Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Salvador Seguí: Acció Violenta contra el Lerrouxisme

trencanous9.026 6 243👍 948

I en efecte, no havent rectificat el diari, Salvador Seguí, acompanyat per un amic seu, Aleix Gil, es va presentar al míting. Va entrar al teatre que estava abarrotat de públic; va anar fins a l'escenari i va dir al qui presidia (segons Quemades, era Santamaria; segons Foix, era Jordi Vinaixa) que volia parlat per a defensar-se de tot el que el diari dels radicals havia dit d'ell. Sembla que Seguí va atendre les raons que li va donar la presidència i es va retirar de l'escenari per mantenir-se a l'expectativa del que pogués passar. Es va posar en una llotja, quiet, tranquil, escoltant els oradors.

El primer a parlar, segons ens diu Foix, fou Josep Ulled. Quan ho féu Emiliano Iglesias, el lloctinent de Lerroux, es va produir l'aldarull. Aquest va afirmar que les bombes molt bé podien haver estat col·locades pels anarquistes, orientadors de les Societats Obreres. Seguí va reaccionar vivament i va demanar per parlar. Li fou negada la paraula. Llavors va saltar des de la llotja, on estava, a l'escenari disposat a rebatre les paraules de l'Emiliano Iglesias. Els “jóvenes bárbaros” que protegien la tribuna varen començar a donar cops. Sembla que un home petit d'estatura va agafar desprevingut a Seguí i li va donar una solemne bufetada. “És l'única bufetada que m'han pegat en la meva vida. L'única, fou una bufetada com una muntanya", acostumava a comentar anys després.” Seguí s'hi va tornar i va tombar per terra el seu agressor. I va començar la gran batussa. Cadires enlaire, cops contundents amb tot el que es tenia a mà. Es va sentir un tret que anava dirigit contra en Seguí, però va tocar un lerrouxista anomenat Soteres, membre de “los jóvenes bárbaros” de la Casa del Pueblo del carrer Aragó. Salvador Seguí, sempre ajudat per Aleix Cil, va girar-se de sobte, instintivament, en el precís moment en què un xicot alt, pàl·lid, l'anava a apunyalar per l'esquena. Va poder evitar el cop agafant-li la mà i donant-li una empenta. I empenyent, donant cops i rebent patacades va poder arribar a la porta i sortir del local, acompanyat sempre del seu amic Aleix Gil.

Seguí fou detingut i acusat d'assassinat. Es va passar nou mesos a la presó, però com que es va poder comprovar que no anava armat durant aquella batussa, malgrat les pressions de tota mena dels lerrouxistes, en el procés que li havien format fou absolt. “Era del domini públic, a Barcelona, que l'autor del tret fou el mateix Vinaixa, que errà la bala que dirigia al Noi del Sucre i va causar la mort del seu correligionari.” 32 Salvador Seguí va recordar sempre aquest fet, molt més a causa que li quedaren quatre i cinc senyals al seu cos de les ferides rebudes en aquella batussa.

Des d'aquell moment "Salvador Seguí esdevingué popular a tot Catalunya. L'intrús Alejandro Lerroux i els seus seguidors més fanàtics el temien i l'odiaven". De fet, Seguí, amb aquesta acció, es convertia en protagonista d'una lluita que ja era latent contra el lerrouxisme per part dels dirigents obrers. Fou una lluita apassionada, violenta i difícil entre els dirigents del proletariat català i els grups armats, matonistes purs, dels radicals. El mèrit de Seguí, en aquest cas, tal vegada a causa de la seva temeritat, havia estat que entrava dintre del propi terreny de l'enemic i contestava la patacada amb una altra patacada. Terreny, fins llavors, gairebé exclusiu dels lerrouxistes que tenien temoritzada tota la ciutat de Barcelona.

En aquestes pàgines hi ha la història sencera. Salvador Seguí era un tipus corpulent, alt i fort però un tros de pa per dins, en això diuen que s'assembla a Bakunin.

Respostes

Configuració
 • trencanous9.026 6 243👍 948

  S'ha duplicat el fil al modificar, com l'elimino?

 • Francesc Bonastre6.537 8 327

  El lerrouxisme era un populisme i una demagogia que utilitzaba en part la violència i l'insult. Per exemple, a Mataró, en el temps de 1906-1914, es produeix l'assassinat d'un partidari nacionalista republicà per elements lerrouxistes.

 • JordiS10.400 14 205

  No ens enganyem. Tant enemics de la Catalunya-nacio son els espanyolistes (Lerroux) com els anarquistes (Segui). 

 • trencanous9.026 6 243👍 948

  El lerrouxisme entès com anticatalanisme neix aquí, 1906.

   

   

  "1906, Els republicans antisolidaris es deixaven arrossegar a un espanyolisme ara ja si clarament anticatalanista, els permetia treure vots d'electors que mai havien sigut republicans, com militars i funcionaris, fins i tot liberals dinàstics."

 • trencanous9.026 6 243👍 948

  Del mateix llibre Seguí i la burgesia catalana, que el va intentar matar. També varen intentar matar en Macià.

   

  "I és clar, la Lliga Regionalista era, encara que en forma de monopoli, la representació genuïna, gairebé única en aquell moment, del catalanisme polític. Lògicament els obrers, i també els seus dirigents, havien de veure el catalanisme polític com infeudat als plutòcrates de la Lliga, com un simple negoci dels burgesos, com un truc profitós dels clericals, com una relíquia nostàlgica d'un tradicionalisme més que pintoresc, carrincló, amb les seves essències medievals i amb conceptes, o almenys reminiscències, també medievals, respecte a les relacions entre patrons i obrers. S'ha dit i repetit que forces externes a la política catalana varen tendir a crear un divorci profund entre el catalanisme polític i les masses obreres i obliden que fonamentalment aquest divorci es va produir a causa del monopoli que la burgesia va establir del catalanisme polític."

  • trencanous9.026 6 243👍 948

   "Salvador Seguí en el miting del teatre Bosc de Barcelona, a la primera quinzena de gener de 1919, precisament per a presentar públicament la posició del sindicalisme davant la campanya pro autonomia catalana, va afirmar que "en el domicili d'un títol nobiliari, ex-president del Fomento del Trabajo Nacional, s'havia celebrat una reunió per a recollir diners per pagar els pistolers que havien d'assassinar sindicalistes, i Cambó hi havia assistit" [fent amics]


Publicitat

Fòrums

 • 9.238.546 missatges
 • 219.045 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat