Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Excursió al Tarragonès: Impresions socio-lingüistiques.

Will20.578 9 71👍 2.490

Des de fa temps, molts som conscients, i al fòrum s'ha comentat abastament, de que el Tarragonès és una de les comarques de Catalunya més espanyolitzades, almenys sobre el paper. Per això un altre raconaire i jo hem anat a fer una visita per diverses poblacions de la comarca, i aqui deixarem constància del que hem vist.

Que quedi clar que pot ser que avui no haguem estat en contacte amb una mostra representativa de cada localitat o barri (diumenge, sobretot a la tarda, és un mal dia) però el que hem vist i sentit és talment com ho diré, sense enganyar-nos inútilment.

 

Primer de tot hem anat a Salou. Hem arribat molt d'hora i hem anat nomès a esmorzar a un bar de la zona de la platja proper a l'ajuntament. Cambrer i cambrera castellanoparlants. Ella semblava rumana i ell espanyol. Entenien però no parlen el català. Una parella de 40 anys castellanoparlant i nomès nosaltres al bar. Pel carrer hem vist a poca gent, però parlaven castellà tots. En definitiva, una mostra poc representativa però que ens indica que costa trobar-hi catalanoparlants. Sé per experiència que n'hi ha i en quantitats més altes del que pot semblar, però avui no n'hem sentit a cap.

La següent parada ha estat Vila-Seca. S'ha de dir que anavem molt previnguts amb aquesta localitat perquè els resultats de les últimes eleccions van ser força pèssims, per exemple és el poble amb més % de vot a C's, però ens ha sorprès gratament. El centre és molt català, hi havia força estelades i molta gent de diferents edats parlant català. Les afores són ja més xungues i hem vist molt de xandalero andalús. Sent generosos li posarem un 30% de catalanoparlants a Vila-Seca: impresió positiva pel que esperavem trobar-nos, i optimistes de cara al futur perquè sembla haver-hi barreja entre catalanoparlants i castellanoparlants, i això en fa augmentar l'ús.

Desprès ens hem dirigit a La Canonja: aqui comença lo xungo de veritat.

Hi hem arribat a dos quarts d'una o la una. És un poble que es va independitzar fa uns 2 anys de Tarragona, petit, d'uns 5000 habitants. El nivell socioeconòmic és molt baix. Castellanoparlant en un 95%. De fet nomès hem sentit parlar català en una paradeta de l'ANC que recollia vots per a la independència (hem vist un parell de persones signar, hi ha estat encoratjador veure'ls allà). Com a anècdota, dir que hem vist una estelada (vermella) a una casa. Prou.

Acte seguit hem anat a Bonavista, que és un barri que pertany a Tarragona Igual que La Canonja, inclús m'atreviria a dir que pitjor. Els catalanoparlants no deuen passar de l'1%. Hi havia un mercadillo deplorable a on senties mitja dotzena de llengues menys el català. Menció especial a les parades que venien pollastres de lluita.

A Torreforta hem parat a dinar. Eren gairebé les tres i no hem pogut escoltar a gaire gent pel carrer, però els pocs que hem sentit en castellà. Al bar on hem entrat els cambrers i la clientela també castellans, menys una parella que parlaven en català de l'Ebre. Rotulació de comerços molt majoritàriament en castellà, però es veia alguna cosa en català, no com als barris anteriors, que era inexistent. Sent generosos, li posarem un 10% de catalanoparlants.

Val a dir que ens esperavem un panorama semblant al que hem vist, per això no ens ha afectat gaire. Però desprès hem anat al centre de Tarragona, i, s'ha de dir que, tot i que la cosa canvia molt, sobretot a un nivell arquitectònic i urbanístic, hem sentit molt de castellà a Tarragona centre. Sent generosos, hem calculat un 30% de converses en català. Moltes parelles i grupets de joves parlant en castellà. Ens hem endut una gran decepció , tot i que val a dir que ja hi havia estat més vegades i mig m'ho esperava, però no tan bèstia, sobretot quan llegeixo aqui raconaires que ho pinten com Banyoles.

 

En resum, hem vist un panorama força xungo i amb poques esperances de millora a curt i mig termini, perquè els barris de Ponent no guarden conexió amb el centre de la ciutat, i inclús aquest centre no destaca per la seva "catalanitat".

Respostes

Configuració
 • __23791__7.114 10👍 2.430

  És molt diferent l'AMB?

  • Unitat i Orgull10.062 10 215👍 7.330

   Jo crec,i dic CREC que la diferència entre l´AMB i l´AMT és que a la primera haguent tant o més castellanoparlants CREC que el % d´aquesta gent que s´ha "integrat" i vota partits nacionalistes catalans és major que a l´AMT.

   • cristinon26.780 9 41👍 1.465

     

    Unitat i Orgull escrigué:

    Jo crec,i dic CREC que la diferència entre l´AMB i l´AMT és que a la primera haguent tant o més castellanoparlants CREC que el % d´aquesta gent que s´ha "integrat" i vota partits nacionalistes catalans és major que a l´AMT.

     

  • Will20.578 9 71👍 2.490

   Si. Per començar, a qualsevol poble, potser amb l'excepció de Badia del Vallès, hi he sentit català quan hi he anat, encara que fos molt minoritari. Per no parlar de la transmisió de pares a fills, que la sents per tot arreu en major o menor intensitat.

   Per acabar, jo em pensaria que el centre de Tarragona (la zona de la Rambla per entendre'ns) tindria un % de català semblant a l'Eixample Barceloní , però s'assembla més al de la Rambla de Barcelona, amb la diferència que una està a petar de guiris i l'altra no.

   Ara, que jo hi he estat dues hores, aixi que els que hi viviu em podeu dir si m'equivoco de molt o no, però no m'invento res, és el que he sentit.

   • Rigel65.198 11 5👍 33.889

    Tarragona és molt espanyolista, molt. Sempre ha estat molt arrenglerada amb el poder espanyol (que és qui la va fer capital de província i li va donar importància dins d'un territori -el Camp- on ciutats com Reus i Valls li feien molta ombra) i això es nota en la mentalitat i, per tant, en els usos lingüístics.

     

    Per això cal anar molt en compte quan es fan determinades propostes que, per la via de la cessió, lluny d'aconseguir suports entre els espanyols, l'únic que fan es refermar-los en llur hispanitat i desautoritzar els catalans que, en un ambient hostil, intenten mantenir-se ferms. Al Camp de Tarragona és potser un dels llocs on hi ha més risc que això.

    • willybarna12.610 11 167👍 3.778

     Tarragona es mes espanyolista que Hospitalet i  similars, el PP hi va guanyar les eleccions generals del 2011 en aquesta ciutat.

    • Arbequina4.995 8 435👍 162

      

     Rigel escrigué:

     Tarragona és molt espanyolista, molt. Sempre ha estat molt arrenglerada amb el poder espanyol (que és qui la va fer capital de província i li va donar importància dins d'un territori -el Camp- on ciutats com Reus i Valls li feien molta ombra) i això es nota en la mentalitat i, per tant, en els usos lingüístics.

     Però què t'empatolles? Primerament, els primers que la van fer capital van ser els romans farà més de 2.000 anys, i probablement ja era el centre de la regió des de feia segles. Des de llavors la capitalitat de Tarragona sempre ha pesat.

     Segon, Tarragona ha rebut una inmigración massiva. Ho escrius de tal manera que sembla que els catalans de Tarragona parlen castellà, i això no és així. Tan sols que Tarragona (i Reus no és diferent en això, i també s'hi sent moltíssim castellà), tenia 40.000 habitants el 1950. I ara en té gairebé 100.000 més.   

      

     • Rigel65.198 11 5👍 33.889

      A Tarragona la van fer capital pel simbolisme que, per als espanyols, va tenir el setge de la Guerra del Francès. Ningú no va pensar en els romans (que feia  1.400 anys que ja no hi eren). I és precisament pel fet que van ésser els espanyols qui, arbitràriament, van fer-la capital d'una de les seves províncies que Tarragona ha estat tradicionalment arrenglerada al costat d'allò espanyol. Això és la "capitalitat" de Tarragona.

       

      Arbequina escrigué:

       Segon, Tarragona ha rebut una inmigración massiva. Ho escrius de tal manera que sembla que els catalans de Tarragona parlen castellà, i això no és així. Tan sols que Tarragona (i Reus no és diferent en això, i també s'hi sent moltíssim castellà), tenia 40.000 habitants el 1950. I ara en té gairebé 100.000 més.   

      La immigració més aquest element particular de Tarragona (el provincialisme) ha fer que, fins i tot al centre, la llengua majoritària sigui l'espanyol (com ha pogut observar en Will i com pot observar qualsevol que hi vagi).
      • sonador_de gralla10.964 13 192👍 57

       No és cert que la llengua del centre sigui l'espanyol. A més Tarragona està canviant molt i ja no és tant la ciutat rància que era. Per començar deu ser la ciutat que té més castellers per exemple, i la ciutat on més gent participa acivament a les tradicions populars, no et sembla estrany això ?

      • Arbequina4.995 8 435👍 162

       Crec que no tens raó. Fins i tot que pixes bastant fora de test. Però bé, no ens posarem d'acord, així que tan sols et desitjo un bon dia.

  • Oncle Fido2.583 9 711👍 135

   No conec a fons Tarragona, però diria que a Barcelona ciutat s'hi parla molt més el català i hi té més prestigi, aquest és un factor clau que fa que a l'AMB el català hi tingui més bona consideració que no pas al tarragonès.

    

   Barcelona és policèntrica i això fa que el català estigui escampat arreu de la ciutat (i d'aquí és fàcil fer el salt a les ciutats veïnes) no fa la sensació en cap cas de que el català estigui només reduït a un sol centre. 

  • Indepessimista23.727 13 50👍 1.536

   Sí. Hi ha més barreja i interconnexió.

  • Oncle Fido2.583 9 711👍 135

   Especulo que a Tarragona hi ha el perill que passi quelcom semblant a Alacant: si el català és molt feble a la ciutat i en canvi és més fort als pobles petits i rurals a algú li podria fer la sensació que el català és la llengua del camp mentre el castellà és la llengua de la ciutat. 

  • Geòfit1.329 6👍 21

   Molt pitjor, la població del Tarragonès és d'uns 250.000 habitants, 100.000 (un 40% aprox.) vinguts els últims 20 anys. Cap territori ho pot suportar assimilant la nova població

    

 • catalàamallorca41.803 7 14👍 18.302

  Ho he de posar:

   

  Vaig viure molts anys a Barcelona i conec la seva area metropolitana, quant ho coneixes creus que hi ha moltíssima feina a fer per poguer arrivar a viure amb normalitat la teva catalanitat.

   

   

  Ja fa uns anys vaig tornar a casa, al Baix Camp, i aquest ultim any he estat treballant per tota l´àrea metropolitana del Camp de Tarragona i riute´n tú de Cornellà, L´Hospitalet i demés pobles,.. quant tombes per Camp Clar, Bonavista, etc sembla que siguis a qualsevol poble de la periferia de Madird. A més de que no sents parlar en català encara que qualsevol que hagi anat a escola el coneix son decididament espanyolistes. per plorar.

 • Màgor13.721 10 149👍 3.514

  Vila-seca ha crescut molt els últims 15 anys per això està ple de purs colons que fa 2 dies que són aquí. Però era un poble i el nucli antic segueix existint no és per a res un d'aquest barris nascuts del no res.

 • ocelldefoc4.130 6 519👍 1.486

  Em sembla molt agosarat posar percentatges d´ús del català basant-te en una excursió feta com tu mateix dius un diumenge.

  De tota manera, la descripció que fas dels diferents barris i pobles és prou ajustada a la realitat.

  Salou un monopoli despersonalitzat del turisme de masses.

  Vila-seca és un poble que ha crescut molt darrerament però que té un nucli autòcton important.

  Els barris de Ponent semblen formar part d´un altre país, tot i que Torreforta és diferent.

  A Tarragona centre s´hi sent el català, però no crec que sigui majoritari. Jo quan hi vaig el sento sempre, però menys en intensitat que a Lleida.

  • Indepessimista23.727 13 50👍 1.536

   Cert. Força menys que a Lleida. On se sent més català, a Torreforta o a Sant Pere i Sant Pau? I Sant Salvador, que queda apartat i al costat de Constantí, com és sociològicament?

   • frankllnUsuari sumador694 16👍 6

    A Lleida tenim la sort que el català té prestigi (sense comptar algun Opus Dei), que no hi ha hagut gaire immigració i que comptem amb el suport i moviment de la tota la gent del Segrià.

     

    Hi ha molt de descendent d'espanyols, però les classes mitges i altes s'han integrat prou bé. 

     

    Tot i això, hi ha encara molta feina a fer, sobretot entre la nova immigració i en les zones més marginals. Diria que a Girona encara es sent més català que a Lleida.

    • Indepessimista23.727 13 50👍 1.536

     Bé, suposo que hi ha anat molta gent dels pobles. Però, com Tarragona, Lleida també ha passat dels 40.000 als anys 40 als 140.000 actuals. Si el català el parla un 50-55% ja està molt i molt bé, tenint en compte el creixement demogràfic massiu.

    • Eimeric8.024 12 268👍 1.925

     A Lleida hi ha hagut molta immigració. Balafia, Pardinyes, Rambla Ferran, Centre històric, Noguerola, Magraners, Secà de Sant Pere.... La majoria de barris estan farcits d'immigrants. La majoria d'habitants de Lleida són immigrants o fills d'immigrants. La major part de Lleida ni s'haguera arribat a edificar de no ser per la immigració. Les classes mitjanes i altres són precisament on hi ha el menor percentatge d'immigrants.

     El problema que tenim a Catalunya és que certes ciutats i zones no només han tingut molta immigració sinó que aquesta ha arribat a un nivell tan extrem que trobar algú que no en formi part arriba a ser anecdòtic.

   • caçadornegre1.345 10👍 1.137

    Sant Pere i Sant Pau és un barri 90% espanyol. Sense ser tant degradat com Bonavista o Camp Clar, molta gent jove s'ha quedat al barri, i d'altres hi han anat a viure, té edificis nous a un preu millor que al centre i sense delinqüencia, però si, un barri caldo de coltiu de C's sens cap mena de dubte.

     

    Sant Salvador ja és directament d'infart. Els catalanoparlants no crec que siguin ni el 1%, els blocs de pisos són un niu de xusma increible, ja no hi ha majoria castellanoparlant, sinó magrebí. 

    A les afores hi han noves urbanitzacions de cases unifamiliars, 100% espanyols, a part de 100% espanyolistes.

 • __26903__16.170 8👍 11.442

  Darrerament em moc força per l'AMT i subscric el que dieu. El passat mes de desembre, per exemple, vaig esmorzar en un bar de Salou on el cambrer, que semblava aragonès, no entenia el català. Per cert, compte amb tots aquests nuclis, perquè hi ha molts nouvinguts (sobretot marroquins), i això els fa esdevenir potencials graners de vots per a PxC i la seva demagògia. Tot i que segurament l'amenaça més preocupant serà C's. Crec que ens hem preocupat massa pel Baix Llobregat i el Baix Besòs i hem deixat de banda la rodalia de Tarragona, que ara per ara em sembla l'indret més complicat del país tant a nivell lingüístic com a nivell nacional.

 • DK9.114 9 239👍 4.700

  llegint el que diu en Nou Barris em ve al cap una cosa que diré a tall d´anècdota (tot i que és real, però que ningú s´ofengui): suposo que sabeu que a Cambrils els aragonesos són anomenats pumas i en sabeu el perquè, oi?

 • torraina_infernal38.369 11 16👍 23.503

  La gent de cultura catalana té per costum rondar menys pel carrer, i encara menys anar a bars. Això fa que els càlculs que puguem fer no siguin representatius.

 • __28323__766 5

  Va, ficaré algunes dades.

   

  Per lloc de naixement. Tarragona. 2011.

  Catalunya. 57,7%

  Espanya. 23,7%

  Resta del món. 18,6%

   

  Per lloc de naixement. Vila-seca. 2011.

  Catalunya. 52,5%

  Espanya. 26,5%

  Resta del món. 21%

   

  Per lloc de naixement. Salou. 2011.

  Catalunya. 38,5%

  Espanya. 22,7%

  Resta del món. 38,7%

   

  Per lloc de naixement. Baix Llobregat (per comparar). 2011

  Catalunya. 61,8%

  Espanya. 24,5%

  Resta del món. 13,7%

   

  Per lloc de naixement. Catalunya. 2011.

  Catalunya. 63,6%

  Espanya. 19,2%

  Resta del món. 16,3%

   

  Fonts:

  IDESCAT (Baix Llobregat)

  IDESCAT (Municipis del Tarragonès)

  IDESCAT (Catalunya)

  • Eimeric8.024 12 268👍 1.925

    

   Està bé ficar dades objectives. Pero tenen un problema, obvien els fills de tota aquesta gent. Seria molt interessant que la Generalitat tingués la categoria nascut a Catalunya de pares nascuts a fora.

    

   La majoria d'immigrants que van vindre a Catalunya durant el segle XX ja s'han mort i ara queden els seus fills.

  • Geòfit1.329 6👍 21

   Millor encara, compara l'evolució demogràfica de la comarca. Atenció a la població entre els 90 i l'actualitat, no hi ha territori que ho aguanti ni ho assimili.

    

    

    

   • torraina_infernal38.369 11 16👍 23.503

    No és que siguin catalans que no volen la independència sinó que són espanyols acabats d'arribar, vivint a un lloc que culturalment no es pot considerar Catalunya i que, sense cap mena de motiu, voten a Catalunya. A Andorra aquesta gent votaria al seu país d'origen i no tindria cap mena d'influència en la política local (Ajuntament) ni nacional (Parlament de Catalunya). Fem pena donant dret a vot a aquesta gent que demostra, elecció rere elecció, que vol el nostre extermini.

 • __26401__21.803 9👍 127

    Menys enquestes de qui l'entèn o el llig, i més sociolingüística de xoc i de carrer per fer-lo parlar.

    Us recomano "Sociolingüística per a joves" d'en Solé i Camardons.

    Els Grups per la Defensa de la Llengua eren realment activistes interessants i pràctics, als anys '80s.

    Ara segurament els més pràctics són els de Plataforma per la Llengua.

 • Spike23.316 16 54👍 2.961

  No dius cap falsedat, Tarragona, Salou i Vila-Seca són tal cm dius. Afortunadament, el Camp de Tgn és més que aquestes tres ciutats. A més, les Terres de l'Ebre són són La cosa no és tan dolenta. Però no ens podem encantar!

 • pirata171427.194 10 39👍 797

  Si mires el mapa que va publicar Vilaweb dels vots a les últimes eleccions que sumava vots unionistes i sobiranistes pintant els municipis segons cada majoria (en dos colors), de l'Hospitalet a La Canonja, tenint en compte només els pobles amb platja, que solen tenir més població que a interior, hi ha majoria unionista en tots ells, a excecpió de dos pobles contigus: Torredembarra i Altafulla. La resta de pobles estaven tots pintats de taronja clar.

  • Geòfit1.329 6👍 21

   Et deixes el Garraf, on Sitges i Vilanova són majoria independentista.

   • pirata171427.194 10 39👍 797

    Majoria independentista? No m'ho crec. En tot cas serà majoria sobiranista, com Torredembarra i Altafulla. Però no independentista.

     

    PS: ara acabo de mirar el mapa. També m'he deixat Cubelles, Calafell, El Vendrell i Creixell, a més dels que ja hem dit. Em sorprén perquè ho recordo molt clar. Crec que potser vaig mirar algun altre mapa. Aquest es basa en les autonòmiques.

 • __28278__16.136 5

  Ho torno a dir, el català té els dies comptats a les ciutats, d'aquí 20-30 anys només es podrà sentir en ciutats petites de comarques i en l'àmbit rural, haurà desaparegut del tot de les grans ciutats, on només serà folklòric i anecdòtic.

   

  La substitució lingüística ja està en la seva etapa final, ara per ara el jovent catalanoparlant no arriba al 30% segons totes les enquestes. No hi ha marxa enrere ja.

  • willybarna12.610 11 167👍 3.778

   rassvet escrigué:

   Ho torno a dir, el català té els dies comptats a les ciutats, d'aquí 20-30 anys només es podrà sentir en ciutats petites de comarques i en l'àmbit rural, haurà desaparegut del tot de les grans ciutats, on només serà folklòric i anecdòtic.

    

   La substitució lingüística ja està en la seva etapa final, ara per ara el jovent catalanoparlant no arriba al 30% segons totes les enquestes. No hi ha marxa enrere ja.

   Per que ets tan cruel?

    

   I segons tu, que se suposa que hem de fer?

    

   Almenys ja que ets pessimista, intent aportar solucions o idees utils

  • pollastre1.678 12 933👍 751

   "ho torno a dir" el profeta, el savi de la muntanya

    

   au ves a pastar fang tros de troll subnormal, aviam si et foten fora del racó d'una vegada que cada cop que veig un comentari teu em venen basques

   • Rigel65.198 11 5👍 33.889

    Aquesta és la realitat. I ja és hora que, en lloc de mirar cap a una altra banda o d'insultar aquells que la denunciem, tots plegat fem quelcom per tal de capgirar-la (i en fer-hi quelcom no em refereixo precisament a renunciar a la nostra llengua ni a fer cap mena de concessió a l'espanyol).

    • willybarna12.610 11 167👍 3.778

     Rigel escrigué:

     Aquesta és la realitat. I ja és hora que, en lloc de mirar cap a una altra banda o d'insultar aquells que la denunciem, tots plegat fem quelcom per tal de capgirar-la (i en fer-hi quelcom no em refereixo precisament a renunciar a la nostra llengua ni a fer cap mena de concessió a l'espanyol).

     Que hem de fer segons tu per salvar la llengua?
    • pollastre1.678 12 933👍 751

     ja se que és així lamentablement, pero no se què hi podem fer mentre el nostre pais tingui les portes obertes a tan d'espanyol que ve a viure el seu "somni americà" a catalunya.. i els catalans, que molts cops no estem disposats, per exemple, a perdre una feina per mantenir-nos ferms amb la llengua. 

      

     Amb la prediccio "d'aquí 20 o 30 anys serà residual a les grans ciutats" t'asseguro que s'equivoca, a segons quins barris de barcelona, com el meu, el català és ben viu entre grans i joves.. per tan em rebenta bastant el to condescendent i resabiat que gasta aquest personatge en aquest i tots els seus comentaris.

      

   • willybarna12.610 11 167👍 3.778

     

    pollastre escrigué:

    "ho torno a dir" el profeta, el savi de la muntanya

     

    au ves a pastar fang tros de troll subnormal, aviam si et foten fora del racó d'una vegada que cada cop que veig un comentari teu em venen basques

    Si en Xamena et posa malalt ara ja saps on trobar-lo, dona classes en una escola a la Catalunya Nord, si estas enfadat amb ell o l'odies i vols venjar-te el pots esperar a la sortida de la feina i li pots clavar una pallissa o si ets gai el pots violar directament, aixi almenys estara una temporada sense tocar-te els collons al forum i tu et sentiras en pau amb tu mateix.

   • __20985__6.470 11👍 362

    Si que es pot fer alguna cosa per girar a favor de Catalunya la situació. Però que és molt i molt dolenta és evident que és així. No podem cloure els ulls a la realitat. Si ho fem, ens condemnem a nosaltres mateixos definitivament. 

     

    No hem de parlar mai en la llengua de Castella. Tu canvies de llengua, oi? Com tots els "independentistes", oi?

    • pollastre1.678 12 933👍 751

     No sè tú, però si jo estic en una entrevista de feina, intentaré en la mesura del possible agradar als entrevistadors.. si l'entrevistador és de Madrid, parlar en català obstinadament gairebé segur et desqualifica directament, i en la meva situació no renunciaré a treballar per mantenir-me ferm en la llengua, ho sento.. 

      

     Però crec que això no treu que el català segueixi sent una llengua viva i de prestigi.

     • __20985__6.470 11👍 362

      Parlar anglès, xinès, o swahili en una entrevista de feina no té cap mena d'impacte social. El que dius no té cap sentit i ho argüeixes com a excusa per justificar el teu comportament servil respecte al castellà. Per no parlar del fet que posant el castellanoparlant al lloc de poder i el català en posició de sotmès el que mostres és la teva relació amb el castellanoparlant en general i la posició que adopta inconscientment tot català en general al respecte. Menyspreable.

       

      Respon una pregunta, per què no es dóna la situació contrària? Per què en una entrevista de feina un fill de puta espanyol pot tranquil·lament parlar la seva llengua de colon i no passarà res? Si no és que fins i tot l'entrevistador es passa al castellà també...

      • pollastre1.678 12 933👍 751

       " Parlar anglès, xinès, o swahili en una entrevista de feina no té cap mena d'impacte social. "

        

       No em facis riure. O sigui que si a tu et fan una entrevista en català i contestes en swahili t'agafaran segur oi?

       Te n'adones de la parida que estàs dient?

        

       Bàsicament si jo fos l'entrevistador agafaria només catalans, doncs a la inversa passa quelcom semblant.


        

        

       • __20985__6.470 11👍 362

        O sigui que si a tu et fan una entrevista en català i contestes en swahili t'agafaran segur oi?

         

        La "parida" la dius tu perquè no has entès el que dic. Estic dient que el context que poses com a exemple no té cap rellevància social. No sé si ho entens... Del que es tracta és que quan vagis a comprar el pa, parlis català (encara i sobretot que qui t'atengui no en parli); que amb amics i coneguts parlis català (encara i sobretot que ells no en parlin); en resum, que facis valer i donis presència a l'especificitat catalana. No crec que sigui tan difícil de capir.

         

        Bàsicament si jo fos l'entrevistador agafaria només catalans, doncs a la inversa passa quelcom semblant.

         

        Doncs, ei, per molts anys. No parlava de tu, tanmateix.

      • __28278__16.136 5

       Per una raó molt i molt senzilla: estem a Espanya, el nostre marc estatal és l'espanyol. Ells tenen un estat, nosaltres no.

       • __20985__6.470 11👍 362

        El nostre marc MENTAL és l'espanyol. I la cosa és tan greu que jo mai no he llegit cap estudi seriós i sistematic que desconstrueixi el discurs espanyol. Hi ha traces d'aquesta feina hermenèutica per ací i per allà, però cap voluntat unitària. De manera que tot el que es pensi sobre Catalunya, tot absolutament, continuarà mediat per "espanya", continuarà essent discurs espanyol fins que aquest no es posi de manifest i sigui destruït. Si no s'acompleix això, continuarem presos dels espanyols encara que s'atenyi la independència del Principat, i això vol dir la mort de Catalunya.

        • __28278__16.136 5

         Noi, desperta. Vivim a l'estat espanyol, i no és pas mental, sinó ben físic. Creure que no és físic no ens ajudarà a fer-lo caure.

         • __20985__6.470 11👍 362

          Que sigui mental vol dit que es perpetuarà durant generacions, com de fet ja passa, només cal fixar-s'hi. Que sigui mental supera incommensurablement les condicions concretes d'un moment determinat. Això vol dir que el que determina la "realitat" (que és al que tu et refereixes) és precisament aquest marc mental i no pas a la inversa. 

           

          Desperta, és molt pitjor del que et penses.

  • rlborinot5.728 12 373👍 2.505

    

    

   Fot el camp, troll! Ja t'agradaria.

 • requiem18.248 11 88👍 2

  No et negaré el teu dret a prendre impressions sociolingüístiques després d'haver fet excursions, jo ho faig constantment. Però permet-me que ho consideri d'un to simplista i que passi olímpicament del que digui la gent de fora sobre les nostres comarques.  En comptes d'acusar-nos o de classificar-nos injustament, intentem treballar tots plegats per fer que l'ús social de la llengua sigui el desitjable. Potser treballant, a més a més, ens adonarem que la cosa no està tan malament com pensàvem passejant només 5 minuts per les avingudes principals.

  • __20985__6.470 11👍 362

   Es pot saber per què t'ho prens personalment? Qui ha dit res sobre tu? Si vas enlloc i els deu primers minuts només sents una llengua que no té res a veure amb la teva, deu ser que no ets al teu país. Si fos al revés, deu minuts en aquest mateix lloc els passaries sintint parlar la gent la teva llengua. 

   • requiem18.248 11 88👍 2

    M'ho prenc "personalment" perquè estan parlant de la meva ciutat, de la meva comarca, que em sento com a pròpia i, per tant, part del meu país, dels meus països. Que vagis a un lloc i escoltis durant uns minuts una llengua estrangera no és indicatori de res més que de la situació sociolingüística, i ni això, perquè amb deu minuts no en tens ni per una línia d'un informe seriós. És que passo fins i tot de cedir a les vostres palles mentals que si hauríem d'enviar els veïns de Bonavista, Vila-seca o Salou a les Espanyes. Passo. Hi conec molta gent nacionalment i lingüísticament més necessària que valtros en aquest territori, gent que sap en quin context es troba i que treballa dia rere dia per incrementar l'ús social del català.

 • Ultrança7.932 5 272👍 1.464

  El mercat de Bonavista... Quins records.

 • henke56.797 11 9👍 9.654

  I tu vigila que de tan dir "inclús" encara te'ns passaràs al costat fosc! XDDDDD

   

  Ara seriosament, és lamentable l'estat en què es troba el català a moltes zones de Catalunya...

   

  Cooficialitat deien. Serà beneficiós per tothom deien.

 • Eimeric8.024 12 268👍 1.925

  Està molt bé que publiquis les teves impressions però, tot i que em sap greu dir-ho, tenen poc valor. Les impressions lingüístiques tenen un marge d'error altíssim.

  El que fa falta és un cens o una enquesta com deu mana, poble per poble i barri per barri, en què es faci referència a la llengua materna, pròpia i habitual. Ara per ara les xifres més fiables són les que podem extreure de les eleccions, en què realment no es pregunta sobre llengua...


Publicitat

Fòrums

 • 9.286.527 missatges
 • 220.702 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat