segon lloc per raons de justícia commutativa. L'independentisme tal com es troba ara, ha sobreviscut gràcies al sacrifici de Mas. És just reconèixer-ho i premiar-ho. Reconèixer-ho reconeixent el seu dret a presentar-se. Votar-lo després és una altra qüestió.

  En tercer lloc, Mas representa un capital nacional capaç d'atraure un vot de classes mitjanes i mitjanes altes, tan necessàries estratègicament per al procés independentista com les més populars que representen els seus socis, els partits d'esquerra. El comú valor republicà que comparteix amb aquests facilita notablement les coses, de manera que els factors nació i república pesen més momentàniament que l'estrictament social. Temps hi haurà de dirimir aquest un cop que Catalunya pugui prendre lliurement les seves decisions. Invertir el temps a condicionar la independència a reclamacions socials, segurament molt justes, però de part, no és un encert estratègic. Ni tan sols tàctic.

  En quart lloc, sens dubte la candidatura de Mas revifarà les brases de la intransigència de la CUP, obstinada fa un any a enviar Mas a la poubelle de l'histoire. L'acusació: representar una política antipopular, repressiva i de retallades i, potser, també, negligent amb la corrupció. És legítim que en unes noves eleccions que es volen constituents (encara que els unionistes les intentin ordinàries) puguin substanciar o no aquestes acusacions i els electors tinguin tots oportunitat de pronunciar-se per sí mateixos i no ho facin només els seus representants.

  El pròxim 6 de febrer Mas, igual que Ortega i Rigau, compareixeran davant un tribunal espanyol (TSJC és un tribunal espanyol) sota greus acusacions per haver posat en marxa la consulta del 9N. Si, al final, Mas no pot ser candidat, que sigui per un pronunciament de part de la justícia espanyola, un instrument més de repressió, no per consideracions d'oportunitat política de curta volada.

  Al final, no és casualitat que la repressió espanyola abasti per igual a militants i membres de la CUP que del PDeCAT. I pels mateixos motius: per desobeir.

  Font:http://elmon.cat/opinio/18631/la-candidatura-de-mas

 • ansar 16.455 11 105 👍 6.197
  el titol no es correspon amb la noticia  
  • ansar 16.455 11 105 👍 6.197

   Aqui es el que ha Mas ha dit (suposant que el que esta entre cometes son paraules textuals, que no sempre es aixi).
   La resta son paraules del periodista que ha escrit l'article.


   "Dubto que ens donin empara"
    "si hi ha eleccions a l'Estat català, la inhabilitació de l'Estat espanyol ja no valdrà".
   "Espero que les autoritats catalanes del moment, ens amnistiïn".

    "estem en un any on passaran moltes coses, en els propers mesos pot canviar tot".
    "ens inhabilitaran. Ja ho tenen decidit".
   "per incrementar el clima que ha de portar al referèndum".
    "Ja que ens inhabilitaran, que serveixi per a alguna cosa".
    "No us sorprengueu si s'avança el calendari que va proposar. Segons la intensitat del clima, hi pot haver decisions que s executin abans del termini final"
    "reacció molt dura"
   "Poden anar més enllà dels recursos judicials. Quiets no es quedaran"
    "viu, vigorós i probablement victoriós".
    "Dinamarca de la Mediterrània".
    "les urnes marquen realitats molt diferents"
   • Beba Botticelli 934 2 👍 1.335
    Mercès per ficar-ho tot plegat.

    Com bon fill del testaferro del sàtrapa del norte-este, aquest xixarel.lo manipulador juga a fer-se el gran màrtir confonent catalunya amb ell mateix, quan ha estat el pitjor polític de l'historia de catalunya. 

    En el seu deliri narcisista és pensa que Catalunya s'alçarà en rebel·lió per salvar la seva carrera política (això si, sempre dins de l'autonomia, no perdéssim el seny i féssim enfadar els amos). M'encana com es refereix a ell mateix amb el plural majestàtic.
    Quina serà la propera, amenaçar-nos en la immolació, via suïcidi col·lectiu en protesta, de les seves tietes high en camamilla?
   • Anònim10 15.609 5 116 👍 14.076
    "Si la pregunta és, que suposo que és aquesta: per què jo en un moment determinat prenc la decisió de passar de l'autogovern, de l'autonomia, del pacte fiscal etc. al dret a decidir i a l'estat català, i per tant la independència, la independència sempre en termes europeus, que vol dir doncs, un esquema de cessió de sobiranies mútues (UE i tractats, no et flipis), no? I quan passa això... per mi el punt de gir definitiu és la sentència del TC, quan es carreguen l'Estatut [...]"

    https://m.youtube.com/watch?v=aGmD-HrcM_Y#t=28m25s (enllaç amb el minut concret)

    I com aquesta més. Però tu seguiràs intoxicant.
    • ansar 16.455 11 105 👍 6.197
     molt tipic de Mas  

     El periodista li fa una pregunta: quan va fer la transicio de ser catala i espanyol a dir ara no vull ser espanyol?
     No contesta la pregunta 
     Be, si que contesta que no ha fet aquesta transicio.

     I despres reformula la pregunta (com fa sovint) i constesta una altra cosa.

     Diu "si la pregunta es com he passat de A, B, C, D..."
     Pero li falta un verb. Ha passat de fer que amb A, B, C, D...? voler? parasitar? desitjar? odiar?

     Pel que diu pot voler dir "si la pregunta es com he passat de parlar de A, B, C, D..."


     Pero be, el meu comentari era que el titular no tenia molt a veure amb el text la noticia.
     No se, troba al video on diu aixo que "Mas dóna per fet que només podrà ser candidat en una Catalunya independent"
     • Anònim10 15.609 5 116 👍 14.076
      En Mas contesta la pregunta, diu que no ha fet aquesta transició perquè sempre s'ha sentit català, prou d'intoxicar i d'amagar informació.

      I després, un cop respost això, reformula la pregunta perquè se sobreentén que el periodista es referia a quan va esdevenir independentista, bàsicament per no deixar de respondre el que probablement demanava. Per tant respon per partida doble i no se li pot fer cap retret en aquest sentit.

      En Mas diu que el gir definitiu en què passa personalment de l'autogovern a la independència és la sentència de l'Estatut. Ho diu clarament, i n'he aportat proves, però tot i així seguiu amb la intoxicació, amb la paranoia i buscant-li els tres peus al gat: el més fàcil és agafar-se a un ferro roent per no admetre una cosa que no es vol admetre.

      I al vídeo hi diu més d'una vegada que ja tenen decidida la seva inhabilitació (per exemple aquí: enllaç amb minut concret just després de comentar que això ha de servir per crear un clima favorable al referèndum i a guanyar-lo), i que per tant només s'hi podria presentar en un estat català, on les inhabilitacions dels tribunals espanyols ja no comptaran (enllaç amb minut concret).
      • ansar 16.455 11 105 👍 6.197
       En Mas contesta a la pregunta dient que no ha fet aquesta transicio (de ser catala i espanyol a dir ara no vull ser espanyol).

       O sigui, que la pregunta parteix d'una premissa erronea (que Mas no vol ser espanyol). 

       Despres continua que quan li pregunten ell diu que es català (cosa que fan molts unionistes que es consideren "nacionalistes" com Duran i Lleida), i que no vol definir-se en contra de..., bla, bla, bla. O sigui que no diu en cap moment que hagi decidit que no vol ser espanyol.
       I no diguis que ell s'ha sentit sempre català perque aixo no invalida que tambe se senti espanyol, i tampoc vol dir que vulgui la independencia.

       Despres fa una altra pregunta, en altres paraules, que ja no es la pregunta que li havien fet.

       Un independentista convers hauria contestat una cosa com "vaig fer la transicio a no voler ser espanyol quan el TC..."

       Mas fa molt aixo de no contestar el que li pregunten, com p.ex. aqui


       Bona sort amb l'estat catala de Mas, sembla que no recordes la pregunta del botifarrendum que incloia una opcio que era l'estat català no independent 
       • Anònim10 15.609 5 116 👍 14.076
        Evidentment que diu que mai no ha fet aquesta transició, però perquè sempre s'ha sentit català i no català i espanyol, i després fa una exposició pedagògica en tercera persona dient que ell no va en contra de, sinó a favor de, i que a Catalunya hi ha un munt de gent que se senten catalans i espanyols i dient que ho comprèn perfectament i ho respecta plenament (algú que se sent espanyol no hauria de fer aquest aclariment, que se sol fer quan una cosa és diferent a la posició pròpia, i difícilment parlaria en tercera persona).

        Respecte l'estat català, sabia que em diries això, però em remeto al primer missatge, on ja t'he demostrat que en Mas fa servir Estat Català com a sinònim d'independència: "[...] jo en un moment determinat prenc la decisió de passar de l'autogovern, de l'autonomia, del pacte fiscal etc. al dret a decidir i a l'estat català, i per tant la independència [...]", a més a més la periodista li fa la pregunta amb la paraula "estat català" i és natural que li respongui espontàniament amb el mateix terme.

        La gent parla de manera natural, moltes de les coses ja s'entenen implícitament i pel context, sense haver de fer constants aclariments obvis que farien pesada la comunicació, i en el cas dels polítics, a més a més també miren de prioritzar el llenguatge més atractiu i amb connotacions més positives per les causes que defensen.


        Però tu sempre li buscaràs tres peus al gat i t'agafaràs a qualsevol ferro roent. Penso que amb els meus enllaços ha quedat tot més que esclarit, per qualsevol persona normal.
        • ansar 16.455 11 105 👍 6.197
         La gent parla de manera natural, moltes de les coses ja s'entenen implícitament i pel context, sense haver de fer constants aclariments obvis que farien pesada la comunicació,..

         aqui esta el teu problema (i la de tots els masistes): que Mas sap que la gent enten implicitament el que vol sentir si es suficientment ambigu i habil amb les paraules.

         El periodista li pregunta sobre "ser espanyol" i Mas diu que no ha fet aquesta transicio, i despres parla de gent que se sent espanyola. Ser i sentir-se es molt diferent. Ji he escoltata a molts catalans (especialment els menys joves) que contesten que nomes se senten catalans, pero que no volen la independencia (no volen deixar de ser espanyols). Has tornat a caure en una dels paranys semantics de Mas. Necessites el diccionari de masfeumismes per a interpretar les paraules de Mas  


         El que Mas té en el cap és fer el referendum (pero recorda que quan Puigdemont ho va plantejar, Mas estava en contra, pero quan veu que no pot evitar-lo ara ja no ho diu i ell és el maxim defensor  ), o tensar la corda tant que pugui negociar amb l'estat espanyol passar a ser un estat d'una Espanya pseudo-federal, i durant la negociacio una de les condicions anular les inhabilitacions politiques (si es que arriben a inhabilitar-lo)  
 • Jordi Freixas 17.151 12 95 👍 3.059
  Però que Mas no tornaria a ser candidat si no era en una Catalunya ja independent, això ja se sabia des del moment en que va fer el pas al costat.
 • Rigel 57.871 10 8 👍 26.076
  Si alguns que afirmen tenir la recepta política miraculosa per a resoldre'ns tots els problemes que ens crea el capitalisme i alliberar-nos a totes de dels cadenes del patriarcat centren el gruix de la seva actuació política en "enviar en Mas a la paperera de la història" acabaran molt malament, perquè llur pròpia obsessió els destruirà.
 • Anònim10 15.609 5 116 👍 14.076
  Me l'he mirat sencera: https://m.youtube.com/watch?v=aGmD-HrcM_Y

  Veritablement fa una anàlisi molt encertada i realista de tot plegat, explicant-se perfectament bé i amb precisió, amb un sentit estratègic impecable, tocant de peus a terra i sabent el que cal per tenir opcions d'ensortir-nos tant internacionalment com nacional tot constatant com funciona el món, la imatge que cal transmetre a la societat, i la estratègia interna a seguir. Només li faria un retret en una de les coses que ha dit.

  En definitiva, que diu pràcticament el mateix que raonava jo a través de simple lògica abans de sentir-lo, com entre d'altres coses (no amb aquestes paraules) que seguir estratègies poc pensades, com demanar heroïcitats individuals en forma de desobediència als funcionaris que s'hi juguen la seva carrera personal duria al fracàs per manca de seguiment, si més no si això es duu a terme abans d'hora i quan encara no tinguem una posició de força (que haurem de crear col.lectivament d'aquí poc). Entenc que la nostra força està en la mobilització col.lectiva i que les heroïcitats individuals de gent que s'hi juga la seva feina i estabilitat familiar, i que per tant, tindrien un seguiment insuficient, estan condemnades al fracàs, en aquest precís moment.

  Entenc que caldrà, abans, com a mínim, la llei de transitorietat jurídica, i per tant una decisió democràtica del Parlament que doni certa "empara", encara que sigui només a nivell de legitimitat, i un resultat contundent al referèndum i als carrers, durant el xoc de trens.

Publicitat

Fòrums

 • 9.088.225 missatges
 • 214.014 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat