Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

ARNAU MIR DE TOST, cavaller medieval del segle XI

Heavyata Rural14.514 8 138👍 586

Arnau Mir de Tost

 

Arnau Mir de Tost va néixer poc després de l’any 1000, als dominis de Tost, centrats en una vall força desconeguda actualment de l’Alt Urgell. La seva família, pertanyent a la poderosa jerarquia del comtat d’Urgell, li garantí formació i posició, que el jove noble aprofità excel·lentment. Orfe de pare, de ben jove aviat tingué un important paper a la cort comtal d'Ermengol II d'Urgell. L’any 1031 va prendre per muller Arsenda, també de llinatge noble. Després del matrimoni, la parella va marxar cap a la frontera amb la intenció d’establir-s’hi.

 

Arnau Mir, jove i emprenedor, volia aprofitar la debilitat dels sarraïns, que després de cruentes guerres civils havien perdut el poder del califat, deixant un panorama de regnes de taifa aïllats i debilitats. Arnau Mir de Tost i la seva decidida esposa compraren al comte d’Urgell el llavors humil castell de frontera de Llordà. Allí establiren la base de l’empresa de conquesta. Arnau Mir transformà el castell de Llordà en la fortalesa més poderosa de la Catalunya comtal, i l’emprà com a eficient màquina de guerra per preparar les seves operacions contra Al-Andalus. En poc temps assolí el ple control de la Conca Dellà i arribà als contraforts del Montsec. Ben aviat comprengué que la clau de volta del sistema defensiu andalusí era la poderosa alcassaba d’Àger.

Durant els anys de la Fitna musulmana (1017-1023), que marcà la descomposició del califat de Còrdoba, i que precediren la primera conquesta de d’Àger, Arnau Mir de Tost netejà tot el Montsec de musulmans, i des dels castells refets i repoblats d’aquesta zona, amb la possessió, ensems, de les fortaleses de Montmagastre (1041), on més tard fundaria la coneguda Col.legiat de Sant Miquel, Meià i Santa Linya, permeté l’assaltament i la primera expugnació de la vall d’Àger, tot travessant la imponent mola del Montsec.

El castell i vila d’Àger, enmig d’una altura que domina la vall, era una força tinguda per inexpugnable, per tant es tractava d’un bastió molt eficaç per assegurar la dominació musulmana a la Noguera i a Mig Segre. Àger va caure el setembre de 1034, per després, vers l’any 1041, ser altre cop ocupat per forces musulmanes. Més tard va ser conquerida novament als musulmans, però aquests la recuperaren altre cop. Finalment i per tercera vegada, Arnau Mir de Tost conquerí la vall definitivament. En tant, la conquesta continuava pels termes d’Alòs, per llevant; d’Os i Farfanya per occident; Sant Llorenç de Montgai i Gerb pel sud. I durant aquests anys, Arnau Mir de Tost combaté al costat dels comtes d’Urgell i de Barcelona, i a més acompanyà Ramón Berenguer IV a les conquestes de Camarasa i Cubells.

Un cop esvaït el perill musulmà, Arnau Mir, nomenat senyor d’Àger pel comte d’Urgell, es va lliurar a una febril tasca de repoblació i ordenació del territori conquerit. Va fortificar la vall i va atreure, mitjançant avantatjoses cartes de població, nous contingents de gent a la frontera. Fou el responsable de la repoblació i l’estructuració del Pre-pirineu lleidatà.

El Montsec esdevingué l’eix vertebrador de les noves terres incorporades per Arnau Mir de Tost a la Catalunya comtal. Els dominis d’Arnau Mir, bastits manu militari, s’estenien des dels castells de Vallferosa i Biosca al Solsonès, passant per l’alta Noguera, en llocs com Montmagastre i Artesade Segre, resseguint a banda i banda del Montsec cap a Àger, fins a internar-se en l’occidental Montsec d’Estall, arribant als castells de Purroi i Llaguarres. Més de trenta castells i nombroses possessions agràries conferiren a Arnau Mir de Tost la condició de vescomte, senyor d’un poderós Estat dins el comtat d’Urgell.

No en va, Arnau Mir de Tost, senyor de la guerra, senyor d’Àger i baró més important del comtat d’Urgell, es convertí en la principal espasa de la Catalunya comtal. A causa de la seva provada capacitat militar, i d’una fama que ja s’estenia fins a la Santa Seu, es va erigir en el general dels exèrcits confederats d’Urgell i Barcelona. De fet, la seva meta final era el domini de tota la vall del Segre, aspieració secular i natural del seus senyors, els comtes d’Urgell.

I fou llavors, en el cimal de la seva fama, que veié la possibilitat de fer realitat un ambiciós projecte: conduir una expedició conjunta de les hosts cristianes per conquerir la poderosa ciutat andalusina de Barbastre. Després d’aconseguir el ple suport papal, l’any 1064 liderà els exèrcits d’Urgell en el que fou la primera croada de la història, molt abans que la primera croada a Jerusalem del 1099. Malgrat que Barbastre fou capturat, la reacció andalusina el recuperà cap el 1066, i li costà la vida a Ermengol III, comte d’Urgell.

Arnau Mir de Tost vetllà pel comtat d’Urgell fins a la majoria d’edat del comt Ermengol IV. L’any 1072, després del seu possible pelegrinatge a Santiago de Compostela, redactà el seu important testament. Just abans d’emprendre el darrer viatge, el poderós cavaller urgellenc lamentà profundament que la vida no li hagués donat més dies per poder conquerir les somiades ciutats de Balaguer i Lleida, encara a les mans dels sarraïns. Temut pels seus enemics, respectat pels seus amics, Arnau Mir de Tost basteix els fonaments catalans de les Terres de Lleida.

En el testament, Arnau Mir de Tost anomena vescomtes la seva filla Letgarda i Ponç Guerau. Aquest matrimoni suposà la creació del vescomtat d’Àger i acreixerà el prestigi de la nissaga, fent que el nom del ambiciós Ponç Guerau figuri en el primer lloc entre els magnats convocats per promulgar els Usatges de Barcelona Usatges de Barcelona l’any 1071, precissament l’any de la mort d’Arnau Mir de Tost, el seu sogre.

La fama i renom que assolí Arnau Mir de Tost perdurà durant molt de temps en el país, i la pressència de la abadia de Sant Pere d'Àger, exempta i rica, permetrà la pervivència secular d’una devoció enorme cap el seu fundador.

 

Font: Arnau Mir de Tost. Josep Lladonosa. Rafael Dalmau, Editor. 1974.

 

Informació turística:

 

 

 

 

Font:

 

http://www.ccnoguera.cat/nogueraturisme/index.php?option=com_content&view=article&id=238:ruta-arnau-mir-de-tost&catid=43:ruta-del-montsec&Itemid=54

 

Àudio dels programa En Guàrdia dedicat a Arnau Mir de Tost

 

http://www.catradio.cat/audio/160879/187---Arnau-Mir-de-Tost

 

Castell de Llordà:

 

 

 

 

 

 

 

 

Castell de Mur:

 

 

La Vall d'Àger:

 

 

Respostes

Configuració

Publicitat

Fòrums

  • 9.296.776 missatges
  • 221.111 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat