Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

L 'espanyol no és cap llengua universal

__23522__ 9.975 9

Una de les coses que els manipuladors espanyols han induït hàbilment en les ments de molts desorientats catalans és la creença de que l' espanyol és una llengua UNIVERSAL , i que per tant ha de ser difosa a nivell mundial, com uns instrument UTIL de comunicació de primera magnitud.

 

I aquesta visió molts catalans l' han acceptada sense discusió.  Així no es estrany que ben pocs es qüestionen aquests milers de milions d' euros que anualment el govern espanyol destina a impulsar el coneixement i aprenentatge d' aquesta llengua en  diferents països del mon.

 

Voldria fer una petita reflexió al respecte. 

 

Una llengua és universal quan passa a ser acceptada com a tal pel conjunt d' un univers. En el nostre cas aquest univers seria el conjunt del planeta Terra.

 

De llengües universal d' haver-n' hi una en l' actualitat només és l' anglès, que s' ha convertit en la llengua internacional per excel.lència.  Llengua estudiada per la totalitat del mon actual a les escoles.

L' espanyol només és una llengua REGIONAL, útil i necessària dins de l' àmbit regional concret on es parla. O sigui : llatinoamerica i espanya.

 

Fora d' aquest àmbit deixa de ser una NECESSITAT per a convertir-se només en una CURIOSITAT.

 

És important entendre això per a no deixar-se entabanar per aquesta gentola , victimes tots ells d' uns grans deliris de grandesa producte d'un gran rentat de cervell que reben per totes bandes des de la infantesa.

 

No vull dir que no sigui important. Però la seva importància és equivalent a la d' altres llengües regionals, com ho poden ser : el rus, l' arab, el portugués , el malai-indonesi, o l' alemany o el mandarí, dins dels seus àmbits de referència.

 

I obviament menys important que el francés, llengua , que encara que tingui menys parlants nadius, era fins fa poc la llengua de la diplomàcia i de la cultura a nivell internacional. I a mes de ser oficial o co-oficial en diferents paissos del mon, segueix sent una llengua de PRESTIGI.  Tot i que perdent pes  irreversiblement en front de l' anglès. Aquesta batalla ja fa temps que l' han donada per perduda les autoritats franceses acceptant la primacia de la llengua anglesa.

 

A Espanya encara s'  obstinen de forma obsessiva en aquests absurda competició. Només per la il.lusió de que l' espanyol té mes parlants nadius que l' anglès. tendència que s' incrementarà probablement en els propers anys.

 

També és cert que durant uns anys aprendre espanyol es va convertir en una MODA relativa per a certs   snobistes influïts per l' emmirallament del miratge econòmic espanyol, o d' aquesta imatge de potència i referència cultural que la publicitat institucional i  mediàtica espanyola feien arreu del mon amb els nostres diners per projectar una realitat enganyosa. (La seva veritable especialitat és aquesta: projectar realitats enganyoses)

Però això sortosament ja s' ha acabat.

Pero ells encara segueixen assignant partides astronòmiques a seguir alimentant aquesta ficció,  amb centenars d' Institus cervantes que han obert compulsivament per tot arreu. Instituts que ens costen una pasta gansa a tots els catalans, puix  no son gens rentables a l' estar practicament buits.

I és que  l' espanyol ja ha deixat de ser una MODA. 

 

A Catalunya hem de tenir dues llengues: la NOSTRA PRÒPIA o sigui el CATALÀ, i la llengua internacional que és l'ANGLÈS.

 

L 'espanyol ha de ser reposicionat progressivament al lloc que li pertoca per la realitat dels fets.

En cap cas hem de permetre que se' ns pugin a sobre amb l 'excusa que la seva llengua és universal i la nostra no.

Però això si, cal fer ho amb molt de respecte,  sense odis, ni avassallaments. Pensem que es tracta de gent molt sensibilitzada, molt influïda per uns DELIRIS DE GRANDESA que han rebut des de la infantesa. I això no es desmunta en quatre dies, sino amb molta paciència i pedagogia.

 

 

 

 

 

 

Respostes

Configuració
 • Bushido Usuari sumador 12.593 12 164 👍 497

  A Catalunya hem de tenir UNA llengua, el català, la nostra. Res de dues.

  • __23522__ 9.975 9

   Jo estic absolutament i mortalment en contra dels que us entesteu a recloure'us en una llengua sense cap mena de projecció internacional com ho és el català.

    

   Catalunya si vol ser independent, s' ha de projectar de manera intel.ligent al mon.

    

    

   Per això ens cal avançar cap un bilingüisme intel.ligent, com a la resta del mon civilitzat. Com passa a Alemanya, a Suècia, al japó , a Corea del Sud, a Russia, etc, etc, etc 

    

   Ni mes ni menys. La llengua pròpia i la llengua internacional. Amb la mateixa destresa i capacitat.

    

   En realitat sempre he cregut que els que us obstineu en un monolingüisme obtús ho feu perquè teniu un inconfesable amor cap a la llengua dels nostres veïns

    

    

    

   • Bushido Usuari sumador 12.593 12 164 👍 497

    Jo estic en contra d'aquest esperit d'inferioritat on s'ha d'estar cercant una altre llengua per a ser més internacionals (ja sigui a prioncipis de segle XX amb el castellà o ara amb l'anglès).

     

    No existeix el "bilingüisme intel·ligent", existeixen països que una bona part de la seva població sap idiomes, però la societat té una única llengua. I per cert, dels altres països no puc parlar, però a Japó, el nivell d'anglès és baix i, si vas allà, com no sàpigues japonés et menjaràs molt els mocs.

    • __23522__ 9.975 9

     A la majoria de païssos del mon civilitzat, qui no té un nivell d'anglés tirant a perfecte no pot aspirar mes que a feines de segona categoria.

     I és un tendència creixent.  Fins i tot al Japó.

     • Bushido Usuari sumador 12.593 12 164 👍 497

      Doncs al Japó ja et dic que no, i menys a nivell social.

      • __23522__ 9.975 9

       Ningú diu que l' anglés hagi de competir amb el català com a llengua d' us social.

       Però si que hem d' aconseguir que l' anglés substitueixi al cent per cent al castellà en aquelles coses a les que el català no hi arrivi.

        

       • Bushido Usuari sumador 12.593 12 164 👍 497

        Una societat bilingüe com tu dius, tenir dues llengues com tu dius, és que l'anglés competeixi amb el català. Una altre cosa és foemtar un bon nivell d'anglès, o millor dit una bona base, que no em sembla malament.

        Però el català ha de ser la única llengua, i el castellà no ha de ser substituit per l'anglès, sinó pel català.

        • __23522__ 9.975 9

         A veure si enteneu d' una vegada el que vull dir per bilingüe. 

         No m'estic referint a fer de l 'anglés llengua co-oficial de catalunya en substitució del castellà

          

         M' estic referint a que l' anglès ha de substituir al castellà com a instrument util de comunicació en aquelles coses en les que el català no hi pot arrivar. No per parlar entre nosaltres , obviament. Sino per tenir accés a la cultura internacional i poder-nos connectar- comunicar amb la gent intel.ligent de tot el mon, projectar-nos de manera efectiva, promoure intercanvis, i desenvolupar la nostra economia.

         No dic que no hi hagi gent intel.ligent entre els castellanoparlants. Algú altre hi deu haver. Però s' ho tenen molt amagat. especialment pel que fa al respecte dels altres

          

          

         • Bushido Usuari sumador 12.593 12 164 👍 497

          Gent intel·ligent n'hi ha en totes les llengües, i el fet de comunicar-se amb gent d'altres llocs, és cosa de cadascú, no de la societat. Entenc que hi hagi una base d'anglès, però qui el vulgui pefeccionar que ho faci pel seu compte.

          • __23522__ 9.975 9

           Jo discrepo d' això. Penso que el coneixement de l' anglès a un nivell , sino perfecte, si que acceptable , ha de ser una decisió d' estat en la futura republica de Catalunya.

           Però com dic, és la meva opinió. Respecto que hi hagi gent que ho vegi d' una manera diferent.

          • Bushido Usuari sumador 12.593 12 164 👍 497

           Jo la por que tinc amb l'anglès és que sigui "el nou castellà" i veien coses que passen pel Racó encara m'ho confirma més.

          • __23522__ 9.975 9

           L 'anglés ha de ser el nostre millor aliat en la substitució del castellà pel català  i no pas un altre contrincant.

           La millor manera de fer-lo aliat es integrant-lo en certes parceles de l' educació, l' empresa, la investigació , l' oci, etc. 

            

           M' agradaria que ho meditéssis. I no et deixéssis portar per un aïllacionaisme mal entés. la nostra nació i la nostra cultura s' engrandiràn en la mesura que les nostres ments s' obrin al mon amb naturalitat.

          • Bushido Usuari sumador 12.593 12 164 👍 497

           L'anglès pot ser una fegitó, una coneixement més, però mai ha d'ocupar parcel·les que li corresponen al català. Perquè sinó podem canviar castellà per anglès.

          • __23522__ 9.975 9

           Això ja dempendrà de l' ambit on cadascú es mogui o amb qui es relacioni. Tampoc es pot fer una determinació exacta de com han d' anar les coses.  I obviament no pot ser d' un dia per l' altre. El coneixement d'anglès , per obra i gràcia de l' espanyolam i el pujolisme còmplice, és absolutament deficient entre la població catalana actual. Sembla fet a propòsit, per agafar-nos a l' espanyol com un clau ardent quan volem comunicar-nos amb els forasters, el parlin o no.

           Son processos mentals induïts després de generacions d' acomplexament. 

           Només unes politiques habils i intel.ligents podràn eliminar aquestes actituts.

            

 • vicentmontesinos 2.440 9 741 👍 7

  Evidentment, no crec que a Saturn o a la galàxia d'Andròmeda parlen espanyol.

 • fila-hiprim 1.371 10 👍 11

  Home... ara com ara NO

   

  però abans fa molt i molt temps... molt i molt temps...

   

  quan..  encara ni hi havien aparescut els dinosàures i només hi era l'espanyol l'unica llengua i els seus governants (plens de necetat i oci i no saber que fer) hi van construir una immensa torre una torre tan alta i tant alta que aniria a petar al cel (perque aleshores encara no existien els aeroports) tot per enorgullir-se i vanalitzar fins i tot van atrevir-se a llençar-hi una flexa ... però déu nostresenyor al veure com havien esclavitzat l'humanitat i que feien tantes barbaritats amb els seus congeneres i tots els seus pecats en nom de la universalitat es enojà molt i molt.. tant ... que per càstic els va fer que mai més parlessin una sola llengua pel mal que n'havien fet!... sinó moltissimes i riques en variació i floritura

   

  i des d'aleshores déu es feu multiculti

   

   

   

 • Enric-Cat 9.329 8 232 👍 559

  L'espanyol mai serà llengua oficial de cap país del primer món, seria rebaixar el seu nivell internacional, si més no, per no donar pena. Catalunya, pren nota.

  • __23522__ 9.975 9

   S' han d' anar derribant tots els mites i falàcies que aquesta gent ens va inculcant a tothora, com ara que l' espanyol és una llengua util i el català és una llengua inutil. O que el castellà és una llengua universal i el català no.

   • Enric-Cat 9.329 8 232 👍 559

    És útil per viatjar pel Centre i part de Sud-Amèrica i per les nacions de l'estat espanyol i prou.

     

    No hi ha cap organisme internacional important que utilitzi l'espanyol com a llengua de comunicació general, tret la ONU, on els no-castellanoparlants utilitzen traducció automàtica, on hi predominen l'anglès, francès, alemany, italià...

     

    Parlar l'idioma de les guerrilles colombianes, els narcotraficants mexicans, els delinqüents del Bronx, o dels killos espanyols... rebaixa molt la dignitat d'una persona, sabent d'altres. 

     

    Com a segon idioma de Catalunya proposaria el foment de l'anglès, coma eina bàsica de comunicació pels nous residents i per la futura generació de catalans, feríem un favor als espanyols que es quedarien a viure per prosperar econòmicament, també.

    • __23522__ 9.975 9

     Totalment d' acord. Jo penso que ś la millor manera de progressar.

      

     Això si, hem de ser capaços de saber-los-ho explicar de manera apropiada, amb molta ma esquerra, car estan molt hipersensibilitzats després de campanyes continuades de rentat de cervell al respecte, que no pensin que ho fem per molestar i per vanjança. Hi ha un fonament obvi. I l' espanyol , el francés, l' alemany o el mandarí poden ser perfectament estudiats en el sistema escolar com una tercera o quarta llengua. El coneixement no ocupa lloc.

      

 • Ruffles1714 27.574 11 35 👍 17

  Un altre fil d'aquests no, si us plau!

 • __23522__ 9.975 9

  Pels que hi estigueu interessats estic tractant de mantenir un debat paral.lel amb espanyols sobre aquest mateix tema

   

  http://www.vozbcn.com/2012/05/24/115285/eeuu-alerta-incumplimiento-bilinguismo/#

   

   

 • Tywyll Usuari sumador 41.610 11 13 👍 5.102

  Ben cert. És trist que hi hagi independentistes (al Racó n'hi ha uns quants) entestats a dir que l'espanyol és una llengua mooooolt important que tots hauríem de conèixer. Ridículs.

  • __23522__ 9.975 9

   Cal fer pedagogia, però sense odis. Explicant-ho i raonant-ho.

   No hem de permetre que hi hagi una guerra de llengües entre uns i altres. Cal anar units cercant les màximes oportunitats de futur per a tothom.

   Sense que ningú no se senti ferit ni discrimat per raons de sentiments identitaris.

 • Compte Català Climent Usuari sumador 24.304 8 46

  païssos -> països

   

  Totalment d'acord amb el que has dit i si de pas podem aprendre també xinès i alemany molt millor encara.

   


Publicitat

Fòrums

 • 9.161.756 missatges
 • 216.321 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat