Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Hongria criminalitza als 'sense sostre' amb penes de fins a 6 mesos de presó

Nowel 13.144 8 155 👍 1.137

Hongria criminalitza als 'sense sostre' amb penes de fins a 6 mesos de presó


Organitzacions civils hongareses i internacionals demanen anul · lar la llei denunciant que viola els drets humansUna polèmica llei hongaresa estreny el setge legal als 30.000 'sense sostre' del país, que poden ser condemnats a sis mesos de presó per viure al carrer.
La normativa, que va entrar en vigor fa dues setmanes i ha rebut crítiques d'organitzacions de defensa dels drets humans hongareses i internacioales, els obliga a mudar-se a algun dels centres d'acollida, encara que no hi ha places per a tots.

La llei preveu per als que segueixin al carrer penes creixents: després d'una primera advertència, si reincideixen, se'ls imposa una multa de 500 euros, en cas de no disposar-ne, hauran de passar sis mesos a la presó. Tot i l'amenaça, un grup de tres vagabunds en un dels carrers de Budapest properes a un centre comercial, no sembla per ara estar preocupat: "Els policies no demanen que ens anem, però busquem algun lloc als afores i allà no ens troben ", diu un d'ells, agregant que ell mai aniria als centres, ja que allà només hi ha" mala olor, robatoris i desordre ".

 

 

La llei preveu que les sancions només s'aplicaran en aquelles localitats que assegurin allotjament a les persones afectades, cosa que no compleix cap ciutat del país. El rebuig de la legislació, una de les més restrictives a Europa, ha estat rotund i organitzacions civils hongareses com la Unió per les Llibertats Fonamentals (TASZ) o la internacional Human Rights Watch (HRW) han demanat anul · lar la llei.

Aquesta legislació significa un "greu problema" des del punt de vista dels drets humans, assegura HRW, mentre que segons TASZ, viola la idea del tracte igualitari de les persones. Stefania Kapronczay, directora de programes de la TASZ explica que la legislació és anticonstitucional, la defineix com "sense lògica ni sentit" i ressalta la falta de programes socials d'habitatge i treball, recordant que el defensor del poble ha portat el cas al Tribunal Constitucional per a la seva revisió.
Una tendència normativa en augment

Aquesta llei nacional completa un procés de sancions que ha anat expandiédose. Primer va ser una llei municipal a Budapest que prohibia viure en els passatges subterranis de Budapest i després se'ls van imposar multes en diversos districtes de la ciutat. Un sense sostre que es presenta com Macià LACI (una figura de dibuixos animats), en un centre d'acollida del barri Óbuda, afirma sobre aquesta pressió creixent: "Per què no tirem tots els vagabunds al Danubi? Això seria una solució al problema! ".

En els primers mesos d'aquest any, més de 270 persones van ser arrestades a Budapest per l'aplicació de la llei municipal, encara que gairebé tots els casos han conclòs amb una "advertència". "Fins ara no tenim informacions que algun sense sostre hagi estat multat (per la normativa nacional), però la llei significa una tremenda amenaça", explica Attila Takács, també sense sostre i activista de l'ONG 'A Város Mindenkié' (La ciutat és de tots).
"Fins ara no tenim informacions que algun sense sostre hagi estat multat", explica Takács

Segons Takács, que treballa i viu a la redacció d'una ràdio alternativa de Budapest, les autoritats fan "campanyes" en determinats períodes, però la seva experiència és que el comportament dels policies és ambigu. "La majoria dels policies estan farts" d'haver de participar en aquestes accions i només demanen als vagabunds que abandonin el carrer, tot i que "quan tenen aquesta ordre" els arresten, relata.

Molts rodamóns opinen que l'única solució per a la seva situació és trobar una feina, però tot i que les organitzacions civils i diversos centres d'acollida els ajuden en la recerca, resulta cada vegada més difícil a causa de la crisi. "Jo vaig treballar durant un any, vivint en una carpa i em banyava cada dia al Danubi", explica Zsuzsa, d'uns 60 anys, que ara viu en un centre d'acollida, però sense feina, encara que el seu somni és poder traslladar-se a un immoble social, on no hagi de compartir habitació.

Els centres d'acollida del país varien des de sales per més de 100 persones, fins als albergs amb habitacions amb dos llits, banys, connexió a internet i cuina, encara que aquests últims són molt escassos. Un nou aspecte dels últims mesos és que "van aparèixer al carrer també els gitanos sense sostre", afegeix Takács sorprès, ja que segons explica "els llaços familiars entre els romanís són molt forts, s'ajuden" i encara que el seu nombre segueix sent reduït , això indica que la crisi s'està agreujant.

Respostes

Configuració
 • Nowel 13.144 8 155 👍 1.137

  Res de nou en el règim capitalista

   

  http://www.marxists.org/catala/marx/capital/me23_741.htm#Kap_24_3

   

  3. Legislació cruenta contra els expropiats d’ençà de la fi del segle XV.
  Lleis per a la reducció dels salaris

  El proletariat creat per la dissolució dels vincles feudals i per l’expropiació forçosa i violenta de la terra, aquest proletariat lliure no el podia absorbir, amb la mateixa rapidesa que era llençat al món, la manufactura naixent. D’altra banda, aquestes persones, sobtadament arrabassades del llur ritme habitual de vida, no es podien adaptar sobtadament a la disciplina de la nova situació. Es transformaren massivament en pidolaires, lladres, vagabunds, en part per inclinació, en la majoria de casos per la força de les circumstàncies. A la fi del segle XV i durant tot el segle XVI, per tota l’Europa occidental s’alçà una legislació cruenta contra el vagabundeig. Els pares de l’actual classe treballadora foren castigats per haver-se transformat forçosament en vagabunds i pobres. La legislació els tractà com a criminals «voluntaris», i assumí que depenia de la llur pròpia bona voluntat d’anar a treballar sota unes antigues condicions que ja no existien.

  A Anglaterra aquesta legislació comença sota Enric VII.

  Enric VIII, 1530: Els pidolaires vells i els incapaços de treballar reben una llicència per pidolar. Contràriament, fuetades i empresonament per als vagabunds reincidents. Se’ls havia de lligar als carros i fuetejar-los fins que la sang isqués a torrentades del cos, després fer-los jurar que tornarien al lloc natal o on hi haguessen viscut els darrers tres anys i que «es posarien a treballar». Quina gris ironia! En el 27 d’Enric VIII es repeteix el mateix estatut, però se l’enforteix amb nous articles. Pel segon arrest per vagabundeig les fuetades s’han de repetir i se li talla mitja orella; però per la tercera reincidència l’infractor ha d’ésser executat com a criminal obstinat i enemic de la comunitat.

  Edward VI.: Un estatut del primer any del seu regnat, 1547, ordena que si hom refusa de treballar, se’l condemnarà com a esclau de la persona que l’haja denunciat com a ociós. L’amo alimentarà el seu esclau a pa i aigua, amb brou i restes de carn, segons trobe adient. Té el dret de forçar-lo a fer qualsevol feina, tant se val si repugnant, sota l’amenaça del fuet i de les cadenes. Si l’esclau s’absenta durant una quinzena, és condemnat a l’esclavatge de per vida i se l’ha de marcar al front o a l’esquena amb la lletra S, si fuig una tercera vegada, se l’executa com a criminal. L’amo el pot vendre, cedir, llogar-lo com a esclau, exactament com qualsevol altre bé o bestiar. Si l’esclau intenta res contra la senyoria, és també executat en qualsevol cas. Els jutges de pau, informats, han de cercar els brivalls. Si hom troba que un rodamón ha restat tres dies sense fer res, se l’ha de conduir al lloc natal, i allà ha d’esdevindre esclau vitalici en aquella localitat, dels seus habitants, o del municipi, i se l’ha de marcar amb una S. Totes les persones tenen el dret d’endur-se els infants dels rodamons i de mantindre’ls com a aprenents, als joves fins a l’edat de 24 anys, les noies fins als 20. Si fugen, esdevindran des d’aquella edat esclaus dels llurs amos, que els poden posar a ferro, fuetejar-los, etc., si els hi plau. Cada amo pot posar ferros al voltant del coll, braços o cames dels esclaus, per tal de tindre’n més seguretat.(221) La darrera part d’aquest estatut preveu que certes persones pobres poden ésser ocupades per una localitat o per persones, si són disposades a donar-los aliments i beguda i a trobar-los feina. Aquesta mena d’esclaus parroquials foren mantinguts a Anglaterra fins ben entrat el segle XIX sota el nom de roundsmen (homes de ronda).

  Elizabeth, 1572: Pidolaires sense llicència de més de 14 anys d’edat han d’ésser fortament fuetejats i marcats en l’orella esquerra si no és que algú els pren en servei per dos anys; en cas de reincidència, si són de més de 18 anys, se’ls executarà, si no és que algú els pren en servei per dos anys; però per la tercera infracció seran executats sense remissió com a criminals. Estatuts similars: l’any 18 d’Elizabeth c. 13, i un altre del 1597.(221a)

  Jaume I: Qualsevol persona que vague o pidole serà declarada rodamón i vagabunda. Els jutges de pau en les petty sessions són autoritzats per fer-los fuetejar públicament i per la primera infracció empresonar-los durant 6 mesos, per la segona durant 2 anys. Mentre siguen a la presó se’ls fuetejarà tant i tant sovint com creguen adient els jutges de pau... Els rodamons incorregibles i perillosos seran marcats amb una R al muscle esquerre i posats sota treball forçós, i si se’ls trobàs pidolant de nou, se’ls executarà sense remissió. Aquests estatuts, legalment vinculants fins a començament del segle XVIII, foren únicament repel·lits en l’any 12 d’Anna, c. 23.

  Hi hagué lleis similars a França, on a mitjans del segle XVII s’havia establert un reialme de vagabunds (royaume des truands) a París. Encara en la primera època de Lluís XVI. (Ordenança del 13 de juliol del 1777) tot home de constitució sana de 16 a 60 anys, si fos desprovist de mitjans d’existència i no practicàs cap professió, era enviat a galeres. Similarment l’estatut de Carles V pels Països Baixos d’octubre del 1537, el primer edicte dels Estats i Ciutats d’Holanda del 19 de març del 1614, la Carta de les Províncies Unides del 25 de juny del 1649, etc.

  Així, la població rural fou primer expropiada per la força de la terra, expulsats i convertits en vagabunds, i després fuetejats, marcats i torturats per lleis grotesques i territoristes, per tal de conduir-los a la disciplina necessària per al sistema salarial.

  • radi2cat Usuari sumador 38.929 12 14 👍 16.067

   Uns parlant de capitalisme al segle XVI i d'altres que parlen de socialisme a l'Imperi Romà. I al Medieval Total War apareixen els regnes d'Espanya i Itàlia. 

   • Nowel 13.144 8 155 👍 1.137

    És difícil decidir a partir de quin moment parlem de capitalisme.

    La revolució industrial n'és un element decisiu, perquè implica que per ser competitiu cal una gran inversió inicial (capital).

    L'assalarització del treball i la mercantilització de la subsistència de la majoria de població n'és un altre element clau, un procés paral·lel a la superació de les relacions feudals de producció.

     

    Al XVI no parlem de capitalisme però sí d'un procés de construcció del capitalisme, amb cada cop més elements d'aquest nou règim productiu. i aquest procés es va realitzar primer de tot a Anglaterra.

    • Inum 3.633 7 553

     Segons Weber les bases de capitalisme remonten a l'època de la reforma protestant.

     • Nowel 13.144 8 155 👍 1.137

      A mi aquesta explicació no m'acaba de convéncer, tot i que tampoc m'ho he estudiat gaire.

       

      No crec que la religió catòlica fos un impediment al desenvolupament del capitalisme. Segurament era un fre, però no un impediment. Quan es van expulsar els jueus i els cristians influents van dedicar-se a la usura, l'Església va deixar de criminalitzar aquesta pràctica. Vull dir que l'Església sempre s'ha adaptat al poder dominant.

      • Inum 3.633 7 553

       Vaig suspendre l'examen, així que no et puc defensar la visió de Weber perquè tampoc en tinc massa idea. En tot cas no diu que sigui un fet determinant, sinó que ho relaciona més amb una visió cultural. Segons la visió protestant s'ha de treure el màxim rendiment del que déu ofereix.

   • __24923__ 3.072 8

    Hi ha anàlisis molt completes parlant de la formació de l'actual economia-món (capitalista) el segle XVI als Països Baixos. No és cap invent ni cap frikada dir-ho.

     

    De Wallerstein pots trobar els seus tres volums: el Modern Sistema Mundial: l'agricultura capitalista i els origens de l'economia-món europea al segle XVI, el Modern Sistema Mundial II: el mercantilisme i la consolidació de l'economia-món europea (1600-1750), i el Modern Sistema Mundial III: la segona era de gran expansió de l'economia-món capitalista (1730-1850). Darrerament n'ha tret un altre d'aquesta saga, de la revolució francesa a la primera guerra mundial.

     

    De Gunder Frank, Samir Amin i altres estudiosos en línia amb el marxisme també pots trobar moltes coses.

 • tlatoani 3.121 9 628 👍 271

  En el meu país és freqüent que qui es queda sense sostre cometi algún delicte menor (com robar) perque volen ser empresonats.

   

  Viuen  millor a la  presor que al carrer.

   

  Arriba el moment que els jutges no els volen empresonar i els foten altre cop al carrer, on si no pidolen, tornan a robar

 • Turanga_Leela 25.241 6 43 👍 4.891

  O sigui que és delicte no tenir sostre i per això els donen un per sis mesos. Així mirat sembla que els estan fent un favor i tot....

 • Maestrat 22.074 11 59 👍 1

  Hongria ja fa temps que està portant una deriva feixista molt preocupant.

 • __27602__ 14.238 6 👍 795

  Que fills de puta el polítics hongaresos que tracta aquesta pobre gent com a  criminals.

 • Pandinosauria 10.031 10 208

  A no ser que les seves garjoles siguin descapotables crec que no han valorat bé els efectes que provocarà aquesta sanció.

 • Nou Barris 15.969 7 111 👍 10.947

   

  Però bé, no m'estranya gens. He conegut uns quants hongaresos i, en general, vaig percebre un odi molt profund vers els gitanos i els jueus, així com un suport molt fort al darwinisme social i un clar rebuig al comunisme i a totes les ideologies d'esquerres. Una de les persones amb qui vaig parlar, fins i tot va assegurar que el seu país necessitava ordre, i que si aquest ordre l'havia de portar el Jobbik, benvingut fos.

   

   

  Els de la Plataforma per Catalunya són un ramat de xaiets comparats amb aquests individus...

 • Maestrat 22.074 11 59 👍 1

  Magyar Garda ha sigut il·legalitzada, però continuen

   

   

   

   

 • Toni Montagutí 27.923 6 35 👍 16.423

  No tens casa. Vius al carrer. Has de remenar entre la brossa per poder menjar el que els altres rebutgen. Corres el perill que quatre degenerats t'esberlin el cap, només per a distreure's una mica. La gent et mira amb repulsió. Ergo, a la presó. Ets un perill públic. Que bonic. Quin collons de món de merda...

  • Nowel 13.144 8 155 👍 1.137

   Aquest hivern van morir bastants sense sostres al nostre país. El fred és el seu principal perill em sembla.

    

   La mesura de tractar-los com a criminals és especialment greu tenint en compte la crisi econòmica, i que cada cop més gent senzillament és marginada per imperatius econòmuics del sistema i són convertits en residus socials.

 • __27890__ 939 6

  La Democràcia burgesa porta irremediablament cap al Feixisme.

  • Nowel 13.144 8 155 👍 1.137

   Certament, si algú creu que el feixisme no es repetirà perquè la humanitat (o Europa almenys) s'ha conscienciat per l'experiència històrica senzillament aquest algú no entén res de res.

    

   De fet, crec que la crisi ecològica en la qual estem entrant poc a poc farà que els feixismes no siguin l'excepció sinó la norma en el capitalisme. La manca creixent de recursos al món reforçarà la idea hitleriana "d'espai vital nacional" i la lluita darwinista ètnica.

  • lacava 2.161 13 796 👍 122

   Sí, per això la democràcia burgesa americana i l'anglesa després d'uns 200-250 anys funcionant han evolucionat clarament cap al feixisme.

   O la democràcia burgesa holandesa, escandinava, etc, etc....

    

   Tots feixistes, feixistes everywhere

   • __27890__ 939 6

    Dir que la Democràcia americana funciona perfectament és informar-se a travès de pel·lícules. Els EUA tenen les cotes d'abstenció més grans del món, a aquestes eleccions que per la tele ens les venen com un gran esdeveniment hi participen a tot estirar entre el 15 i el 20% de la població, a les municipals amb prou feines s'arriba al 5% i el 10%. 

     

    I el feixisme d'avui no te perquè ser com el d'ahir, i sí totes les democràcies burgeses estan avançant cap al feixisme.

    • lacava 2.161 13 796 👍 122

     Jo no he parlat de "funcionar perfectament", tu sí que has afirmat que la democracia burgesa evoluciona cap al feixisme.

      

     Uses feixisme molt alegrement, feixisme no és que hi hagi un alt índex d'abstenció, feixisme és que no hi ha eleccions lliures, que no hi ha drets per a l'individu, i tal com escric me n'adono que no té sentit explicar la diferència entre el feixisme i l'evolució de les democràcies burgeses.

      

     Amb l'argumentació que exposes tots els països de l'òrbita socialista eren feixistes.

      

     De fet segurament per tu tot el que no sigui marxisme és o acaba essent feixisme, sou el mateix, maniqueus i dogmàtics, uns i altres, els feixistes per una mescla de maldat, por i ignorància i vosaltres per una mescla d'innocència, estupidesa i messianisme.

   • Independència i Comunisme 23.049 13 55 👍 563

    Que el KKK controles part del pais (polis, jutges...) et sembla poc? I si recordem que no fa tant hi havia aparheit racial com a SudAfrica, doncs potser ja no et sembla tan idilic els EUA.

    • lacava 2.161 13 796 👍 122

     Jo no he dit res d'idíl·lic, què m'esteu contant?

      

     He dit que això que la democràcia burgesa evoluciona cap al feixisme és una collonada i la història ho demostra, el feixisme difícilment s'instal·la en democràcies burgeses consolidades.

      

     Perfecte no hi ha res, i els marxistes ho hauríeu de saber després de haver aplicat el socialisme d'una manera "no perfecta".

     Tota aquesta pell fina que teniu amb el sistema americà la podríeu aplicar també amb els sistemes marxistes, amb els morts i amb els no morts que encara queden.

      

     Veieu les imperfeccions dels altres i no veieu els desastres propis, així ha acabat el marxisme, una secta de maximalismes absurds, quina llàstima...

    • Nowel 13.144 8 155 👍 1.137

     De fet la història dominant ha criminalitzat molt l'Alemanya nazi (i la URSS), però els crims dels imperis colonials (i neocolonials dels EUA) són ben bé igualables. França i Gran Bretanya durant les guerres mundials enviaven com a carn de canó centenars de milers d'aborígens de les colònies. I tots els crims a les colònies són dignes de posar al nivell de la bogeria hitleriana.

 • __5375__ 3.359 13

  Segur que haver estat tants anys sota una dictadura comunista té molt a veure amb tot això. Evidentment l'odi a les esquerres deriva d'aquí.


Publicitat

Fòrums

 • 9.009.880 missatges
 • 211.512 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat