Fòrum

fil sobre merders varis a l´ex "Iugoslàndia" -Karadzic admet i condemna els crims de Srebrenica però se´n desmarca-

DK 5.953 7 345 👍 2.120
(tranki Albert Rivera: aquí no passa res si no us mengeu un rosco):

Referèndum serbia a Bòsnia
L'entitat sèrbia de Bòsnia i Hercegovina, la República Srpska, celebra avui diumenge un referèndum unilateral sobre la legitimat de celebrar la seva diada cada 9 de gener. Aquesta convocatòria és la resposta del govern de l'entitat sèrbia a una sentència del Tribunal Constitucional de Bòsnia del novembre del 2015 que va prohibir la celebració de la diada de l'entitat amb l'argument que és una festa del calendari cristià ortodox serbi (sant Esteve) que podria ser discriminatòria cap a ciutadans d'altres creences. La pregunta del referèndum a què estan citats els ciutadans de l'entitat, que en la seva immensa majoria són serbis, és: “¿Esteu d'acord que el 9 de gener sigui assenyalat i celebrat com la diada de la República Srpska?” La resposta esperada per tothom és un sí majoritari. (..)
La comunitat internacional està dividida en aquesta qüestió. Mentre les principals capitals de la UE
i els Estats Units rebutgen el referèndum, Rússia dóna suport a la iniciativa dels serbis de Bòsnia.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/1006822-referendum-serbi-a-bosnia.html 

tot plegat una mica estrany... per què coi no han de poder triar la festa que volen? quina autonomia de pa sucat amb oli són, si no?

la notícia a altres diaris:

http://www.rferl.org/a/politics-of-fear-referendum-in-republika-srpska-statehood-day-dodik/28009309.html 

on sembla que hi ha un punt de provocació sèrbia

Els resultats aquí:

http://www.balkaninsight.com/en/article/republika-srpska-referendum-live-blog-09-25-2016 

According to the referendum commission president Sinisa Karan, partial results from 71.09 percent of votes returned showed 99.79 percent of voters casting their ballots in favour of "yes".

(el 0.21 han votat C´S )

Respostes

Configuració
 • Bowie F 4.520 1 472 👍 4.750
  Amb la creixent islamització dels suposadament moderats bosnians (ai, la innocència dels 90!), el no-país de Bòsnia-Herzegovina està abocat a ser un estat fallit en plena Europa.

  El millor per tothom és que es divideixi el país entre croates, serbis i bosnians.
  • radi2cat Usuari sumador 34.897 11 15 👍 7.892

   El millor per tothom és que es divideixi el país entre croates, serbis i bosnians.

   En territoris repartits en base al dret del conquesta?

   • Bowie F 4.520 1 472 👍 4.750
    En territoris repartits en base a criteris ètnics actuals.
    • Patafísic 514 1 👍 276
     I de les minories que quedin on no els hi toca què en faràs?
     • radi2cat Usuari sumador 34.897 11 15 👍 7.892

      Encara queden minories on no toquen?

      La "gracia" es que "els criteris etnics actuals" es basen basicament en les arees controlades per cada exercit al final de la guerra al marge de quina fos la distribucio abans de la guerra.

       

     • Bowie F 4.520 1 472 👍 4.750
      Que escullin elles mateixes què volen fer. El que no es pot és continuar com fins ara.
      • radi2cat Usuari sumador 34.897 11 15 👍 7.892

       El problema en el cas de Bòsnia és que això es reconèixer de facto la legitimitat d'unes neteges ètniques (en plural eh!).

       Vaja, que seria dir a Espanya que el dia que ens independitzem, és lícit (per exemple) ocupar militarment les terres de l'Ebre, exterminar-hi o expulsar tots i cada un dels catalans, repoblar-la amb espayols de l'AMB i dir "si fem un referèndum surt un 100% de vots favorables a annexionar-se a Espanya. Cal donar dret a l'autodeterminació a la població actual de les Terres de l'Ebre". 

       • Bowie F 4.520 1 472 👍 4.750
        Se'n diu fets consumats, i poc se'n pot fer ja al respecte (com no vulguis tornar a la guerra). No cal anar gaire lluny, pregunta-li-ho a Espanya amb el cas de Gibraltar.

        El millor, crec, seria ser pragmàtics i resoldre el problema d'acord amb les cartes que hi ha ara mateix sobre la taula. Segurament no es farà justícia, però la Realpolitik no és mai justa.
  • Canyadesucre 4.343 1 496 👍 4.133
   Has estat a Bòsnia? Coneixes la diferència entre un bosni i un bosníac? N'has conegut ni que sigui un? Quan puguis respondre afirmativament a preguntes com aquestes ( ara és obvi que no pots) podràs pontificar sobre el què han de fer o deixar de fer les gents dels Balcans.
   • Bowie F 4.520 1 472 👍 4.750
    Típica fal·làcia pseudointelectualoide per la qual només poden opinar d'un tema aquells que han anat/són del territori de què es parla. Evidentment dubto que apliquis aquest raonament sempre perquè sinó no hauries arribat a 4.320 missatges en un fòrum d'internet.

    PD: Tens raó que en aquest cas bosníac hagués estat més apropiat.
    • Canyadesucre 4.343 1 496 👍 4.133
     Però és que el que tu fas és opinar sense tenir-ne ni la més remota idea. Se't veu d'una hora lluny que l'únic en qur et bases és en la teva islamofòbia particular. Digues directament "no vull musulmans a Europa i que el territori valja se'l reparteixin croats i serbis" i acabarem abans. De tota manera, és molt difícil que la comunitat internacional accepti la desmembració de Bòsnia, pel tema Acta de Helsinki '75 i tal, suposo que ja saps de que va...
     I no crec que em vegis opinant als fils d'economia o d'informàtica. La majoria dels meus 4000 missatges són per insultar els sociates (qualsevol que hagi viscut sota el seu règim de terror pot fer-ho) i els giliprogres i feminazis.
 • Segon_usuari_Bob 4.350 8 493 👍 2.445
  La Universitat de Sarajevo no farà classe els divendres de pregària dels musulmans i l'alcohol va estar prohibit a la festa al carrer de Sarajevo d'any nou.

  https://sputniknews.com/europe/201701091049390519-bosnia-muslims--islamization/


  I això de propina:

  https://sputniknews.com/europe/201610261046762345-bosnia-arab-settlement/

  • DK 5.953 7 345 👍 2.120
   no sé què en pensaran (és una formulació retòrica: sí que podem imaginar què en pensen) els serbis que van romandre a la capital.. 

   és aquest el problema, les autoritats acusen el govern regional per una qüestió innofensiva (poder mantenir la festivitat pròpia i tradicional) i en canvi amb coses com les que comentes s´està segregant una part de la població. Van camí de ser, com diu en Bowie, un estat fallit.

   Ara: el darrer lligam que poses és una cosa molt diferent, fixa´t que tampoc els bosníacs són acceptats en aquest poble àrab tan "ben integrat al país" i tan "acollidor"
   • Mercator 2.497 1 713 👍 1.428
    El darrer enllaç, del qual també es parla al primer enllaç, no crec que es pugui considera un poble, simplement és gent àrab amb molt de diners que s'ha muntat una gate-community.

    El que si sembla, d'acord l'article, és que estan arribant petrodòlars a Bòsnia, i si hi ha un flux constant doncs és normal que la gent ho vegi amb bons ulls. La mateixa noticia diu que no hi ha res quantificat de l'inversió que s'està fent, si trobau alguna cosa compartiu-la per solidaritat .
  • Patafísic 514 1 👍 276
    quin desastre ...
 • DK 5.953 7 345 👍 2.120
  Hi hagi pau Kumpains, l´objectiu del fil es anar veient com n´és de complicat tot plegat.

  Un altre exemple recent: el govern de Montenegro tenia previst declarar com a festa nacional el dia del naixement de l´heroi local i clàssic de la literatura eslava Petar Njegos.  Doncs bé, finalment han tirat enrera: la minoria musulmana s´hi ha oposat perquè diuen que Njegos va justificar l´assassinat de musulmans

   i encara un altre: Montenegro avança amb pas ferm cap a l´Otan, els Estats Units hi donen el vist-i-plau... just quan els darrers sondejos diuen que la (lleugera) majoria de montenegrins són contraris a l´ingrés..

Publicitat

Fòrums

 • 8.703.054 missatges
 • 202.138 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats