Fòrum

La dèria de legitimar el castellà a corre-cuita

OcellotdeBoscFeréstec 5.796 5 363 👍 607Però, perquè hem de fer el castellà llengua oficial?, és que no té cap sentit per l'amor de Déu.

Es vol donar al castellà un estatus superior que ara no té, anem enrere... Ara mateix (per llei, l´Estatut) el català és la llengua oficial per ser la pròpia de catalunya i el castellà també és oficial per ser la llengua oficial de l'Estat Espanyol . Així ho diu l'Estatut que es va aprovar al Parlament amb 120 vots a favor de CiU, PSC, ERC i ICV, i 15 en contra del PPC, en el seu article nº 6 i per cert no impugnat pel TC.

ARTICLE 6. LA LLENGUA PRÒPIA I LES LLENGÜES OFICIALS

 1. La llengua pròpia de Catalunya és el català. Com a tal, el català és la llengua d'ús normal i preferent de les administracions públiques i dels mitjans de comunicació públics de Catalunya, i és també la llengua normalment emprada com a vehicular i d'aprenentatge en l'ensenyament.
 2. El català és la llengua oficial de Catalunya. També ho és el castellà, que és la llengua oficial de l'Estat espanyol. Totes les persones tenen el dret d'utilitzar les dues llengües oficials i els ciutadans de Catalunya tenen el dret i el deure de conèixer-les. Els poders públics de Catalunya han d'establir les mesures necessàries per a facilitar l'exercici d'aquests drets i el compliment d'aquest deure. D'acord amb el que disposa l'article 32, no hi pot haver discriminació per l'ús de qualsevol de les dues llengües.
 3. La Generalitat i l'Estat han d'emprendre les accions necessàries per al reconeixement de l'oficialitat del català a la Unió Europea i la presència i la utilització del català en els organismes internacionals i en els tractats internacionals de contingut cultural o lingüístic.
 4. La Generalitat ha de promoure la comunicació i la cooperació amb les altres comunitats i els altres territoris que comparteixen patrimoni lingüístic amb Catalunya. A aquests efectes, la Generalitat i l'Estat, segons que correspongui, poden subscriure convenis, tractats i altres mecanismes de col·laboració per a la promoció i la difusió exterior del català.
 5. La llengua occitana, denominada aranès a l'Aran, és la llengua pròpia d'aquest territori i és oficial a Catalunya, d'acord amb el que estableixen aquest Estatut i les lleis de normalització lingüística.

Fins al dia d'avui el redactat d'aquest article no ha fet nosa als catalans (mesells i anestesiats) i no ha ofès pas als castellanoparlants de Catalunya. És més, el text de l'article no ha estat utilitzat per Ciutadans (C´s), per premsa mesetària ni per Raconaires d'origen foraster per acusar-nos de identitaris...

Aquest article de l'Estatut sobre la llengua pròpia i les llengües oficials no ha generat debat, recordem el que diu: el català és oficial per ser la llengua pròpia de Catalunya i el castellà també és oficial perquè Catalunya és part d'Espanya.

Bé, dons, si Catalunya és independent, la raó (sic) i motiu del castellà com a llengua oficial a Catalunya desapareix.

Quins nous motius hi ha ara per voler fer oficial el castellà que no havien fa 10 anys a l'Estatut?.

Respostes

Configuració
  • GICA 538 12 👍 122
   I també hem de tenir en compte això:
   Hi ha un invent d'ERC que es diu "sumate", que varen construir per escampar la idea que som vil·lingües.
   I què han fet aquells que varen posar a dalt de tot a les llistes (Eduardo Reyes), aquells que només parlen espanyol, se’n vanten i diuen que són "independentistes"? De què han servit? Per guanyar vots independentistes entre els espanyols que viuen a Catalunya, segur que no. N’han fet perdre. Per la sola cosa que ha servit això del «sumate» és per convèncer molts catalans que som i cal continuar vil-lingües, que cal continuar a parlar la llengua del senyor, per donar fe que som uns bons esclaus. Tot això, és clar, és un altre argument a favor de l'oficialitat de l'espanyol.
   Era, i és, una cosa contra natura fer sortir als primers llocs de la llista aquests paios. Els varen catapultar, però l’única cosa que varen aconseguir va ser que se senti encara més espanyol al Parlament. Jo ho vaig dir des del primer moment, que només podrien convèncer catalans. D’espanyol, ni un. Però ja se sap: el ramat es deixa conduir i així els polítics de JxSí varen vendre la llengua per quatre vots que ni tan sols es varen fer realitat!  Els mateixos polítics que varen manipular la interpretació dels resultats: si ens els haguéssim de creure, varen guanyar vots al Baix Llobregat, gràcies als «sumates». Coi de mentiders! Varen RESTAR VOTS!
   El nombre d'espanyols que viuen a Catalunya i que senten que són independentistes --ben pocs-- no ha crescut, són els mateixos que abans d'aquest invent maquiavèl·lic. L'invent tenia com a objectiu rentar el cervell de catalans en el sentit de protegir l'espanyol (pobreta llengua, ella, tan amenaçada) amb més vigor que no pas els mateixos espanyols!
   Quan ens traurem la bena dels ulls?
  • Stoichkov Usuari sumador 13.188 12 151 👍 1.068
   I aquest allau d'immigrants vota en un 80% en contra la independencia... La majoria, desagraits.
 • Marcos41247 1.218 👍 594
  I ja ens agradaria poder tenir el català com a única llengua oficial, ja! Però és que no és possible impulsar-ho quan a dures penes aconseguim la meitat de la població que se senti únicament catalana. Per aconseguir l'oficialitat única del català primer haurem de passar alguns anys amb el castellà sent cooficial, mentre fem propaganda, mentre fem país. Quan la nostra població deixi de sentir-se espanyola, quan això sigui ser un pària, llavors podrem impulsar polítiques per canviar aquesta situació i des-oficialitzar el castellà. Primer haurem de prometre que no deixarem d'ensenyar-lo a l'escola i que se li tindrà consideracio especial. Uns anys després, li treurem poc a poc la consideració i el farem optatiu a l'ensenyament. Tot això mentres impulsem el català. Després li anirem posant traves i pals a les rodes i... Apa! Ja tenim totes les armes per retornar el català al seu legítim lloc. Però fins llavors, massa població és castellanoparlant o "superhipermegaultra multiculti i tolerant" com per a impolsar-ho. Han fet creure als catalans que no tenen dret a exigir el que tenen altres països. Primer necessitem borrar això dels seus inconscients i llavors podrem fer el que volguem. Serà llarg, però com l'independentisme, acabarà arribant el moment en que puguem guanyar. Només hem d'assegurar-nos de no rendir-nos mai.
  • oprimit 14.297 13 128 👍 3.982
   La teva teoria és absurda, treure drets és molt més difícil que no donar-los.
   • Marcos41247 1.218 👍 594
    Doncs mira què bé ho van fer els espanyols, que ningú els qüestiona ni diu res. No dic que hagim de fer com ells van fer, que seria horrible, però tenir una mica de mala llet i de barra no ens vindria malament. Jo el que dic és que ara mateix és impossible: la gent ja sent que si desoficialitzem el castellà els treuràs un dret. Si ells pensen així, l'únic que podem fer és intentar canviar l'opinió de la següent generació lo suficient com per a que s'avinguin a dir Sí. Si no és això, no se m'acut res més. 
  • Tywyll Usuari sumador 39.404 9 12 👍 2.063
   Si una nova república ja neix amb l'espanyol oficial, més tard això ja no ho pots desfer perquè seria un escàndol. 
   • Marcos41247 1.218 👍 594
    Doncs llavors serà impossible perquè ara mateix ja estem lluitant només per aconseguir que la gent s'apunti a la independència, com per a que vulguin treure-li la oficialitat al castellà. 
     • popcalent 10.060 9 201 👍 1.636
      Quan dius la VOSTRA teoria i obriu els ulls... De qui parles?
     • Marcos41247 1.218 👍 594
      Per què m'inclous a mi en això? No em coneixes de res, perquè si em coneixessis sabries que jo VULL la oficialitat única del català. Simplement crec que no tenim una majoria a favor. Estic més que disposat a que això es decideixi juntament amb la nova constitució catalana, però no crec que puguem guanyar. Deixeu de considerar espanyol a tothom que no creu en unicornis. Estic fart de donar batacades contra la realitat. Tenim una població massa espanyola, mentalment. Hem de canviar això si ho volem fer. I no, jo no vull fer el castellà oficial per eixamplar l'independentisme. L'independentisme ja és majoritari. El que dic és que l'unionisme està totalment en contra, i l'independentisme està dividit. No tenim el suport necessari. El que hem d'eixamplar és aquest suport, però això porta temps. Ara digue'm espanyol, unionista o assassí de la meva pròpia llengua només perquè entenc que ara mateix, el que defensem és una minoria.
  • Rigel 47.874 9 9 👍 13.157
   Simplement s'ha de fer el que diu n'OcellotdeBoscFeréstec: en caducar el fet de pertànyer al Regne d'Espanya, caduca l'oficialitat de l'espanyol derivada d'aquesta pertinença.
   • Marcos41247 1.218 👍 594
    D'acord: com ho fem? Cap dels nostres representants ni possibles representants a les constituents, a cap costat de l'espectre polític, està lo menys interessat en fer-ho. Com aconseguim que els suficients s'hi adhereixin per a que la proposta sigui majoritària? De debò, no vull que penseu que no ho desitjo realment. Si teniu la més mínima idea de com fer-ho, si planegeu una manifestació o una recollida de formes o qualsevol cosa per portar-ho i que ho tinguin en compte a l'hora de fer campanya a les eleccions, m'hi apunto.  Però queixar-se i dir que així hauria de ser no serveix de res: el pes demogràfic castellano parlant i el lliri fa que tan sols parlar-ho sigui tabú. Si ni tan sols els que tenen poder per a canviar-ho fan res, quines esperances vols que alberguem els altres?
    • Rigel 47.874 9 9 👍 13.157
     Serveix per a què, quan arribi el moment de votar la Constitució, tinguem ben present si la nostra llengua hi consta o no com a única llengua oficial. Però em fa l'efecte que no caldrà esperar-nos tant, perquè la independència només podrà anar endavant tenint sentit d'Estat, i aquest és incompatible amb quelcom (l'oficialitat de l'espanyol) que ens afebleix com a Nació en tots els sentits. I evitar caure en aquest error és ben fàcil.
     • Marcos41247 1.218 👍 594
      Però i si cap dels possibles càrrecs electes a les eleccions constituents deixa clar que vol l'oficialitat única, o si al referèndum constitucional no hi ha cap opció que deixi el català al seu lloc merescut, com fem nosaltres, des del carrer, per canviar-ho? Què proposes que fem, directament? Lo del sentit d'estat ja ho sé, però que nosaltres ho tinguem no serveix de res si no es tradueix en les polítiques que volem a la constitució.

      Bé, si hi ha el més mínim moviment, la més mínima possibilitat, d'impulsar això, podeu comptar amb mi. 
  • Rigel 47.874 9 9 👍 13.157
   Tu creus que la immersió lingüística s'hauria pogut dur a terme si s'hagués plantejat la idea no a començaments dels 80 sinó a mitjans dels 90?
 • estepario 3.735 1 548 👍 618
  El tema de la llengua pròpia és una de les majors farses que existeix. O és que per ventura el sòl parla català? El mar? Tal vegada les pedres i les muntanyes? No, parlen català els pobladors que hi ha en el lloc i abans d'ells es parlava una altra llengua, per tant les llengües pròpies són aquelles que es parlen en l'actualitat de forma majoritària i tant el català com el castellà poden considerar-se com a tal. La major part de la població catalana parla castellà com a primera llengua, així que exterminar la seva oficialitat significaria que una minoria plena de malícia li lleva drets fonamentals a la majoria.
  • Tywyll Usuari sumador 39.404 9 12 👍 2.063
   Ja veuríem sí aquesta curiosa teoria també l'aplicaries en cas d'invasió immigrant massiva xinesa, marroquina i romanesa.
   • Rigel 47.874 9 9 👍 13.157
    En el dret espanyol, en què el castellà és proclamat la llengua oficial de l’Estat per la Constitució de 1978, l’únic criteri metajurídic al qual ha al·ludit el Tribunal Constitucional pel que fa a les altres llengües susceptibles de ser declarades oficials és que s’ha de tractar de la «lengua característica, histò- rica, privativa» del territori [en el cas referit, de la comunitat autònoma]; i afegeix que aquest caràcter propi és «la condición constitucional inexcusable para su reconocimiento como lengua oficial [per un Estatut d’autonomia]» (STC 31/2010, FJ 14); mentre que la mateixa jurisprudència exclou l’aspecte demogràfic com a element definitori del caràcter de llengua oficial, en considerar determinant el reconeixement de la llengua pels poders públics com a mitjà normal de comunicació «independientemente de su realidad y peso como fenómeno social» (STC 82/1986, FJ 2).

    http://llengua.gencat.cat/web/.content/documents/publicacions/btpl/arxius/14_Oficialitat_linguistica.pdf  (pàgina 160)
  • Roderic 9.888 12 207 👍 3.135
   És interessant la personificació que fas dels elements naturals per adonar-se que realment aquest sí que parlen una llengua: la llengua amb què se'ls anomena és la seua llengua pròpia i la llengua del territori, per això aquesta fal·lera unionista en rebatejar indrets intentant apropiar-se'ls (Empordà>Ampurdán, Elx>Elche...).

   I no manipulis, l'oficialitat del català no et lleva cap dret lingüístic atès que ningú ni t'impedirà que continuïs parlant amb la teua iaia o amb el teu gos en castellà.

   P.D: quin blog més penós, xato.
  • Stoichkov Usuari sumador 13.188 12 151 👍 1.068
   Llavors que et semblaria si us enviem uns quants centenars de milers de refugiats musulmans en alguna comunitat autonoma d'Espanya i establim l'arab com a llengua oficial? Quin argument mes ridicul... 
   • Rigel 47.874 9 9 👍 13.157
    Una sentència del Tribunal Constitucional espanyol del 2010 va establir que això NO es pot fer de cap manera, que l'oficialitat d'una llengua autonòmica només pot deure's al fet que sigui llengua "característica, històrica, privativa" del territori, mentre que una sentència del mateix tribunal del 1986 exclou l'argument demogràfic a l'hora de considerar l'oficialitat d'una llengua ("independentment de la seva realitat i pes com a fenomen social").

    Només cal que nosaltres apliquem aquesta mateixa jurisprudència per a garantir l'oficialitat única del català.
    • Stoichkov Usuari sumador 13.188 12 151 👍 1.068
     Es evident que tenim arguments per defensar la ofiialitat unica del catala, i crec que la majoria pensem que aixi hauria de ser. Pero al mateix temps pensem que es un debat que ara no toca alimentar i la postura prudent es dir que el castella seguira sent oficial.

     Ens podem entretenir en parlar de dretes o esquerres, de oficialitat unica o no, de UE si o UE no, o podem centrar-nos en la independencia.
     • Rigel 47.874 9 9 👍 13.157

      Stoichkov escrigué:
      es un debat que ara no toca alimentar i la postura prudent es dir que el castella seguira sent oficial.
      O una cosa o l'altra. La segona part, necessàriament, alimenta el debat.
      • Stoichkov Usuari sumador 13.188 12 151 👍 1.068
       Jo crec que el debat s'alimentaria encara mes si el Junqueras no volgues contestar a la pregunta sobre l-oficialitat o si defenses el catala com a unica llengua oficial. La resposta que alimenta menys el debat, al meu entendre, es dir que el castella seguira sent oficial. Ep, i si som indpendents, quan toqui fer el debat jo sere el primer que defensare la oficialitat unica del catala. Pero la meva intuicio (i la de molts altres) es que defensar-ho ara ens perjudicaria i podria arribar a restar mes que no pas sumar (que podem estar equivocats tambe, aixo malauradament no ho podem saber).
       • Rigel 47.874 9 9 👍 13.157
        En Jonqueres no ha respost cap pregunta, directament ha obert el debat. Estic d'acord en què potser ara és millor no dire res, però que no parli ningú. El que no es pot pretendre és que el discurs polític estigui legitimant la presència de l'espanyol a Catalunya, davant d'això no podem restar pas muts.
  • Calidoscòpic 16.384 12 97 👍 7.386
   Que bonica la teva visió imperialista de les llengües...
  • Rigel 47.874 9 9 👍 13.157
   Doncs la vostra pròpia doctrina constitucional no només avala el principi de "llengua pròpia", sinó que rebutja explícitament que l'oficialitat d'una llengua sigui determinada per la mera presència a la societat.
  • malllamplll_ 1.624 928 👍 919
   Som el dimoni , no ho dubtis.  I a tu et farem patir molt 
  • Nou Barris 14.719 6 123 👍 7.951
   Les llengües tenen una territorialitat, un espai geogràfic i humà on s'han anat forjant. Esmentar mars, pedres i muntanyes quan s'aborda el concepte de llengua pròpia és un home de palla com una casa de pagès i tota una reducció a l'absurd per evitar fer una argumentació seriosa i per amagar el cap sota l'ala davant el fet que el català ha estat perseguit i foragitat de molts àmbits socials i institucionals al territori on s'ha desenvolupat històricament i on viuen la immensa majoria dels seus parlants; això que alguns, cínicament, anomenen "evolució natural dels idiomes".

   I més val no remarcar gaire la obvietat que és el fet que, en el cas que el castellà perdés la seva oficialitat en una República catalana (cosa que dubto), això no impediria als castellanoparlants seguir expressant-se en castellà. O et penses que la comunitat lusòfona d'Andorra ha renegat del portuguès pel fet que aquell país tingui com a llengua oficial el català?
 • dimissiopuntorg 20.448 11 66 👍 15.645
  Tornem amb el monotema...
 • Gurrea 5.996 11 350 👍 1.696
  "També ho és el castellà, que és la llengua oficial de l'Estat espanyol" no és el mateix que "També ho és el castellà perquè és la llengua oficial de l'Estat espanyol". Aquests matisos que poden semblar intrascendents en realitat són l'essència del dret.


 • Stoichkov Usuari sumador 13.188 12 151 👍 1.068
  Doncs perque no ens podem permetre el luxe de perdre un 5% dels vots per dir que el catala seria la unica llengua oficial. Tenim un pais on el 80% dels catalanoparlants esta per la independencia pero com que vam esdevenir una minoria en el nostre propi pais, com a consequencia de la immigracio, doncs ara necessitem una part dels castellanoparlants. I hi ha una part petita dels immigrants castellanoparlants que s'ha integrat i que tambe acceptaria que el catala fos la unica llengua oficial, pero malauradament es una minoria molt minoria. Per tant, cal ser pragmatics aqui, no ens queda mes remei, el catala millorara pel sol fet de tenir un Estat propi i aquest tema l'haurem de prioritzar post-independencia.
  • GICA 538 12 👍 122
   Fal·làcies que ja no convencen ningú, noi. "Sumate" només va fer PERDRE vots! Els vots hipotètics, mai reals, dels espanyols que viuen a Catalunya no són cap argument per fer oficial una llengua estrangera!
   • Stoichkov Usuari sumador 13.188 12 151 👍 1.068
    No conec cap catalanoparlant que deixi de votar independencia perque diuen que el castella sera tambe llengua oficial. I conec desenes i desenes d'independentistes de tot tipus. Al canto contrari estic segur que si que pot haver-hi una minoria qui aixo li influeixi. O potser no li influeix prou com per votar a favor pero si per ajudar a desactivar la seva oposicio i no anar a votar en contra tampoc. Tinc clarissim que amb la sociologia actual no ens conve correr el risc de crear enfrontament per la llengua i potencialment perdre un 3-5% de suport.
    • GICA 538 12 👍 122
     Tot just has conegut el primer, doncs.
     • Stoichkov Usuari sumador 13.188 12 151 👍 1.068
      Doncs tu no ets independentista. Un independentista no votaria en contra de la independencia perque el catala no sigui unica llengua oficial, entre d'altres coses, perque amb la situacio actual de submissio a Espanya tampoc es la unica llengua oficial...
      • GICA 538 12 👍 122
       Jo sóc català, només. Vaig pensar que la idea d'en Mas de fer una llista única era bona i la volia votar, fins que... vaig veure que posaven estrangers no integrats als primers llocs. Llavors varen perdre el meu vot potencial.
       I qui t'ha dit que voti, jo? Ha, ha, ara ja t'he destrempat, oi?
       I "la unica" no és català. Seria L'ÚNICA!
       • Stoichkov Usuari sumador 13.188 12 151 👍 1.068
        Destrempat de que? Ja se que sempre hi ha freaks arreu, hi ha votants del PP indepes i coses rarissimes, hi ha gent per tot. Pero em reafirmo amb tot el que he dit, independement de que tu diguis que votes o no independencia en funcio de si el catala es o no es l'unica llengua oficial, el teu cas es totalment insignificant en termes estadistics, no crec que representi ni el 0,01% del total.

        PD. no tinc accents.
        • GICA 538 12 👍 122
         Ben igual que el teu, de vot. Un vot no compta.
         • Stoichkov Usuari sumador 13.188 12 151 👍 1.068
          Es que la gent independentista que no deixara de votar per aixo es un 47.99% i la gent com tu es un 0.01%. Afortunadament no es un vot!
          • GICA 538 12 👍 122
           N'hi ha d'altres, com jo. I són persones més conegudes.
           Sense oficialitat única, la independència no serveix per a res. Suposaria la creació d'un segon Estat espanyol, com vol ERC. No en tenim prou amb un? Mira-t'ho bé home! Una feinada no tan sols inútil, sinó contrària a la Nació catalana. Quina nació seria llavors: catalana o espanyola? Fas --i fan tots els pro-espanyol oficial-- riure, per no plorar. És una ideologia de complex d'esclau que s'ha estès com la pesta i que ens està fent molt de mal.
           Abans que cap espanyol dels que viuen a Catalunya hagi piulat, au, correm-hi tots a oferir l'oficialitat de la llengua que ens esclavitza fa 300 anys. Per què? L'argument d'aconseguir quatre vots més per a la independència és FALS. No el repeteixis, que està tan gastat...
           S'ha demostrat que els "sumates" varen fer perdre uns quants milers de vots.
          • Stoichkov Usuari sumador 13.188 12 151 👍 1.068
           - Sense oficialitat única, la independència no serveix per a res.

           Be, tu creus que la independencia nomes serveix amb la oficialitat unica i n'hi ha altres que creiem que serveix per mes coses, entre les quals, gaudir de mes eines per protegir i fomentar la llengua catalana. Ja ningu ens tocara els collons amb l'oficialitat del catala a la UE o amb el tema de la llengua vehicular a les escoles, per exemple. Deixant de banda que tindrem via lliure per exigir el requisit (i no merit) linguistic als jutges i moltes altres mesures sense que el tribunal constitucional espanyol ens ho pugui prohibir.

           - L'argument d'aconseguir quatre vots més per a la independència és FALS.

           Es la teva opinio, la meva es diferent. I per mi aquest es el principal argument. El 35% de la poblacio catalana te la llengua materna, per tant no crec que sigui una polemica que ens convingui alimentar ara mateix. Fa 80 anys potser seria diferent. Pero ja entenc que la teva opinio es diferent, tot i que jo no la comparteixo.
          • GICA 538 12 👍 122
           Si que et conformes amb poca cosa, doncs. Jo ho vull tot. I pensa que, sense llengua, ja no som. La nació catalana no existeix. Per continuar com ara no cal tant d'enrenou amb la creació d'un altre Estat espanyol.
  • Rigel 47.874 9 9 👍 13.157
   Això no té cap influència tenint en compte que bona part dels unionistes no aniran a votar al referèndum. No hi guanyem res imposant-nos el jou de l'oficialitat de l'espanyol.
 • entreribes 704 2 👍 319
  Potser que la gent no vol consciencar-se que cal canviar d'actitut d'un en un, per arribar a canviar col·lectivament, el compartament lingüístic. Que sense això, amb o sense independència, seguirem el mateix curs. Per molt que l'independència pot generar un moment d'eufòria aprofitable, no garanteix un canvi de fons.

  Crec que seria una revolució molt més gran que tots els catalaoparlants parlessin la seva llengua independentment de que hi ha hagi castellanoparlants, altres forasters (tret d'excepcions comptades i raonables), que no pas assolir un estat independent.
  • Rigel 47.874 9 9 👍 13.157
   No és el mateix fer-ho amb les lleis (des del reglament més baix fins la Constitució) protegint-nos efectivament i en exclusiva que no pas amb unes lleis que ens deixen indefensos com passa ara que l'espanyol és oficial.
   • entreribes 704 2 👍 319
    no crec que les lleis ens puguin salvar la llengua... només ho pot fer el compromís de la gent, també la qui té una altra llengua d'origen.
    • Rigel 47.874 9 9 👍 13.157
     Que les lleis no ho siguin tot no vol pas dir que no siguin un suport imprescindible. No servirà de res el compromís de la gent si les lleis contunen protegint l'espanyol (que és el que passa quan és oficial).
    • RocBlanc 1.697 8 908 👍 129
     Certament tens raó, però també és cert que molta gent se sentiria més recolzada si les lleis els emparessin. Tindrien més confiança i seria més fàcil comprometre-s'hi
     • entreribes 704 2 👍 319
      No, òbviament totes les lleis que ara ens juguen en contra haurien d'anul·lar-se. I certs drets lingüístics, ara incomplerts, complir-se, si cal amb lleis.
      I no defenso de cap manera la oficialitat del castellà... però crec que confiar en una única oficialitat del català per a millorar el seu ús social és "feta la llei feta la trampa" 
      No podem confiar en que lleis, algú d'amunt solucioni les coses per nosaltres, això fa que la gent perdi sentit del seu poder/responsabilitat.
 • Molthonrat 1.918 4 847 👍 589
  La solució és ben senzilla: fem un referèndum per decidir si el castellà ha de ser oficial a la Catalunya independent.
 • James Hetfield 20.320 7 67 👍 1.000
  No hi ha d'haver cap llengua oficial. Es legislarà per potenciar el català, a l'ensenyament, etc... Així s'acaba ben ràpid la polèmica. Si volen el castellà oficial, que guanyi Ciudadanos les eleccions a la Catalunya independent.
  • Rigel 47.874 9 9 👍 13.157
   Aleshores allò que s'imposen dues coses:

   1. Les dinàmiques socio-lingüístiques (clarament favorables a l'espanyol).

   2. La col·lecció de drets recollits a la constitució o lleis constitucionals. Només que hi hagi algun lloc on s'hi reculli la discriminació per motiu de llengua n'hi haurà prou per a què els espanyols s'hi aferrin per a deixar en no res qualsevol llei que vulgui afavorir el català.

   L'oficialitat única del català, per contra, blinda la llengua contra els atacs jurídics pel caràcter expansiu que l'oficialitat sempre té per a la llengua beneficiària, permet legislar ara sí a favor de la llengua (sense por que els tribunals tombin les lleis una rere l'altra) i, a efectes propagandístics, assegura la idea que el català és la llengua de Catalunya.
 • radi2cat Usuari sumador 36.000 11 15 👍 10.175

  Si ja existeixen desenes de fils parlant sobre aquest tema, que et fa pensar que la teva opinio al respecte es tant important que necessita un altre fil enlloc d'intervenir a un dels molts que ja existeixen?

  Sigui com sigui, la cosa es que aixo no es decidira ni avui ni dema ni en tot el 2017, el dia que siguem una republica independent i es facin eleccions constituents (i ni en el millor dels casos aixo no passara abans de 2018) voteu un partit que defensi l'oficialitat unica del catala. Si fas com el Rigel que es passa la vida fent campanya sobre aquest tema i a l'hora de la veritat acabara votant un partit com PDECat que defensa l'oficialitat del castella, estaras perdent el temps.

   

  PS: Curios que encara ningu hagi plantejat mai que la Republica Catalana doni a Espanya a provar de la seva medicina i jugui al secessionisme lingüístic amb el castella xD

  • virot 6.210 2 343 👍 2.336
   PS: Curios que encara ningu hagi plantejat mai que la Republica Catalana doni a Espanya a provar de la seva medicina i jugui al secessionisme lingüístic amb el castella xD
   Al Racó, avantguarda de la nació, ja es va proposar.
  • Rigel 47.874 9 9 👍 13.157

   radi2cat escrigué:

   PS: Curios que encara ningu hagi plantejat mai que la Republica Catalana doni a Espanya a provar de la seva medicina i jugui al secessionisme lingüístic amb el castella xD

   Perquè això no s'ho creuria ningú, ni nosaltres mateixos. Hem d'entendre que només podrem protegir la nostra llengua anant de cara i aprofitant els poders inherents a un estat independent. I d'aquests poders el més potent és el constitucional. No hi ha cap motiu raonable, cap motiu que es pugui justificar per cap valor positiu (la por o el fatalisme o el menfotisme no són pas valors positius), per a no retornar al català la condició d'única llengua oficial al seu propi país. Tota la resta és fer el ridícul, com això d'anar fent blaverisme a veure si cola.
   • radi2cat Usuari sumador 36.000 11 15 👍 10.175

    No em referia a fer una cosa tan maldestra com el blaverisme, sino començar per coses mes subtils.

    PS: Si a les constituents votes PDECat, estaras contribuint tant com qualsevol altre a que el castella sigui oficial xD

    • Rigel 47.874 9 9 👍 13.157

     radi2cat escrigué:

     No em referia a fer una cosa tan maldestra com el blaverisme, sino començar per coses mes subtils.

     Coses més subtils que, en en cas de tenir algun efecte positiu per a nosaltres, seria a molt llarg termini i no ens resoldria el problema que tenim i que amenaça la supervivència de la nostra llengua.


     radi2cat escrigué:

     PS: Si a les constituents votes PDECat, estaras contribuint tant com qualsevol altre a que el castella sigui oficial xD

     No ho sé quina serà l'oferta de partits i dels partits a les constituents, només sé que l'escenari haurà canviat radicalment.
 • knox 27.648 10 33 👍 3.552
  Si com coherents el català és l'única llengua legítima.

  Tota la resta és deslegitimar el català i fer-lu subordinat. Desacomplexeu-vos i parleu català amb normalitat sempre amb tothom.

Publicitat

Fòrums

 • 8.765.072 missatges
 • 203.860 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat