Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Follia, article d'Oleguer Presas

zzcc 6.112 7 353 👍 1.856

Follia

 

OLEGUER PRESAS | 04/04/2012

 

 

El trobareu a: http://www.setmanaridirecta.info/noticia/follia

 

Respostes

Configuració
 • Doi 5.089 15 424

  De la mateixa manera que no s'han de vincular els incidents amb les justes reivindicacions socials, tampoc crec que s'hagin de relacionar amb la situació de crisi social. Tots sabem que la gent que ho està passant malament no hen estat qui ha provocat les destrosses.

 • requiem 18.248 10 87 👍 2

  Estaria bé que els mitjans catalans no enganxéssim els textos aquí sinó que només deixéssim l'enllaç. Fent això que esta fent li estàs restant visites a la Directa.

 • Falciot Usuari sumador 23.528 12 51 👍 37

  Doncs no m'acaba de convèncer. Si la vaga general era per servir de vàlvula d'escapament de tensions, o de venjança indiscriminada (dic venjança perquè ja diràs tu si una botiga de la Rambla de Catalunya té culpa de la reforma laboral...), llavors puc donar per bo el posicionament del company Oleguer:

  És totalment criticable la crema de contenidors, establiments o destrosses al mobiliari urbà. Però quedar-nos en això i no veure la tensió generada per la situació extrema a la que cada vegada més famílies es veuen abocades al quedar-se sense feina, sense casa, sense recursos i sense perspectives per capgirar la situació, només pot ser diagnosticat com a miopia voluntària i voluntat difamadora.

  [...]

  Entenent això, es pot anar més enllà de la simple anàlisi que ho considera vandalisme i veure mostres d’impotència i ràbia contra aquest sistema que generalitza la pobresa, perpetua les desigualtats i ofega esperances. No per això deixen de ser accions criticables però també ens permet veure clar que una “ofensiva policial i judicial” com la que ha anunciat Felip Puig no pretén solucionar el problema sinó aconseguir una ciutadania submisa mitjançant la por.

   

  Però jo no crec que fos això l'objectiu de la vaga. I si la vaga tenia un objectiu que no fos el de presentar-nos com una multitud violenta, llavors les persones que hi estàvem a favor i els que érem a les manifestacions d'aquell dia encara hauríem d'estar més en contra de les accions de violència i vandalisme que no pas la gent del poder, de l'stablishment o com en vulguem dir. 

   

  La vaga general d'un dia tenia com a objectiu una sola cosa: servir de demostració de força dels sindicats per poder pressionar negociacions de la reforma laboral. Però fins i tot si hi volem veure objectius més abstractes o de més envergadura, crec que és de carrer que aquestes accions ens perjudiquen molt més a nosaltres que al govern. Jo penso, sincerament, que justificar-ho és llençar-nos pedres a la teulada. Estem donant munició, en sentit figurat, a Felip Puig i les seves mesures de seguretat, perquè és bastant evident que, igual que el govern ha d'evitar que quan guanya el Barça totes les botigues de la zona acabin rebentades, si a partir d'ara qualsevol manifestació acaba de la mateixa manera, ens estem buscant que la resposta sigui la mateixa.

   

  Com que és un post llarg en termes raconaires xD si us heu de quedar amb una idea, quedeu-vos amb aquesta: en Falciot pensa que les accions de violència indiscriminada en manifestacions contra retallades de prestacions i drets perjudiquen greument aquestes causes, mentre que no només no fan ni pessigolles als governs, sinó que encara els deixen en una posició on està justificat augmentar la resposta policial i penal. Nosaltres, precisament, hauríem de ser els que ho condemnéssim més rotundament.

  • JoanVecord 4.916 7 442 👍 1.350

   Com que és un post llarg en termes raconaires xD si us heu de quedar amb una idea, quedeu-vos amb aquesta: en Falciot pensa que les accions de violència indiscriminada en manifestacions contra retallades de prestacions i drets perjudiquen greument aquestes causes, mentre que no només no fan ni pessigolles als governs, sinó que encara els deixen en una posició on està justificat augmentar la resposta policial i penal. Nosaltres, precisament, hauríem de ser els que ho condemnéssim més rotundament.

    

   Això ho hauries d'haver posat al principi, coi! No veus que els raconaires enemics dels paràgrafs llargs i frases subordinades ja no hauran arribat a llegir el teu resum?

  • Mc Murphy 2.591 8 700 👍 2

   ho veig igual.

    

   Però, en les frases que has destacat de l'article no veig pas que l'Oleguer defensi el vandalisme. És això el que vols dir, o maliterpreto?

   És més, que condemna les accions dient que és "criticable" - al primer paràgraf, i al segon ho repeteix: "criticables"" -.

   No ho fa ell mateix diguèssim, directament, però en cap cas veig que les defensa. Com a màxim dóna a entendre que no es pot quedar un amb l'anàlisi simplista de que aquell vandalisme va ser "gratuït", sinó que s'està alimentat pel context social d'extrema urgència - entenc -.

    

    

   • Falciot Usuari sumador 23.528 12 51 👍 37

    Sí que és el que dius, però en el fons ho mig justifica. No estic dient que reivindiqui i s'enorgulleixi d'aquesta violència, però ell diu en els paràgrafs que he citat que condemnar la violència sense tenir en compte la situació extrema de molta gent és difamador, i que considerar-ho mostres de vandalisme i violència és superficial perquè són simptomes de ràbia i impotència per la situació que vivim. 

     

    Per mi aquesta violència és totalment condemnable, en termes absoluts i independentment de la crispació o de la situació dels individus que van fer tot això. I condemnable, sobretot, per part de "nosaltres", perquè ha fet mal sobretot a la causa de la vaga i de la manifestació:

     

    ... ens permet veure clar que una “ofensiva policial i judicial” com la que ha anunciat Felip Puig no pretén solucionar el problema sinó aconseguir una ciutadania submisa mitjançant la por

    Tot això estaria fora de qualsevol dubte si divendres no hi hagués hagut una demostració de voluntat popular totalment pacífica. La violència ens desautoritza, ens mina, i des del propi moviment s'hauria de desautoritzar i condemnar de forma total, no només per deixar clar que es rebutja, sinó perquè no torni a repetir-se

     

    • Mc Murphy 2.591 8 700 👍 2

     Segueixo pensant que a l'hora descriure l'article ha estat molt hàbil en cada paraula triada. Literalment no ho diu, encara i que com tu comentes sí que destaca aquest anàlisi esbiaixat que fan sempre els que no els interessarà tenir en compte el clima de crispació social, i llavors es pot interpretar així. Com dius, la sensació que et queda és de "mig justificar", però en depèn més de la interpretació crec jo.

      

     Per la resta segueixo estant plenament d'acord

      

  • Benwood Dick 4.469 13 478

   Ei, és la teua opinió, i a més trobe que està molt ben argumentada... però tinc els meus dubtes sobre si l'estat s'acollona davants aquestes espurnes o no... només hi ha que veure amb quina virulència i amb quina tancada de files reaccionen. Algo passa.

  • Pesca_crancs 10.974 7 183 👍 1.965

    Molt interessant, la teva reflexió.

 • Beti aizkolari Usuari sumador 21.884 12 61 👍 32

  Completament d'acord seria poc per a expressar en quin grau coincidisc amb l'Oleguer.

   

  I apunte: és una autèntica VERGONYA que cap dels "opinadors professionals" que es mouen per les diverses "tertúlies" d'opinió que hi ha en aquest país haja dit, PEL CAP BAIX, això.

 • BCN24 571 11

  Es pot estar d'acord o no amb el missatge que vol transmetre n'Oleguer, però com a mínim es posiciona en contra de la violència urbana, que és lo mínim que es pot demanar i aqui molts no ho fan.

 • __25546__ 4.720 8

  Puc estar d'acord amb ell en moltes coses, però és una llàstima que caiga en la misèria de lo políticament correcte, en reproduir el discurs de les classes dominants tot i que li done unes pinzellades d'humanisme. Aquest discurs parteix de que existen injusticies, i en això estem molt d'acord, però seguidament pareix que es preocupe més per evitar les combulsions socials que no per alimentar-les i reduir a bocins la societat burgesa.

   

  I, per cert, un fragment d'un llibre que trobe molt adequat per descriure cert vomitiu discurset de les classes dominants sobre la lluita al carrer:

   

  "El concepte de defensa social té subjacent una ideologia la funció de la qual és justificar i racionalitzar el sistema de control social en general i el repressiu en particular[...]Perquè sigui legítim necessita que el sistema repressiu pugui justificar-se com a positiu i per tant deslegitimar l'acció criminal com a acció simplement negativa. A l'autor d'un delicte no se l'atribueix cap racionalitat, cap voluntat lliure dirigida a la realització d'un interès o a l'afirmació d'un valor perquè això suposaria el reconeixement d'altres valors i interessos encara que antagònics als dominants.


  Per exemple: l'acció delictiva d'un anarquista, com un atemptat politic, havia d'interpretar-se com l'acció d'un boig, d'un individu desequilibrat, d'algú determinat a aquella acció perquè és diferent; d'aquesta manera l'acte delictiu era deshumanitzat de tota intencionalitat política, de tota expressivitat alternativa. La repressió es legitima d'aquesta manera com a acció dirigida a neutralitzar a qui és socialment perillós, no com a testimoniatge d'una alternativa de valors no reconeguts i per tant temuts sinó precisament com a privat de racionalitat"

   

  ‎"Control i dominació. Teories criminològiques burgeses i projecte hegemònic"; Massimo Pavarini

   

 • 612 2.519 13 722 👍 143

  Ho sento, fil equivocat. No havia vist la "i" al títol de l'article.

   

 • LaBerta 45.691 13 11

  Tinc una discrepança...

  És totalment criticable la crema de contenidors, establiments o destrosses al mobiliari urbà. Però quedar-nos en això i no veure la tensió generada per la situació extrema a la que cada vegada més famílies es veuen abocades al quedar-se sense feina, sense casa, sense recursos i sense perspectives per capgirar la situació,

   

   

   

  Perquè cap dels ferits i detinguts entra en el perfil que ha descrit l'Oleguer?

  Entenc que la gent protesti, entenc que la situació critica en la que estem, els mes afectats recorrin a la violència... però perquè els que hi recorren no estan afectats per la situació critica??'

   


Publicitat

Fòrums

 • 9.011.064 missatges
 • 211.549 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat