Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

[Veneçuela] El final ha arribat

ALXUsuari sumador31.684 13 26👍 1.979
La setmana passada ens vam quedar sorpresos d'informar que la moneda Veneçuela, Bolívar, s'havia estavellat per sota de 2.000 per primer cop en la història, perdent 50% del seu valor en tan sols dos mesos ja que la hiperinflació havia Veneçuela es va entrar en la seva fase terminal.

A partir d'aquest matí, el lloc DolarToday.com, mantingut per una persona el Wall Street Journal va dir "enemic públic número 1 del govern de Veneçuela revolucionària, Gustavo Díaz, i Home Depot Inc. emprat en el centre d'Alabama" Que els informes d'haver creuat el nivell psicològic de 2.000 el mes passat.

Així que per a qualsevol persona deixa de ser curiós el hiperinflació en temps real sembla, aquí està la resposta visual.

http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2016/11/28/Venz%20bolivar.jpg

http://www.zerohedge.com/news/2016-11-28/hyperinflationary-endgame-venezuela-currency-crashes-15-one-day

Respostes

Configuració
 • FollUsuari sumador77.658 12 3👍 40.609
  Fa una escassa setmana que el bolívar va superar la barrera de 1 milió per dòlar. Doncs en una setmana ha passat a valer 2 milions de bolívars 1 dòlar. 

  A recordar que al 2008 ja se li va treure tres zeros i es va denominar "bolívar fuerte", així que estaríem parlant de que un dòlar és equivalent a 2.000 milions de bolívars originals.

  Hi ha tal falta d'efectiu que la gent està desesperada per trobar diners en efectiu i estan disposats a pagar 300% el seu valor digital!!!

  El problema que té Veneçuela és que a sobre gran part de la seva població només utilitza efectiu, que els sitemes de telecomunicacions fallen constantment i pagar amb targeta de vegades és difícil i els caixers automàtics només donen una petita quantitat al dia, amb la gent fent cues i normalment quedant-se molts sense poder treure efectiu.

  Així que està sortint gent que ofereix diner en efectiu a canvi de pagaments o transferències bancàries, però atenció perquè l'efectiu és tan escàs que pot arribar a costar un 300%!!!!

  I evidentment el govern en comptes de solucionar res el que fa és detenir la gent que ofereix efectiu, un cop més no han entès res de res. https://dolartoday.com/seis-detenidos-por-vender-efectivo-en-venezuela/

  • enricmm16.364 10 112👍 5.790
   Una pluja de Doritos seria equivalent a una pluja de billets dels grossos. Cal tenir en compte que el bitllet més gran que hi ha en circulació ara (el de 100.000) equival a uns 5 cèntims de dòlar 
    • enricmm16.364 10 112👍 5.790
     Si tenim en compte que:

     1 EUR = 2.411.227,08 Bs.
     1 Bossa de Doritos = 2,25 EUR (Font)
     Pes net d'una bossa de Doritos = 280g (Font)
     1 Dorito = 1,27g (Font)

     Per tant:

     1 bossa de Doritos = 220 Doritos

     Per tant:

     1 Dorito = 0,01 EUR

     Per tant:

     1 Dorito = 24.112,27 Bs.
    • FuRTiUsuari sumador20.331 12 76👍 8.251
     És com si al reality aquest de "aventura en pelotas", que els paios van per la selva despullats dediquessin molt d'esforç per a pescar un cranc petit per menjar 4 calories... Doncs bé, amb els pobres veneçolans els surt més a compte no ajupir-se a collir un bitllet dels més grossos del què els pot representar en pèrdues pel fet de perdre energia al ajupir-se a collir-lo i que més tard en poden fer amb ell menys d'aquest valor...

     La gent aqui no li surt a compte ajupir-se 100 cops a recollir 1c d'euro (deixant de banda que no serveixen a les màquines i les hauràs de canviar), però encara que ho podessis fer, l'esforç d'ajupir-te a recollir 100 vegades 1c d'euro no compensaria l'energia quant compressis la coca-cola... Doncs bé, a Veneçuela no passa ni tant sols amb els bitllets més grans, els de 100.000Bf... Però la resta del món deu estar equivocat...
 • enricmm16.364 10 112👍 5.790

  SENSE TOCAR FONS! La crisi del transport durà als veneçolans a moure's en mules


  La presidenta de la Societat Veneçolana d'Enginyeria del Transport i la Vialitat (Sotravial) va criticar l'ús de les "Perreras", impulsades pel Govern nacional per mobilitzar els passatgers.

  Celia Herrera, presidenta de la Societat Veneçolana d'Enginyeria del Transport i la Vialitat (Sotravial), va advertir que si continua crisi del transport públic, els veneçolans tornaran a les "tartanes, cavalls o mules" per poder moure's.

  L'experta es va referir al nou transport que va oferir l'Estat perquè les persones es traslladin al seu destí i va dir que, "la probabilitat d'un accident viari és molt més alta en aquestes condicions, tenim una bomba de rellotgeria circulant en cadascun dels vehicles que estan transitant per les nostres vies, arriscant-hi la vida dels conductors, dels passatgers i de la resta dels usuaris de la via ".

  Es va manifestar en al·lusió a les unitats denominades "Perreras", impulsades pel Govern nacional durant la campanya de les passades eleccions regionals. "Involucionem en el tema del transport públic, si t'hi fixes el tema de les Perreras era una cosa que sentíem com a una cosa llunyana i des de l'Estat això es va institucionalitzar com a una cosa oficial".

  Al programa amb Vladimir Villegas que transmet Unión Radio va proposar repotenciar el sistema de transport superficial com el Metrobús. "Aquest sistema de transport públic també cal organitzar-lo en comptes dels que presten les associacions civils i les cooperatives, cal posar-hi ordre i institucionalitat des de l'Estat, perquè hi hagi una quantitat de rutes que presenti un bon servei".

  La també directora de l'escola d'Enginyeria Civil de la Universitat Central de Veneçuela i especialista en disseny de carreteres, va fer una crida al Govern a institucionalitzar el servei de transport públic per obtenir-ne una qualitat millor.

  Font:

  https://dolartoday.com/sin-tocar-fondo-crisis-del-transporte-llevara-venezolanos-moverse-en-mulas/  En mules al país amb més petroli del món. Encara sort que el final no ha arribat com diuen els nostres amics raconaries comunistes.
  • FollUsuari sumador77.658 12 3👍 40.609


   Per qui no ho sàpiga "perreras" vol dir que la gent s'asseu a la part de darrera d'un camió on hi han muntat uns bancs improvisats i és molt perillós perquè a la mínima corba o frenasso no hi ha cap tipus de protecció.

   El motiu és que per culpa de la destrucció de la moneda i de la corrupció i falta d'inversions a PDVSA (empresa estatal de petroli) el país no disposa de suficient moneda estrangera per comprar res que no fabriquin ells. Els autobusos i els recanvis en són un exemple, no hi ha indústria al país i no hi ha dòlars disponibles per importar-los, així que els autobusos van morint i després no es poden reparar (i ja no parlem de comprar-ne de nous) així que gran part del país va amb "perreras" com si fos un país de post-guerra.
   • sbarpa_942.040 6 824👍 943
    És de traca que aquests corruptes incompetents no inverteixin en el que bàsicament li salva la vida a Veneçuela, que és la empresa estatal de petroli. Podrien tenir un nivell de vida altíssim i deixen enfonsar el més gran que tenen... Com es pot ser tan curt? En general, a aquests països realment no sé que els hi passa,  si és la seva genètica o és que hi ha algun virus que els hi destrueix les neurones...
    • Quin95218👍 100
     Pues els pasa que porten 500 anys conquerits pels europeus, si no haguérem descobert America els aniria molt millor...
     • sbarpa_942.040 6 824👍 943
      Conquerits? Ah, que ara resulta que estan conquerits, i per això els hi va malament? Clar que sí . Ara encara estarien a l'edat de pedra, o com a molt a la dels metalls, si no els haguessin (jo no hi era) descobert. No coneixien el procés per fer metalls ni tenien roda, això fa tan sols 500 anys...
      • Quin95218👍 100
       Doncs sí que coneixien la roda, però no la empraven per a desplaçar-se perquè Amèrica és un continent ple de rius immensos i muntanyes altíssimes, els indígenes gastaven canoes per a desplaçar-se pels rius i al mig de la selva o als Andes la roda no servia per a molt. Sí que coneixien el procés per a fer metalls i la prova és tot l'art inca, que està fet en or i és preciós. Utilitzaven la obsidiana per a fer armes, que es una pedra volcànica molt resistent, molt més que el ferro i a més no es robina per la humilitat de l'ambient tropical. També van ser els pobles més avançats en matemàtiques i en astronomia del món, que van inventar el número 0 molt abans que els àraps, a través dels quals ens va aplegar a nosaltres. (El codi binari, que es una cosa que gastan els ordinadors, necessita el número 0 per a funcionar).
       A més que no té comparació una piràmide Maia a o el Machupichu amb  qualsevol monument europeu. Que sembla que el Stonehenge tinga més valor que Teotihuacán.
       Per altra banda, a l'arribada dels europeus hi vivien entre 8,5 millons i 112,5 millons d'aborígens americans, hui día els pocs que hi queden estàn en reserves aïllats i la majoria van ser esclavitzats fins que els van matar a gairebé tots.
       Jo pense que té molt a vore que un poble estiga conquerit per altre poble o no. Si no estigueren conquerits no serien els països més rics en recursos naturals, inclòs el petroli o l'or, i a la mateixa vegada els països més pobres del món, o dels més pobres. Amb l'afegit de que els presidents són blancs o venen de famílies blanques.
       • Quin95218👍 100
        També són països on l'educació és una basura i la història que estudien als col·legis comença desde la conquesta d'Amèrica. Hi ha un nivell d'autoodi fortíssim.
       • sbarpa_942.040 6 824👍 943
        Desconeixia això que dius del metall i la roda, en més d'una ocasió he sentit que no la tenien i pel que fa als metalls potser no tenien la tècnica tant desenvolupada o no els feien servir pel que tu esmentes, tot i que m'estranya donat que aquests tenen moltes aplicacions. Cert que estaven molt avançats en algunes ciències, en això no estaven per a res a l'edat de pedra, però no estic d'acord en que la majoria van ser assassinats, la majoria van morir al principi per malalties europees que aquí ja feien estralls, pitjor allà que ni les coneixien: d'una verola en podien morir la meitat en una sola epidèmia. I després la majoria de Mèxic cap al sud es van barrejar amb europeus, i alguns amb negres, donat que la gran majoria són mestissos i encara hi ha un alt percentatge d'indígenes en alguns països, especialment a Bolívia, Perú i Guatemala, on són el grup dominant. Sí que a Cuba o la Hispaniola i bona part del Carib, els primers llocs en ser poblats, no en quedà ni un, per això van portar molts africans. Expoliats sí, com ha fet tota la humanitat amb els recursos dels conquerits, però eren altres èpoques que no tenien res a veure amb l'actual, i en 200 anys tot el món era pobre, uns s'han desenvolupat i els altres no, i ja no eren imperi espanyol.
        • Quin95218👍 100
         Sí, tens tota la raó en això de que es van barrejar amb els europeus i els africans, en la major part de Sud-amèrica. De fet, al Brasil, que estàn prou mesclats, el percentatge indígena dels brasilers actuals està al voltant del 20% i a països com Equador, Perú i tal encara és més elevat. Volia canviar-ho però no he pogut. De tota manera als indis que encara mantenen la  seua cultura se'ls està perseguint molt al Brasil, pel tema de la desforestació de l'Amazones i fins i tot hi han casos de agricultors que treballen per a empreses de la canya de sucre que maten indis per a fer-los fóra del seu territori i poder plantar allí.

         Es van independitzar de les metròpolis europees però la pròpia independència va ser impulsada pels propis europeus i els seus descendents que volien els diners del comerç de matèries primeres per a ells, els vertaders americans encara pateixen les conseqüències de la conquesta i els descendents dels esclaus de fa 200 anys ara són pobres.
  • resnoesmes3.024 3 647👍 3.085
   LEL, havia llegit com a font doritotoday.com
 • FollUsuari sumador77.658 12 3👍 40.609
  Resum inflació acumulada:


 • GonexarUsuari sumador9.750 15 219👍 2.552
  Fa 2 mesos que ja no els va l'internet.
 • FollUsuari sumador77.658 12 3👍 40.609
  L'estat de Petróleos de Venezuela SA és tan desastrós que Veneçuela ha decidit importar petroli. 

  El país amb més reserves de petroli del món. 

  https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Venezuela-Resorts-To-Refining-Imported-Oil.html
 • FollUsuari sumador77.658 12 3👍 40.609
  Una multitud assaltant les finques ramaderes per matar vaques per menjar, és ja prou final o encara no?

 • __28653__23.841 3👍 5.608
  Hugo Chávez no va enfonsar Veneçuela, ha estat Nicolas Maduro qui ha enfonsat Veneçuela
 • FollUsuari sumador77.658 12 3👍 40.609
  Si d'alguna cosa serveix Veneçuela, és com a mal exemple i potser per això, amb el 99% escrutat, Colòmbia s'acaba de lliurar del seu propi "chavisme"  • Independència i Comunisme23.094 15 56👍 632
   Vajaz aquí ja no es parla de participación. Inferior a Veneçuela.
  • Xulomander6.364 3 337👍 7.036
   Precisament Colòmbia és un shithole encara pitjor que Veneçuela, el GAL és una broma comparat amb el que té muntat allà el govern.
   • FollUsuari sumador77.658 12 3👍 40.609
    Que Colòmbia és un shithole corrupte és veritat. Que està pitjor que Veneçuela no. La gent està emigrant de Veneçuela a Colòmbia i no vice-versa.
    • Xulomander6.364 3 337👍 7.036
     Tinc família a Veneçuel·la i amics a Colòmbia, parlo amb coneixement. Amb tota la corrupció i incompetència del govern chavista, l'exèrcit veneçol·là no executa gent al carrer per centenars. Respecte a l'emigració, va per èpoques. Fa un parell d'anys van obrir la frontera i la guàrdia fronterera va tenir un greu problema amb masses de colombians que volien marxar a Veneçuel·la perquè allà subvencionen la farina i altres productes, mentres que a Colòmbia passaven gana. Tu mateix has posat els resultats electorals a Colòmbia a dalt, gairebé 8 milions de persones han votat el que ve a ser bolivarianisme colombià, i ells saben el que s'hi cou, que viuen al costat.

     En tot cas, tan per la dreta com per l'esquerra són molt millors per viure tant Xile com Cuba, respectivament, que cap d'aquests dos països.
     • Bowie F6.508 3 333👍 7.867
      A l'Estat colombià de Norte de Santander, fronterer amb Veneçuela i on coneixen molt bé al país veí, han votat per Duque el 77,89% enfront del 18,03% a Petro.
     • FollUsuari sumador77.658 12 3👍 40.609
      Primer de tot Cuba i Xile no són comparables, Xile té gairebé el triple de PIB per càpita.

      Sobre Veneçuela i Colòmbia: Colòmbia no és cap exemple de res i és un país corrupte i amb molta pobresa. És normal que mentre els beneficis del petroli seguien rajant i hi havia subvencions a dojo això atragués colombians a Veneçuela, de la mateixa manera que van immigrants a Suècia a viure de les subvencions.

      El que cal entendre és que la degradació anava per darrera, es polien tots els beneficis del petroli en programes populistes de despesa pública, de manera que no es fèien les inversions que tocaven i a sobre el país s'endeutava (en dòlars a més). I a part l'economia real, no depenent del petroli, es va anar destruïnt per el poc respecte a la propietat privada i al mercat i perquè la restricció de divises i els favors a amics van acabar per estrangular les empreses que no podien importar materials o no podien afrontar les pèrdues si la moneda no parava de depreciar-se i després tenien controls de preus per vendre-ho.

      Però durant tot aquest període encara potser en algunes zones de Colòmbia es vivia pitjor, perquè almenys a Veneçuela rajaven els beneficis del petroli que ho tapaven tot.

      Però ara mateix la diferència entre Veneçuela i Colòmbia és abismal, bé entre qualsevol país que no tingui una economia de post-guerra i Veneçuela la diferència és abismal. Recordem que Brasil tampoc està gaire bé en una gran crisi i els veneçolans també estan emigrant a Brasil.

      La hiperinflació és el més dolent amb diferència que hi pot haver per una economia, perquè bàsicament la destrueix: no hi ha possible coordinació entre els actors de mercat, per això mateix els treballadors a PDVSA estan plegant perquè per molt que els hi apugin el sou aquest perd poder adquisitiu sempre. És dir adéu a tots els estalvis que no tinguis en béns reals, és que els diners et cremin a la mà perquè cada dia mes es doblen en valor i això és perquè s'ho han petat tot: l'economia veneçolana amb prou feines produeix res i depèn només de l'influx de dòlars per poder importar.

      Les reserves internacionals estan a mínims, té els mercats tancats perquè ha fet default en el deute, a causa de les expropiacions i els incompliments fins i tot amb els seus aliats ningú vol invertir al país, les infraestructures del petroli s'estan caient a trossos, els empleats pleguen perquè passen gana i la feina és massa arriscada per un salari de 3 dòlars al mes, el que va fent que encara hi hagi menys divises per importar materials i mantenir la infraestructura, és una espiral que no acaba i que porta a la total destrucció de l'economia a no ser que hi hagués un canvi radical en la manera de pensar de Maduro que tot indica que no, i fins i tot així dubto que tingués capacitat per redreçar-ho.

      Veneçuela haurà de començar de zero, amb una dolarització del país que provocaria un ajust molt dolorós i almenys una generació perduda. I això és quan puguin posar a algú que faci unes polítiques econòmiques mínimament sensates.
      • Xulomander6.364 3 337👍 7.036

       Foll escrigué:
       El que cal entendre és que la degradació anava per darrera, es polien tots els beneficis del petroli en programes populistes de despesa pública, de manera que no es fèien les inversions que tocaven i a sobre el país s'endeutava (en dòlars a més). I a part l'economia real, no depenent del petroli, es va anar destruïnt per el poc respecte a la propietat privada i al mercat i perquè la restricció de divises i els favors a amics van acabar per estrangular les empreses que no podien importar materials o no podien afrontar les pèrdues si la moneda no parava de depreciar-se i després tenien controls de preus per vendre-ho.
       Aquí hi ha el gran problema del Chavisme (junt amb el grau ridícul de corrupció, el PSUV deixa al PP com uns aficionats), el seu projecte de "quiero y no puedo" que ha volgut acabar amb el capitalisme veneçolà sense construir res per substituir-lo. I abans de que cap ximplet em digui el meme de not true socialism, vull deixar clar que ho he dit moltes vegades, des de fa anys, fins i tot al mateix Racó (o a aquest mateix fil).

       Tenint en compte la teva ideologia no crec que estiguis d'acord, però crec fermament que si després després de 2005 o així, quan van començar les campanyes d'expropiacions, haguéssin emprat tot aquest capital expropiat per establir, expandir i diversificar una indústria estatal, amb la intenció d'encaminar-se cap a una economia mixta tipus xinesa o europea de postguerra (o fins i tot planificada, si coordinar-se amb el sector privat s'hagués demostrat impossible), ara no es trobarien en aquesta situació. Però van voler prioritzar millorar la situació inmediata dels treballadors en comptes d'usar els recursos que tenien per construïr una base econòmica nova, pensant que el xollo del petroli els hi duraria per sempre (i si el funcionari de torn es pot emportar un percentatge encara millor, es clar).

       L'única raó per la que crec que el PSUV encara té el volum de vots que té no és per cap repressió indiscriminada (si vols saber el que és repressió indiscriminada a llatinoamèrica, tant de rojos com de blancs, mira Perú als 80), sinó per què els líders de l'oposició al MUD són uns mafiosos del nivell d'Scarface, i els pobres de Veneçuela encara recorden el Caracazo i la seva miseria als 90 quan havien de menjar perraína, mentre que per l'altre costat recorden com amb Chávez van tenir serveis socials per primer cop, així que creuen que per molt malament que vagi la cosa, si el PSUV perd el poder encara aniràn a pitjor.
       • FollUsuari sumador77.658 12 3👍 40.609
        Segurament si hagués de triar una explicació si em cregués els resultats seria la teva. Jo personalment però no me'ls crec per una senzilla raó: quan el país estava malament però no tan malament com ara l'oposició va arrassar a les eleccions parlamentàries a l'Assemblea Nacional.

        A partir de llavors el país no està pitjor, està mil cops pitjor, a un nivell exponencial, amb hiperinflació i molts més problemes que quan això es va produir.

        Per això penso que si es tornessin a celebrar unes eleccions com aquelles mínimament lliures (en la meva opinió ho van permetre perquè el Chavisme va cometre un error de càlcul) la lògica ens portaria a dir que el resultat per el Chavisme hauria de ser igual o pitjor, difícilment millor.

        No té cap sentit per res que si la situació ha empitjorat fins a límits insospitats i a més Maduro s'ha excedit autoritàriament en agafar certs poders i ha deteriorat la democràcia, que ara tingui millors resultats (fins i tot si descomptem la participació).
        • Xulomander6.364 3 337👍 7.036
         En un context més pacífic personalment crec que el MUD guanyaria unes eleccions presidencials fàcilment, el que els hi ha fet molt de mal son els avalots que han provocat aquests anys i el PSUV ho aprofita per reprimir els responsables dins l'oposició (cosa que em sembla bé, sincerament) i ja de pas fer-ne propaganda. Bé, en realitat mani qui mani els veneçolans estan fotuts, a aquestes altures no tenen gaires sortides a curt termini i els dos partits són fatals, uns per corruptes i els altres per mafiosos. Sort que el meu tiet va guillar d'allà en quan va acabar la carrera.
 • Toti Dau4.149 15 515👍 1.552
  Aquest fil és una mica sectari, no?
 • HomenatgeABabel2.383 3 756👍 2.668
  Vaja, ja fa un any i mig que ha arribat el final i jo que no ho sabia.

Publicitat

Fòrums

 • 9.284.100 missatges
 • 220.642 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat