Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Entrevista a Toni Florido, president ACAI (Associació Catalana Amics Israel)

Mastegot30.116 10 31👍 2.424

font

 

"Israel serà respectuosa amb la decisió dels catalans. Ells entenen molt bé què significa l'emancipació d'una nació sense estat."

Toni Florido va néixer a Terrassa el 1972 i és president de l'Associació Catalana d'Amics d'Israel (ACAI) i de Tarbut Terrassa. Ha estat emprenedor des de ben jove, fundant diverses empreses o gestionant empreses familiars. Va ser fundador de L'Actualitat de Terrassa, el primer diari en català a la ciutat des de la Guerra Civil. Ha desenvolupat, fins l'actualitat, diferents projectes com a consultor.

 

- Quan i per què neix l'ACAI?

L'any 2009, en el context del conflicte entre Israel i Hamàs (anomenat "Plom Fos") provocat per l'atac indiscriminat dels islamistes palestins contra la població civil israeliana i el dret d'aquesta a defensar-se, va haver una agressiva campanya a Catalunya de criminalització de l'estat d'Israel que va significar el públic linxament dels jueus en general i dels catalans -jueus o no- que eren solidaris amb el dret d'Israel a existir. Els catalans demòcrates no podíem acceptar aquest comportament totalitari i vam donar suport públic a les persones que havien estat assenyalades -literalment- per la seva simple proximitat al judaisme o a l'estat israelià. Aquest suport va ser l'embrió del que es va acabar consolidant com l'Associació Catalana d'Amics d'Israel.

- Quines activitats desenvolupen al llarg de l'any?

L'objectiu de l'ACAI és fomentar les relacions entre Catalunya i Israel i normalitzar el coneixement entre les dues nacions. És per això que celebrem diferents activitats, entre elles reunions, certàmens, sopars i tertúlies, que ens permeten conèixer la realitat d'Israel, ja sigui en les vessants culturals o econòmiques com polítiques i socials.

- Com es posiciona l'ACAI dins del procés sobiranista?

El sionisme és el moviment polític que defensa el dret dels jueus a  tenir el seu propi estat. El catalanisme és el moviment polític que defensa el dret dels catalans a tenir el seu propi estat. Nosaltres som coherents amb aquest dret polític inalienable de tots els pobles i per tant defensem que Catalunya pugui decidir lliurement el seu futur.

- Quin creu que serà el paper d'Israel en aquesta qüestió? Per què creu que serà així?

Israel serà respectuosa amb la decisió dels catalans. Ells entenen molt bé què significa l'emancipació d'una nació sense estat.

- Quina relació té l'ACAI amb la diplomàcia israeliana?

L'ACAI té una relació excel•lent i constant amb la diplomàcia israeliana. Israel té el màxim interès per Catalunya i nosaltres ajudem a que la informació que els hi arribi sigui de primera mà i sense filtres.

- L'ambaixador Alon Bar va anunciar la creació d'un consolat israelià a Barcelona. Se'n sap res més del tema?

L'ambaixada d'Israel és la primera a reconèixer la importància del consolat a Barcelona i així ho ha fet saber al seu propi govern, el qual ens consta comparteix totalment aquesta visió. Cal destacar el fet que la gran majoria d'israelians que visiten l'estat espanyol ho fan a Catalunya (la proporció és de 8 a 1) i per tant un consolat donarà un millor servei als seus ciutadans. Tots esperem que, quan el context econòmic ho permeti, aquesta realitat es faci efectiva el més aviat possible.

- Sap si els líders polítics catalans són especialment israelòfils?

Catalunya ha tingut tradicionalment una visió propera a Israel, en  especial els partits de tradició catalanista i democràtica, que veien  en l'emancipació d'Israel una inspiració. Aquesta tradició es va mantenir hegemònica a Catalunya fins que la  Guerra Freda va fer que els partits ideològicament propers al bloc soviètic canviessin de parer. Actualment podem dir que la majoria de líders polítics catalans no qüestiona el dret d'Israel a defensar-se, i observen amb molta atenció com un país tan petit és un referent mundial en tecnologia i coneixement.

- Des dels sectors simpatitzants amb Israel s'ha criticat el paper de TV3 a l'hora de cobrir les notícies del Pròxim Orient. Com ho veu vostè? Creu que aquesta tendenciositat que denuncien pot enterbolir les relacions entre els dos països?

Més que parlar de TV3, el problema són els seus informatius. La secció d'internacional del Telenotícies de TV3 no informa, només emet opinió camuflada d'informació. Una opinió no contrastada, totalment sobredimensionada, parcial i tendenciosa, impròpia d'una televisió pública i incompatible amb les bones pràctiques del periodisme. Es dóna un fet inaudit i és que els responsables d'informar sobre el conflicte araboisraelià s'han declarat públicament parcials. Per nosaltres tot plegat és un escàndol inexplicable, irresponsable i sobretot, molt trist. Per descomptat, que una televisió pública sigui hostil amb un país concret sempre afecta les relacions diplomàtiques.

- A Catalunya hi ha israelofòbia? I antisemitisme?

L'antisemitisme és l'odi als jueus; la israelofòbia és l'odi al país dels jueus. Són les dues cares de la mateixa moneda. Cap altre país del món veu qüestionada la seva existència. Ens pot desagradar un govern, criticar un règim i fins i tot podem directament combatre dictadures, però mai es demana la desaparició de cap d'aquests països. Menys en el cas d'Israel, que esdevé una nova fòbia per l'antic antisemitisme de sempre. Ser israelòfob és la manera moderna de ser antisemita. Malauradament a Catalunya patim del vell i nou antisemitisme, tot i que per sort, cada cop és més minoritari. Es dona la circumstància, gairebé extravagant, que l'extrema dreta i l'extrema esquerra coincideixen en el seu odi malaltís i obsessiu cap a Israel. El totalitarisme, ja sigui de dreta o esquerra, sempre ha estat antisemita. També queden a nivell residual els vells tòpics antisemites fomentats per la tradició més obscurantista del cristianisme, sobretot present en algunes persones que encara van ser educades en el nacional-catolicisme. Finalment podem apuntar que una part de la nova emigració també pateix d'un cert grau d'antisemitisme cultural. En tot cas, vull insistir que afortunadament la judeofòbia a Catalunya és minoritària.

- Un diputat català va dir durant la nit d'eleccions "Bona nit Palestina". Com ho veu?

Cada partit polític tria quines són les seves prioritats.

- Que ha d'aprendre Catalunya d'Israel? I viceversa?

Catalunya pot aprendre moltes coses d'Israel. La seva determinació per sobreviure com a nació no ha limitat la seva adaptació al món global.  Israel ha esdevingut la "Start-Up Nation", una nació d'emprenedors i innovadors, on la creativitat ha esdevingut el seu segell d'identitat. Catalunya per la seva banda pot ajudar Israel a connectar amb Europa i podem esdevenir socis en la globalització i en el desenvolupament de les energies respectuoses amb el medi ambient.

- Pot establir alguns paral•lelismes entre un i altre país?

Catalunya i Israel són dos països amb una mida i una població similar. Totes dues nacions s'han preocupat de preservar la seva cultura, i catalans i israelians comparteixen els valors del treball, la cultura de l'esforç, la meritocràcia, l'esperit comercial, l'emprenedoria, la creativitat, el sentit de l'humor...

- Les relacions comercials entre Catalunya i Israel gaudeixen de bona salut?

Les relacions comercials són força bones, incrementant-se dia a dia i amb un potencial de creixement de dimensió estratègica. Cada cop produïm a Catalunya més productes de qualitat específics pel mercat jueu i cada cop més israelians venen a Catalunya a desenvolupar projectes tecnològics amb socis locals. Aquesta relació estic segur que seguirà creixent i la connexió que significa ser ambdós els ports d'entrada i sortida de la Mediterrània amb Orient i Occident, pot esdevenir la principal font generadora de riquesa pels dos països.

- Quina relació entre Israel i Palestina es defensa des de l'ACAI?

Nosaltres coincidim amb l'opinió majoritària a Israel, i per tant, creiem que Israel i Palestina han de viure en pau i seguretat, una al costat de l'altre.

- Creu que arribarà mai la pau al Pròxim Orient, o el conflicte quedarà enquistat?

Hem de creure i desitjar que la pau arribarà al Pròxim Orient. Estic segur que serà així.


Publicitat

Fòrums

  • 9.297.373 missatges
  • 221.141 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat