Publicitat


Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

La dèria de legitimar el castellà a corre- cuita

OcellotdeBoscFeréstec 6.166 6 347 👍 966


 • Però, perquè hem de fer el castellà llengua oficial?, és que no té cap sentit per l'amor de Déu.

  Es vol donar al castellà un estatus superior que ara no té, anem enrere... Ara mateix (per llei, l´Estatut) el català és la llengua oficial per ser la pròpia de catalunya i el castellà també és oficial per ser la llengua oficial de l'Estat Espanyol . Així ho diu l'Estatut que es va aprovar al Parlament amb 120 vots a favor de CiU, PSC, ERC i ICV, i 15 en contra del PPC, en el seu article nº 6 i per cert no impugnat pel TC.

  ARTICLE 6. LA LLENGUA PRÒPIA I LES LLENGÜES OFICIALS
 1. La llengua pròpia de Catalunya és el català. Com a tal, el català és la llengua d'ús normal i preferent de les administracions públiques i dels mitjans de comunicació públics de Catalunya, i és també la llengua normalment emprada com a vehicular i d'aprenentatge en l'ensenyament.
 2. El català és la llengua oficial de Catalunya. També ho és el castellà, que és la llengua oficial de l'Estat espanyol. Totes les persones tenen el dret d'utilitzar les dues llengües oficials i els ciutadans de Catalunya tenen el dret i el deure de conèixer-les. Els poders públics de Catalunya han d'establir les mesures necessàries per a facilitar l'exercici d'aquests drets i el compliment d'aquest deure. D'acord amb el que disposa l'article 32, no hi pot haver discriminació per l'ús de qualsevol de les dues llengües.
 3. La Generalitat i l'Estat han d'emprendre les accions necessàries per al reconeixement de l'oficialitat del català a la Unió Europea i la presència i la utilització del català en els organismes internacionals i en els tractats internacionals de contingut cultural o lingüístic.
 4. La Generalitat ha de promoure la comunicació i la cooperació amb les altres comunitats i els altres territoris que comparteixen patrimoni lingüístic amb Catalunya. A aquests efectes, la Generalitat i l'Estat, segons que correspongui, poden subscriure convenis, tractats i altres mecanismes de col·laboració per a la promoció i la difusió exterior del català.
 5. La llengua occitana, denominada aranès a l'Aran, és la llengua pròpia d'aquest territori i és oficial a Catalunya, d'acord amb el que estableixen aquest Estatut i les lleis de normalització lingüística.

Fins al dia d'avui el redactat d'aquest article no ha fet nosa als catalans (mesells i anestesiats) i no ha ofès pas als castellanoparlants de Catalunya. És més, el text de l'article no ha estat utilitzat per Ciutadans (C´s), per premsa mesetària ni per Raconaires d'origen foraster per acusar-nos de identitaris...

Aquest article de l'Estatut sobre la llengua pròpia i les llengües oficials no ha generat debat, recordem el que diu: el català és oficial per ser la llengua pròpia de Catalunya i el castellà també és oficial perquè Catalunya és part d'Espanya.

Bé, dons, si Catalunya és independent, la raó (sic) i motiu del castellà com a llengua oficial a Catalunya desapareix.

Quins nous motius hi ha ara per voler fer oficial el castellà que no havien fa 10 anys a l'Estatut?.

Respostes

Configuració
  • Marcos41247 2.625 1 695 👍 1.631
   No ca sinó sarem tan dulens com als aspanyols. Hem da sé suparmegainclusius am al castallà parquè és tan nostra com qualsavol altra. La seva uficialitat no afactarà la salut dal català. O això és el que diria certa gent que ja ha comentat a aquest fil. 
 • Sau de Treviac 2.760 1 675 👍 2.708
  Sobre la oficialitat de la llengua a la Catalunya independent, el meu referent no és Gabriel Rufian. El meu referent és Francesc Macià i la Constitució de l'Havana redactada sota la seva empara i la de la gent d'Estat Català el 1928. En el seu article 2, la Constitució per la República catalana de Macià i els seus deia:

  "Article 2. L'única llengua oficial, a Catalunya, és la catalana."

  Només hi afegiria: "i l'occità a la Vall d'Aran".

  I res més.

  Senyors d'ERC, no traïu el vostre llegat històric. Qui preferiu? Macià o Rufià?

 • anseso 19.310 7 76 👍 2.900
  Potser sigui que això de fer el castellà idioma oficial sigui una estratègia per tractar de no restar vots a l'independència, atés que els castellano parlants s'emprenyarien i podrien votar NO. Un cop passada la votació, podriem fer oficial tan sols el català, com hauria de ser.
  També pot ser que jo estigui pecant d'innocent, eh? 
 • JoanVecord 4.919 7 442 👍 1.360
  Per cert, amb la reforma ortogràfica de l'IEC s'hauria d'escriure junt ("a correcuita") i no separat per un guionet ("a corre-cuita").

  Normes com aquesta em toquen força més els nassos que la dels diacrítics, i encara les trobo més difícils de justificar.

Publicitat

Novetats

Fòrums

 • 9.042.776 missatges
 • 212.528 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat