Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

2000 transmissions de futbol en català del Puyal (audio del primer partit transmès inside)

Alex HaixixUsuari sumador63.072 14 7👍 6

No és sant de la meva devoció, però l'efemèride bé que es mereix un reconeixement al pioner de la narració de partits de futbol en català.

 

 

Durant el Barça-Màlaga d'avui farà un repàs a 36 anys de narracions de partits

Puyal celebra 2.000 transmissions de futbol en català

Primer a Ràdio Barcelona i després a Catalunya Ràdio, les transmissions del Barça en català tenen un nom: Joaquim Maria Puyal. Les narracions del periodista arriben avui a la número 2.000.
JUDIT MONCLÚS

BARCELONA. | Actualitzada el 16/01/201300:00

El periodista Joaquim Maria Puyal en plena feina de retransmissió al Camp Nou durant un partit del Barça de la temporada passada.

El periodista Joaquim Maria Puyal en plena feina de retransmissió al Camp Nou durant un partit del Barça de la temporada passada. PERE VIRGILI


El 5 de setembre del 1976, el Barça va guanyar el Las Palmas per 4 a 0. Per primer cop des de l'època de la República, els aficionats van poder sentir la transmissió radiofònica d'aquell partit en llengua catalana: va ser a través de la sintonia de Ràdio Barcelona i amb la veu de Joaquim Maria Puyal. Aquesta nit, com sempre que el Barça disputa un partit oficial, Puyal tornarà a posar-se davant del micròfon, en aquest cas de Catalunya Ràdio, per narrar el partit que enfronta l'equip blaugrana i el Màlaga. Entre una narració i l'altra, n'hauran passat 2.000, repartides al llarg de més de 36 anys.

 

Per commemorar aquesta efemèride, La transmissió d'en Puyal d'avui -que començarà a les 20.30, una hora abans de l'inici del partit- recordarà alguns dels moments futbolístics més memorables que el periodista ha narrat al llarg de tots aquests anys. Entre aquests moments n'hi ha alguns com ara la narració del penal que va aturar Urruti a Valladolid el 24 de març del 1985 i que va atorgar la victòria matemàtica de la Lliga d'aquella temporada al Barça de Terry Venables. El mític crit "Urruti, t'estimo" va passar a la història culer. Els oients també en podran recordar d'altres com la narració del llançament de falta de Ronald Koeman que va acabar en gol i que, la nit del 20 de maig del 1992, va donar al Barça la primera Copa d'Europa després de derrotar el Sampdoria (1-0).

 

Durant la transmissió del partit d'anada de quarts de final de la Copa del Rei, els oients tindran l'oportunitat de compartir amb l'equip de La transmissió d'en Puyal alguns dels seus records. El recull dels millors moments de tots aquests anys anirà acompanyat d'un espai que servirà per recordar alguns dels professionals que han format part de l'equip.

 

Un d'aquests professionals és Antoni Bassas, que va formar part de l'equip del 1981 al 1995. "Va ser una lliçó professional i una experiència de vida. La barreja del directe, els viatges, l'emoció de l'esport, la passió que envolta el Barça, la popularitat de les transmissions... Van ser un capítol fonamental de la meva vida, no només com a periodista, sinó també com a persona -explica-. En Puyal ha aportat criteri narratiu, perfecció en la locució, evolució constant de la fórmula, amor a la llengua i ofici. Intel·ligència i intuïció posades al servei de la ràdio. La frase «No ens han d'escoltar perquè ho fem en català, sinó perquè ho fem bé» el defineix".

 

Un referent per als culers


La transmissió d'en Puyal s'emet a través de Catalunya Ràdio des de la temporada 1985-1986. Des dels seus inicis, s'ha convertit en líder d'audiència de les retransmissions futbolístiques, ja que els seus oients superen els de totes les altres transmissions juntes. El programa ha col·laborat a recopilar i modernitzar un vocabulari futbolístic propi en català, utilitzat tant pels mitjans com per la gent del carrer.

Respostes

Configuració

Publicitat

Fòrums

  • 9.251.494 missatges
  • 219.464 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat