Publicitat

Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

La nació valenciana: element essencial del valencianisme històric

Skaw30.735 13 29👍 4

La nació valenciana: element essencial del valencianisme històric és el nou article on el nostre company Trellat vol obrir una reflexió al voltant del marc nacional valencià. Amb eixe objectiu, tira d'hemeroteca per tal d'oferir-nos diversos documents històrics on podem vore que la consideració de València com a la nació dels valencians compta de diversos i variats precedents.

 

La nació valenciana: element essencial del valencianisme històric


Quan observem els moviments nacionalistes d'altres pobles crida l’atenció la claredat d'alguns conceptes.

¿Quina és la nació dels nacionalistes bretons o gal.lesos? Bretanya i Gal.les, respectivament.

¿I la dels flamencs? Flandes.

I així trobem un llarg etcètera amb Escòcia, Quebec, Euskadi o Catalunya.

Els nacionalistes de nacions sense estat no perden ni un segon discutint que el seu poble és una nació. No cal discutir perquè per això son nacionalistes. ¿Algú s'imagina nacionalistes bascos discutint si Euskadi és una nació?.

Però si arribem als nacionalistes valencians ens trobem amb la sorpresa que una part no té clara la nació valenciana. És a dir, teòrics valencians nacionalistes, valencianistes, que no creuen en la nació valenciana. ¡Quina contradicció més gran!. Esta és una de les grans debilitats del nostre nacionalisme (encara que no la única): un nacionalisme que no defensa la nació pròpia.

Però la nació valenciana és un concepte consubstancial al nacionalisme valencià històric, al valencianisme. Valencianisme i nació valenciana van de la mà des de sempre.

La millor definició de nació la va donar l'historiador britànic Hugh Seton-Watson: “Una nació és una comunitat de persones que es consideren com a tal”.


Alguns pensen que diari El Pueblo l'u de setembre de 1.933 titulat “Valencia, nación: el derecho a la vida de las pequeñas nacionalidades” en el qual reclama el dret de València a ser una nació-Estat i que és “una xicoteta nacionalitat”.

 

  i parla de “la Pàtria valenciana”, “Visca València lliure” (València en sentit de País Valencià, els alacantins no tenien problema) i de l'autèntica veu de la Nació Valenciana. Enric Valor parlant de 1.934. Heus ací alguns extractes:Nació Valenciana 

 

El valencianisme d'esquerres també tenia clar que València era una nació.

 


Esquerra Valenciana
 

 

 

Per exemple, Vicent Marco Miranda, líder i futur diputat a les Corts espanyoles pel partit nacionalista “Esquerra Valenciana”, tenia ben clares les seues coordenades nacionals. Vegem les seues declaracions en el periòdic d'esquerra i valencianista “El País Valencià”, nº 4 de 8 de juny de 1.935.

 

 

Vicent Marco


 

 

 

De manera més oficial, el partit també tenia clar l'horitzó de la nació valenciana, la senyera nacional, així com l'entorn lingüístic i cultural dels països de parla valenciana-catalana, com es pot comprovar en la Memòria del II Congrés Nacional d'Esquerra Valenciana celebrat a la ciutat de València el 20 de febrer de 1.937.


Nació Valenciana

Nicolau Primitiu Gomez Serrano, president en dos ocasions de Lo Rat Penat i firmant de les Normes de Castelló, també va fer un ús constant de l'expressió en la majoria dels seus articles i llibres. Per exemple en l'excel·lent “El bilingüisme valencià”, publicat en el 1.936.
Nicolau Primitu 

 

 

 

Com es pot comprovar, per tant, el valencianisme de preguerra era un valencianisme:

- De nació valenciana. Volia la construcció d'un espai nacional valencià.

- Utilitzaven la denominació País Valencià, però també altres com València o Regne de València. Coexistien dos o tres formes sinònimes.

- Era quadribarrat, preferentment amb corona, però no exclusivament.

- Consideraven Catalunya com a germana o com a germana gran. Una relació de tu a tu front a l'enemic comú: l'Estat castellano-espanyol, colonialista i assimilista.

- Utilitzaven la denominació de llengua valenciana tenint molt clar que anava de Salses a Guardamar. Llengua valenciana o catalana, dos noms per a una mateixa llengua.

- Capaç de grans consensos, com les Normes de Castelló de 1.932, que van ser firmades per absolutament tots els sectors valencianistes (inclosos Lo Rat Penat i el Centre de Cultura Valenciana). Tot un èxit del valencianisme. Per això els enemics del valencianisme volen destrossar-les.

- Mai van considerar l'himne regional de l'Exposició de 1.909 com un himne valencianista. Era un himne provincià, instaurat per la dictadura de Primo de Rivera per a encobrir el “valencianismo bien entendido”, vaselina per a assimilar millor el poble valencià.Estat Valencià


 

 

Amb posterioritat a la Guerra Civil també es poden detectar referències a la nació valenciana, però amb caràcter més esporàdic.

Per exemple en el llibre “Breu Compendi de la Història de València” , publicat en el 1.953 pel rector Frederic Moscardó. Es tracta d'una visió històrica del País Valencià des d'un punt de vista valencianista conservador. És la primera publicació posterior a la Guerra Civil en la qual es torna a utilitzar l'expressió País Valencià, junt a d'altres com Regne de València o València. I també l'expressió nació aplicada a València:


Breu Compedi


 

 

Així mateix, en l'interessant llibre “Un conflicto nacional. Moriscos y cristianos viejos en Valencia”, de l'historiador argentí Tulio Halperin Donghi, també se’n fa referència. Es tracta d'una tesi doctoral, escrita als anys 50, que no va ser publicada en llibre fins el 1.980 i que fon reeditada en el 2.008 per la Universitat de València. En l'obra Halperin també fa referència a la denominació Nació Valenciana.

País Valencià Ibèria


Estes són algunes de les moltíssimes mostres d'un autèntic nacionalisme valencià que s'intenta amagar, ocultar i manipular. Un valencianisme que compartix moltes coses amb Catalunya, inclosa la llengua. Però que configura una nació distinta.

No tingam mai por ni vergonya per a defensar la nostra nació: la Nació Valenciana.

Per al valencianisme el concepte de nació valenciana és un got d'aigua clara i transparent. El que ha de fer és beure-se'l.

Valencians de tots els colors, unim-nos: ¡ESPANYA NO ÉS LA NACIÓ DELS VALENCIANS!

 

País Valencià Ibèria

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3285&Itemid=1

 

Ja teniu material per ballar-vos/nos

Respostes

Configuració
 • Saimdusan4.613 5 461👍 2.737

  ¿I la dels flamencs? Flandes. 

   

  Aquesta equiparació entre el nacionalisme flamenc i el nacionalisme valencià "no catalanista" no té ni cap ni peus. Jo crec que el nacionalisme flamenc és més aviat comparable amb el catalanisme valencià, perquè es va agafar el nom d'un país neerlandòfon (Flandes) i es va estendre als dos altres països baixos dins del Regne belga (Brabant del Sud i Limburg) per reivindicar la cultura i llengua neerlandeses. Els brabantians i limburguesos mai no dubten si són flamencs, perquè han hagut d'unir-se amb els flamencs per a defensar la seva cultura davant els francòfons i l'Estat belga.

   

  Això ha produït la casualitat històrica que la província del Flandes Oriental es troba al oest i no pas a l'est de Flandes, perquè el Flandes històric (que inclou una part de la província de Zeeland als Països Baixos) només és la part occidental del Flandes reivindicat nacional (=totes les zones neerlandòfones de Bèlgica). Això seria com si li diguéssim Catalunya a tots els Països Catalans, oi que no?

   

  West-Vlaanderen = Flandes Occidental
  Eest-Vlaanderen = Flandes Oriental 

   

  La relació entre flamencs i holandesos només seria equiparable amb la relació entre els valencians i els catalans principatins si Catalunya mai no hagués estat annexionat per Espanya. A més a més, sí que hi ha nacionalistes flamencs que defensen o be l'annexió a un Estat neerlandès centralitzat (Nederland) o bé la creació d'uns Països Baixos federals (Nederland) amb Brabant, l'Holanda històrica, Limburg, Frísia, el Flandes històric, etc. com a estats dins de la federació.

   

   

 • l home del sac1.135 8👍 118

  I per què és una nació? Que en temps de la república hi haguera un moviment minoritari que fora nacionalista valencià significa que hi haja una nació valenciana?

   

  Des de quan una nació està dividida per la meitat i a una part parlen una llengua i a l'altra parlen una altra? Bèlgica és una nació? O  en tot cas hi ha dos nacions? Canadà és una nació o són dos nacions amb un mateix estat? Espanya és una nació o és un estat amb diferents nacions?  França és una nació o és un estat amb diferents nacions? Hi ha qui parla de suïssa, però si fora així per què diem la suïssa francesa, la suïssa alemanya i la suïssa italiana? Itàlia és una única nació o són diverses nacions?

   

  La llengua és un element cohesionador per als que parlen la mateixa llengua i és un element que posa barreres per als que no la parlen. Pots comunicar-te amb els qui parlen la teua llengua, però no pots comunicar-te amb els que no parlen la teua llengua i per tant ja només començar ahi hi ha una barrera, qui no la veu és per què no vol. Hi ha una barrera clara en el sentit de que estan els que parlen el que jo parle i els que no. Al PV està el nom de Xurros, que s'ha quedat com el nom per a dir "els altres, els qui no parlen valencià", de fet és freqüent sentir dir la separació entre xurros i valencians. Però no eren també valencians els xurros?

   

  La llengua és un element diferencial i separa unes nacions d'altres. Una altra cosa és que internament d'una llengua podem separar-la i fer tots els estats que ens done la gana. I també poden haver estats hi hagen diferents nacionalitats però en el moment en que una d'aquestes vulga imposar-se a l'altra, aquesta unió és dificil que es puga acceptar (encara que com ja sabem hi ha molt d'autoodi).

   

  Quin sentit te posar fronteres entre valencianoparlants, quina diferència cultural hi ha entre Alcanar i Vinaròs? Per quin motiu hem de posar aquesta frontera i acceptar una unitat amb les terres xurres? Per motius històrics? Això no és un motiu de pes, podria considerar la provincia de València com a una nació ( de fet te una història), segur que els seus ciutadans tenen més conciència de ser valencians de la provincia que la consciència que hi ha de ser valencians del Pais Valencià a la resta del territori.

   

  La història, és a dir, el que hagen fet els avantpassats, no te pràcticament cap valor per a constituir nacions, en canvi la llengua és un vincle que vulguem o no delimita clarament la diferència entre nacions. Això sí no és motiu suficient com per a crear una nació.

  • Trisquel11.854 6 170👍 1.330

    

   l home del sac escrigué:

   Quin sentit te posar fronteres entre valencianoparlants, quina diferència cultural hi ha entre Alcanar i Vinaròs? 

   Tampoc és que hi hasca grandíssimes diferències culturals marcades per unes abruptíssimes fronteres, amb altres nacions, seguint per ahí podriem criticar posar frontera amb Aragó o Occitània també, i a través d'Occitània segur que també podem connectar tota Itàlia o França.

    

   I dir que la història no és important té tela, la història està en el present també, a voltes més real i a voltes més mitificada, però està. 

    

   • l home del sac1.135 8👍 118

    Si és exactament igual el PV que occitania i que França i que Italia respecte a Catalunya...

     

    La història és important per al que serveix i no per a crear nacions, les nacions les creen les persones i les creen per un sentiment i no per una història. Potser que la història haja influenciat en el sentiment de les persones - això no ho negue-   però no serveix per a decidir nacions, les nacions les crea la gent, la voluntat de la gent i sense aquesta voluntat no hi haurà nacions, hagen tingut 1000 milions d'anys o 20 segons. Una prova d'això la pots tindre a Aragó i a Catalunya, pràcticament la mateixa història i voluntats  totalment diferents. El que té tela és que hi haja gent que pose la història com a requisit per a crear estats amb més pur estil del PP  que diu que espanya és indivisible perque te moltíssims anys d'història, a mi la història en aquest sentit - en el de crear nacions - m'importa ben poc, el que m'interessa és la voluntat de la gent i les persones, després si que m'importa la història en el sentit de contraargumentar aquestes paraules amb dades i amb fets, la història com a estudi, la que li diu als del PP que no te 3000 anys, però això per a crear un estat te poc a veure.

    • Trisquel11.854 6 170👍 1.330

     +1000

     Tant l'estat com la nació. La història és un bon indici que ens explica els nostres orígens i ens explica el desenvolupament d'un sentiment identitari, cap a on vol anar la gent, però no és el motiu fonamental per a crear nacions i estats. Açò també és aplicable a la llengua.


Publicitat

Fòrums

 • 9.205.711 missatges
 • 217.893 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat