Publicitat

Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

[Veneçuela] El final ha arribat

ALXUsuari sumador31.685 13 26👍 1.979
La setmana passada ens vam quedar sorpresos d'informar que la moneda Veneçuela, Bolívar, s'havia estavellat per sota de 2.000 per primer cop en la història, perdent 50% del seu valor en tan sols dos mesos ja que la hiperinflació havia Veneçuela es va entrar en la seva fase terminal.

A partir d'aquest matí, el lloc DolarToday.com, mantingut per una persona el Wall Street Journal va dir "enemic públic número 1 del govern de Veneçuela revolucionària, Gustavo Díaz, i Home Depot Inc. emprat en el centre d'Alabama" Que els informes d'haver creuat el nivell psicològic de 2.000 el mes passat.

Així que per a qualsevol persona deixa de ser curiós el hiperinflació en temps real sembla, aquí està la resposta visual.

http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2016/11/28/Venz%20bolivar.jpg

http://www.zerohedge.com/news/2016-11-28/hyperinflationary-endgame-venezuela-currency-crashes-15-one-day

Respostes

Configuració
 • enricmm16.480 10 110👍 5.955
  Segons Dòlar Today el govern anunciarà avui la primera pujada de preus després de la reconversió monetària.


  https://dolartoday.com/recuerdan-los-huevos-de-arreaza-este-martes-se-anunciaran-precios-acordados-de-articulos-y-bienes-basicos/


  Ni una setmana han durat els preus justos en bolívars sobirans 
 • __28653__23.841 3👍 5.608
  Han tingut uns terratrèmols a l'estat de Sucre
 • El Llop 2.0179👍 94
  No és que els veneçolans estiguin immigrant a Europa o els EUA, és que ja es conformen amb emigrar a Brasil, Equador, Perú o Xile. He conegut diversos veneçolans per motius personals, i mare mèua, l'Espanya de la Guerra Civil és un idíl·lic passeig per Disneyland en comparació...
 • FollUsuari sumador77.869 12 3👍 41.100
  I tornen a caure en el mateix error. La idea ha estat: ara li traurem 5 zeros al bolívar i ara sí que sí que "fixarem" el preu dels béns per llei i així no hi haurà inflació. No han entès res.

  Segueixen embrancats amb un impossible, volen poder crear valor del no-res i que l'Estat pugui imprimir moneda indefinidament per finançar-se i que els preus no pugin.

  Evidentment la conseqüència de fixar els preus ja la tornem a tenir aquí: escassedat dels béns als quals has fixat el preu per tot el país (link a sota).

  Però és que tant costa entendre això? Si els costos van pujant per als productors i no els poden repercutir hi perden diners i simplement deixaran de produir.

  https://dolartoday.com/logros-del-paquetazo-de-maduro-la-carne-y-el-pollo-desaparecio-del-mapa-nacional/
  • Arnau Mir de Tost205 2👍 78

   Estant d’acord amb el que dius, però agafant una imatge més completa, hi ha una gran quantitat de monedes de tot el món que estan en un procés d'absolut enfonsament, i fa entreveure que el problema de fons és bastant més greu perquè és global.

   El meu parer és que el sistema financer mundial s’està desintegrant, i està començant pels països més endeutats i mal administrats, i s’anirà escampant a tota la resta, com a conseqüència de les impagables expansions de deute de l’última dècada.

   Estats Units i Europa no podran mantenir-se al marge d’una crisi monetària global, perquè si alguna cosa tenim avui en comú tots els humans, és que tots fem servir monedes recolzades en una matèria tan volàtil com és la “confiança”.

   • enricmm16.480 10 110👍 5.955
    Precisament perquè estan basades en la confiança tothom confia que els dòlars i els euros, entre d'altres, seran universalment acceptats. El pet que hauria de fer el sistema financer hauria de ser d'unes proporcions que deixarien en ridícul qualsevol crisi experimentada en la història per tal que les principals divises deixessin de ser acceptades com a mitjà de pagament. Tothom, al cap i a la fi, vol tenir alguna cosa amb què pagar i cobrar que gaudeixi d'una àmplia acceptació.

    Ara bé, tenint en compte que des del 1971 estem en un escenari excepcional i mai abans vist en la història de la humanitat, és ben possible que aquest pet s'esdevingui.
    • Arnau Mir de Tost205 2👍 78

     Si tens el precedent que històricament cap moneda fiduciària ha sobreviscut al pas del temps, em pregunto d’on ve aquesta confiança de la gent en què les divises actuals sí que ho facin, suposo que deuen creure que viuen en un nou paradigma, on la creació de diners infinits no devaluen els que tens a la guardiola.

     La creació massiva de diners en els últims 10 anys, ha accelerat la devaluació innata de qualsevol moneda creada amb deute, i que soscava encara més un dels propòsits fonamentals dels diners, i és que siguin una reserva de valor a llarg termini, alhora que els condemna a acabar valent el mateix que va costar crear-los, o sigui zero.

     • enricmm16.480 10 110👍 5.955
      L'excepcionalitat de la situació rau precisament en què des del Nixon shock no hi ha enlloc més on anar. Històricament el fiduciarisme sempre ha fracassat però és que també és cert que històricament les monedes fiduciàries sempre han competit contra l'or i l'argent i quan les coses anaven mal dades tothom se'n tornava al metalls car seguien sent de curs legal i no depenien d'una fràgil i volàtil confiança.

      Actualment emperò ja no és així. L'or i la plata no són moneda de curs legal i llur valor rau en el seu valor extrínsec + la percepció que se'n té de ser valors refugis contra una eventual esfondrament de les monedes fiduciàries però la gent necessita una moneda de curs legal per funcionar o si no l'estat hi fot la grapa i et dóna pel cul amb impostos sobre el patrimoni i fent-te la vida impossible de mil maneres. L'estat s'encarrega de fer que tothom funcioni amb la moneda que controla.

      En resum, històricament sempre ha sigut una lluita entre la llibettst individual cintra l'estat difressada com a competició contra els metalls preciosos vs. les monedes fiduciàries que sempre han guanyat els metalls. Amb la desaparició dels metalls preciosos del terreny de les monedes fiduciàries i un fiduciarisme desbocat la competició entre dos tipus de monedes ha desparegut completament per deixar lloc a la qüestió de fons de l'individu contra l'aparell estatal i social i en aquest terreny l'individu té les de perdre vista la curtesa de mires de la immensa majoria i que a aquesta majoria li importa més dur una vida més o menys estable i serena encara que sigui a base de gana i promeses a realment ser lliures. 
      • Arnau Mir de Tost205 2👍 78

       El “curs legal”, no és més que l’obligatorietat per llei, a fer servir les divises devaluables, creades com a forma de pagament pel monopoli dels bancs centrals, per així poder seguir robant a la població via inflació, alguns estats americans però, accepten l’or i la plata com a formes de pagament.

       Aquesta obligatorietat, no impedeix que l’estalvi que un pugui generar l’inverteixi on més li convingui, i l’or és l’opció més conservadora perquè històricament és l’últim refugi en casos de crisis sistèmiques, a part de ser l’actiu més líquid que existeix - es pot canviar per qualsevol divisa a l’instant -, i per això segons els criteris de Basilea lll, l’or és considerat un actiu de risc zero amb una qualificació de TIER 1.

       Estem vivint la bombolla financera i d’actius més gran de la història, i la pròxima crisi serà proporcional, només has de mirar qualsevol crisi econòmica, en qualsevol lloc, o en qualsevol moment i veure qui n’ha sortit perjudicat i qui no, pensar “ara és diferent” sol ser el motiu que porta a la “immensa majoria” a la misèria.

       • enricmm16.480 10 110👍 5.955
        Tens raó perquè els valors refugi són precisament això: refugis en cas de crisis sistèmiques.

        Ara bé, el que ha passat al llarg del segle XX és l'intent més gran de la història d'impedir l'accés a l'or a la població i ara la immensa majoria de població no té enlloc més on anar que no sigui les monedes fiduciàries dels bancs centrals. Abans dels anys trenta es podia bescanviar la moneda per or i fins al anys 70 els bancs centrals encara ho podien fer. Ara ni això.

        És per això que crec que aquest cop, si bé el resultat final a la llarga acabarà sent el mateix, durant el procés veurem coses mai vistes ja que ara vivim en una mena de "presó" fiduciària on la immensa majoria de la població per escapar del fiduciarisme només pot anar a petar a encara més fiduciarisme en comparació amb èpoques passades on les monedes fiduciàries i els metalls precioses en tot moment havien competit directament.
        • Arnau Mir de Tost205 2👍 78

         No hi ha cap impediment a la població per tenir or, qualsevol ciutadà del món pot intercanviar divises per or quan vulgui, a no ser que l’impediment sigui per pura ignorància, que sol ser el més freqüent.

         Quan totes les monedes fiduciàries han quedat destruïdes al llarg del temps, davant l’immutable valor dels metalls preciosos, no qualificaria aquesta relació com a “competició”, sinó més aviat com una “humiliació”, que és el que passa quan els diners falsos intenten competir amb els de veritat.

         • enricmm16.480 10 110👍 5.955
          Sembla que no m'entens. T'estic dient que el resultat final serà el mateix. La cosa excepcional en el cas actual serà el procés ja que es parteix d'una situació inicial en què l'or no és moneda de curs legal enlloc, la qual cosa no havia passat mai. Això permet als estats a allargar encara més la vida del fiduciarisme fins i tot quan estigui no moribund sinó completament mort.

          Aquesta és la situació excepcional. El punt de partida i el curs que se'n deriva i se'n derivarà. No pas el final que és prou conegut.
          • Arnau Mir de Tost205 2👍 78

           El meu comentari venia en relació a la teva frase “”ara la immensa majoria de població no té enlloc més on anar que no sigui les monedes fiduciàries dels bancs centrals””, i posava de manifest, que encara que els metalls preciosos no formin part de les monedes emeses pels bancs centrals, tothom hi pot tenir accés com a qualsevol altre “inversió” si així ho vol.

           Sobre l’excepcionalitat del moment, hi estic completament d’acord, però no confiaria gaire amb aquest “allargament de la vida”, quan a un sistema que per funcionar ha de créixer contínuament, li sumes un declivi energètic, deutes exponencials, interessos, globalització i operacions d’alta freqüència.

            Mai a la història tots els països del món havien emès conjuntament moneda fiduciària sense cap recolzament, això els permet devaluar totes les divises a la vegada, sense que es percebi cap moviment extern aparent.

           Per aconseguir aquest `prodigi, només els cal manipular les dades d’inflació a la baixa, fent computar cada any pel seu càlcul el que més els interessa, i crear esperpèntics “mercats de metalls preciosos” com el COMEX, on la proporció onça paper – onça real és de 500 a 1, que els permet tenir més posicions baixistes que en qualsevol mercat cotitzat.

           Un cop feta la trampa, i durant les poques dècades de vida de la divisa, és quan comença la cursa dels astuts inversos buscant “rendiments” per batre a la inflació, ignorant que des de fa mil·lennis, l’únic que cal fer per batre a la inflació, és tenir metalls preciosos i seure ... el final serà el mateix, però no serà igual, perquè per primer cop serà global.

   • FollUsuari sumador77.869 12 3👍 41.100
    El que tenen en comú aquestes monedes és que van contreure deute en dòlars i per tant ara que el dòlar està més fort i que la Fed està revertint el procés és normal que els que s'han endeutat molt pateixin.
    • Arnau Mir de Tost205 2👍 78

     El problema és que “els que s’han endeutat molt” són tots, el deute mundial ha triplicat des de 1999 de 80 a 240 bilions amb els seus corresponents interessos ... no creus que seguint aquesta progressió anem abocats a una crisi sistèmica?

     • FollUsuari sumador77.869 12 3👍 41.100
      Sí, evidentment, perquè tot aquest deute haurà de ser hiperinflat perquè no es pot pagar.

      Però és que és un problema d'incentius, els Estats sempre tendiran a endeutar-se sense límit perquè els governants hi estan 4 anys, en els que volen gastar el màxim possible per comprar vots i tocar el dos. Per tant no és estrany que el deute no faci més que augmentar i augmentar.
      • Arnau Mir de Tost205 2👍 78

       Potser és que jo ho miro tot amb un excés de pragmatisme, però si acceptem com a evident que una crisi sistèmica ens ve a sobre, no hauria de ser aquest el principal motiu de preocupació i debat?, quan un ressegueix aquest fil i veu els efectes del col·lapse d’una moneda, no ens hauria de servir per pensar que potser una situació similar la podem viure nosaltres d'aquí a un temps?

       Recordar que en el cas espanyol, aquest augment del deute és possible perquè els creditors com a condició per seguir deixant calers, van demanar un canvi a la constitució per donar prioritat al pagament del deute, i gràcies al vot de socialistes i populars, es va aprovar aquest canvi d’un dia per l’altre ... poder seguir parant la mà, sempre estarà per sobre d’ideologies i constitucions.

       https://es.wikipedia.org/wiki/Reforma_constitucional_espa%C3%B1ola_de_2011

 • llevantdemallorca18.795 13 84👍 4.392
  Però el final ha arribat o no? 
 • EstatpropiUsuari sumador167.591 11 1👍 28.734
  D'aquest hil•larant i profètic fil a la vora farà tres anys. 
 • FollUsuari sumador77.869 12 3👍 41.100
  El país cau a trossos (literalment)

  • autokrator13.649 3 150👍 9.475
   Bona. Per si calia alguna prova més que és una crisi energètica. 
   • FuRTiUsuari sumador20.347 12 77👍 8.296
    Crisi energètica???  

    PS: Va home va, no diguis cunyadades extremes tu ara...
    • autokrator13.649 3 150👍 9.475
     El problema de fons de Veneçuela és que cada cop extreu menys petroli i, a més, té una forta tendència a malbaratar-lo. Que a Veneçuela li passaria això que li està passant és una cosa que la gent que escriu sobre el "peak oil" i la crisi energètica té pronosticat fa anys. Val a dir que han anat una mica més ràpid del previst, però que el país no passava del 2020 està escrit fa anys. També està començant a l'Argentina, està a punt a Mèxic i Nigèria i ha passat al Iemen i -en part- a Egipte i Síria. A Líbia la cosa canvia perque s'ha provocat des de l'exterior.

     És una crisi energètica molt obvia i fàcil de veure si has llegit sobre el tema. No dic cunyadades.

     P.D.: Et deixo algun enllaç:

     http://crashoil.blogspot.com/2015/08/venezuela-hacia-la-bancarrota.html    (agost del 2015)

     http://crashoil.blogspot.com/2013/09/la-bancarrota-petrolifera.html  (setembre de 2013)
     • FuRTiUsuari sumador20.347 12 77👍 8.296
      Seriosament, et tinc per un paio amb cert rigor i ara estàs "cunyadejant" moltíssim si pretens vendre que el problema principal de Veneçuela és la crisi energètica en comptes de quelcom que falla d'arrel i de fa molt a més... Really?? Veneçuela ni tant sols pot ja pagar a un tercer que li tregui les seves pròpies reserves de petroli ni les processi... És que no parlem en cap cas de matèries primeres, és que parlem d'un país tant col·lapsat que no pot pagar imprimir paper per a fer nous bitllets... T'equivoques molt sobre el què podem discutir al respecte de quin punt si em dius aquestes parides...

      Però bé, fa temps tu i jo vam fer algunes juguesques oi? Que per cert en vaig perdre jo algunes ;)

      Ara et dic, si vols aquesta juguesca és a llarg termini, però em penso que Veneçuela al final de tot (realment en no excessivament temps, menys que el procés TM...) haurà d'ajupir el cap i acceptar que un altre país dels que tant odia o no li prendrà els seus recursos naturals a canvi d'un lloguer... Pagaran un deute impressionant a base de posar el cul un cop i un altre, el què sempre han dit que no, ho faran de bon grat.
      • autokrator13.649 3 150👍 9.475
       A sobre t'he deixat un parell d'enllaços per si els vols llegir. Veneçuela amb la política que fa ha estat un país estable durant molts anys fins que ha arribat al punt que els costos d'extracció de petroli se li han disparat per culpa d'explotar recrusos de mala qualitat perque se li han acabat els bons i per culpa de que cada cop extreu menys petroli. 

       Veneçuela ha estat estable amb preus del petroli alts i baixos perque el problema de fons no és ni tan sols el preu. El problema de fons és la relació entre l'energia que costa extreure el petroli i la que tu treus del petroli, arriba un punt que els beneficis desapareixen tant si és car com barat. La gent que ha fet previsions basades en si els preus eren alts o baixos s'ha equivocat en tot, els que ho han fet en relació al que et dic han encertat. 

       La hiperinflació de Veneçuela prové de l'endeutament del país per intentar sostenir la industria petrolera i mirar de sostenir uns nivells d'extracció impossibles. Ara no poden pagar aquest deute. La solució per Veneçuela hauria estat assumir que el país no és tan ric, centrar-se en una indústria petrolera molt més petita explotant només la part que és rendible encara i que ho serà durant molts anys i abandonar la part que no podia mai arribar a ser-ho. Ho han fet al revés, ara no té remei. No entenguis que perque jo sóc comunista miro de demostrar la innocència dels seus governants, ben al contrari: han tingut gairebé 20 anys per canviar de model i no han fet una merda. 

       Sobre la juguesca que proposes no sé molt be si apostar. Suposo que és molt probable que passi això que dius però el que sí m'hi jugaria és que per al país no serà solució perque qui arribi invertirà només en una petita part de la indústria petrolera -la que pot ser rendible durant anys- i abandonarà la resta, el país continuarà debent diners encara que li perdonin una part o li posin uns plaços i interessos favorables. Alguna cosa com el que dius crec que l'han intentat amb la Xina. És igual, no és solució. 

       Pensa en l'exemple dels argentins amb Vacamuerta que li van expropiar a Repsol en una arrencada de patriotisme molt celebrat i porten anys mirant de trobar algú que inverteixi, pràcticament ho regalen i ningú no el vol perque és un jaciment tan inmens com impossible de fer rendible.

       L'orígen de la crisi, doncs, és la caiguda de les extraccions i la qualitat del petroli que tenen, cosa que no vol dir que no hagin pres messures que l'han posat pitjor i tot. D'aquí que els hi explotin les xarxes elèctriques justament en un país que té un sistema nergètic extremadament depenent del petroli. 
       • Arnau Mir de Tost205 2👍 78

        Un altra forma de veure les moltes devaluacions monetàries que hi ha avui, és la de reduir el consum mundial de petroli, que en les seves divises ja està en preus màxims històrics, si no pots augmentar l’oferta et carregues la demanda.

        Un cas semblant és la recent demonització del dièsel per la seva suposada contaminació, quan el que passa és la incapacitat de les refineries per convertir el petroli de mala qualitat, sobretot el del fracking americà en aquest combustible.

       • gerd8.785 12 249👍 1.779
        "Han tingut gairebé 20 anys per canviar de model i no han fet una merda".

        Efectivament. No és només un problema energètic. El problema energètic és l'origen de la crisi actual, però en tot aquest temps les coses no han fet més que empitjorar. 
        • zoe33.630 9 22👍 2.430
         Segons tu ens han deixat fer res?
         • gerd8.785 12 249👍 1.779
          És que potser Venezuela no és un país sobirà? A Catalunya ho tenim pitjor això.
          • zoe33.630 9 22👍 2.430
           Som lliures però vivim sota un constant atac i amenaça, les coses que per a tu són normals, per a nosaltres són inabastables o un luxe, no vas al llit amb la por de llevar-te al dia següent i trobar que t'han envaït o bombardejat, passar el dia pensant com faràs per a menjar o cuidar dels teus o de les teves mascotes si esclata la guerra. No pots planificar res perquè demà resulta que ens apliquen una altra mesura coercitiva que llença per terra qualsevol mena d'avanç econòmic.

           Aquesta amenaça d'ara és justament perquè les mesures econòmiques que ha pres Maduro sembla que començaran a funcionar i no es poden permetre deixar-nos respirar.
          • gerd8.785 12 249👍 1.779
           O sigui, que com que Veneçuela té molts enemics per això la seva economia no ha pogut deixar d'estar centrada en el petroli? Va, dona. No em puc creure que t'ho empassis, això. Ser chavista no t'hauria d'impossibilitat l'autocrítica.
          • zoe33.630 9 22👍 2.430
           El empresaris a Veneçuela SEMPRE  van a importar, aquí no es produïa res, ara ja produïm la majoria dels aliments, però tenim un altre problema el transport i la distribució, això per al que correspon als productes del camps, però amb coses processades el sabotatge és brutal, jo per exemple faig sabó de tocador i de rentar roba tipus lagarto i ens amaguen la matèria prima o la posen a preus astronòmics i anem d'entrebanc en entrebanc. La professora Pascualina Curcio ha escrit molt al respecte.

           Com diu la cançó, "aunque la marcha sea lenta, es nuestra marcha" anem endavant i no ens aturarem, els teus comentaris estan imbuïts pel que es fa córrer al mass media, ets jove, intel·ligent i saps com contrastar informació, si vols fer-ho ho faràs.


       • Buddha639 2👍 859
        Home, que PDVSA sigui una font d'endollats i corrupte-les, també té alguna cosa a veure amb que l'extracció de petroli caigui a la meitat
       • zoe33.630 9 22👍 2.430
        No.

        No és tan simple.

        A PDVSA teníem al maleït de Rafael Ramirez, tots pensàvem que era lleial, jo mateixa vaig obrir un fil per a fer un tuitàs pensant que ens podria ajudar a denunciar els abusos amb Catalunya i va resultar el pitjor de tots els traïdors. juntament amb l'ex fiscal general Luisa Ortega Diaz, va muntar una xarxa de corrupció a PDVSA com mai s'havia vist, a la 4ta no les necessitaven perquè robaven descaradament i es repartien el pastís, ara havien de fer-ho d'amagant, engreixant mans, destruint equips, fent males polítiques internes per a implosionar l'empresa, també les empreses bàsiques estan a mans de traïdors i és un cop que Maduro està per donar, el mateix volien fer amb el partit, (com van fer al seu moment als soviets, afeblir-los des de dins) ara les lluites intestines que estem lluitant són brutals, però ja els tenim plotejats i arraconats, aquest moment de tensió militar no és casual, hem anat guanyant terreny i els tenim contra la paret, per això necessiten un desenllaç ràpid i radical.
        • autokrator13.649 3 150👍 9.475
         No dubto que la corrupció hagi empitjorat el problema. Però la situació de decreixement de les extraccions a Veneçuela i d'augment de costos són realitats ben estudiades i crec que l'estat i PDVSA no han preparat l'escenari en el que es troben ara adequadament en el passat. Fins i tot és possible que un volum de corrupció i traïdoria tan gran com el que expliques només sigui possible perque no s'ha previst prou be la situació del sector els anys que les coses anaven millor. En cas contrari crec que ho haurien descobert abans. El cas que expliques de la URSS és igual al vostre, un cop assolit el màxim d'extraccions van començar a caure però va ser al col·lapse de la URSS quan les extraccions van caure dramàticament, després van tornar a pujar, però ja no van arribar mai al nivell dels 80, tot i així han passat gairebé 30 anys i Rússia continua tenint una indústria petrolera viable que abasteix el país i exporta. En tots dos casos el patró és el mateix: primer és la caiguda suau, després una caiguda brusca vinculada amb casos de corrupció, mala gestió i sabotatge (induit pels competidors internacionals). Esperem que Veneçuela visqui també la tercera fase de recuperació, això sí, no es tornarà als nivells de fa 20 anys, i tampoc no cal. No cal tant de petroli per a tenir un país viable, ni dependre'n tant ni exportar tant ni gastar-lo tan ràpid. Especialment això darrer que és l'error que la gran majoria de paisos han comés. Però no Iran o Noruega, per exemple. 
         • zoe33.630 9 22👍 2.430
          Aquell desgraciat va estar a PDVSA entre 2002 i 2013 i l'altra des de 2007 a 2017, és a dir, van ser 15 anys d'amagar les xarxes de corrupció, perquè en tenir complicitat amb la fiscal general, ella enviava a l'arxiu les denúncies i expedients amb les irregularitats detectades.

          Com et dic, l'atac militar no és casual, els estats units tenen l'aigua al coll amb els diners que s'emportaven de Veneçuela i han de sortir de la crisi com sigui.
  • FuRTiUsuari sumador20.347 12 77👍 8.296
   I el paio tant tranquil comentant la jugada mentre tot surt volant pels aires de camí a qualsevol lloc 
  • erianocar4.173 1 520👍 2.876
   Collons!!! No hi ha cap sistema de protecció automàtic 
 • __32457__1.667 1👍 1.406
  #PrayForVenezuela
  #JeSuisDoritos
  #PianosForRevolution
 • __32457__1.667 1👍 1.406
  Doritosss...

 • FollUsuari sumador77.869 12 3👍 41.100
  Des que al Setembre s'apliqués el paquet de mesures econòmiques per frenar la inflació 1 dòlar ha passat de valer 60 bolívares soberanos a valer-ne 3.000.

  3.000 bolívares soberanos són 300.000.000 bolívares fuertes, que són 300.000.000.000 bolívars dels originals.
 • zoe33.630 9 22👍 2.430


  Quina és l'explicació econòmica per a això? És mentida l'atac econòmic i el bloqueig? Si espanya li fa la meitat de tot plegat a Catalunya us veig cridant i maleint, però a Veneçuela és culpa del comunisme. Ineptes!
  • oprimit20.053 15 78👍 10.594
   Veig que les notícies us arriben un dia tard  

   Ahir ja deien que ho farien... I també deien que us seguirien comprant petroli però que els $ els ingressarien en un compte a nom del nou president perquè els maduristes no us els gasteu en reprimir la societat civil.

   Potser és info nova per tu?
  • Aquest missatge ha estat esborrat
 • FollUsuari sumador77.869 12 3👍 41.100
  La crisi de Veneçuela en 9 gràfics:


  Inflació:
  Tipus de canvi:

  Creixement del PIB (Incís aquí, la caiguda és més gran que durant la Gran Depressió dels Estats Units o la Guerra Civil Espanyola):

  Els veneçolans estan forçats a triar entre diferents productes:


  Casos de malària a Veneçuela:
  Producció de petroli:

  Qui compra (o comprava fins a les sancions que entren totalment vigents Abril de 2019) el petroli a Veneçuela:  Principals destins de la migració de veneçolans:


  Com es posicionen els diferents països en el conflicte:  https://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-46999668

Publicitat

Fòrums

 • 9.301.486 missatges
 • 221.313 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat