Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Perquè eixe menyspreu cap als valencians?

Algú 17.118 13 95 👍 1.418

Per què eixe menyspreu cap als valencians?

 
4/01/2017 - 

VALÈNCIA. Menyspreu: "Sentiment pel qual s'estima menys del que val a algú o alguna cosa"

Esta pregunta ens la fem molts valencians cada vegada que escoltem en la televisió alguna nova ofensa cap a la nostra terra. La llista ha anat creixent i creixent i al remat arribarà el moment en el qual esgotaran la nostra paciència. O, com deia Vicent Andrés Estellés, "perquè hi haurà un dia que no podrem més i llavors ho podrem tot". Passaré a enumerar algunes de les recents faltes de respecte cap als valencians, potser vos semblen anecdòtiques, però la repetició demostra que l'anècdota s'ha convertit en un costum, i que els valencians no pintem fava. És més, de vegades som inclús objecte de burla, i riure’s d'un mateix és molt sa, però que et prenguen el pèl és una altra història.

Menyspreu geogràfic

Orihuela és valenciana! Senyors i senyores de La Sexta i de Cuatro, no costa tant mirar un mapa per adonar-se que Oriola (Orihuela) no està a Múrcia. Des del 1304 és de manera definitiva part de la província d'Alacant, és a dir, abans que existira Espanya, Oriola ja era valenciana.

El temporal abandona el Llevant. Hi hagué una frase de l'oratge a Antena 3 molt divertida: "Las fuertes tormentas abandonan el Levante y se dirigen hacia Cataluña y Baleares". Balears està al llevant o al ponent de la Comunitat Valenciana? Tarragona no forma part del llevant de la península? Això del "Levante", a més de ser un terme franquista, és una falta de respecte de primer nivell, perquè elimina la identitat i et descriu com una zona sense nom, sense importància. El terme va aparéixer fins i tot a Pasapalabra.

Els Països Catalans. No totes les faltes de respecte provenen de la premsa de Madrid, a Catalunya tenen també predilecció per incloure la Comunitat Valenciana dins dels Països Catalans, la qual cosa òbviament ofén molta gent. Ja posats, per què no els Països Valencians?

 

Menyspreu cultural

L’IVAM es queda sense subvenció. Abans tenia una subvenció vergonyosa, de només 171.888 euros, una misèria comparats amb els 36,6 milions del Reina Sofia o el 1.042.900 del MACBA català. Enguany es quedarà sense res. Com els valencians tenim la sort de comptar amb les obres de Pinazo i de Julio González deuen haver pensat que no calien més obres d'art. Perquè o és això, o directament els la bufa la nostra cultura.

Les falles/fogueres/Moros i Cristians/Misteri d'Elx: Qualsevol festa o tradició nostra és menys important que qualsevol d'un altre lloc. La cremà els aprofita perquè algun periodista madrileny vinga a dir coses com "con lo que cuestan, qué pena que se quemen". I on les clavem, tio figa? Nosaltres som els primers que moltes vegades ens hem pres les nostres festes a catxondeo, deixant que personatges com Julio Tormo les convertiren en un sainet. Però que ho faça gent que no en té ni idea, encara et toca més la corfa. I amb les tradicions igual, sembla que tot Espanya dine capón o canelons el dia de Nadal, i tots nosaltres que som més de putxero no existim.

El Palau de les Arts, un altre greuge comparatiu. Les dades de l'any passat són clares: Teatro Real de Madrid, 9,39 milions d'euros; Liceu de Barcelona, 7,1 milions; Maestranza de Sevilla, 1,6 milions. El Palau de les Arts, poc més de 500.000 euros i només supera en 20.000 euros l’Asociación de Amigos de la Ópera de Bilbao. Toca't el nas, deu ser que l'òpera té massa nivell per a les províncies.

La ruta, la música i la fama. Mentre que la Movida madrilenya era una cosa molt revolucionària de Madrid, la Ruta del Bakalao era cosa de drogoaddictes. Mentre que els sanfermines són una festa internacional que cal traure a la tele cada dia, la Tomatina és un malbaratament d'aliments. A la televisió sembla que només servim per a fer programes com Gandia Shore, i amb la tonteria ara tenim fama de "tetes, xonis i ciclats". I res de destacar que el 50% dels músics professionals de tot Espanya són valencians, o que la Ruta o el FIB han sigut referents musicals a tot Europa.

La llengua de camalet. En este cas el menyspreu és constant inclús a casa. No és tan difícil dir "Vicent", veritat? Aleshores per què a Madrid em diuen Vincent i a Barcelona Vicenç? El mateix els passa a Jaume, Gemma, Artur, Empar, Josep o a molts dels que tenim cognoms valencians. Per no parlar de quan a aquells que parlem valencià ens consideren inferiors, o et solten allò de "háblame en cristiano". Perquè encara hi ha gent que pensa que això de parlar valencià és cosa de "gent de camalet", "de pobles" i "de gent poc fina". Ser de poble, llaurador i poc fi són per a mi elogis més que insults, tot siga dit. Però el pitjor arriba quan alguna informació pública apareix en valencià, i els propis valencians són els primers a dir "publícala también en castellano para que nos enteremos todos", com va passar, per exemple, amb la llista d’escoles tancades pel temporal. Això, tristament, a l'inrevés no passa.

 

Menyspreu culinari

Els paellicidis. Ens resulta indignant trobar "paella valenciana" per tot Espanya plena de pèsols, ceba i xoriço. Però més indignant encara quan dius alguna cosa al respecte com: "Disculpe vosté, això no és paella, això és arròs amb coses". Ràpidament t'ataquen amb sentències com "els valencians sou uns talibans de la paella" o "ya llegó el valenciano a dar por saco con el arroz". Què hem de fer, estimem la nostra gastronomia, i la nostra paella, i estem un poc farts d'invents com "la paella catalana" o la paella blanca en perol de Jamie Oliver.

Els nostres productes. Taronges de Sud-àfrica que arriben a Castelló en desembre, supermercats que obvien els vins valencians, torrons i orxates sense denominació d'origen que els fan passar per autèntics. Si vols un Rioja, o tomaques canàries perquè t'agraden més, perfecte. Però que no pugues trobar productes autòctons, normalment de més qualitat, per indiferència del comerç, això no és tolerable. Que el nostre camp ha sigut motor de l'economia del país durant molts anys, estimem-lo i defensem-lo per Europa, per Espanya, i principalment a les nostres cases.

Menyspreu en infraestructures

El transport i les autopistes rescatades. Mentre que continuem pagant l'AP7, una autopista caríssima més que amortitzada, el govern rescata autopistes deficitàries de la resta d'Espanya. Mentre que Madrid i Barcelona reben entre les dos més de 224 milions per al foment del transport públic (principalment EMT), València no rep cap euro. Les obres de l’A-31 al pas per la Font de la Figuera han patit endarreriments vergonyosos, i fa poc llegíem com la falta d'infraestructures està impedint el creixement de la província de Castelló.

 

El corredor mediterrani. Per tots és conegut que era més necessari l'AVE a Sevilla o la Corunya que el corredor mediterrani. Però ara que ja estan fets, tocaria arreglar el tema del corredor i del tren a Barcelona, que sempre porta endarreriment. Per no parlar de l'odissea d'anar des de València en tren a Terol o Granada. Un exemple: la inversió estatal l’any passat en rodalies a València va ser d'1 milió, Sevilla se'n va emportar 52, Barcelona 185 i Madrid més de 326 milions. I continuem sense tindre tren de Gandia a Dénia...

I podria seguir amb el greuge comparatiu que va suposar la inversió en l'Expo de Sevilla o Saragossa, i també el cost de la carrera olímpica de Madrid o Barcelona amb el que han sigut els 0 euros de deute assumit per l'estat de l'America's Cup. Però ja vos feu una idea general de com es tracta la nostra terra des de fora.

L'infrafinançament autonòmic, la invisibilitat de les nostres comarques o la indiferència davant de qualsevol reclamació que es fa des de València, som una regió extremadament solidària per obligació, que amb una renda per capita un 12% inferior a la mitjana estatal, en compte de rebre diners, n’aportem a altres regions més riques. Açò només ho podem canviar units, amb voluntat i sense "meninfotisme". Per això jo enguany als Reis d'Orient els demanaré que en el 2017, en compte de pegar "la cabotà", trenquem a cabotades els greuges comparatius que patim amb la resta d'Espanya, i traguem l'orgull de ser valencians contra el menyspreu constant al qual estem sotmesos.

Respostes

Configuració
 • Algú 17.118 13 95 👍 1.418
  L'article el fa Vicent Marco, ex-RTVV o ara als serveis informatius del València CF.

  Valenciaplaza serà, a dia de hui, el digital més llegit (i prestigiós) del PV.


  Ho dic perquè articles com este són més influents en la societat valenciana (i més adaptats a la seua realitat sociològica) que 50 edicions d'un llibre escrit en 1962.
 • Foguera Catalana 4.389 3 490 👍 3.501
  Ja posats, per què no els Països Valencians?
  Digueu-n'hi com vulgueu. De fet, si els Països Catalans són els països de llengua catalana, vosaltres tindria tot el sentit del món que n'hi diguéssiu Països Valencians

  Tota la resta té sentit, això sí.
 • __30926__ 68 1 👍 34
  Perquè no teniu Prusés.

  Sembla que no, però tenir un prusés en marxa (un prusés que duri eons, si és curtet no té temps d'agafar prestigi) et dota d'un aspecte distingit i elegant.

  I llavors ja passes de patir el menyspreu a patir l'odi visceral directament.

 • Desconfiat 3.641 3 551 👍 3.797
  A TV3 mos plou tots els diumenges. 
 • Gurrea 6.950 12 310 👍 2.994
  Una cosa que mai he entés pel que fa a això de Levante... si us molesta tant als valencians, per què teniu encara un club de futbol que es diu "Levante UD" i un diari que es diu "Levante-EMV"?
 • Indesquerra 17.716 8 91 👍 4.490
  Els Països Catalans. No totes les faltes de respecte provenen de la premsa de Madrid, a Catalunya tenen també predilecció per incloure la Comunitat Valenciana dins dels Països Catalans, la qual cosa òbviament ofén molta gent. Ja posats, per què no els Països Valencians?

  He llegit fins la negreta i m'he dit: PERÒ SI ÉS QUÈ JA SE SAP QUI ÉS QUI! NO HI HA MÉS CERA DE LA QUE CREMA!!!!!

  Post-política a la vista! 
  • Indesquerra 17.716 8 91 👍 4.490


   A mi fins i tot des d'una posició anti(pan)catalanista, l'argument més subnormal que trobe és el que intenta justificar una mateixa equidistància respecte dels valencians vers Castella (Espanya) i Catalunya (Països Catalans). És que cal ser idiota per no vore que no hi ha possible comparació per llengua, per història, per cultura, per tarannà i per realitat.
   • rotllan 7.802 4 273 👍 5.870
    "aquests cabrons de Madrid passen de nosaltres quan fan el temps, i aquests pancas que n'han de fotre del temps de la comunitat"
   • Aufrany 3.265 2 605 👍 2.808
    Si és que qualsevol català, encara que defensi els Paísos Catalans, respecta la sobirania dels valencians, cosa que no gaires espanyols farien.

    En fi, els catalans ja tenim clar que qualsevol article que critique el centralisme espanyol a de criticar la "intromisió" catalana, no fos cas que el titllessin de catalanista. Encara que ja em vist que qualsevol defensa del valencià ja s'acusa directament de catalanisme i encara que la Oltra ja no parle ni de País Valencia...

    Cap problema, per poc que us ajude a alliberar-vos del ferotge pancastellanisme i centralisme que patiu, jo com a català accepte tots els menyspreus.
 • Pedrolo 9.716 2 218 👍 4.180
  No voleu mapa del temps a TV3?

  No voleu cap referència als Països Catalans? (Ja et dic jo que a TV3 no surt mai eixe nom).


  D'acord, però els propers Obrint Pas, Raimon, Aspencat, Pau Alabajos i companyia us els foteu sols, d'acord?

  El Ferran Torrent que no torni a treballar a TV3, val?

  Ni cap actor, músic, cantant, escriptor, etc., pujarà a vendre res més enllà del Sénia, correcte?

  Ni, per descomptat el Barça farà regals al València en forma de fitxatges a preus desorbitats (Mathieu, Alcácer, André Gomes, Gerard López,  David Villa, etc.), us sembla bé?


  Doncs, au, nanos a fer la mà!  PD: Sort que estem al Racó Català... Mira que sentir-nos dir aquí que Catalunya maltracta al País Valencià tant com Espanya...
 • Taverner 14.248 10 138 👍 82
  A vore si vos penseu que sense frivolitats els catalans no estarien ara com estan.
  Si ho penses fredament és una parida que a la tele te representen com a "la Pantumaca", o sempre amb barretina, roïns... però adquereix un significat més profund per a aquells que ho pateixen. Més que res perquè permet establir una normalitat i una anormalitat, i a més el dret a dir-te-la, que és sempre una posició de poder. És a dir, allò que molesta és el "ací mane jo, i te designe com a mi m'ix dels collons, reduïnt tota la teua experiència a això. I si no t'agrada, te fots". Per això, no és igual que un castellà parle de la meseta, que al cap i a la fi és més sa casa que Levante.
  Doncs el mateix per a la paella, Levante, i si, la manera "frívola/banal" en la que els catalans utilitzen Països Catalans per a molts valencians. Tots tenim el dret al "OMG! OMG!", i el que no puc entendre és perquè uns si que poden tindre rabietes i putxerets i els altres quan les tenen de seguida se'ls recorda que han de mantindre la compostura. A vore, que els valencians som persones, ja prou de pretende que el valencianisme (o el catalanisme valencià) siguen moviments de ciutadans singulars, perfectes, paladins de la modernitat.
  • Indesquerra 17.716 8 91 👍 4.490
   Tot el que dius està molt bé, però l'article és ploramiques i aquest senyor que diuen per dalt que treballa al Valensia segur que fa totes les comunicacions en castellà. Menys folklorisme i victimisme i més posar els collons damunt la taula, perquè si vols que et respecten t'has de fer respectar no anar fent de ploramiques.

   PD. I obvie tot el rerefons blaver i l'intenció de l'autor del fil que ací ja ens coneguem tots.
   • Taverner 14.248 10 138 👍 82
    Quan vulgues, fem un IRA 1916
    • Indesquerra 17.716 8 91 👍 4.490
     Pots jugar a fer ironies però si no entens que aquest article és folklòric i victimista és que esteu (estem) pitjor del que em pensava...
     • Taverner 14.248 10 138 👍 82
      Ironia sempre. Però esque no he pogut evitar fer-ho després de llegir "posar els collons damunt de la taula", porte molts anys sentint això, i després resulta que tot acaba a consignes per a adhesius samarretes i manifestacions. Una "folklorització" permesa.
      La folklorització, a vore, com se defineix? Per què uns elements són bons i altres no?
      I victimista, clar que ho és. El que sospite és que allò que no t'agrada és el victimisme orientat cap a segons qui.
      • Indesquerra 17.716 8 91 👍 4.490
       Precissament la part que tu dius que sospites que no m'agrada no és folkloritzant sinó política, perquè com ja han dit més amunt, més enllà del mapa, mai diuen Països Catalans a TV3. Aquest tio ni s'ha dignat a vore mai TV3 a vore si el que diu és cert o no, i això de Vicenç/Vicent és una parida i de les grans i precissament sol fer-ho gent molt poc proPPCC precissament, mira per on.
       • Taverner 14.248 10 138 👍 82
        Tot és política, Indesquerra.
        • Indesquerra 17.716 8 91 👍 4.490
         Sí, parlar del xoriço a la paella també...
         • Taverner 14.248 10 138 👍 82
          Ho pot ser. De fet el debat a Twitter quan allò del Oliver fou molt divertit, perquè fonamentalment els que contestaren als valencians amb "dades" foren un madrileny, una basca i un català, els arguments dels quals se resumien en "la paella no és valenciana, és espanyola" (apropiació cultural de manual), "en estos documents d'un cuiner de Madrid de 1931, la paella duia xoriço. La autèntica paella du xoriço" i "el xoriço es típic de València" (esta és la meua preferida, associant corrupció i inventant-me coses sobre la cultura d'un lloc because reasons). Això per no obviar "los valencianos soys unos talibanes" quan passa açò, però la defensa dels seus plats típics és una cosa noble i que no té res a vore. I esque al remat al darrere n'hi ha una interacció identitària. Per a tu pot semblar frívol -i certament, ho és. Però estes coses són aixina- però la paella és un ítem identitari valencià, i el voler tocar-la només se pot fer des d'una posició de poder. No t'has preguntat mai això? Per què un tipo de Madrid pot dir que la paella du xoriço i sushi, però un valencià no pot dir que el putxero madrileny ha de dur carabassa i clòtxines?

    • Estatpropi Usuari sumador 150.981 10 1 👍 21.756
     Millor un IRA 1921, les coses es fan amb gradualitat. 

 • xicotiu 8.539 2 253 👍 1.839
  No m'he llegit el fil, ara me'l llegiré, ni l'articul, però jo trobe prou obvia la raó:

  -Perque som gent molt cabuda quen ens posem, i no acceptem l'evident superioritat de castellans, catalans, i qualsevol d'atre lloc. Som uns esclaus molt desconsiderats e insumissos. I clar, els Amos s'enfaden i mos menyspreesn, però en el fons mos tenen por : P.

  -Perque no volem Biblies com "Mosatros els Balensians" de l'autor anglés Jhon Carpenter. A soles els seguidors de Carpenter són vistos com "quassi-iguals" pels catalans, encà que continuen seent odiats pels castellans.

  -Perque venem molt mal les nostres coses, tota la vanguardia cultural que tenim etc

  -Perque som uns viciosos i heu que's pitjor: No l'amagem.

  -----------------------------------------

  Però en el fons...en el fons... vos caiem bé, en persona, la gran majoria de valencians, a la majoria de gent : ). O aixó m'he trobat jo. Som gent sociable i alegre en general ( hi ha de tot clar, i no m'agrada generalitzar, però trobe que som més extrovertits que en atres llocs)
 • Foll Usuari sumador 76.502 11 3 👍 38.374
  El mateix article posa de manifest tot el menyspreu espanyol i encara es queixa de que li diuen Països Catalans que és l'únic projecte que respectaria la seva identitat, llengua i interessos.
 • Pedrolo 9.716 2 218 👍 4.180
  El que em dol és que la majoria dels que diuen que quan hom anomena PPCC és per anorrear-los dins "la cultura catalana", no en té ni refotuda idea que en la idea de PPCC hi ha sempre una prèvia (si els valencians ho volen); en canvi, aquests mateixos anti-PPCC no solen alçar massa la veu quan els anomenen "Levante", "Comunidaz Valenciana" i derivats des de la meseta o quan, a l'estiu, els ocupen les platges i els inunden amb gratacels horrorosos a primera línia de costa pels segles dels segles.
 • EPS 57.752 12 7 👍 7.100
  Un s'ha de fer valer a la vida. Doncs això és el mateix. Si acotes el cap sempre t'acaba passant això.
 • Taverner 14.248 10 138 👍 82
  En un article se m'enciona tot un seguit de "greuges". Pràcticament tots van dirigits als espanyols, només un esmenta TV3. Reacció:
  "OMG! OMG! Els valencians com se passen amb els catalans! No els veig dient mai res d'Espanya! OMG! OMG!"
  • Garroferet 523 1 👍 409
   És que vaja xorrada això del mapa del temps de TV3. Alguns valencians són, diguem, asquerosament sensibles a cert tema. Ningú es queixa que al temps de la 1 ens traguen amb Múrcia i les Balears, no? Per què les coses canvien quan ens mostren amb Catalunya? Sentiment d'inferioritat li dic jo. Ah, sí, i vore fantasmes a totes hores i a tots els llocs.
 • Pedrolo 9.716 2 218 👍 4.180
  L'autèntic (auto)menyspreu dels valencians va ser permetre això:

     

  Passar de 1979 a la bandera d'UCD, de l'estatut de Morella / Benicàssim a l'actual, el GAV, els blaverismes espanyolistes, etc.


  • xicotiu 8.539 2 253 👍 1.839
   La Senyera Coronada......és la nostra Senyera. La que té segles d'història. No la va "inventar" lo GAV. 

   Les dues primeres són invents de finals dels 70.
     • xicotiu 8.539 2 253 👍 1.839
      Borriana? Clar que no és espanyola. es la senyera de la ciutat de Borriana, aon ha de flamejar juntament en la Coronada.
      • Indesquerra 17.716 8 91 👍 4.490
       Centralisme valencià, que guai!
      • Estatpropi Usuari sumador 150.981 10 1 👍 21.756
       Collons, i la de dalt és la senyera del Cap i Casal!  

       On ha de flamejar junt amb... no comput.
       • xicotiu 8.539 2 253 👍 1.839
        Del Cap i Casal i de tota Valencia, històricament, i acceptada com a tal hui en dia, que és alló més important.

        Quan eixa senyera estaba prohibida, durant el franquisme, encà aixina en alguns actes s'exhibia, i no a soles en Valencia, però per eixemple en l'inaguració d'una via de tren en Xàtiva ( parle de memòria, crec que era en Xàtiva), en dues Coronades, aixó sí, xicotetes, en la part davantera del tren que anaba a fer el primer recorregut.


        • Estatpropi Usuari sumador 150.981 10 1 👍 21.756
         Una bandera local no pot fer la funció de territorial o nacional al mateix temps. 
         • xicotiu 8.539 2 253 👍 1.839
          La realitat diu lo contrari, en el cas valencià. 

          Com li deia ahir a Indesquerra, podem passarnos hores debatint si la senyera del Antic Regne, la Coronada, representaba a tot el Regne, que si tal, que si qual...però aixó no emporta enlloc, al meu parer.

          Es la Senyera en la que mos identifiquem tots els valencians ( llevat un 0,06% potser), i tornar al tema de les banderes, implicaria, pense, tornar a la violència política, de segur. I si se proposa la nua com oficial, de retruc, re-tornaria l'odi a lo català. No vec a quí pot beneficiar açó, o si'l vec millor dit.
          • Estatpropi Usuari sumador 150.981 10 1 👍 21.756
           Tranquil, ja he donat la meua opinió. Si els valencians estan contents amb una bandera i un nom de païs que es van decidir a Madrid jo ho respecto encara que no m'agradi. 
          • xicotiu 8.539 2 253 👍 1.839
           El nom va ser triat a Madrit i no agrada a cap, la Senyera en canvi, si agrada a tot lo món, ahi llau la diferència, al meu parer
          • Estatpropi Usuari sumador 150.981 10 1 👍 21.756
           Molt bé, però la bandera també es va triar a la Corte. Diu molt poc a favor del país en aquells dies.
          • xicotiu 8.539 2 253 👍 1.839
           Se va triar una que ja existia, per la presió del poble valencià, pense jo, però era i és l'histórica, al contrari que el nom "Comunidad Valenciana"" que no existia i és un invent.

           Però bé, els símbols són aixó mateix, símbols, i el símbol en que se identifiquen els valencians en general és la Coronada.

           Fent una comparació, podem dir que la Senyera Catalana va ser triada per las cortes en el sentit de que per a que fos oficial, feia falta l'aprobació d'eixes cortes. Però aixó no lleva que siga una Senyera històrica, no un invent de Madrit.
          • Estatpropi Usuari sumador 150.981 10 1 👍 21.756
           La senyera ja era oficial. Les Cortes ben poc hi tenien a dir en aquest cas. Curiosament les úniques crítiques absurdes al respecte les he llegit des de el PV i Aragó sobre un pretés i ridícul us privatiu que en fem de la senyera. Que perquè no du escut al damunt i tal.
          • Estatpropi Usuari sumador 150.981 10 1 👍 21.756
           En cap moment he dit que la Senyera del Cap i Casal sigui un invent de Madrid. Tant sols que no la van escollir els valencians lliurement.
          • xicotiu 8.539 2 253 👍 1.839
           Sense l'aprobació de les Corts de Madrit no tindrieu eixa senyera ni cap, per "dret de conquista" ( decrets de nova planta), tal qual, eixa és la situació.

           Les queixes d'Aragó o Valencia provenien de que no's permetia, des de Madrit, que cap CCAA tingués la mateixa senyera, i que "els catalans s'havien apropiat de la Senyera companejada de l'antiga Corona", arrel una conversa envers Pujol i el rei del moment----> eixe és l'argument d'eixes crítiques.

           De totes maneres estem parlant de temes de ja fà molts anys que pense no poden aportar rés de bó, si re-tornaren al debat polític actual. Hui en dia els catalans teniu una senyera en la que vos identifique de manera natural, i mosatros atra en la que mos identifiquem de manera natural 
          • xicotiu 8.539 2 253 👍 1.839
           En cap moment he dit que la Senyera del Cap i Casal sigui un invent de Madrid. Tant sols que no la van escollir els valencians lliurement.

           No's va fer cap referendum, en efecte. Es un tema prou embolicat, si't dic la veritat. De totes maneres, si's fés un referendum hui en dia, envers quina senyera ha de representar als valencians com a poble, jo pense que la Coronada guanyaria per golejada.
          • Estatpropi Usuari sumador 150.981 10 1 👍 21.756
           La bandera de Catalunya és la més antiga d'Europa, no em vinguis amb Nova Planta homeee...

           I ficar aqui al mig Pujol ja és surrealista.
          • xicotiu 8.539 2 253 👍 1.839
           No soc experte en tema de banderes, però voldràs dir la Senyera de la Corona de la qual Catalunya formaba part, però no era el tot d'eixa Corona.

           De totes maneres, quan dic que necesitabeu l'aprobació de las cortes és perque és aixina, des dels Decrets se vos deixa i mos deixa fer a mosatros segons que dicten des de fora. El dret civil valencià, per eixemple, va ser esborrat fà només un parell d'anys...en aplicació del "dret de conquista" ( els maleïts decrets)


           PS: Heu de Pujol no'l dic jo, era per explicarte l'argument d'eixes crítiques que comentabes des d'Aragó i Valencia arrel el tema de la Senyera hui oficial a Catalunya.
          • Estatpropi Usuari sumador 150.981 10 1 👍 21.756

           No soc experte en tema de banderes, però voldràs dir la Senyera de la Corona de la qual Catalunya formaba part, però no era el tot d'eixa Corona.

           Es que la senyera ja era del Casal dels comtes de Barcelona, molt abans de que existis una Corona d'Aragó.
          • xicotiu 8.539 2 253 👍 1.839
           Uep! Ahi no te lleve la raó, si tu'l dius, no tinc perque no creureme'l

           Com te deia no soc cap experte en tema banderes. Parlaba més dels aspectes polítics arrel si acceptar la Coronada o proposar un atra hui en dia en Valencia
          • Garroferet 523 1 👍 409
           Com ja t'han dit, la bandera de la ciutat de València era la de la ciutat de València, i ja. No hi havia una bandera per a representar al Regne de València (bo, la quatribarrada). De totes formes, i tot i que opine que una bandera d'una ciutat no hauria de representar a tot un territori de més de 500 municipis, no em molesta tant la senyera coronada com el nom, que sí que em pareix inacceptable.
          • xicotiu 8.539 2 253 👍 1.839
           Quin nom te pareix inaceptable?  No t'he entés si parles de cap nom per a referirte a la nostra Nació o de si te'n referixes a dirli "Coronada"
          • Garroferet 523 1 👍 409
           Em referisc a Comunitat Valenciana.
          • xicotiu 8.539 2 253 👍 1.839
           Ah, a mi tampoc m'agrada rés eixe nom. No conec a cap que li agrade, certament.
          • Garroferet 523 1 👍 409
           És que fins i tot preferiria València, així a seques, que al cap i a la fi és com li diu moltíssima gent, que no la imposició castellana que tenim. País Valencià, Regne de València, o un inventat, però en definitiva un que siga aprovat pels valencians.
          • xicotiu 8.539 2 253 👍 1.839
           Jo sempre li dic Valencia. Per bellea  e història, trobe el millor "Antic Regne de Valencia", però està tan polititzat eixe nom que dupte molt mai siga oficial.
   • Indesquerra 17.716 8 91 👍 4.490
    La Senyera amb blau també és inventada com a representació de TOT el País Valencià i més quan ja hi havia una oficial, la primera.
    • xicotiu 8.539 2 253 👍 1.839
     Que vols dir en "la primera"? La que's va inventar a la fí dels 70, o la Senyera nua?

     Si parles de la Senyera nua, jo no tinc cap problema en que flameje als pobles aon és oficial, com Xativa, juntament en la Coronada, clar. De totes maneres, açó és un debate interminable.......jo te puc dir "En l'edat mitjana els estas no eren com els actuals, però una mena de ciutat-nació i territoris qe pertanyien a dita ciutat-nació" i tu me respondràs tal, i jo pasqual, i mos podem tirar hores.

     La realitat és que la Senyera Coronada és l'acceptada per la gran majoria de valencians. 

     PS: per cert, no se quina mena de "pedagogia" heu fet els pancatalanistes valencians com per a que els catalans demonitzen tant la Senyera Coronada o puguen pensar que la històrica és la inventada per finals 70.
     • Indesquerra 17.716 8 91 👍 4.490
      Quina mania amb això de nua. També teniu al·lèrgia a dir-li quatribarrada? obviament dic la quatribarrada amb l'escut, vaja semblant a l'actual de la Comunitat d'Aragó...

      Ja veig el que coneixes tu el territori valencià que confons Ontinyent amb Xàtiva. Quin nivell tu i a sobre "Poden posar la que vulguen, però sempre que estiga la del blau" això em sona a poden posar la que vulguen (l'ikurriña) però sempre l'espanyola.

      PD. Cap "català" diu que la senyera amb blau siga dels 70, això són invents teus, el company ha dit que era la que feien servir el GAV i els espanyolistes com de tot el País Valencià. Indica'm on ha dit que és dels 70...
      • xicotiu 8.539 2 253 👍 1.839
       Ha possat la del Estatut de Benicassim com "la bandera bona" i eixa és un invent dels 70. Clar que no ha dit que és dels 70.

       Ni suposse li heu dirieu vosatros als vostres companys polítics de Catalunya, heu que provoca exactament açó: llegir que "la bona" és l'inventada als 70 i la que té segles d'història, la roïna.

       Si eixa és la pedagogia que heu gastat en els vostres companys catalans, no m'extranya ni l'incomprensió seua de assumptes valencians, ni que, per molt de diners que rebereu de catalunya, mai hajau assolit rés.


       PS: Dirli "nua" és com dirli "quatribarrada", no és cap menypreu. Al contrari que fas tu, al dirli constantment "blavera" a la Coronada. Atra cosa és que hagués dit "la marfega", eixe terme sí és menyspreatiu.
       • Indesquerra 17.716 8 91 👍 4.490
        Ni diu res dels 70, ni diu que la bona és de Benicàssim ni entens mai cap missatge, però vaja, que confongues Ontinyent amb Xàtiva i parles sense saber és ja simptomàtic.

        Pregunta-li a ell el que volia dir, a mi deixa'm estar.
        • xicotiu 8.539 2 253 👍 1.839
         Ok a Xativa no és la quatribarrada, la veritat mai he estat ni en Xativa ni en Ontinyent, però crec que queda clar que vulc dir, no? Havia dit Xativa per certa foto que va eixir fà un temps de Alfonso Rus en una banda en la quatribarrada, però no'm conec les banderes de cada poble. Ni m'interesa tant el tema.


         M'interesa deixarse de xorrades en les banderes, m'interesa que se deixe de prendre's la Senyera Coronada com algo alié a Valencia ( a la Nació Valenciana, vulc dir). 

         I vec com a curiositat, que si un català posteja la del consell preautonomic com la "bona" i la Coronada" com la "roïna", és perque cap valencià del vostre pal, li ha enganyat. 


         Ja no existix, per sort, cap guerra estéril envers les banderes, i n'hi ha una plenament acceptada: La Senyera Coronada. Si pretencs que la nua siga oficial, o la del estatut de Benicassim, heu portes clar.
         • Garroferet 523 1 👍 409
          Amb tots els meus respectes, si no has estat ni a Xàtiva ni a Ontinyent, és que coneixes poc el País Valencià. Al meu parèixer, un dels problemes que tenen alguns "valencianistes" és que extrapolen allò que passa a la ciutat de València a tot el País Valencià.
          • xicotiu 8.539 2 253 👍 1.839
           Ja.....però un poc tópic, no? Si he estat en Simat  en canvi( el teu poble llevat que sigues valller)més d'una volta per eixemple, de xiquet, i jugat al seu Trinquet i lo que és ja viure i no a soles estar, en Burjassot i Llíria a banda de en el Cap i Casal.

           Però bé, clar que hi haurà gent que's coneixirà Valencia ( la Nació vulc dir, no la ciutat), millor que jo.
          • Garroferet 523 1 👍 409
           No sóc de Simat (ni de Benifairó ni Barx), sinó de Tavernes.

           De segur que tindràs algun dia avorrit, que no sabràs que fer ni on anar. Doncs, una recomanació: agafa el rodalies i ves a Xàtiva, que en 45 minuts et claves allí. I així conèixes una capital històrica del País Valencià.
          • xicotiu 8.539 2 253 👍 1.839
           Ok. Potser heu faça.

           Jo't puc recomanar molts llocs del Cap i Casal, la Capital de la teua Nació,  aixina com recomanarte que visites El Palmar i l'Albufera.          • Garroferet 523 1 👍 409

           La capital de la meua nació, però que moltes voltes fa més mal que bé :D

            

           Ja he anat a eixos llocs, però gràcies per la recomanació.

          • xicotiu 8.539 2 253 👍 1.839
           Bé, ja sé que alguns teniu certa animadversió al Cap i Casal. Me referia recomanarte, perque jo soc d'ací, i pot ser no't conegas tots els puestos interesants per A o per B, de la Ciutat.

           L'Albufera, una passada, vitat? Menys mal que l'han feta "parc natural" perque si no estaria tot ja plena d'edificis altísims, pot ser ja ni quedaria Albufera, ni bosc ni rés.


          • Garroferet 523 1 👍 409
           És un comentari un poc fora del tòpic del fil, però opine que les edificacions que resten dins del parc natural haurien de ser demolides, així com prohibir la circulació de vehicles per la CV-500 entre el Saler i el Perellonet. Només permetria el pas a vehicles d'emergència, transport públic i bicis. Actualment, es produixen moltíssims atropellaments a eixa zona, doncs talla per la meitat una zona connector d'ecosistemes.
  • UsuariV 8.839 3 248 👍 4.699
   Sí, en efecte, el problema més gran que tenim els valencians és la bandera.


 • Indepessimista 23.667 12 50 👍 1.483
  Per què? Doncs perquè, com a poble, esteu, la majoria, malaltissament mancats d'autoestima.  T'ho dic des de la més total de les simpaties, tot sigui dit.
 • UsuariV 8.839 3 248 👍 4.699
  Al remat, tot el que ens passa als valencians és culpa nostra. Nostra i només nostra. Som un poble carregat d'autoodi, tant pels que es veuen com a províncies espanyoles com pels que es veuen com a comarques (digues "pais", si vols) catalanes. 

  Ja ho va dir Fuster, no som ni carn ni peix, som un tros de terra, al llevant per a uns, al sud per a uns altres, poblada de gent roin, inculta i corrupta.Publicitat

Novetats

Fòrums

 • 9.066.922 missatges
 • 213.329 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat