Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Si no imposem el català ens imposaran qualsevol altra llengua

Rampillet5.271 9 408👍 618
No podem permetre que la llengua que ens imposin sigui la dels turistes o la dels immigrants.

Però la majoria de catalanoparlants, a causa de la inèrcia de segles de menyspreu, solen menystenir el català a favor de qualsevol altra llengua. Avui al mercat i a les botigues n'he tingut tres exemples flagrants.

1. Un anglès, tothom parlant-li en...

2. Un francès, i  li parlaven en ...

3. Una sudamericana, i li parlaven en...Respostes

Configuració
 • Rampillet5.271 9 408👍 618
  1. Un anglès, tothom parlant-li en...

  2. Un francès, i  li parlaven en ...

  3. Una sudamericana, i li parlaven en...
 • anselm_turmeda6.206 10 347👍 4.131
  Això és una empresa molt difícil. Si un impresentable com Junqueres, que es passa mitja vida demanant la oficiliatit de l'espanyol, serà votat per centenars de milers de catalans...
  • PatumPatamPatim1.975 3 845👍 973
   Estem parlant de dues coses diferents. L'una és si s'ha d'emprar el català com a llengua identitària en comptes de com a llengua utilitària, mentre que això altre ja és una qüestió de tenir cura del català. No he vist l'anunci, però m'imagino que caurà alguna castellanada...
  • Rampillet5.271 9 408👍 618
   Els polítics i les institucions no ajuden gaire al revifament i al prestigi del català, i podrien fer molt més des de fa molt de temps.
  • itram_calderí1.047 4👍 800
   Doncs crec que és més problemàtic canviar en moments puntuals que no pas que els pares transmetin la seva llengua materna als fills.

   Jo, si me'n vaig a viure a l'estranger, no deixaré mai de parlar en català amb els meus fills. I reitero el mai. Això sí, m'hauré d'aprendre la llengua del país per poder fer-hi vida, ja sigui per veure la televisió o anar a comprar el pa. Els fills, però, si s'hi queden a viure i tenen parella i fills amb algú autòcton, probablement acabaran parlant amb l'altra llengua.

   Per tant, el problema no és bàsicament amb quina llengua et parlen els pares, sinó l'ús que se'n fa d'aquesta. I ho pots veure a les enquestes/estadístiques que han sortit aquesta setmana, on surt que el coneixement del català és relativament alt. El problema és l'ús que se'n fa, que és força baix.
   • FollUsuari sumador77.658 12 3👍 40.610
    Però tu comptes un altre país on tothom parla la llengua d'aquell país.

    El problema és que a Catalunya els catalanoparlants som minoria.
    • itram_calderí1.047 4👍 800
     Sí, en això et dono la raó. No culpo pas als catalans del baix nivell d'ús (tot i que els que canvien de llengua a conveniència haurien de passar un temps al gulag), més aviat era una crítica a l'immigrant que no s'integra.

     Jo ho deia més que res perquè deies que la culpa de la situació era la llengua transmesa, i jo en això no hi veig culpa.
     • FollUsuari sumador77.658 12 3👍 40.610
      Home n'és la culpa si ets minoria al teu país, la llengua transmesa de pares a fills és el que costa més de canviar i per tant ni que tinguem un Estat serà molt difícil que la majoria de gent a Catalunya sigui catalanoparlant.
      • willybarna12.577 11 167👍 3.760

       Foll escrigué:
       Home n'és la culpa si ets minoria al teu país, la llengua transmesa de pares a fills és el que costa més de canviar i per tant ni que tinguem un Estat serà molt difícil que la majoria de gent a Catalunya sigui catalanoparlant.
       Tot proces té etapes. En el cas que afecta a la recuperació de la nostra llengua, el proces hauria de seguir aquestes etapes:

       1- Incrementar el seu us social.
       2- Convertir-lo en la llengua materna majoritaria a Catalunya.

       La etapa 1 s'hauria d'enfocar( segons el meu humil parer ) de la seguent manera:


       Parlant en termes linguístics referint-se a la nostra llengua, pel que fa a l'actitut de la gent que viu a Catalunya envers la nostra llengua, simplificant a grans trets hi podriem dir que hi han dos grups de persones, son els seguents:

       1- Els NO CATALANOFOBS( la immensa majoria )
       2- Els CATALANOFOBSuna minoria )

       Prenent com a base i punt de partida aquesta evidencia, és lógic pensar que els integrants del grup 1 poden sentir la catalanitat en major o menor intensitat, pero tots ells tenen en comú que la llengua catalana no els produeix cap mena de rebuig tot i que molts d'ells no siguin catalanoparlants.

       Llavors utilitzant adequadament el que tenen en comú els integrants del grup 1, es a dir la seva " no-catalanofobia", es pot aconseguir incrementar l'us social de la nostra llengua en gairebé tots els ambits del nostre país, sempre i quan es toquin les tecles adequades.

       La clau de tot plegat és senzillamentaillar als integrants del grup 2, deixar que vaguin al seu aire, intentant que la immensa majoria del grup 1 es socialitzi i relacioni només el mínim imprescindible amb els integrants del grup 2. I tot aixó es pot fer sense necessitat d'assetjar a ningú, simplement actuant amb molta inteligencia i amb una mica de ma esquerra.

       Aquest canvi en les relacions entre els integrants dels 2 grups esmentats més amunt, és molt més facil de produir-se en les generacions més joves, sobretot en els infants que van a la escola.

       Si els infants que pertanyen a families del grup 1, durant el període de temps de la seva vida que va des dels 4 anys fins als 16/18 anys( o fins i tot més enlla ), és socialitzen gairebé sempre amb altres nens amb families pertanyent al grup 1, llavors en aquests joves s'haura creat un habit linguístic i també un imaginari colectiu que tendira fortament cap a la catalanitat, garantint en el futur que les noves generacions al nostre país utilitzaran el catala a Catalunya com a llengua d'us social per defecte, es a dir com a llengua francaentre ells en la immensa majoria dels casos; I AIXO SENYORS SIGNIFICA TREURE-LI'S AL PPSC'S FUTURS VOTANTS, i ademés el PPSC's no es podria queixar de discriminació del grup 2, atés que aquest grup disposaria d'una xarxa escolar propia per als seus fills en la qual el catala no seria la llengua vehicular de la escola, sinó una assignatura més amb unes poques hores setmanals.
        
       Si els nostres polítics no van en aquesta direcció senzillament continuaran donant oxígen al partit colonial PPSC'S indefinidament, i llavors el que hauria de fer el nacionalisme catala de base es simplement deixar de donar oxígen a CDC-ERC-CUP i crear el seu propi espai polític ademés d'altres entitats que cohesionesin als nostres compatriotes per tal de poder sobreviure els catalans com a nació i també per a poder prosperar tant a nivell individual com a nivell colectiu.


  • Xantal1.849 10 878👍 720
   Vaig conèixer una noia de Letònia que entre altres coses em va comentar que després del periode soviètic, una de les formes per recuperar el letó a les zones més russificades va ser promuere la idea que als nens se'ls hi havia de parlar en letó, amb el pretex que els més petits havien de tenir una vinculació i uns referents amb la terra on havien nascut i on s'estaven criant.
   Aquesta idea es va saber vendre bé i això va fer que molts pares com a mínim s'adrecessin als fills amb les dues llengües i sobretot la gent externa a la famíia acabés adreçant-se als nens en letó encara que amb els pares parlés en rus.

   Podria ser una bona proposta, sempre i quan es recolzes en una una bona oferta de català en l'àmbit de l'oci, la televisió, la ràdio, les revistes, etc.
   • FollUsuari sumador77.658 12 3👍 40.610


    Sí. Jo crec que més que això el català quan siguem un Estat passarà a ser la llengua de prestigi.

    I evidentment molt important el que comentes, hem de normalitzar l'oci, televisió, ràdio, etc. en català.
  • Rigel65.186 11 5👍 33.885
   La clau és suprimir l'obligatorietat de l'aprenentatge de l'espanyol a les escoles.
   • Ocell_II1.436 6👍 562
    Continua somiant.
    • willybarna12.577 11 167👍 3.760

     Ocell_II escrigué:
     Continua somiant.
     Si arribem a ser independents es podria suprimir la obligatorietat en moltes comarques.
     • Ocell_II1.436 6👍 562
      El castellà ja forma part de la societat catalana i es un actiu important. Actualment s'estudia com si fos una llengua extranjera més o menys. Ni es podria ni s'hauria de suprimir.
      • Rigel65.186 11 5👍 33.885
       En "forma part" per una imposició continuada, no pas per motius naturals. Ò i tant que es podria suprimir, i sens dubte caldria fer-ho.
       • Ocell_II1.436 6👍 562
        Si, però ja es una de les llengües de la societat catalana, amb la que gran part de la població s'hi sent identificada, a més  de ser un gran actiu en termes de competitivitat en la formació. No es podria suprimir perquè la majoria de gent no voldria, i no cal, no hi ha cap motiu per fer-ho. Hi ha motius per fer créixer el coneixement i l'ús del català però no per llevar el castellà de la educació.
        • Rigel65.186 11 5👍 33.885
         Això que fas és discurs autonòmic. La llengua de Catalunya és el català, i com ha tal ha d'ésser la llengua estructural, la llengua de tot i per a tot al nostre país. I si això efectivament no és així (i ara no ho és pas) hem de fer tot allò que sigui necessari per a què ho sigui. L'espanyol no és cap actiu ja que ocupa un paper que no li correspon, i l'ocupa perquè l'ha usurpat, així que la presència de la llengua espanyola a Catalunya és una amenaça directa (la principal, i de lluny) per a la supervivència del català.


         Ocell_II escrigué:
         Hi ha motius per fer créixer el coneixement i l'ús del català però no per llevar el castellà de la educació.
         Ambdues coses no poden ésser, o l'una o l'altra. Per a fer créixer l'ús del català cal que aquest recuperi tots els espais que l'espanyol ens ha usurpat, i això només es pot fer substituint l'espanyol en tots aquests àmbits.

         A més a més, l'única manera d'evitar la impunitat amb què un hispanòfon se'ns dirigeix en espanyol tot esperant que li responguem en la seva llengua és assegurant que parlar català no és garantia ni d'entendre ni de parlar l'espanyol. Tota la resta és poesia inútil, xerrameca autonòmica.
         • Ocell_II1.436 6👍 562
          Et repeteixo que el castellà ja es una llengua de la societat catalana i hem de treballar a partir d'aquest punt. El que tú proposes no es realista en aquest escenari, i no parlo de l'escenari autonòmic, sino de l'escenari netament lingüístic en el que el castellà es la llengua amb la que s'identifica la majoria de la població. O just desprès de la independència hi ha un 20% de la població catalana que passa a identificarse amb el català, o no es pot treure el castellà de l'educació sense causar un sisme social. Be, de moment no es pot treure perquè no te ni el suport democràtic necessari per fer-ho.

          El castellà si que es un actiu perquè es una de les llengües més parlades i estudiades al món, i nosaltres el podem tenir de franc com qui diu.

          Si que poden ser les dues coses, tú pots fer créixer el català en nivell d'ús i instaurar-lo a les institucions sense llevar el castellà de la educació i sense fer decréixer el nombre de persones que l'entenen i el saben parlar. Es així des del moment en que la gent pot aprendre més d'un idioma. Nosaltres podríem tenir el castellà com tenen l'anglès als paisos nòrdics on es conegut per la pràctica totalitat de la població però segueixen parlant en l'idioma propi del seu país. De fet aquest sería l'escenari ideal, no causaría ningún enfrontament ni tindria una oposició forta com si tindrien les teves idees.

          El que es poesia son les pel·lícules que et muntes que ni el cantar de Rotllà pot esser més fantasiós.
          • Rigel65.186 11 5👍 33.885
           Això que dius és fantasiós: ni l'espanyol és una llengua de la nostra societat, ni es pot recuperar el català sense retornar l'espanyol al lloc que li correspon (i d'on no n'hauria d'haver sortit mai). Però, és clar, per a entendre-ho cal alliberar-se del marc mental autonòmic, cosa que no és teu cas.
          • Ocell_II1.436 6👍 562
           Si el català no es una llengua que avui dia forma part de la societat catalana perquè el parla més de la meitat de la societat catalana? Es una obvietat que si que en forma part.

           Si que es pot, de fet serà la única manera en que es podrà, ja t'he posat els exemples dels paisos nòrdics on la pràctica totalitat coneix l'idioma anglès i no per això deixen de parlar la llengua pròpia del seu país. Em podries explicar perquè no es pot?

           Jo crec que t'hauries d'alliberar del marc mental en el que a Catalunya no hi ha més d'un 50% de castellanoparlants.
     • Rigel65.186 11 5👍 33.885
      I seria una mesura d'allò més natural.
    • Rigel65.186 11 5👍 33.885
     No és cap somni, és una mesura concreta que , a mitjà i a llarg termini, seria decisiva per a tornar a la nostra llengua el rol de llengua estructural de Catalunya (rol que li ha robat l'espanyol).
     • Ocell_II1.436 6👍 562
      Si que ho es. Et repeteixo que es una llengua amb la que s'identifica la majoria de la població i tu la vols llevar per complet de l'educació. Es ridícul fins a punts que provoca vergonya aliena. El català pot recuperar el rol de llengua majoritària sense necessitat d'aplicar aquestes mesures que com t'he dit son inaplicables.
      • Rigel65.186 11 5👍 33.885
       Pel mateix moment la toponímia hauria d'ésser en espanyol o s'haurien d'abandonar les proclames sobre la immersió lingüística en català i abraçar públicament  i explícita un sistema bilingüe, car segons tu l'espanyol és la llengua amb què s'identifica la majoria de la població. Vet ací la inconsistència del teu argument, inconsistència i que provoca vergonya aliena.


       Ocell_II escrigué:
       El català pot recuperar el rol de llengua majoritària sense necessitat d'aplicar aquestes mesures que com t'he dit son inaplicables.
       No, i els darrers trenta-cinc anys en ho demostren.
       • Ocell_II1.436 6👍 562
        No inventis. Tot això que dius no te res a veure amb el que dic, encara que la majoria de població s'identifiqui amb el castellà, també està a favor de la immersió lingüística i no tenen cap interès per canviar els topònims, això es així. D'inconsistència no n'hi ha cap perquè tot això que dius t'ho inventes. Jo el que faig es analitzar la situació i entendre-la,  i a partir d'aquí veig el que es podria fer. Tú penses en el que t'agradaria que es fes sense tenir en compte ni la realitat del país ni la capacitat d'executar els teus plans.

        En els darrers 35 anys el català no ha retrocedit perquè s'ensenyin 3 o 4 hores de castellà a l'escola, ha retrocedit per la immensa pressió que existeix als mitjans, per la mentalitat de les famílies i de la societat, per la immigració extranjera que només es preocupa d'aprendre la llengua franca, i per els esforços de les institucions de l'estat de que el català no sigui necessari per viure a Catalunya. En canvi el meu exemple dels paisos nòrdics si que demostra que es perfectament possible que una llengua extranjera sigui coneguda per la pràctica totalitat de la població sense delmar la salut de la llengua pròpia.

        Voler treure el castellà de la educació seria tan estúpid com treure l'anglès. Hi ha diferències entre ambdues llengües, però el cas de l'anglès demostra que el problema no es impartir algunes hores d'una llengua extranjera, sino altres factors que te a favor el castellà i que calen solucionar, son els que he dit més amunt.
      • LesttattUsuari sumador38.757 11 15👍 13.970
       Si permets que la llengua espanyola sigui aplicable a l'escola, la llengua catalana acabarà extingint-se.
       • Ocell_II1.436 6👍 562
        I amb la anglesa no? Perquè?

        Quines probes tens?
        • LesttattUsuari sumador38.757 11 15👍 13.970
         No fotem. El nivell d'angles és molt minoritari a Catalunya. Diferent de la llengua espanyola cada cop més present, malauradament, sobre tot per la seva capital

         Proves?. Surt al carrer, i aguditza l'oïda anant per diferents barris de la seva capital.
         • Ocell_II1.436 6👍 562
          I si el nivell d'anglès fos majoritari a Catalunya que es precisament el que s'intenta des de l'educació, el català correria risc de desaparèixer? l'Anglès es a la educació per extingir el català?

          Es obvi que no. Avui dia tenim el castellà a la educació al nivell d'una llengua estrangera. El que hem d'aconseguir es que deixi de ser llengua franca i que deixi d'arraconar al català, i per això no es necessari eliminar-lo de qualsevol lloc que se t'acudeixi.


          • LesttattUsuari sumador38.757 11 15👍 13.970
           L'ús de la llengua catalana esta en una situació precària. No sé quina altra manera vols fer-ho perquè la llengua catalana deixi d'estar arraconada.


           Ocell_II escrigué:
           I si el nivell d'anglès fos majoritari a Catalunya que es precisament el que s'intenta des de l'educació, el català correria risc de desaparèixer? l'Anglès es a la educació per extingir el català?           Crec que no he dit res de tot això.
  • Benfresc13.376 6 156👍 13.254
   Jo penso que si és ben possible normalitzar el català.

   Cal fer que sigui necessari per poder viure a Catalunya. Com? primer de tot ens hem de posar seriosos amb els professors perquè parlin sempre en català i el parlin correctament, amb l'amenaça de que els fotem al carrer.

   Cinema 100% en català.

   50% de canals de tv en català, per llei.

   Moltes campanyes de tot tipus, a la tele i a tot arreu per conscienciar de la nostra història i realitat social, de l'importància del bon us del català i de que els catalanoparlants parlem en català amb tothom.(això és també important per a poder legitimar tot lo altre).

   I el més important de tot, que tots els funcionaris tinguin un bon nivell de català, no pots treballar per l'estat si no parles (parles bé) el català, i si un cop contractat es veu que parles catanyol i no català acomiadament inmediat.

   No serà cosa de dos dies ni de dos anys, serà cosa de com a mínim 20 anys.
  • anglès346 3👍 356
   En arribar a Dinamarca aquells immigrants arriben a un país on la premsa, la televisió, el sistema educatiu, tot tot és en danès. A més a més, la majoria dels nadius no parlen alemany, fent que sigui molt important la llengua danesa a l'hora de trobar feina. 

   La nova generació aprendrà danès, i gràcies als monolingües danesos - que, és clar, en la seva gran majoria s'estimen més aprendre anglès que no pas alemany - la llengua danesa segueix essent la llengua comuna, la llengua de tots. No hi hauria cap problema - al contrari, en ser un país més gran el danès serà més important. 

   La situació del català es pot canviar. Cal un país independent, i cal un canvi important en l'actitud de tant els politics com els ciutadans. Com a anglès que ha pogut aprendre una mica de la vostra llengua, espero que ho aconsegueixi! No vull que el meu esforç sigui per a res, que ho serà si finalment la lluita es perdido.
   • FollUsuari sumador77.658 12 3👍 40.610
    Falles en veure que jo plantejo una situació hipotètica on a Dinamarca passés el mateix que a Catalunya però amb immigració alemanya. Jo penso que si Dinamarca patís una immigració superior o igual a la seva població per part d'Alemanya de res li serviria ser un Estat.

    Òbviament si vas a revisar el que passa a la realitat no entens el que pretenia exemplificar. 
    • anglès346 3👍 356
     He entès la hipotesi, però si has llegit la meva resposta sabràs perquè no estic d'acord que la mateixa cosa passaria. És ben fàcil capir perquè hagués estat molt diferent.
  • llevantdemallorca18.792 13 84👍 4.392
   A Eivissa la minorització demogràfica ha estat brutal i això es nota, sobretot en l'autoestima dels autòctons...
  • EPS62.142 13 8👍 10.935
   Si i no. El factor clau és la immigració massiva, però si haguessim tingut un estat aquesta situació es podria haver portat d'una altra manera.
   • LesttattUsuari sumador38.757 11 15👍 13.970
    Estaríem tractant de massives immigracions que serien difícils de tractar, quan gran part dels habitants de Catalunya entenen el castellà. A més depenen qui acabes governant, dubto molt que és pogués portar d'una altra manera tota aquesta qüestió, tot i ser independents.
  • Macarronet del meu cor1.553 3 967👍 2.069
   Això és rassista.
  • Rigel65.186 11 5👍 33.885
   I aquest és un dels aspectes que haurà de resoldre la nostra República (i ho haurà de fer bé o es trobarà amb un bon merder).
  • Benfresc13.376 6 156👍 13.254
   No hi estic d'acord. Hi ha molts estat-nació europeus que han tingut una immigració massiva i cap d'ells perilla la seva cultura, l'àrab no és llengua oficial a catalunya ni el sap parlar la gran majoria de gent, ni el mandarí, ni cap altra que no sigui el castellà, la llengua d'us comú és el castellà, la de la tele i els cines, la que ens dirigíem per parlar amb els immigrants andalusos quan van arribar aquí, i la sabíem parlar perquè se'ns va imposar.
 • Pedrolo10.751 3 198👍 4.876
  Desgraciadament, almenys pel que fa a Barcelona, pobles i ciutats de la seva zona i llocs que he conegut com certs barris de Tarragona, Salou, Vila-Seca, Miami Platja, etc., és una utopia erradicar l'espanyol en els propers 50 anys. Amb o sense independència. Ja cal que ens ho anem fotent al cap, sinò, malament.


  Que després de 40 anys de governs nacionalistes encara ens calgui fer Correllengües a Catalunya, ja diu molt d'on som. Teòricament, tots els menors de 36 anys han estat educats en immersió lingüística... doncs, passegeu per Sant Pere i Sant Pau, per Mollet del Vallés, per Miami PLatja, pels barris de Llefià, Sant Roc i La Salut de Badalona, per Camp Clar a Tarragona, per Salou, per... i digueu-me, sincerament, en quina llengua es relacionen els menors de 36 anys.


 • Tradu28.315 8 34👍 1.875
  Hi ha *molt poca* gent que es mantingui ferma i parli català quan el seu interlocutor parla en castellà (però entén el català). Molta gent no li dóna importància i no pensa que és important que el castellà no se'ns mengi. A la meva feina hi ha una noia de Sòria que m'entén perfectament i de 6 persones catalanoparlants que som jo sóc l'única que li parla en català.
  • Rolf Steiner12.962 10 162👍 5.313
   Ara has posat el dit a la nafra.

   I te un nom : Submissió lingüística

   Que no us venguin la moto que que el bilingüisme és bo, perquè el bilingüisme acabara amb l'idioma català.

   I te un nom : Diglòssia

   Cal parlar sempre en català, i exigir que com a mínim als catalanoparlants, dins a al marc territorial del Països catalans se'ns entengui. I qui digui el contrari és un colonitzador, que només mereix una cossa al cul, ras i curt.

   1) Parleu la vostra llengua sempre que pugueu, especialment amb la família i els amics i coneguts. Feu-vos el propòsit de parlar en català als qui sabeu que us entenen, encara que fins ara els hàgiu parlat en castellà.


   2) Sigueu respectuós de tothom que parla una altra llengua però exigiu que els altres siguin respectuosos amb la vostra.


   3) Adreceu-vos en català a tothom: al carrer, per telèfon, a la feina, etc. Si us entenen continueu parlant-los en català, encara que us responguin en un altre idioma.


   4) Als coneguts vostres que encara no comprenen bé el català, animeu-los a provar de comprendre'l, parleu-hi a poc a poc i expliqueu-los de tant en tant algunes paraules.


   5) Si veieu algú que s'esforça a parlar en català, ajudeu-lo. I demostreu-li que valoreu el seu capteniment.


   6) Deixeu de corregir qui no vulgui ésser corregit, però doneu l'exemple de demanar a persones o a entitats autoritzades quines expressions incorrectes cal substituir. Ajudem-nos els uns els altres a mantenir un català viu i bo.


   7) Respecteu les diferències regionals del català. Parleu amb mallorquins, valencians, rossellonesos, etc. I coneixeu els accents i mots diferents que tenim tots. Aquesta és la riquesa del català, com de totes les llengües cultes.


   8) Feu-vos subscriptor de diaris i revistes en català. I que siguin en la nostra llengua les lectures que feu, els espectacles a què assistiu, els programes de ràdio que escolteu, la televisió que mireu, etc. Fem allò que havia estat prohibit durant tants anys.


   9) Preneu la decisió d'escriure totes les cartes i notes en català. Ompliu-hi els talons. Feu canviar els vostres impressos, els rètols, etc. Fóra ben trist que per estalviar despeses deixéssim de donar testimoni de catalanitat.


   10) Exigiu de tothom, fins i tot de les institucions més rutinàries, que us escriguin en català. Feu-ho amablement. No vulgueu perdre temps i nervis lluitant contra enemics declarats de la llengua del país. Deixeu-los de banda.


   Tota persona que defensa la seua pròpia llengua sense agredir ningú, té el dret al seu costat.

   • guillezcurra185 3👍 139
    M'agrada molt la claredat del teu missatge, a partir d'ara intentaré actuar d'acord amb aquests punts.
   • otger2014414 6👍 347
    Una llengua sobreviu si és necessària. El principal argument dels castellanoparlants de bona fè (no parlo de peperos ni ciudadanos) és que si hi ha una "lengua común, pues todo el respeto para el catalán, pero llegado el momento de hablar todos nos entendemos en castellano". Mai tenen en compte que Catalunya està dividida entre dues administracions diferents. Si jo que sóc català de la Catalunya sud vaig a la Catalunya nord, quina obligació tinc d'entendre el francès? Cap ni una, i en quin sentit el francès és la nostra llengua comuna? en cap ni una. Aleshores, com pot ser que, per exemple, els prospectes dels medicaments a la Catalunya nord estiguin només en francès i a la Catalunya sud en espanyol?

    1) Parleu la vostra llengua sempre que pugueu, especialment amb la família i els amics i coneguts. Feu-vos el propòsit de parlar en català als qui sabeu que us entenen, encara que fins ara els hàgiu parlat en castellà.

    Igual con no renuncieu a ser de la USAP, o del barça, o de l'espanyol, o heavys, o cap altra identitat. Teniu una llengua materna, defenseu-la.

    2) Sigueu respectuós de tothom que parla una altra llengua però exigiu que els altres siguin respectuosos amb la vostra.

    Canvieu llengua per qualsevulla altra opció, perquè els catalans som mesells de mena i respectem molt més les altres llengües que la nostra.

    3) Adreceu-vos en català a tothom: al carrer, per telèfon, a la feina, etc. Si us entenen continueu parlant-los en català, encara que us responguin en un altre idioma.

    Jo ho faig i, per pròpia experiència us puc dir que moltíssima gent que se m'ha adreçat en castellà eren catalanoparlants de soca-arrel, però per allò de no ofendre...

    4) Als coneguts vostres que encara no comprenen bé el català, animeu-los a provar de comprendre'l, parleu-hi a poc a poc i expliqueu-los de tant en tant algunes paraules.

    No menystingueu ningú. Què passa? Que són menys intel·ligents que vosaltres? Ells no poden saber dos, tres o quatre idiomes com vosaltres? Si demà anessiu a viure a un altre país, no aprendrieu l'idioma? Si fessiu l'esforç d'apendre'l no us ofendria que us prenguessin per tant idiotes com per a ser incapaços de fer-ho i us parlessin en un segon o tercer "idioma comú". Doneu-los una oportunitat, que si no són capaços de entendre-us ja os ho diran. 

    5) Si veieu algú que s'esforça a parlar en català, ajudeu-lo. I demostreu-li que valoreu el seu capteniment.

    O és que a vosaltres no us agrada quan algú valora que us esforceu per conèixer les seves realitats, neguits, motivacions?

    6) Deixeu de corregir qui no vulgui ésser corregit, però doneu l'exemple de demanar a persones o a entitats autoritzades quines expressions incorrectes cal substituir. Ajudem-nos els uns els altres a mantenir un català viu i bo.

    O dit d'altra manera, corregiu sense ofendre i no us ofengueu quan us corregeixin.

    7) Respecteu les diferències regionals del català. Parleu amb mallorquins, valencians, rossellonesos, etc. I coneixeu els accents i mots diferents que tenim tots. Aquesta és la riquesa del català, com de totes les llengües cultes.

    Lluiteu contra qui nega la riquesa del vostre idioma, reveleu-vos contra qui vol reduir els accents diacrítics.

    8) Feu-vos subscriptor de diaris i revistes en català. I que siguin en la nostra llengua les lectures que feu, els espectacles a què assistiu, els programes de ràdio que escolteu, la televisió que mireu, etc. Fem allò que havia estat prohibit durant tants anys.

    Dit així pot sonar cutre. Però penseu que hi ha gent que lluita per escriure, cantar, o expressar el seu ofici en català. No els seguiu simplement per fer-ho, però a aquells que ho fan bé, premieu-los.

    9) Preneu la decisió d'escriure totes les cartes i notes en català. Ompliu-hi els talons. Feu canviar els vostres impressos, els rètols, etc. Fóra ben trist que per estalviar despeses deixéssim de donar testimoni de catalanitat.

    O és que no tenim dret a presentar reclamacions, denuncies, recursos en català? Ho hem de fer en la llengua de l'imperi, señor juez?

    10) Exigiu de tothom, fins i tot de les institucions més rutinàries, que us escriguin en català. Feu-ho amablement. No vulgueu perdre temps i nervis lluitant contra enemics declarats de la llengua del país. Deixeu-los de banda.

    Si no trobeu cap argument per fer-ho, penseu simplement que SCC i C's dediquen tot el seu temps en demanar que es faci només en castellà o, com a molt, en els dos idiomes. A ells no els fa vergonya ni tant sols demanar que si un sol alumne ho demana, tots els altres renunciïn a la seua llengua materna "por educación". • Rigel65.186 11 5👍 33.885
  És tan simple. Sempre s'acaba imposant una llengua, oi? Doncs que sigui la nostra, i no pas una llengua estrangera.
 • calmet1.167 3👍 1.390
  Personalment, el que més em preocupa és la situació de les noves generacions que estan creixent.

  Quan jo era nen, al meu barri ens barrejàvem catalanoparlants i castellanoparts (alguns dirien "catalans i espanyols" xD), i la llengua d'ús comú a l'hora de jugar i de parlar era el català. Els castellanoparlants havien de parlar en català quan parlaven amb catalanoparlants o quan es dirigien al conjunt del grup (i fins i tot entre ells a vegades parlaven en català).

  I estic veient que la situació ara és al revés. La llengua d'ús comú és el castellà, i només es parla el català entre els nens catalanoparlants del grup.

  Probablement un dels problemes és la televisió infantil en català, que és minoritària respecte a l'espanyola i ofereix continguts poc atractius, i això provoca que la llengua castellana adquireixi importància en els infants catalanoparlants, i visquin amb les dues llengües (jo de petit vivia 100% en català; els infants d'ara no).

  Però bé, suposo que hi haurà altres motius... 
  • willybarna12.577 11 167👍 3.760

   calmet escrigué:
   Personalment, el que més em preocupa és la situació de les noves generacions que estan creixent.

   Quan jo era nen, al meu barri ens barrejàvem catalanoparlants i castellanoparts (alguns dirien "catalans i espanyols" xD), i la llengua d'ús comú a l'hora de jugar i de parlar era el català. Els castellanoparlants havien de parlar en català quan parlaven amb catalanoparlants o quan es dirigien al conjunt del grup (i fins i tot entre ells a vegades parlaven en català).

   I estic veient que la situació ara és al revés. La llengua d'ús comú és el castellà, i només es parla el català entre els nens catalanoparlants del grup.

   Probablement un dels problemes és la televisió infantil en català, que és minoritària respecte a l'espanyola i ofereix continguts poc atractius, i això provoca que la llengua castellana adquireixi importància en els infants catalanoparlants, i visquin amb les dues llengües (jo de petit vivia 100% en català; els infants d'ara no).

   Però bé, suposo que hi haurà altres motius... 
   De quina epoca estas parlant?

  • Bowie F6.510 3 333👍 7.874
   El principal motiu en aquest cas que comentes és que les televisions infantils en castellà li han menjat la torrada al Club Super3.

   Els nens senzillament no saben jugar en català, i això és quelcom que no havia passat fins ara.

Publicitat

Fòrums

 • 9.285.104 missatges
 • 220.676 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat