Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Com és que ens n'adondem ara que li queden 4 dies al català?

henke56.797 11 9👍 9.651

No entenc com fa 20 o 30 anys no es van començar a fer canvis i hem d'esperar a gairebé desaparèixer i a que el 2014 siguem un estat independent per intentar revertir un procés de mort agòncia de la nostra llengua.

Respostes

Configuració
 • Brioix5.077 6 425👍 1.396

  Tenim una llengua ben viva encara, tot i que li estiguin amputant les extremitats...

   

   

  Tot i això, no cal descartar una nova expansió en el futur, a partir d'un nucli ben conservat. Per això, no només hem de cuidar la llengua, sinó millorar-la i fer-la atractiva, eficient, segura i amb inventiva.

   

 • Rolf Steiner12.962 10 162👍 5.313

  Cròniques colonials

   

     Les orientacions, normes i actituds del poder que ens protegeix combaten amb tanta decisió el redreçament nacional de la nostra terra que hom ja no sap fins a quina generació la gent nascuda a Catalunya de famílies forasteres que hi immigraren d’altres llocs de l’Estat espanyol hauran de conservar com a pròpia, amb exclusió de qualsevol altra, puix que ningú no pot tenir-ne dues si no és un esquizofrènic, la identitat cultural dels seus pares i, per tant, veure’s obligada a una d’aquestes dues coses: o bé a continuar essent un element estrany al nostre paí, amb la divisió entre dues comunitats hostils que això suposa, o bé destruir la identitat catalana per tal de solucionar definitivament el problema amb un acte negatiu i brutal.

   

     Hi ha una mentalitat, ben encoratjada pel feixisme que ha deixat tanta llavor, per la qual res no sembla tant natural i legítim com perpetuar a transmetre en la terra d’acull les característiques culturals de la terra de procedència, si aquesta terra és castellanoparlant, o els trets culturals imposats pel poble dominador quan la gent procedeixen d’indrets que han tingut o tenen encara una cultura diferenciada i, remarquem-ho bé, perseguida, o per el cap baix entrebancada, pel món castellà.

   

     Quan hom defensa el dret de conservar més enllà d’ells la identitat cultural dels pares vinguts de llunys, hom pot cometre dos errors greus, íntimament relacionats: el primer, negar la identitat cultural autèntica dels nascuts en terres no castellanoparlants, i el segon, suposar que només compta “l’originalitat” del nascut fora, no la del nascut dins la comunitat escollida, ja sigui voluntàriament del tot, ja sigui sota la pressió d’unes circumstàncies socioeconòmiques que expulsaren tants milers de ciutadans del seu terrer.

   

     No sembla, aleshores, que hom reconegui cap dret a ésser ell mateix al fill que ja es reclama d’un altre origen, el que li dóna el fet de néixer i de criar-se en una altra “territorialitat cultural”; hom vol que preservi la dels seus progenitors i que, sense haver-la viscuda, continuï immers en una experiència que pertany als dels seus pares, els quals, d’altra banda, ben bé pot ser que vinguin de terres distintes i, doncs, que tinguin àmbits d’experiència cultural no coincidents. Un cas, aquest, que sovinteja i en el qual un dels cònjuges ha hagut de sacrificar ja la seva vera identitat.

   

     No poden pretendre, els partidaris d’aquesta “transferència” prolongada de generació en generació, que actuen en defensa d’una cultura amenaçada i que s’exposa a extingir-se, la castellana o unes de les formes de la castellana, atès que en el seu terreny es desenvolupa amb total normalitat i ningú no l’ataca, i és en el seu terreny que ha de viure i prosperar, no ha casa dels altres, com una imposició. Tampoc no poden dir que actuen preocupats per la gent desplaçada, ja que els fills d’aquestes persones, repetim-ho, ja no ho son de desplaçats.

   

  Els propòsits, que hom no declara, són uns altres.

   

     Així, per exemple, però exemple important, quan l’administració central dicta normes perquè a les terres catalanes gaudeixi també d’oficialitat la llengua de la metròpolis, hom no ho fa pas per protegir les persones ja madures o d’edat avançada que, incapaces d’integrar-se a la cultura del poble en el qual s’instal·len, podrien tenir dificultats o sentir-se cohibides (quelcom que als governants  no se’ls acudí quan la miopia de les oligarquies locals els obligava a emigrar cap a contrades on trobarien un lloc de treball), sinó amb un objectiu força més pervers: a favor de la comoditat, de la protecció que de fet es dóna a la llengua forastera i de les resistències amb què es troba la nostra, l’oficialitat del castellà, al costat de la del català, farà que a la Catalunya del futur no hi hagi tots els catalans que hi hauria d’haver.


  I s’entén per catalans, segons un criteri que val arreu, tots aquells que viuen en aquest “indret geogràfic” com en una terra estrangera l’esperit de la qual ignoren.

   

    La metròpolis no en té prou d’administrar-nos directament o mitjançant “poders” delegats; sense interessar-se gens ni mica per la identitat natural dels administrats de les colònies, vol conservar gent “espanyola” a casa nostra i augmentar-ne el nombre per tal de retenir amb més fermesa les possessions. És el començament de l’última fase del projecte que duu un poble a apoderar-se d’altres pobles, a apropiar-se’ls, tal com al segle XII, en una primera etapa d’aquest esperit, Alfons VII de Castella s’apropiava del nom de la península en fer-se proclamar, a Toledo, “emperador de España”, bo i que en aquella Espanya hi havia d’altres Estats independents, un d’ells el nostre, on regia Ramon Berenguer IV, amb el qual, per cert, gairebé simultàniament, signava un tractat que establia els límits d’expansió (recordem que estem en temps de reconquestes) d’un Estat i de l’altre.

   

     L’Actitud, per dissort nostra, no ha canviat, i les circumstàncies, ben ajudades per alguns dels qui “més hi podien” entre els catalans, han servit els interessos del poble hegemònic que, quan Martín Villa pretén que no som una nació i la metròpolis reforça els mecanismes de seguretat per tal d’evitar que la gent se sentin fill, amb totes les conseqüències, de la terra on ploren per primer cop.

   

  Manuel de Pedrolo, 12 de novembre de 1981

   

  https://www.youtube.com/v/FRUXpcEaWbM

 • __28141__2.635 6

  Quan ens passen pel cap problemes com ara aquest que estem plantejant sempre és bo mirar cap enrere. Tots sabem les conseqüències que va tenir per a Catalunya i la seva cultura la derrota del 1714. El castellà va ser imposat a Catalunya i Castella va 'absorbir' la Corona d'Aragó. El nombre de gent que es va passar del català al castellà va ser molt gran, a causa de la seva enorme influència i la prohibició, és clar.

   

  Però com deia Salvador Espriu: "En la sequedat arrela el pi". Un gran grup d'estudiosos, poetes i escriptors van revolucionar i donar el prestigi que es mereixia a la llengua catalana. Durant el segle XIX el català estava en un situació de diglòssia (el castellà era considerat una llengua culta i el català vernàcula), però certs personatge van canviar-ho, fins el punt que el principi del segle XX el català era la llengua majoritària de llarg.

   

  Ara la situació podria semblar més o menys similar. El castellà s'està imposant per mitjà de diversos aspectes i ara l'educatiu. La diglòssia encara no està molt evident. No cal dir que ara la solució per salvar la nostra parla és la independència. D'aquesta ens en sortim, només cal tenir confiança.

 • Toni Montagutí37.672 8 18👍 24.681

  Totes les llengües que són i han estat desapareixen, tard o d'hora. Això és una evidència. Ara, dir que al català li queden quatre dies...Si bé és cert que encara ens queda molt per a fer, també és cert que la llengua va fent via. El català té un prestigi que molt poques llengües sense estat tenen al món. I hi ha un fet cabdal, per a que això sigui així: si només parléssim en català els catalans de vella nissaga, no hauriem aconseguit gaire res. Però no és així: hi ha un bon gruix de nous parlants. És obvi que parlo de Catalunya, ja que en altres territoris, la cosa no funciona igual. Hem de resistir. I per a resistir s'ha de tenir molta confiança i la confiança i el derrotisme són antagònics.

  • cristinon26.776 9 41👍 1.465

    

   Toni Montagutí escrigué:

   Totes les llengües que són i han estat desapareixen, tard o d'hora. Això és una evidència. Ara, dir que al català li queden quatre dies...Si bé és cert que encara ens queda molt per a fer, també és cert que la llengua va fent via. El català té un prestigi que molt poques llengües sense estat tenen al món. I hi ha un fet cabdal, per a que això sigui així: si només parléssim en català els catalans de vella nissaga, no hauriem aconseguit gaire res. Però no és així: hi ha un bon gruix de nous parlants. És obvi que parlo de Catalunya, ja que en altres territoris, la cosa no funciona igual. Hem de resistir. I per a resistir s'ha de tenir molta confiança i la confiança i el derrotisme són antagònics.

    

 • Sònia91Usuari sumador16.777 11 104👍 2.847

  Segons aquest fil avui s'acaba el català ja que el va obrir fa quatre dies...

 • Jordi Eben3.226 12 621👍 21

  El problema és el de sempre.  Per assimilar els "nouvinguts" fem renúncies inexplicables.  Primer vam començar dient que els cognoms o la procedència no importaven; ara diem que la llengua tampoc importa, que cal fer independentisme en castellà... podem renunciar a alguna altra cosa? perquè tingues pel cert que ho farem.  Els catalans hem perdut l'esma, l'esperit combatiu,  i si ens queda alguna cosa per perdre, la perdrem aviat.  Tenim els dies comptats.  I no és pessimisme no, és realisme.  Diuen que mai hi havia hagut a la història tants catalanoparlants com ara, però obliden dir que tampoc hi havia hagut mai tants castellanoparlants trepitjant la nostra terra com ara.  

   

  La llengua dels catalans és només un altre dels pilars que castella enderroca amb les seves invasions demogràfiques i les seves lleis colonitzadores.  Quan caigui aquest pilar, la nostra Pàtria s'enrunarà sola. 

 • FollUsuari sumador77.658 12 3👍 40.611

  Tenim una llengua més viva que moltes a Europa, la diferència és que no tenim un Estat per defensar-la.

   

  Quan el tinguem, la situació del català es normalitzarà bastant.

  • Jordi Eben3.226 12 621👍 21

   Si no es prenen mesures dràstiques des de les institucions, i això inclou una política que faciliti i fomenti la natalitat autòctona, estarem igualment acabats.

   • Rigel65.186 11 5👍 33.888

    Totalment d'acord. Tanmateix, també caldria que la societat civil comencés a assumir la pròpia responsabilitat en la salvació de la nostra llengua. És vergonyant el paper absent que juguen organitzacions com l'Òmnium o la Plataforma per la Llengua.

  • Rigel65.186 11 5👍 33.888

   Tenim una llengua viva si la comparem amb el bretó o amb el dàlmata, però tenim una llengua en clar perill d'extincio si la comparem amb les llengües amb les quals cal que ens comparem (si volem ésser independents cal que ens comparem amb les llengües dels països lliures): l'eslovè a Eslovènia, el lituà a Lituània, el portuguès a Portugal, etc. I si ens hi comparem es veu ben clarament com la nostra situacó és dramàtica.

 • knox31.475 12 27👍 7.791

  Al català encara ha de conèixer l'època de màxima esplendor.

   

  L'anglès també havia de desaparèixer al segle XIV sota el francès, i ara ha de estar en decadència. No sé si el xinès tindrà la preeminència sobre l'anglès. L'hebreu també continua existint, mentre que l'assiri i el babiloni ja no es fan servir.  

 • EPS62.153 13 8👍 10.948

  Home, no és que vegi el futur gaire bo, però tampoc cal ser tan pessimista.

 • __26903__16.170 8👍 11.442

  Certament, la situació no és per llançar coets, però coi, siguem una mica optimistes!

   

  https://www.youtube.com/v/wvhC9p5-LNs

   

  Que el català, en alguns indrets dels Països Catalans, gaudeixi d'una més que raonable salut després de sagnants dictadures i de grans onades immigratòries és un èxit. Evidentment, no n'hi ha prou i encara falta molt per assolir la plena normalització de la nostra llengua. Un Estat hi podria ajudar, però no ho és tot. Crec que el fonamental és la voluntat dels propis catalanoparlants, la nostra fidelitat lingüística. 

  • Eimeric8.024 12 268👍 1.925

   Un estat governat per nacionalistes catalans, que posi mà dura amb la immigració i estableixi el català com a única llengua oficial, pot fer reviure el català.

   En un estat català governat pels actuals polítics del PSC, ICV, CiU, ERC o la CUP el català morirà igual que morirà formant part d'Espanya.

   Ja els he sentit elogiar el castellà massa poc i ni una sola vegada defensant polítiques per millorar la situació de la llengua catalana. Per molt independentistes que siguin defensen exactament el mateix que el PSC en temes de llengua.

   • knox31.475 12 27👍 7.791

    Doncs s'hauran de canviar els polítics.

     

    Quins polítics hi ha que tinguin clar polítiques EFICACES per normalitzar el català, com l'hebreu fou fet una llengua viva imprescindible i útil al seu estat.

  • ziol7.637 15 284👍 3.143

   Els darrers anys, la «producció per càpita» en català —vull dir respecte al nombre de parlants del català com a llengua primera— mesurada en nombre d'edicions en paper de narrativa, assaig i poesia, és la primera entre les 21 llengües més parlades d'Europa (amb alfabet llatí). Probablement també del Món, però no vaig ni buscar dades de llengües no europees.

   El dia que passem a la segona posició de les 21, per a molts serà el mateix que la desaparició de la llengua.

   I per cert, en nombre de «blogs per càpita» a Blogger, amb una mesura més indirecta —vaig examinar amb un programa de reconeixement de llengua uns 2.500 blogs escollits a l'atzar, i en vaig eliminar uns 50 en que no vaig poder reconèixer la llengua—, també estàvem els primers.

  • knox31.475 12 27👍 7.791

   Fidelitat i fermesa i PERSEVERANÇA.

    

   En definitiva el català normalitzat.

    • knox31.475 12 27👍 7.791

     I també empenta i optimisme. Ja sabem que hi ha llocs més difícils que altres.

     • __26903__16.170 8👍 11.442

      Va bé que remarquis l'optimisme, perquè de vegades el Racó sembla un cau de derrotistes.

      • knox31.475 12 27👍 7.791

       Entenc que si vius en un lloc on l'entorn està castellanitzat i has de batallar sempre per poder parlar en català i viure normalment en català, sigui esgotador.

        

       Si em trasllado a viure a Perpinyà, a Alacant, etc, o a alguns barris de l'AMB, i vull viure plenament en català, la quantitat d'energia, de resitència, de perseverança, de bonhomia, de resiliència haurà de ser molt més gran que no pas ara on visc en un entorn on puc desenvolupar-me plenament en català.

      • LesttattUsuari sumador38.761 11 15👍 13.980

       No hi hauria derrotismes si els nostres ajuntaments i els nostres mitjans de comunicació i aprenentatge, els que de debò haurien de donar un exemple de catalanitat i confiança, deixessin de prostituir la llengua catalana, o deixessin de permetre que s'editin rètols en els establiments d'arreu del País, en llengua no catalana.

        

       Si la confiança es perd, es llavors quan s'entra en els "derrotismes" o tocs d'alarma perque hi ha quelcom que no s'està fent la feina correctament bé.

  • LesttattUsuari sumador38.761 11 15👍 13.980

   Surt al carrer i t'adonaràs que aquests fidels català-parlants només els trobaràs aquí, al Racó, i quatre botigues més..

    

   Veient el que hi ha, començo a dubtar si la resta de catalans voldran viure, en una Catalunya Independent, únicament en català, quan ja fa temps que Barcelona està més que castellanitzada. 

 • LesttattUsuari sumador38.761 11 15👍 13.980

  Com ja van dir aquí, més amunt...

   

  Els catalans hem perdut l'esma, l'esperit combatiu,  i si ens queda alguna cosa per perdre, la perdrem aviat.

   

  Evidentment que no del tot, però si, i sobre tot, la llengua, sigui per sentiments de beneficències catalanes, com #melabufa, com per por a represalies...

   

  No fa gaire he vingut de l'ambulatori. Sincerament... calia traduir al castellà aquests dos rètols?

   

   

   

  Caguntot... Si del català al castellà es pràcticament el mateix. Quantes paraules no s'arriben a entendre, per qui desconeix la nostra llengua? Una, dues..tres..?. Es pregunta i llestos, i per un altre cop ja ho sabrà, tot i que es ben clar el que s'intenta dir.

   

  Aixi, doncs, com collons volem que s'arribin a integrar?. Com collons volem que la nostra llengua perduri pels segles si ja som "nosaltres" mateixos estem fotent impediments perquè ningú o pocs vulguin aprendre-la?.

   

  Ho perdrem tot, no únicament per culpa de les putes espanyes, sinó per la nostra manca de sensibilitat a l'hora de defendre el nostre principal patrimoni que es la llengua

  • knox31.475 12 27👍 7.791

   Cal que tothom entengui el català. No cal traduir res al castellà escrit. El metge ha de decidir si per a un millor servei a algun pacient al parlar-li en una llengua estrangera. Com han de fer alguns metges de Londres amb immigrants de Romania, Bulgària o Bangladeix. 

   • LesttattUsuari sumador38.761 11 15👍 13.980

    Totalment d'acord.

     

    Però fixa't en els dos rètols que he afegit... Diries que un espanyol no podria entendre si només fos editat en llengua catalana?

     

    Es que som un pocapenes, hòstia. La nostra principal referencia i identitat va pel camí del record i "nosaltres" anar foten rètols al castellà, quan s'entén perfectament en català...

  • henke56.797 11 9👍 9.651

   #BilingüismeERCiU

 • knox31.475 12 27👍 7.791

  Crec que prou culpa la tenen els polítics dels pujolisme, botiflers paxacontents, quan els signants del Manifest dels Marges el 1979 ja els advertien en "Una nació sense estat, un poble sense llengua???

 • __28321__848 5

  Perquè hi ha català encara si hauria d'estar desaparegut des de ja fa més de mitg any? No vas dir quatre dies?


Publicitat

Fòrums

 • 9.285.486 missatges
 • 220.691 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat