Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

[1962] Quan a València ningú no era anticatalanista

Maestrat22.074 11 53👍 1

 

http://www.vilaweb.cat/noticia/4120965/20130602/quan-valencia-ningu-era-anticatalanista.html

02.06.2013

 

Quan a València ningú no era anticatalanista

S'ha fet pública una carta del batlle de València al de l'Alguer del 1962 · Hi realçava la unitat de la llengua i l'agermanament dels pobles

 

 

El tinent batlle de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, ha publicat a Twitter la imatge d'una carta escrita el 1962 pel batlle de València d'aleshores, Adolf Rincón de Arellano, i adreçada al seu homòleg alguerès. Es tracta d'un document important perquè demostra novament la normalitat del catalanisme a València, fins i tot durant els anys de la dictadura franquista. En la carta, el batlle reivindica com a elements d'agermanament entre el poble valencià i l'alguerès 'la mateixa llengua' i 'les mateixes quatre barres.'

'La inauguració de la línia aèria Perpinyà-l'Alguer incrementarà el contacte dels pobles que a una i altra riba de la nostra mar parlem una mateixa llengua', comença dient la carta. El batlle de València hi adjunta un obsequi que fa al batlle de l'Alguer: 'Un plat de ceràmica amb el nostre escut que porta les mateixes quatre barres del vostre.'

Rincón de Arellano esmenta com a contribució a l'agermanament entre valencians i algueresos fins i tot els cursos que feia Lo Rat Penat, una associació que actualment es caracteritza per un fervent anticatalanisme.

El document demostra, doncs, que el catalanisme era ben normal a València, fins i tot en l'àmbit institucional. No fou fins més tard que la dreta va començar a esgrimir l'anticatalanisme per aturar els moviments democràtics.

 

 

 

Respostes

Configuració
 • Maestrat22.074 11 53👍 1

  Al País Valencia, l'anticatalanisme o blaverisme és un invent de finals dels 70 per anar contra l'esquerra i els Països Catalans a la nostra terra.

   

 • Calidoscòpic18.747 13 79👍 10.513

  Home, això que "el catalanisme" era ben normal a València és una mica agafat amb pinces. De fet, a la carta en qüestió, no hi apareix ni una sola vegada la paraula "català", ni com a substantiu ni com a adjectiu.

   

  El que sí que és cert és que l'anticatalanisme rabiós, representat pel blaverisme tardofranquista, encara no existia. Però si va ser tan fàcil d'introduir és perquè, en el fons, hi havia una part del poble valencià que tampoc, com l'autor d'aquest text, no utilitzava el terme "català" ni com a adjectiu ni com a substantiu per referir-se a la seva llengua.

   

  Tot i així, la veritat és que l'anticatalanisme no existia abans del blaverisme. El mateix Miguel Ramon Izquierdo, últim alcalde franquista de València abans de Rita Barberà, va publicar bans en català normatiu.

 • soldat Svejk15.101 6 121👍 2.852

  Crec que la totalitat de la nació ha atabalat sempre a les estructures clàssiques de poder en el sentit que reclama una nova institució. Els virregnats són poders orgànicament vinculats a la metropoli i quan defineixes un nou marc que les supera o pot substituïr les negues o en qüestiones la legitimitat. En aquest sentit també ha mancat i manca molt valencianisme a les comarques de la CAC, especialment de tarragona ciutat en amunt. Ciu, el regionalisme majoritàri, també és històricament blavera.

   En aquell moment (1962) el catalanisme no era cap amenaça i l'independentisme, sobretot al país valencià, testimonial o cosa de quatre. Es podien reconèixer obietats com la unitat de la llengua o els símbols perquè encara no hi havia una necessitat de coartada per aplicar la homogenització imperialista. En tot cas el catalanisme de països catalans és el que més efectivament atura l'agressió estructural a la catalanitat i d'ençà que hi ha poder en aquestes estructures això espanta.

 • Indesquerra17.067 7 96👍 4.033

  Si això passava l'any 1962 en ple franquisme, mireu que passava l'any 1931 en plena república:

   


Publicitat

Fòrums

 • 8.937.587 missatges
 • 209.168 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat