Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Terç de Requetès de la Mare de Déu de Montserrat, ¿ patriotes o traïdors ?

Què en penseu ?
Traïdors
90 (76.27%)

Patriotes
14 (11.86%)

NS/NR
14 (11.86%)

Vots emesos: 118
polmas14.740 7 134👍 2.990

Article a la viquipèdia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Ter%C3%A7_de_Requet%C3%A8s_de_la_Mare_de_D%C3%A9u_de_Montserrat

 

 

Aquest és un tema molt oblidat, i sovint amagat.

 

Jo em pregunto, aquests soldats se'ls ha de considerar uns patriotes o uns traïdors, perquè ells bé creien que lluitaven per Catalunya, igual que el Regiment Pirinenc, tot i que per vergonya nostra en bàndols oposats.

 

Això ens recorda com els conflictes espanyols ens entrampen i acaben enfrontant catalans contra catalans, i com d'important és mantenir-nos-en al marge.

 

Mai hem de subordinar Catalunya als interessos polítics particulars, tinguem-ho ben present.

Respostes

Configuració
 • Xavi_CAT2.430 14 746

  No se ni com et pots plantejar aquesta pregunta. Pot ser patriota algú que lluita contra les llibertats de Catalunya i que es autor d'un llibre anomenat Los Requetés Catalanes del Tercio de Nuestra Señora de Montserrat en la Cruzada Española?

  • polmas14.740 7 134👍 2.990

   Eren gent amb ceences conservadores, però això no significa que odiessin el seu país, sinó que l'estimaven en la seva visió. 

  • Tir-fix11.669 16 172👍 4

   diria que és molt més complex, era sobretot una cosa lligada a la religió que a una nació

  • JordiS10.400 14 205

   No et costaria gens ni mica trobar exemples encara pitjors de subordinacio a Espanya, en aquest cas via Moscou, en el PSUC de la Guerra Civil, que era una vil filial provincial del PCE, o en els anarquistes, que estaven totalment penjats dels espanyols. Pero es clar, com eren d'esquerres no seria politicament correcte parlar-ne: deixar de ser catala pel be del socialisme val, per altres temes no s'hi val..

    

   • antropòfag10.145 10 211👍 2.826

    De vegades l'escombrar cap a casa condueix al síndrome de Diògenes polític.

   • el gaiato del Tio CanyaUsuari sumador9.953 11 215

    En resum: els d'esquerres més i pitjor.

    • JordiS10.400 14 205

     Doncs si, els d'esquerres mes subordinacio a Espanya, i a mes a mes amb tota logica perque l'internacionalisme proletari era (i es) la seva doctrina oficial, pel que per a ells unir-se als proletaris espanyols es mes natural que no pas fer-ho als seus burgesos connacionals. Lenin va escriure molt sobre aixo i ho va deixar ben clar.

      

     De l'altra banda els carlins, que es el que eren els del Tercio de Montserrat, la fidelitat no es a la nacio ni al poble (invents del segle XIX frances) sino a les lleis dites "antigues" i a la dinastia. I van lluitar pels que defensaven el mateix.

      

     Com algu en aquest fil ha escrit, eren altres temps i no es poden veure amb ulls d'avui. 

 • Svarog2.341 14 762👍 504

  No crec que s'hagin de jutjar amb els ulls d'avui. Van triar les files carlistes (que volia dir el mateix que Franco) perquè eren tradicionalistes i aquesta era la seva visió, simplement, no tenien lloc a la Catalunya de llavors. Ni patriotes ni traidors. He votat NS/NR.

  • soldat Svejk17.574 7 96👍 4.469

   Traïdors a si mateixos, malauradament. Van heretar dels seus pares una catalunya catalanoparlant i en van deixar als seus fills una de bilingüe en procés monolíngüe. És lloable el cas que has aportat del senyor matamala però no és significatiu: no he llegit enlloc que un cop veterans i en democràcia aquests còmplices o directament "part del tot" en un dels lingüicídis més reeixits (en viu i en directe per dècades:un dels intents més seriosos d'esborrar la llengua catalana del mapa dels països catalans) demanin cap tipus de perdó. De fet es podria estudiar quants d'ells van renunciar a la pensió amb que l'exèrcit els gratificava. Mentre catalanistes sense delictes de sang o violents eren torturats i afusellats o torturades, violades i afusellades pels marges de tot el país pel sol fet d'haver militat en organitzacions catalanistes aquests bons catòlics cobraven la mesada d'aquelles mans sangoses.

   El concepte de traïdor el trobo perillosament fanàtic i crec molt més en discutir i convèncer que estigmatitzar però la natura és cruel i, de traïdors, n'hi ha. Sobretot ho som nosaltres quan ens traïm a nosaltres mateixos i aquests homes de déu ho van fer per la porta gran.

   Accepto relativismes però en això sóc més papista que el papa i el "relativisme moral" em fa urticària. Disculpa si he pontificat.

    Bona nit, company.

 • Dídac_Indepe349 7

  Patriotes? I jo verge Maria, no et fot! 

   

  Per cert, on és l'opció Crom?

   

   

 • __22835__1.772 10

  No sé quina seria la visió exacta, que els va impulsar a lluitar en el bàndol franquista. Només sé, que després de veure que va suposar per Catalunya el franquisme, mereixen tot el meu despreci.

  • Svarog2.341 14 762👍 504

   No tots, mira la biografia que enllaço més avall.

   • __22835__1.772 10

    Si bé, un tema molt punyent. Entenc que per un catòlic catalanista de l'època, era estar entre l'espasa i la paret. Doncs o bé et mataven a la rereguardia per catòlic, o bé, per Espanya per ser roig o catalanista, i sinó un s'ha de fixar en el cas de Carrasco i Formiguera.

    Ara, per molt catòlic que siguis, això d'allistar-te al bàndol d'un nacionalisme espanyol tan ranci...

    • Jordi_S35.648 11 379

     Aquest fou, des del meu punt de vista, un dels problemes de la manca d'un "catalanisme" ampli, o la manca d'un clar sentit d'Estat català a diferents nivells, a la Generalitat d'aquella època trobo que li va faltar aquella determinació, aquella força per aglutinar les diferents postures de l'espectre polític català d'aquells temps. 

      

     No sé si m'explico...

  • ALXUsuari sumador31.684 13 25👍 1.979

   També cal dir que el franquisme va sorprendre a alguns franquistes...

 • Svarog2.341 14 762👍 504

  Mira si es complexe el tema que mirant algunes biografíes de l'enllaç que has posat veig que un dels qui hi va lluitar més tard va ser un dels creadors i president de la Llibreria Les Voltes de Girona (la del DNI català i que nomès ven llibres en català, tot un mite a la ciutat i no nomès allà) i col.laborador de moltes revistes i campanyes a favor del català. Quan la ciutat de Girona el va guardonar, els Ciudadanos van protestar:

   

  http://ca.wikipedia.org/wiki/Feliu_Matamala_i_Teixidor

   

  Com dius, has tocat un tema molt i molt punyent...

  • pituCAT8.270 12 259👍 721

   Algun es va poder passar al catalanisme, però a l'època de la Guerra Civil, el catalanisme polític ja feia temps que estava consolidat, i els catalanistes de dretes no van lluitar al Terç de la mare de Déu de Montserrat al costat dels militars facciosos i rabiosament anticatalans. 

    

   Aquest home veig que militava a la Federació de Joves Cristians, allà hi havia una mica de tot. Que es passés al catalanisme més endavant és un fet evident, però al 1936 jo crec que d'amor per Catalunya més aviat poquet. 

  • soldat Svejk17.574 7 96👍 4.469

   Hi ha bastants casos de gent que ha canviat al llarg de la vida però es parla més aviat del que feren en aquell moment: sumar-se als qui s'havien alçat en armes contra les insuficients institucions d'autogovern català. Explícitament i amb amenaces terroristes que, dissortadament, s'acompliren. Amenaces contra la vida de molts i contra la llengua de tots; fins i tot la dels monserratins. 

    El senyor Matamala va lluitar armes en mà contra la llengua catalana i després, redimint-se, va obrir una llibreria catalanista. Ho trobo molt bé i jo mateix he fet mil errors i he tractat de desfer-los en aquesta vida però no hi ha relativismes: aquest senyor va lluitar armes en mà contra la seva llengua.

    

 • Gesta_Comitum26.480 14 42👍 1.245

  Patriotes? Eren rates nauseabundes

 • Ohtar17.723 8 95👍 8.675

  Aquest fil és un insult a la memòria de tots els combatentst del regiment Pirinenc.

   

  Un dels objectius de la guerra civil era acabar amb l'autogovern de Catalunya així que no t'enganyis, no era simplement un conflicte entre espanyols. Està ben clar a quin bàndol havíem d'estar els catalans

  • Sonic33.800 12 21👍 1.102

   Això que dius és una mica absurd, o ara em diràs que els carlistes catalans no volien recuperar els furs? Per no dir la immensa quantitat de detractors de l'autogovern català a les files republicanes.

   • Ohtar17.723 8 95👍 8.675

    Els carlistes catalans estaven combatent per la seva ideologia ultraconservadora. Preferien una Catalunya cristiana i sense autogovern a una Catalunya laica amb autogovern.

     

    I sí, no tots el del bàndol republicà lluitaven per l'autogovern de Catalunya, però el cas és que l'enemic era el mateix per a tots.

 • Joaquim_bcnUsuari sumador26.595 13 41👍 2.554

  Aquesta gent són escòria que espero que cremin a l'infern. 

  • Automat17.292 12 98

   Mes escòria eren Justo Bueno i "el Cojo de Màlaga" i no veig a ningú cagant-se en la República.

   • Joaquim_bcnUsuari sumador26.595 13 41👍 2.554

    Què hi té a veure, això? Jo em cago en la puta mare de Justo Bueno. 

     

    Justifiques el franquisme?

   • soldat Svejk17.574 7 96👍 4.469

    Comparar la represió republicana a la franquista és, com a poc, tendenciós. No perquè ho digui jo, que sóc un simple personatge virtual, sinó perquè molts historiadors neutrals i distants que s'acosten al tema ja fa anys que tanquen les boques dels qui volien introduïr aquest negacionisme fet de fal.làcia deliberada. Deixa-ho estar, sisplau, que encara hi ha fosses plenes d'esquelets sota camps de mini-golf.

    • Automat17.292 12 98

     soldat Svejk escrigué:

     Comparar la represió republicana a la franquista és, com a poc, tendenciós.

     Molt be. Una fossa comuna plena de cossos d'afusellats es una fossa comuna plena de cossos d'afusellats, siguin els cossos de republicans o de franquistes. El que si que es tendenciós es obviar les atrocitats d'una de les parts, donant a entendre que eren bons paios.

      

     I ni els franquistes eren uns santets ni els republicans no en feien de les seves. La diferencia esta en que la II República no va durar ni 7 anys en total, mentre que el franquisme com a tal en va durar 38.

      

     M'agradaria saber que hagués passat a Catalunya si la República hagués guanyat, o si no hi hagués hagut la guerra, en mans dels comunistes espanyols i dels anarquistes. Tant en nombre de represaliats com la caiguda dels règims comunistes en els '90.

     • eixamplenc_551.500 6 985👍 103

      De veritat creus que sense guerra els comunistes s'haurien fer amb el poder?

     • soldat Svejk17.574 7 96👍 4.469

      Fes la politica ficció que vulguis però si vols parlar de repressàlies a la guerra no pots comparar incidents gravíssims i crims a sang freda duts a terme per incontrolats, que potser no van tenir la persecució o judici sempre i potser fins i tot van comptar amb complicitats, amb la repressió feixista. Uns crims eren executats per una part de la població quan una altra part donava suport a un exèrcit alçat en armes contra un govern legítim. S'hi van afegir venjances personals, ambicions il.legítimes i el que vulguis però no es pot comparar amb el genocidi massiu i la legitimació de la brutalitat i la tortura mantingudes i organitzades per l'estat que fou el franquisme. Ja sabem qui va provocar la guerra i qui s'hi va recrear quaranta anys i sabem on són els màrtirs i les pensions i reconeixements d'un bàndol sense saber, encara, on són els de l'altre. El genocidi espanyol, la llarga i sanguinària pos-guerra que dugué la humiliació i la mort per tota la geografia dels països catalans la van fer uns.

      És clar que els aliats van bombardejar Dresden...

     • Joaquim_bcnUsuari sumador26.595 13 41👍 2.554

      T'argumentaria però ets un franquista de merda, porc.

   • Rigel64.003 11 5👍 32.475

    Tant uns com els altres eres escòria de la pitjor mena.

 • tocafon6.690 14 318👍 3.356

  aquesta gentuça és va allistar a un exèrcit que és va revoltar contra la democàcia, i un exèrcit que quan va entra a combatre a Catalunya en franco l'hi va canviar el nom i va pasar de dir-se: ejercito nacional a ejercito de ocupación, amb lo qual estaba donant tota una declaració d'intencions

   

  que després alguns  ( crec que mol minoria) dels seus supervivents pasesin a ser uns catalanistes de pedra picada, en tot cas vol dir que és van adonar del seu gran error

 • NassauUsuari sumador1.673 9 934👍 17

  http://www.catradio.cat/audio/411519/298---El-terc-de-Nostra-Senyora-de-Montserrat

   

  Sobre el terç, és molt interessant el capitol que els hi van dedicar al programa d'història de Catalunya radio.

 • pituCAT8.270 12 259👍 721

   

   

  És un tema molt complicat, allà al mig s'hi barrejaven carlins, gent de dretes i catòlics que volien conservar els seus privilegis, eclesiàstics... 

   

  En tot cas estem parlant de l'any 1936, feia gairebé mig segles que estaven assentades les bases del catalanisme polític, feia també ja uns quants anys que tots aquells conservadors, catòlics i amb cert amor cap a la seva regió s'havien anat convertint al catalanisme de la mà de Torras i Bages.

   

  I tota aquesta gent que eren de dretes però catalanistes no van pas col·laborar amb el règim franquista, ni molt menys van anar a lluitar al front. 

   

  En general doncs, els que es van allistar a aquest terç de sensibilitat nacional no en tenien cap. Per tant, patriotes catalans està clar que no ho eren, però traïdors? de que podien ser traïdors? ells tenien unes idees i davant d'una guerra es van allistar al bandol que millor defensava les seves idees, ells no van traïr res. El seu pais era Espanya, i en el seu pais hi havia una guerra entre dos bàndols.

   

  No podien traïr a Catalunya perquè no l'entenien pas com un element autònom i a tenir en compte.

  • Josep-Dencàs32.886 11 24👍 3.292

    

   pituCAT escrigué:

    

   No podien traïr a Catalunya perquè no l'entenien pas com un element autònom i a tenir en compte.

    

    

    

   Be però això es ser botifler perquè creguessin ells el que creguessin estem parlant dels anys 30 i en aquells anys qui no tenia present que era Catalunya és que era un botifler. Com passaria ara més o menys. No parlem d'abans de la Renaixença, parlem de molt despres.

    

   • pituCAT8.270 12 259👍 721

    Si, de fet ja ho he dit jo que estaven perfectament assentades les bases del catalanisme polític tant de dretes com d'esquerres.

     

    Potser aqui el problema és que jo interpreto el significat de la paraula traïció d'una manera més restringida. Jo no veig als requetes carlins com uns traidors. En el context del 36 per mi són molt més traïdors tots aquests elements de La Lliga que per guanyar vots es van omplir la boqueta de catalanisme i al esclatar la guerra van fotre el camp a França des d'on col·laboraven amb el bàndol nacional.

     

    Però dir traïdors a 4 terratinents carlins ultraconservadors i mig tocats de l'ala? No ho veig pas.

     

     

  • Joaquim_bcnUsuari sumador26.595 13 41👍 2.554

   Això no té cap sentit. Per la mateixa raó, no existiria mai els concepte de traïció, perquè el suposat traïdor sempre pot al·legar que no reconeix l'existència o legitimitat de la cosa traïda: una nació, una organització, un partit, etc.

   • pituCAT8.270 12 259👍 721

    El que li comento a en Josep-Dencas just aqui a sobre, el problema no està en la repudia cap a aquest terç que la compartim tu i jo, ni en l'odi que podem sentir, sinó en la interpretació del concepte traïdor.

     

    Per mi traïdors són tots aquells catalans de dretes que durant els anys anteriors s'havien atipat a fer proclames catalanistes i d'amor a la patria ( mentre d'amagat xupaven polles a Madrid) i a l'esclatar la guerra van col·laborar amb els franquistes.

 • frankllnUsuari sumador694 16👍 6

  El meu besavi amb 40 anys i el seu germà van lluitar (eren només cuiners) a les files del Terç de Requetés de Montserrat, i s'hi van deixar la vida a la "batalla de l'Ebre". Va haver de lluitar-hi per poder veure els seus. Un grup de "revolucionaris" abans d'enrolar-se els van anar a buscar per matar-los i van haver de fugir a França.

   

  Qui es cregui que a la Guerra Civil hi havia nacionalistes catalans per un cantó i nacionalistes espanyols per l'altre s'equivoca completament. No es pot parlar de patriotes o no patriotes.

   

  En territori català, segurament endut per les represàlies del bàndol franquista, es van fer moltes barbaritats. S'ha de veure la guerra amb els ulls de la gent de l'època.

  • Enric-Cat9.333 8 231👍 564

   Del bàndol nacional no n'hi havia cap que estimés la personalitat de Catalunya i la seva identitat, potser el que més ho defensava això de la "defensa de las particularidades regionales" va ser José Antonio, així que imagina't...

    

   I el bàndol republicà n'estava ple, de traïdors a Catalunya, i catalans, sobretot els que els hi importava més les revolucions o repúbliques espanyoles abans que la pàtria catalana que els va parir i la seva llibertat, en plena guerra.

    

    

   • frankllnUsuari sumador694 16👍 6

    I els de la Lliga Regionalista no s'estimaven Catalunya i les seves particularitats?

     

    Generalitzar i dir que no n'hi havia cap em sembla molt fort. No saps les coses que passen en una guerra, no saps lo salvatge que pot arribar a ser. Que faries tu si pelessin a familiars/amics teus pel simple fet de ser capellans o gent amb diners o terres? Aplaudiries els assassins? O esperaries a que vinguessin a matar-te? A Catalunya hi havia molta gent que va aprofitar per fer les seves venjances personals. 

     

    • Enric-Cat9.333 8 231👍 564

     La lliga regionalista no va participar al bàndol nacional, només el Cambó va donar suport econòmic a Franco, des de l'exili, els altres van estar apartats, van estar-se al marge i molts es van exiliar, i afusellats. Mira, per exemple, Carrasco i Formiguera com va acabar i això que no era de la Lliga, que era de l'ala conservadora cristiana del catalanisme.

      

     Jo una guerra no sé que és, com tu que tampoc ho saps. Entenc que defensis el teu besavi, però això no treu que fos un traidor a Catalunya defensant l'Espanya foral, la pàtria espanyola, i el rei pretendent carlí i borbó. 

      

     Memòria històrica la tenim tots, i ara t'explicaré la meva, al meu oncle-avi se'l van carregar a l'Ebre amb 22-23 anys, i el teu familiar estava a l'altra banda del riu. Segur s'estimava Catalunya 1000 vegades més que els fatxes que varen guanyar la batalla, i la guerra.

     • frankllnUsuari sumador694 16👍 6

      Bajanades, flipo amb els teus qualificatius de traïdors i no traïdors. A una guerra lluites pels teus, i per salvar les seves vides i la teva. 

      • soldat Svejk17.574 7 96👍 4.469

       A part del coneixement transmés per la familia, que és sempre el més interessant al teu abast per conèixer personalment les fonts, hi la ciència historiogràfica. La historiografia es basa moltíssim més en documents que en testimonis perquè aquests primers solen descriure la realitat d'una manera freda i normativitzada... desprenen realitat. És ben sabut i esta documentat que al terç de requetés de montserrat s'hi reprimia la llengua dels soldats i se'ls obligava a redactar i parlar en espanyol, que entraven a sang i fetge a pobles amb alcaldes triats per sufragi i hi imposaven lleis i llengua de la mateixa manera que es feia al marroc o altres possesions colonials. A més, el terç de requetés fou carn de canó utilitzada per les ofensives amb més baixes en territòri català. Juntament amb els terços africans (uns 80 000 o 100 000, segons les fonts, de rifenys o àrabs reclutats més o menys forçosament) i la legió (mercenaris provinents de la pobresa, la delinqüència o les circumstàncies, sovint estrangers) el terç de montserrat anava a la vanguarda de molts combats. Això indica que l'exèrcit feixista, a part de menysprear la seva llengua, els utilitzà de carn de canó i els posà sempre a primera fila, entre estrangers, per agredir els pobles amb governs legítims i imposar-ne de colonials. Potser traïdors és greu perquè, com bé dius, cadscú tenia circumstàncies personals. Però almenys traïdors a si mateixos, en aquell exèrcit de delinqüents colpistes, no es pot negar que ho foren. La trista realitat és l'ús despectiu que aquell exèrcit feu d'aquelles vides.

         Es van equivocar i el seu país, molt més que ells, ho pagà car. A la gent que patí repressàlies ( si les repressàlies republicanes foren poca voluntat d'investigar o reprimir incontrolats les franquistes foren anys de tortures i assassinats organitzats per l'estat) no se'ls hi pot relativitzar tot això. Que hi havia bona gent de missa? segur. Però és que l'església els va traïr en anomenar santa cruzada aquella carnisseria humana. Si l'actual església és còmplice reiterada de violacions a menors i encobridora de lladres de nou-nats la d'aquells dies ruixava d'aigua beneïda els avions que anaven a bombardejar qualsevol poble o ciutat que havia acceptat la democràcia. És un tema brutal, com has dit. Sortosament som d'una generació sense hòsties beneïdes.

       • Enric-Cat9.333 8 231👍 564

        Som una generació que encara arrosseguem les conseqüències de la guerra, s'ha d'anar en compte en parlar obertament de la guerra civil com si fos una cosa de fa 300 anys, no estem parlant de las guerres púniques.

         

        Tothom té la seva memòria històrica, i molt pocs en parlen.

        Encara hi ha pels carrers persones de 90 anys que van fotre trets al clatell i delators. Fossin del bàndol que fossin. 

       • grinfildUsuari sumador25.012 15 45👍 4.074

        Recordo una història que em van explicar uns iaios, que estaven a la guerra, on les posicions enemigues eren molt a l'avora i es podien comunicar amb "l'enemic" a crits. Resulta que els d'un lloc i els dels altres eren catalans i es preguntaven coses del pal:

         

        - hi ha algú de Montmeló?!

        - Si, jo, sóc en Joan de Ca les Olles

        - Oh Joan! sóc en Pere de Ca'l Ferrer, saps alguna cosa de la meva familia?

        - Si, quan vaig marxar al front, eren tots vius

        ...

         

        M'imagino que el 90% dels soldats el que volien era que la guerra acabés, que probablament no hagués començat mai i tornar a casa i fer una vida tranquila i normal.

      • Enric-Cat9.333 8 231👍 564

       No ho dic només jo, sinó tots els que han escrit en aquest fil, tothom coincidim en que aquells ortodoxos catòlics al servei de Franco eren uns traïdors a Catalunya i a la seva persona.

   • fcim19.275 10 81👍 2.058
    Del bàndol nacional 
    Procurem no utilitzar el llenguatge de l'enemic. El bandol nacional era l'exèrcit que defensava Catalunya.
    • Joaquim_bcnUsuari sumador26.595 13 41👍 2.554

     No diguis bajanades.

     • fcim19.275 10 81👍 2.058

      No són banajades. Els franquistes fan servir el teme "bàndol nacional" perquè els republicans no els consideraven ni espanyols, per ells l'únic exèrcit legítim que defensava "l'espanya genuïna" era l'exèrcit franquista. Els altres, per ells, érem "rojos" i punt. 

       

      Ja ho sé que l'Enric no ho ha dit en aquest sentit, només li dic que millor evitem fer servir el llenguatge d'ells. Per mi nacional vol dir relatiu a Catalunya. 

      • Enric-Cat9.333 8 231👍 564

       Millor dit bàndol sublevat, és més històricament objectiu, tens raó 

        

       Al cap i a la fi en un principi, els sublevats es van aixecar per defensar la II República contra les esquerres, a la que havien jurat lleialtat, però s'hi van unir els monàrquics (alfonsins i carlins) i van haver de canviar d'objectiu, i de bandera.

       • fcim19.275 10 81👍 2.058

        ostres, he dit banajades en lloc de bajanades

         

        Pel que comentes aquest detall el desconeixia, però si que sabia que inicialment els sublevats encara feien servir la tricolor... així que amb la teva explicació ara lligo caps.

  • Jordi_S35.648 11 379

   Exacte.

    

   Això es fa palès coneixent històries de diferents pobles, petits pobles amb un catalanisme natural de tota la vida, on si bé en un lloc els republicans en general van ser vists com el seu bàndol, els seus, en d'altres altres elements, embrutant el republicanisme, van cometre disbarats, sinó atrocitats en nom de la república i contra gent que segurament no tenien una especial bel·ligerància en aquell conflicte, fossin de la ideologia que fossin.

 • Enric-Cat9.333 8 231👍 564

  Els carlins i falangistes s'odiaven a mort i sovint s'hostiaven pels carrers, fins i tot un falangista els hi va fotre una granada mentre els requetès feina missa...

   

  Això sí, a la guerra anaven agafats de la maneta contra el seu enemic, quelcom que no veig en cap cas en el bàndol republicà, entre comunistes i anarquistes o catalanistes federalistes i independentistes.

   

  Tampoc ho veig avui, tots els espanyols units contra Catalunya i els catalans dividits contra/a favor d'Espanya.

   

  Anem apanyats...

   

  I traïdors ho eren tots, tots els que anteposaven les seves pallassades ideològiques envers Catalunya i la seva llibertat.

 • MOD762.726 12 686👍 279

  He votat Nacional Socialistes / Nacional Revolucionaris

  humor-humor

   

   

   

   

   

 • antifa2.212 14 792

  És un tema molt més complex del que molts s'imaginen. Com la gran majoria de població van haver de triar entre dos bàndols on no encaixaven i van optar pel més lògic i el que els rebia amb els braços oberts, mentre aquí segurament molts haguessin acabat afusellats.

  • soldat Svejk17.574 7 96👍 4.469

   La manera de passar al terç era escapar a frança i anar a zona "nazional", normalment pel país basc navarrés a través de la navarra gabatxa. Alla, de fet, es formà el terç amb "exiliats".Perquè no es quedaven a frança? A través de testimonis entrevistats es dedueix que sabien positivament que se'ls menysprearia i enviaria a primera línia amb els moros per ser catalans. Des del principi. També era el moment de tornar a frança i desertar. Sabien el que anaven a fer: imposar el feixisme a una democràcia per la força de les armes i el que més els impulsava era la benedicció de la mare església, que envià tots aquests fanàtics religiosos a morir per déu.

    És un tema complex però després de tenir quatre coses molt clares. La complexitat és el cas de cadascú però molts simplement marxaren i, aquests, anaren a fer mal on els mossens volien que anessin. A fer molt mal.

   • Joaquim_bcnUsuari sumador26.595 13 41👍 2.554

     És un tema complex però després de tenir quatre coses molt clares. 

     

    Ara ho has dit.

     

     És trist veure com el revisionisme històric s'ha apoderat fins i tot de la ment d'alguns independentistes.

     

     

    • soldat Svejk17.574 7 96👍 4.469

     Al racó ser independentista no és garantia de res. Per alguns és tan polític com ser del barça o anar amb una bandera pel carrer. Sense més. Més amunt xerro amb un parell de simpàtics independentistes que declaren sense complexe cap que els dos bàndols eren escòria. Tal qual.

      Afortunadament aquestes coses només passen al racó: en la virtualitat i l'anonimat. A la vida real un que, entre independentistes, tregui ferro al franquisme comparant-lo en virtuts i defectes a la república pot passar, fàcilment, per friqui de categoria. El racó és el racó com la tradició diu o algún usuari saviament va inventar.

     Nosaltres, al racó, recordant sempre obvietats.

    • antifa2.212 14 792

     Perdona, però abans de faltar el respecte, sapigues que a mi no m'acusis de revisionista perquè sóc historiador amb un màster d'història contemporània i especialitzat amb extrema esquerra durant el tardo-franquisme

     • Joaquim_bcnUsuari sumador26.595 13 41👍 2.554

      Tu sabràs si et sents al·ludit. A mi se me'n fot si tens un màster, pretens impressionar-me? Això no té res a veure amb màsters, sinó amb el més elemental sentit comú:

       

      Qui pretén comparar la violència de bandes i grups descontrolats pel bandol republicà, amb la violència sistèmica i sistemàtica, institucionalitzada i dissenyada per una estructura estatal com era el Règim Franquista, qui pretén posar ambdós casos al mateix nivell, és un revisionista de merda i un feixista.

       

      Tu sabràs si escaus en aquesta definició, espero que no, la veritat.

   • antifa2.212 14 792

    no et discuteixo la manera com passaven de bàndol, el que dic és que com tot fet històric s'ha de mirar des de l'òptica del moment, i si es quedaven aquí molts d'ells eren pell, i per això es van posicionar pel que es van posicionar

 • Pesca_crancs11.089 8 189👍 2.071

   Traïdors en conjunt. Per molt que hi hagués gent que s'hagués cregut la película del capellà del poble.

   

   

 • sorrut9.071 9 240👍 298

  Renegats, traïdors. Això o Crom el Carlí.

 • fcim19.275 10 81👍 2.058

  I Ciudadanos, se'ls ha de considerar uns patriotes o uns traïdors, perquè ells bé creuen que lluiten per Catalunya, igual que el PPC....

 • Justibo827 7👍 450

  El dubte ofèn

   

  i la pregunta està mal plantejada, els patriotes poden ser traïdors

 • Jordi_S35.648 11 379

  Més aviat uns ensarronats. Pel que he llegit els van ben aixecar la camisa...

 • ribentropp-molotov7.417 12 289

  Evidentment eren traïdors.

   

  Per cert, a l'estat espanyol, durant la Guerra Civil, no hi havia pràcticament NS/NR (igual que ara, vaja).

 • Hades27.748 9 36👍 19.670

  Identitaris defensant Catalunya.

 • __23522__9.975 10

   

  Al  bàndol republicà no van ser les germanetes de la caritat, sino que moltes vegades van permetre que bandes de criminals actuéssin amb total impunitat , sota la bandera de la cnt-fai, o del poum, o de la republica o de la mare que els va parir, cometent autèntiques barbaritats contra gent que els hi semblava de dretes o missaira o simplement burgesos . Els afussellàven sense cap contemplació ni pietat ni judici, per la nit o la matinada a la rabassada o a montjuich , criatures , vells i malalts inclosos. I si es tractava de monges o capellans, doncs probablement abans els obsequiarien amb alguna salvatjada impròpia d'éssers racionals.

  Això va fer acumular grans quantitats d' odi a molts ciutadans escandalitzats, alguns dels quals  es van afegir al bàndol franquista.

  En cap cas es pot considerar traïdors a Catalunya a tots aquells que moguts per aquestes circumstàncies  es van passar al bàndol franquista.  Ells lluitàven pels seus ideals, i en cap cas crec que fos en contra de Catalunya ni la llengua catalanes. Ningú no s' imaginava en aquell moment que aquest bàndol fos tan marcadament anticatalà.
  Molts d' ells , en acabada la guerra, quan van veure  les atrocitats perpetrades pels franquistes, es van apartar o exiliar . Altres van seguir. Els que van seguir si que podrien ser considerats uns traïdors o uns venuts. 
  L' experiència de la guerra civil ens hauria d' alliçonar sobre quines coses es van fer malament i ens van fer perdre.  Ho dic per que veig molta gent aqui al racó que probablement cauria en el mateix odi i fanatisme que els fills de puta de "las patrullas de control" o "las brigadas del amanecer" . La majoria dels quals ni eren catalans.  !!!Vergonya eterna sobre ells!!!
  • Rigel64.003 11 5👍 32.475

   Tot aquest conte és molt bonic, però quan hom recorda l'existència del regiment Pirinenc n. 1 (per exemple) o gent com en Carrasco i Formiguera i la seva Unió Democràtica de Catalunya no pot fer res més que, en comparació amb aquests patriotes, els que van lluitar a la unitat espanyola que deshonra el nom de la nostra patrona uns traidors de cap a peus.

   • __23522__9.975 10

    Et recordo que el regiment pririnenc n. 1 va ser victima moltes vegades del "foc amic" anarquista, i que a l' igual que el terç nostra senyora de montserrat va ser enviat a les missions mes perilloses, de mes desgast i mes probabilitat de baixes.

    Els catalans, sigui quina sigui la nostra ideologia, som tractats de manera semblant pels nostres enemics espanyols.

    Si hagués guanyat una Republica anarco-comunista  tampoc hi havia cap garantia que Catalunya no hagués patit  les mateixes o pitjors circumstàncies que durant el franquisme.

    • Rigel64.003 11 5👍 32.475

     La diferència és que el Regiment Pirinenc n. 1 era compost per patriotes, mentre que la unitat espanyola que deshonra el nom de la nostra patrona era formada per renegats fastigosos els quals s'haguessin merescut no poder tornar mai més a Catalunya.

     • __23522__9.975 10

      Com sempre els teus comentaris son producte de l' odi ,el fanatisme , el resentiment i la ignorància.

      El franquisme és globalment condemnable. Però això no vol dir que tots els catalans que van lluitar al costat de Franco fossin uns traïdors a Catalunya. 

      S' ha de començar a superar aquest  absurd maniqueisme que converteix a tot "franquista" en un assassí i a tot "roig" en un patriota.

       

       

      • Rigel64.003 11 5👍 32.475

       Qui branda les armes contra Catalunya és un traidor que no pot esperar cap mena de perdó, i aquesta píurria va disparar contra els catalans, van fer entrar un exèrcit assassí que va sotmetre Catalunya i les conseqüències d'això les patim avui dia. Els traidors no ens poden provocar cap mena de tendresa, sinó un fàstig i una repugnància absoluts, i un rebuig que no admeti cap mena de matís o de possibilitat d'esmena.

        

       PD: I amb això no exculpo pas la república espanyola ni els seus defensors a Catalunya (socialistes, comunistes, anarquistes, Companys, etc, els quals van contribuir decisivament en afeblir Catalunya.

       • __23522__9.975 10

        Posaria la ma al foc que tots aquests combatents catalans que es van alçar en armes contra la republica no ho van fer contra catalunya sino contra una manera d' entendre la politica.

        D' altrabanda molts d' aquests catalans, la majoria dels quals provenia de la lliga regionalista,  es creien ingènuament que en Franco respectaria la llengua catalana i l' autonomia de catalunya. Entre ells el mateix Francesc Cambó que va finançar al bàndol franquista.  Obviament  després es van desenganyar.

         

        Però és absurd jutjar amb els ulls d' ara, les intencionalitats de la gent d' aquella epoca.  I molts menys fer condemnes globals des del profund desconeixement i resentiment , com fas tu.

         

        Has de tractar de ser mes objectiu i menys visceral.

         

  • Gesta_Comitum26.480 14 42👍 1.245

   Els republicansespanyols mataven a catalans pel sol fet de ser-ho sobretot a partir del 37, els anarquistes forans també (tant és així que anarquistes autòctons com el Penjarobes els hagueren de parar els peus).

  • Aldalar15.348 14 124👍 2.664

   Ningú no s' imaginava en aquell moment que aquest bàndol fos tan marcadament anticatalà.

    

   Rotundament FALS.

   Feia més d'una dècada que des de la dreta espanyola es criminalitzava contínuament Catalunya i sovint amb uns titulars i articles en diaris que eren absolutament incendiaris i anticatalans (com els de l'ABC), i si te n'anaves a la premsa del corrent d'on posteriorment en sortiria el falangisme, com La Conquista del Estado, el germà espanyol de l'italià La Conquesta dello Stato (fundat per Ramiro Ledesma, fundador del nacional-sindicalisme espanyol i que va unir Falange Española i les Juntas de Ofensiva Nacional Sindicalista), veies contínuament articles on es parlava d'entrar a sang i foc a Catalunya per acabar tant amb "rojos" com amb "separatistas" i de la llengua catalana com a patrimoni "español" però sempre subordinat a "la imperial lengua castellana".

   No fotem, en aquella època la gent llegia més els diaris que ara i sabien perfectament el pa que s'hi donava.

   • __23522__9.975 10

    Penso que l 'anticatalanisme erà comú a tot Espanaya, tant a dretes com a esquerres.

    Prova d' això van ser les atrocitats comeses contra la població civil catalana per bandes anarquistes, com la del cojo de malaga a la cerdanya 

    Dins de la Falange també hi havia una sensibilitat catalanista, portada per molts catalans que van combatre al costat de Franco. Dintre d' aquests sensibilitat va sortir gent com Joan Fuster, i molts altres que van fer possible el  resorgiment de la nostra llengua i cultura en una de les epoques , paradoxalment , de mes fecunda creativitat literaria de la nostra història.

    Premio de Honor de las Letras Catalanas

    1969 Jordi Rubió i Balaguer (historiógrafo y bibliólogo)
    1970 Joan Oliver (Pere Quart) (escritor)
    1971 Francesc de Borja Moll i Casasnovas (filólogo y editor)
    1972 Salvador Espriu i Castelló (escritor)
    1973 Josep Vicenç Foix (escritor)
    1974 Manuel Sanchis i Guarner (filólogo y historiador)
    1975 Joan Fuster i Ortells (escritor)

    Premio Joaquim Ruyra de narrativa juvenil

    1963 – Josep Vallverdú, por L’abisme de Pyramos
    1964 – Carles Macià, por Un paracaigudista sobre la Vall Ferrera
    1965 – Desierto
    1966 – Robert Saladrigas, por Entre juliol i setembre
    1967 – Emili Teixidor, por Les rates malaltes

    Premio Josep Pla

    1968 Onades sobre una roca deserta – Terenci Moix
    1969 Difunts sota els ametllers en flor – Baltasar Porcel
    1970 El testament de Praga – Teresa Pàmies
    1971 Els alicorns – Gabriel Janer
    1972 El temps barrat – Alexandre Cirici
    1973 Andrea Victrix – Llorenç Villalonga
    1974 El vel de Maia – Marià Manent
    1975 Historia del cercle artistic de Sant Lluc – Enric Jardí

    Premio Prudenci Bertrana

    1968 Estat d’excepció – Manuel de Pedrolo
    1969 Prohibida l’evasió – Avel·lí Artís-Gener
    1970 Amb permís de l’enterramorts – Vicenç Riera Llorca
    1971 Siro o la increada consciència de la raça – Terenci Moix
    1972 Oferiu flors als rebels que fracassaren – Oriol Pi de Cabanyes
    1973 L’adolescent de sal – Biel Mesquida
    1974 Desierto
    1975 Cavalls cap a la fosca – Baltasar Porcel

    Premio Lletra d’Or

    1975 Les pedres de l’àmfora – Vicent Andrés Estellés
    1974 I encara les paraules – Joan Vinyoli
    1973 Del passat quan era present – Maurici Serrahima
    1972 Lleures i converses d’un filòleg – Joan Coromines
    1971 L’art català contemporani – Alexandre Cirici
    1970 Quan tot es trenca – Joan Teixidor
    1969 Teoria de la sensibilitat – Xavier Rubert de Ventós
    1968 Com un núvol lleuger – Marià Manent
    1967 Teoria dels cossos – Gabriel Ferrater
    1966 Cendra per Martina – Manuel de Pedrolo
    1965 La cultura catalana, del Renaixement a la Decadència – Jordi Rubió
    1964 Maragall i la Setmana Tràgica – Josep Benet
    1963 Nosaltres els valencians – Joan Fuster
    1962 Vacances pagades – Joan Oliver (Pere Quart)
    1961 Onze Nadals i un Cap d’Any – Josep Vicenç Foix
    1960 És a dir- Clementina Arderiu
    1959 Els primers comtes catalans – Ramon d’Abadal
    1958 Absència – Josep Carner
    1957 Barcelona – Josep Pla
    1956 Final del laberint – Salvador Espriu

    Premio Mercè Rodoreda de cuentos y narraciones

    1953 Jordi Sarsanedas, por Mites
    1954 Pere Calders, por Cròniques de la veritat oculta
    1955 Lluís Ferran de Pol, por La ciutat i el tròpic
    1956 Manuel de Pedrolo, por Crèdits humans
    1957 Mercè Rodoreda, por Vint-i-dos contes
    1958 Josep Maria Espinàs, por Varietés
    1959 Josep A. Boixaderas, por Perquè no
    1960 Ramon Folch i Camarasa, por Sala d’espera
    1961 Estanislau Torres, por La Xera
    1962 Jordi Maluquer, por Pol·len
    1963 Carles Macià, por La nostra terra de cada dia
    1964 Joaquim Carbó, por Solucions provisionals
    1965 Víctor Mora, por El cafè dels homes tristos
    1966 Guillem Viladot, por La gent i el vent
    1967 Terenci Moix, por La torre dels vicis capitals
    1968 Jaume Vidal Alcover, por Les quatre llunes
    1969 Robert Saladrigas, por Boires
    1970 Montserrat Roig, por Molta roba i poc sabó
    1971 Gabriel Janer Manila, por El cementiri de les roses
    1972 Josep Albanell, por Les parets de l’insomni
    1973 Jaume Cabré, por Atrafegada calor
    1974 Beatriu Civera, por Vides alienes
    1975 Xavier Romeu, por La mort en punt

    Premio Prudenci Bertrana

    1975 Cavalls cap a la fosca – Baltasar Porcel
    1974 Desierto
    1973 L’adolescent de sal -Biel Mesquida
    1972 Oferiu flors als rebels que fracassaren – Oriol Pi de Cabanyes
    1971 Siro o la increada consciència de la raça – Terenci Moix
    1970 Amb permís de l’enterramorts – Vicenç Riera Llorca
    1969 Prohibida l’evasió – Avel·lí Artís-Gener
    1968 Estat d’excepció – Manuel de Pedrolo

    • Aldalar15.348 14 124👍 2.664

     Estem parlant de gent que va combatre durant la guerra al costat dels franquistes, no de gent que pels motius que fos formés part del sistema. A més a més aquesta llista que m'has posat té cap sentit? O estas dient que tots els que hi apareixen eren franquistes?

     O sigui és molt collonut no? Em poses una llista per mirar de justificar una suposada "ànima catalana" del falangisme () i resulta que és una llista de premis literaris? Intentes dir que el franquisme va ser el causant del sorgiment d'una generació d'escriptors? Gràcies, Francisco!

      

     Veig que alguns ja comencen a destapar-se directament endolcint el franquisme. La dreta sempre acaba seguint el mateix camí, no es pot evitar oi?

     • __23522__9.975 10

      Jo , com sempre, estic en contra de la manipulació , sigui quina sigui.

      L' anticatalanisme és una caracteristica innata dels espanyols, siguin de dretes o d' esquerres.

      Tan anti-catalans son els franquistes espanyols com els anarco-comunistes-socialistes espanyols.

       

      Tractar de veure la Guerra Civil com una guerra de Catalunya contra Espanya és d' una profunda simplicitat. Va ser una guerra ideològica, dreta contra esquerra.

       

      Dins del bàndol franquista hi van haver catalans , provinents de la lliga regionalista que en cap cas ho feien per anar contra Catalunya, sino contra una ideologia i una politica determinades

       

      No simplifiquem.

       

      Com anècdota perfectament documentada, quan el general yagüe va entrar a barcelona, i els falangistes es van apropiar de les emissores de radio, van començar emetent en llengua catalana.  Obviament això va durar molt poc.  La sensibilitat catalana era minoritària comparada amb l' anti-catalana.

       

       

      I no comencem a insinuar que alguns ja estem endolcint el franquisme. Jo combato  el franquisme, l' espanyolisme , el fanatisme , la intolerància i també la mentida. 

       

      • tocafon6.690 14 318👍 3.356

       precisament com no podem simplificar, no podem dir que nomes va ser una guerra de dretes contra esquerres

        

       va ser una guerra començada per una part de la dreta no pas tota,( la dreta no productiva, militars aristocrates, alts funcionaris i esglesia) doncs una part de la dreta és va mantenir al costat de la republica

        

       - com ha dit molts cops en Josep Mª Soler Sabater, caldria que algú fes un estudi o un llibre i ens adonariem del camvi de grans fortunes que va succeir. Les grans fortunes que van fer costat a la republica en acabada la guerra van desapareixer i la majoria de les grans fortunes d'avui son producte de la corrupció de la dictadura.-

        

       no, no és pot simplificar, però franco i els seus van aprofitar ( perque ja ho duien en la seva mentalitat) amb  l'excusa de que la guerra  era la dreta contra l'esquerra ( és el que volen que pensem) per atacar Catalunya no per lliurar-la de les esquerres sino amb tota l'intenció, d'acabar amb la  nostra cultura, i la nostra nació

        

       sense simplificar, cal recordar que en franco quan va començar a combatre contra Catalunya va canviar el nom del seu exèrcit.

       Va canviar el nom de ejercito nacional pel de ejercito de ocupación,

       si això no és tota una declaració d'intencions i és una guerra només contra l'esquerra jo soc capellà

        

       franco a Catalunya va fer la guerra contra la dreta catalana i contra l'esquerra catalana i espanyola

       • __23522__9.975 10

        Jo he tingut l 'experiència familiar de tots dos bàndols.

        Del meu avi matern, capità republicà, empresonat pel Franco.

        I del meu avi patern,  catalanista convençut , que va estar a Prats de Molló amb el Macià, però que va ser detingut per burgés per una patrulla de la fai i tancat en una txeca per a ser executat a la matinada. Va tenir la sort de salvar la vida gràcies a un conegut , però va haver de passar tota la guerra amagat.

        El dia mes feliç de la seva vida diu que va ser quan van entrar les tropes franquistes a barcelona i va poder sortir al carrer després de dos anys amagat i va poder veure la dona i els fills.

        Com és natural hi ha opinions per tots els gustos.

        • tocafon6.690 14 318👍 3.356

         d'experiencia familiar tembé n'he tinc i dels dos bàndols

          

         bes-avi exiliat per ser conseller d'un ajuntament, oncle de la quinta del biberò, avi desterrat del poble

         avi que denuncia al germà per quedar-se la seva part de terres i home afecto al regimen

          

         he conegut de primera mà de persones molt properes histories dels dos bàndols, però precisament per això primer intentes mirar-ho amb distancia i vols ser objectiu ( l'objectivitat no existeix) i neutral però en mica  en mica agafes la teva opinió (opció)

          

         però com ja he dit abans apart de dretes i esquerres en franco també va fer la guerra contra Catalunya, al altyres territoris la represió va ser contra les esquerres, a Catalunya la represió va ser contra els catalans pel mer fet de ser catalans i això no és cap opinió això son fets

          

          

         • __23522__9.975 10

          Efectivament l 'objectivitat no existeix. Però els que hem vist la pel.licula de tots dos costats tenim mes facilitats per tractar de ser objectius que els que només l 'han vist d' un sol costat

           

          No hi ha dubte que el ràgim de Franco va ser anti-catalanista.

          Especialment en el discurs oficial. 

           

          I també molts generals i politics del bàndol nacional tenien interioritzat aquest sentiment anti-català. I ho demostràven continuament amb disposicions absurdes, com multar per parlar català , etc, etc

           

          Però també és cert que hi va haver catalanistes alçats en contra de la Republica. Gent que provenia de la lliga o de l' acció catòlica, etc

          Les seves raons tindrien, i no havien de ser forçosament les mateixes que tenien els feixistes.

          Per tant és absurd que hagin de ser considerats automàticament traïdors a Catalunya.

          És com dir que Catalunya és igual a República, quan a la república hi havia tan anti-catalanisme com a les files de' n Franco.

          El que vull dir, és que per molt dolent que hagués estat a posteriori el Franco contra Catalunya no podem entrar a jutjar ni a condemnar globalment com a traïdors a Catalunya  tots aquells  que es van aixecar en armes contra la Republica per les raons que fóssin  (probablement ben pocs d' ells simpatitzéssin amb l' espanyolisme ideològic)

           

           

    • afany3.706 8 558👍 126

     Òstia Robert! Joan Fuster sí que es va sentir atret pels nazis abans que tinguessin el poder i fins i tot va militar a Falange o algun d'aquests, però quan va tenir un mínim seny va renegar i ell mateix va dir que a part de viure en un ambient carlista tota la vida, tot el seu adoctrinament polític fou sota un encorsetament ideològic de la dictadura. En va renegar quan encara era jove. I no ho dic per defensar-lo perquè d'això no se'n defensava ni ell mateix, però per l'argument no serveix.

      

      

     Per cert:

     Premio Prudenci Bertrana

     1975 Cavalls cap a la fosca – Baltasar Porcel
     1974 Desierto
     1973 L’adolescent de sal -Biel Mesquida
     1972 Oferiu flors als rebels que fracassaren – Oriol Pi de Cabanyes
     1971 Siro o la increada consciència de la raça – Terenci Moix
     1970 Amb permís de l’enterramorts – Vicenç Riera Llorca
     1969 Prohibida l’evasió – Avel·lí Artís-Gener
     1968 Estat d’excepció – Manuel de Pedrolo

     Feixistes tots...

     • __23522__9.975 10

      El Tisner feixista? T' has begut l 'enteniment?

      El Terenci Moix feixista? T' has begut l 'enteniment?

       

      Els altres no els conec.

       

      Però abans de fer una afirmació així , m' ho miraria del cert.

       

      En tot cas has quedat absolutament desacreditat

      • afany3.706 8 558👍 126

       Era una ironia  Per fer-te veure que el teu argument no acredita res.

       • __23522__9.975 10

        Com tampoc acredita res el fet que els participants del Terç fóssin en el seu conjunt uns traïdors a Catalunya

        • afany3.706 8 558👍 126

         M'estic llegint aquest fil que encara no ho havia fet i crec que és absolutament sobrer que intenti convèncer-te del que és evident.
         Però em sobraré:

         L'excusa de la ignorància no serveix, l'excusa de que eren missaires no serveix, l'excusa de que eren patriotes que interpretaven malament la realitat no serveix. Com a molt serveix per anomenar-los, a més de traïdors, rucs.

         Que ells creien que feien el millor per Catalunya? Encara que et comprés l'argument (que no ho faig) no els exculparia de la seva baixesa moral, intel·lectual i patriòtica.

         • __23522__9.975 10

          Jo ja fa temps que he superat aquest discurs teu tan rastrer i caspós.

          No tractaré de convèncê-t del contrari, penso que és una cosa que hauràs de fer solet a mida que vagis creixent i madurant intel.lectualment.

          • afany3.706 8 558👍 126

           xDDD Té tela que algú com tu surti amb superioritats morals o intel·lectuals. Au bona nit mestre.

          • __23522__9.975 10

           No és cap superioritat moral.

            

           És simplement que he aprés ha no jutjar, ni molt menys a condemnar les motivacions ni les raons particulars de cadascú quan no les conec

            

          • afany3.706 8 558👍 126

           Ni les de Franco ja que estem parlant d'això?

           O les particularitats que van dur aquell pobre pintor frustrat i pitjor militar que es deia Adolf a fer coses molt lletges?

           O només utilitzes aquest cristal·lí varem si són catalans? 

          • __23522__9.975 10

           Quan algú pren una decisió d'aquestes pot ser, per  legítima defensa, per venjança, per que li han mort la dona i als fills, o als pares, o als amics, per qué creu perillar la seva integritat fisica, econòmica, la seva llibertat religiosa, civica, etc, etc, etc

            

           Jo només els consideraria traïdors a Catalunya si les seves motivacions fóssin odi contra Catalunya i per anar contra la llibertat de catalunya, contra la llengua catalana, etc, etc

            

           Dubto que cap d' ells tingués aquesta motivació.

            

           I el que si em consta  és que molts d' ells quan se'n van adonar de com anava la cosa es van fer enrera, es van exiliar o es van passar a l' oposició.

            

            

  • willybarna11.751 10 172👍 3.352

    

   Totalment d'acord.

    

   +1

  • __11694__Usuari sumador39.613 13👍 17.702

    Ningú no s' imaginava en aquell moment que aquest bàndol fos tan marcadament anticatalà.

    

 • Mcasas9.402 13 229👍 3.911

  L'extrema dreta raconaire arriba a uns extrems que fan por, la veritat. Plantejar que soldats que lluitaven a les ordres de Franco, que estava aliat amb Hitler i Mussuolini en aquell moment, eren patriotes catalans es francament surrealista.

 • Kim Jwa-jin1.881 7 871👍 13

  A veure, els d'unio eren de dretes i cristians, i no es pot dir pas que en carrasco i formiguera o en vila d abadal s unissin als feixistes per "sensitivitat religiosa".Es que els del terc de nostra senyora de montserrat eren mes catalans que les desenes de milers de catalans, molts d'ells nens, que lluitaven contra els que ens volien eliminar (segre i ebre especialment), i que no eren precisament comunistes ni tenien massa idees politiques mes enlla de defensar la terra i la vida?? Aquests eren una colla de traidors que varen posar la ideologia i la religio per davant de la patria, i que van vendre s el pais al mes gran enemic que mai hem tingut, franco i el feixisme. Gracies en part als del Tercio de Nuestra Senora de Monteserra(do) nosaltres estem en perill de desapareixer ara, en l'actualitat. 

   

  Els republicans espanyols eren els nostres amics?? no, ans al contrari, pero n'hi havia una diferencia, i es que mentre que uns ens necessitaven per a lluitar, i amb ells es podia negociar, els feixistes directament ens volien eliminar de totes totes, tant fisica, com cultural, com espiritualment. Si has d'escollir NOMES entre una persona a qui li caus malament i una altra que ja te la pistola carregada i t'esta apuntant al cap, millor triar la primera opcio. 

   

  Foren uns traidors a la patria, maleit sia el seu nom

  • Rigel64.003 11 5👍 32.475

   Totalment d'acord.

   • Kim Jwa-jin1.881 7 871👍 13

    De fet jo crec que en carrasco i formiguera i d'altres PATRIOTES en majuscula (encara que em foti fastic  la seva ideologia) foren molt mes valents que aquest malparits del tercio, doncs tot i saber que seria molt dificil i que estaven perseguits, varen fer el que sabien que era millor per a catalunya en aquell moment, on erem entre la espasa i la paret, encara que suposes col.laborar amb els republicans espanyols, allo si que fou un sacrifici lloable i digne d admiracio, i no els traidors que varen lluitar per eliminar el seu poble

  • Oncle Fido2.583 8 707👍 135
   Kim Jwa-jin escrigué:

   Aquests eren una colla de traidors que varen posar la ideologia i la religio per davant de la patria

    La pàtria al davant i no passaran coses com aquestes.

 • enrauxat1.478 13 989👍 1.969

  Sembla mentida que algú amb seny respongui que eren patriotes. Qui ho ha fet prioritza la seva ideologia d'extrema dreta abans que el seu país.

 • __25089__5.344 9👍 910

  Bon tema!

   

  Jo els veig com uns grans traïdors al seu poble i al servei d'una de les ideologies totalitàries més nefastes que ha creat la huminatat, però si intentes posar-te a la pell d'aquella gent en aquells anys, es pot entendre també el seu punt de vista.  És possible que la visió que tinguessin de la guerra és que lluitaven contra anarquistes violadors, contra carteristes, contra saquejadors de convents, contra els que els havien robat les cases i les propietats, contra murcians morts de gana que havien vingut de fora i s'estaven fent els amos dels barris i de les fàbriques i del país sencer i n'esborraven les tradicions, contra indignaos i comunistes al servei de Rússia, contra catalans tebis i socialdemocràtiques precursors dels multicultis actuals... tinc la sensació que més d'un d'aquest forum en aquells anys els hagués defensat i justificat amb entusiasme.

  • Svarog2.341 14 762👍 504

   De la manera que ho pintes, més d'un i de deu de per aqui s'hi apuntarien, sí

  • __22835__1.772 10

   Aquí volia arribar abans, es pot entendre també el seu punt de vista, però els enemics dels meus enemics, no tenen perquè ser els meus amics. Vull dir que és difícil ficar-se a la situació d'un catòlic catalanista de l'època, o simplement una persona amb propietats, però jo al seu lloc, potser hagués intentat abans exiliar-me amb tot el que pogués ( doncs a molts d'aquests, diners no els hi debien faltar ), que allistar-me amb el franquisme.

   • __27602__14.238 7👍 796

    Aquesat gent tenia clar que si guanyaven els feixsites, ells ho tindrien tot i més. Si s'exiliven i no ajudaven potser ho perdrien tot, i Catalunya tal com la concebin nosaltres els importava una merda. Era per ells una regió espanyola i prou.

  • Rigel64.003 11 5👍 32.475

   No tinguis tants fums que aquests que aneu de més catalans que qualsevol (això sí, ben embolicats amb la bandera de les esquerres) després acabeu justificant la immigració, la gran victòria del franquisme contra els catalans. uns i altres, franquistes i esquerra posterior, sou com el policia bo i el policia dolent contra els catalans que volem mantenir la nostra llengua i la nostra cultura. El contrari d'aquests traidors no sou pas les esquerres immigracionistes, sinó patriotes com els que formaven el Regiment Pirinenc n. 1 o en Carrasco i Formiguera i els altres membres de l'UDC d'aleshores.

   • __25089__5.344 9👍 910

    L'últim que diria de mí mateix és que sóc un català exemplar.

     

    I estic amb tu que el regiment Pirinenc sí que va ser una iniciativa exemplar i que molts més exèrcit hauríem d'haver tingut. També la columna Macià Companys i tota la feina de la gent d'ERC i d'Estat Català a comarques reclutant joves patriotes per anar a lluitar pel país en aquestes columnes (conec molts casos, i gent encara viva que es lamenta d'haver enviat joves a una mort segura però creient que feien el millor pel país).

     

    No crec que l'encertis quan poses l'esquerra catalana al costat del franquisme. L'esquerra que militava al Front Nacional, al PSAN, els intel·lectuals d'esquerra que sense militar en lloc van mantenir el foc del catalanisme i la llibertat del país en els anys més negres... Ja m'està bé que no t'agradin les esquerres, però no siguis tan injust com per no reconèixer que també hi ha patriotes, en elles. Oi que no els mateix Carrasco i Formiguera que els requetés franquistes aquests? Doncs això. Jo el que dic és que atenció amb aquests requetès, que determinats discursos hiper-ideològics ens poden fer perdre la pàtria (i el sentit comú) de vista. Llavors, i ara. En les esquerres, però també en les dretes, com és el cas.

    • afany3.706 8 558👍 126

     Ja m'està bé que no t'agradin les esquerres, però no siguis tan injust com per no reconèixer que també hi ha patriotes, en elles. Oi que no és el mateix Carrasco i Formiguera que els requetés franquistes aquests? Doncs això. Jo el que dic és que atenció amb aquests requetès, que determinats discursos hiper-ideològics ens poden fer perdre la pàtria (i el sentit comú) de vista. Llavors, i ara. En les esquerres, però també en les dretes, com és el cas.

      

      

      

     Per la clarividència i el no perdre les formes:

      

      


Publicitat

Fòrums

 • 9.254.231 missatges
 • 219.567 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat