Publicitat

Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Projecte de xarxa valenciana [+ENQUESTA]

Vols participar en la constitució d'un projecte en la línia en què es descriu al post que obri el fil?
Sí - disponibilitat puntual
11 (31.43%)

No
11 (31.43%)

Sí - disponibilitat acceptable
8 (22.86%)

Sí - disponibilitat alta
3 (8.57%)

Sí - disponibilitat nul·la
2 (5.71%)

Vots emesos: 35
Pa Oli i Sal2.724 10 691
Malgrat els incidents ocorreguts en l'anterior fil (La independència del País Valencià [+enquesta]), peguem el segon pas d'un procés de debat per a la construcció d'un projecte valencianista.

La pregunta de l'enquesta fa referència  a un projecte de base, transversal, integrador (entre diferents sensibilitats valencianistes), i restringit a l'àmbit administratiu valencià i als valencians.

Tindria la funció de teixir una base social que servira de germen per a un futur procés sobiranista valencià. Açò vol dir que, en darrera instància, busca la independència del País Valencià i, per tant, parteix del seu reconeixement com a ens sobirà de ple dret.
No obstant, serà el context social valencià qui marcarà el full de ruta. D'esta manera, el projecte a dia de hui (any 2014) se centrarà en teixir eixa base social valenciana, buscant transformar-la en un fonament sòlid sobre el que poder construir una segona etapa del projecte més explícitament independentista. Etapa en la que no centrarem els esforços ara i que precisarà d'una revisió tant en el projecte com possiblement en l'estructura. El temps i el context ens ho diran.

Ara ens cal vertebrar el Poble Valencià per a que poc a poc vaja albirant més i més motius per a esdevindre independent. En definitiva, hem de fer que els valencians creguen en el seu País, en ells mateixos, que es reconeguen com a Poble.
L'entramat social que pretén teixir este projecte tindria una estructura en xarxa. El motiu és que serviria com a eina d'interrelació entre persones, associacions, col·lectius, empreses... amb sensibilitat valencianista; i crear eixa sensibilitat en aquelles en què ara no hi és present.

La xarxa actuaria, en la pràctica, com un enllaç entre entitats i persones, mentre que paral·lelament construiria un camí propi de la mà dels seus adherits i col·laboradors. Així, el projecte tindria dos vessants: la incidència sobre els que en major o menor mesura estan sensibilitzats, i la incidència sobre els que no ho estan.

Explicació en detall:

A) Consideracions prèvies; Com funciona?; 3 eixos principals; Grups de treball; Web
B) Línies estratègiques; Senyeres i denominacions; NO serà d'incumbència de la xarxa


La participació/col·laboració, almenys ara als inicis, seria virtual (però necessària).

Opcions de l'enquesta:


Sí - disponibilitat alta: Pots dedicar temps la major part dels dies de la setmana
Sí - disponibilitat acceptable: Pots dedicar temps la meitat de dies de la setmana
Sí - disponibilitat puntual: Pots dedicar temps algun dia solt
Sí - disponibilitat nul·la: No tens temps per a dedicar-t'hi
No: No vols participar

Participa , digues la teua disponibilitat i exposa com creus que hauria de ser este projecte

Raconaires valencians (o això crec) susceptibles de voler formar-ne part:
(Si en coneixeu més els afegiré)

Bocairentista · Algú · pebre · Oscar lo Roig· Lo Rampill· Pa Oli i Sal· UsuariV· GiuseppeRibera· Ferppcc· JVicent· Vicent1979· Foguera· Beti aizkolari· Skaw· Senienc· Alcalaní_PV· Ramon Muntaner· Micalet· nemo· Xukerenc· Garramós· mutxamel· la fera ferotge· Bavacà· llombai· llegona· Terret_PV·BAIX-MAESTRAT· quatrebarresPV· tio_cuc· SurferetPV· Oriolà· faraxis · Annatar-1707 · Taverner · rourevalencià · sabater · Dniwehtniwolb · Miquel Tarrida

- Raconaires valencians que que volen i poden:

Disponibilitat alta: Miquel Tarrida
Disponibilitat acceptable: Skaw · Pa Oli i Sal · pebre · Bavacà · Vicent1979 · Foguera · quatrebarresPV

Disponibilitat puntual: Algú · GiuseppeRibera · Annatar-1707 · Oscar lo Roig · Garramós · Bocairentista · nemo · sabater · BAIX-MAESTRAT

- Raconaires valencians que  que volen però NO poden (disponibilitat nul·la)Dniwehtniwolb · Ramon Muntaner

- Raconaires valencians que NO volen: UsuariV · Lo Rampill · Ferppcc

Respostes

Configuració
 • UsuariV11.601 5 177👍 7.101
  Massa demanes, amic.


 • Calidoscòpic21.143 15 70👍 14.620
  És una iniciativa excel·lent, que crec que requerirà molta paciència, molta pedagogia i alguna esporgació de brossa.
 • Skaw30.735 13 30👍 4
  Bona idea. Però aquesta xarxa valencianista què faria i com ?
  • Calidoscòpic21.143 15 70👍 14.620
   Segurament aquesta és una de les preguntes que pretén respondre aquesta iniciativa. Es tractaria de revisar el país de dalt a baix. Abandonar el pessimisme i ser positius. Abordar tots els àmbits, sobretot el social (això és opinió exclusiva meva) i no tant el polític. Contribuir a crear una societat valenciana. Sentir que no estem sols.

   Jo, que visc aquest fenomen des del Principat, puc assegurar que és immensament gratificant. Sentir-se societat, sentir-se país. M'encantaria que el País Valencià perseguís aquesta idea.
   • Skaw30.735 13 30👍 4
    Ja, però no se si es tracta de fer un director de 'coses valencianistes', fer fulletons informatius i repartir-los, crear una associació  o jo que se.
    • Calidoscòpic21.143 15 70👍 14.620
     No sóc el creador del fil, però sí que, fa anys, en vaig crear un aquí que parlava sobre l'imaginari col·lectiu. Crec que el País Valencià necessita un exercici de sinceritat. Anar al psicòleg, d'alguna manera. Això implica, primer, dir tot allò que es pensa, fílies i fòbies...
  • Pa Oli i Sal2.724 10 691
   Com et diu Calidoscòpic, és una de les preguntes que pretén respondre este fil. Tot i així, un altre usuari i jo ens hem permés fer un esborrany un poc més detallat per a poder explicar amb més profunditat de què va la cosa. Vos demane, això sí, que no penseu que és un projecte personalista o ja predissenyat, tot el que anem posant són propostes que aniran configurant el projecte.

   Skaw, ho explique amb detall més avall, en el post llarg.
 • Algú17.118 14 99👍 1.418
  Disponibilitat puntual. Ara cal presentar el projecte.

   

  PD: El cadàver de valpuntcom podria servir de ciber-base per a açò que proposes.

  • Pa Oli i Sal2.724 10 691
   T'havia contestat per privat, però tampoc volia que la cosa quedara sense respondre ací. Una vegada aglutinem la gent que puguem al voltant de la creació del projecte, ja decidirem entre tots on podem anar tractant els temes, si ací, a Val.com, o en un lloc expressament per a tots nosaltres.
 • Pa Oli i Sal2.724 10 691
  Consideracions prèvies

  El projecte hauria de ser d'una complexitat reduïda, amb un objectiu i uns pilars fonamentals clars. No hauríem d'enramar-nos per qüestions secundàries o parcials que li resten transversalitat, sinó centrar-nos en la vertebració (cohesió) del País en el moment present, i en el concili i compatibilitat entre sensibilitats valencianistes.

  El present projecte se centraria en despertar el valencianisme que rau dins la gent no ensibilitzada amb el País Valencià.

  El projecte hauria de comptar amb col·laboradors compromesos en el camp que decidisquen cooperar (per senzilla que siga la seua tasca), especialment en la fase de creació. Independentment que augmente o minve el nombre de col·laboradors, caldria -si cal- redistribuir les tasques per a poder garantir un mínim de qualitat i funcionament del projecte d'una forma continuada.
  És necessari que cada col·laborador puga confiar en que la resta de l'equip s'hi dedicarà de forma responsable, indistintament de la complexitat del seu paper.

  Com funciona?

  L'entramat social que pretén teixir este projecte tindria una estructura en xarxa. El motiu és que serviria com a eina d'interrelació entre persones, associacions, col·lectius, empreses... amb sensibilitat valencianista; i crear eixa sensibilitat en aquelles en què ara no hi és present.

  La xarxa actuaria, en la pràctica, com una coordinadora, mentre que paral·lelament construiria un camí propi de la mà dels seus adherits i col·laboradors. Així, el projecte tindria dos vessants: la incidència sobre els que en major o menor mesura estan sensibilitzats, i la incidència sobre els que no ho estan.

  3 eixos principals
  1. Àmbit Territorial: Restricció del projecte a l'àmbit valencià (sense insinuar cap pretensió supravalenciana, ni de caire espanyol ni de caire "pancatalà"). Promoció de les identitats locals i comarcals com a part de la identitat del Poble Valencià, juntament amb el reconeixement dels seus espais naturals.
  2. Àmbit Cultural i Lingüístic: Creació i promoció de campanyes dutes arreu del País en defensa de la llengua, i de les nostres figures culturals.

  3. Àmbit Econòmic: Finançament i Pressupostos. Creació i promoció de les campanyes dutes arreu del País en defensa d'un finançament just.
  Grups de treball

  Estos grups són provisionals, a mode de pluja d'idees. Per descomptat, i en funció de les necessitats i del nombre de col·laboradors, es podrien crear nous grups o fusionar alguns ja existents.

  Cada grup tindria plena autonomia per a publicar material propi referent al seu àmbit temàtic, com
  ara tríptics, fullets, cartells, etc.

  • Cohesió Territorial: Coordinar les associacions locals, comarcals, o generals (les que tenen per àmbit tot el PV): facilitar el contacte i la col·laboració.

  • Llengua: Iniciar campanyes en favor del valencià per als pobles, encarada als negocis, a les senyalitzacions, a les publicacions de l'administració pública (general i local), etc.

  • Economia: Estar al dia de les dades i les xifres econòmiques en relació al nostre finançament per tal de publicar-les a les notícies del web. Estar pendent també de possibles irregularitats en dotacions econòmiques de la Generalitat i les Diputacions als municipis en funció de si tenen o no el mateix color polític, etc.

  • Web i Xarxes Socials: Crear i estructurar el web. Ficar a disposició del projecte les eines necessàries per a facilitar el bon funcionament. Crear i promocionar espais al web i a les xarxes per a traure-li el màxim rendiment a cada grup de treball.

  • Internacional: Oferir en altres idiomes el contingut del web de la Xarxa per tal de traslladar el cas valencià a altres països.

  • Documental i Historiografia: Dotar de contingut audiovisual i gràfic el web (com ara fotos, retalls de premsa... històrics).

  • Propaganda: Idear i executar la cartelleria, correus massius, i altres mètodes de promoció i propaganda del propi projecte (donar-lo a conéixer i animar a adherir-se). S'encarregaria també de convocacions unitàries a les manifestacions del 25 d'abril i 9 d'octubre; de propaganda per la integració dels immigrants en matèria lingüística, etc.

  • Estudis Estadístics: Proporcionar eines per a que als pobles es puguen fer estudis sobre la salut del valencià, la nostra identitat, intencions de vot, etc. Les eines o plantilles se li donarien a les persones o associacions que volgueren de cada poble, adherides al projecte. També s'encarregaria d'afegir les dades dels diferents estudis que s'anaren fent al web (si convinguera publicar-les).

  • Presentacions: Arribat el moment, emprendre una "gira" pels pobles (associacions locals) que ho demanen per a presentar el projecte.

  • Autofinançament i Socis: Animar a que se'ns ajude econòmicament per a mantindre el projecte i el web; encarregar-se dels tràmits i gestions burocràtiques pròpies de l'administració dels diners del projecte (compte bancari, ajudes per PayPal, etc..). Encarregar-se també de la captació i formularis per a nous socis, col·laboradors o simpatitzants així com de l'administració de les quotes. (Els socis i els col·laboradors podran ser persones, o associacions ja constituïdes).
  Web
  • A banda d'un espai dedicat a cada àmbit temàtic, seria convenient tindre un espai de notícies sobre com va avançant el projecte, com ara les cròniques de les activitats que hi van tenint lloc arreu dels pobles; un historial d'agressions a la nostra llengua, identitat i territori... Presència de la xarxa als pobles...

  • Una secció de mapes interactius on poder accedir a dades, actualitat i informació en matèria valencianista de les associacions locals (o comarcals) adherides al projecte.

  • Enllaços amb banners als principals col·lectius i organitzacions civils en defensa del País Valencià (Escola Valenciana, Xúquer Viu, L'Or dels Valencians...).
 • Bavacà1.963 7 853👍 37
  Mira que jo més aviat diria que el projecte integrador ha de ser entre classes, un valencianisme interclassista, que no pas entre diferents sensibilitats del valencianisme. Ho dic perquè aquesta empresa pot enfonsar-se a la primera de canvi. Normalment, i no pretenc ofendre a qui no s'ofèn fàcilment (els altres tant me fan) la gent circumscrita únicament al País Valencià tendim a tindre una visió més pragmàtica i realista de la situació a casa nostra, per més que encara no hem començat a treballar (els altres tampoc han fet gran cosa), una de les poques coses que se'ns poden retreure. Per contra, i estaré encantat d'enganyar-me, els nacionalisme valencià de nació catalana sol menejar-se al terreny de la teoria i de l'idealisme; jo també en sóc, d'idealista, però els ideals necessiten d'un pensament realista que els desenvolupe, com una llei necessita d'un reglament. Per tant, cal ser curosos a l'hora de fer proclames interidentitàries (tercera via, catalanisme, etc.).
  • Pa Oli i Sal2.724 10 691
   Te m'avances als esdeveniments, hehe. Havíem dibuixat una espècie de línies estratègiques, estes són algunes d'elles:

   Línies estratègiques

   Important: Cal recordar en cadascun dels següents punts, que ens dirigirem a la massa social valenciana, i hem de saber captar la seua atenció.

   • Esta xarxa serà de caràcter transversal, integrador i estrictament valencià.

   • S'utilitzarà un llenguatge planer, fugint de la pastositat dels discursos massa polititzats. S'intentarà ser senzill i directe en el discurs, però acurat en les formes. S'evitarà la visceralitat en l'expressió.

   • Es prioritzarà sempre l'esperit constructiu, aportant propostes des d'una actitud positiva. És a dir, no basarem el projecte en la crítica a altres. Tot i així sí que comptarem amb una secció dedicada a les desfetes vers la nostra llibertat, la nostra terra, la nostra llengua i els nostres recursos (materials i econòmics).

   Senyeres i denominacions

   • La xarxa no s'abanderarà amb cap símbol ni denominació concrets.

   • De manera implícita reconeixerà com a pròpies les senyeres nua i coronada, així com les versions tradicionals i històriques que se'n deriven de cadascuna.

   • També reconeixerà de manera implícita les denominacions País Valencià, Regne de València (o Antic Regne de València), València, Poble Valencià, i tota aquella que no desprestigie els valencians com ara Comunitat Valenciana, Regió Valenciana, i altres. Caldrà referir-se a la capital com Cap i Casal, Ciutat de València o qualsevol altra forma tradicional o històrica (però no anacrònica) que no entre en coincidència amb València per a tot el territori. Este reconeixement no estarà reflectit de forma escrita enlloc, sinó que es pressuposarà dels integrants del projecte. En els textos que la xarxa publique, caldrà prioritzar l'ús de les denominacions més adients, sempre amb la flexibilitat que oferisca el context.

   • S'utilitzarà la denominació valencià per a la llengua, i es podrà alternar amb l'ús de l'expressió la nostra llengua. La xarxa acceptarà, implícitament, la unitat lingüística amb la resta de territoris catalanòfons. S'evitarà l'ús dels termes llengua valenciana i idioma valencià. Tot i que sí que es pot fer referència a el nostre idioma, l'idioma dels valencians o la llengua dels valencians.

   NO
    serà d'incumbència de la xarxa:

   • L'adscripció nacional dels adherits i col·laboradors. S'evitarà fer referència a la nació dels valencians, ja que entenem que dins del valencianisme conviuen adscripcions nacionals en clau etnolingüística, i altres basades en una identitat valenciana restringida al País Valencià. D'esta manera, s'evitaran fòrmules com ara la nostra nació, nació valenciana o nació catalana, etc. I s'utilitzaran altres com el nostre Poble, la nostra terra...; o directament el Poble Valencià, el País Valencià, etc.

   • Fomentar l'ús de cap senyera en concret (tampoc el contrari, òbviament).

   • Tota reivindicació pròpia de territoris més enllà de les fronteres administratives del País Valencià.

   • Tota reivindicació per l'associació del País Valencià amb la resta de territoris de parla catalana.

   • Tota reivindicació per l'encaix del País Valencià dins l'Estat espanyol (naturalment).

   • Fer pedagogia sobre la història del País Valencià, ni sobre simbologia, ni donar lliçons de llengua.

   • La crítica o recolzament explícit a qualsevol formació política, siga per la qüestió que siga. Haurem de mantindre'ns distanciats de les anades i vingudes dels polítics valencians. S'evitarà nomenar cap partit polític, i quan s'haja d'opinar sobre una decisió política, ens centrarem en la pròpia decisió. Caldrà emprar formes com el govern de la Generalitat, el govern valencià, el President de la Generalitat, la Conselleria de, la Diputació de... en lloc de el Partit Popular, Alberto Fabra, Juan G. Cotino...
   • __27737__5.434 7👍 167
    "Tota reivindicació pròpia de territoris més enllà de les fronteres administratives del País Valencià."


    Pensa que està Cabdet i el Carxe com a "illes" valencianes fora del nostre territori (la primera político-històrica, la segona lingüística), vols dir que és millor no parlar-ne d'aquests indrets?
    • GiuseppeRibera1.524 6 986👍 1
     Al Carxe hem de intentar mantindre la llengua, no obstant no crec que hajam de promoure l'identitat valenciana. És territori murcià i sempre ho ha sigut, i els seus habitants són murcians (valencianoparlants, pero murcians)
     • __27737__5.434 7👍 167
      Home, però pensa que són un grapat caserius que depenen de pobles que estàn a casi 30 quilòmetres de la capital municipal, i tenen a dos passos El Pinós. A més, les pedanies ieclanes ja van avisar en una ocasió a l'ajuntament que si no solucionaven les manques que tenien, demanarien la seua integració en El Pinós.

      A tot açò cal afegir que allà són valencians que porten segle i mig allà, i que sempre s'han relacionat amb la gent de les Valls del Vinalopó, i pense que eixa identitat (en perill per l'afluència d'estrangers i gent dels municipis murcians) s'ha de conservar. És més, si la gent d'allà demanara integrar-se al nostre país, no veig quin inconvenient tindria acceptar-ho.

      I també cal dir que a més de Cabdet i el Carxe tenim altres territoris "irredempts": Santa Creu de Moia i Arcs de les Salines (que unien el Racó d'Ademús amb la resta del Regne), L'Albellola, Favanella, un bon grapat de municipis del Maestrat aragonés i Javalambre (Mosquerola, Puertomingalvo, Rubiols de Mora...) 
    • Pa Oli i Sal2.724 10 691
     Bé, tal volta assumir Cabdet com a cas excepcional.
   • UsuariV11.601 5 177👍 7.101    NO serà d'incumbència de la xarxa:
    • L'adscripció nacional dels adherits i col·laboradors. S'evitarà fer referència a la nació dels valencians, ja que entenem que dins del valencianisme conviuen adscripcions nacionals en clau etnolingüística, i altres basades en una identitat valenciana restringida al País Valencià. D'esta manera, s'evitaran fòrmules com ara la nostra nació, nació valenciana onació catalana, etc. I s'utilitzaran altres com el nostre Poble, la nostra terra...; o directamentel Poble Valencià, el País Valencià, etc.

    Ho sent però amb mi no comptes. L'experiència i l'observació de molts anys m'han convençut que no es pot desenvolupar cap projecte polític valencianista sobiranista/independentista que no definisca unes mínimes bases teòriques  sobre la nació, la seua territorialitat i la seua representativitat terminològica i simbològica. Parlant clar, si no es defineix la nació i el seu territori, nom i símbols representatius, tot discurs sobiranista és una pèrdua de temps, així ho han fet totes les nacions del món i els valencians no anem a ser una excepció. La voluntat de sobirania d'un poble prové del seu sentiment i la seua  consciència nacional (a més a més, d'unes circumstàncies sociopolítiques concretes que les encenguen). Si no hi ha combustible, cap foc podrà encendre res.

    I ho dic com una opinió molt personal i conscient que minoritària en el món valencianista. Que ningú s'hi senta ofés per això, no vaig contra ningú i respecte totes les opcions. Els que voleu continuar trenta anys més pegant-vos cabotades contra la paret esteu en tot el vostre dret.    • Alcalaní_PV13.497 9 156👍 858

     Em sorprèn la teua moderació dialogant 

     De quan el meu bandeig de despús-ahir, supose que les regnes () dels Lizondo's Blue Boys haurien d'haver tornat a tu 

    • Pa Oli i Sal2.724 10 691
     UsuariV escrigué:
     Els que voleu continuar trenta anys més pegant-vos cabotades contra la paret esteu en tot el vostre dret.

     Eemmhh... sí gràcies... 

     Mira, la idea de la no definició nacional de manera explícita per part de la xarxa, deriva del reconeixement d'una realitat: les diferents adscripcions i concepcions nacionals dels valencianistes.

     Escriure en primera plana del web "Nació Valenciana" o "Nació Catalana" (és una metàfora) no crearà més nacionalisme al País Valencià. Estratègicament, al meu parer, seria un erro ben gros. El paper del projecte és teixir la base social, servir de germen per a que en la societat valenciana vaja despertant un sentiment de valencianitat. Que els valencians no senten que se'ls està donant a triar entre ser valencià tipus A o ser valencià tipus B, sinó normalitzar la valencianitat en tota la seua riquesa.

     Si de veritat volem reconciliació entre valencianistes i poder fer un projecte junts, temes com l'adscripció nacional han de quedar reservats a les preferències personals de cadascú, almenys a curt termini. Això no lleva que la gent o els col·lectius adherits facen les seues activitats utilitzant les formes, terminologia i simbologia que vulguen.

     Al capdavall, allò que interessa realment no és l'adscripció nacional, sinó la concepció del País Valencià com un ens sobirà de ple dret, o siga, fer que els valencians vegen el ser valencià i pertànyer a esta terra com un fet diferencial del que estar orgullosos i al que defensar.

     Que la xarxa es declare nacionalment tal o qual és un cost innecessari que ben prompte enfonsaria el projecte. A més a més, des de ja, existeixen diferents concepcions nacionals, així que si atenguérem a la hipotètica necessitat de posicionar-se en la qüestió nacional, tot açò ja no haguera pogut ser possible.

     • UsuariV11.601 5 177👍 7.101
      Que sí, que t'entenc, però sense "adscripció nacional" no hi ha nació, i si no hi ha nació, no hi ha sentiment nacional, i si no hi ha sentiment nacional, cap poble lluita per l seua sobirania.

      Que no pot ser d'una altra manera i més val estar tots junts encara que sigam inoperatius? Possiblement, ja sé que per a la majoria és millor viure feliços dins la bombolla i qui dia passa any empeny que deia el català aquell de Sueca.

      Sense acritud, eh.

      I no li peguem més voltes, no vull ser obstruccionista, simplement necessitava dir-hi la meua. De tot cor, us desitge molta sort.
      • Pa Oli i Sal2.724 10 691

       T'equivoques, que hi ha adscripció nacional, però en este cas no incumbiria al projecte. A base de teixir i vertebrar el País, els valencians ja aniran formant i consolidant eixa adscripció que, al capdavall i si bé ho penses, res ens importa.

       Una adscripció nacional o una altra (exclusivament valenciana o catalana) no impedeix l'assoliment d'un País Valencià independent. Sí per a alguns, però no per a molts.

       En altres paraules, declarar-se nacionalment X o nacionalment Y no serveix de res, no té cap utilitat pràctica en el context social valencià actual, ni tampoc en el dels propers anys, ans al contrari, és contraproduent.

       • UsuariV11.601 5 177👍 7.101
        Sí, però no es poden barrejar les adscripcions nacionals d'uns i d'altres perquè cada adscripció nacional requerix un projecte, un discurs, una estratègia i, fins i tot, un llenguatge diferent. I, per a mi, la falta d'una definició clara en esta qüestió (tant en una banda com l'altra), és la causa principal de quatre dècades de fracasos i d'avanç de l'espanyolització dels valencians.

        Ho sent, però ho veig així i porte molts anys reflexionant sobre el tema.


        (jo ho deixaria ací, no vull que se m'acuse de boicotejar el teu projecte tan bonic i interessant).        • Pa Oli i Sal2.724 10 691
          No és el meu projecte, de fet les idees ja estaven en l'aire des de feia temps pel fòrum. Simplement un altre usuari i jo hem fet un recull bàsic i l'hem presentat a mode de proposta.

         M'agradaria saber què opinen la resta de valencians respecte al tema de la no definició nacional de manera explícita. Açò es fa entre tots.
         • GiuseppeRibera1.524 6 986👍 1
          Em pareix que adscriure's nacionalment es clavar-se en un fregao innecessari.

          El acord de mínims ha de ser que la nostra adscripció territorial és el País Valencià, i hem de fer feina per a cohesionar i vertebrar a la societat valenciana, i en última instancia, la creació d'un estat valencià.

          Després cadascú pot sentir-se xinés, vietnamita, mexicà, o "lo" que vullga.

          Per exemple, hi ha molta gent a Catalunya que es considera nacional o culturalment espanyola, pero que és independentista.
  • Pa Oli i Sal2.724 10 691
   Amb "transversal" ens referim precisament a "integrador entre classes"
 • Bavacà1.963 7 853👍 37
  Fins a quin punt moltes de les "línies d'actuació" no estan ja cobertes per Escola Valenciana, ACV Tirant lo Blanc, etc.? Pretens ser una coordinadora en xarxa (on a més d'estes n'hi haurien altres entitats) i al mateix temps ser un lobby valencianista i al mateix temps l'avantguarda d'un moviment social valencianista? M'apunte doncs
  • Pa Oli i Sal2.724 10 691

   Ei, despersonalitzem el projecte, que jo sols he sigut l'usuari que ha obert el fil.

   Algunes línies d'actuació estarien ja cobertes, per descomptat, nosaltres faríem, en estos casos, d'enllaç, de coordinadora, de centre d'informació on s'aglutinara tot el moviment en defensa del País Valencià per tal de facilitar-hi l'accés.

   Així que sí, hauríem de funcionar com un lobby valencianista. Com ho fa -a un altre nivell- l'ANC en el context de Catalunya.

   Si estàs disposat a participar, quina disponibilitat tindries? (opcions de l'enquesta)

 • Calidoscòpic21.143 15 70👍 14.620
  Cal rescatar, en la mesura que es pugui, l'empresa valenciana cap als interessos del país. Identificar empresa eficient amb la valencianitat, empresa paràsita amb "madrilenyitat-espanyolitat". Bàsicament, funciona així, per tant no és difícil. Parlem sempre de grans empreses. La "falsa burgesia" valenciana.  Una altra cosa és la petita empresa i l'equip de futbol. Ja ens entenem...

  La màxima transversalitat s'aconsegueix en l'àmbit de la llengua i cultura. Mai acabarem d'agrair la tasca d'Escola Valenciana en la conservació i difusió de la llengua. És l'eina bàsica d'alfabetització

  Cal atreure gent de professions liberals compromesa amb el país. Que organitzin conferències, xerrades, que expliquin el país de forma rigorosa i apassionada.

  I l'organització civil. Les festes. Cal assumir-les desacomplexadament com a pròpies. Moros i cristians és més fàcil. Més difícil són les falles. Però si no són valencianes seran espanyoles...


  Brainstorming... I, avui, reconec, poca faena...
 • Skaw30.735 13 30👍 4
  Apunta'm a: Sí - disponibilitat acceptable
   
 • GiuseppeRibera1.524 6 986👍 1
  He votat disponibilitat puntual, encara que si les circumstàncies m'ho permeten, m'implicaré en el projecte el màxim possible.

  En la meua humil opinió, l'estratègia del valencianisme ha de centrar-se en dos punts bàsics per a fonamentar-se com a poble i cohesionar-se:

  - Les demandes econòmiques: El discurs central de qualsevol associació/plataforma/partit que es considere valencianista ha de ser la lluita per un finançament just (que ens serà negat per Espanya) i un corredor mediterrani (que també ens serà negat per Espanya). La millor manera de fer pedagogia que la gent se senta "poble", és desenmascarant a l'enemic comú que tenim els valencians.

  - El Sud: El sud no és important, el sud és fonamental. Amb "el Sud" em referisc a l'àrea territorial d'Alacant, Elx, Oriola, Torrevella, etc. És a dir, la zona del Vinalopó i el Segura. Aquesta part del territori concentra una enorme quantitat de població (en les tres comarques del Sud viuen 1,5 milions de persones, el 25% de la població valenciana). I, a més, és la zona més espanyolitzada del país (més inclús que l'AMV, a Alacant és valencianoparlant el 3% de la població).
  El Sud és el motor econòmic del país, tant en indústria com en turisme (l'aeroport de l'Altet té més tràfic que el de Manises), i moltes vegades els valencianistes pequem de "valentinocentrisme". És ben cert que històricament el nostre territori s'ha organitzat des de la capital cap a l'interior. La capital ens ha donat el nom i la senyera, és la nostra ciutat més internacional, més elegant, més monumental i més cosmopolita, el nostre territori s'ha anay vertebrant prenent com a eix la Ciutat de València. No obstant, d'es d'Alacant sempre s'ha vist amb recels el favoritisme dels governs amb València i la marginació (en molts casos) del Sud. Això ha esdevingut en un sentiment antivalencià molt fort, amb el qual ens és impossible vertebrar el país.
  No podem dir això de "tirem del carro des de València i els d'Alacant ja s'acoplaran a nosaltres". No, el valencianisme s'ha de construïr des del sud. Quan més valenciana siga Alacant, més ho serà València. Alacant no és com les comarques d'interior, que no tenen pes ni força i depenen de les ciutats. Alacant té personalitat pròpia i capacitat per a ser la competència de València.
  Jo aposte totalment per el Sud. El valencianisme no pot relegar a Alacant a ser una ciutat satèlit del centre. Hem d'invertir en el Sud, no donar Alacant per perduda, no regalar a Espanya el nostre motor econòmic. En el moment en el que l'AMV i l'AMA siguen valencianes, tindrem un país cohesionat i vertebrat.
  • Pa Oli i Sal2.724 10 691
   Crec que els dos punts que exposes ja estan inclosos en allò que havia exposat. El que passa és que t'has centrat en remarcar el paper de la vertebració des del sud i el finançament. Vull dir, estic completament d'acord, tampoc imagine un projecte valencianista excloent els punts que comentes. 

   A mesura que el projecte vaja prenent forma, ja anirem distribuint els esforços en la direcció que creiem convenient. Com ho veus?
  • Calidoscòpic21.143 15 70👍 14.620
   D'acord, però un país ha de tenir una capital. Cal rescatar València. Carregar-li la responsabilitat de fer el paper que ha de fer. Assumint, per exemple, aquest sud que dius. Fent-se'l seu. Això és, bàsicament, màrqueting.

   I autoestima, és clar.
   • GiuseppeRibera1.524 6 986👍 1
    Això de dir-li a València "Alacant és el teu sud, tingues-lo en compte" no ho trobe beneficiós per a Alacant, sincerament. Crec que hem de fugir de qualsevol tipus de paternalisme. Ja ho has dit, és cuestió d'autoestima, i actualment Alacant no se sent estimada.

    A Alacant hem de tractarla com allò que és: un centre econòmic i poblacional amb la mateixa importància que el de València (no es una opinió, són dades).


    • Calidoscòpic21.143 15 70👍 14.620
     També és cert que el discurs del "sud" és el mateix que l'espanyolisme va fer servir al Principat a les terres de l'Ebre amb la qüestió de la "cinquena" província, per intentar descatalanitzar la zona. Igualment passa amb el sud per "murcianitzar" aquell territori. Desvalencianitzar-lo, en definitiva. De la Marina Baixa cap avall s'intenta fer, però la zona crítica és la ciutat d'Alacant i rodalies, que ja ve molt de lluny.

     Alacant és un cas delicat. La meva àvia materna era d'Alacant ciutat, què t'he de dir... 

     Insisteixo, en qualsevol cas, que un país necessita una metròpoli de referència. I, d'acord amb les coses com estan, si no ho és València ho serà Madrid o Barcelona. De moment, guanya Madrid.
     • GiuseppeRibera1.524 6 986👍 1
      La cosa és que València ja és la capital / ciutat de referència (almenys a nivell autonòmic) assumida per tot el País Valencià excepte per la zona sud. És a dir, que inclús les zones castellanoparlants del centre i nord del País veuen a València com la seua ciutat de referència, la seua capital.

      No obstant, en Alacant, València no és vista com la capital, si no com la ciutat rival que s'emporta tots els beneficis (què vaig a dirte que no sàpigues, si en tens família alacantina).

      Per això crec que estem diguent el mateix, hem de fer sentir a Alacant que ells formen part de València, pero no com una regió subordinada, si no com un igual.

      Per què les "Comarques Centrals" (Alcoi/Xàtiva/Ontinyent/Dénia) no són les comarques del centre del País (Riberes, Camp de Morverdre, Foia de Bunyol)? Doncs perque les comarques centrals són les que estan en un punt intermedi de els dos nuclis: València ciutat i Alacant.
      • Calidoscòpic21.143 15 70👍 14.620
       És que és precisament significatiu que totes aquestes ciutats que es esmentes estiguin "a mig camí", en terra de ningú, com si diguéssim. Són les comarques més valencianistes. En el sentit d'aquest nou valencianisme que es busca tan necessàriament. És un fenomen curiós, però és així.
   • Skaw30.735 13 30👍 4
    GiuseppeRibera sap el que diu
   • __27360__3.470 8👍 1.335
    Proposta:

    Article 3. Capitals

    Les capitals de la República Valenciana estaran ubicades on residisquen les seus centrals dels poders de la república.

    Article 26. Poders de l’Estat valencià

    Els poders de l’Estat valencià són:

    - el poder legislatiu

    - el poder pressupostari

    - el poder executiu

    - el poder judicial

    - el poder electoral

    - el poder fiscalitzador format pel Tribunal de Comptes i pel Síndic de Greuges

    - el poder financer, que està compost pel Banc Central i per la Comissió del Mercat de Valors

    Tots els poders estan separats d’origen.

    Les lleis regularan els òrgans que formaran cadascun dels poders de l’Estat així com la seua composició, atribucions i funcions. • __27737__5.434 7👍 167
  Em mola la cosa, apunta'm a mi també amb disponibilitat acceptable 
 • Bavacà1.963 7 853👍 37
  Ja he votat. Apunta'm a disponibilitat a cavall (cap expressió nostrada semblant?) entre acceptable i puntual.
 • Annatar-17073.220 14 627👍 6
  Disponibilitat puntual.
 • UsuariV11.601 5 177👍 7.101
  Xè, i Maestrat i Indesquerra no s'hi apunten? • Oscar lo RoigUsuari sumador23.494 15 53👍 684
  Puntual, per ara. 
 • Trisquel11.854 6 170👍 1.330
  Editat
 • __20571__3.090 11👍 41
  Puntual de moment, la idea és bona.

  Personalment deslligaria els eixos centrals (territori i sentiment; llengua i cultura; economia) uns de altres. Ja que per a fomentar la llengua, no cal lligar-ho en un principi amb una confrontació amb els sentiments nacionals que puga tindre ningú i per a que vullguen un tracte econòmic just per part de l'estat tampoc.

  Jo analitzaria quins problemes tenim per al desenvolupament d'un sentiment nacional fort:

  (Açò em passa ara a mi pel cap, estic escrivint segons m'ix)
  - Falta d'autoestima, no pot ser que cap valencià més renegue de la seua llengua ni que l'amague segons en quines situacions.
  - Ignorància total en temes de finançament autonòmic.

  I per supost jo evitaria qualsevol tipus de referència a Catalunya i simbols que provoquen rebuig.

  Podriem trobar un lloc on posar les idees que tenim sobre la taula i obtar per fer allò que creguem més útil per al nostre objectiu final d'una manera organitzada.
  • Pa Oli i Sal2.724 10 691

   Què vols dir en que deslligaries els eixos centrals?

   D'acord amb el que dius. Respecte al teu últim paràgraf, podríem esperar a que participen més usuaris valencians, i després ja busquem un lloc més adient. Què et pareix?

   Per cert, la resta també podeu opinar sobre qualsevol cosa eh, només faltava. Que n'hi han 13 vots favorables a participar en el projecte, i només han intervingut 9. I 7 en contra, i només ha parlat 1.

   • __20571__3.090 11👍 41
    En el tema de deslligar els eixos centrals, vull dir que per a mi són campanyes independents les quals per separat funcionen millor que baix un sol paraigües.

    Perquè necessitem crear majories en els temes claus per a nosaltres i això pot ser és més fàcil sense obligar a "comulgar" en tot una serie d'idearis.

    Exemple ràpid: 
    - Per a pensar que València esta sent maltractada no cal parlar valencià ni sentir-se valencià

    - Per a dotar d'autoestima els valencianoparlants, si cal que parlen valencià però no cal sentir-se valencià

    - Per a fomentar que ser valencià i espanyol no són complementaris calen moltes reflexions prèvies
 • VIcent1979482 5👍 142
  Disponibilitat acceptable. Coneiximents... depen de que s'haja de fer...
 • Davar14.552 6 137👍 6.329
  Felicitats per la iniciativa!
 • Bavacà1.963 7 853👍 37
  Idees: per tal de cohesionar el país podríem fer una xarxa d'intercanvis entre escolars de l'ensenyament secundari obligatori d'una manera semblant a com ja es fa però arreu de la UE i Schengen amb el programa Comenius crec. Seríem els encarregats de crear una borsa de destins i d'interessats, ajudaríem amb la paperassa de les matrícules, etc. Per exemple, fer 1er de Batxillerat al meu institut de la Vila Joiosa i anar-me'n a la Vall d'Uxó a acabar la secundària.
  • Pa Oli i Sal2.724 10 691
   Hòsti, eixe tema no el controle ni de lluny. Per això lo dels grups de treball. Apunta-te-la per a tractar-la un poc més avant, et pareix? Ho dic per anar acollint col·laboradors al projecte.

   Però bé bé, calen propostes així, concretes. 
 • Lord_Gandalf11.476 13 178
  Em mostraria com a disponibilitat puntual, però no sé fins a quin punt estic disposat a col·laborar amb una cosa que ix d'un fòrum d'internet i sabent que ja estic militant en un partit.

  De totes formes la majoria, si no tot, del que es proposa ja està cobert al País Valencià sumant unes coses i altres. No crec que faça falta una altra "organització" tenint en compte la quantitat d'associacions que tenim que poden fer el mateix.
  • Pa Oli i Sal2.724 10 691
   El projecte no té la funció de fer el que fa Escola Valenciana, o Tanquem Cofrents, o L'Or dels Valencians, etc. La funció del projecte és ficar en un mateix espai web tot aquest tipus d'organitzacions (que defensen el País Valencià des de distints fronts), d'una manera clara i dinàmica, amb la intenció de facilitar-ne la difusió i l'accés (participació) per part dels visitants. En un mateix web, qualsevol valencià tindria accés al món de la defensa del país Valencià. Açò per una banda.

   Per altra banda, els col·laboradors, a part de treballar en l'estructuració i contingut del web, ens dedicaríem a organitzar (o ajudar) activitats al voltant dels 3 eixos principals; preparar algun text o manifest; convocar manifestacions unitàries; coordinar activitats conjuntes entre organitzacions ja existents, etc. Però sobretot, tractar d'adreçar-nos als que no formen part del món valencianista, a la societat valenciana en general.

   Que açò haja eixit d'un fòrum d'Internet, doncs és el que hi ha, és un símptoma de la manca de teixit valencianista que patim. Podemos també ha eixit del món virtual i mira... 

   En fi, si t'agrada la idea i vols aportar la teua visió sobre com funcionar, en què prioritzar energies, etc., etc., que sàpigues que les portes estan obertes per a tothom.

Publicitat

Fòrums

 • 9.299.308 missatges
 • 221.226 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat