Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Perquè eixe menyspreu cap als valencians?

Algú 17.118 14 96 👍 1.418

Per què eixe menyspreu cap als valencians?

 
4/01/2017 - 

VALÈNCIA. Menyspreu: "Sentiment pel qual s'estima menys del que val a algú o alguna cosa"

Esta pregunta ens la fem molts valencians cada vegada que escoltem en la televisió alguna nova ofensa cap a la nostra terra. La llista ha anat creixent i creixent i al remat arribarà el moment en el qual esgotaran la nostra paciència. O, com deia Vicent Andrés Estellés, "perquè hi haurà un dia que no podrem més i llavors ho podrem tot". Passaré a enumerar algunes de les recents faltes de respecte cap als valencians, potser vos semblen anecdòtiques, però la repetició demostra que l'anècdota s'ha convertit en un costum, i que els valencians no pintem fava. És més, de vegades som inclús objecte de burla, i riure’s d'un mateix és molt sa, però que et prenguen el pèl és una altra història.

Menyspreu geogràfic

Orihuela és valenciana! Senyors i senyores de La Sexta i de Cuatro, no costa tant mirar un mapa per adonar-se que Oriola (Orihuela) no està a Múrcia. Des del 1304 és de manera definitiva part de la província d'Alacant, és a dir, abans que existira Espanya, Oriola ja era valenciana.

El temporal abandona el Llevant. Hi hagué una frase de l'oratge a Antena 3 molt divertida: "Las fuertes tormentas abandonan el Levante y se dirigen hacia Cataluña y Baleares". Balears està al llevant o al ponent de la Comunitat Valenciana? Tarragona no forma part del llevant de la península? Això del "Levante", a més de ser un terme franquista, és una falta de respecte de primer nivell, perquè elimina la identitat i et descriu com una zona sense nom, sense importància. El terme va aparéixer fins i tot a Pasapalabra.

Els Països Catalans. No totes les faltes de respecte provenen de la premsa de Madrid, a Catalunya tenen també predilecció per incloure la Comunitat Valenciana dins dels Països Catalans, la qual cosa òbviament ofén molta gent. Ja posats, per què no els Països Valencians?

 

Menyspreu cultural

L’IVAM es queda sense subvenció. Abans tenia una subvenció vergonyosa, de només 171.888 euros, una misèria comparats amb els 36,6 milions del Reina Sofia o el 1.042.900 del MACBA català. Enguany es quedarà sense res. Com els valencians tenim la sort de comptar amb les obres de Pinazo i de Julio González deuen haver pensat que no calien més obres d'art. Perquè o és això, o directament els la bufa la nostra cultura.

Les falles/fogueres/Moros i Cristians/Misteri d'Elx: Qualsevol festa o tradició nostra és menys important que qualsevol d'un altre lloc. La cremà els aprofita perquè algun periodista madrileny vinga a dir coses com "con lo que cuestan, qué pena que se quemen". I on les clavem, tio figa? Nosaltres som els primers que moltes vegades ens hem pres les nostres festes a catxondeo, deixant que personatges com Julio Tormo les convertiren en un sainet. Però que ho faça gent que no en té ni idea, encara et toca més la corfa. I amb les tradicions igual, sembla que tot Espanya dine capón o canelons el dia de Nadal, i tots nosaltres que som més de putxero no existim.

El Palau de les Arts, un altre greuge comparatiu. Les dades de l'any passat són clares: Teatro Real de Madrid, 9,39 milions d'euros; Liceu de Barcelona, 7,1 milions; Maestranza de Sevilla, 1,6 milions. El Palau de les Arts, poc més de 500.000 euros i només supera en 20.000 euros l’Asociación de Amigos de la Ópera de Bilbao. Toca't el nas, deu ser que l'òpera té massa nivell per a les províncies.

La ruta, la música i la fama. Mentre que la Movida madrilenya era una cosa molt revolucionària de Madrid, la Ruta del Bakalao era cosa de drogoaddictes. Mentre que els sanfermines són una festa internacional que cal traure a la tele cada dia, la Tomatina és un malbaratament d'aliments. A la televisió sembla que només servim per a fer programes com Gandia Shore, i amb la tonteria ara tenim fama de "tetes, xonis i ciclats". I res de destacar que el 50% dels músics professionals de tot Espanya són valencians, o que la Ruta o el FIB han sigut referents musicals a tot Europa.

La llengua de camalet. En este cas el menyspreu és constant inclús a casa. No és tan difícil dir "Vicent", veritat? Aleshores per què a Madrid em diuen Vincent i a Barcelona Vicenç? El mateix els passa a Jaume, Gemma, Artur, Empar, Josep o a molts dels que tenim cognoms valencians. Per no parlar de quan a aquells que parlem valencià ens consideren inferiors, o et solten allò de "háblame en cristiano". Perquè encara hi ha gent que pensa que això de parlar valencià és cosa de "gent de camalet", "de pobles" i "de gent poc fina". Ser de poble, llaurador i poc fi són per a mi elogis més que insults, tot siga dit. Però el pitjor arriba quan alguna informació pública apareix en valencià, i els propis valencians són els primers a dir "publícala también en castellano para que nos enteremos todos", com va passar, per exemple, amb la llista d’escoles tancades pel temporal. Això, tristament, a l'inrevés no passa.

 

Menyspreu culinari

Els paellicidis. Ens resulta indignant trobar "paella valenciana" per tot Espanya plena de pèsols, ceba i xoriço. Però més indignant encara quan dius alguna cosa al respecte com: "Disculpe vosté, això no és paella, això és arròs amb coses". Ràpidament t'ataquen amb sentències com "els valencians sou uns talibans de la paella" o "ya llegó el valenciano a dar por saco con el arroz". Què hem de fer, estimem la nostra gastronomia, i la nostra paella, i estem un poc farts d'invents com "la paella catalana" o la paella blanca en perol de Jamie Oliver.

Els nostres productes. Taronges de Sud-àfrica que arriben a Castelló en desembre, supermercats que obvien els vins valencians, torrons i orxates sense denominació d'origen que els fan passar per autèntics. Si vols un Rioja, o tomaques canàries perquè t'agraden més, perfecte. Però que no pugues trobar productes autòctons, normalment de més qualitat, per indiferència del comerç, això no és tolerable. Que el nostre camp ha sigut motor de l'economia del país durant molts anys, estimem-lo i defensem-lo per Europa, per Espanya, i principalment a les nostres cases.

Menyspreu en infraestructures

El transport i les autopistes rescatades. Mentre que continuem pagant l'AP7, una autopista caríssima més que amortitzada, el govern rescata autopistes deficitàries de la resta d'Espanya. Mentre que Madrid i Barcelona reben entre les dos més de 224 milions per al foment del transport públic (principalment EMT), València no rep cap euro. Les obres de l’A-31 al pas per la Font de la Figuera han patit endarreriments vergonyosos, i fa poc llegíem com la falta d'infraestructures està impedint el creixement de la província de Castelló.

 

El corredor mediterrani. Per tots és conegut que era més necessari l'AVE a Sevilla o la Corunya que el corredor mediterrani. Però ara que ja estan fets, tocaria arreglar el tema del corredor i del tren a Barcelona, que sempre porta endarreriment. Per no parlar de l'odissea d'anar des de València en tren a Terol o Granada. Un exemple: la inversió estatal l’any passat en rodalies a València va ser d'1 milió, Sevilla se'n va emportar 52, Barcelona 185 i Madrid més de 326 milions. I continuem sense tindre tren de Gandia a Dénia...

I podria seguir amb el greuge comparatiu que va suposar la inversió en l'Expo de Sevilla o Saragossa, i també el cost de la carrera olímpica de Madrid o Barcelona amb el que han sigut els 0 euros de deute assumit per l'estat de l'America's Cup. Però ja vos feu una idea general de com es tracta la nostra terra des de fora.

L'infrafinançament autonòmic, la invisibilitat de les nostres comarques o la indiferència davant de qualsevol reclamació que es fa des de València, som una regió extremadament solidària per obligació, que amb una renda per capita un 12% inferior a la mitjana estatal, en compte de rebre diners, n’aportem a altres regions més riques. Açò només ho podem canviar units, amb voluntat i sense "meninfotisme". Per això jo enguany als Reis d'Orient els demanaré que en el 2017, en compte de pegar "la cabotà", trenquem a cabotades els greuges comparatius que patim amb la resta d'Espanya, i traguem l'orgull de ser valencians contra el menyspreu constant al qual estem sotmesos.

Respostes

Configuració
 • Jordi Freixas 17.431 12 94 👍 3.191
  He vist la part que fa referència a la inclusió "de la Comunitat Valenciana" al mapa dels Països Catalans que "ofèn a molta gent", i he parat de llegir.
 • EPS 58.714 13 7 👍 7.719
  Fa mal els ulls el nom del camp.
  • Algú 17.118 14 96 👍 1.418
   Gràcies per oferir material per al debat.

   Les teues argumentacions en este fil són brutals.
   • xicotiu 9.095 2 239 👍 1.948
    La "burguesia" de cada lloc sol moure's pels seus propis interesos económics i au. es la de Valencia ( Ciutat vulc dir) més bé la que reclama eixe "corredor mediterrani", de fet més d'una volta le "recriminaben" al PPCV ( quan governaba)  que no fés tant """d'anticatalanisme"""" ( que feien per a continuar captant  els votants ex-d'UV, encara que foren declaracions i no fomentar la RACV /eliminar AVL etc i atres reclamacions de la antiga UV etc ) , perque lis perjudicaba económicament. Bàsicament li deien al PP quan governaba que no "se'n pasés en declaracions contra Catalunya" perque "anaba contra els seus interesos" -económics-.

    Està tot una miqueta embolicat.


  • Garroferet 819 2 👍 644
   Les 5 tonteries de Marco són reflexe d'una cosa més profunda i que no és tonteria, i si les traduïm, de sobte ja no ho són tant:
   Fica al mateix nivell la paella i l'infrafinançament. Així que sí, em reafirme en que és una tonteria.

   El menyspreu geogràfic, ací resulta que la gent s'equivoca i hem de ser comprensius, però si algú posara Balaguer a l'Aragó estariem parlant d'una conspiració espanyolista amb la que atacar a Catalunya.
   Error geogràfics hi ha un fum. Estic cansat de vore "Ontinyent (Alicante)", "Lloret de Mar (Valencia)", o pobles mal escrits. U es pot sentir molest pel fet que no sàpiguen ubicar el seu poble correctament. Ara, plorar perquè un editor gràfic de no sé quin canal s'equivoque, i ficar-ho en un article al mateix nivell que, repetisc, l'infrafinançament, és ganes de victimitzar-se a nivells absurds.

   I pel que fa al mapa de TV3, doncs si, TV3 no tindria per què incloure's. Per què? Primer de tot, perquè TV3 ja no se veu al PV -que seria allò lògic- i segon, perquè ens podria incloure amb la resta de la Península i no donant de manera sumergida la idea de que n'hi ha un ens superior del qual Catalunya és el centre.
   Canal 9 va tindre una època on treia en la secció del temps a les províncies limítrofs. No vaig sentir cap queixa de panvalencianisme a Múrcia, Albacete, Conca, Terol o Tarragona. Al contrari, encantats de tindre una millor informació a nivell local. Però clar, la psicosi anticatalanista cega qualsevol cosa.

   coneixeu un altre nacionalisme alternatiu a Europa que siga tant crític amb el centralisme propi com ho és el valencià?
   Ho preguntes de de veres? En què et bases per dir que el nacionalisme valencià és taaaant crític amb el centralisme propi?

   Provincialisme és dir que no te pots queixar perquè l'IVAM rep menys subvencions que el Reina Sofia perquè està a València, quan si estiguera a Castelló de Rugat li passaria la mateixa cosa.
   Provincialisme és centrar les reivindicacions només en allò que afecta a les capitals provincials. IVAM, America's Cup, EMT, Palau de les Arts, ... què més li queda per nombrar? Si fins i tot comenta abans els problemes per a anar de València (ciutat, per supost) a Terol o Granada en tren, que el Gandia-Dénia. La resta del tren de la costa, o el Xàtiva-Alcoi, o la millora dels regionals al Baix Maestrat, o el rodalies al Vinalopó, o la millora de la línia a Bunyol i Requena, o la recuperació de la línia a Torrevella, ... ni els nombra. Considera més important citar la connexió València-Granada que tot això. Doncs molt bé. Però permet-me que et diga que només té una visió valencianocentrista dels problemes que tenim.
   • Taverner 14.248 10 139 👍 82
    La paella i el finançament són dues cares de la mateixa moneda. Com la llengua i la anulació de les lleis pròpies, etc... És precisament el que volia explicar, les frivolitats no sempre ho són

    Quan les errades geogràfiques, equivocar-se de la manera d'escriure un lloc, no saber dir-ho, etc... són constants -que ho són-, doncs passem de la errata al desinterés per "total, qué más da".

    Canal 9 treia a l'oratge la resta de l'estat. Coincidirem que Canal 9 no era un canal independentista. En eixe sentit, quin sentit té que TV3 trega el País Valencià? Doncs el pancatalanisme banal.

    Te n'has adonat que el digital s'anomena Valenciaplaza? Saps que n'hi ha un altre que s'anomena Alicanteplaza? Sabies que el 90% dels continguts d'ambdues publicacions són sobre les respectives ciutats? Cap pregunta més, senyoria.

    • Garroferet 819 2 👍 644
     La paella i el finançament són dues cares de la mateixa moneda.
     Si tu ho dius...

     Quan les errades geogràfiques, equivocar-se de la manera d'escriure un lloc, no saber dir-ho, etc... són constants -que ho són-, doncs passem de la errata al desinterés per "total, qué más da".
     Aleshores, si les errades són comuns a tota Espanya, on està el supost menyspreu cap a València?

     Canal 9 treia a l'oratge la resta de l'estat. Coincidirem que Canal 9 no era un canal independentista. En eixe sentit, quin sentit té que TV3 trega el País Valencià? Doncs el pancatalanisme banal.
     Va hi haure una temporada on només treien les províncies limítrofs. Era Canal 9 panvalencianista?

     Te n'has adonat que el digital s'anomena Valenciaplaza? Saps que n'hi ha un altre que s'anomena Alicanteplaza? Sabies que el 90% dels continguts d'ambdues publicacions són sobre les respectives ciutats? Cap pregunta més, senyoria.
     "Valencia Plaza es el diario líder como digital puro de la Comunitat Valenciana". Així es definix. I l'autor tracta d'enfocar-ho des d'un punt de vista autonòmic, tot i que només sembla vore els problemes de la ciutat de València.
     • Taverner 14.248 10 139 👍 82
      Ho dic jo, i qualsevol persona amb 2 dits de front. Del símbol als fets n'hi ha un camí directe. La paella amb xoriço, la poden fer amb xoriço (o dir spanish paella) perquè la veu dels valencians hi és subordinada. Part de la mateixa causa per la qual som pobres i aportem com a rics a Espanya.
      Les errades no són comuns en el fet de que siga generalitzat a Espanya, sinó d'Espanya respecte als valencians. Males pronúncies, coses mal situades, topònims que no existeixen...
      Ah, llavors Tarragona, Terol, Conca, Albacete i Múrcia són valencianes? O com va això?
      El Valencia Plaza, torne a dir, està centrat en qui està centrat. Clar que se poden vendre com el diari digital pur líder a la Comunitat Valenciana. A pocs lectors que tinga a València ja ho és. De totes formes és cert, que n'hi ha molt de valentinocentrisme. I que bé, jo vivint a l'AMV n'hi ha coses que només puc entendre per empatia.
      • Garroferet 819 2 👍 644
       Ho dic jo, i qualsevol persona amb 2 dits de front. Del símbol als fets n'hi ha un camí directe. La paella amb xoriço, la poden fer amb xoriço (o dir spanish paella) perquè la veu dels valencians hi és subordinada. Part de la mateixa causa per la qual som pobres i aportem com a rics a Espanya.
       Gràcies per menysprear-nos a qui no pensem com tu, però sincerament, el tema de la paella és una rabieta. Quan un plat agafa certa fama, és normal que hi haja gent que ho faça de forma diferent.

       Les errades no són comuns en el fet de que siga generalitzat a Espanya, sinó d'Espanya respecte als valencians. Males pronúncies, coses mal situades, topònims que no existeixen...
       T'equivoques. No et cregues que som el centre del món. Les errades són constants amb municipis andalussos, gallecs, francesos, ... No hi ha cap patró en contra dels valencians, simplement una incultura geogràfica generalitzada. 

       Ah, llavors Tarragona, Terol, Conca, Albacete i Múrcia són valencianes? O com va això?
       Fent un paral·lelisme i seguint la mateixa lògica que la gent que diu pancatalanista a TV3 per incloure al País Valencià en la secció de l'Oratge, doncs sí. Tu creus que ho era? Jo crec que no, eh. Però m'agradaria saber el motiu de la doble vara de mesurar que té la gent en funció d'on provenen les coses.

       El Valencia Plaza, torne a dir, està centrat en qui està centrat. Clar que se poden vendre com el diari digital pur líder a la Comunitat Valenciana. A pocs lectors que tinga a València ja ho és.
       La ciutat de València representa el 16% del total dels habitants del País Valencià, així que no córregues tant. Amb l'AM arriba a vora el 40%, així que la majoria dels valencians viuen fora de l'AM de València.

       I per la meua part, s'ha acabat de discutir sobre trivialitats. La meua postura ha quedat clara ja.

       Salutacions!
       • Calidoscòpic 20.126 14 72 👍 12.511
        Si el problema és, de fet, qui gestiona la trivialitat: els bons o els "roïns". Fins ara ho han fet els segons perquè els primers no s'han posat d'acord. Entre altres coses, perquè n'hi ha que volen evitar la trivialitat com a producte. I per sumar cal també trivialitat ben gestionada...
       • Taverner 14.248 10 139 👍 82
        Esque la paella no és un plat, és un símbol. Açò és el que no vols vore
        3 exemples vs una qüestió que en el nostre cas és general, vale.
        Llavors, eixes províncies que he dit les consideres `País Valencià, o com va la cosa?
        Si, però un 40% dels habitants del PV ve a ser la major concentració de valencians, així que inclinen la balança al seu favor. Que és el que he dit sobre ser el diari digital lider del PV. Igual que si no ens governa el PP és per eixe 40% de la població del país, per exemple...
        • Indesquerra 18.222 8 86 👍 5.011
         Això del diari lider del PV d'on s'ho trageu? Un diari local?

         I deixeu de pixar fora de test que ja sabem massa de que va el tema. Està tot inventat!
         • Taverner 14.248 10 139 👍 82
          Home, jo personalment ho he tret del que ha indicat Garroferet, de que el mateix VP indica que és el diari digital pur líder del PV. Si ho és o no, això ja no ho se. El que he dit és que si hem de fer-los cas, doncs si, és el que més probabilitat tinga de ser-ho

          Ai, Inde, què faries tu sense Las Provinsias?
          • Indesquerra 18.222 8 86 👍 5.011
           No cal Las Provincias, l'article penjat i el de Las Provincias diu exactament el mateix. I per cert, el vaig trobar de casualitat buscant una altra cosa i no a LP, però em va fer gràcia quan deia exactament el mateix que "el vostre" article. L'única diferència: l'ortografia. Qui es gita en xiquets acaba mulla't, recorda eixa frase...
          • Algú 17.118 14 96 👍 1.418
           Qui es gita en xiquets acaba mulla't recorda eixa frase...

           Falta ortogràfica inclosa?
          • Indesquerra 18.222 8 86 👍 5.011
           Sí, està fet "aposta", quan escriu Xicotiu calles com una puta, perquè serà?
          • Algú 17.118 14 96 👍 1.418
           De fet aposta res, que tu amb l'apostrofació dels participis i els imperatius et fas uns cacaos que pa que. Sols cal mirar altres missatges teus.
          • Indesquerra 18.222 8 86 👍 5.011
           Ja veus tu el que saps d'ortografia, perquè hi ha dues faltes no una. "en" és "amb" i és cert que he escrit mulla't quan es mullat, errada d'escriure ràpid, simplement. Però em faig creus de la ràbia que deus tenir quan desvies el tema davant d'arguments que et deixen en ridícul.

           Ah! I et repte a que demostres el que dius, faig alguna falta i no me'n amague, de vegades per escriure ràpid i altres no, però precissament de les que tu dius ben poques. De fet, puc dir que parle millor que tu. A cascar-la xiquet!
          • Taverner 14.248 10 139 👍 82
           El nostre diu. A vore, si me llegeixes al fil, voràs que personalment opine que l'article de Marco és basura. Ara bé, el que he defensat és el valor d'eixa
           basura discursiva i he criticat l'elitisme amb el qual s'afronta el fet cultural del nostre país. Això és el que pretenia.
        • Joanot47 1.705 2 924 👍 405
         La paella és un instrument de cuina... I PUNT.
         • __30817__ 1.772 1 👍 3.189
          Puf, els acabes de donar material per a tres fils més.

          "La paella és un plat, no només un instrument de cuina: el pancatalanisme negacionista de la dualitat estri-menjar ataca amb més força que mai". De la sèrie "fets polítics i fenòmens socials rellevants en la lluita valencianista"
         • Taverner 14.248 10 139 👍 82
          Si i la senyera del teu avatar un drap.
          • Joanot47 1.705 2 924 👍 405
           Totes les senyeres són draps: la meua i la teua. La identitat que representen no són fem, són realitats culturals que alguns volen deformar i pervertir. Perdó; ja han deformat i pervertit. La meua identitat cultural i nacional no me la lleva la Tramuntana, sinó el Ponent, i ací a València hi ha un fum de fardatxos que es pensen que els cosins són enemics i que es dediquen a atacar molins de vent, mentre el lladre els furta a cara descoberta i es riu a la seua cara.
           https://www.youtube.com/watch?v=470nivKgEaA
          • Taverner 14.248 10 139 👍 82
           Vaja, doncs si que saps distingir què és un símbol. Doncs la paella és com eixa senyera. Altra cosa és que a tu no t'agrade o no ho veges.
          • Joanot47 1.705 2 924 👍 405
           A la paella caldria dir-la "paella d'arròs a l'estil de l'Horta de València", i així podria tenir denominació d'origen i normes si es vol (que mai no ha tingut, per cert, fins al segle XX). No penses que els catalans també tenen dret a usar el mot paella que és tan d'ells com nostre? O han de dir sartén d'ara endavant?
           No et sembla ridícul estar barallant-se pel tema de la paella? Què et penses que ells no saben que "la paella" l'hem inventada a l'Horta? Què més dóna que facen una paella d'arròs amb verdura i botifarra i li diguen paella catalana? Tú penses que no podré dormir o em furtaran la valencianitat, o li la furtaran a la paella d'arròs que fem ací?
           Quines collonades són aquestes que la paella és un símbol igual a la Senyera de les quatre barres? Mira... una idea per fer una bandera... hahahaha... I si és això, si és un símbol, és nostre només?
           Que l'enemic no ve de dalt, hòstia, que semblem somnàmbuls...
          • Joanot47 1.705 2 924 👍 405
           Això és el que diu el mot paella a la Viquipèdia en català... On posa res que no signaries tú? Quina remerda amb les paranoies, de veritat... Mo teniu imaginació per imaginar un País Valencià lliure, sobirà i valencianoparlant o què? Doncs... defensant estupideses com la simbologia paellísitca no en traureu res...
           https://ca.wikipedia.org/wiki/Paella_d%27arr%C3%B2s
          • Taverner 14.248 10 139 👍 82
           A vore, que no se si entens o no. La paella (el plat, perquè parlem del plat, no de l'instrument), per als valencians (és a dir, la majoria de valencians) és un ítem identitari. Analitza-ho com tal
          • Joanot47 1.705 2 924 👍 405
           I tres: la paella tradicional era un plat de camperols que es feia amb els ingredients que es tenien a mà, que normalment eren conill, ànec o pollastre, però també rata d'Albufera, anguila i és de suposar que altres carns, sobre tot d'animals petits. Quant a la verdura, era la de la temporada, evidentment, i per això s'usava pèsols fins, bajoca, faves, bajoquetes, etc...
           A mi em sembla ridícul que es parle de l'autèntica recepta a fer paella amb bajoquetes d'Almeria congelades, per exemple, i acusar d'heretges els que hi experimenten. Fa 200 anys, si hagueren tinguen neveres i supermercats, es parlaria de pella autèntica i d'ingredients autèntics?
           L'invent és fer un arròs sec sobre una paella de ferro, amb ingredients casolans i que assolisca categoria internacional. Evidentment que em grinyolen les paelles amb xoriç o amb pinya, però això no em lleva la son: em fa riure.
          • Taverner 14.248 10 139 👍 82
           T'estic assenyalant la Lluna i tu mires el dit
  • Taverner 14.248 10 139 👍 82
   Estic segur qie la mateixa merda d'article però bé quadribarrat, bé de Sénia enllà, tindria una resposta seria molt diferent.
  • Calidoscòpic 20.126 14 72 👍 12.511
   Ets pedagògic i intuïtiu. Com a mínim planteges els termes del debat, de cara a dins i també de cara a fora (Catalunya, particularment), de forma clara. Aquests són, bàsicament, els elements en discussió. Més ben explicats del que ho fa Marco. Amb més voluntat nacional real...
 • EPS 58.714 13 7 👍 7.719
  edito. pensava que estava al fil del futbol
 • Joanot47 1.705 2 924 👍 405
  Els valencians som experts en victimitzar-nos. El primer problema el tenim a casa, que no sabem ni el que som... a banda polèmiques intravalencianistes. Conec un fum de gent valenciana de mena que la valencianitat els la bufa... No volen saber res de valencianisme ni del valencià.
  Si comencem pel problema real, tenim la punyetera realitat del que som. Pel que fa al tema del debat, els victimismes de sempre: una barreja d'anticastellanisme i anticatalanisme casolà, però de forment ni un gra.
  • Algú 17.118 14 96 👍 1.418
   Conec un fum de gent valenciana de mena que la valencianitat els la bufa... No volen saber res de valencianisme ni del valencià.

   La gent vol certeses. Si quan es pregunten  "Què vol dir ser valencià", la resposta és "un munt de coses contradictòries i una ideologia que obliga a renunciar a part del seu imaginari col·lectiu", allò normal és que la gent desconnecte.

   Les societats vertebrades (com Catalunya) tenen un discurs d'allò propi que defuig dels mals que ha tingut el discurs valencianista des de sempre.

   I si no hem estat capaços d'articular un valencianisme engrescador, és normal que la "valencianitat" siga un conjunt d'element inconnexos i sense madurar. És això que tu dius al teu missatge.

   els victimismes de sempre: una barreja d'anticastellanisme i anticatalanisme casolà, però de forment ni un gra.


   Com va a haver forment si la societat no ha percebut mai l'existència d'un valencianisme?
   • Joanot47 1.705 2 924 👍 405
    El problema és que l'imaginari col·lectiu valencià està marcat per 300 anys de botifleria, espanyolisme, repressió, destrucció de la identitat, tòpics i bajanades diverses, i cal tenir en compte que el poble valencià, el poble pla, mantingué memòria del que era fins als anys 60 del proppassat segle, moment en què irromp la TV a la vida col·lectiva; això és, fins que la tradició oral popular es conserva... Ser valencià és qualsevol cosa, i no necessita d'explicacions. Ara bé; ser valencians des de la perspectiva que ens interessa, això és, ser valencià linealment conscient des de fa quasi 800 anys, és una idea o sentiment que està molt ferit, molt trencat. Fins i tot entre els que som nacionalistes... La divergència és massa profunda entre valencianistes per poder dir que hi ha esperança...
    I si no hem estat capaços d'articular un valencianisme engrescador, és normal que la "valencianitat" siga un conjunt d'element inconnexos i sense madurar. És això que tu dius al teu missatge.

    Però si és que no caldria inventar-se, articular, engrescar o fer res! És que deuria ser real. És que és real quan deixem de malmetre amb l'anticatalanisme i les bajanades! L'autèntic problema és la negació de la catalanitat per afirmar que som valencians... Aquest és el problema real d'identitat que arrosseguem els valencians... I quan parle d'això no parle de ser catalans del Principat: som valencians, però no a costa de negar catalanitats. Ací es troba la pedra angular.
    Una cosa és com cal que administrar-ne aquest tema; i un altra ben diferent basar el valencianisme en la negació o afirmació de la catalanitat. De veritat que no arribem a saber com està perjudicant-nos aquest tema, i negar les coses -o afirmar-les com a monotema- no porta enlloc.
    Jo em conformaria que intentarem ser valencians sense complexos d'origen, amb consciencia nacional i amb voluntat de ser...
    • UsuariV 9.401 4 227 👍 5.243
     És a dir, que la solució és assumir que som valencians perqué és la nostra manera de ser catalans, no?

     No m'extranya que ens queden dos telediaris com a poble.


     • Joanot47 1.705 2 924 👍 405
      En això dels telediaris coincidim...
      I sí, això dic... I temps al temps. Però ull, jo no negue la valencianitat, com molts que pensen com jo, perquè no hi ha exclusió entre una sentiment i un altre. Aquest és el problema dels que pensen que ambdós sentiments s'exclouen, i el resultat és obvi. Per cert. Aquest sentiment no el tenien els valencians lliures i sobirans del segle XVIII, i et repte que hi portes proves d'anticatalanisme d'aquelles èpoques...
 • Tobies 19.484 13 76 👍 10.737
  L'estratègia espanyola per la "provincianització i assimilació del País Valencià ha estat la prostitució de la societat. Corrupció, parcs temàtics, especulació immobiliària, economia de serveis, diner fàcil, degradació ètica... Sens dubte han convertit el País Valencià en un lloc d'extrems, on la gent se sent profundament ofesa perquè al mapa del temps de TV3 surten els Països Catalans o perquè els "furten la paella" a la vegada que dónen majories absolutes al PP durant 17 anys.

  Ho dic amb tristesa, però la sensació que dóna tot plegat és que una part decisiva de la societat valenciana s'ha deixat prostituïr, talment com quan els cherokees canviaven pells de castor per un alcohol barat que els acabaria destruïnt per dins.
  • Joanot47 1.705 2 924 👍 405
   Està bé l'analisi, però no són més que tòpics, tòpics iguals als que han usat els espanyolistes per enfrontar valencians amb valencians, i valencians amb catalans...
   El problema és que no hi ha memòria perquè l'han soterrat i n'han inventada una de nova. Molt senzilleta, però molt efectiva: els valencians tenen un idioma però són espanyols i sempre ho ha estat. Els catalans sempre estan embolicant-ho tot i damunt volen furtar-li la personalitat pròpia als valencians. Els valencians són bons xicons i els catalans uns torrapilotes. I la prova de tot són les teories d'uns quants amics dels catalans minoritaris i radicals.
   Així de senzill; no hi ha memòria perquè ens l'han furtat i n'han implantat una altra, plena de tòpics. La prostitució és un tema de diners, no d'identitat, però si que ha estat un cavall de Troia per introduir el Caos i convertir el País Valencià en una colònia espanyola i europea, com passa també a les Illes i amb menor intensitat al Principat.
   Els que s'han prostituït són quatre gats amb sort i diners...
 • ocelldefoc 3.915 5 522 👍 1.379
  A mi em molesta, sabent que a una part significativa dels valencians no els agrada, que a TV3 parlin al temps dels països catalans. No en treiem res de bo. Es fa el favor al blaverisme.

  També és veritat que si no s´esmentessin els països catalans, com normalment no fan els locutors, es queixarien pel fet d´aparèixer al mapa.
 • antropòfag 9.966 9 211 👍 2.610
  Com diria cert raconaire, al racó es ve plorat de casa.
 • Taverner 14.248 10 139 👍 82
  Trobe a faltar un "recomane el 30 minuts aquell sobre els valencians que està al youtube on expliquen molt bé el que passa al País Valencià"
  • Marcos41247 3.086 1 637 👍 1.864
   Hi ha un reportatge independent, presentat per una noia alemanya que ha après el català que es diu, precisament "Què mos passa, valencians?".  El fet que molts diguéssin que era catalana, i la conseqüent actitud que tenien amb ella mostra perquè TV3 està massa acollonida com per fer un. Si ho fes, 3 dies després ens cauria una bomba atòmica al vell mig de Barna. O millor, just a sobre de la Sagrada Família. 

   PD: Te'l recomano molt.  Aquest és el segon capítol, el primer és diu "Que som bojos, catalans?" I tracta de les Catalunyes, Andorra i Franja. En teoria van fer un de les illes però no el trobo. potser és que la seva campanya de micromecenatge no va funcionar.  I a l'Alguer no hi va anar, tot i que el menciona. Són molt bons; tracten principalment de llengua, però posa a càmera la sociologia dels pobles.
 • __30958__ 2.699 1 👍 2.259
  A Catalunya no hi ha ningú que menyspreï als valencians, ans al contrari.

  Per nosaltres són germans i ens els estimem i respectem, com estimem els fragatins, mallorquins o nord-catalans.

  Cercar enfrontaments estèrils entre pobles amics no serveix per res i solament beneficia a Espanya.
 • __30958__ 2.699 1 👍 2.259
  Aquest comentari de estepario està ignorat  https://www.youtube.com/embed/IY8H66wu_04
 • __18804__ 5.465 11 👍 100
  Senzillament el menyspreu ve donat a que gran part del País Valencià té com a llengua pròpia la més potent a l'estat d'entre les minoritzades. En són ben conscients que el valencià (i la seva gent) representa un perill pel manteniment de l'imperi espanyol, per això la total desinformació envers la realitat valenciana.

  Això sí, no té gaire sentit mesclar el greuge esmentat amb que apareixi el País Valencià al mapa del temps de TV3. Es pot discutir la seva utilitat sense barrejar naps amb cols.
 • Indesquerra 18.222 8 86 👍 5.011
  Cadascú amb les seues obsesions.

  Fragment de l'article del fil publicat a un diari de València (Valencia Plaza):

  Menyspreu culinari

  Els paellicidis. Ens resulta indignant trobar "paella valenciana" per tot Espanya plena de pèsols, ceba i xoriço. Però més indignant encara quan dius alguna cosa al respecte com: "Disculpe vosté, això no és paella, això és arròs amb coses". Ràpidament t'ataquen amb sentències com "els valencians sou uns talibans de la paella" o "ya llegó el valenciano a dar por saco con el arroz". Què hem de fer, estimem la nostra gastronomia, i la nostra paella, i estem un poc farts d'invents com "la paella catalana" o la paella blanca en perol de Jamie Oliver.

  Imatge d'un meme publicat a un diari d'Alacant (Información):


  Per a uns i per als altres...
 • Rolf Steiner 12.042 9 168 👍 4.340
  Jo quan miro el panorama (no he llegit absolutament res del que arrossega el fil) veig que el Principat por acabar com el territori que ocupen els valencians de debò (no pas els castellans i els botiflers).

  Crec que això espanta a molts catalans del Principat, immersos com estem en aconseguir deslliurar-nos d'un llast que te com a nom Regne d'Espanya, i ens manté subjugats amb lleis que no reconeixem com a licites, ja que no les hem votat mai (que jo recordi no he votat cap Constitució espanyola).

  A partir d'aquí el relat és lliure, entenc que certs valencians vulguin ser espanyols i d'altres només catalans i d'altres només valencians.

  Però a tots ells (excepte els que mantenen la fidelitat al regne de Castella), NO els hi son reconeguts els drets de ser ciutadans.

  Sou tant miserables de dir ?  Volem viure sota la bota del govern d'ESPANYA

  Us penseu que el reformareu algun dia aquest estat espanyol ?

  No perdeu el temps. Abandoneu tota esperança.

Publicitat

Fòrums

 • 9.110.178 missatges
 • 214.709 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat