Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

La llengua i l’origen, claus per guanyar el referèndum

FollUsuari sumador77.518 12 3👍 40.376El lloc de naixement i l’idioma de pares i avis influeix en el vot, però no el determina

A menys d’un any del referèndum d’independència anunciat pel Govern i amb un empat tècnic entre les dues opcions, les enquestes s’han convertit en una eina bàsica perquè els partits analitzin el públic sobre el qual els interessa incidir per desfer l’empat. Però, ¿és possible canviar tendències que semblen invariables en cada sondeig?

Les enquestes publicades aquesta setmana per l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) i pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) confirmen, una vegada més, que hi ha variables sociodemogràfiques que expliquen el posicionament sobre la independència. El lloc de naixement o la llengua d’ús habitual són qüestions sobre les quals difícilment es pot incidir i que condicionen el vot de la persona.

Un 58,2% de les persones nascudes a Catalunya asseguren que votarien en el referèndum. En canvi, si el lloc de naixement ha sigut en qualsevol altre territori de l’Estat el percentatge s’inverteix: un 60,1% optarien pel no. La rellevància d’aquesta estadística encara és més gran quan s’amplia el focus al lloc de naixement dels pares o dels avis. Quan els dos pares han nascut a Catalunya, el 71,9% votarien a favor de la independència, i quan els dos progenitors han nascut fora, el 51,6% són partidaris de mantenir-se a Espanya. Si parlem dels avis, quan tots quatre han nascut en altres comunitats, un 25,5% són partidaris de la independència. Un percentatge que s’incrementa fins al 39% quan un d’ells ha nascut a Catalunya; fins al 57% quan en són dos, i fins al 75,3% quan arriba a tots quatre.

Amb la llengua passa el mateix. Forma part de la identitat cultural i també política de l’individu. Un 77,4% dels que tenen el català com a llengua habitual són partidaris del sí i entre els que parlen en castellà de forma habitual només en són partidaris el 17,1%, mentre que el no s’enfila al 55,7% i l’abstenció al 21%.

A partir de les enquestes es pot fer un perfil robot del votant de cadascuna de les opcions, amb variables com el sexe i l’edat, que els experts consultats per l’ARA adverteixen que no són tan rellevants com la llengua i el lloc de naixement. Així, el partidari del sí és un home d’entre 25 i 34 anys, nascut a Catalunya, sense fills i amb estudis superiors. En canvi, el retrat robot del no és una dona de més de 65 anys, nascuda en un altre territori de l’Estat, amb fills i sense estudis.


El vot identitari

“L’origen de la persona, dels seus pares i la llengua vehicular continuen tenint un pes molt important en la configuració de la seva identitat”, afirma la investigadora de l’ICPS Lucía Medina. Segons ella, a Catalunya s’han anat configurant espais socialitzadors diferents que no han entrat en conflicte i que els polítics mai han volgut enfrontar. “El catalanisme sempre ha evitat classificar els ciutadans en funció d’on haguessin nascut”, subratlla. Medina opina que la sensació “d’ambigüitat” sobre el referèndum català contribueix a fer més marcat el “vot identitari”, a diferència del que va passar, per exemple, a Escòcia.

Per a Ivan Serrano, investigador de la UOC, el gran repte del sobiranisme és apel·lar a aquells que no estan dins dels estàndards del sí. “Si l’independentisme no apel·la a aquest públic no arribarà mai al 50%”, apunta. Segons Serrano, les variables que determinen sociodemogràficament el vot “pesen molt”, però ja és “altíssim” que un 15,9% dels nascuts fora de Catalunya diguin que votaran a favor de la independència. Si l’independentisme pretén guanyar la batalla de les idees, Serrano creu que ha de penetrar més “allà on mai tindrà majoria”.

“Ultrapassar l’etnicisme”

Antonio Baños és una de les persones implicades en aquesta tasca des de Súmate. L’excap de llista de la CUP està convençut que el procés sobiranista “ultrapassa l’etnicisme” i que cada cop són més els que indentitàriament se senten espanyols, però volen construir una república catalana. “Súmate i Participa tenen estudis que detecten la figura del prescriptor. Una persona d’entre 35 i 45 anys, amb els pares nascuts fora, que es pot sentir identitàriament com els seus pares però, en canvi, pot votar com els seus fills”, indica. En opinió de Baños és possible defensar la independència i també “anar al pueblo, escoltar Bisbal i Chenoa, veure els partits de la roja i vibrar amb el flamenc”.

Decantar la balança cap a una banda o l’altra podria passar per desxifrar els secrets del que, per definició, és més difícil de transformar: que les persones no actuïn com se suposa que ho haurien de fer.

http://www.ara.cat/politica/llengua-lorigen-desfer-lempat-referendum_0_1690631038.html?utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=ara

Respostes

Configuració
 • __29196__12.117 3👍 2.506
  Normal. 
 • willybarna11.335 10 182👍 3.047  La llengua és la variable que realment marca la diferencia, lo altre és secundari.

 • EmulatorQUsuari sumador63.364 15 5👍 18.201
  El Baños té raó. Sóc independentista i veig de tant en tant partits de La Coja... Però desitjant que perdi. 
   • Rigel63.360 10 6👍 31.705
    Però entre aquest 10% hi podem créixer, per molt que hi hagi botiflerisme estructural.
    • willybarna11.335 10 182👍 3.047

     Rigel escrigué:
     Però entre aquest 10% hi podem créixer, per molt que hi hagi botiflerisme estructural.
     Entre aquests, i entre abstencionistes. Una part d'aquest 10% es vot d'UDC que té por dels canvis, aquest sector de gent gran catalanista poruga, només podra ser convencuda pels seus fills i nets.

     Deixar aquest 10% en un 5% o un 6% és perfectament possible, pero també ens hem d'enfocar en els que dubten( catalanoparlants ) i en els abstencionistes.

    • FollUsuari sumador77.518 12 3👍 40.376
     No, ni tan sols eslovènia ni cap altra nació que és nacionalment pura ha aconseguit un percentatge tan bèstia.

     Hi ha un límit fins i tot entre els que són catalanoparlants i nascuts aquí. I crec que aquí ja marquem, gentilesa de l'Estat Espanyol, un convenciment rècord.
     • Rigel63.360 10 6👍 31.705
      Més i tot. Al referèndum d'independència d'Eslovènia, del 23 de desembre del 1990, el SÍ a la independència va aconseguir el 88,5% dels vots.
      Així que d'aquest 77,4% pel SÍ entre els catalanòfons encara pot augmentar.
      • FollUsuari sumador77.518 12 3👍 40.376
       El 77.4% amb només un 8,1% en contra representa un 90.5% de SÍ en un referèndum amb una participació del 85.5%
       • Rigel63.360 10 6👍 31.705
        Tenint en compte que els eslovens ètnics superaven en aquell moment el 90% de la població del país, un 88,5% de vots afirmatius al referèndum és un percentatge de suport a la independència entre els eslovens ètnics encara més gran. Per tant aquest 77,4% nostre és una xifra que es pot millorar (i que hem de millorar si volem afermar el suport social a la independència).
  • willybarna11.335 10 182👍 3.047

   Rigel escrigué:
   Un article que és l0enèssim intent de vendre'ns el fum candelià. Perquè resulta que a les dades hi ha la clau per a desfer el suposat empat: el 10% de catalanòfons que votarien NO. Són el sector més fàcil d'atraure cap a l'independentisme per la proximitat cultural i ja és hora de desfer-nos de les ximpleries ideològiques que ens impedeixen créixer per allà on és més fàcil fer-ho.
   Ara és quan un es dona compte de la deixadesa d'en Pujol als 80 i 90, quan ell al principi defensava la doble xarxa escolar, fins i tot Heribert Barrera d'ERC també la defensava a l'any 80, pero per satisfer als que 2 anys abans havien votat contra el concert economic, es a dir al PSC i al PSUC, ara ens trobem amb un percentatge baix de catalanoparlants.

   En Pujol( que sabia tenir ma esquerra quan li convenia ), va perdre la oportunitat de fer penetrar la catalanitat a molts barris de l'AMB durant els anys 80 i 90, llavors que la nostra llengua estava en un proces expansiu entre el jovent, es va deixar passar la ocasió de deixar realment aillats als catalanofobs dels castellanoparlants normals, pero amb el poti poti i la barreja doncs va permetre que molts castellanoparlants normals durant tot el seu període escolar es contaminessin de la catalanofobia a causa de l'entorn en el qual es van socialitzar  .......... i ara tenim a C's amb 25 escons al nostre parlament, tot gracies a la falta de visió del Pujolet ..........

   • Rigel63.360 10 6👍 31.705
    D'això ja fa temps. La proposta de l'article és que ens dediquem a convèncer la part més difícil de convèncer (per llunyania etno-lingüística i política) mentre conscientment es deixa aquest 10% de catalanòfons entre els quals segur que hi tenim possibilitats encara que sigui per la proximitat cultural.
     • Rigel63.360 10 6👍 31.705
      S'ha de dirigir a qui estigui disposat a escoltar (ja ho va dir en Belzunces).
      • lituslindus1.130 2👍 1.180
       Segur que al Enric Millo si li doneu diners o un carreg important canviarà de vot, però més enllà d'aquest personatge singular sòc molt esceptic en que cap més catalanoparlant canvi d'opinió. Perque ho han de fer si no ho han fet fins ara? Amnb quin argument nou els convenceràs, si amb els arguments actuals fins ara no han canviat d'opinio? 

       En canvi entre la gent castellanoparlant el problema no es tant que tinguin interesos particulars contra l'independentisme, es que ni tant sols els han arribat els arguments a favor de la independencia.

       No hi ha cap mitja informatiu en castellà en que les opinions a favor de la independencia siguin cotidianes i normalitzades com cualsevol altre opinio. No hi ha personatge públic d'ambit espanyol que defensi l'independentisme ( Carmele Marchante, Loles Leon i Risto Mejide són personatges força provocadors però no són referents polítics). Rufian es l'únic que ha trencat el silenci mediatic i tampoc crec que hagi convençut a ningu que no estigues convençut previament i els de sumate son més coneguts entre la gent catalanoparlant que entre els castellanoparlants

       Si l'independentisme concretes ideas força com per exemple que els 16mil milions d'euros els destinem a sufragar la jornada laboral de 6hores o que la jubilació fos als 60 anys...  trencariem aquesta barrera de silenci informatiu i ampliariem molt la base independentista. Amb propostes d'esquerra podem arribar a un public castellà receptiu a canviar de vot, que es el que actualment està a favor del referendum però en contra de la independència

       Per contra quan centrem el debat en el tema identitari de forma tant excloent, fins hi tot els que si que estem a favor de la independència ens feu dubtar que sigui bona idea ser independentista
   • willybarna11.335 10 182👍 3.047

    virot escrigué:
    Doncs de moment hem sabut convèncer un 22% de castellanoparlants abans d'arribar al 90% dels catalanoparlants. I si ho hem fet és perquè és més fàcil de convèncer aquest 22% de castellanoparlants que el 12% de catalanoparlants restant.

    Potser Catalunya no està tan ètnicament dividida com vosaltres i Ciudadanos suggeriu.

    PS: Excloc l'abstenció

    Meeeeeeeeeec erroooooooooooor!

    Badia del Vallés, Ciutat Meridiana, " Belviche ", desmenteixen aquest 22% teu, en aquests 3 llocs l'independentisme va treure un 15% dels vots més o menys, i entre els que van votar hi haurien alguns catalanoparlants.

   • quatreanys35.036 6 19👍 10.263
    no els hem convençut, ho ha fet l'estat espanyol.
 • __28653__23.841 3👍 5.608
  El Referèndum està guanyat ja que els Unionistes no aniran a votar
 • FrancescCiuta10.609 14 201👍 9
  Si el vot potencial per la independència gira entorn de la llengua catalana, i tenim una societat amb molta gent que no se sent vinculada a la catalanitat, hi ha dues opcions: 1. Millorar els números pel que fa als ciutadans vinculats a la hispanitat; 2. Augmentar el % que s'identifica amb la llengua catalana. 

  Si s'actua en clau de rematar-ho ràpid, el més lògic sembla invertir esforços sobretot en l'1. A mig o llarg termini, caldria donar-ho tot pel 2.

  Conclusions:

  1. On hi pot haver una oposició evident en front de Madrid, a més de defensant la cultura i cohesió social, és en la defensa dels drets socials i d'imposts i inversions al gust del poble.

  2. Cal revisar les polítiques que s'han fet fins ara en favor de l'ús de la llengua catalana: la cosa no va bé, els números canten. Costa d'entendre que amb una autonomia dirigida sempre per partits que suposadament defensen la normalització lingüística, quasi sempre per un partit autodenominat nacionalista, la situació lingüística del Principat sigui tan semblant a la de Balears, quasi sempre governat pel PP, potser pitjor en usos lingüístics i tot, i sense cap dubte (com a mínim per mi) pitjor en la qualitat de la llengua. Comparar sempre és difícil, la realitat és complexa a banda i banda, els factors diversos, però em sembla incontestable que els resultats no són bons pel que podríem esperar.

  És per això que:

  Per desvincular la dependència de la hispanitat cal afavorir que aquests ciutadans de vinculació cultural eminentment hispana, i especialment a l'àrea metropolitana, on això no és qüestió personal o de grups, sinó una realitat majoritària de tota la zona, enfoquin el dilema en clau econòmica i de drets socials. En aquest sentit, el tractament fiscal i les polítiques retrògrades i antisocials del govern espanyol (que no es preveu que canviïn a nivell estructural) ens estan fent la feina. Però el fet és que els darrers governs catalans (cosa especialment important des que aquests s'identifiquen explícitament amb el procés) han alimentat el mateix argument però en sentit contrari: el senyoret català explotador, o sigui el vell argument del lerrouxisme.

  Així com els governs del PP a Madrid s'entén que han d'afavorir necessàriament l'independentisme, en general s'havia infravalorat la influència de tenir governs propis amics dels lobbies de poder a l'hora d'afavorir el dependentisme. I aquí els números també canten: d'ençà que hom pot relacionar procés i convergència, que el No sempre surt molt alt. Segons els estudis sociològics, ha influït més això que tenir el PP a Madrid fent-ne de tot color: el Sí no ha pujat, però el No sí que ho ha fet, i el govern espanyol bé que "s'ha esforçat" perquè el Sí pugés.

  En aquest sentit, crec que qualsevol oposició del govern actual a complir els desitjos del poble (a falta de consultes, haurien de fer cas com a mínim del que defensa una majoria clara segons del CEO), és una agressió greu a l'independentisme. Qui governa ha de parlar amb fets: un govern independentista a les portes d'un referèndum és aquell que treballa fonamentalment per guanyar-se el poble amb les polítiques que fa, amb els imposts que cobra amb els serveis que ofereix a la ciutadania. JxS, fins al moment, no respon a allò que havia de ser: una eina únicament per assolir la independència. Es nota massa qui hi ha i qui hi mana, i això hauria de ser totalment irrellevant, imperceptible.

  Crec que és en aquest tema on ens hauríem de centrar, i no tant en amagar la llengua, ja que:

  1. Això incideix en la pèrdua d'un votant potencial molt favorable a la independència. 
  2. La llengua està molt malament com per jugar-hi.
  3. Les institucions espanyoles no deixen d'atacar la llengua, fet que li dona més pes a l'hora de fomentar el Sí en aquest sentit.

  Així doncs, voler córrer ara generant la idea que això de la llengua "no cal" pot ser un precedent lamentable, especialment sense saber què passarà, si hi haurà o no referèndum aviat, si això voldrà dir que la cosa està feta, etc.

  Per tant, hauríem d'exigir al govern que faci una bona feina i sigui allò que va prometre. Quan arribi la campanya, si realment s'aconsegueix que convergència no es tiri enrere, els especialistes en campanyes ja diran com s'ha de fer per mobilitzar el màxim de gent, i aquí ja es pot ser flexible.
 • Pedrolo10.439 3 204👍 4.617


  77,6% dels nascuts a l'estranger dirien No o Abstenció.
  76,8% dels nascuts a resta de l'Estat dirien No o Abstenció.

  71,5% dels que tenen els dos pares de fora de Catalunya dirien que No o Abstenció.

  76,7% dels que tenen com a llengua habitual el Castellà dirien que No o Abstenció. --> Curiosa similitud entre els dos rojos.
  50% dels que diuen ser bilingües Català-Castellà dirien que No o Abstenció.

  66,7% dels que tenen com a llengua habitual un idioma que no es Català ni Castellà, dirien que No o Abstenció.


  -------------------------------------------------------------------------------------------------------


  Ara, mireu quants naixements tenim, d'on són els progenitors, quina és la llengua d'ús habitual que tenen i tindran; i, després, sumeu-hi la immigració que se segueix donant i que es donarà, i, digueu-me (amb la mà al cor), si és cert que és ara (2017-2025) o mai.
  • Friheden11.048 4 190👍 5.588
   "Ara, mireu quants naixements tenim, d'on són els progenitors, quina és la llengua d'ús habitual que tenen i tindran; i, després, sumeu-hi la immigració que se segueix donant i que es donarà, i, digueu-me (amb la mà al cor), si és cert que és ara (2017-2025) o mai."


   La cosa és molt simple i és només necessari TENIR SENTIT D'ESTAT : si no tens passaport català, NO POTS VOTAR A CAP ELECCIÓ CATALANA, ras i curt.


   A Andorra NOMÉS tenen dret a vot al voltant del 38% de la població total, doncs a veure si aprenem.
   • Pedrolo10.439 3 204👍 4.617
    AIxò està molt bé per després de la independència. Però sense independència no tenim la possibilitat de tenir o no passaport català. 
    • Friheden11.048 4 190👍 5.588
     Sabem que el referèndum el tenim guanyat , i ja s'ha dit que no es posarà cap llindar de participació perquè contravindria la Convenció de Viena sobre com poden ser reconeguts uns resultats en un referèndum vinculant, segons el qual si una de les parts no s'hi presenta i això afecta a la participació total de la població i fa guanyar a aquells que han boicotejat la votació, el boicot queda invalidat i guanya l'opció majoritària a les urnes, així que si guanya el SÍ, sigui quina sigui la participació, Catalunya té tot EL DRET INTERNACIONAL DE LA SEVA PART PER A PROCLAMAR-SE INDEPENDENT.


     JA NO ENS ALIMENTEN ENGRUNES, ARA VOLEM EL PÀ SENCER !!!!     DELENDA EST HISPANIA
 • Eimeric7.944 12 270👍 1.799
  Em costa creure que només hi hagi només un 77,4% d'independentistes entre els catalanoparlants. Recordo altres enquestes que parlaven de més del 80%. S'hauria de treballar més aquests.

  La majoria de l'electorat espanyol no atén a raons, ells simplement són nacionalistes espanyols i tot el que sigui putejar a Catalunya o discriminar el català els sembla bé.
 • oprimit19.090 15 81👍 9.367
  Deixem-nos de collonades, el que hem de fer en un referèndum d'independència és deixar fora del cens qualsevol espanyol que porti menys de 10, 15 o 20 anys visquent ininterrumpudament a Catalunya.

  En tenim tot el dret i és absolutament democràtic, no és normal que qui decanti la bàscula siguin els milers d'espanyols que sense tenir cap mena d'arrelament al país votin en contra de les nostres llibertats.
  • GatNegre21.490 8 65👍 7.153
   Exacte. S'hauria de poder dir desacomplexadament, però nosaltres mateixos ens hem posat la soga al coll amb lo del "un sol poble" i parides d'aquestes. La realitat és que hi ha un percentatge elevat d'espanyols anticatalans vivint a Catalunya que estan definint tendències de vot, i no tenen el puto dret, collons.
 • __29370__1.297 3👍 553
  La clau per guanyar el referèndum és que segueixi la crisi econòmica, l'atur, els sous baixos i la precarietat. Amb la recuperació econòmica s'acaben les reivindicacions nacionalistes trasnochadas, és llei de vida (només cal veure la història). 
 • Mercator3.810 3 540👍 3.089


  Ja ho sabeu, trobau algú nascut fora de Catalunya (pot servir nascut a Catalunya però que no sigui catalanoparlant habitual), barrinau, tingueu fills, parlau-los en català i l'estadística farà la resta. .
 • Benfresc12.820 5 161👍 11.617
  Penso que és molt fàcil.

  Nosaltres ho tenim clar que volem la independència de forma incondicional, perquè no s'extingeixi la nostra llengua i cultura i també per raons politico-històriques.
  Però també és cert que no ens agrada com és l'estat  espanyol, amb una pèssima qualitat democràtica, volem, o jo almenys vull un pais molt més democràtic, com Suïssa; no volem tampoc una monarquia anacrònica sinó una república moderna, volem també major justícia social. Som una regió europea rica, amb lo qual podrem invertir diners en fer un pais més culte i modern on la qualitat de vida de la gent sigui millor.
  A més no volem maltractament animal, fora toros, volem respecte per la natura.

  Jo almenys vull tot això de la nova Catalunya independent, són coses molt bàsiques que fins hi tot ho pot acceptar una persona "de centre". Per què doncs no ens esforcem a comunicar al conjunt de la població com serà el nou pais?

  Hi ha gent de sentiment espanyol, colonitzadors, que no voldran mai la independència, probablement la majoria dels que ara mateix estan pel NO, però penso que amb això que he dit podríem fer créixer perfectament un 5% de partidaris de la independència, i això és molt.

  L'altra cosa és que la gent que no porti X anys visquent aquí (15-20?) i que no viu a Catalunya des de la infància (potser els 10-12 anys, no ho sé) no haurien de tenir dret a votar al referèndum.

Publicitat

Fòrums

 • 9.238.974 missatges
 • 219.055 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat